Back to Basic: gun je huid vakantie!

Vandaag wil huidtherapeute Dana Bom jullie wat vertellen over de huid en de invloed van stress. In haar vorige artikelen heeft ze jullie verteld wat acné nu eigenlijk is (klik) en hoe voeding invloed kan hebben op je huid (klik), maar wisten jullie dat stress ook een hele belangrijke factor is voor de gezondheid en het uiterlijk van je huid?

In het najaar merken we in de praktijk dat veel jongeren (maar ook volwassenen met acne) balen: “Het ging in de zomer hartstikke goed met de huid en nu lijkt alles weer terug te komen!” Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom je huid er op vakantie er altijd zo fantastisch uitziet? Vaak wordt de zon gezien als weldoener voor de afname van onze puistjes. Ik denk dat er meer factoren meespelen op vakantie. In dit artikel behandelen we een aantal externe factoren die invloed kunnen hebben op acne.

Op vakantie komt onze huid even niet meer in contact met de stoffen waar we mee te maken hebben in onze werkomgeving. We gebruiken misschien minder of geen foundation, waardoor verstoppingen voorkomen worden. We maken plezier (minder stress) en zitten door afleiding minder aan onze huid, waardoor verspreiding minder kans maakt. Ook drinken we bij warmte misschien meer water en slapen we beter op vakantie. Door goed te slapen werkt ons immuunsysteem beter. Je merkt het al, allemaal factoren die een gunstige invloed kunnen hebben. Voor de vakantiegangers met bestemming Chersonissos of Salou: jullie zullen je misschien minder aangesproken voelen 😉

Veel mensen die last hebben van acne zien verbetering zodra ze lekker in de zon gelegen hebben. De UV-straling in zon werkt bacterieremmend en maakt het talg wat dunner, waardoor het makkelijker kan afvloeien in het follikelkanaal. Helaas, dit effect is bij de meeste mensen tijdelijk. De zon verdikt onze hoornlaag, dus zie je het aantal verstoppingen toenemen zodra je weer met je koffers op Schiphol staat. Daarnaast kan UV-straling ervoor zorgen dat rode vlekjes die puistjes achterlaten (postinflammatoir erytheem genoemd), donker kunnen kleuren tot storende hyperpigmentaties.

Uit onderzoek blijkt dat beschermen voor de zon, door bijvoorbeeld een zonnebrandcrème te gebruiken, verslechtering van acne tegen kan gaan. Zo wordt meteen het risico op verkleuring van de littekentjes kleiner. Af en toe een beetje zon mag natuurlijk best, het is zelfs belangrijk voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Dus ga vooral lekker de buitenlucht in, maar smeer je toch maar in met een (niet te vette) zonnebrandcrème.

Bij langdurig en intensief gebruik van bepaalde cosmetica, kan er bij mensen die er gevoelig voor zijn, bestaande acne verergeren. Meestal ontstaat het op de plaatsen waar het middel lekker loyaal wordt aangebracht, zoals op de
T-zone van het gezicht. Je kan denken aan foundation, maar ook huidverzorgingcrèmes, zonnebrandproducten, of douchegel kunnen stoffen bevatten die bij sommige mensen tot vorming van mee-eters leiden. We hebben het dan vooral om die kleine gesloten mee-eters; ‘witte bolletjes’ die te zien zijn als je de huid strak trekt.

Bij sommige mensen zijn de huidcellen van de talgfollikels extra gevoelig voor deze ‘comedogene’ stoffen. Het gaat niet zozeer om het soort product, maar vooral om de basisbestanddelen, zoals lanoline, paraffineolie, vetzuren en bepaalde plantaardige oliën. Deze kunnen de poriën afsluiten. Als er binnen enkele dagen na gebruik van een bepaald product kleine puskopjes ontstaan, kan het meestal liggen aan een chemische irritatie van het talgkliertje.

Als dit allemaal bij jou niet het geval is, dan is kan je gewoon doorgaan met wat je nu gebruikt. Voor de meiden die wel last hebben van dit verschijnsel; stoppen met camoufleren zorgt er helaas niet voor dat de onzuiverheden meteen afnemen. Het is natuurlijk wel veel beter voor je huid als het goed kan ‘ademen’, dus gebruik bij voorkeur cosmetica op waterbasis. Ga er vooral niet zelf uitknijpen of krabben, het geeft meestal meer schade dan goeds. We drukken dan het talg naar binnen in plaats van naar buiten. Daardoor kunnen de talgkliertjes onder het huidoppervlak beschadigen en ontstoken raken, met grote kans op littekenvorming. Wellicht kan een huidtherapeut de vicieuze cirkel doorbreken door middel van dieptereiniging en persoonlijk productadvies. Want zodra je huid rustiger wordt, ga je er minder op focussen, dat zorgt er weer voor dat je er automatisch minder aanzit. Klinkt heel simpel!

Door de spanning van ons af te schudden zitten we letterlijk en figuurlijk beter in ons vel. Het is inmiddels bewezen; er is een verband tussen acne en de mate van stress waaraan je wordt blootgesteld. Stress wordt nu zelfs gezien als de belangrijke factor van acne bij volwassenen. Acne kan niet ontstaan door stress of nervositeit, maar het kan wel eenmaal bestaande acne door spanningen verergeren. Wanneer je gespannen bent, produceren je bijnieren meer van het hormoon cortisol. Dit hormoon activeert je talgklieren tot het produceren van talg, wat weer kan leiden tot puistjes (zie artikel deel 1). Dit verklaart misschien ook de uitbraak in die ene tentamenweek of bij het halen van een deadline op je werk!

Natuurlijk hoort stress bij het leven en kunnen we het niet vermijden. Het zou fantastisch zijn als je een manier kan vinden om met de dagelijkse stress om te gaan en deze te verlagen. Misschien door regelmatig diep adem te halen, goed te slapen of desnoods yoga of meditatie. Je huid zal je dankbaar zijn…

Merken jullie dat stress invloed heeft op je huid? En is jullie huid op vakantie ook mooier dan normaal?

Dana Bom – Huidtherapeute – HuidzorgHouten.nl

Volg:

4 Reacties

 1. Leonor
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik ben zelf iemand met BDD en dan in de vorm van Acne dysmorphia. Ik heb dus wel acne, maar ik zie het erger als dat het werkelijk is. Stress is dus een groot probleem bij mij!! Ik vroeg mij af of u een goede verzorgingsroutine weet voor mijn huid! Ik heb een vrij gevoelige huid en ik denk dat het gemengd is. De acne bevindt zich voornamelijk bij mijn kaaklijn, kin en wangen. Ik zoek eigenlijk een goede toner voor na het reinigen.

 2. ilse
  1 november 2011 / dinsdag, 1 november 2011

  Jaa ik merk echt dat mn huid een stuk beter is op vakantie! Ik heb sowieso het gevoel dat dat door de zon komt, dan wordt mn huid wat droger en ziet t er gelijk een stuk beter uit..
  Beetje jammer dat dat effect meteen weer weg is zodra je uit je vliegtuig stapt op Nederlandse bodem.

 3. Maria
  31 oktober 2011 / maandag, 31 oktober 2011

  Klopt! Even over die voeding..
  Ik at tot m’n 12e nooit fruit of groente, maar dan ook nooit..Ik at harstikke ongezond,elke dag een zak chips,patat..noem maar op..
  Sinds vorig jaar ben ik helemaal veranderd van eetpatroon . En ja hoor ze verdwenen als sneeuw voor de zon!
  Maar….
  Ze beginnen langzaam aan terug te komen en ik vraag me af hoe dit komt? 🙁

 4. 31 oktober 2011 / maandag, 31 oktober 2011

  Goed artikel! Ik heb ook last van acne, en daarom camoufleer ik het juist. Vandaag had ik mijn eerste schooldag en ik zat niet aan mijn huid, maar van alle drukte en stress op de eerste schooldag is mn huid nu veel erger geworden.. Vervelend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *