The Body Shop Extra Virgin Minerals

Na mijn artikel 'Foundationroutine' waren er veel mensen geïnteresseerd in een minerale foundation. Alleen, waar koop je het? En waarom zijn ze allemaal zo duur? Helaas zijn minerale foundations inderdaad niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als hun vloeibare zusje. Bij de Sephora heb je het merk Bare Minerals, Yves Rocher verkoopt er één en – how could I forget – The Body Shop heeft ze ook in haar assortiment.

Extra Virgin Minerals heet de lijn, bestaande uit 8 kleuren. Per potje van 5 gram betaal je €14,40. Omgerekend is het niet eens per se goedkoper dan M.A.C en maar iets goedkoper dan Jane Iredale en Bare Minerals, maar de aanschafwaarde is natuurlijk wel een stuk lager en zo kun je op een iets voordelige manier kennismaken met minerale foundation.

Minerale foundation is maar moeilijk budget te vinden. Althans, als je een goede minerale foundation wilt hebben. Soms kom je wel eens iets tegen waar groot op de verpakking staat aangegeven dat het om een minerale foundation gaat, maar het is altijd verstandig om de ingrediëntenlijst te bekijken. Het is belangrijk dat de mineralen als eerste in de lijst worden genoemd (en dus niet als laatste), zodat je weet dat het product daar voor het grootste gedeelte uit bestaat. Een echte minerale foundation is op basis van een formule zonder vulmiddelen zoals talk en heeft door het hoge percentage mineralen ook een SPF. Mineralen zijn; titanium dioxide, zink oxide, mica en boron nitride.

Omdat het een foundation is op poederbasis en dus geen vloeibare stoffen bevat hoeft het ook niet geconserveerd te worden met bijvoorbeeld parabenen. Minerale foundation is daarom zelfs voor de meest gevoelige huid geschikt. Het wordt ook aangeraden bij acné, omdat het de poriën niet verstopt en omdat de mineralen een helende werking hebben op de huid.

Zink oxide is een veelvoorkomend ingredient in skincare voor de vette/acne huid. Zink is astringent, dat wil zeggen dat het lichaamscellen krimpt of doet samentrekken, waardoor je poriën kleiner worden en je gezicht hierdoor een egalere look krijgt. Ook werkt zink ontstekingsremmend (puistjes zijn huidontstekingen), helend en reguleert het de olie afscheiding van je huid (het heeft een matterend effect).

Goed, genoeg background info! Laten we over gaan naar de review. Zoals jullie misschien al op het etiket konden zien bevat deze foundation ook Kaolin en Illite. Beide ingrediënten zijn kleisoorten en zijn eigenlijk vergelijkbaar met een vulmiddel als talk. Kaolin klei wordt veel gebruikt in maskertjes, maar heeft eigenlijk pas echt een zuiverende functie wanneer het nat is en daarna opdroogt. Tijdens het opdrogen trekt het namelijk pas het vuil uit je poriën. Gewoon droog aangebracht doet het weinig voor de huid. Bovendien bevat deze foundation geen zink oxide, een ingredient wat juist zo goed is voor de huid.

Op papier is het dus niet per se een minerale foundation te noemen en ik vraag me af of zoiets dan juist wel goed is voor een vette huid met aanleg voor acné. Er zit niets helends in en wie zegt dat kaolin klei je poriën niet verstopt? Bovendien is het maar een klein potje met 5 gram product en daar betaal je alsnog €14,40 voor. Niet weinig! Wel vind ik het gaasje in het potje erg handig, het werkt voor mij beter dan een dekseltje met kleine gaatjes, zoals de meeste potjes met losse poeder hebben.

Hieronder heb ik de foundation in mijn huid gebuffed. Ik draag er verder niets onder, alleen dagcreme. Ik gebruik de kleur 'Beige Naturel'. Links is mijn huid zonder de foundation en rechts met:75 Reacties

 1. Jess
  15 juni 2013 / zaterdag, 15 juni 2013

  Hallo Serena,
  Een tijd geleden heb ik Bare Minerals gebruikt, en was er helemaal ‘verslaafd’ aan. Helaas is mijn schoonheidsspecialiste van het merk afgestapt, omdat ze voor zichzelf ging beginnen.
  Nu las ik laatste iets van Susan Posnick. Ken jij dat?
  Ik heb er niets van kunnen vinden, dus ik hoop dat je ervaring mee hebt!
  Jess

 2. Marielle
  6 september 2012 / donderdag, 6 september 2012

  Ik vind deze minerale poeder juist één van de beste ingredienten hebben van de drugstore merken! Hij heeft geen gevaarlijke stoffen waar je allergisch op kan reageren, hij heeft geen siliconen wat veel andere merken wel hebben en dat heeft een enkele functie op de huid en de kans zit er ook in dat siliconen de huid verstoppen en de meeste merken die “minerale” foundation hebben hebben dit wel!, hij heeft geen minerale olien die de porien kunnen verstoppen. Hij heeft een spf wat heel wat gewone minerale foundations/ poeders niet hebben terwijl veel mensen denken van wel!

  Ik vind dit de beste en gezondste drugstore foundation die ik ooit al ben tegengekomen!

  In Belgie is ie trouwens duurder daar kost ie18 euro.

 3. 20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

  Hoi,

  ooit gehoord van het Italiaanse merk Kiko Makeup Milano? Ik heb dit merk voor het eerst gespot toen ik in Milaan woonde en sindsdien is het het enige merk dat ik gebruik voor makeup. Je kan het vergelijken met een goedkopere versie van MAC.

  Alles zit in stijlvolle zwarte verpakkingen en ooooh wat zijn de producten verslavend goed.

  Ik gebruik ook hun mineral powder makeup en mijn huid is er stukken beter door geworden aangezien mijn huid altijd geiritteerd en lelijk werd door liquid foundation.
  Het is het enige wat ik gebruik en verder heb ik niets nodig.

  de mascara’s zijn ook geweldig, false lash concentrate en die laat je ogen echt leven.

  Nouja ik dacht misschien leuk om een kijkje bij te nemen..

  helaas niet te koop in nederland. wel in duitsland en een paar andere europese landen maar het meeste toch in italie.

  volgens mij hebben ze ook een online shop

 4. Rianne
  19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

  Ik heb ook de minerale poeder van mac. ja het is duur, maar ik doe er nu toch al een half jaar mee en hij is geweldig!

 5. Kirsten
  19 juni 2012 / dinsdag, 19 juni 2012

  De mooiste vind ik nog altijd van Laura Mercier (loose mineral foundation). Hier zit echter bismuth oxychloride in en daar kan helaas ik niet tegen. Ik ben nog steeds op zoek naar een minerale foundation die zo mooi dekt en zo mooi eruit ziet op mijn huid als die van Laura Mercier.

 6. 18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Je kunt via etsy.com ook heel veel minerale foundation kopen, nadeel is alleen dat de kleur moeilijk te bepalen is, gelukkig zijn er altijd samples te koop.

 7. Rosa.
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Jij hebt geen foundation nodig vind ik zelf, maar wel handig voor de heel erg gevoelige huid!

 8. Janice
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Serena!
  Kun je misschien ook een review schrijven over de mineral powder foundation die je hebt van Mac?

  xx

 9. Genevieve
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Dit is wel aan aanradertje voor mij :)
  Ik zoek een foundation dat zo min mogelijk dekt maar wel iets healthy uitstraalt

 10. tina
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Ik wil al een tijdje overstappen. Maar ik moet wel echt een dekkende hebben voor mijn acne!

 11. Rachel
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Hi Serena. Uit onderzoek is wel gebleken dat het inademen van titanium dioxide op lange termijn longkanker kan veroorzaken. Als titanium dioxide is verwerkt in een creme is dat natuurlijk geen risico, maar omdat mineral foundation een losse poeder is bestaat er wel een kans op inademing als het wat verstuift. Dus probeer de foundation zo min mogelijk rond te laten stuiven, als het een hoog gehalte titanium dioxide bevat. Natuurlijk was dit een onderzoek op dieren, en ik wil je absoluut niet bang maken, maar het is denk ik altijd wel goed om op de hoogte te zijn van de laatste ontdekkingen in de wetenschap! groetjes, Rachel

 12. Matgosia
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Ik heb de Sephora Mineral Foundation Compact. Gehaald tijdens de actie 3 voor 10 euro… Koopje dus. Geen parfum, parabenen, talk toegevoegd en olie vrij. Volgens mij zitten hier wel goede ingrediënten in, maar niet 100% zeker.

 13. Emine
  18 juni 2012 / maandag, 18 juni 2012

  Hey Serena,

  De minerale foundation van Elf is dat misschien wat? Na het lezen van dit artikel ben ik ff op zoek geweest naar goedkope varianten.
  xxx

 14. Fenna
  17 juni 2012 / zondag, 17 juni 2012

  Hey serena, ik heb even een opmerkng. De nieuwe layout bovenaan de pagina staat over de ekst heen zodat ik de bovenste tekst niet kan lezen. Is dit alleen bij mij of hebben er meer last van? wat kan ik hieraan doen?
  leuk en interessant arikel. :D

 15. ilham
  17 juni 2012 / zondag, 17 juni 2012

  Ik heb een egale huid, maar heb wel last van wat jij een ‘snoetje’ noemt. Super irritant. Helpen je philosophy-producten daartegen? Helpt hier überhaupt iets tegen? :( x