De werking van nagelverharders

Het ging zo goed met mijn nagels! Ze waren lekker lang en sterk en toen ineens *pats*. Auw! Pinknagel dubbelgeklapt en tot op het vlees (ieeeeh) ingescheurd. Nou, dan maar alles eraf, dacht ik. Nu begin ik dus weer helemaal opnieuw, met korte nageltjes. Gelukkig groeien nagels gewoon, dus ik schat over twee maanden weer mooie lange nagels te hebben, maar tot die tijd moet ik er dus goed voor zorgen zodat ze niet weer omklappen, dubbelvouwen of afbreken.

Ik hoorde veel goeds over de nagelverharders van Herôme dus schafte ik er meteen ééntje aan. Er zijn 3 soorten nagelverharders; sensitive, sterk en extra sterk. Nou, laat ik het maar meteen goed doen, dacht ik, dus kocht ik extra sterk (die in het rode doosje) voor €12,50. Later kwam ik erachter dat Herôme me alledrie de varianten weken geleden al had opgestuurd *facepalm*

Herôme Nagelverharder Extra Sterk belooft lange, harde nagels binnen 14 dagen. Het stimuleert de nagelgroei en voorkomt inscheuren van zeer slappe nagels. De gebruiksaanwijzing is als volgt: de eerste dag één laagje aanbrengen, de volgende dag een tweede laagje. De derde dag beide laagjes verwijderen. Deze handelingen gedurende 2 weken herhalen.

Ik ben begin deze week begonnen, dus ik merk er nog niet zo heel veel van, maar tot op heden inderdaad nog geen last van scheuren of splijten. Wat ik me wel afvroeg was het volgende: Wat zit er precies in een nagelverharder wat de nagels hard en sterk maakt? Ik wilde er het fijne van weten, dus ik ging op onderzoek uit.

De ingrediëntenlijst van de Herôme Nagelverharder Extra Sterk is als volgt; Butyl Acetate, Nitrocellulose, Ethyl Acetate, Heptane, Isopropyl Alcohol, Acetyl Tributyl Citrate, Adipic Acid/Isophthalic Acid/Neopentyl Glycol/Trimethylpropane Copolymer, Formaldehyde, Tosylamide/Epoxy Resin, Stearalkonium Hectorite, CI 77891, Drometrizole, Styrene/Acrylates Copolymer, Camphor, Oxidized Polythylene.

Zo. Dat is een flinke waslijst met allerlei ingewikkelde ingrediënten! Hieronder heb ik elk ingredient op een rijtje gezet met daarachter hun functie voor dit specifieke product:

 • Butyl Acetate – oplosmiddel
 • Nitrocellulose – legt een laagje over de nagels en draagt bij aan de duurzaamheid, sterkte en oplosbaarheid van de lak
 • Ethyl Acetate – oplosmiddel
 • Heptane – oplosmiddel
 • Isopropyl Alcohol – oplosmiddel, verminderd tevens stroperigheid en schuimvorming
 • Acetyl Tributyl Citrate – vormt een laagje over de nagels
 • Adipic Acid/Isophthalic Acid/Neopentyl Glycol/Trimethylpropane Copolymer – vormt een laagje
 • Formaldehyde – maakt keratine-kruisverbindingen (keratine is het eiwit waaruit je nagels bestaan) waardoor je nagels sterker en harder worden
 • Tosylamide/Epoxy Resin – ondersteunt de andere ingrediënten die laagjes vormen door het laagje hard en stootvast te maken
 • Stearalkonium Hectorite – verminderd uitzakking van niet-vloeibare deeltjes naar de bodem
 • CI 77891 – een titanium dioxide, geeft een witte/milky kleur aan de nagelverharder
 • Drometrizole – zorgt voor een langere houdbaarheid van de lak
 • Styrene/Acrylates Copolymer – vormt een laagje
 • Camphor – ruikt heel sterk fris een minty en is waarschijnlijk toegevoegd om de onaantrekkelijke nagellakgeur te maskeren
 • Oxidized Polythylene – kan van alles zijn, het heeft meerdere functies waaronder verminderen van stroperigheid en oplosmiddel

Als ik de ingredienten zo bekijk dan denk ik dat voornamelijk formaldehyde verantwoordelijk is voor het sterker en harder maken van de nagels. Laten we dus formaldehyde even onder loep nemen. Ik ken formaldehyde vooral als gasvorm in water, formaline genaamd, beter bekend als ‘sterk water’. Hierin werden dode padden (en meer lugubere zaken) bewaard in ons biologielokaal op de middelbare school.

Formaldehyde is nogal een omstreden ingredient omdat het in grotere concentraties niet veilig is voor onze gezondheid. Echter worden cosmeticaproducten met een concentratie van 0,074% formaldehyde of minder goedgekeurd en veilig bevonden (bron). Herôme geeft hun concentratie niet prijs, maar aangezien dit vertrouwde bedrijf al meer dan 30 jaar bestaat en ze vast en zeker worden gecontroleerd neem ik aan dat het wat de concentratie betreft wel snor zit.

Maar hoe zorgt formaldehyde voor sterkere nagels? Onze nagels zijn net als onze haren opgebouwd uit een eiwit genaamd keratine. Keratine bestaat uit lange aminozuurketens en wanneer deze ketens kruisverbindingen met elkaar aangaan ontstaat er een stevig nageloppervlak. Hoe harder je nagels, hoe meer van deze kruisverbindingen je nagels bevatten. Zelf heb ik hele flexibele en zachte nagels, dus eigenlijk bevatten mijn nagels te weinig van deze keratine kruisverbindingen. Wanneer ik een nagelverharder met formaldehyde gebruik wordt het keratine in mijn nagels gestimuleerd om kruisverbindingen aan te gaan, resulterend in sterkere nagels.

Maar, helaas heeft formaldehyde ook een aantal nadelen. Zo kan het je nagels gelig maken en bij langdurig en overmatig gebruik zelfs zwakker en breekbaarder dan voorheen. Wanneer er namelijk te veel keratine kruisverbindingen in je nagels aanwezig zijn verliezen je nagels flexibiliteit waardoor ze juist sneller zullen splijten en breken. Het is dus altijd verstandig om je aan de gebruiksaanwijzing te houden. Herôme raad inderdaad aan om de nagelverharder op te bouwen, te verwijderen en dan weer opnieuw te beginnen en dit gedurende twee weken lang. Wees dus niet eigenwijs door er dikke lagen op te smeren, door het niet te verwijderen of door het er langer dan twee weken op te laten zitten, want dit zal op de lange termijn alleen maar averechts werken!

Een nagelverharder met formaldehyde zal in mijn geval – mits ik me aan de gebruiksaanwijzing hou – goed werken omdat mijn nagels van nature heel slap en flexibel zijn. Zijn je nagels niet slap, maar splijten en breken ze wel snel af, dan denk ik niet dat jouw nagels baat hebben bij deze nagelverharder. Eerlijk gezegd denk ik dat een verharder met formaldehyde het alleen nog maar brozer zal maken. Wat je nagels in dat geval vooral nodig hebben is hydratatie, dus goed je nagelriemen en nageloppervlak invetten en gebruik zo min mogelijk nagellakremover.

Op de vraag ‘Wat zit er precies in een nagelverharder wat de nagels hard en sterk maakt?’ heb ik nu in elk geval antwoord: formaldehyde. Waarom deze van Herôme zo goed aangeschreven staat heeft waarschijnlijk alles met de concentratie formaldehyde te maken. Aangezien deze ‘extra sterk’ is vermoed ik het maximaal toegestane percentage van 0,074% (of in elk geval iets wat daar dichtbij zit).

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om meer te weten te komen over nagelverharders en hun werking. Mochten er andere beautyproducten zijn waarvan je je altijd al iets hebt afgevraagd, let me know, dan zoek ik het voor je uit!

Until next time,
Serena Verbon

P.S. excuses voor de mindere kwaliteit foto’s in dit artikel. Bij gebrek aan daglicht (en een fotocube) kon het even niet anders, helaas!

 

Volg:

161 Reacties

 1. 4 november 2012 / zondag, 4 november 2012

  Wow, mega interessant op zoiets op een chemisch niveau te bekijken! Waarschijnlijk daarom dat jouw blog een van de populairdere is.

 2. Pien
  3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

  Tnx! Ik vindt de reviews met uitleg over de ingrediënten altijd heel interessant. ik gebruik herome ook al heel lang en ik vindt het een zeer fijn product, alleen bij de sterkste formule doet het soms pijn aan mijn nagels een soort van zeurende tinteling, maarja trekt vanzelf weg. Wie mooi wil zijn moet pijn leiden toch haha

 3. 3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

  Ik ga één van deze nagelverharders zeker uitproberen. Leuk ook dat je er een stukje over de eigenlijke ‘inhoud’ bij hebt gezet! Erg interessant.

 4. Rianne
  3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

  Interessant artikel, het is zo fijn dat je het voor de wetenschapdummies onder ons (that’s me) ook zo goed uitlegt!
  Misschien is het leuk om een keer een artikel met anti-nagelbijt tips te maken? Ik heb er zelf geen last van maar heel veel van mijn vriendinnen doen het dus volgens mij hebben best veel mensen er wel last van.

 5. Romy
  3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

  Leuk om te weten! Dacht dat het ook wel bedoelt was voor splijten, naast hydrateren. Dat geef ik in ieder geval niet meer als tip. Gelukkig heb ik zelf vrij stevige en lange nagels. Maar krijg daardoor wel eens zo’n vraag.

  Is het niet leuk om je dubbele lakje als een mini giveaway te doen?
  liefs, Romy

 6. Romy
  3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

  Heel leuk om te weten! zeker ook dat het echt voor stevigheid is en niet tegen splijten. Nu wist ik wel dat je moet hydrateren, maar dan zal ik dan niet ook als typ nagelverhardeners. Ik heb zelf vrij stevige en lange nagels, dus dat krijg ik nog wel een als vraag.
  Is het niet leuk om die dubbele als een mini giveaway te doen? Hij is namelijk wel een wat duurder lakje.

 7. 3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

  Ik zit hier net met exact hetzelfde probleem, gisteren klapte mijn pinknage naar achter en is tot op het vlees ingescheurd…auw inderdaad! Hij zit er nu nog aan met pleister eromheen. Ik zat net vandaag te dubben of ik alles kort zou maken, in ieder geval de pink natuurlijk voor ik me nog meer pijn ga doen als ik er nogmaals in blijf hangen.

 8. 3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

  Heel leuk artikel, ik vroeg me dat ook al lang haha 🙂
  Ik gebruik het ook, die extra sterk, de gewone doet niks voor mijn nagels.
  Ik heb ook heel slappe nagels en kan ze niet lang krijgen helaas. Ook niet met nagelverharder, maar zo scheuren ze wel niet tot in het vlees in, of toch veel minder.
  Maar ik gebruik het wel verkeerd, altijd als basis onder mijn nagellak.

 9. 3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

  Interessant artikel! Ik ben zelf een enorme fan van de “strong” nagelverharder van Herome.

 10. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Misschien om er even bij te vermelden:
  De soft variant bevat geen formaldehyde. Deze kan dus als kuur, maar ook als elke dag base coat worden gebruikt. =)

 11. Annika
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  leuk om te lezen! jij kunt dat altijd zo simpel uitleggen!

 12. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Erg handig om dit te lezen 😀 x

 13. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Dit heb ik me nou altijd al afgevraagd.. en ben blij om nu te weten hoe het zit en dat het voor mij dus geen zin heeft om dit soort nagelverharders te kopen. Fijn dat je er ook bijgezet hebt wat je moet doen als je nagels niet slap zijn maar wel breken, daar heb ik echt wat aan!

 14. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Geweldig artikel! Heb ook een keer te intensief nagelverharder gebruikt, dus toen waren ze geel en broos….

 15. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik heb zelf de kuur van Herôme gevolgd en het heeft vruchten afgeworpen! Mijn nagels zijn er sterker van geworden en ze splijten niet meer.

 16. Eileen
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Kan je gewoon nagellak op je ene laag nagelverharder smeren

 17. Sx
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Dus je kan het niet als topcoat gebruiken? Als je 1x in de week je nagels lakt?

 18. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Het is interessant. Ik heb geen problemen met mijn nagels (ze zijn altijd TE sterk, ik vind dat niet leuk 🙁 ), maar mijn zus heeft zwakke nagels, ze moet deze lakjes uitproberen!

 19. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik stond vanmiddag nog voor het schap met nagelverharders maar heb er uiteindelijk geen een meegenomen. Ik heb op dit moment sterke nagels en daar ben ik zo blij mee.. Vroeger had ik heel slappe nagels en braken ze zowat al als je ernaar keek. Wel handig dat ik nu de voor én de nadelen weet, voor als ik het toch eens ga kopen.

 20. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Wow wat een super interesant artikel! Ik heb deze week ook met scheikunde gehad hoe alles met zeep werkt enzo, heel leuk om te weten!
  xx

 21. Cha
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik heb ook die extra sterk gekocht een keertje. Na 1 laagje te hebben opgedaan, liep ik ineens met ontzettende branderige nagels. Ik denk wat is dit! Bleek dus veel te agressief voor mijn dunne en slappe nagels.

  Dus toen heb ik hem ingeruild voor de sensitive en die is echt top! Mooie harde sterke nagels!

 22. Annelise
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Leuk artikel! Interessant om te weten hoe het precies zit 🙂

 23. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Super goed artikel! Top! Dit onderscheid je van andere beautybloggers die alleen naar de oppervlakte kijken 🙂

 24. Isabel
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Leuk stukje!
  Maar wat moet je na die 2 weken doen? Helemaal niet meer dragen?

 25. Genevieve
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Handig artikel!
  Echt cool dat je nadenkt over de werking van zo’n product 🙂

 26. Anna
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Dit soort artikelen zijn de reden waarom ik zo van je blog houd en iedere keer weer terugkom. Hulde!

 27. Amy
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Heel interessant! Hoe duur is hij?

 28. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Lieve Serena, zou jij alsjeblieft scheikunde willen komen geven bij mij op school?
  Je uitleg is heel duidelijk en bij jou lijken lastige scheikundige dingen ineens heel erg makkelijk. Complimenten!

 29. renoeka
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Aha! Zo zit het dus. Zat me laatst nog af te vragen hoe dat werkt en ineens kom jij als geroepen met dit artikel haha. Ik gebruik de perfect system van Trind en dan met name de laatste twee producten. Ik heb last van laagjes.. so annoying.

 30. Riet
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik vind het echt leuk/goed van je dat je eens wat dieper op bv de ingrediëntenlijst ingaat. Dat je dat doet/kunt vind ik echt een pluspunt van jou als blogger 🙂 Dat tilt het niveau ook omhoog en maakt jou anders dan de andere bloggers!

 31. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Goh dat is best eens interessant om te weten! Nooit zo over nagelverharder gedacht. Bij mij werkt die van Herome in ieder geval goed.

 32. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Sjee wat een info. Goed uitgelegd hoor! Ik vraag me nu alleen wel af wat er dan anders is bij de sensitive variant!

  • Serena
   Auteur
   2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

   Sensitive bevat geen formaldehyde!

   • Rianne
    3 november 2012 / zaterdag, 3 november 2012

    Maar hoe maakt die de nagels dan harder?

 33. Jess
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik heb deze ook gebruikt en heb er onwijs sterke en lange nagels van gekregen, krijg regelmatig de vraag “waar” ik mijn nagels heb laten doen ;p

 34. Channa
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Wat fijn altijd dit soort artikelen; wat meer weten of hoe het nou eigenlijk zit!

  Zelf heb ik vooral last van de bovenkant van mijn nagels (nee geen lak, de nagel zelf) die afbladderen, en af en toe scheurtjes in de zijkant…. Betekend dat mijn nagels droog zijn?

  Komt dat misschien door nagellakremover? Ookal is die wel zonder aceton, ik gebruik het vrij vaak, ik heb mijn nagels bijna altijd gelakt, alleen door mn werk is het maar 3 a 4 dagen mooi en doe ik mn nagels weer opnieuw door het hele riedeltje; remover, veil, nagelriemolie, bokkenpootje, basecoat………en noem maar op.

  Herome is niet nieuw voor mij, maar misschien toch eens experimenteren met die twee weken kuur..!

 35. Ilse
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Wat een super interessant artikel! Heb ik meteen antwoord op de vraag warom de nagels van mijn moeder sneller breken als ze nagelverharder gebruikt.

 36. Robine
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Goed artikel! Maar is het wel
  Goed voor je nagels om de nagelverharder om de 2 dagen er af te halen met nagellak remover?

 37. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Goed artikel!! Ik heb toevallig vorig weekend, na advies van anderen, ook nagelhardener gekocht van Herome(toevallig nu in de aanbieding). Maandag ben ik begonnen met mijn “kuur”, zoals ze dat noemen. Ik ben heel erg benieuwd naar het resultaat. Mijn nagels zijn tegenwoordig heel zwak en breken zomaar af, terwijl ik op de bank tv aan het kijken ben, no shit!

 38. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Heel erg interessant om te lezen. Zeker omdat mijn nagels ook weer een periode hebben waarin ze achter elkaar afbreken of inscheuren en ik aan een nagelverharder zat te denken om te gaan gebruiken.

 39. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Die in de rode verpakking werkt echt zupahh voor mij! Beste van alle nagelverharders (Essie, Essence, Sally Hansen, Catrice) voor mij persoonlijk! En ik heb er een hoop geprobeerd 😉 Wel lekker je nagelriemen blijven insmeren met de Dior abricot of Lush lemony flutter :-)))

 40. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik was ook al erg benieuwd hoe het nou werkt, fijn dat je het eens uitgelegd hebt! Mijn nagels zijn ook slap en broos, een nagelverharder is voor mij wel een must.

 41. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  De producten van Herôme vind ik eerlijk gezegd wel fijn. Ze werken echt geweldig! Al moet ik toegeven dat het soms lijkt alsof ik mijn nagels kan ‘afpellen’…

 42. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik gebruik 1 potje nagelverharder per jaar, maakt niet echt uit welke tot nu toe. Als ik er mee stop knapt er meteen weer een nagel…

 43. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  De Extra Sterk is te sterk voor mijn slappe, zwakke nagels. Ik krijg direct ontzettende brandende nagels en vingertoppen dus ik haal het dan eraf en binnen 10 minuten trekt het weg. Ik las op internet dat als je het dan laat zitten, je brandwondjes onder de nagel kan krijgen :/

 44. Marieke
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik heb zelf helaas een slechte (en een beetje enge) ervaring met de nagelverharder van Herôme..
  Ik had het gekocht op aanraden van een vriendin. Gebruiksaanwijzing goed gelezen, en beginnen maar. De eerste keer had ik het niet zo door.. Ik had wel zere vingers maar ik koppelde dat niet aan de nagelverharder. Toen ik later mijn nagels schoonmaakte en er een nieuw laagje op aanbracht had ik het door: De pijn in mijn vingers kwam door de verharder. Aan beide handen deden drie vingers (de nagelbedden zeg maar) zeer. Niet ontzettende pijn, maar het was wel heel oncomfortabel. Helaas zat ik in de bus, dus ik kon het er ook niet afhalen.. Thuis er afgehaald en de volgende dag had ik allemaal kleine bloeduitstortinkjes op mijn nagelbedden!
  Ik heb het opgezocht op internet, en blijkbaar gaat het spulletje zeg maar door je nagel heen in je nagelbed als je te dunne nagels hebt. Dus blijkbaar heb ik zodanig dunne nagels dat ik beter geen nagelverharder kan gebruiken!

  Wat ik hier mee wil zeggen.. Denk er wel een beetje om als je het gaat gebruiken. Begin met de lichtste variant en zo, niet meteen extra sterk pakken. Als het bij jou ook zeer gaat doen, denk ik dat je het beter niet meer kunt gebruiken!
  Ik ga het in ieder geval maar niet meer doen.. Dan maar een beetje zachte nagels!

 45. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Bedankt voor het artikel.
  Formaldehyde is toch ook een carcinogeen?

  • Serena
   Auteur
   2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

   Alleen in hogere concentraties, jazeker!

 46. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Erg goed en duidelijk uitgelegd! 🙂 Vroeg me altijd al af hoe dat nou precies werkte, dus dankje ^^

 47. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Oei , ik heb de nagelverharder ‘strong’ van Herome , en ik gebruik hem eigenlijk als basecoat ?

 48. Sanne
  2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Ik had verschrikkelijk broze nagels omdat ik tijdens een toets mn nagellak er volledig afgekrabt had omdat ik me zo zenuwachtig maakte. Ik heb daar maanden lang van op de blaren gezeten, kan ik je vertellen. Het enige wat hielp was een nagelverharder van essence (de extra strong, zilveren potje) met formaldehyde wat ze weer harder maakte. Nu heb ik die basis gekocht van essence met de nylon fibers om niet altijd de formaldehyde te gebruiken. Nu kan ik zo mijn nagels lang laten groeien zonder veel schade 🙂

  Interessant artikel!

 49. 2 november 2012 / vrijdag, 2 november 2012

  Wat een goed en interessant artikel! Ik heb op dit moment gelukkig wat sterkere nagels, ik hou er nooit van als mijn nagels dubbelklappen, dat doet zo’n pijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *