Abandoned Places

Door Angel – Een hele goede morgen op deze taaie maandag! Vandaag wil ik één van mijn passies met jullie delen, namelijk mijn voorliefde voor geschiedenis, mysterie en oude, verlaten plekken. Tijdens mijn surfbreaks speur ik het internet af naar plekken of steden waarbij de tijd lijkt stilgezet, waarvan ik jullie er vandaag 10 wil laten zien.

Geschiedenisboeken zijn een manier om te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd, maar er is een veel spannendere manier om te de historie te ontdekken. De wereld staat vol met real-life monumenten die je op hun eigen manier hun geschiedenis vertellen. Ik heb geen flauw idee waarom, maar al sinds mijn kinderjaren ben ik gek op verlaten plekken, oude kasteelruïnes en mysterieuze spookstadjes.

Kom, we gaan even een tijdreisje maken!

1 – Hashima Island, Japan

Hasima eiland Japan Hashima eiland Japan 2Hashima eiland in Japan heeft verschillende bijnamen, waaronder ‘spookeiland’ en ‘Battleship Island’ (dankzij de vorm van het eiland). Het eiland bood toegang tot de kolenmijnen die onder zee lagen en werd van begin 1800 tot eind 1900 bewoond  door de mijnwerkers en hun families. Toen Japan langzaam maar zeker overstapte op het gebruik van petroleum, werden de mijnen gesloten en liep het eiland leeg. Wat achterbleef was een verlaten en geïsoleerd spookeiland.

2 – Militair ziekenhuis, Duitsland

Militair ziekenhuis Duitsland2 Militair ziekenhuis DuitslandHospital 2 Hospital 3Het komt zelden voor dat een bouwwerk zo mooi in verval raakt als dit gebouw, zonder sporen van graffiti en vandalisme. Dit enorme ziekenhuiscomplex is eind 1800 gebouwd in de plaats Beelitz, Duitsland. In 1916 herstelde een jonge korporaal hier van een schotwond in zijn been die hij opliep in de Slag van Somme. De gewonde soldaat was niemand minder dan Adolf Hitler. Was ik toen maar chirurg. Dan had ik waarschijnlijk tijdens de operatie per ongeluk zijn hoofd geamputeerd.

3 – Bedford theater, Massachusetts USA

Theatre MassechutesHet Bedform Orpheum is een oud theater in Massachusetts USA. Het is geopend in 1912 en gesloten in 1959. Sindsdien heeft het dienst gedaan als opslag voor tabak en later als supermarkt. Een non-profit stichting probeert nu geld op te halen om het gebouw te restaureren. Ja, restaureren please! En dan van die waanzinnig glamourous jaren ’20 feesten geven zoals in The Great Gatsby!

4 –  Holland eiland, USA

Holland IslandDit huis stond ooit midden in een druk bewoond dorpje op een eiland in Chesapeake Bay in Amerika. Extreem snelle erosie brak het eiland in een noodtempo af waardoor er steeds minder plaats was om te leven. Dit huis was het laatste dat nog overeind stond voordat het eiland in 2010 compleet in zee verdween.

5 – Treinstation, Georgië

Train Station GeorgiaTijdens de oorlog in Abkhazia in 1992 en 1993 werd dit treinstation in Sughumi verlaten. Het conflict tussen Georgië en Rusland heeft ervoor gezorgd dat de regio geïsoleerd raakte en verlaten werd maar het prachtige pleisterwerk en het mahoniehouten meubilair van dit afbrokkelende station laten  nog een glimp zien van hoe prachtig het ooit was.

6 – Kolmanskop, Namibië

KolmanskopKolmanskop begon als een kleine nederzetting in Namibië maar werd booming toen de Duitsers in het begin van 1900 ontdekte dat het gebied rijk was aan diamanten. De zoektocht naar rijkdom verdeen toen na de 1e wereldoorlog de mijnen uitgeput raakten en tegen 1950 was de stad compleet uitgestorven.

7 – Pripyat, Ukraine

Pripyat 1 Pripyat 2De stad Pripyat in de Ukraine werd gebouwd in 1970 vlakbij de grens van Belarus. Het bood onderdak aan de arbeiders van de nabijgelegen kerncentrale in Chernobyl. Na de rampzalige melt down in 1986 werd de complete stad geëvacueerd. Wat achterblijft is een verlaten, radioactieve spookstad.

8 – Salto Hotel, Colombia

Salto Hotel ColombiaSalto-Hotel-ColombiaHet Hotel del Salto is in 1924 gebouwd bij de Tequendama watervallen van de Bogora rivier in Colombia en sloot zijn deuren in het begin van de jaren ’90. Het gothic design gaat perfect op in de spookachtige mist die veroorzaakt wordt door de denderende watervallen. Geruchten gingen dat het hotel bewoond werd door geesten waardoor het aantal gasten drastisch terug liep. Anderen zeggen dat de rivier zo vervuild was dat het hotel om gezondheidsredenen moest sluiten. Hoe dan ook, het hotel is een prachtige ontdekkingsplek voor reizigers, liefhebbers van macabere plekken… en misschien wat geesten.

9 – Gezonken stad, Shicheng China

Underwater city china Underwater city china3 Underwater city china2Deze ongelooflijk mooie onderwaterstad, gevangen in de tijd, is 1341 jaar oud. Shicheng city, oftewel Lion City, werd in 1959 onder water gezet tijdens de bouw van het Hydropower station. Het water beschermt de stad tegen wind en erosie en blijft daardoor in een bijzonder goede staat bewaard.

10 – Het verval van Detroit

Michigan Station 1 Michigan Station 2 Detroit 1 Detroit 2 Detroit 3 Detroit 4Op weinig plekken in Amerika is het verval na het einde van een industriële revolutie duidelijker te zien dan in Detroit. Ooit een levendige, bruisende stad met prachtige architectuur en imposante bouwwerken. Nu een ghetto vol achterstandswijken en vergane glorie.

Onder al het stof, de roest en de graffiti schuilen verhalen van mensen die er woonden, leefden, aten, lachten, huilden en werkten. Het is bijna alsof deze mensen op een dag hun spullen hebben gepakt en gewoon vetrokken zijn. ‘Nou, doei!’ Het lijkt me geweldig om al deze plekken ooit eens in het echt te aanschouwen, maar tot die tijd moet ik het met deze foto’s doen.

Hebben jullie wel eens een abandoned place in het echt gezien?

Nog een fijne crapmaandag en veel liefs,
Angel

Facebook: The Beauty Bakery
Twitter: @thebeautybakery
Instagram: @thebeautybakery
Website: TheBeautyBakery.nl

 

Volg:

178 Reacties

 1. 14 oktober 2013 / maandag, 14 oktober 2013

  Wat een leuk artikel is dit, mooie foto’s!

 2. 7 oktober 2013 / maandag, 7 oktober 2013

  waaaauw, prachtige plekjes!
  xo, cheyenne

 3. 6 oktober 2013 / zondag, 6 oktober 2013

  Het lijkt me echt bijzonder om naar zo’n gezonken stad te duiken!

 4. 4 oktober 2013 / vrijdag, 4 oktober 2013

  Wauw, dit soort dingen vind ik altijd super interessant om te lezen. Raar om je voor te stellen dat er ooit heel veel mensen aan het werk waren/woonden in deze leegstaande gebouwen waar nu totaal geen leven meer in te vinden is.

 5. Patricia
  3 oktober 2013 / donderdag, 3 oktober 2013

  het heeft wel echt iets magisch die verlaten plekken, Angel ik wil wel met je mee om die plaatsen te bekijken hoor :-)

  • 2 december 2016 / vrijdag, 2 december 2016

   Hallo…! hier de ruïne expert
   Ik heb mij jaren bezig gehouden met ruïnes maar misschien kunnen we er met z’n allen een opknappen, meubileren en er in ge wonen
   sommige zijn nog best in goede staat hoor al staan ze leeg

 6. Sel
  3 oktober 2013 / donderdag, 3 oktober 2013

  Geweldig artikel! Wat een prachtige foto’s.

 7. Anna Valchenko
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Hello. I am from Ukraine (Donetsk city). Pripyat is a terrible point in ukrainian history. People thought that they would return, but it was the evacuation of the whole life. They did not know this and left all the things at home, animals. They took only the most valuable things.

 8. 1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Ik weet dat je bij Tjernobyl kan komen maar bij de andere plaatsen zijn die gewoon toegankelijk? (Behalve dat eiland wat niet meer bestaat)

 9. Yasmine
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Dit is zoooooooooo indrukwekkend en vet, echt elke plek is bijzonder. Krijg er echt kippenvel van!!

 10. Noëlle
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Ik zal eerlijk zijn: De ene helft van de plaatsen doet me denken aan de film Inception en de andere helft doet me denken aan de Professor Layton spellen. Heel bizar, ik weet het haha.

 11. 1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Ik ben in een dorpje in Italie geweest waar de mensen op een dag allemaal zijn vertrokken. Heel bijzonder.

 12. Sanne
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Wauw mooi om te zien!

 13. Maxie
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Wow, sommige zien er zo spooky uit… Daar wil ik zeker eens naar toe!

 14. 1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Leuk artikel, ik heb er nog nooit een in het echt gezien.

 15. 1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Wauw, ik wil ze allemaal bezoeken! Zelf kwam ik ooit op de grens van Zwitserland en Italië een oude wachtpost uit de eerste wereldoorlog tegen. Er stonden nog wat oude conservenblikjes, lege gewerenrekken langs de wand en de gang begon al wat in te storten, maar ik wou ook eigenlijk niet verder het gebouw in want op de een of andere manier was het gewoon heel creepy!

 16. Nicole
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Leuk en interessant om te lezen!
  Apart toch dat al die gebouwen, sommige al best wel oud, er nog zo goed uitzien.

 17. Linda
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Leuk artikel. Dit heet urban exploring, a.k.a. urbex. In Nederland is dat bijna niet te doen maar in België zijn er wel wat mogelijkheden zoals verlaten kastelen.

 18. Lisa
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Supervet artikel!

 19. Sanne
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Oeeee super leuk!

 20. 1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Echt fantastisch! Al die plekken, echt geweldig, wil er echt super graag heen, naar alles! Haha ik heb ook echt zon liefde voor mysterieuze oude (verlaten) plekken.

  Erg leuk artikel!

 21. MN
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Zoiets heb ik al een keer voorbij zien komen op honestlywtf, maar ik hou echt van verlaten plekken. Vind het interessant dat al het mooie toch ook tot verval komt en al die mooie herinneringen het zou geweldig zijn om op zo’n plaats te zijn.

 22. kelly
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Cool, een urbex-artikel!
  Gelukkig zijn er in nederland, ook heel veel van dit soort mooie plekken. St. Anna en maison 1945 zijn toch wel mijn favorieten, maar het sanatorium in Bloemendaal is doodeng. vorige week zondag ben ik in Nunspeet geweest, bij Villa Valentijn. Ook heel stoer! Alleen wel ff schrikken toen we daar stonden met onze camera’s, en ineens voetstappen hoorden.. :p Binnenkort maar weer even een urbex-tripje maken!

 23. Tessa
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Urbex!

 24. M-arjolijn
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Kent niemand Doel? Het is een dorpje in België dat langzaam door de haven van Antwerpen wordt opgegeten. Nagenoeg alle inwoners zijn er weg gegaan (er zijn er nu nog ongeveer 5) maar de meeste huizen staan er nog.

  • kelly
   1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

   ja! ik ben vorig jaar in Doel geweest! Erg gaaf! :) had er best langer willen rondlopen!

 25. gigi23
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Dit had zo leuk artikel kunnen zijn! De helft klopt niet eerst feiten checken.

 26. Jacqueline
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  Oeeeh scary. Leuk geschreven :))

 27. steffie
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  geweldig artikel. Enorm veel zin om al deze plaatsen eens te gaan bezoeken :)

 28. lis
  1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

  wauw ik dacht bijna dat ik de enige was met deze obsessie haha! wat enig zins nog redelijk in de buurt is, is idd Doel, heel indrukwekkend!!!

 29. 30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  In België heb je het Dadi pretpark. Helemaal verlaten en er doen ook enorm veel spookverhalen hierover de ronde. Best de moeite om eens te gaan bekijken. Zelf zou ik het niet durven.

 30. 30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Ook ik heb een fascinatie voor verlaten plekken en deze wordt heerlijk gevoed door dit artikel. Graag zou ik naar een verlaten plek gaan om prachtige foto’s te maken! Niet alleen, want ik ben best wel een schijterd!

 31. A.
  30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Ik ben op Hashima geweest!

 32. denise
  30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Prachtig, echt pure magie! Mijn inspiratie en interesse zijn aangewakkerd! En ik ben gelijk benieuwd naar alle verhalen die in die plekken verborgen zijn.

 33. Mieke
  30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Wow! Echt fantastisch!

  Mijn vriend doet aan urbex-fotografie: hij bezoekt dus van dit soort verlaten locaties om er foto’s van te maken.
  In België is er een verlaten pretpark dat helemaal overwoekerd is met planten, heel chic om te zien! En hij is ook in een kasteel geweest waar het leek of er nog geleefd werd: de tafel was nog gedekt en het kinderbedje stond klaar.
  Hij heeft ook macabere plekken bezocht zoals een dierenkliniek (waar nog potten met onder andere snuiten “op sterk water” stonden) en een leger fort uit de 2e wereldoorlog (met een kamer vol gasmaskers).

  • kelly
   1 oktober 2013 / dinsdag, 1 oktober 2013

   Je hebt het over Dadipark! Dat bestaat helaas niet meer, en wat er nog wel bestaat wordt streng bewaakt:( terwijl er praktisch niks meer is. Het land van ooit is ook nog een leuke, al wonen er wel mensen anti-kraak in het kasteel ;)

 34. Fleur
  30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Super artikel! Vooral bij het verlaten ziekenhuis krijg ik de kriebels om er naartoe te gaan, ik wil later namelijk arts worden =)

 35. 30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Wauw, wat gaaf! Echt een heel tof artikel! Ontzettend mooi!

 36. 30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Super artikel ! ik ben ook echt gefascineerd door verlaten plekken. Prachtig en bizar tegelijk..

 37. 30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Wow zo leuk om te zien :D x

 38. Romy
  30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Gaaf artikel! In Duitsland net over de grens is ook een verlaten dorp. Mert en Dylan hebben er gefilmd!

 39. 30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  wow wat een coole plaatsen, zou er erg graag eens een bezoeken!

 40. eveline
  30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Ik heb inderdaad ook een zwak voor verlaten plekken. Vooral de “spooky” ones, als verlaten ziekenhuizen of mental/insane asylums die gesloten zijn. Creepy, maar het doet wat met me. De verhalen, de mensen die er gezeten hebben…

 41. Annika
  30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  De foto’s zijn mooi, maar ik zou op de meeste plekken helemaal niet willen zijn! Ik ben wel een keertje in Zweden bij een kerk geweest, die helemaal in het zand was begraven. Er stak alleen nog maar een toren bovenuit!

 42. 30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Wat een gaaf artikel inderdaad! Heel erg interessant om te lezen en ik vind het ook wel erg boeiend. Ikzelf heb een verlaten industrieterrein gezien in Tsjechië. Als je er langsreed voelde je je gewoon bekeken echt best wel creapyXD.

 43. Chris
  30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  jaaajaaa! Ik vind dit zo interessant en leuk om te zien ^^

 44. 30 september 2013 / maandag, 30 september 2013

  Wat apart zeg, erg leuk om eens te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *