De oorzaak en oplossing bij vet haar

De laatste tijd heb ik ontzettend snel last van vette haren. Normaal gesproken was ik mijn haren zo’n 2 keer per week, maar sinds vorige maand wordt het zo snel vet dat ik het bijna iedere avond wel zou kunnen wassen. Ain’t nobody got time for that! Het leek me interessant om mijn probleem onder de loep te nemen. Hoe ontstaat vet haar? Welke factoren versnellen het proces en nog belangrijker, hoe kom ik er van af?

Hoe ontstaat vet haar?

haarzakje talgklierJe hoofdhuid is eigenlijk net zo opgebouwd als de rest van je huid, alleen dan groeit er – in de meeste gevallen – een enorme hoeveelheid haar uit. Over het algemeen is de hoofdhuid ook wat gevoeliger dan de rest van je huid. De talgkliertjes in je hoofdhuid produceren talg en dit komt omhoog naar de oppervlakte om de huid soepel te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Wanneer we onze haren borstelen of er met onze handen doorheen gaan verspreiden we deze talg over onze haren, resulterend in een mooie glans. Helemaal prachtig natuurlijk, behalve als we te veel talg aanmaken. Dan heb je ineens een vette kop met haar. En dat is helaas minder prachtig. Wanneer je snel vette haren krijgt betekent dit dat je dus eigenlijk een overmaat aan talg aanmaakt.

Waarom wordt mijn haar zo snel vet?

batiste_02Het krijgen van vet haar is helemaal niet gek of raar, want op den duur krijgt iedereen vette haren. Bij de een gebeurt dit alleen sneller dan bij een ander en dat kan verschillende oorzaken hebben. Laten we beginnen bij genen. Dankzij papa heb ik een vrij vette huid. Mijn talgproductie is dus sowieso een tandje hoger dan bij iemand met een normale huid, waardoor bij mij de kans dan ook groter is op sneller vetwordend haar. Hormonen kunnen een rol spelen. Veel testosteron kan zorgen voor vet haar. Zo had ik in mijn puberteit sneller vette haren en ook tijdens mijn menstruatie heb ik hier last van. Stress speelt ook een rol in de talgafscheiding.

batiste_01Gebruik je vette wax, leave-in conditioner, serum, conditioner of haarmasker? Een opstapeling van haarstylingproducten heeft ook zeker invloed op het sneller vet worden van je haren. Het is een inkoppertje, maar ik herhaal het toch maar even: breng conditioner en haarmasker het liefst alleen in je haarpunten aan, want je haaraanzet heeft deze voeding niet nodig en zorgt er alleen maar voor dat je haren sneller vet worden. Je haar kan ook sneller vet worden doordat je er vaak aanzit. Als je vaak met je handen door je haren gaat, het vaak borstelt of doorkamt, verdeel je de talg vaker dan nodig is over je haren en zoiets kan dus uiteindelijk leiden tot haren die snel vet worden. Om diezelfde reden hebben mensen met een pony sneller last van vet haar, omdat je een pony nu eenmaal vaker even uit je gezicht schuift.

winter wandelingAls laatste komen we aan bij het weer. De gure, koude wind die op mijn bolletje blaast zorgt de laatste tijd voor een drogere hoofdhuid. En tja, het is zo koud buiten, dus dan zet ik de douche één graadje heter. En dan nog eens, en nog eens. En heet water droogt de huid ontzettend uit, dat weet ik wel, maar het is zo lekker. Ook de verwarming gaat aan en ook dat doet mijn huid niet veel goeds.

Mijn huid denkt dan ‘hee, dat moeten we niet hebben! Ik ga meer talg aanmaken om Serena’s hoofdhuid te hydrateren en te beschermen’. Thanks, but no thanks, beste hoofdhuid van me. Door jouw bemoeienis zit ik nu, aan het einde van elke dag, met een vette kop met haar. Dat kost me niet alleen extra tijd onder de douche, ook spray ik me een ongeluk met droogshampoo. En die is heel duur! En vette haren jeuken altijd een beetje, in elk geval bij mij. Dan ga ik krabben en dat verspreid weer meer talg over mijn haren, waardoor ze nóg vetter worden. Zucht. Nou ja, ik doe het natuurlijk ook wel een beetje zelf. Maar de hoofdoorzaak van mijn droge hoofdhuid is het weer en op het weer heb ik geen invloed!

Goed, we weten nu hoe vet haar ontstaat en welke factoren het versterken, maar hoe kom je er van af?

Hoe voorkom ik dat mijn haren snel vet worden?

bumble and bumble dryspun finish-11De meeste oplossingen zijn voor de hand liggend, zoals geen (leave-in) conditioner of haarmasker aanbrengen bij de aanzet van je haren en proberen om er zo min mogelijk aan te zitten met je handen. Je kunt het bijvoorbeeld vaker in een staart of knot dragen en als je een pony hebt, even wegspelden met een clipje als je aan het werk bent. Let er ook op dat je je dag- en nachtcrème niet per ongeluk in je haren uitsmeert tijdens het aanbrengen.

bumble and bumble dryspun finish-03Hoe vaker je je haren wast, des te vaker je je hoofdhuid masseert en de talgkliertjes stimuleert om meer talg aan te gaan maken. Probeer dus echt het haren wassen uit te stellen tot absoluut noodzakelijk. Zoals ik eerder aangaf worden mijn haren tegenwoordig zo snel vet dat ik het eigenlijk elke avond zou moeten wassen. Ik probeer het dan één of twee dagen uit te stellen door flink met droogshampoo in de weer te gaan. Uiteindelijk is zo’n twee keer per week je haren wassen echt voldoende.

head shoulders apple freshOmdat ik droge haarpunten heb gebruik ik vaak voedende shampoo’s. En hoewel deze producten mijn droge haarpunten inderdaad zacht en soepel maken, zijn ze eigenlijk te voedend voor mijn haaraanzet momenteel. Ik ben daarom geswitched naar Head & Shoulders Apple Fresh shampoo. Deze shampoo werkt voor mij echt top! Elke winter als het weer zo ver is grijp ik naar deze fles en elke winter trekt deze shampoo me er weer doorheen.

Roos en vet haar gaan hand in hand. Roos wordt namelijk onder andere veroorzaakt door een gistinfectie. Gisten komen bij iedereen op de huid voor, dat is normaal. Maar bij mensen met roos zijn de gisten in veel grotere aantallen aanwezig. Deze gisten, waarvan verschillende varianten bestaan zoals Pityrosporum ovale,  Malassezia furfur, Malassezia globosa en Malassezia restricta, leven van de talg op onze hoofdhuid.

running errands_5Bepaalde ingrediënten in anti-roosshampoo’s zorgen ervoor dat de groei van gisten op onze hoofdhuid wordt geremd. En als er minder gisten aanwezig zijn is er dus ook minder talg ‘nodig’ om de gisten te voeden. Anti-roosshampoo’s werken daarom uitstekend bij haren die snel vet worden. De ene anti-roosshampoo werkt beter dan de andere, maar mijn voorkeur gaat vooral uit naar Apple Fresh omdat deze ook nog eens lekker ruikt. Daarnaast probeer ik binnen niet zo hoog te stoken, douche ik minder lang en minder heet en bescherm ik mijn bolletje met een muts als ik de deur uitga, zodat mijn hoofdhuid minder uitdroogt en daarmee ook de talgproductie omlaag wordt gebracht.

baking soda spoonAnti-roosshampoo’s kunnen helaas wat heftig zijn, vooral voor mensen met een gevoelige hoofdhuid. In dat geval kun je eens wat alternatieve manieren proberen. Zo las ik op internet dat mensen zweren bij het wassen van hun haren met zuiveringszout gemengd met citroensap. Ook zijn er mensen die hun haarwortels, voordat ze hun haren gaan wassen, nog even flink sprayen met citroensap. En weer anderen wassen hun haren eenmaal per week met Dreft afwasmiddel (die groene met citroengeur). Persoonlijk denk ik dat deze methoden je hoofdhuid en haaraanzet nóg verder uitdrogen waardoor je talgkliertjes nog harder zullen gaan werken, maar wellicht is het het proberen waard.

Heb jij in de winterperiode ook last van haren die snel vet worden? En zo ja, wat doe jij er aan?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

164 Reacties

 1. Emma
  20 februari 2019 / woensdag, 20 februari 2019

  Hey Serena,

  Ik gebruik sinds kort maizena als droogshampoo. Werkt fenominaal. Vraagje, aangezien jij veel verstand hebt van ingrediënten enzo, denk je dat dit schadelijk kan zijn voor je haar?

  • Serena
   Auteur
   21 februari 2019 / donderdag, 21 februari 2019

   hi Emma,
   wat goed! Ik heb dat eigenlijk zelf nog nooit geprobeerd. Ik gebruik maizena nu voor Marshall’s luieruitslag, het werkt supergoed. Het is gewoon een natuurlijk product en kan dus zeker geen kwaad om het op hoofdhuid/haar/huid aan te brengen hoor. Lekker mee blijven doorgaan dus!

 2. vanhoutte nancy
  23 november 2017 / donderdag, 23 november 2017

  Hallo
  ik lees hier verschillende antwoorden ,ik heb hetzelfde probleem ik had zo mooi bruin lang haar me vriendinnen zeiden nog van we zouden graag jou haardos hebben ,nu ist al maanden zo futloos en als ik het was en droog de eerste 1 uur ist goed en dan huplake vettig en zo futloos en verlies ook veel haar wel in een hele moeilijke periode gezeten ,ik ben wel in me menopauze wie kan me helpen wat moet ik doen om terug me mooi haren zo weelderig houden

 3. Ella
  25 oktober 2016 / dinsdag, 25 oktober 2016

  Heey,

  De shampoo van garnier met zachte klei en citroen werkt bij mij erg goed tegen vet haar.
  En goed voor je haren is om shampoo af en toe te variëren. Sindskort is er ook een shampoo van l’elvive waarin 3 soorten klei zijn verwerkt en ook die werkt erg goed. Dus zodra een van de flessen op is, gewoon op de ander overstappen.

  De klei absorbeert de talg en brengt een beschermend laagje over je hoofdhuid heen.
  Ik heb normaal snel last van vettig haar, maar met deze shampoo hoef ik maar 3x per week m’n haren te wassen en het blijft 1-2 dagen lekker fris.
  Daarna draag ik een staart in verband met sporten en dan wordt het al snel weer vettig.

  X Ella

 4. Evelien
  26 januari 2016 / dinsdag, 26 januari 2016

  Hoihoi,

  ik heb ook snel vet haar helaas. Het ene moment wat sneller dan het andere moment.. Het komt vooral in fases. Droogshampoo heeft mijn hoofdhuid weinig goeds gedaan. Mijn hoofdhuid begon te schilferen en dat spul is echt NIET goed voor je hoofdhuid!! Toen kwam ik op iets anders, raar maar waar, maizena. Gewoon die maizena die je in de keuken gebruikt. Je pakt een klein beetje, wrijft je handen ermee in en je gaat ermee door je haar. Of je poedert een klein beetje bovenop je hoofd.. Ik doe het vaak voor het slapen omdat het wel een grijze/witte gloed kan geven. Dus zorg ervoor dat het goed uitgeborsteld is. Dus voor 90 cent heb je een droogshampoo die natuurlijk is en waar je wel een jaar mee kan!!

  En zijn er mensen die hier ervaring hebben met water en soda of zeezout??
  Ik hoor het graag!

  XO Evelien

  • Sientje
   31 januari 2016 / zondag, 31 januari 2016

   Ik gebruikte ook eerst maizena ! Kgebruik nu bloem dat vind ik fijner en werkt hetzelfde.. Kdoe dat een ganse week en kmoet na 1 dag al superveel gebruiken pff heb echt al jaren altijd last van.. Bij mij werkt allesinds geen enkel middeltje.. Niks werkt bij mij..

 5. Emma
  20 januari 2016 / woensdag, 20 januari 2016

  Ik heb ooit medicijnen geslikt waardoor m’n huid uitdroogde, alleen is dat na 4 jaar nog niet uitgewerkt. Mijn hoofdhuid onwijs droog en mijn haar snel vet. Anti-Roos shampoo moet je dan ook echt laten staan, stof die daar in zit gaat irriteren met je beschadigde hoofdhuid. Ik gebruik sinds november de lush shampoo bar; soak en float. Deze shampoo bar werkt perfect op droge hoofdhuid en zelf bij psoriasis. En echt, ik wil nooit meer wat anders! Zelfs de verschillende losse velletjes/schilfers in mijn haar die regelmatig voor een sneeuwstorm zorgde zijn nu officieel weg! Ik ben helemaal happy!

 6. Sientje
  10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

  Hoi!
  Ik heb ook erg last van vettig haar.. Heb alles al geprobeert maar niets helpt!
  Nochtans was ik mijn haar al anderhalf jaar slechts 1maal per week, toch zijn ze elke keer weer na 1 dag al vettig.
  Snap het echt niet. Tuurlijk is het niet mooi een hele week rondlopen met vet haar. Dus doe ik er altijd bloem in, zo ziet niemand dat mijn haar vettig is. Maar voor mij is het echt heel vervelend.. Haat het echt. Ben gewoon ten einde raad..

  • Serena
   Auteur
   10 januari 2016 / zondag, 10 januari 2016

   Heb je verder ook een vette huid? Of is het echt alleen je hoofdhuid?

   • Sientje
    17 januari 2016 / zondag, 17 januari 2016

    Heb ook een vette gezichthuid. Voor de rest mijn armen, benen… Zijn dan weer heel droog.

    • SMA Mol Sybers
     23 maart 2017 / donderdag, 23 maart 2017

     Ik heb het zelfde ook redelijk vlug last van puistjes

     • Roos
      26 februari 2019 / dinsdag, 26 februari 2019

      me2

 7. Joelle
  16 november 2015 / maandag, 16 november 2015

  Ik herken dit alles volledig. Ook natte haren vastzetten met bijvoorbeeld een knot of staart zorgt er bij mij voor dat ik megasnel vet haar krijg. Je kunt een middeltje bij de huisarts ervoor krijgen, een shampoo

 8. Nora
  16 april 2015 / donderdag, 16 april 2015

  Ik heb ook heel snel vettig haar, thanks pap haha. Voor mij werkt, naast droogshampoo, een beetje talkpoeder bij de wortels voor het slapengaan (‘s ochtends kan ook, maar dan moet je oppassen voor wit haar) ook heel goed. Dit is natuurlijk vooral handig als je blond bent, bij bruin haar moet je wel een beetje oppassen.. Niet dat je opeens wakker wordt met een mooie witte coupe haha. Al moet ik heel eerlijk zeggen dat als ik het ‘s avond aanbreng, ik hier ‘s ochtends niks meer van zie.

  Die shampoo klinkt heel fijn, ga ik zeker eens proberen!

  Kusjes, Nora

 9. 24 maart 2015 / dinsdag, 24 maart 2015

  Ik was al jaren mijn haar (bijna) elke dag. Ik wist niet dat antiroos-shampoo ook werkt tegen vet haar, dus dat ga ik gelijk proberen! Je hebt echt een fijne blog met tips, de BHA gel van Paula ga ik ook bestellen. 🙂

 10. Teadrip catcher
  12 maart 2015 / donderdag, 12 maart 2015

  Beauty…. Niet aan mij besteed. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg… Maar wat een enorm goed blog is dit! Ik ga je volgen!!

 11. Iris
  10 maart 2015 / dinsdag, 10 maart 2015

  Ik was mijn haar iedere ochtend, maar meer omdat ik zo achterlijk veel beweeg ‘s nachts dat er geen beginnen aan is om het in model te krijgen. Behalve in vakanties, dan kom ik toch niet buiten. Maar die shampoo ga ik zeker proberen! Scheelt me weer een half uur eerder opstaan om het te wassen tegen vetheid, en dan maar slapen met een vlecht. xoxo

 12. 12 februari 2015 / donderdag, 12 februari 2015

  Ik heb altijd vet haar.
  Ik was mijn haren om de dag, dus ik was 4 tot 3 keer per week mijn haren. En als ik 1 dag oversla met haren wassen is het de volgende dag gelijk vettig!
  Heeft iemand hier een oplossing voor?
  Alvast bedankt,
  Groetjes Joy

 13. Melissa
  4 februari 2015 / woensdag, 4 februari 2015

  Hoi Serena,
  Ik heb hetzelfde probleem en veel last van roos in de winter, echt heel vervelend! Ik ga de shampoo zeker eens proberen, en misschien ook maar wat vaker mijn muts op ALS ik naar buiten moet. Bedankt voor de tips!
  Liefs, Melissa

 14. eva
  3 februari 2015 / dinsdag, 3 februari 2015

  Ik was mijn haar met Marlies Moller of de shampoo van Urtekram (no perfume). Dit zorgt er echt voor dat mijn haar minder vet wordt. Hoe minder ingrediënten op de lijst, hoe beter. En zeker geen alcohol den. Ook zag ik dat je vaak droogshampoo gebruikt. Vaak bevat een droogshampoo of een volume booster ook alcohol den. Gevolg is dat je hoofdhuid nog meer talg gaat aanmaken door de constante irritatie van de alcohol.

 15. mirthe
  24 januari 2015 / zaterdag, 24 januari 2015

  handig! heb er de laatste tijd ook veel last van! xx

 16. Suzan Bruins Slot
  20 januari 2015 / dinsdag, 20 januari 2015

  Zo herkenbaar! Ik heb waarschijnlijk een beetje het zelfde haar als jou (niet Nederlandse moeder en een Nederlandse vader ) en lang zwart/bruin haar. En voor mij was head en shoulders ook echt een uitkomst! Vooral als ik met vet haar een staart wilde maken zag je aan de zijkant allemaal van die plukken, bijna gelijk na het wassen al. Gelukkig is dat nu weg!

 17. 16 januari 2015 / vrijdag, 16 januari 2015

  Leuk om dit te lezen =) Dit soort artikelen waarin je je achtergrond gebruikt en dieper ingaat op problemen vind ik toch de leukste van Beautylab ^^ Ik heb niet zo snel last van vet haar, maar wel heel veel van roos (ook door stress en dergelijke). Heb je daar ook tips voor? Ik smeer af en toe zwavel op mijn hoofdhuid en dan is het zo een half jaar weg, maar dan moet ik het wel drie keer wassen en dan heb ik er de volgende dag nog last van. Voor een half jaar van de roos af is dan wel lekker en dat is het ook wel waard, maar volgens mij is het niet goed voor je huid en ogen.

 18. Sylvia
  14 januari 2015 / woensdag, 14 januari 2015

  Nu is het weer iets minder gelukkig maar een tijdje terug, idd toen het een stuk kouder was, had ik meer last.. Ik maar denken en denken hoe dit zou komen…Ik was mijn haren namelijk maar weinig; zo’n 2 keer per week. Ik heb heel lang donker haar. Ik ben heel zuinig op mijn haren. Ik gebruikte dus wat vaker de droogshampoo omdat vaker wassen het probleem alleen maar erger zou maken.
  Nu weet ik dus wel waardoor het komt, bedankt voor je artikel!!

  Tip trouwens voor een hele goede shampoo die ik weer heb Farah Dhukai (zie youtube).
  Alterna Shampoo luminous shine gebruik ik. Is idd wat duurder, maar mijn haar is mij zo lief dat ikhet er voor over heb. Vooral omdat ik zie wat voor mooi resultaat het geeft! (is ook zonder slechte stofjes enzo).
  Hij ruikt niet heel sterk maar wel gewoon heerlijk fris!
  Mensen vragen vaak aan me: wat doe jij altijd met je haar? het glanst zo mooi en ziet er zo gezond uit 🙂
  Oja, amandelolie maskertje probeer ik elke week te doen, werkt super!

  Groetjes!!

 19. Ntas
  13 januari 2015 / dinsdag, 13 januari 2015

  Wil je Aub een keer dit produkt onderzoeken. Ik ben helemaal enthousiast omdat het een puur product is Goed voor de mens ,dier, en natuur!!
  Groet Ntas.

 20. Ntas
  13 januari 2015 / dinsdag, 13 januari 2015

  Informatie Dr. Bronners Magic Soap

  Dr.Bronners Magic Soap

  Dr. Bronner’s 100% biologische & Fair Trade zeep is zoals geen enkele andere zeep!

  Dr. bronner’s magische zeep (Amerika’s nr. 1 !) wordt al ruim 60 jaar met liefde gemaakt van extra vierge olijfolie, kokosolie, jojoba-olie en hennepolie, met pure essentiële oliën. Deze plantaardige zeep kun je wel op 18 manieren gebruiken en het reinigt effectief en niet-agressief. Het geeft een heerlijk schuim dat de huid herstelt, verfrist en zijdezacht maakt. Dr. Bronner’s Shikakai (fruit voor het haar) zeep bevat daarnaast nog de extra verzorgende ingrediënten van de vruchten van de gelijknamige boom.

  Dr. Bronner’s 100% biologische & fair Trade lotions worden gemaakt van biologische jojoba-, kokos-, avocado- en hennepolie. Deze hydrateren de droge huid uitzonderlijk goed zonder vet te zijn; ze houden de huid zacht en soepel. Dr. Bronner staat bekend om de filosofische etiketten en hun activisme tegen GMO producten en ‘fake’ biologische producten. Het is het favoriete zeepmerk van artiesten als Lady gaga, Gwyneth Paltrow, Eminem, Sandra Bullock en Ziggy Marley en vele anderen… Wat zijn de 18-in-1 manieren om te gebruiken? Dr. Bronner vermeldt “18-in-1 manieren om te gebruiken” op zijn etiket:
  1. Scheren (verdunde versie) 2. Shampoo 3. Massages (verdunde versie) 4. Tandpasta (1 druppel) 5. Badschuim 6. Schoonmaken van kunstgebitten 7. Ideale ademverfrisser (verdunde versie) 8. Mondspoeler (verdunde versie) 9. After shave (verdunde versie) 10. Voetenbad 11. Wasmachine 12. Douchezeep 13. Wassen van dieren 14. Spoelt sproeimiddel af fruit & groenten (3 scheuten in water) 15. Wassen van wol & zijde (verdunde versie) 16. Pesticide spray; ideaal voor planten (7gram in 250ml water) 17. Zeep bij luierwissel geeft geen irritatie 18. Babyzeep extra info volgens de gebruikers:* Voor andere gebruikswijzen, verdun 1 deel zeep tot 40 delen water voor lichte reiniging, gebruik 1 op 20 of zonder water voor erg smerige/vettige oppervlakken.* Voor de was, gebruik 1/4 kop tot 1/3 kop voor een normale wasbeurt; pas aan wanneer nodig, afhangend van de hardheid van het water. Er wordt zelfs gezegd dat het toevoegen van een scheut bicarbonaat uw wasbeurt ten goede komt.* Voor het poetsen van tanden gebruik je één of twee druppels Dr. Bronner’s Magic Soap op een natte tandenborstel. Poets zoals je normaal gezien zou doen en spoel af. Wees voorzichtig met het aantal druppels zeep. Je mond kan immers beginnen schuimen. Vele mensen met gevoelige of zachtere tanden verkiezen deze zeep als tandpasta omdat deze weinig schuurmiddelen bevat.

 21. Lot
  13 januari 2015 / dinsdag, 13 januari 2015

  Ah vet haar… herkenbaar! Ik moet (naduk op MOET) elke ochtend mijn haar wassen want mijn haar is naar één dag school alweer vet (WHY?!). Dit probeer ik uit te stellen aangezien ik weet dat je haar elke dag wassen gewoon super slecht is maar aan de andere kant ga ik voor geen goud met vet haar naar buiten/school… dubio! Op dit moment was ik mijn haar met dreft (I know, dit is natuurlijk niet geweldig voor je haar) maar het werkt aangezien ik mijn haar nu om de dag kan wassen… wat voor mij al een ‘big thing’ is. Hopelijk zijn we snel verlost van die vette lokken haha! Kus

  • Sylvia
   16 januari 2015 / vrijdag, 16 januari 2015

   Hoi,

   Omdat je je haar zo vaak wast is het gewend hieraan..Hoe vaker je het wast hoe sneller het vet wordt..
   Ik begrijp dat je niet met vette haren naar school wil gaan.
   probeer eens droogshampoo (batiste). dan kun je hiermee het wassen uitstellen zodat je haren op een gegeven moment minder wasbeurten nodig hebben.
   wees voorzichtig met je hoofdhuid, niet te hard wassen/wrijven.

   Groetjes!

 22. Iva
  11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

  Ik heb een tijdje nagespoeld met koud water en azijn. Werkte wel goed. Nu gebruik ik Philip B anti flake shampoo. Die verzorgt de hoofdhuid juist idd en zorgt ervoor dat ik mijn haar 1x per week hoef te wassen. Dan gebruik ik wel droogshampoo tussendoor. Daarnaast heb ik mezelf aangeleerd niet aan mijn haar te zitten en het niet te vaak te borstelen. Ik borstel alleen de bovenste lagen met een zachte borstel.

 23. 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

  Ik heb van nature ook vrij snel vet haar. Niet aan je haar zitten helpt bij mij heel veel! Maar tegen de weersinvloeden kun je inderdaad weinig doen.
  Een shampoo die bij mij helpt is babyshampoo, dat ontvet zonder uit te drogen. Ik smeer echt alleen in de puntjes dan een voedend product. Ik kan inmiddels niet meer zonder babyshampoo. Als ik een keer een andere gebruik dan krijg ik meteen last van een geïrriteerde/jeukende hoofdhuid.

  Ik kreeg deze tip van de kapster, ik raad het echt aan! Het is ook nog eens een budgetoplossing.

 24. Lieke
  11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

  Wat een top artikel!
  Er staan heel veel dingen in die ik nog niet wist of niet had bedacht als oorzaak van sneller vet wordend haar! Zoals serum e.d. aanbrengen bij de haarwortels, daar doe ik het juist altijd wel omdat mijn haar als een gek kan pluizen. Lang leven mijn krullende lokken!
  Thank you! Zulke artikelen als deze vind ik erg nuttig! Ik heb bijvoorbeeld ook altijd droge lippen: WHY?

 25. 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

  Dit artikel komt echt als geroepen, want mijn haar word ook zó snel vet. Ik was het eigenlijk altijd om de dag, maar de laatste tijd loop ik de tweede dag altijd al met vet haar… Ik heb vanochtend mijn haar ook maar een keer gewassen met Head & Shoulders die we thuis nog hadden liggen, dus ik ga zien of dat helpt 😀

 26. 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

  Thanks voor de fijne en duidelijke uitleg! Ik heb ook snel last van vet haar. In de puberteit ‘sloeg’ het ineens om. Ik waste mijn haren één keer in de week, omdat ze dan weer even opgefrist werden. Eigenlijk was het wassen dan nog niet eens nodig. In de puberteit (hormonale veranderingen) kreeg ik last van vet haar. Ik waste het om de dag, maar soms iedere dag. In de loop der jaren is er weinig aan veranderd. Inmiddels gebruik ik wel vaker een droogshampoo. Wat een handige uitkomst!

 27. maaitea
  10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

  woooo thanks ik heb hier dus ook last van, vroeg het ook aan mijn kapster en die vond het vreemd want zei ze, in de winter droogt je huid juist uit….
  dat klopte dus maar de reactie die je huid daar op geeft dus niet.. dus dank u Serena! ik ga aan de head and shoulders en mijn kapster negeren voor de rest van de winter 😉

 28. 10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

  Toen ik nog veel wax gebruikte, waste ik mijn haar wel eens in de zoveel tijd met een drupje afwasmiddel. Anders kreeg ik de lagen product gewoon niet meer uit mijn haar. Nu was ik mijn haren altijd twee keer achter elkaar, breng ik mijn conditioner alleen aan in de puntjes en was ik mijn haar alleen nog op zondag en woensdag. Ik vind het heerlijk!

 29. 10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

  Een duidelijke en goede uitleg Serena! Ik denk dat vettige haren voor zowat iedereen een herkenbaar probleem is… Ik merk dat ik bv tijdens de examens (wanneer ik veel aan mijn bureau zit en dus veel in mijn haren zit) sneller vettiger haar heb. Ik probeer hier dan ook zoveel als mogelijk op te letten

 30. Tessa Teresa
  10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

  Ik heb precies hetzelfde probleem. Wat een fijne en heldere uitleg, en ik ga de head en shoulders halen!

 31. Marieke
  10 januari 2015 / zaterdag, 10 januari 2015

  Hoi Serena,
  Ik heb PRECIES hetzelde probleem, vooral met dat het ontzettend gaat jeuken en nu snap ik ook waardoor het komt. Super bedankt voor deze post!!!
  Xx marieke

 32. melissa093
  9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

  Ik was mijn haar 1x in de 7-9 dagen. Ik gebruik dan een anti-rood shampoo. (geen head&shoulders die schijnt je hoofdhuid enorm te beschadigen zei mijn kapper. Dat is veel te agressief spul.) Dat spoel ik uit en daarna doe ik een conditioner in mijn haar. Overal, niet alleen in de puntjes. Gewoon omdat ik het lekker vind als mijn haar zacht is. En als ik dat niet doe zit mijn vol klitten na het wassen. Uitspoelen en halfuurtje in een handdoek. Uitborstelen, mousse er in en klaar. De dagen er na hoef ik alleen ‘s morgens mijn haar licht vochtig te maken en mijn krullen zitten perfect. Uitkammen doe ik alleen na het haren wassen.

  • Lotte
   29 september 2015 / dinsdag, 29 september 2015

   Welke shampoo gebruik je dan precies?

 33. seva
  9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

  Wanneer ik mijn haren was, dan kan ik daar 2 dagen mee doen. Ik was mijn haar door 2x shampoo te gebruiken en 1x cremespoeling voor het onderste gedeelte van mijn haar. Oftewel ik was 3x mijn haren onder de douche dat werkt precies goed. Als ik mijn haar 1x met shampoo was, dan kan ik diezelfde avond weer onder de douche.

  zelf gebruik ik geen droogshampoo dat is voor mij een echte: no go! Dan kan ik net zo goed douchen.. soms zijn er echt producten op de markt gebracht waarvan ik denk: moet dat nou?

  • seva
   9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

   Wat trouwens ook bij de meeste mensen werkt, is om de 3 maanden of kortere periode te wisselen van shampoo/cremespoeling.

 34. Janet
  9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

  Ik had eerst ook ontzettend snel last van vette haren. Ik heb echt heel veel soorten shampoo voor vet haar geprobeerd, maar niets werkte. Toen ontdekte ik Andrelon puur natuurlijk zuiver & zen. Ik gebruik dat nu in combinatie met baby shampoo. Na het wassen spoel ik mijn haren nog met azijn ( keukenazijn) verdund met water. Deze combinatie werk echt perfect, ik heb nu veel minder last van vet haar.

 35. José
  9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

  Ik heb ook heel gauw vwt haar. Deels genetischs, deels hormonen.
  Het helpt ook niet dat ik erg dun en weinig haar heb, ik heb geen laag minder vet haar dat er overheen “hangt”.

  Ik moet dagelijks mijn haar wassen, sta echt op met vet haar.
  Mijn moeder had dit totdat ze voor het eerst zwanger was. Daar wacht ik nu maar op 😉

 36. 9 januari 2015 / vrijdag, 9 januari 2015

  Ik verzorg mijn haar als een malle met olie en maskers, en na een tijdje is mijn haar gewend geraakt aan de verzorging van buitenaf dus is mijn talgproductie ook een stuk minder geworden. en vaak draag ik mijn haar in een staart waardoor de talg ook minder naar boven komt en je niet ziet dat het vet is (win-win) ik heb geen idee of dit bij anderen ook zo werkt, maar ik hoef mijn haar in feite om de week te wassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *