Antioxidanten

Zo’n 3 jaar geleden postte ik een artikel over antioxidanten en ik merk dat ik hier vaak naar teruglink bij het reviewen van skincare, bij DIY fruitmaskertjes of als ik het heb over groene thee. Omdat dit artikel nog op de ‘oude’ blogspot lay-out stond leek het me een goed idee om het te re-posten en om het hier en daar nog wat aan te vullen.


Je leest het op beautyproducten, voedseletiketten en je hoort het in menig reklame spotje voorbij komen: “dit product is rijk aan antioxidanten”. Ja, en zelf maak ik me er ook schuldig aan. De bosbes is goed omdat het rijk is aan antioxidanten. Of, vitamine E is een antioxidant en dat heelt je littekens sneller. Op de een of andere manier worden je hersenen getriggerd want de woorden die je meteen te binnen schieten bij het horen van het woord antioxidant zijn GOED en GEZOND! Ja toch? Nou, en als we POM moeten geloven kunnen we zelfs de dood om de tuin leiden!

Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? En wat doen ze dan precies? En zijn ze echt zo goed en gezond als de marketing wereld ons wilt laten doen geloven?

Vrije radicalen
Om beter te begrijpen wat antioxidanten zijn en wat ze doen is het handig om eerst te begrijpen wat vrije radicalen zijn. We gaan nu een beetje de natuurkunde en scheikunde kant op, maar ik probeer het met een voorbeeld zo begrijpelijk mogelijk voor iedereen uit te leggen. In ons lichaam komen heel veel zuurstofatomen (O2) voor. Elk zuurstofatoom bevat twee elektronen die samen een negatief geladen, stabiel elektronenpaar vormen. Als ons lichaam een zuurstofatoom gebruikt om energie te verkrijgen raakt het zuurstofatoom één elektron kwijt. Het elektronenpaar is nu geen paar meer en is dus uit balans en zeer onstabiel. Zo’n atoom met (minstens) één onstabiele elektron noemen we een vrije radicaal.

Vrije radicalen zijn uit balans, en om weer in balans te komen gaan ze heel makkelijk een binding aan met een ander atoom. Deze bindingen leiden weer tot nieuwe bindingen en zo ontstaat er een kettingreactie die vaak leidt tot schade aan gezonde cellen, zoals afbraak van het celmembraan. Hierdoor neemt de conditie van de cel sterk af. Men claimt dat vrije radicalen verantwoordelijk zijn voor vele ziektes en (huid)veroudering.


Omdat ons lichaam energie nodig heeft, komen vrije radicalen van nature voor in ons lichaam, ze zijn zelfs onmisbaar. Zo maken witte bloedlichamen bacteriën onschadelijk door ze te bestoken met vrije radicalen. De echte problemen beginnen pas als er te veel vrije radicalen voor een te lange tijd in ons lichaam verblijven.

Luchtvervuiling, sigarettenrook, alcohol consumptie, UV straling, röntgen straling, en stress zijn slechts een paar voorbeelden die zorgen voor een verhoging van vrije radicalen. Om een voorbeeld te geven, één sigaret zorgt voor 1000 biljoen vrije radicalen in je longen. Om deze reden verouderen rokers ook veel sneller dan niet-rokers. Dit is goed te zien in tweelingstudies. Hieronder zien we een tweeling waarvan Twin A niet rookt en Twin B al 14 jaar een half pakje per dag rookt.

Let vooral op de diepe rimpels in het voorhoofd en de fijne pruimenlijntjes rond haar lippen. En dan die zakken onder haar oog. Man, ik ben blij dat ik niet verslaafd ben aan sigaretten. Wisten jullie dat de looks van je huid slechts voor 20% genetisch zijn bepaald? De overige 80% wordt dus bepaald door externe factoren (zoals roken, alcohol en vooral zon/UV).


Antioxidanten
De tegenhangers van de vrije radicalen zijn de antioxidanten. De meest bekende antioxidanten zijn de voedingsstoffen bèta-caroteen, vitamine E en C. Een antioxidant is in tegenstelling tot een vrije radicaal juist zeer stabiel en heeft elektronen ‘over’. Het blokkeert het oxidatie proces door een elektron op te nemen of af te staan, en zo de vrije radicaal te neutraliseren en dus onschadelijk te maken. Op deze manier stoppen ze de kettingreactie, maar er bestaan ook soorten die preventief werk verrichten. Antioxidanten zijn zeer specifiek en vaak is er een samenwerking vereist van verschillende soorten antioxidanten zodat er één vrije radicaal onschadelijk kan worden gemaakt.

Voordelen van antioxidanten in skincare
Antioxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost waardoor wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen en elastine produktie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Vaak worden antioxidanten alleen gezien als anti-age, maar ik denk dat een acné huid er ook veel baat bij kan hebben. Acné zijn natuurlijk ontstekingen en antioxidanten zogen ervoor dat deze ontstekingen sneller zullen helen. Daarbij kunnen sterke antioxidanten als Vitamine E helpen bij een snellere genezing van littekens (openkrabben van puistjes). Pure vitamine E olie kun je kopen in capsules. Deze capsules kun je openprikken en de olie kun je dan op je littekens smeren.


Waar je wel op moet letten in de ingrediëntenlijst op de achterkant van de skincareproducten. Er wordt al snel geroepen dat iets antioxidanten bevat, maar soms bevat een creme slechts een fractie groene thee-extract of een paar druppels bosbessensap en daar heeft je huid dan maar weinig baat bij. Het is een slimme markeringtruc om groot ‘antioxidant’ op de verpakking te zetten, dus laat je niets wijs maken en check de lijst!

Natuurlijke antioxidanten
In de natuurwinkel en supermarkt staan veel drankjes met het label ‘antioxidant’. Deze drankjes bevatten vruchten die rijk zijn aan antioxidante voedingsstoffen (bèta-caroteen, vitamine A en E). De meest bekende is denk ik wel de Japanse groene thee, maar ook bestaan er veel sapjes met o.a. acai bes, goji bes, bosbes, bramen, zwarte bes, cranberry, aardbei en framboos (eigenlijk zijn bijna alle bessen rijk aan antioxidanten) granaatappel en mangostan.

Naast het drinken van sapjes (die soms veel toegevoegde suikers bevatten) is het natuurlijk ook een goed idee om de vruchten gewoon te eten. Nog lekker ook! Ik drink alleen maar groene thee en ik ontbijt regelmatig met frambosjes en bosbesjes. Ik heb veel last van puistjes – en omdat ik er niet vanaf kan blijven – acnélittekens, maar ik heb wel het idee dat ze sneller vervagen als ik bijvoorbeeld meer cranberrysap drink. Misschien zit het tussen de oren, maar gezien het onderzoek wat er naar antioxidanten is gedaan is het best een plausibele aanname!

Ik hoop dat jullie mijn artikel nuttig en interessant vonden om te lezen (en niet in slaap zijn gevallen bij de saaie gedeeltes, hihi!). Morgen komt er een DIY filmpje online met een bosbessen maskertje (rijk aan antioxidanten!) dus nu snappen jullie meteen waarom zo’n masker lekker kan zijn voor de huid.

Als er nog vragen over antioxidanten en vrije radicalen zijn, stel ze gerust in de comments! Dan zal ik de vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Geniet van het weekend!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

96 Reacties

 1. Laura
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Wow informatief artikel hoor! Ik denk dat ik toch maar mijn sigaretten wegpleur, en ontbijt met groene thee en een gezonde fruitshake vol met antioxidanten haha :D

 2. Ariël
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  X

 3. Cindy
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant!
  Voor zo’n artikelen kom ik graag naar je site!

 4. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Niet saai! Juist super interessant, heel goed!

 5. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Erg leuk artikel, je hebt het goed uitgelegd, ik ga dit stuk gebruiken voor in de les, is een stuk aantrekkelijker :)
  x

 6. Suzanne
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Wow, wat een ingewikkeld artikel O.o Maar ik snap het nu wel geloof ik XD

 7. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Misschien moet ik toch maar weer stoppen met roken :’)

 8. Marije
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Die tweeling foto zouden ze op sigarettenpakjes af moeten drukken, iieeh!

 9. Cari
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant artikel! Waar kun je vitamine E olie kopen?

 10. Marinah
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Wat een intressant artikel! Vooral dat maar 20% genetisch is bepaald, dat wist ik helemaal niet! Blijkbaar zorg ik heel goed voor mijn huid, haha, ik heb gelukkig nergens last van.

  Ik ben altijd zo slecht in uitleggen waarom het belangrijk is om je huid goed te verzorgen, haha.. En hij neemt het niet zo serieus als ik zeg dat roken slecht is voor je huid. Maar ik wil geen zeik vriendin zijn, dus ik zeg het niet te vaak :P

  • Naomi
   26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

   Haha zo herkenbaar!!

 11. lauwchen
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Ik wist wat vrije radicalen waren, maar niet wat het met je doet qua ‘beauty’. Ik hou van zulke artikels!

 12. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Handig artikeltje! :) Die POM vind ik echt heel erg vies trouwens, ik heb ‘m één keer gehad en vond hem zo sterk, echt niet fijn. :(

 13. Denise
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  jij maakt altijd zulke goede artikelen! nice job Sereen :D

 14. Eva S.
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant!
  Toch nog iets geleerd in de vakantie :P

 15. Claudia
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Super artikel! Altijd fijn om de achtergrond over bepaalde dingen te weten te komen.
  Ik probeer de laatste tijd ook meer antioxidanten binnen te krijgen. Ik heb laatst de bramen-frambozen smoothie gemaakt, heerlijk! Ik kijk uit naar het antioxidantenmasker! Heb je misschien tips voor lekkere antioxidanten drankjes en hapjes?

 16. Brenda
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Wat een leuk, duidelijk en interessant artikel. Erg informatief. Ik vind alle natuur-/scheikundige onderwerpen (vooral die met cosmetica te maken hebben) altijd zo leuk! Goed gedaan Serena! :)

  • Famke
   25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

   I agree! :)

 17. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Leuk artikel! Deze “wetenschappelijke”-artikelen blijven toch mijn favoriet. Ik wist al wat antioxidanten waren, helaas (vind het altijd fijn als ik wat leer op het internet!).

 18. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Ik heb het ook zo vaak voorbij horen komen, maar nooit geweten wat het eigenlijk was!

 19. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant! Ik wist wel van die stoffen dat het bad voor je was en stress ect, not good for tha body, maar je hebt nu dus ook de goede antioxidanten. Ik moet echt sapjes gaan drinken, eet wel fruit, maar die sapjes met pitten ect, meh! Gewoon proberen. :’)

 20. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Super goed artikel Serena!!!

 21. Pamela
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  He Serena.

  Zou je misschien weer eens een look kunnen maken met die Too Faced producten? Dat staat je altijd zo goed.

  Kusjes.

  • Hayat
   25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

   Wat ben jij orgineel…. Beautylab is en blijft top ook na dat voorval.

 22. Allissa
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  mee eens.

 23. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Die foto van de twins is zo powerful. Als je een beetje ijdel bent, komt de boodschap krachtig over. Ik ga nooit roken! Doe mij maar een lekker stuk anti-oxidanten.

 24. Kimberley
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Goed dat je zulke dingen uitlegt! Nu snap ik er gelijk veel meer van haha. Zulke artikeletjes zou je vaker moeten maken, het is echt handig! :D

 25. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Wat een goed artikel! Veel informatie en duidelijk uitgelegd, vak haak ik dan af, maar ik bleef nu toch lezen :) Ik ga lekker wat meer framboosjes en cranberry’s eten, yummm!

 26. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Complimenten door je blog wordt je niet alleen geëntertaint maar ook geïnformeerd. Boeiende blogpost

 27. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant en handig artikel!

 28. Bonnie
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Heerlijk om zoiets uitgelegd te krijgen, ik voelde me altijd een beetje dom als ik zou vragen wat het is omdat het te pas en te onpas overal wordt gezegd. Dit maakt beautylab echt beautylab!

 29. Merel
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Wat is er gebeurd? :o

 30. Eva van Emmerik
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Wat een mooi artikel! Houd wel van dingen die op zo’n manier worden onderbouwd! Erg interessant om nu precies te weten hoe het werkelijk zit.

 31. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Heel leuk dat je dit hebt uitgelegd! Ik ben zelf heel erg dol op ant oxidanten in prducten, maar jammer dat ze soms hele stomme dingen doen met verpakkingen. Je hebt niks aan je anti oxidanten als het in een potje zit (iets wat veel merken doen) of in een doorzichtige verpakking zitten, want dan gaan ze dus gewoon oxideren.

 32. Anon
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Ik vind Twin A ook niet het toonbeeld van gezondheid trouwens……

  • Annika
   25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

   haha, idd!

  • Ella
   25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

   Nee en raar ook, ze hebben echt precies dezelfde oorbellen en piercings, zowel in oren als in neus, dezelfde eyeliner. Oké het is een tweeling, maar toch raar. Zeker dat het geen fotoshop is?

   Verder as usual interessant artikel en ik hoop ook op receptjes of snacktips bomvol antioxidanten? :D

   • lin
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    Nee het is geen fotoshop. Het staat ook in mijn psychologie-boek, dus het moet sowieso wetenschappelijk onderbouwd zijn. ;)

   • Jorinde
    26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

    zelfs de scheiding en haarspeldje…ik denk photoshop!

    • 26 februari 2012 / zondag, 26 februari 2012

     als je heel goed kijkt, zie je bij de één de sluiting/ scharnier van de oorringen zitten en bij de ander niet.
     Ook de oren zijn nèt iets anders van vorm.

 33. Kirsten
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Handig artikel. Ben onlangs geopereerd en heb nu een open wond die vanzelf moet dichtgroeien, dus misschien moet ik ook maar van die sapjes gaan drinken wie weet schiet het dan wat meer op :-)

 34. milou
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  leuk maar doe je vandaag geen filmpje meer?

 35. Anon
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  ? Wat heeft Serena gedaan?

 36. xR.
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Aaah, serena is nu in de sephora utrecht! :O

 37. Caroline
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Amen (:

 38. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Heel interessant en leuk om te lezen :)

 39. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Handig en leuk artikel!

 40. Babette
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Makkelijk uitgelegd, en dat van die 2ling zusjes … :o

 41. Astrid
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant stukje! Ik heb zelf veel last van littekens vd acne, en ik weet juist niet beter als dat vitamine e de littekens juist erger kan maken!

 42. Caroline
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant artikel :)

  • 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

   Interessant artikel, weer wat bijgeleerd!

 43. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Handig! Ook weer wat geleerd, haha!

 44. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Geen school meer nodig haha !
  interresant artikel!

 45. Roos
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  goed uitgelegd! heb ik tenminste nog íets geleerd over beta vakken! :)

 46. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant! Ik hoor inderdaad vaak dingen over antioxidanten, maar ik wist nooit helemaal precies wat ‘t nou is. Handig, dit.

 47. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Interessant om eens te lezen wat alles nou echt is !

 48. 25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Heel leuk artikel!!! En makkelijk uitgelegd!

 49. Denise
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Ik heb denk ik meer natuur-/scheikunde geleerd hier op beautylab dan op school haha

 50. Celina
  25 februari 2012 / zaterdag, 25 februari 2012

  Goed artikel! Moest een beetje lachen om frambosjes haha :)
  Je pluist alles goed uit, interessant om dit allemaal te weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *