Food Friday | etentje organiseren voor vrienden

Goedemorgen en welkom bij weer een nieuwe Food Friday! De afgelopen weken deel ik elke vrijdag mijn lekkerste recepten met jullie, maar ik bedacht me dat het ook erg leuk zou zijn om jullie te vertellen hoe je een etentje voor vrienden organiseert, zodat je deze recepten kunt delen met jouw vriendengroep en er samen van kunt genieten!

Vroeger was het zo makkelijk om af te spreken met vrienden en vriendinnen. Je kwam uit school, fietste met elkaar naar huis, ging chillen op je slaapkamer, deed wat huiswerk en als het héél leuk was, bleven ze gezellig mee-eten. Maar hoe ouder je wordt, des te minder tijd je voor elkaar lijkt te vinden. Iedereen heeft ineens een drukke fulltime werkweek, sport ernaast fanatiek, gaat leuke dingen doen met hun wederhelft, er zijn schoonfamilie verplichtingen, of er zijn inmiddels lieve kinderen bijgekomen die natuurlijk ook veel vrije tijd en spontaniteit wegnemen.

Tegenwoordig worden er dan ook agenda’s getrokken en wordt er soms wel een maand vooruit gepland, omdat onze agenda’s gewoonweg ZO overvol zijn. Afspreken met één of een klein groepje vriendinnen gaat nog, maar hoe leuk is het om gewoon eens de HELE VRIENDENGROEP bij elkaar te hebben? Hoe krijg je zoiets voor elkaar? Hoe gaat dat passen in je huis? En hoe organiseer je zoiets in vredesnaam?

vriendengroep_ - 2Vandaag wil ik jullie vertellen hoe onze vriendengroep dit heeft gedaan en hiermee hoop ik jullie te inspireren om ook zoiets voor JOUW vriendengroep te organiseren. Het vergt inderdaad wel wat voorbereiding, maar je hoeft het gelukkig niet alleen te doen (daar heb je tenslotte vrienden voor!).

Datum prikken

Het begint allemaal met het prikken van een datum. Als je vrienden hebt die fulltime werken is het een goed idee om je etentje op een vrijdag- of zaterdagavond te geven. En omdat iedereen zo druk is en je met een grotere groep bent, moet je flink vooruit plannen. Wij hebben er daarom een datumprikker.nl uitgegooid met alle vrijdagen en zaterdagen voor de komende 5 (!) maanden. Uiteindelijk bleek iedereen toen te kunnen op vrijdag 5 mei. Zodra er een datum is dat iedereen kan, PIN HEM VAST!

Wie wordt de host?

We zijn een paar jaar geleden begonnen met het vrienden diner, en elke keer is een ander stel aan de beurt als host. Het eerlijkste is om dit gewoon op een natuurlijke wijze te rouleren. Hoe het bij ons ging is dat één persoon gewoon zegt, ‘ik ben het dit jaar!’ en het jaar erop biedt iemand anders zich aan. Ik wilde het dit jaar graag zijn omdat ik samen met George in ons nieuwe huis ben gaan wonen en dat meteen een beetje wilde vieren! Je moet natuurlijk ook een beetje rekening houden met de woonsituatie, als iemand bijvoorbeeld piepklein woont wordt het lastig om 10 mensen in de woonkamer te proppen. Wat je dan zou kunnen doen is dat diegene het huis van iemand anders ‘leent’ om daar de host te zijn. De host is bij ons altijd verantwoordelijk voor het hoofdgerecht en de aankleding.

Eten & drinken

food_ - 1Zoals ik hierboven al aangaf verzorgt de host het hoofdgerecht, maar wie zorgt voor de rest? Wat wij doen is dat elk stel (of elke vriend/vriendin) een gang kiest, en ook dat rouleren we elk jaar. Afhankelijk van hoe groot de groep is heb je dus meer of minder gangen.

Wij hebben het zo verdeeld;
1. Amuse
2. Voorgerecht
3. Tussengerecht
4. Hoofdgerecht
5. Tussengerecht
6. Dessert

food_ - 2Bij elke gang wordt door de makers van het gerecht ook een bijpassende drank geserveerd. De host koopt alle overige dranken in (aperitief, bier, wijn, frisdrank, sappen), maar de kosten worden verdeeld dus iedereen betaalt hier aan mee.

Wij vonden het een leuk idee dat iedereen zijn eigen gang en bijpassende drank zou presenteren, net zoals ze in chique restaurants doen, weet je wel? Dat maakt het nóg specialer!

De basics

vriendengroep_ - 1Als je met een grote groep bent is het lastig om ineens overal tafels, stoelen, borden, glazen en bestek vandaan te trekken. Want eerlijk, ik heb 6 borden, 3 wijnglazen (de rest is gesneuveld), voor 8 man bestek en daar houdt het wel bij op. Natuurlijk kun je dit lenen van iemand anders, maar het staat natuurlijk wel heel chic als de tafel gedekt is in dezelfde style. Mijn nichtje Maren bedacht daarom dat het dit jaar handig was om alles gewoon te huren. HOE SLIM! Tafels, stoelen, tafelkleden, borden, bestek en verschillende glazen, alles werd een dag van te voren aan huis geleverd, dus dat scheelde mij enorm veel geleur. Alles zou na het weekend weer worden opgehaald en het hoefde niet eens afgewassen te zijn, dus dat scheelt je ook nog eens bergen vaat. Ik kan het iedereen aanraden!

Wij huurden onze spullen bij Bakker Verhuur uit Utrecht. In totaal waren we €120,- kwijt, maar verdeeld over 13 man komt dat neer op €9,23 per persoon. Die kosten vallen dus reuze mee! Bakker Verhuur heeft heel veel keuze, dus je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Wij hebben speciaal voor luxe borden, stoeltjes en glazen gekozen (het vrienden diner is maar één keer per jaar dus dan mag je best een beetje uitpakken, toch?) dus als je voor iets minder luxe spulletjes kiest ben je zelfs nóg voordeliger uit.

Tafeldecoratie

tafeldecoratie_ - 2Het is leuk om alles in één style te houden, dus afgaand op de borden en de glazen die er gehuurd waren ben ik op zoek gegaan naar bijpassende tafeldecoratie. Denk aan placemats, servetten, waxinelichthoudertjes, vaasjes en bloemen. Bij Action vond ik superleuke, rustieke kruikjes in dezelfde style als de borden en waxinelichthoudertjes in dezelfde style als de waterglazen. Bij Xenos kocht ik wat luxere papieren servetten (die zijn van een wat dikkere kwaliteit) en bij IKEA vond mijn moeder ronde, rieten placemats die qua kleur en style een perfecte match bleken te zijn!

tafeldecoratie_ - 1Bloemen vond ik heel belangrijk, dat geeft meteen meer sfeer en staat gewoon prachtig op tafel. Ik koos voor grillige, donkere tulpjes en helleborus. Hele stoere, rustieke bloemetjes die perfect in het kleurenschema pasten. Mijn tip is om het jezelf niet te moeilijk (en te duur!) te maken in de zoektocht naar tafeldecoratie, ga lekker naar Xenos, Hema, IKEA of Action. Deze winkels hebben ontzettend veel keuze voor en hanteren zachte prijsjes.

Details

vrienden etentje organiseren_ - 1Om je dinner party nog meer aan te kleden en sfeer te geven is het wellicht een leuk idee om extra uit te pakken. Bijvoorbeeld door een luxe menukaart te maken. Ik was als host de enige die wist wat iedereen zou gaan maken, zodat het nog een beetje een verrassing zou blijven. Toen ik van iedereen gerechtnamen had doorgekregen heeft George een menu gemaakt in Photoshop (ben je niet zo handig op de computer, dan bestaan er ook kant-en-klare templates die je gratis kunt downloaden) en die heb ik op A5 formaat laten printen op wat steviger papier. Het staat superchique, echt alsof je in een restaurant zit, en bovendien is het lekker overzichtelijk en leuk om te zien wat je nog te wachten staat die avond!

Marjolein had leuke kartonnen doosjes meegenomen gevuld met snoephartjes. Een superleuk kleinigheidje! En omdat ze aan elk doosje een etiketje met naam hing, hebben we die meteen slim ingezet als naamkaartjes.

Marjolein bedacht ook dat het een leuk idee zou zijn om na elke gang een paar stoelen op te schuiven, zodat je niet steeds met dezelfde mensen zit te kletsen. En dat bleek een heel geslaagd idee!

ballonnen_ - 1Maren had prachtige, pastelkleurige ballonnen meegenomen die gevuld waren met helium. We wilden er eerst de huiskamer mee versieren, maar later bedachten we dat het ook heel leuk zou zijn om er één aan elke stoel te knopen.

Muziek is ook een belangrijke factor, dus zorg dat je een boxje hebt (zelf hebben we een Sonos box) die je verbind met Spotify op je mobiel of zet de TV op een radiozender. Zet de muziek niet te hard, want er wordt veel gekletst en anders versta je elkaar niet.

vriendengroep_ - 3En dan ben je er volgens mij wel! Ons vriendendiner was op een vrijdagavond, en als host kan ik je aanbevelen om de middag of zelfs de gehele dag vrij te nemen om alles goed voor te bereiden. En natuurlijk hoef je dit niet alleen te doen! Ik kreeg overdag al hulp van Maren en Marjolijn. We hebben samen de tafels en stoelen neergezet, de tafeldecoratie in orde gemaakt, de ballonnen aan de stoelen geknoopt, de Sonos geconnect, nog wat laatste boodschappen gedaan, zo veel mogelijk spullen koud gezet, er gaat echt meer tijd in zitten dan je denkt! Tijdens de avond hielp iedereen een handje mee met afruimen, de vaatwasser in- en uitruimen en uitserveren.

vriendengroep dinerHoud er trouwens rekening mee dat je zeker zo’n goede 6 uur aan het tafelen bent. Volgens mij zaten wij rond 1u ‘s nachts pas aan het dessert, haha! En bij iedere gang een drankje dus pffff, bij het diner was iedereen al een beetje teut! Maar het was zo leuk! Ik kan het iedereen aanbevelen om een vriendendiner te organiseren. Het is gezellig, je kletst lekker veel met iedereen, ook met de mensen uit de groep die je toch iets minder goed kent, je eet samen, drinkt samen, je ruimt samen op. Het is heel sfeervol en intiem. Kortom, het gevoel van saamhorigheid is na zo’n diner veel groter en dit zal jullie band alleen maar versterken. Ik heb er in elk geval heel veel positieve vibes uit gehaald!

Dus waar wacht je nog op? Gooi het in je vrienden-Whatsapp-groep, stuur een mailtje, neem het voortouw en maak er een mooie, bijzondere avond van!

here's to night we'll never rememberUntil next time,
Serena Verbon

Volg:

19 Reacties

 1. 14 juni 2017 / woensdag, 14 juni 2017

  Wat een super leuk artikel Serena! 🙂 Ik wil zoiets graag nog een keer organiseren, maar mijn kamer in Utrecht is nogal klein dus dat gaat nooooit passen haha. Misschien dat ik wel een 21 diner houd, maar dat duurt nog eventjes. In ieder geval heel leuk artikel 🙂

 2. Petra
  12 juni 2017 / maandag, 12 juni 2017

  Ja leuk! Wij hebben met vriendinnen de traditie om op tweede kerstdag een foute truien kerst diner te organiseren. Nu er net één verhuisd is, lukt dat niet altijd meer op tweede kerstdag zelf, maar het idee blijft! De host zorgt idd voor de drank en het hoofdgerecht en iedereen maakt zelf een gang. Wie weet later wel met partners en kleintjes rondhuppelen 🙂

 3. 11 juni 2017 / zondag, 11 juni 2017

  Wooow echt tot in de kleinste puntjes verzorgd! We hebben wel eens met vrienden zo’n kookavondje georganiseerd maar dan hebben we er een lopend buffet van gemaakt 😛 handige tips dit!

 4. 11 juni 2017 / zondag, 11 juni 2017

  Wat een mooie aankleding! Eten ziet er ook erg goed uit. Zeker een goede tip, thanks!

 5. 10 juni 2017 / zaterdag, 10 juni 2017

  Huh, ik wist niet dat je dit soort dingen kon huren! Ga d’r eens naar kijken. Sinds kort zit ik bij een eetclub en daarvoor heb ik vaak diners gehost voor mijn jaarclub. Zo’n wit tafelkleed ziet er prachtig en profi uit! En dat servies!!! <3

 6. Jessica
  10 juni 2017 / zaterdag, 10 juni 2017

  Ziet er gezellig uit! Ik vroeg me wel af hoe je dat doet met de bereiding van het eten als er diner 6 uur lang duurt. Maakt iedereen het van tevoren half en dan bij jou af? Of warmen ze het op in de oven/magnetron/fornuis?

 7. 10 juni 2017 / zaterdag, 10 juni 2017

  Wat ziet je tafel er gezellig uit, mooie foto’s ook! Handig artikel, dat gaat zeker van pas komen.

 8. Melanija
  10 juni 2017 / zaterdag, 10 juni 2017

  Wat hebben jullie het allemaal prachtig aangekleed! De placemats heb ik op mijn Ikea-shoplijstje gezet. Het lijkt me ontzettend leuk om zo’n avond met vrienden door te brengen, zo gezellig!

 9. 10 juni 2017 / zaterdag, 10 juni 2017

  Yeah, i love dinnerparty’s! Altijd leuk, dit concept spreekt mij ook wel aan. En wat is de tafel mooi gedekt zeg

 10. Diana
  9 juni 2017 / vrijdag, 9 juni 2017

  Soms is huren idd heel handig! Ziet er allemaal heel mooi en gezellig uit!

 11. 9 juni 2017 / vrijdag, 9 juni 2017

  Super leuk om dit te doen!
  Echt even quality time met elkaar, doen we allemaal veel te weinig denk ik!

 12. 9 juni 2017 / vrijdag, 9 juni 2017

  Super leuk om dit met vrienden te doen! Voor mij is dit meer een kersttraditie maar met vrienden lijkt me het ook hartstikke gezellig 🙂

 13. Hannah
  9 juni 2017 / vrijdag, 9 juni 2017

  Dank voor de goede tips! Heel handig en bruikbaar!

 14. 9 juni 2017 / vrijdag, 9 juni 2017

  Wat ziet alles er prachtig uit zeg!

 15. Denise
  9 juni 2017 / vrijdag, 9 juni 2017

  Ziet er heerlijk uit allemaal!

 16. 9 juni 2017 / vrijdag, 9 juni 2017

  Super gezellig en de aankleding ziet er fantastisch uit!! Misschien een leuk idee om een artikel te wijden aan gerechten die je kunt maken voor een grote groep? Ik kom zelf uit een tweepersoons huishouden en dan heb ik al moeite met iets verzinnen voor 6+ man haha!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *