Food Friday | overheerlijke crab cakes

Toen ik laatst bij de blikken tonijn in de Lidl stond te koekeloeren, zag ik plotseling blikjes met krab staan. ‘Ah, dat is vast surimi’ dacht ik, oftewel imitatie krab, maar bij nadere inspectie bleek het toch werkelijk om echt krabvlees te gaan.


Ik was positief verrast en wist METEEN wat ik hiermee wilde maken: crab cakes. Net zoals ceviche en risotto zijn crab cakes namelijk iets wat ik ALTIJD bestel als ik het op de menukaart zie staan. Het is één van mijn favoriete gerechten!


Niet dat je het vaak tegenkomt hier in Nederland, hoor. Bij sommige visrestaurants staat het nog wel eens op de menukaart. In Amerika, vooral bij kustplaatsen, zie ik het wel regelmatig voorbij komen als voorgerechtje. Crab cakes zijn echt om van te smullen! Ze zijn licht knapperig aan de buitenkant, maar de binnenkant is heerlijk smeuïg en romig en fris en goed op smaak. De krab proef je goed, zonder dat het allemaal te ‘fishy’ smaakt. Oh, nu ik er zo over praat loopt het water me al in de mond.

Recept | overheerlijke crab cakes

2 blikken krabvlees, uitgelekt
75 gram panko*
2 bosuien, fijngesneden (zowel het witte als groene gedeelte)
2 eetlepels fijngesneden peterselie
2 flinke eetlepels mayonaise
1 ei
sap van 1/2 limoen (of van 1/4 citroen)
sriracha of rode pepervlokken, naar smaak
peper en zout, naar smaak

*Panko is is een soort paneermeel dat in de Japanse keuken wordt gebruikt om gebakken of gefrituurde etenswaren van een knapperige korst te voorzien. Het is iets luchtiger en knapperiger dan ‘onze’ paneermeel en gelukkig gewoon gemakkelijk verkrijgbaar bij Xenos, de toko en sommige supermarkten (kijk dan in het schap met sushi benodigdheden).

Werkwijze


Mix alle ingrediënten in een kom, maak er grote bollen van, druk ze lichtjes plat en rond ze mooi af, zodat er dikke ‘koekjes’ ontstaan.


Ik heb 7 crab cakes uit bovenstaand mengsel kunnen halen, maar afhankelijk van hoe groot of klein je ze maakt, kun je er 6 – 8 crab cakes uithalen.


Verhit wat olijfolie in een pan en bak je crab cakes op zacht tot middelhoog vuur in zo’n 6-8  goudbruin, door ze steeds om en om te draaien. Even laten uitlekken op keukenpapier en klaar ben je.

Afhankelijk van de grootte van de crab cakes en de hoeveelheid bijgerechten die je erbij serveert, zou ik 2-3 crab cakes per persoon aanhouden. Dit recept zou dus geschikt moeten zijn voor 2-4 personen.


Jongens, MAAK DIT! Het is ZO makkelijk, ZO snel en ZO overheerlijk! Volgens mij is dit ook de perfecte manier om mensen die niet zo van vis en seafood houden, krab te kunnen laten eten. Bovendien maak je werkelijk indruk met dit gerecht als je eters over de vloer hebt, want krab is in mijn ogen echt een luxe, net zoals kreeft bijvoorbeeld.


Volgende week ben ik weer bij jullie terug met een heerlijk recept! Als er nog suggesties zijn, laat het zeker even weten bij de comments.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

13 Reacties

 1. Bettina
  16 augustus 2017 / woensdag, 16 augustus 2017

  Hoi Serena, hopelijk lees je dit nog. Bij Appie verkopen ze ook crab in blik. Van Princess geloof ik.
  Heb alles meteen gehaald en ga het snel maken. En wat dacht je van koriander ipv peterselie. Lijkt me nog lekkerder. En jij ook denk ik gezien je korianderverslaving. Weet alleen nog niet zo goed wat ik erbij kan serveren. Heeft iemand nog tips?

 2. Kate
  13 augustus 2017 / zondag, 13 augustus 2017

  Lekker! Ik heb gisteren ongeveer dit, maar dan met zalm gemaakt (gewoon zalm uit de diepvries die ik in bouillon gekookt heb). Trouwens, in plaats van panko door de mix heen bind ik het mengsel met een geprakte gekookte aardappel, en haal ik de koekjes aan het eind nog door ei en panko heen voor een krokante buitenkant :).

 3. Gigi
  12 augustus 2017 / zaterdag, 12 augustus 2017

  Jammie! Ik zou zelf ook de rasp van de limoen erdoor doen..! Limoenblad zou er ook heeerlijk bij smaken, wel alleen bij de toko te koop denk ik

 4. 12 augustus 2017 / zaterdag, 12 augustus 2017

  Ik krijg hier echt honger van haha! Bedankt voor dit recept x

 5. 11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

  Hmmm ceviche! Maar dit lijkt me ook érg lekker.

 6. 11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

  oooeh ze zien er echt delish uit 😀

 7. 11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

  Zooo, ik ben weer terug hoor! Heb een weekje niet je blog gelezen vanwege mijn korte trip naar Parijs. Wat een goeie timing met je Food Friday recepten en jeeetje: wat ziet dit lekker en makkelijk uit! Ik ben echt een liefhebber van alle wat uit de zee komt en ik ben serieus verbaasd dat de Lidl dit verkoopt. Dat scheelt weer de markt en het koken en breken van een echte krab! Ik zou dit wel als een avondmaaltijd kunnen maken voor mezelf, me zusje en vriend zijn niet echt liefhebbers van krab haha! Maar ik kan dit makkelijk in me eentje op krijgen. Super fijn recept en ik heb al direct een foto gemaakt van je lijstje zodat ik die vandaag kan halen.

 8. 11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

  Ziet er goed uit zeg! Ik wist helemaal niet dat ze dat bij de Lidl hebben. Super handig!

 9. 11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

  Dit lijkt me zo ontzettend lekker! Maar dat zeg ik van alle recepten die op je blog verschijnen haha

 10. 11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

  Heerlijk recept dit! Wist ook niet dat je gewoon krab uit blik kon kopen… Goede tip!

 11. Carina
  11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

  Wauw had niet verwacht dat het gewoon alles mixen en klaar was. (Oke bijna alleen dat dan). Dit ga ik ook een keer proberen!

 12. 11 augustus 2017 / vrijdag, 11 augustus 2017

  Yummy! Ze zien er super goed uit en ik wist niet dat het zo makkelijk was, ik wil het ook eens proberen! xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *