DIY by Nena: breien 101

Ook al hangt de zomercollectie alweer in de winkels en hebben we er lang op moeten wachten.. het is toch nog winter geworden in Nederland!  En hoe! (Gevoels)temperaturen van -22°C, brrrr. Tijd voor warme chocolademelk, schaatsen en dikke truien. Een grote warme gebreide sjaal kan daarbij niet ontbreken!

Ik ben echt gek op mooie gebreide sjaals. Het is zelfs zo erg, dat ik ze zelf ben gaan maken. Het is niet alleen erg leuk om te doen, je bepaalt ook zelf welke kleur en van welk materiaal hij moet zijn. Niet iedereen kan tegen wol en niet iedereen houdt van acryl. En als je hem zelf maakt, dan maak je hem natuurlijk helemaal naar je eigen smaak 🙂

Breien heeft een beetje een stoffig imago, maar gebreide truien, vesten, sjaals, mutsen etc. zijn juist ontzettend van nu! Maar waar leer je tegenwoordig nog hoe je moet breien? Een tijdje geleden vroeg ik op Twitter of er interesse was in een artikel over breien. Gelukkig werd mijn vraag met een volmondig: “Ja!” beantwoord, dus hieronder volgt een stap voor stap tutorial met de nodige foto’s en filmpjes om het te verduidelijken. Zelf heb ik het van mijn moeder geleerd, en ik hoop dat ik het weer aan jullie kan leren. Mijn doel is jullie te laten zien hoe je eenvoudig een leuke zelfgebreide sjaal of col kunt maken!

Wat heb je nodig:
– 2 bolletjes wol (col) of 3 á 4 bolletjes wol (sjaal)
– 2 breinaalden
– schaar

Waar moet je op letten:
Bedenk van te voren of je een fijne of een grove sjaal of col wilt maken. In deze tutorial gebruik ik zelf grove wol met bijbehorende naalden, zodat ik een grof gebreide col kan maken. Elk bolletje wol bevat een etiket met daarop informatie. Zo staat erop wat voor materiaal het is (vaak acryl, wol of katoen), welke naalddikte je moet gebruiken en hoeveel gram en meters wol er op de bol zit. Ook staat er een indicatie voor de hoeveelheid steken die je op moet zetten om een lapje van 10 x 10 cm te krijgen. Op deze manier kan je zelf uitrekenen hoeveel bollen je nodig hebt voor jouw doeleinde. Zoals ik hierboven al aangeef heb je er in de meeste gevallen tussen de 2 – 4 nodig.

Dit etiket zit op mijn bolletje wol, die ik heb gekocht bij de Wibra voor €2.29 per bol:

Zoals je op het etiket kunt aflezen heb ik naalden nodig met een dikte van 10 – 12 mm. Ik gebruik hiervoor onderstaande naalden die me €0.99 hebben gekost bij Zeeman:

Nu kunnen we beginnen!

Als eerste gaan we steken op de naald zetten. Ik ben zelf rechtshandig, dus deze tutorial heb ik ook zo gemaakt. Ik weet van mijn zus die linkshandig is, dat ze ook op deze manier is gaan breien en dat gaat prima. Je begint met uitmeten hoe breed je je sjaal wilt hebben. Deze breedte doe je x 3 en dat is dan de hoeveelheid wol die je nodig hebt om de eerste steken op de naald te zetten.

 1. Maak een lusje
 2. steek door de lus het puntje van een van de naalden
 3. Steek vervolgens je duim en wijsvinger door de twee uiteinden van het lusje heen.
 4. Als je nu je duim en wijsvinger van elkaar haalt, dan zie je 4 ‘lijnen’ lopen.
 5. Pak nu de 2e naald en maak de volgende beweging:
 6. Haal de punt langs de buitenkant van lijn 1 en breng hem naar de buitenkant van lijn 3. Haal deze 2 lijnen onder lijn 2 door en laat de uiteinden los.
 7. Je hebt nu 2 steken op je naald staan.
 8. Herhaal dit totdat je het gewenste aantal steken hebt gemaakt. Voor een (brede) col zet ik er 40 op en voor een (smallere) sjaal vind ik 20 al voldoende.

Als het gewenste aantal steken op de naald staat kunnen we gaan breien. Om deze tutorial niet extreem lang te maken, beperk ik me hier bij de basissteek: rechtbreien.

Er zijn talloze steken te bedenken:

Averecht breien (linksboven), gerstekorrelsteek (rechtsboven), boordsteek (linksonder) of een patroontje (rechtsonder).

Mocht er na dit artikel animo zijn voor een vervolg tutorial dan hoor ik het graag. Voor nu dus alleen de basissteek: rechtbreien, dit is gelijk de makkelijkste manier van breien.

Jullie kennen vast allemaal het ezelsbruggetje: “insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden“. Als je begint met breien, herhaal dit zinnetje dan in jezelf of lekker hardop! Het werkt echt 😉

Om het nog wat beter te kunnen volgen, hieronder een stap-voor-stap fototutorial:

 1. Houd de naald met daarop de steken in je linkerhand.
 2. Houd de ‘lege’ naald in je rechterhand en sla het draad een keer om je wijsvinger heen.
 3. Steek nu de punt van de rechternaald, door het eerste lusje van de eerste steek op de linkernaald. Dit is het “insteken”.
 4. Sla nu met het draad aan de wijsvinger van je rechterhand het draad om de punt van de naald heen. Dit is het “omslaan”.
 5. Nu haal je de punt (met het lusje van de draad) onder de steek door terug. Dit het heet “doorhalen.”
 6. En haal nu de steek van je linkernaald af, zodat hij op je rechternaald zit. Het “af laten glijden.”
 7. Herhaal dit totdat alle steken van de linkernaald ‘op’ zijn.
 8. Draai nu de naald met daarop de steken om en neem hem weer in je linkerhand en begin weer opnieuw.
 9. Herhaal dit net zo lang totdat de sjaal/col de juiste lengte heeft.

Je sjaal of col is nu bijna af! Alleen, hoe krijg je nu die steken van je naald? De officiële vakterm hiervoor is ‘afkanten‘ en deze techniek is te zien aan het einde van het filmpje hierboven. Hieronder nog even de stappen in foto’s:

 1. Brei 2 steken op je rechternaald.
 2. Haal nu met de punt van je linker naald…
 3. …de eerste steek over de tweede steek heen.
 4. Nu heb je weer 1 steek op je naald.
 5. Brei de volgende steek, zodat er weer 2 steken op de naald staan.
 6. Herhaal stap 2 t/m 5 net zo vaak, totdat je alle steken hebt ‘afgekant’ en je nog maar 1 steek op je naald hebt staan.
 7. Je kan nu de sjaal losknippen van je bol wol en het uiteinde door het laatste lusje halen, zodat hij niet meer losgaat.

Nu is je sjaal af! Je kan hem nog extra versieren door ‘klosjes’ aan de uiteinden te knopen. Of misschien wil je er nog een logo op naaien of borduren? Het kan allemaal! Je kan natuurlijk een sjaal maken die bestaat uit meerdere kleuren. Of als je het aandurft met 2 draden tegelijk, dan wordt hij lekker dik 😉

Ik hoop dat het jullie gaat lukken! En ik ben erg benieuwd of jullie dit leuk vonden ^^

Hieronder 3 voorbeelden van een col, zodat je eventueel wat inspiratie hebt. Deze 3 draag ik het liefst:


Mochten jullie nog vragen hebben of een vervolgtutorial willen zien op Beautylab, laat het me dan graag even weten in de comments! Vertel eens, hoe ziet jouw ideale sjaal eruit als je hem zelf kon breien?

Liefs,
Nena

(www.twitter.com/nenaburger)

 

Volg:

174 Reacties

 1. Anja Borst
  22 november 2015 / zondag, 22 november 2015

  Hoi, ik heb een vest gezien van het merk Summum € 204,00 per stuk. Dit vest wil ik zelf breien, kan jij me helpen aan een patroon?

  Het is een vest alleen met rechte steken, stond in een van de laatste mode items van de Libelle, maar is natuurlijk van een ontwerper dus geen patroon te vinden. Gebreid op pennen 10/12, zonder knopen oid, van heel dik breigaren. Kan je me helpen of misschien een breipatroon wat er op lijkt? Zou er erg blij mee zijn, bij voorbaat dank voor je moeite met vriendelijk groeten, Anja Borst te Alphen aan den Rijn

  • Serena
   Auteur
   22 november 2015 / zondag, 22 november 2015

   hi Anja,
   wij hebben helaas geen breipatronen op voorraad.
   succes met zoeken!

 2. Andrea
  2 november 2015 / maandag, 2 november 2015

  Hoi ik ben op zoek naar een patroon voor een héél héél dik vest

  Heb je enig idee?

 3. Emily
  29 november 2013 / vrijdag, 29 november 2013

  Hey, ik zou graag een tulbandmuts breien, heb je daar enige ervaring mee of kan je me een patroon bezorgen? Het even voordoen is ook altijd fijn!

 4. Kaat
  21 november 2013 / donderdag, 21 november 2013

  Ik ben een poosje geleden door de breimicrobe gebeten, helaas waren de resultaten in het begin niet veel soeps… 😉 Maar jouw tutorial heeft me echt verder geholpen, dankjewel!
  Die sjaal met boordsteek op één van de foto’s spreekt me heel erg aan. Maar hoe maak je zoiets?

 5. Gee
  30 oktober 2013 / woensdag, 30 oktober 2013

  Zo leuk! Dank je wel voor de goede uitleg 🙂 Ik ben ooit eens begonnen met breien maar heb het zo lang niet gedaan (lees: jaaaaaaren) dat ik nu echt vanaf het begin moet beginnen. Ik hoop dat er meer tutorials komen!

 6. Esmé
  18 september 2013 / woensdag, 18 september 2013

  Ik ben al een half uur aan het klunzen en het lukt alsnog niet……. vind de instructies voor beginners nu niet je van het. En ja this is frustration speaking ;).

 7. 20 december 2012 / donderdag, 20 december 2012

  Wat een leuke blog!
  Heb ook zin om weer te gaan breien. Er ligt hier een sjaal waar ik al 2 jaar over doe. :p

 8. saffier
  6 november 2012 / dinsdag, 6 november 2012

  Hey
  Ik wil graag ook op mijn site erop zetten hoe je een colsjaal maakt maar ik weet zelf niet hoe en ik wil graag joun bericht kopieren maar je hebt copyright daarom vraag ik om toestemming.

  • Serena
   Auteur
   6 november 2012 / dinsdag, 6 november 2012

   Liever niet natuurlijk, maar als je het per se wilt doen dan alleen met linkvermelding!

 9. Malou
  31 oktober 2012 / woensdag, 31 oktober 2012

  Hallo Nena ,

  Ook ik ben aan het breien geslagen. Mijn eerste sjaal is klaar en nu ben ik bezig met een col. Nu kom ik er alleen niet achter hoe ik de col aan het eind aan elkaar maak ? Heb jij hier een uitleg van ? Ik kan de sjaal afkanten maar hoe maak je er dan een col van ?

  Groetjes

  Malou

 10. Lianne
  30 juli 2012 / maandag, 30 juli 2012

  Hallo Nena,
  Zou je me kunnen vertellen hoeveel steken je hebt opgezet voor die laatste 3 cols, wil er zelf graag 1 maken maar weet niet hoeveel steken je opzet? (ik zit er altijd ver naast bij het schatten)

 11. Rowan
  17 mei 2012 / donderdag, 17 mei 2012

  Wat leuk zeg! Ik had al talloze boekjes en dingen gekocht maar ik snapte het nooit. Nu wel! M’n eerste sjaal is al af!
  Dankjewel 😀

 12. Ericaaa
  29 februari 2012 / woensdag, 29 februari 2012

  Dit vind ik echt super leuk, nja lijkt ^^ want inderdaad die sjaals zijn best duur als je niet zon groot budget heb. nja verder kan alleen mijn oma breien maar die val ik daar niet mee lastig x)

  ik denk dat ik binnenkort maar eeen paar bolletjes wol ga aanschaffen .. ^^

  xx

 13. Marjolein
  18 februari 2012 / zaterdag, 18 februari 2012

  Ik ben zelf helemaal gek op haken. Ik kan ook breien, maar ik vind zelf dat je meer met haken kunt. Dat zal niet zo zijn, maar ik vind het leuker om te doen, en het persoonlijk ook sneller gaan. En ik ben nogal lui, dus vandaar.

  Misschien kunnen jullie ook een keer iets posten over haken, en dan bij voorkeur amigurumi? Dit kun je eventueel ook breien. Hier doe ik zelf aan, en ik krijg altijd heel veel reacties er op. Vooral: ”Hoe doe je dat?” Dat is altijd leuk om te horen!

  Nog even een tip: als je een leuke wol hebt gevonden, maar je wilt hem dikker hebben, dan moet je hem dubbelen. Dus gewoon met twee draden tegelijk breien. Dit is helemaal niet moeilijk. En dan wel een dikkere naald nemen hè! 🙂

  Ik vind de sjaals in elk geval erg leuk er uit zien!

 14. Leonie
  14 februari 2012 / dinsdag, 14 februari 2012

  Oh breien is zo leuk! 😀 Jammer dat deze tutorial nu pas online komt haha, ik ben een half jaar geleden begonnen met breien en heb het mezelf aangeleerd door heel veel youtube filmpjes te kijken (en vooral veel te oefenen en proberen, aangezien er weinig filmpjes online staan die echt duidelijk zijn)..

  Mooi zo’n grove sjaal! Ik ga ook even wat 10 mm naalden halen denk ik.. 🙂

 15. Danielle
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Oke, ik heb wol en breinaalden gehaald en daar ga ik……. Ha!

  – Action verkoopt trouwens ook wol en breinaalden. Niet erg mooie of dikke, maar goed genoeg om even te oefenen.

 16. Tine
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Heeel leuk artikel! Ben vandaag breinaalden en wol gaan kopen om aan de slag te gaan ^^ Een vervolgtutorial zou ik super vinden!

 17. Cedra
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  ik ben ook begonnen met breien van een sjaal, je ziet er wel wat fouten in zitten maar dat vind ik niet erg voor mijn eerste stuk!

 18. Nurai
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  wat leuk! ik moest op de basisschool (vrije school) ook wel eens wat breien, maar sindsdien heb ik het eigenlijk niet meer gedaan, en ben ik het een beetje verleerd. Maar door dit artikel heb ik er weer helemaal zin in! Ik kijk nu al uit naar een vervolgtutorial 🙂

 19. Felicia
  11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

  Hey Nena, echt een superleuke artikel ! alleen zou je willen zeggen hoe ik zo een col moet maken. niet helemaal precies in details hoor. maar moet je dat dan vast naaien ofzo ?
  dankje Nena ! Je doet het echt heel erg leuk !
  xxxx Felicia

  • Nena
   12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

   Je kan het begin en het einde aan elkaar vastmaken, door er een stuk draad van je bolletje wol, doorheen te rijgen. Hier zie je uiteindelijk weinig van. Als je in een circel wilt breien is dit niet nodig, maar dan heb je ‘rondbreinaalden’ nodig. 2 pennen die aan elkaar vastzitten. Succes!

 20. Caroline
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Leuk! Ik wil dit zeker eens gaan proberen, maar ben bang dat het neit lukt. Misschien dat mijn moeder me enigsinds helpen kan xD

 21. Shirley
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Met hoeveel steken zet je hem op om een col te maken? Ik denk dat ik teveel steken gedaan heb…

  • Nena
   12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

   Een beetje afhankelijk van de dikte van je wol en de naalden die je gebruikt. In mijn voorbeeld zet ik ongeveer 30 steken op..

 22. Kirsten
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Supercool! Mijn moeder breide vroeger veel en maakte ook zelf kleding voor ons.

  Krijg nu ook weer zin om zelf een sjaal te breien 😀

 23. 10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  ons ma doet ook aan breien, vooral heel veel sjaals, zien er altijd super uit!

 24. Lieke
  10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

  Alleen een vraag. Waarom moet je eerst die 2-3 meter afmeten voordat je de steken opzet. Ik was namelijk begonnen met breien en het uiteinde van het garen, zo’n 2 meter zat enorm in de weg en ik verwarde het uiteinde met het garen op de bol.

 25. Isaaa
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  waar je nu uitleg over hebt gegeven, is dat de averechtse steek of de gerstekorrel?

  • Nena
   10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

   Dat staat in het artikel, met een hele grote foto eronder 😉
   “Om deze tutorial niet extreem lang te maken, beperk ik me hier bij de basissteek: rechtbreien.”

   • Isaaa
    11 februari 2012 / zaterdag, 11 februari 2012

    maar is rechtbreien hetzelfde als averechts? of is rechtbreien weer een hele eigen soort breien op zichzelf?

    • Nena
     12 februari 2012 / zondag, 12 februari 2012

     Bij rechtbreien doe je steeds hetzelfde. Zowel heen als terug. Bij averecht breien, dan brei je de ene naald recht en op de ‘terugweg’ brei je door de punt van je naald naar voren te steken (ipv door het achterste lusje), je haalt ook de draad naar voren. Het is dus een andere techniek.

 26. Genevieve
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Leuk! Maar ik laat iemand anders het liever voor me doen of ik koop het gewoon, ik neem zelf niet de moeite om te breien *schaam*

 27. Valerie Hutten
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Oh echt leuk dit!! ik ga morgen ook wol en breinaalden halen, nog nooit gedaan!

 28. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Super leuke tutorial! Dit ga ik zéker proberen!

 29. fien
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  superleuk ik wil al lang een keertje een sjaal breien en ga het zeker proberen. is die col een soort van cirkelsjaal?

 30. Monique
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ge-wel-dig!! Nu kan ik het begin stukje uit mn hoofd leren =) Helaas hebben we hier niet zo veel winkels met wol.. vooral die dikke wol die je hier gebruikt.. Maar ik kan met wat ik al wel heb heerlijk aan de slag! Dank je wel!!

 31. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik wilde het ook nog eens zelf doen, maar kon nergens een duidelijke uitleg vinden dus ik had de hoop maar opgegeven. Dit is echt een fijne uitleg , dankjewel;D

 32. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Mijn moeder kan super goed breien! jeeejjjj! Heeft al een mooie brede sjaal voor me gemaakt 😀

 33. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Wauw, wat ziet breien er dan toch easy uit, helemaal met de slowmotion! Prachtige breiwerksels heeft Nena al gemaakt. 😀 Amazing goede uitleg!

 34. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Leuk! Ik zet hem bij mijn favorieten! Heb al een tijdje niet meer gebreid

 35. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Oh, dat heb ik vroeger van mijn mama geleerd! Ik had wel nooit het gedult om een hele sjaal te maken, maar een klein lapje stof gi ng nog net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *