Food Friday | mini lente flatbreads

“Moet ik dit nu mini pizza’s of flatbreads noemen?” vroeg ik aan een nietsvermoedende George die de keuken kwam binnenstappen. Hij staarde naar de broodplank. Toen naar mij. En toen weer terug naar de broodplank. “Zijn dit meer broodjes of pizza’s? Wat vind jij?” moedigde ik hem aan. Na een paar tellen antwoordde hij simpelweg met “het zijn kleine, platte broodjes”, schonk zichzelf wat te drinken in en liep de keuken weer uit. En dus, lieve mensen, heb ik dit recept mini lente flatbreads gedoopt. Alhoewel ze ook wel wat weg hebben van naan broodjes. Of pizza’s. Maar aangezien ik ze pas beleg nadat ze uit de oven zijn gekomen, vond ik ze toch niet zo pizza-achtig, dus vandaar.

zelf flatbread maken_ - 8Het recept voor deze mini flatbreads is echter wel afgeleid van een oud €3 challenge recept waarin ik pizza maak met Griekse yoghurt. Het recept heb ik inmiddels wat getweakt en wat blijkt, het deeg is veel lekkerder en ook minder droog als je er een scheutje olijfolie aan toevoegt en het goed op smaak brengt met kruiden en specerijen. Hoe simpel kan het zijn? Ik had geen idee dat je met zo weinig makkelijke ingrediënten zulke lekkere broodjes kon maken. Geen gedoe met gist en rijzen of andere ingrediënten waar je lastig aan kunt komen!

zelf flatbread maken_ - 6Binnen een half uurtje heb jij heerlijk belegde lente flatbreads op tafel staan! Heerlijk als lunch, maar ook lekker als avondeten. Maak er dan bijvoorbeeld iets meer of serveer het met een soepje vooraf en een salade. Of serveer ze als bijgerecht bij de BBQ (je kunt bijvoorbeeld ook één grote maken en die in stukken snijden). Je kunt ze ook plain serveren met een lekkere olijfolie om in te dippen, wijntje erbij, kaasjes. Of maak nog kleinere flatbreads en serveer ze als partysnack. En heb je kinderen, dat weet ik zeker dat het leuk is om dit samen met ze te maken en ze hun eigen flatbread te laten beleggen! Nou, inspiratie genoeg, nu door naar het recept!

zelf flatbread maken_ - 5

Recept | Lente Flatbread (6 stuks)

150 gram Griekse yoghurt of kwark*
200 gram zelfrijzend bakmeel
flinke scheut olijfolie
1 of 2 teentjes knoflook, geperst
zout, peper, (Italiaanse) kruiden

*eet je graag vegan, dan zou je de Griekse yoghurt kunnen vervangen voor deze vegan kwark.

Werkwijze

zelf flatbread maken_ - 1Doe alle ingrediënten in een kom en meng het tot een stevig, maar soepel deeg. Het moet niet te nattig en plakkerig zijn, maar ook zeker niet te droog. Wees niet zuinig met de kruiden en voeg zelfs nog iets meer zout toe dan je van plan was, want de smaak verdwijnt straks een beetje tijdens het bakken.

zelf flatbread maken_ - 2Verdeel je deeg in 6 gelijke stukken, rol er een bolletje van en rol elk bolletje uit met een deegroller, zo plat mogelijk. Sprenkel nu een beetje olijfolie over de bovenkant en verdeel het met je vingers over het deeg. Bestrooi het daarna met wat extra zout en kruiden en schuif het vervolgens in de oven in bij 230 graden. Je deeg gaat een beetje bubbelen, dat hoort. Na zo’n 5-8 minuten beginnen je flatbreads al mooi goudbruin te kleuren en zijn ze klaar!

zelf flatbread maken_ - 3Laat ze een klein beetje afkoelen en besmeer ze vervolgens met zelfgemaakte pesto (klik hier voor het recept), crème fraîche, tomatensaus of iets anders smeuïgs. Beleg ze daarna met gegrilde asperges of andere gegrilde groenten, cherrytomaatjes, radijsjes, ui, basilicum blaadjes, gekruid gehakt, prosciutto, gerookte zalm, tonijn uit blik en maak het af met gebrokkelde geitenkaas, feta, balsamico azijn of olijfolie, om maar even wat voorbeelden te geven. Je kunt naar hartenlust variëren en er van alles op smeren en gooien wat je maar lekker vindt. Enne, dit is ook meteen een smakelijk manier van je kliekjes af te komen!

zelf flatbread maken_ - 9Deze lente flatbreads zijn werkelijk een plaatje om te zien en ze smaken OH ZO LEKKER! Ik begin – as we speak – aan mijn vierde flatbread. Ik ben niet te stoppen, ze zijn echt ZO lekker en vol van smaak!

zelf flatbread maken_ - 7Mijn flatbreads heb ik belegd met pesto, cherrytomaatjes, rode ui en basilicum (linksboven), crème fraîche, prosciutto, basilicum en olijfolie (rechtsboven), pesto, gegrilde groene asperges, prosciutto en geitenkaas (linksonder) en crème fraîche, gegrilde groene asperges en cherrytomaatjes (rechtsonder).

zelf flatbread maken_ - 4Ik hoop dat jullie deze lente flatbreads ook een keertje zullen maken! Het deeg heb je zo voor elkaar, misschien heb je zelfs alle ingrediënten al in huis. En wat beleg betreft zou ik gewoon even kijken wat je nog in de koelkast hebt liggen, haha!

Met wat zou jij je flatbreads beleggen?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

38 Reacties

 1. 24 april 2017 / maandag, 24 april 2017

  Ze zien er heerlijk uit!! Vooral die met asperges proscuitto en geitenkaas 🙂

 2. 24 april 2017 / maandag, 24 april 2017

  Mmm ziet er echt heerlijk uit!

 3. Denise
  24 april 2017 / maandag, 24 april 2017

  ooeeeh die met geitenkaas ziet er super lekker uit!

 4. linda
  23 april 2017 / zondag, 23 april 2017

  Ik heb ze uitgeprobeerd en ze zijn heerlijk!

 5. 23 april 2017 / zondag, 23 april 2017

  Dit ziet er zoo heerlijk uit! Deze ga ik morgen als lunch maken. Heb alles behalve de Italiaanse kruiden liggen en juist deze lijken mij heerlijk hierin. En denk dat ik ook een variant met venkelzaadjes ga maken. Zijn de broodjes trouwens zacht of krokant?

  • Serena
   Auteur
   24 april 2017 / maandag, 24 april 2017

   Allebei, krokante bovenkant, maar toch ook nog lichtelijk fluffy 🙂

 6. Nora
  23 april 2017 / zondag, 23 april 2017

  Oh Sereen, ze komen heerlijk over! Ze hebben trouwens veel weg van “pinsa romana” een kleiner, langer soort pizza dat in Rome wordt gemaakt (romeinse pizza heeft een hele dunne bodem, i.t.t. neapolitaanse, en dus originele, pizza!). Zoek het eens op!

 7. 23 april 2017 / zondag, 23 april 2017

  Ik heb net ontbeten, maar ik heb alweer trek! Ik maak ook wel eens broodjes van Griekse yoghurt, maar zonder olijfolie inderdaad. Goede tip, dankjewel!

 8. 22 april 2017 / zaterdag, 22 april 2017

  Hmmm heerlijk!
  Mijn favoriet is die met asperge, de vega variant ?
  Ik heb ook eens een zoete variant gemaakt van flatbreads, misschien vind je dat ook lekker?

 9. 22 april 2017 / zaterdag, 22 april 2017

  Ziet er lekker uit! Ik vind het ook handig dat je er restjes mee op kunt maken, dat maakt het ook nog eens een handig recept voor als je verder niet zoveel meer in huis hebt.

 10. 22 april 2017 / zaterdag, 22 april 2017

  Heerlijk!! En wat een super simpel recept. Lekker met zelfgemaakte pesto of crème fraiche en gerookte kip 🙂

 11. Kimberley
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Haha hoe je verteld over George en jou doet me heel erg denken aan hoe mijn vriend en ik samen zijn, heerlijk om dat bij een ander terug te Zien!

  Ik ga deze flatbreads gauw eens maken. Lijkt me heerlijk met een soepje er naast.

 12. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Wat een heerlijk recept! Het ziet er geweldig uit! Met geitenkaas en verse vijgen lijkt mij ook yummy!

 13. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Dit ziet er lekker uit. Leuk om te maken ook

 14. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Wat een leuk idee om eens zelf te maken! Dit recept sla ik op, super leuk om met vriendinnen te doen.

 15. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Dit ziet er echt onwijs lekker uit!

 16. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Hmm dit moet ik proberen, die met pesto ziet er lekker uit! Fijn dat je vegan opties aangeeft (tip: de biologische pesto van de AH is vegan)

  • Serena
   Auteur
   21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

   Wat een goede tip!

 17. Nadine Park
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Lookin’yummy!

 18. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Oh wat ziet dit er goed uit. Ik maak sowieso graag mijn eigen deeg en dit kende ik nog niet. Ga het zeker eens uitproberen!

 19. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Gave foto’s! En wat zien ze er lekker uit. Normaal ben ik niet zo van het zelf deeg maken (want dat duurt langer) maar deze zijn wel lekker makkelijk, dus dat kan best. Leuk voor in de meivakantie met m’n 4 jarige die het geduld heeft van een, nou ja, 4 jarige jongen. ♥

 20. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Wauw! Dat ga ik snel een keer maken… ziet er zo lekker uit!

 21. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Haha ja dit zijn naans! In principe zijn dat natuurlijk ook gewoon platte broodjes haha. Ik meng volle yoghurt met zelfrijzend bakmeel. Doe er wat peper, zout en komijn bij. Nadat ik ze plat gerold heb, olie ik ze in met knoflook olie en bak ik ze in de pan! Zo easy! En dan een lekkere curry erbij maken. Hmm 😉 Maar een pizza ervan maken is ook een prima idee ja! Misschien ook eens doen! Vind ze onbelegd al fantastisch lekker Haha.

 22. Varenka W
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Njom Njom ziet er zalig uit….

 23. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Jammie dat ziet er echt heerlijk uit!

 24. M. R.
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Sorry Serena, maar het ‘George en ik’ gehalte van je blog is tenenkrommend. Fijn dat je zo gelukkig bent met deze leuke man maar kijk uit dat je je individualiteit niet verliest. En dat kan ik iedere vrouw aanraden.

  • Nicole
   22 april 2017 / zaterdag, 22 april 2017

   Ik vind het heerlijk dat Serena zo ontzettend gelukkig is en George bijna overal bij betrekt 🙂

 25. Inna
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Lekker!!!

 26. Michèle
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  oeeeh ziet er heerlijk uit! dacht ff dat dit een receptje ging zijn van “koop wat wraps en steek ze in de oven met spul erop” maar je verrast me alweer 😛 ga ik zeker proberen!!!

 27. Rowan Chanel
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Mag dit ook als ontbijt? Ziet er lekker uit zeggg!!

 28. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Hmm het ziet er echt super lekker uit! En zo simpel, leuk. Grappig he, wat specerijen kunnen doen..? Ik kan echt niet zonder mijn kruiden 🙂

 29. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Klinkt onwijs lekker! Dit wil ik zeker eens proberen!

 30. Ingrid
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Ik zit nu aan het ontbijt maar ik krijg hier zo’n ontzettend trek in. Het ziet er zo lekker uit. Ik ga het zeker proberen.

 31. Syl
  21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Dit moet ik zondag gaan maken. Hmmm

 32. 21 april 2017 / vrijdag, 21 april 2017

  Save! Dit moet ik echt gaan bewaren en maken. Ziet er verukkelijk uit!
  Liefs,
  Elles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *