Bare Minerals Foundation

Volgens mij ben ik al bezig met mijn vierde potje Bare Minerals foundation en hoewel je deze foundation regelmatig voorbij ziet komen in filmpjes heb ik er nog nooit een review over geschreven. Het leek me voor jullie niet zo interessant omdat het merk – wat bij Sephora te koop was – inmiddels niet meer verkrijgbaar is in Nederland.

Toen Nena me laatst weer een complimentje gaf over mijn foundation dacht ik dat het misschien toch wel leuk zou zijn om mijn lievelingsfoundation te reviewen.

bare minerals foundation_02

Minerale foundation is foundation bestaande uit mineralen zoals titanium dioxide, zink oxide, mica en boron nitride. Soms kom je wel eens iets tegen waar groot op de verpakking staat aangegeven dat het om een minerale foundation gaat, maar het is altijd verstandig om de ingrediëntenlijst te bekijken.

Het is belangrijk dat de mineralen als eerste in de lijst worden genoemd (en dus niet als laatste), zodat je weet dat het product daar voor het grootste gedeelte uit bestaat. Een echte minerale foundation is op basis van een formule zonder vulmiddelen zoals talk en heeft door het hoge percentage mineralen ook een natuurlijke SPF.

[ingredientenlijst foundation]

Minerale foundation kan er zijn in een ‘pressed powder’ maar ze komen vaker voor in losse vorm. In het begin was het even wennen om losse poeder als foundation aan te brengen. Ik dacht ‘dekt dit wel voldoende?’ en ‘zie ik er dan niet uit als een poederdoos?’. Ik kan jullie vast beloven dat het én erg goed dekt én juist zorgt voor een supernatuurlijke finish.

Wanneer je een goed merk gebruikt – zoals Bare Minerals – en de juiste kwast en techniek, blend het poeder juist perfect in je huid waardoor je vaak niet eens ziet dat je foundation ophebt. Daarbij geeft deze foundation me een prachtige glow en gaat mijn gemengd tot vette huid er niet van glimmen. I love it!

bare minerals foundation_03

De losse Bare Minerals Foundation poeder is er in twee varianten; original en matte. Ik heb beide uitgeprobeerd, maar mijn voorkeur gaat uit naar de original. Ik dacht dat de matte versie mijn huid nog matter zou maken dan de original en echt anti-glim zou zijn, maar eigenlijk werken beide foundations even goed matterend.

Het grote verschil is dat de original me een mooiere glow geeft waar de matte versie echt mat is en dus minder ‘glowt’. En ik houd juist van die mooie glow, dus voor mij is het het duidelijk: ik blijf bij de original!

doosje met sifter

De Bare Minerals foundation zit in een potje van 8 gram en hier doe ik zo’n 5 tot 6 maanden mee. Het potje bevat en afsluitbaar ‘zeefje’ waar je de poeder steeds met kleine beetjes uit kunt kloppen. Zoals ik al eerder zei is het gebruik van losse poeder even wennen, maar ik moet zeggen dat het al heel snel went.

Wat ik doe is wat poeder in het deksel tikken en hier draai ik vervolgens mijn kwast stevig in rond, zodat alle poeder goed is opgenomen door de haartjes van mijn kwast.

bare minerals foundation_06

Men raad aan om een kabuki kwast te gebruiken in combinatie met minerale poeder gemaakt van dierlijke haartjes omdat deze het poeder beter opnemen in de kwast vergeleken bij synthetische haartjes, daarom heb ik de kabuki van MAC aangeschaft.

bare minerals foundation_08Ik moet zeggen dat ik nu al een tijdje een synthetische Buffing Brush van Real Techniques (zie foto’s) gebruik en deze vind ik eigenlijk net zo prettig werken. Deze kwast is echt een aanrader en een stuk goedkoper dan mijn kabuki van MAC.

bare minerals foundation_09

Een hele volle kwast – zoals een kabuki – zorgt voor het mooiste effect omdat je hiermee lekker veel poeder mee kunt opnemen die je vervolgens stevig in de huid kan ‘inmasseren’ met ronddraaiende bewegingen. Dit ‘buffen’ zorgt ervoor dat je huid als waren een soort airbrush effect krijgt, want je ziet geen strepen terwijl het wel erg mooi dekt.

Je moet wel echt vrij stevig buffen en niet te veel poeder in één keer aanbrengen, zodat er geen poederlaagje blijft liggen op je donshaartjes. Heb je op sommige plekken meer dekking nodig dan kun je daar gewoon weer een dunne laag over aanbrengen. Het mooiste effect krijg je met meerdere dunne laagjes. Zelf heb ik echter genoeg aan één laagje. Voor een extra mooie finish kun je nog een finishing spray of -mist gebruiken, die tegelijkertijd eventueel overtollig poeder wegvangt.

bare minerals foundation_10

Ik snap wel dat het gebruik van minerale foundation een drempel heeft voor velen. Ten eerste is het gewoon een raar idee om losse poeder als foundation te gebruiken. Ten tweede is het niet goedkoop en ten derde moet je er misschien nog een speciale kwast voor aanschaffen. Toch ben ik blij dat ik een jaar geleden die stap heb gezet, want ik wil gewoon niet meer zonder.

Mijn huid is gemengd tot vet met zo nu en dag een puistje. De meeste vloeibare foundations gaan onwijs glimmen, dekken niet voldoende of geven me een ‘niet levendige’ uitstraling zodat ik er alleen met heel veel blush en bronzer nog wat levends van kan maken. Om te laten zien dat de Bare Minerals foundation echt voldoende dekt, hieronder een foto van mijn litteken zonder en met de foundation. Dit is na slechts één dun laagje:

bare minerals litteken Daarbij wordt minerale foundation aangeraden bij mensen met acné omdat het de huid niet verstopt en omdat de mineralen – met name zinkoxide – de huid juist helpt verbeteren.

Zinkoxide is een veelvoorkomend ingredient in skincare voor de vette/acné huid. Zink is astringent, dat wil zeggen dat het lichaamscellen krimpt of doet samentrekken, waardoor je poriën kleiner worden en je gezicht hierdoor een egalere look krijgt. Ook werkt zink ontstekingsremmend (puistjes zijn huidontstekingen), helend en reguleert het de olie afscheiding van je huid (het heeft hierdoor een matterend effect).

bare minerals foundation_07
Hieronder een foto zonder (links) en met (rechts) de foundation. Hier heb ik één laagje gebruikt. Zonder foundation zie je goed de lichtere vlakken van mijn gezicht, maar rechts is alles mooi egaal. Zonder overduidelijk poederig effect, het staat heel natuurlijk en lijkt haast geairbrushed.

Het is momenteel misschien ietsje te licht omdat ik in Londen lekker in het zonnetje heb gezeten, maar normaal gesproken is het een perfecte match. Ik heb hier de kleur ‘Golden Medium’ gebruikt, een beetje getint met een gele ondertoon.

bare minerals before afterHet was al wat later op de dag en ik kon de ‘glow’ niet meer goed op de foto krijgen. Daarom hieronder nog even wat oudere foto’s waarbij ik dezelfde Bare Minerals foundation draag. De lichtinval is steeds anders, dus mijn huidskleur verschilt, maar je blijft die mooie glow zien en de goede dekking;

alber-elbaz-palette purple-green-eyelook-full-facepin-up-full-face
Hieronder nog even de voordelen op een rijtje;

 • geeft de huid een prachtige natuurlijke glow
 • houdt de huid de hele dag mat, zelfs een vrij vette huid
 • zinkoxide helpt de (vette) huid verbeteren en onzuiverheden voorkomen
 • bevat SPF15
 • dekt medium tot goed
 • de dekking kan makkelijk opgebouwd worden
 • supernatuurlijke finish

En de nadelen;

 • moeilijk verkrijgbaar in Nederland
 • niet heel goedkoop, namelijk €22 (nu in de sale via Beautybay.com, normaal gesproken zo’n €32)
 • eventuele aanschaf van een speciale (kabuki) kwast is eigenlijk wel een must

bare minerals foundation_03Mocht je enthousiast zijn geworden en de Bare Minerals foundation willen bestellen, dan kan dat via de UK webshop Beautybay.com. Het is daar momenteel in de sale voor €22 per potje van 8 gram. Dit is een betrouwbare webshop waar ik we eens heb besteld en omdat het een UK webshop is betaal je geen invoerrechten. En ze hebben gratis verzending! Je kleur kun je checken via de Foundation Shade Finder van Bare Minerals zelf.

shade-selectorMocht je op vakantie zijn of gaan en deze foundation tegenkomen bij bijvoorbeeld Sephora of een speciale Bare Minerals counter, probeer het dan echt eventjes uit. Laat het door een medewerker aanbrengen en loop er eens een dagje mee rond, ik weet zeker dat het je zal bevallen!

tbs_mineral_05Verder heeft The Body Shop ook een minerale foundation collectie, maar daar ben ik iets minder enthousiast over vanwege de mindere dekking en de vulmiddelen. Heb je echter niet zo veel dekking nodig check dan zeker even mijn review van The Body Shop Extra Virgin Minerals foundation. Een ander goed merk met minerale foundation is Jane Iredale, te koop via een aantal locaties in Nederland.

Ik gebruik nu ruim een jaar mijn Bare Minerals foundation en sindsdien heb ik erg veel complimenten gekregen over mijn huid, terwijl deze verre van perfect is, believe me! Ik ben er zo blij mee en ik hoop dat ik jullie een beetje heb weten te overtuigen van het gebruik van losse minerale poeder als foundation, ook al klinkt het wellicht een beetje gek.

Wat is jullie ervaring met minerale poeder foundation? En als je er nog niet bekend mee bent, overweeg je het nu te proberen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

172 Reacties

 1. Sara
  14 augustus 2021 / zaterdag, 14 augustus 2021

  Wauw! Wat staat de foundation je goed! Ik wil deze ook graag, maar ik weet niet welke kleur ik heb. Ik heb wel dezelfde huidskleur als jou. Welke kleur draag jij?

 2. Mirjam
  26 juni 2017 / maandag, 26 juni 2017

  Weet iemand een betrouwbare site waar je nog Bare Minerals foundation kunt kopen? Beautybay lijkt het niet meer in het assortiment te hebben.

   • Amy
    11 november 2017 / zaterdag, 11 november 2017

    Moet je via deze website invoerkosten en nog meer extra betalen?

    • Dawn
     18 november 2017 / zaterdag, 18 november 2017

     Ik heb net besteld, en het ziet ernaar uit alsof dat niet hoeft. Ik kom uit Amerika en normaal neem ik altijd een hoop mee, ben erachter gekomen dat ik mijn foundation deze keer vergeten ben. Met deze site lijkt het alsof je alleen EU btw moet betalen, maar ik heb hem net besteld dus ben benieuwd of alles op tijd geleverd wordt. Ziet er betrouwbaar uit.

     • Dawn
      22 november 2017 / woensdag, 22 november 2017

      Alles op tijd geleverd en prima in orde. Ik ben van plan om deze website weer te gebruiken hoor, voor meerdere luxe producten.

  • Patriciq
   2 maart 2018 / vrijdag, 2 maart 2018

   Ik gebruik de bar mineral ook al een eindje en zou niet meer willen ruilen voor een andere foundation, super gemakkelijk aan te brengen, en aktijd mooi egaal, ik gebruik de golden tan, en ik laat hem meebrengen door een vriendin uit Engeland, daar verkopen ze bare minral in de free shop van de shuttle

 3. Linda
  9 maart 2017 / donderdag, 9 maart 2017

  Hello,

  Do you sell bare minerals?

  • Serena
   Auteur
   9 maart 2017 / donderdag, 9 maart 2017

   Hello Linda,
   i don’t! Sorry!

 4. Marijke
  12 juli 2016 / dinsdag, 12 juli 2016

  Ben ook heel tevreden over Bare Minerals. Het ziet er zo natuurlijk uit. Ik gebruik Fairly Light en Warmth. Ben laatst samen met een vriendin naar Dusseldorf gereden. Daar wordt het verkocht door Karstedt, een groot warenhuis. We werden zeer vriendelijk geholpen en kregen een goede uitleg hoe je het kan aanbrengen.

 5. Shanti
  3 juli 2016 / zondag, 3 juli 2016

  Hi Serena, bedankt voor deze nuttige review. Ik was een tijdje terug in de States en heb toen een potje Medium Beige aangeschaft. Deze is echter mat, wat niet de bedoeling was. Ik heb liever namelijk ook die natuurlijke glow. De foundation werkt ontzettend goed en ben er erg blij mee, maar zou toch het effect van de original/een dewy finish willen hebben. Hoe bewerkstellig ik dit met een matte foundation? Ik vind het zonde om het product niet meer te gebruiken.

 6. A. Reitsma
  16 mei 2016 / maandag, 16 mei 2016

  Beste Serena,

  Na alle positieve berichten en reviews over minerale foundation, wil ik het graag uitproberen.
  Nou twijfel ik ook met de kleurwijzer nog over welke kleur nare minerale ik zal bestellen.
  Nu draag ik BD20 van Yves saint Laurent touche eclat en de waterweight foundation nc20 van MAC. Heb jij een idee welke kleur bare minerals daar het beste bij past?

 7. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

  Hoi! Omdat ik zelf ook dol ben op BareMinerals en andere Amerikaanse merken ben ik een webshop begonnen in deze artikelen. Ik reis diverse malen per jaar naar de USA en kan ook producten op aanvraag meenemen. Misschien een leuke tip voor iedereen hier? Groetjes, Monique

  • Jessica
   17 februari 2015 / dinsdag, 17 februari 2015

   Hoi Monique,
   Ik heb met veel belangstelling naar je web shop gekeken en wil wat bestellen, maar wil ook wat vragen. Ik heb geprobeerd te bellen, maar na 15min in de wacht te hebben gestaan waarbij ik telkens te horen krijg dat ik de eerst volgende ben die geholpen wordt, heb ik maar opgelegd en denk ik dat ik ergens anders ga bestellen. Ik krijg argwaan. Het is jammer, maar ik ben al vaker belazerd door web winkels en neem liever geen risico meer.

   • 25 maart 2015 / woensdag, 25 maart 2015

    Beste Jessica,
    Wat jammer dat je ons niet kon bereiken. We hebben een nieuwe telefooncentrale gekregen waarmee we helaas veel problemen hebben gehad met de instellingen. Deze problemen zijn inmiddels grotendeels opgelost en we zijn echt een betrouwbare webshop die iedereen zo goed mogelijk van dienst wil zijn! Mocht je nog vragen hebben dan kun je me altijd mailen op : info@usa-shop.nl. Ik zal je heel graag van dienst zijn en hoop dat je ons een kans wilt geven. Groetjes, Monique Biegelaar

  • Mirjam
   26 mei 2015 / dinsdag, 26 mei 2015

   Hallo Monique,

   Kan ik bij u de bare mineral foundation bestellen? ik twijfel een beetje over de kleur.
   Groet Mirjam

 8. Shirley
  29 augustus 2014 / vrijdag, 29 augustus 2014

  Vijf jaar geleden ontdekte ik Medium Tan. Ik heb altijd last gehad van rode wangen en een rode neus. Geen enkele foundation kon dit volledig dekken, maar BareMinerals kan dit wel. Sindsdien gebruik ik niks anders meer, ik ben super tevreden, een top foundation! Toen ik erachter kwam dat Sephora niet meer in Nederland was, ben ik gaan googlen en kwam ik op deze site terecht. Ik heb meteen een bestelling geplaatst!

 9. Nathasja
  14 augustus 2014 / donderdag, 14 augustus 2014

  Aaaa ik wil deze poeder, maar ik twijfel heeel erg over de kleur!
  Op het moment ben ik nog een beetje zongebruind (vooral m’n decolleté), maar in de winter ben ik erg bleek, met een roze ondertoon. ‘Fair’ denk ik dan, toch?
  Mijn huid reageert de laatste tijd zo slecht op foundations 🙁

 10. Eva
  5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Ik lees zojuist dat CARGO HD Pressed Powder Foundation ook mineralen bevat, maar het goed doet met films en foto’s. Heeft iemand daar ervaring mee?

 11. Eva
  5 augustus 2014 / dinsdag, 5 augustus 2014

  Ik ga volgend jaar trouwen en wil zelf mijn make-up doen. Ik heb gelezen dat ik dan moet gaan voor een foundation zonder SPF ivm foto’s. Ik wil wel een poederfoundation gebruiken ivm intolerante huid. Zowel de minerale foundation van BM als van JI hebben SPF. Wat kan ik nou het beste doen?

 12. Charlotte
  9 juni 2014 / maandag, 9 juni 2014

  Wow! Je oorbellen in de eerste fullface foto zijn supr mooi! Waar heb je deze driehoek-achtige oorbellen gehaald? 🙂

 13. Suus
  6 juni 2014 / vrijdag, 6 juni 2014

  Omdat ik eindelijk paypal heb, heb ik vandaag een huge bestelling gedaan bij beautybay.com voor jane iredale producten. Ben zoo ontzettend benieuwd! Mijn huid is ook vettig en ik heb echt acné gehad waarvan ik nog littekens heb en ik reageer niet zo goed op foundations met siliconen (jammer, ik was verder heel tevreden over lóeal eau de teint) dus dit lijkt me ideaal.

 14. Isobel McAteer
  3 mei 2014 / zaterdag, 3 mei 2014

  I have only lately been introduced to Bare Minerals – in fact – Bare Minerals READY SPF20 Foundation R250. I’m confused with which colours ..? What do I need ..? I think I’m a biege but I don’t know and I can’t find a supplier here in the north of Holland. Can you send me some samples to start with? I’m 55, grey-haired and need some help!

  • Serena
   Auteur
   3 mei 2014 / zaterdag, 3 mei 2014

   hi Isobel, I don’t have any samples for you and now Sephora is gone there is no store that sells BareMinerals anymore. Only online abroad. Try looking for Jane Iredale cosmetics, which also has a gorgeous line of mineral foundation and is being sold here in Holland. The best way is to apply the foundation to find the best suitable color for you. Good luck!

 15. suus
  14 april 2014 / maandag, 14 april 2014

  Ik heb ( nou ja had, sinds vanmorgen is ie leeg) er 1 van douglas van beyu, ik vind het prettig. Met vloeibare foundation voel ik me toch niet helemaal mezelf en meer opgemaakt. Dat heb ik met poeder niet. Heb ook vette huidmet acne en littekens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *