Cactusvijgolie

Vorig jaar kocht ik op de souq in Marrakech (Marokko) allerlei verschillende beautyproducten, waaronder cactusvijgolie en een zeep verrijkt met cactusvijgolie. Je kunt mijn shoplog video hier terugkijken. Tijdens het opruimen kwam ik deze producten weer tegen en het leek me interessant om iets meer te weten te komen over deze exotische olie. Vandaag daarom een artikel over cactusvijgolie. In het Engels wordt cactusvijgolie ook wel prickly pear oil genoemd, maar ook Barbary Fig seed oil is een naam die veel wordt gebruikt.

PRICKLY PEAR OILCactusvijgolie is olie afkomstig van de vrucht van de Opuntia Ficus Indica Cactus, die ook wel ‘prickly pear’ wordt genoemd.  Deze cactus wordt tot wel vijf meter hoog en heeft vrij grote rode, eivormige vruchten; de cactusvijgen. Het vruchtvlees is zoet en bevat veel minuscule zaadjes. De vijgen zijn in eerste instantie groen, maar krijgen een mooie geelrode kleur na rijping. De schil zit vol met stekels, net zoals de rest van de cactus. Cactusvijgen groeien in Mexico, Spanje, Italië, Griekenland, Tunesië, Egypte, Saudi Arabië, Israel, Chili, Turkije en Marokko. In Marokko vind de grootste productie en export plaats van cactusvijgolie.

PRICKLY PEAR FRUITSDe productie van cactusvijgolie is – net als bij arganolie – een echte vrouwenklus. De cactusvijgen – dit is een eetbare vrucht – worden met de hand geplukt. Door de stekels is dit nogal een lastig klusje. De zaadjes worden handmatig uit de vijgen gehaald, zorgvuldig gewassen en gedroogd in de zon. Uit de zaadjes van de cactusvijg wordt olie geperst en dit gebeurt zonder hitte. Deze methode heet daarom ook wel de ‘cold pressed’ methode, oftewel koude persing, die de hoogste kwaliteit olie met een hoog gehalte aan werkzame stoffen oplevert.

PRICKLY PEAR FRUITDe zaadjes zijn erg hard en bevatten slechts 5% olie. Dit betekent dat je zo’n 1000 kilo aan cactusvijgen nodig hebt voor slechts 1 liter cactusvijgolie. Het hele productieproces voor 1 liter olie neemt zo’n 40 uur in beslag. Cactusvijgolie is daarom een van de kostbaarste, meest bijzondere oliën ter wereld. De gemiddelde prijs van een hoge kwaliteit olie is – niet schrikken! – €1000 per liter. Gelukkig is de olie zuinig in gebruik.

Maar goed, dan heb je ook wat! Cactusvijgolie bevat een zeer hoge concentratie vitamine E (1000mg/kg), linolzuur (dit is essentieel voor celvernieuwing van de huid) en sterolen (900mg/100g). Ook is cactusvijgolie rijk aan betalaïne, een krachtige anti-oxidant die wordt gevonden in bieten. Deze olie bevat hogere concentraties vitamine E dan arganolie, en dat terwijl arganolie al erg veel vitamine E bevat (namelijk iets meer dan 600mg/kg).

cactusvijgolie-3We zien momenteel veel cosmeticaproducten met arganolie, je zou kunnen zeggen dat het een ‘trend’ is. Ondanks de kostbaarheid denk dat ik we cactusvijgolie binnen nu en een paar jaar veel terug zullen zien in de beautyindustrie en dat deze olie de nieuwe trend zal gaan worden. We zullen nog veel gaan horen over cactusvijgolie! Althans, dat is mijn voorspelling.

cactusvijgolie-5Vitamine E, sterolen en betalaïne zijn zeer krachtige anti-oxidanten die het lichaam (en de afbraak daarvan) beschermen tegen vrije radicalen. Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen- en elastineproductie). Lees hier meer over de werking van anti-oxidanten.

cactusvijgolie-2Cactusvijgolie hydrateert de huid, stimuleert de celvernieuwing, kalmeert en remt ontstekingen en trekt razendsnel in zonder een vettig laagje achter te laten. Het is een hele zachte en lichte olie. Je hebt maar weinig nodig om goed te kunnen verdelen over je huid. Omdat olie vaak toch wat vettig is gebruiken de meeste mensen het ‘s avonds op hun gezicht, maar omdat het zo snel intrekt denk ik dat je deze olie zelfs ‘s ochtends kunt gebruiken als serum onder je dagverzorging. Daarnaast ruikt het een stuk minder ‘erg’ dan de sterke, nootachtige geur van arganolie.

cactusvijgolie-4Gezien de eigenschappen denk ik dat cactusvijgolie met name erg fijn is voor de huid die wel wat hydratatie en anti-aging kan gebruiken. Door de ontstekingsremmende werking, en omdat deze olie erg snel intrekt, is deze olie echter ook zeer geschikt voor de gemengd tot vette huid met onzuiverheden. In principe is cactusvijgolie geschikt voor alle huidtypen. Het maakt de huid zacht en soepel en geeft het een mooie, gezonde glow.

cactusvijgolie-1Ben je al enthousiast? Je hoeft geen retourtje Marrakech te boeken om aan cactusvijgolie te komen. Als je er op googelt vind je diverse Nederlandse webshops die verschillende kwaliteiten en hoeveelheden van deze kostbare olie verkopen. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om iets meer over cactusvijgolie te weten te komen. Ik ben in elk geval erg blij met mijn flesje dat ik in Marrakech heb gekocht en nu ik er meer informatie over heb opgezocht, ben ik nóg enthousiaster geworden en ga ik het zeker in gebruik nemen!

Waren jullie al bekend met cactusvijgolie? Is deze olie iets voor jou?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

51 Reacties

 1. ALLAER
  27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

  Beste.
  Graag zou ik de foto van de groep cactusvijgen gebreuken als foto in mijn keuken ,kan ik deze foto aankopen om te gebreuken en te vergroten ?
  Met achting
  Allaer Ronny
  Tel .0496 381556

  • Serena
   Auteur
   27 november 2015 / vrijdag, 27 november 2015

   hi Allaer,
   ik heb helaas geen grotere foto dan dit beschikbaar. Je bent vrij om hem te gebruiken voor privé gebruik, maar ik ben bang dat het te pixelig wordt als je de foto uitvergroot.

 2. 18 maart 2015 / woensdag, 18 maart 2015

  Ik gebruik zelf al jaren cactusvijgolie. Let wel er is echt een verschil tussen diverse cactusvijgolien, net als bij arganolie. Echte effectieve cactusvijgolie is wat groenig van kleur en wordt koudgeperst van de pitjes van de cactusvijgvrucht. Je huid krijgt er echt een boost van. Fijn dat Serena daar een stuk over geschreven heeft. Het wordt meer en meer een trend. Helemaal niet gek, men is zich steeds meer van bewust over het gebruik van natuurlijke producten voor de huid. Je huid is het echt waard!

  • huidje
   4 september 2016 / zondag, 4 september 2016

   beste

   mijk dochter heeft eczeem. waar kan ik de zuivere olie verkrijgen?

 3. 15 december 2014 / maandag, 15 december 2014

  Fijn om te horen dat er al meerdere mensen in aanraking zijn gekomen met cactusvijgPIT olie.
  Let wel op dat 100% pure olie absoluut niet geschikt is voor de huid. De prijs in Marokko voor pure Prickly pear oil vanaf € 750 tot € 1500 per liter kost afhankelijk van de soort en verwerking. Let er wel op dat het bedrijf dat de olie aanbiedt ook gecertificeerd is om het op de Europese markt te mogen uitbrengen. Verder zal de olie alleen maar duurder worden aangezien het ook al door de cosmetica industrie is opgemerkt. Wees voorzichtig en schaf het alleen aan via de juiste kanalen.

  • Tatiana Delavedova
   28 april 2016 / donderdag, 28 april 2016

   Hoi Serena, interessante blog over de cactusvijgolie. Er is echter een enorm verschil tussen cactusvijgolie (die ook heel goed is) en die een paar euro kost of de cactusvijgPITolie die zo’n 1000 euro per liter kan kosten inderdaad. Deze wordt op de souq soms ook verkocht tegen lagere prijzen (10,- voor een flesje) maar niet gek opkijken als er dan gewoon zonnebloemolie inzit 🙂 De cactusvijgpitolie zou ik alleen kopen bij gecertificeerde merken.

 4. Carina
  30 augustus 2014 / zaterdag, 30 augustus 2014

  Ik heb al een flinke tijd de cactus olie van De Tuinen en vind m eerlijk gezegd ook fijner dan argan olie. Trekt beter in en doet naar mijn idee ook meer voor mijn huid

 5. Wanja Hartskeerl
  27 augustus 2014 / woensdag, 27 augustus 2014

  Geachte heer/mevrouw,

  Als eerst zou ik mij graag aan u willen voorstellen: mijn naam is Wanja Hartskeerl, 25 jaar oud en ik ben een derdejaarsstudent aan de Universiteit Voor Humanistiek (UVH).
  De laatste jaren ben ik zakelijk betrokken met traditionele en organische producten vanuit Marokko, zoals argane-olie en saffraan.
  Onlangs heb ik samen met de heer Ali Zian een bezoek gebracht aan Marokko. Tijdens dit bezoek zijn wij in contact gekomen met mevrouw Houria Znibar die mede-eigenaar is van Fazo Cosmetics: http://www.fazocosmetic.com/nl

  Fazo Cosmetics produceert het steeds populairder wordende anti-agingproduct cactusvijgolie. Cactusvijgolie bevat buitengewoon veel vitamine E en sterolen. Tevens geef de cactusvijgolie een lichte liftend effect aan de huid. Door regelmaat gebruik wordt de huid elastisch, glad en stevig. Ook is product uitstekend te gebruiken voor het behandelen van acne, littekens en striae.

  Fazo Cosmetics heeft de ambitie met de cactusvijgolie de Nederlandse en overige markten te betreden.
  Fazo Cosmetics heeft reeds in Brussel een distributiepunt gevestigd van waaruit dit biologisch en ECO-gecertificeerde product naar overige landen kan worden gedistribueerd.

  Mocht u na het bekijken van de website interesse hebben in dit natuurlijk en biologisch product, dan kunt u ons bereiken op de hieronder vermelde emailadres

  Met vriendelijke groeten,

  Dhr. Wanja Hartskeerl
  Email: w.f.hartskeerl@gmail.com

 6. Gretchen
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Een tijdje geleden heb ik deze olie online besteld n.a.v. al het goeds dat erover bekend is. Het was toen in de aanbieding dus reden om te kopen en te proberen. Nu, een aantal maanden later, ben ik van mijn acne af, en mijn baby heeft geen last meer van eczeem! Dit is werkelijk waar het beste product ever! Ik betaal nu de volle mep maar het is het zeker waard.

 7. fornoreason
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Hallo ,

  Ik heb sinds korte tijd erg last van acne en dergelijke , ik houd ook altijd littekens over , ik hen tot nu toe alles gebruikt maar niks werkt . Ik heb totaal geen zelfvertrouwen meer omdat het gewoon verschrikkelijk eeg uitziet. Mijn vraag is of er mensen zijn die hetzelfde probleem hebben en/of ze weten wat ikchieraan kan doen.

  • N.
   20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

   Mijn advies is om naar de huisarts te gaan. En dan denk je misschien van hey ik ben toch niet ziek ofzo?” Maar dr huisarts kan je acne bekijken en cremetjes of medicijnen voorschrijven die je het zullen verhelpen.

   Ik had ook last van acne, heb van de huisarts differin gel gekregen en Inderm (alcoholachtig om op je acne te deppen) en believe it or not 3 maanden later had ik een huidje van satijn!!

   Wees njet bang, gewoon gaan!!

   • fornoreason
    21 augustus 2014 / donderdag, 21 augustus 2014

    Ik ben vandaag toch naar de dokter geweest en heb idd inderm gekregen , ben benieuwd of het helpt 🙂 Heel erg bedankt voor je advies ! 🙂

    Xoxo

 8. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super fijne uitleg! Ik heb weer veel geleerd. Ik ben wel nieuwsgierig naar wat cactusvijgolie voor mijn huid doet.

 9. Amira Mekki
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  mijn Oma maakt het zelf heel simpel.
  elke keer als we het eten (marokaanse naam voor castus fruit is ) Hyndia dan vragen we aan de man die het voor ons maakt om de schil te bewaren. op zolder laten we het drogen door de zon en later persen we het.
  Btw Hyndia is mijn favoriete fruit. ZOOOO LEKKER. er is geen fruit lekkerder daarom wordt het in marokko veel gegeten.

 10. 20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Ik kende het inderdaad nog niet! Ben benieuwd of je voorspelling uit komt, je voorspelling betreft scrunchies is ook uitgekomen dus ben benieuwd 😉
  Ga je de olie ook nog reviewen?

 11. chell
  20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

  Super gaaf artikel! Hierom is beautylab mijn favoriet

 12. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Het is indd heel goed. Hoewel ik het liever eet want het is superrr lekker.

 13. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Van deze olie had ik nog nooit gehoord en ik ken er behoorlijk veel. Leuk om meer over te weten te komen, misschien bestel ik wel eens een flesje.

 14. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Erg interessant artikel! Ik vind het altijd leuk om meer te weten te komen over ingrediënten van beauty producten!

 15. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Ken het nog niet maar het zou best wel eens hot en happening kunnen worden zoals je voorspeld!

 16. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Klinkt wel heel goed, maar het is mij iets te duur haha!

 17. Lana
  19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Heb ik iets gemist, of is er afgelopen zondag geen instalab online gekomen?

 18. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Geen retourtje Marrakech boeken om aan cactusvijgolie te komen? Het leek me nou juist zo’n fijn excuus.

  • Serena
   Auteur
   19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

   Hahaha! Doe het vooral om die reden. En om nog vele andere redenen, zoals het lekkere eten, de gezellige souqs, het prachtige Atlasgebergte waar je met muilezels kunt rijden, de luxe shopping malls en het zonnige weer. Ik zou zo weer teruggaan!

 19. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Oh dat klinkt heel interessant. Ik heb zo’n hyperdepieper huid die vaak droog en trekkerig is en ook nog altijd mijn stresslevels weerspiegelt…. *rolt met ogen*. Dit lijkt me wel wat!

 20. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Wat een fijn artikel weer. Ik heb hier al veel goed over gehoord, heb het alleen zelf nog niet geprobeerd. Ik was van plan binnenkort weer een flesje arganolie te kopen maar dit ga ik zeker overwegen. Eens kijken waar en of het ook in de winkel te koop is.

 21. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Wow, klinkt goed zeg! Ik ben nu wel erg benieuwd geworden. Ik denk niet dat ik het nu zomaar ga bestellen op een webshop, maar als ik toevallig ergens tegenkom ga ik het kopen om uit te proberen. Leuk!

 22. Nienke
  19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Klinkt inderdaad wel fijn, maar ik ben met dit soort oliën vaak bang dat het mijn acne erger maakt, dus daarom durf ik het niet te proberen. Heeft iemand met een acne huid ervaring met het gebruik van oliën op het gezicht?
  Alvast bedankt!!

  • suus
   19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

   Hoe het met deze olie zit durf ik niet te zeggen maar ik gebruik een olie van environ voor mijn huid en die is juist heel goed voor mijn acne huid. Ik denk dat de eigenschappen van deze olie (ontstekingsremmend en anti-oxidanten) juist heel gunstig zijn.

  • Serena
   Auteur
   19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

   Ja, ik! Ik reinig alleen maar met olie en praktisch nooit meer met facewash met schuimende bestanddelen. Dit heeft mijn huid erg veel goeds gedaan! Als je cystische acne hebt kun je niet zomaar elke olie gebruiken. Ik geloof dat olijfolie het alleen maar verergerd, maar de oliën geschikt voor een gecombineerde tot vette huid zijn juist weer erg fijn en talgregulerend.

 23. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Wat schrijf je toch lekker uitgebreid over deze olie. Ik word er helemaal enthousiast van terwijl ik het nog nooit heb geprobeerd 🙂

 24. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Interessant om te lezen! Ik heb nog een flesje in de kast staan.. zal het nu snel uitproberen want ben nieuwsgierig geworden!

 25. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  ik ken het nog helemaal niet 😀

 26. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Ik kende het nog niet, klinkt wel erg fijn! Doet me qua werking denken aan aloe vera.

 27. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Klinkt erg fijn, vooral omdat het hydrateerd en ontstekingremnende werking! Ik had er nog nooit van gehoord, leuk informatief artikel!

 28. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Heel interessant om over te lezen!

 29. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Bij ons thuis eten wie die vrucht heel vaak. Bijna altijd in huis, ook nooit geweten dat de olie ervan zo bijzonder is.

  • Serena
   Auteur
   19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

   Wat leuk! Smaken ze lekker? En koop je die bij Turkse supermarkten of ergens anders? Ik heb ze nog nooit gezien bij de supermarkt of bij onze groenteboer in Houten helaas, ben eigenlijk wel benieuwd!

   • ahlam
    19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

    misschien een idee Serena om een keer naar een Marokkaanse of Turkse slager of groenteboer te gaan ze zijn echt heerlijk je weet niet wat je mist haha.

 30. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Waarom was er afgelopen zondag geen istalab???? Die vind ik juist zo leuk altijd! ;(

  • Ellen
   19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

   Dat zat ik me ook al af te vragen. Een van m’n favoriete posts elke week… Misschien volgende zondag een dubbele portie?

   • Serena
    Auteur
    19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

    Klopt, volgende week een dubbele! Ik had een hele slechte internetverbinding in Keulen helaas, het was echt te veel gedoe.

    • Ellen
     20 augustus 2014 / woensdag, 20 augustus 2014

     Jeij!

 31. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Ik heb eigenlijk nog nooit van cactusvijgolie gehoord. Ontzettend interessant artikeltje!

  • 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

   Haha, ja een dubbele portie is wel leuk 🙂

 32. 19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Klinkt fijn, was er nog niet bekend mee!

 33. Roxane
  19 augustus 2014 / dinsdag, 19 augustus 2014

  Het klinkt als een lekkere verzorgende olie, alleen een beetje duur. Wat natuurlijk geheel logisch is als je kijkt naar hoe het gemaakt wordt.
  Er staat alleen in de zin ‘Cactusvijgolie is… en sterolen’ een ‘is’ die er volgens mij niet in hoort te staan ;).
  Voor de rest super leuk weer een artikel met wat meer info over de achtergrond van een product!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *