Budget Shapen (contouren) van het gezicht

Door Angel: Anderhalf jaar heb ik erover gedaan om fatsoenlijk mijn oogschaduw te leren blenden. Hoe is het toch mogelijk dat het er in de tutorials zo easy peasy uitziet? De eerste 25 keer zag ik eruit als een mislukte Drag Queen. Maar, zoals met alles, baart oefening kunst en nu ik dat kunstje een beetje beheers, ben ik begonnen aan mijn nieuwe obsessie: Shapen & contouren.

Van oorsprong werd shapen vooral in het theater gedaan, maar met de juiste tools en flink wat oefening, kan iedereen het. Shapen houdt in dat je je gezicht, of delen van je gezicht, een andere vorm geeft. Met licht breng je bepaalde delen van je gezicht naar voren en donkere kleuren geven delen van je gezicht juist diepte. Door met highlights en schaduwen te spelen kun je dus bijvoorbeeld hogere jukbeenderen creëren, je neus smaller maken, je kaaklijn verscherpen of je ronde gezicht langer te laten lijken.

Nou komt dat even mooi uit want ik ben al mijn hele leven jaloers op de strakke kaaklijn en jukbeenderen van mijn zusje Dewi die ze gratis en voor niets van Moeder Natuur heeft gekregen. Geeft helemaal niks, want ik heb ontdekt dat ik voor een habbekrats de hele boel kan faken. Vandaag gaan we namelijk budget shapen! En dan nu het volgende goede nieuws: Het lijkt erop alsof het beheersen van deze trick me geen 30 jaar van mijn leven gaat kosten.

Wat Kimmy K. kan, kan ik ook. Uiteindelijk.

kim kardashian shapen

Let’s get started

Als fervent aanhanger van het spreekwoord ‘roeien met de riemen die je hebt’ heb ik mezelf uitgedaagd om met zo min mogelijk geld mijn toet in shape te krijgen. In verschillende tutorials wordt geadviseerd om met vloeibare foundations en concealers te werken. Prima, gaan we doen! Maar dan wel met de cheap ass brands. En in ‘gewone-mensen-taal!’

Dit is wat ik heb aangeschaft voor de budget shaping:

Budget Shapen overzicht

 • Catrice All Matt plus 010 – Light Beige €6,59
 • Hema foundation – Dark €3,-
 • 2 x Hema foundation brush €3,10

Ik ben vrij simpel en efficiënt te werk gegaan.

Tools

De twee foundation kwasten van de Hema kosten maar €3,10 en ik vind ze geweldig. Ze doen hun werk prima en ik merk geen verschil in gebruik en eindresultaat met de andere duurdere kwasten die ik heb. Hier heb je er 2 van nodig. Een voor de lichte foundation en een voor de donkere foundation. Je kan het ook met 1 kwast doen, maar dan moet je de kwast tussendoor wel erg goed schoonmaken, dus dit leek me efficiënter.

Foundation

Omdat ik toch in de Hema was, heb ik gelijk de donkerste foundation die ik daar kon vinden in mijn mandje geknald. Als highlighter heb ik lichtste kleur van de Catrice All Mat Plus Foundations gekocht. Deze budget foundation heeft een matterende werking en is vrij stevig van structuur en geeft een redelijke dekking. Huppekee, voor een kleine €16,- ben je zo klaar als een klontje.

Als voorbeeld heb ik onderstaande afbeelding gebruikt. Vooral omdat je hier goed kunt zien waar de donkere en waar de lichte kleuren worden aangebracht.

Image5Op een gereinigd gezicht breng ik eerst een voedende dagcrème aan en vervolgens een flinterdun laagje foundation in mijn eigen kleur. Dit bevordert straks het blenden van de lichte en donkere foundation (zorgt dat het soepeler gaat en de kleuren naadlozer in elkaar over gaan).

Lichte foundation
Met de foundationkwast breng ik eerst de lichte vlakken aan die ik wil accentueren, dit zijn dus de gebieden in het gezicht die ik naar voren wil brengen.

 • Voorhoofd: Boven de wenkbrauwen op het voorhoofd in een brede driehoek.
 • Neus: Verticale streep aan van de punt van de neus, loopt over in het gebied van het voorhoofd.
 • Jukbeenderen: Een grote driehoek onder de ogen richting de mondhoeken.
 • Kin: Een brede streep.
 • Op het filtrum. Dit is het geultje tussen de neus en de bovenlip.
 • Kaak: Van het oor over de kaak naar de kin.

Donkere foundation
Met een de andere (schone) foundation kwast breng ik de donkere gebieden aan waarmee ik schaduw en diepte wil creëren.

 • Voorhoofd: Langs de haargrens.
 • Neus: Aan de zijkanten van de neus. Vanuit de uiteinden van de wenkbrauwen richting de neusvleugels.
 • Jukbeenderen: Onder de jukbeenderen.
 • Kaak: Onder de lijn lichte foundation die ik net heb aangebracht. Van het oor tot aan de kin.

Budget shapen 1Zo, de strepen zit erop. Ik neem de kwast die ik hebt gebruikt om de lichte foundation aan de brengen, om het geheel met elkaar te blenden. Dit doe ik door met zachte streken over de grensgebieden te strijken zodat de harde lijnen verdwijnen en de kleuren netjes in elkaar overlopen.

Dit is het eindresultaat. Ik heb express het kleurverschil een beetje intact gelaten zodat goed te zien is waar ik heb geblend.

Budget shapen 2Mijn gezicht lijkt wat slanker, mijn voorhoofd minder breed, mijn jukbeenderen lijken iets meer uit te steken en mijn neus lijkt smaller. Volgens mij is dit de bedoeling van shapen en contouren! Ik ben niet ontevreden over het eindresultaat dus het was zeker geen kansloze exercitie.

voor tijdens en na het shapen voor en na shapenOmdat de foundations niet zo dekkend zijn als ik zou willen, ben ik waarschijnlijk wel iets langer bezig geweest met het opbouwen van de kleuren. Ik vermoed dan ook dat ik sneller klaar ben als ik camouflage- en of foundationproducten aanschaf die meer dekken en dat is precies wat ik nu ga doen. Ben al weg! Doei!

Lfs,
Angel

Facebook: The Beauty Bakery
Twitter: @thebeautybakery
Instagram: @thebeautybakery
Webshop: TheBeautyBakery.nl

 

zp8497586rq

Volg:

116 Reacties

 1. anoniem
  30 mei 2018 / woensdag, 30 mei 2018

  na het shapen heb je opeens een hoekiger gezicht. zonder dat make up is je hoofd mooier en zachter.

 2. Valentina sedda
  2 september 2016 / vrijdag, 2 september 2016

  Je bent al mooi zonder

 3. Paulien
  23 juli 2016 / zaterdag, 23 juli 2016

  Dit was tenminste duidelijk en goed te volgen! Toppie!

 4. 21 april 2016 / donderdag, 21 april 2016

  Hallo! Ik heb al de Hema foundation gekocht en nu moet k alleen nog een lichte kleur kopen! En de 2 kwastjes! Ik ben benieuwd of het werkt maar leuk dat je alles hebt uitgelegd en een goed plaatje er bij heb gezet!

  Gr cheyenne

 5. stephanie
  30 oktober 2015 / vrijdag, 30 oktober 2015

  Hoi hoi ik ben op zoek gaan naar de producten maar de dark foundation van de hema maar bij ons hebben ze deze niet meer tenzij je voor de extreem dark gaat voor donkere mensen.

  Heb je onlangs nog dit product gekocht? Of heb je andere budget tips qua foundation?

 6. sharona
  19 januari 2015 / maandag, 19 januari 2015

  nou zeg ben blij dat ik dat niet nodig heb hamdoelilaah. wat een gedoe allemaal !! arme mannen worden voor de gek gehouden

 7. Teddy
  29 juli 2014 / dinsdag, 29 juli 2014

  Wat een enorm goeie tips en walktrough, voor deze beginnende dragqueen.
  Hier heb ik echt een heleboel aan.
  Bedankt X

 8. Marijke van gastel
  30 mei 2014 / vrijdag, 30 mei 2014

  Ik denk als ik hieraan begin het een zooitje word ! Ik zal het stap voor stap proberen na te doen………

 9. Yasmine
  25 oktober 2013 / vrijdag, 25 oktober 2013

  Goed artikel! Vind niet dat je het nodig hebt 😉 Wil het zelf wel proberen, maar denk niet dat ik er altijd zin in ga hebben haha

 10. Kelly
  18 oktober 2013 / vrijdag, 18 oktober 2013

  Kan je er eens een filmpje van maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *