Food Friday | foolproof risotto recept

Mijn zusje Tara is een echte bourgondiër. Flesje port, Franse kaasjes, oesters, proseccootje erbij, rode wijn, kaasfondue. Je kan haar niet blijer maken dan met goed eten en drinken en uitgebreid tafelen. En ik moet zeggen dat Tara me hiermee een beetje heeft aangestoken. Ook haar voorliefde voor truffels heb ik overgenomen. Op een dag bestelde ze truffel risotto, ze liet me wat proeven, en ik was instant fan. Wat was dit lékker! En nu, elke keer als we samen ergens zijn en er staat truffel risotto op de kaart, bestellen we dat. Zonder twijfel. We appen elkaar ook als we het zonder elkaar aan het eten zijn. Is dit een beetje herkenbaar als jullie dit lezen, of denk je nu ‘wat een gekke wijven’?

Tara heeft al enkele keren zelf risotto gemaakt, maar ik durfde me er steeds niet aan te wagen. ‘Maar dat is toch heel moeilijk, Taar?’ zei ik dan. Dat lees je namelijk altijd, dat risotto zo ontzettend ingewikkeld is. En ik heb wel eens van die TV programma’s gezien waarbij mensen voor vreemden gaan koken en elkaar dan moeten beoordelen, en ook dan lijkt risotto de moeilijkste dish ever. ‘Welnee, joh!’ zei Tara, ‘je moet alleen wel de juiste risotto hebben’. Ze raadde mij de risotto aan van het merk naturalmente, verpakt in een plastic zakje met een mat kartonnetje eromheen en roségouden pinnetjes. Klinkt super fancy, maar is gewoon bij de AH te koop en kost zo rond de €3,- (250 gram). Dit is voldoende voor 2 personen. Niet supergoedkoop dus, maar volgens Tara kan deze risotto niet mislukken én smaakt hij superlekker. ‘Dus niet beknibbelen, gewoon deze kopen’ aldus Tara.

makkelijk risotto recept_ - 3Goed. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging voor het eerst in mijn leven zelf risotto maken. En je raad het al, I DID IT! Het is hartstikke goed gelukt, meteen bij mijn eerste poging. En hij smaakt werkelijk FANTASTICO! Ik heb precies bijgehouden wat ik heb gedaan, dus als jullie je ook voor het eerst aan dit heerlijke Italiaanse gerecht gaan wagen, doe dan gewoon wat ik heb gedaan en dat komt het helemaal goed. Ik denk zelfs dat als je eenmaal een goede risotto hebt gemaakt, je het prima ‘op de gok’ kunt doen. Zo van ‘een beetje van dittum en een beetje van dattum’. Maar ik snap dat je graag iets precies volgens recept wilt maken als je iets voor het eerst gaat bereiden, of gewoon geen grote heldin bent in de keuken. Maar wees dus absoluut niet bang: JIJ GAAT DIT NAILEN!

Komt er een spannende date bij je eten? Wil je indruk maken op je jaarclubje? Of op je altijd kritische schoonouders? Maak dit!

makkelijk risotto recept_ - 5

Recept | risotto met asperges en pancetta

scheutje olijfolie
1 sjalotje, gesnipperd
250 gram risotto (bij voorkeur van naturalmento)
scheutje witte wijn
800 ml kippenbouillon
klontje roomboter
parmezaanse kaas
peper en zout
pancetta (of ontbijtspek)
groene asperges
2 teentjes knoflook, geperst
truffel olie (optioneel)

makkelijk risotto recept_ - 2

Werkwijze

Zet allereerste je bouillon klaar. Warme bouillon werkt het beste, en het is handig om alles over te gieten in een maatbeker. Doe hierna wat olijfolie in een pan (geen koekenpan maar een kleine soeppan) en fruit hierin je sjalotje aan. Heb je trouwens geen sjalotje neem dan gewoon een andere kleine ui, of de helft van een wat grotere ui. Voeg vervolgens de risotto toe en schep alles vlug om zodat de rijstkorrels zijn bedekt met olie. Na een minuutje of 2 blus je het met een scheutje witte wijn. Voeg vervolgens een scheutje bouillon toe aan je risotto en schep alles goed om. Blijf erbij staan en blijf omscheppen, net zo lang tot de bouillon bijna is opgenomen en verdampt. Op dat moment giet je weer wat bouillon bij je risotto. En dit herhaal je keer op keer zo’n 20 minuten lang. Het belangrijkste is dat je de bouillon beetje bij beetje toevoegt, erbij blijft staan en goed blijft omscheppen, en dat de risotto niet overgaar wordt. Dus als je zo’n kwartiertje bezig bent proef dan even om te kijken hoe hard of zacht de risotto is. Het moet geen zachte pap worden, maar het moet ook niet al te hard zijn.

Als je risotto goed is kan het zijn dat je het te ‘droog’ vindt, dus dan kun je er eventueel nog wat bouillon bijscheppen. Sommige mensen houden er namelijk van als hun risotto een beetje soep-achtig is, weer anderen hebben hem liever wat droger. Persoonlijk vind ik hem lekker als het gewoon een heerlijke smeuïge massa is. Draai het vuur laag (of helemaal uit) en voeg de roomboter, parmezaan, peper, zout en truffel olie naar smaak toe.

makkelijk risotto recept_ - 4

Toppings

Omdat ik voor risotto met eekhoorntjesbrood heb gekozen hoeven er niet per se extra ingrediënten bij, maar ik vond het wel lekker (en mooi staan voor de kleur) om er nog groene asperges en pancetta aan toe te voegen. Ik heb daarom in die 20 minuten tijd dat ik bouillon aan de risotto toevoeg, op een ander vuurtje pancetta knapperig gebakken in een koekenpannetje. Natuurlijk kun je ook gewoon ontbijtspek gebruiken. Hierna heb ik de groene asperges gebakken in een beetje olijfolie met knoflook. Ik heb ze gehalveerd en toen schuin doormidden gesneden, staat gewoon mooi. Dit gebruik ik als topping. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met toppings, kies bijvoorbeeld ook eens voor doperwtjes, pompoen, bospaddestoelen of als je écht decadent wilt doen: plakjes truffel. Wejoooooo!

Goed. Risotto in een diep bord. Toppings erbovenop. Nog wat extra parmezaanse kaas bovenop raspen, en serveren die handel! PUUR GENIETEN!

makkelijk risotto recept_ - 6

Vegetarische/Vegan variatie

Voor alle vegetariërs onder ons, dit kan natuurlijk ook met groentebouillon en zonder de pancetta. En voor alle vegans, laat de roomboter en parmezaanse kaas weg en vervang het voor 2 eetlepels edelgistvlokken. Voeg eventueel iets meer bouillon toe om de risotto wat smeuïger te maken.

makkelijk risotto recept_ - 1Jongens, ik ben ZO enthousiast! Ik dacht echt dat het supermoeilijk was om risotto te maken, maar het was juist een fluitje van een cent. Het enige dat belangrijk is, is dat je de bouillon langzaam toevoegt en goed blijft omscheppen, en gewoon de hele tijd boven de pan blijft staan (of in elk geval in de buurt). That’s it! Ik ga dit zeker vaker maken! En ik wil eigenlijk ook gewoon een echte truffel kopen en die dan boven mijn risotto schaven. Next time. En dan nodig ik Tara uit, of course.

Houden jullie ook zo van truffel? En welke toppings vinden jullie lekker bij een risotto?

Oh ja, zoals altijd: verzoekjes zijn welkom! Ik ga me binnenkort wagen aan lempers (al lijkt me dat wel moeilijk, dus dit kan wel even duren voor het online komt) want daar werd veel om gevraagd, maar als er andere suggesties zijn laat het me zeker even weten bij de comments!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

39 Reacties

 1. Marie
  6 april 2023 / donderdag, 6 april 2023

  merci!

 2. 15 maart 2017 / woensdag, 15 maart 2017

  Heerlijk!! ik houd van Risotto alleen mn lijn niet haha. Nu heb ik zin in risotto..hmmm

 3. Permata
  12 maart 2017 / zondag, 12 maart 2017

  Ik ben ook gek op risotto en dit recept lijkt me heerlijk, ga ik zeker een keer maken thanks! Ik maak ook weleens risotto met citroen en gambaspiesjes ook heel lekker!

 4. Kyra Peerlings
  6 maart 2017 / maandag, 6 maart 2017

  Ziet er heerlijk uit, wel een vraagje: laat je de ‘kipstukjes’ van de kippenbouillon (ik heb kant en klare gekocht) erin of giet je dat af?

 5. Daan
  6 maart 2017 / maandag, 6 maart 2017

  Dit recept is voor hoeveel personen ??

 6. loes
  6 maart 2017 / maandag, 6 maart 2017

  Hmmm ziet er heerlijk uit! Ahhh en lempers zijn ZO LEKKER!! Ik kan niet wachten tot die online staat xxxx

 7. Loïs
  5 maart 2017 / zondag, 5 maart 2017

  Heb ‘m net gemaakt en hij was heeeeerlijk. Top receptje!

 8. diana
  4 maart 2017 / zaterdag, 4 maart 2017

  ik gebruik bijna wekelijks nog jouw tarte tatin recept 🙂
  misschien weer een simpel bak recept?

 9. Leonie
  4 maart 2017 / zaterdag, 4 maart 2017

  Grappig dat je risotto zo moeilijk vond om zelf te maken. Ik maak het al jaren en ik vind het een van de gemakkelijkste dingen om te maken en afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt, heb je maar een pan nodig.

  Wat ik altijd heb geleerd is dat je de rijst even laat “bakken” samen met de sjalot en boter/olie, tot de rijst ongeveer doorzichtig is. Goed roeren om te vermijden dat de rijst aanbakt natuurlijk. En dan doe je de wijn erbij.

  Ik vind risotto heerlijk met pompoen, blauwe kaas en walnoten in de winter. Of met geroosterde groenten en balsamico!

 10. 4 maart 2017 / zaterdag, 4 maart 2017

  Haha ahw wat een leuke tekst! Ziet er echt heerlijk uit Sereen en ik heb meteen weer zin in risotto. Binnenkort op truffeldate ❤yay! Gezellig!

  • Jennifer
   5 maart 2017 / zondag, 5 maart 2017

   Yas voor Risotto en Truffel! Ziet er heerlijk uit! Ik nodig mijzelf bij deze uit voor de volgende keer Risotto met verse truffel! ?✌?

 11. 4 maart 2017 / zaterdag, 4 maart 2017

  Klinkt zalig! Ik was vorige week in Dubai en daar heb ik twee keer genoten van een Risotto buffet. Zo lekker!!

 12. 4 maart 2017 / zaterdag, 4 maart 2017

  Joehoe, lempers. Ben benieuwd. Voor risotto met truffel kun je me ‘s nachts wakker maken!!! En het is inderdaad helemaal niet moeilijk, je moet er alleen bijblijven en roeren.

 13. 3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Ik vind risotto erg lekker met kip. Dit ziet er ook lekker uit, alleen lust geen asperges en truffel.

 14. Rita
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Mijn eerste keer dat ik risotto heb gegeten, Serena, het smaakte heerlijk!

 15. Petra
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Idd wat anderen ook al zeggen: risottorijsf kort even met t sjalotje meefruiten tot ook de rijst glazig is en dan pas wijn erbij. Verder heb ik ooit eens de tip gehad (en sindsdien wil ik nooit meer anders!) om de helft vh volume van de bouillon te vervangen voor wijn. Je schept dan om en om bouillon en wijn er afzonderlijk van elkaar bij als t vocht verdampt is en de smaak wordt heerlijk!

  • Serena
   Auteur
   3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

   Oh, dat heb ik ook gedaan! Even aanpassen in de tekst.

   Ik zal volgende keer meer wijn toevoegen, ben benieuwd!!

 16. 3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Leuk dat je er gewoon voor gegaan bent, ziet er heerlijk uit! Ik zag dat iemand anders in de comments hem ook al noemde, maar de AH excellent risotto is bij mij nog nooit mis gegaan en altijd superlekker! En ik doe inderdaad ook eerst de rijst even omscheppen in de olie + ui en dan pas de wijn 🙂 Verder ben ik gek op de combinatie spinazie, spekjes en cherrytomaatjes (meegebakken met de spekjes), of gewoon heel veel champignons (met eventueel een varkenslapje of kip in reepjes).

 17. Lousaa
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Klinkt goed. Al bak ik de risotto even aan altijd. Wel jammer dat ik net weer een whole30 aan het doen ben :’-)

  • Serena
   Auteur
   3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

   LOUSAA YOU’RE BACK!

   net even opgezocht wat dat is, maar whooooo, alles wat je NIET mag zit in dit recept, oeps! Maar dan heb je in elk geval wel iets om naar uit te kijken na 30 dagen 😉

 18. Linda
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Risotto is inderdaad helemaal niet moeilijk, gewoon een aantal keer doen en proberen.
  Je kan trouwens beter eerst de risottorijst in de pan doen en die eventjes doorroeren (zodat alle korreltjes onder de olie zitten) voordat je de wijn in de pan doet. Je bakt de korreltjes dan namelijk al even en dan gaan ze al een beetje open en nemen ze meer van de wijn en de bouillon op. Dat zorgt voor een smeuïger resultaat. Zo heb ik het in ieder geval van m’n moeder geleerd.

  En nog een tipje, je kan risotto ook maken met (witte/rode) port ipv wijn, wordt het wat zoeter. Ook erg lekker!

  x Linda

 19. 3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Ik krijg hier echt spontaan trek van!! Lijkt me heerlijk, vooral met wat truffelolie. Ik ben hier ook echt gek op dus snap jullie helemaal 🙂 Snel zelf maken dit. Fijn weekend! Liefs, Merel

 20. maaitea
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Het moeilijke aan risotto vind ik, is dat de meningen nog al verschillen in hoe smeuig of stevig de rijst moet zijn. De kwaliteit van de risotto rijst is 1 maar de smaak van degene die het eet is 2. Ik heb het graag smeuig maar mijn Italiaanse vriendin heeft het liever veel steviger dat je echt de korrel nog voelt in je mond. Is dus een beetje uitproberen en kijken wat je het lekkerst vind.. Ik zorg zelf wel altijd dat ik Carnaroli rijst heb, vind ik de beste!

 21. 3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Ziet er goed uit. Wij maken eigenlijk nooit risotto puur omdat we inderdaad denken dat het mislukt, haha. Toch maar een keer proberen dan.

 22. 3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Looking good! ik heb deze opgeslagen bij mijn pinterest recipes map! ♥

 23. Eva Anna
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Risotto met geitenkaas, spinazie, pijnboompitten en spekjes! Heaven on earth!

 24. 3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Ziet er lekker uit! Wij eten ook regelmatig risotto; als je het eenmaal een keer hebt gemaakt is het best simpel, alleen moet je inderdaad er wel bij in de buurt blijven staan.

 25. 3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Dit klinkt heerlijk! Ben zelf heel erg dol op risotto.

 26. Babette
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Meer Indonesische recepten! Misschien uit de familie? Dat lijkt me heerlijk

 27. Ayla
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Hmm lekker recept!. Ik maak iedere week risotto en ik heb nooit begrepen waarom mensen het zo lastig vinden, want het is mega simpel!? Maar als je nog op zoek bent naar andere goede risotto rijst bij de Ah.. Die van dd Ah-excellent( zwart pakke) is goedkoper en heel goed! Als die er niet is neem ik altijd de risotto rijst die in een ‘stoffen’ zakje zit. Ben even de naam kwijt… Maar als je voor het schap staat begrijp je wel welke ik bedoel! Haha

  • Serena
   Auteur
   3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

   Ja, ik weet welke je bedoeld! Die zal ik ook zeker eens uitproberen, dankjewel voor je tips Ayla! 🙂

 28. Rowan Chanel
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Oah ik krijg HONGER jonge!
  Leuk dat je ook een vegetarische variant vermeld, daar kan ik wat mee! Ga deze volgende week denk ik eens maken, lekker hoor!
  Qua verzoekje.. misschien een lekker ontbijtje? Die je snel kan maken voor je naar je werk gaat, maar lekkerder is dan een simpele boterham met kaas (wat overigens ook heel lekker is hoor)
  Fijne avond en alvast een fijn weekend Serena!

 29. Christel
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Lekkerrrrrrr 🙂

 30. Renate
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Wejoooooo! ? ?

 31. Britt
  3 maart 2017 / vrijdag, 3 maart 2017

  Oh jum, dit klinkt heerlijk! Truffel is al verrukkelijk dus ik ga dit snel eens maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *