Antioxidanten

Zo’n 3 jaar geleden postte ik een artikel over antioxidanten en ik merk dat ik hier vaak naar teruglink bij het reviewen van skincare, bij DIY fruitmaskertjes of als ik het heb over groene thee. Omdat dit artikel nog op de ‘oude’ blogspot lay-out stond leek het me een goed idee om het te re-posten en om het hier en daar nog wat aan te vullen.


Je leest het op beautyproducten, voedseletiketten en je hoort het in menig reklame spotje voorbij komen: “dit product is rijk aan antioxidanten”. Ja, en zelf maak ik me er ook schuldig aan. De bosbes is goed omdat het rijk is aan antioxidanten. Of, vitamine E is een antioxidant en dat heelt je littekens sneller. Op de een of andere manier worden je hersenen getriggerd want de woorden die je meteen te binnen schieten bij het horen van het woord antioxidant zijn GOED en GEZOND! Ja toch? Nou, en als we POM moeten geloven kunnen we zelfs de dood om de tuin leiden!

Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? En wat doen ze dan precies? En zijn ze echt zo goed en gezond als de marketing wereld ons wilt laten doen geloven?

Vrije radicalen
Om beter te begrijpen wat antioxidanten zijn en wat ze doen is het handig om eerst te begrijpen wat vrije radicalen zijn. We gaan nu een beetje de natuurkunde en scheikunde kant op, maar ik probeer het met een voorbeeld zo begrijpelijk mogelijk voor iedereen uit te leggen. In ons lichaam komen heel veel zuurstofatomen (O2) voor. Elk zuurstofatoom bevat twee elektronen die samen een negatief geladen, stabiel elektronenpaar vormen. Als ons lichaam een zuurstofatoom gebruikt om energie te verkrijgen raakt het zuurstofatoom één elektron kwijt. Het elektronenpaar is nu geen paar meer en is dus uit balans en zeer onstabiel. Zo’n atoom met (minstens) één onstabiele elektron noemen we een vrije radicaal.

Vrije radicalen zijn uit balans, en om weer in balans te komen gaan ze heel makkelijk een binding aan met een ander atoom. Deze bindingen leiden weer tot nieuwe bindingen en zo ontstaat er een kettingreactie die vaak leidt tot schade aan gezonde cellen, zoals afbraak van het celmembraan. Hierdoor neemt de conditie van de cel sterk af. Men claimt dat vrije radicalen verantwoordelijk zijn voor vele ziektes en (huid)veroudering.


Omdat ons lichaam energie nodig heeft, komen vrije radicalen van nature voor in ons lichaam, ze zijn zelfs onmisbaar. Zo maken witte bloedlichamen bacteriën onschadelijk door ze te bestoken met vrije radicalen. De echte problemen beginnen pas als er te veel vrije radicalen voor een te lange tijd in ons lichaam verblijven.

Luchtvervuiling, sigarettenrook, alcohol consumptie, UV straling, röntgen straling, en stress zijn slechts een paar voorbeelden die zorgen voor een verhoging van vrije radicalen. Om een voorbeeld te geven, één sigaret zorgt voor 1000 biljoen vrije radicalen in je longen. Om deze reden verouderen rokers ook veel sneller dan niet-rokers. Dit is goed te zien in tweelingstudies. Hieronder zien we een tweeling waarvan Twin A niet rookt en Twin B al 14 jaar een half pakje per dag rookt.

Let vooral op de diepe rimpels in het voorhoofd en de fijne pruimenlijntjes rond haar lippen. En dan die zakken onder haar oog. Man, ik ben blij dat ik niet verslaafd ben aan sigaretten. Wisten jullie dat de looks van je huid slechts voor 20% genetisch zijn bepaald? De overige 80% wordt dus bepaald door externe factoren (zoals roken, alcohol en vooral zon/UV).


Antioxidanten
De tegenhangers van de vrije radicalen zijn de antioxidanten. De meest bekende antioxidanten zijn de voedingsstoffen bèta-caroteen, vitamine E en C. Een antioxidant is in tegenstelling tot een vrije radicaal juist zeer stabiel en heeft elektronen ‘over’. Het blokkeert het oxidatie proces door een elektron op te nemen of af te staan, en zo de vrije radicaal te neutraliseren en dus onschadelijk te maken. Op deze manier stoppen ze de kettingreactie, maar er bestaan ook soorten die preventief werk verrichten. Antioxidanten zijn zeer specifiek en vaak is er een samenwerking vereist van verschillende soorten antioxidanten zodat er één vrije radicaal onschadelijk kan worden gemaakt.

Voordelen van antioxidanten in skincare
Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen en elastine produktie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Vaak worden antioxidanten alleen gezien als anti-age, maar ik denk dat een acné huid er ook veel baat bij kan hebben. Acné zijn natuurlijk ontstekingen en antioxidanten zogen ervoor dat deze ontstekingen sneller zullen helen. Daarbij kunnen sterke antioxidanten als Vitamine E helpen bij een snellere genezing van littekens (openkrabben van puistjes). Pure vitamine E olie kun je kopen in capsules. Deze capsules kun je openprikken en de olie kun je dan op je littekens smeren.


Waar je wel op moet letten in de ingrediëntenlijst op de achterkant van de skincareproducten. Er wordt al snel geroepen dat iets antioxidanten bevat, maar soms bevat een creme slechts een fractie groene thee-extract of een paar druppels bosbessensap en daar heeft je huid dan maar weinig baat bij. Het is een slimme markeringtruc om groot ‘antioxidant’ op de verpakking te zetten, dus laat je niets wijs maken en check de lijst!

Natuurlijke antioxidanten
In de natuurwinkel en supermarkt staan veel drankjes met het label ‘antioxidant’. Deze drankjes bevatten vruchten die rijk zijn aan antioxidante voedingsstoffen (bèta-caroteen, vitamine A en E). De meest bekende is denk ik wel de Japanse groene thee, maar ook bestaan er veel sapjes met o.a. acai bes, goji bes, bosbes, bramen, zwarte bes, cranberry, aardbei en framboos (eigenlijk zijn bijna alle bessen rijk aan antioxidanten) granaatappel en mangostan.

Naast het drinken van sapjes (die soms veel toegevoegde suikers bevatten) is het natuurlijk ook een goed idee om de vruchten gewoon te eten. Nog lekker ook! Ik drink alleen maar groene thee en ik ontbijt regelmatig met frambosjes en bosbesjes. Ik heb veel last van puistjes – en omdat ik er niet vanaf kan blijven – acnélittekens, maar ik heb wel het idee dat ze sneller vervagen als ik bijvoorbeeld meer cranberrysap drink. Misschien zit het tussen de oren, maar gezien het onderzoek wat er naar antioxidanten is gedaan is het best een plausibele aanname!

Ik hoop dat jullie mijn artikel nuttig en interessant vonden om te lezen (en niet in slaap zijn gevallen bij de saaie gedeeltes, hihi!). Morgen komt er een DIY filmpje online met een bosbessen maskertje (rijk aan antioxidanten!) dus nu snappen jullie meteen waarom zo’n masker lekker kan zijn voor de huid.

Als er nog vragen over antioxidanten en vrije radicalen zijn, stel ze gerust in de comments! Dan zal ik de vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Geniet van het weekend!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

96 Reacties

  1. 4 juli 2012 / woensdag, 4 juli 2012

    Wat een super interesant artikel, nooit geweten dat dit zo in elkaar zat. Zo zie je maar je bent nooit te oud om te leren. Leuk hoor.

  2. 17 maart 2012 / zaterdag, 17 maart 2012

    super artikel! ik volg een opleiding als schoonheidsspecialiste en we hadden het er in de laatste les cosmetologie nog over anti-oxidanten maar er bleven toch een paar dingen wat onduidelijk voor me dankzij dit artikel begrijp ik alles veel duidelijker
    super !
    x

  3. nirosha
    5 maart 2012 / maandag, 5 maart 2012

    Dit is echt een interessant artikel, ik heb zelf scheikunde en biologie in mijn pakket en vind dit soort dingen erg leuk : )

  4. Yanaika
    2 maart 2012 / vrijdag, 2 maart 2012

    Hihi grappig 🙂
    Ik moet nu net een paper maken over de rol van (groene) thee als antioxidant

  5. 27 februari 2012 / maandag, 27 februari 2012

    interessant artikel zeg! wat ik me alleen afvraag is, of de antioxidanten nog in bessen zitten als je ze bijvoorbeeld hebt gekookt of ze ingevroren zijn geweest. Hebben de bessen dan nog dezelfde goede werking?

  6. Tamara
    27 februari 2012 / maandag, 27 februari 2012

    Toch wel lollig dat hier alleen positieve comments te zien zijn.. 😉

  7. 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Heel erg interessant om weten! Bedankt voor de informatie! Aangezien mijn voornemen voor 2012 was gezonder eten (waar ik heel goed mee bezig ben), zijn dit soort artikels erg fijn! Ik heb nog pannenkoeken gegeten met blauwe bessen met er zelfgemaakte frambozensorbet hmm 😉

  8. 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Dit onderscheid jou blog nou van alle andere, deze super interessante wetenschappelijke artikelen!

  9. Lola
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Goed artikel! Leuk om dit soort dingen te weten altijd (:

  10. Diana
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Zeeeeeeer nuttig en ERG goed uitgelegd.

  11. Silke
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Heel erg leerzaam! Kun jij mij geen scheikundeles gaan geven? Ik was er namelijk ontzettend slecht in!

    xx

  12. Talitha
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Leuk artikel!
    Deze dingen vind ik nou echt interessant om te lezen, het maakt je blog leuk!

  13. Jonna
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Fijn artikel! Erg verhelderend!

  14. Cedra
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Echt superfijn dit artikel! ik was de laatste tijd lang op zoek naar iets wat echt werkte tegen mijn acne littekens, dus bedankt (:

  15. 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Wat een ontzettend handig artikel! Weer wat opgestoken, haha 🙂 En wie zegt nu dat beautybloggers oppervlakkig zijn? 😀

  16. 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Wow wat een artikel zeg! Goed uitgelegd allemaal.

    Liefs, Mariette

  17. 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Heel erg interessant om te weten. Ik heb wel enkele delen opnieuw moeten lezen vooraleer ik het snapte. maar nu is alles duidelijk. 🙂

  18. Amanda
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Goed artikel Serena! Een beauty artikel met nog inhoud ook, daarom lees ik zo graag jouw blogposts!

  19. Snorlax
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Lol open wond..

  20. 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Fijn artikel. Heerlijk als ik op deze manier op een zondag middag nog wat bij leer. Ik heb ook last van acne littekentjes (vooral nu op mijn kaaklijn) en gebruik een goedje van Soléy Organics. Het lijkt nu heel snel te vervagen.

  21. 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    heel erg nuttig om te weten!

  22. vita
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    super interessant artikel! echt leuk dat je er vaak wat dieper op in gaat, zodat we weten wat er nou eigenlijk allemaal scheikundig gebeurt 🙂

  23. 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Erg leuk en interessant artikel, ben benieuwd naar het filmpje dat je gaat maken 🙂

  24. Laura
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Leuk informatief artikel! Ik waardeer het echt dat jij voor je blog net even wat dieper op bepaalde dingen ingaat en het toch nog begrijpeijk weet te maken haha. Maakt de boel net even wat afwisselender! And remember: we’re only human ;).

  25. mywaytoloveyou
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Ik stop spontaan met roken!

  26. Chiara
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Leuk !
    Kun je hier misschien ook een filmpje van maken?

    • Serena
      Auteur
      26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

      Morgen komt er een antioxidant filmpje online, namelijk met bosbessen! 🙂

  27. Layla
    25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

    Fijn en duidelijk artikel! Na maaaaanden lurken wil ik toch even laten weten dat ik dit soort artikelen echt heel erg waardeer en dat dit mij stimuleert om mijn goede voornemens om meer fruit te eten door te zetten 🙂

  28. RVD
    25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

    Wat ik me nou afvraag. Wat doe melk voor je gezicht? Ik had het 3 dagen lang ‘s avonds op mijn gezicht gedaan omdat ik echt heel veel puistjes kreeg [opeens] 🙁

    Ik deed het een half uurtje voor het slapen gaan op mijn gezicht. Net voor het slapen gaan eraf gewassen. Volgende dag was het al een stuk minder…

    Dus ben wel benieuwd hoe dat precies kan!?

    • Serena
      Auteur
      26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

      In melk zitten alpha-hydroxy-acids, zuren die de bovenste laag van je dode huidcellen een beetje losweken waardoor ze – met afspoelen – worden verwijderd. Resulterend in een superzacht huidje! Door de verwijdering van dode huidcellen wordt de laag eronder tegelijkertijd gestimuleerd om nieuwe aan te maken, waardoor eventuele littekens sneller vervagen. Ik denk dat dit ermee te maken heeft dat je huid er rustiger uitziet nu! 🙂

      • Cedra
        26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

        Ik heb gehoord dat havermout ook erg goed is voor je huid, en misschien zeg ik nu wel iets heel geks, maar als je dan havermout pap bereid met melk op je gezicht smeert, werkt dat dan ook?

  29. Beatrijs
    25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

    Weer zo’n goed artikel! Door jouw opleiding kun je dit soort onderwerpen eens goed uitleggen. Niet zomaar zeggen ‘Ja, euh, die antioxidanten zijn goed voor je, dus daarom’. Je hebt goed uit kunnen leggen wat het doet en waarom het nodig kan zijn.
    Ik vind het altijd fijn om de wetenschappelijk onderbouwde artikelen te lezen. Hierdoor weet je je echt goed te onderscheiden van veel andere blogs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *