Dierendag

Vandaag is het 4 oktober en vieren we Dierendag! Voor mij betekent Dierendag dat ik dan extra lief ben voor mijn katten. Ze krijgen een extra speeltje, ik kook wat kip voor ze en ik geef ze lekkere snoepjes en kattenmelk. Maar in feite is Dierendag een dag waarop men juist extra aandacht wil besteden aan dieren en hun rechten en het feit dat ze beschermd moeten worden.

Een stukje geschiedenis. Dierendag gaat waaaay back, helemaal tot in het jaar 1927. Franciscus van Assisi bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de legende kon hij zelfs met dieren praten. Ilse Winter uit Brno in Tsjechië schreef in mei 1927 een brief naar Margaret Ford in London waarin ze voorstelde om één dag per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was voorzitster van de wereldvereniging van de dierenbescherming. Zij vond het een prachtig idee en de beide dames kwamen overeen dat de feestdag waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt, 4 oktober, een goede datum voor dierendag zou zijn. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 in Wenen werd daarom 4 oktober uitgeroepen tot Wereld Dierendag. De allereerste dierendag was op 4 oktober 1930.
bron: cuteoverload.com

Ik wil hier geen betoog houden over de bioindustrie, vissenkwekerij en het gebruik van proefdieren, maar ik wil jullie wel even onder de aandacht brengen dat jullie best een stil mogen staan bij het feit dat er veel dierenleed is in de wereld. Ik kijk altijd vol ontsteltenis naar de dieren ambulance op Discovery Channel. Verwaarloosde honden met halsbanden die zo strak zitten dat ze in hun nek snijden en in hun vlees vastgroeien. Katten die aan hun lot worden overgelaten, terwijl ze een nestje jonge kittens hebben. Ik snap dat echt niet. En ik vind het heel terecht dan hun zogenaamde baasjes gevangenisstraf krijgen.

Mr. Newman, world’s saddest dog (bron)

Anyways, mocht ik vandaag iemand van het WNF of een dierenbescherming organisatie tegen het lijf lopen dan kunnen ze rekenen op mijn support. Ook ga ik vandaag geen vlees eten. En eigenlijk wil ik dat vaker doen. Kijk, ik ben heel eerlijk. Een sparerib van Broadway kan ik gewoon niet weerstaan. Evenals een lekker mals biefstukje. Of een knakworst. Vlees vind ik gewoon lekker. En vis ook! Sushi en garnalen vind ik echt heerlijk. Maar ik heb niet elke dag vlees ‘nodig’. Ik kan best, laten we zeggen, 3 dagen per week vegetarisch doen. En bij deze ga ik het doen ook.

Ik heb er vaak over nagedacht, en dan dacht ik ‘nah, dat lukt me toch niet’. Maar ik ga het doen. Ik hoop eigenlijk dat jullie met me meedoen. Want als iedereen nou 3 dagen in de week geen vlees of vis zou eten, dan zou dat al heel veel verschil maken. En als ik toch ga minderen met vlees, dan kan ik net zo goed eens een duurder stukje bio vlees kopen voor mezelf. He, ik ben helemaal blij met dit besluit! I’ll keep you posted. Als jullie nog lekkere vegatips voor me hebben, let me know.

Boo – the most famous Facebook Pomeranian (bron)

Vandaag is het dus Dierendag en ik hoop dat jullie je huisdier lekker verwennen en net als ik er bewust voor kiezen vandaag geen vlees of vis te eten! Doen jullie nog wat speciaals op dierendag?

Until next time,

Serena Verbon

Volg:

1 Reactie

  1. Li
    13 november 2011 / zondag, 13 november 2011

    Een makkelijke manier om te beginnen met vegetarisch eten, is je stuk vlees te vervangen door een Tivall product. Dit zijn echt lekkere vleesvervangers van Albert Heijn en de meeste varianten zijn naar mijn smaak lekkerder dan bijvoorveeld die van Valess. De vleesvervangers die op vlees moeten lijken, en zeker vegetarisch gehakt, zijn niet zo boeiend. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *