58 tips om te besparen op je energierekening (en meer)

Toen ik mijn Instagram-volgers vroeg om bespaartips stroomden ze binnen, honderden tegelijk. Hiermee merk je dat de stijgende gasprijzen en het kunnen besparen op de energierekening heel erg leeft onder het volk. Logisch, het nieuws staat er vol mee en iedereen merkt het in zijn portemonnee, waarbij een steeds groter wordend deel van onze bevolking keihard wordt getroffen.

Onder het mom van ‘alle beetjes helpen’ en vooral om onder het prijsplafond op energie te blijven, deel ik hieronder de beste bespaartips voor gas en elektra en wat andere extra bespaartips. Deze zijn vooral gericht op mensen die momenteel niet de financiële middelen hebben om hun woning op langere termijn te verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen, een waterpomp of dak- en vloerisolatie.

Om het een beetje overzichtelijk te houden heb ik de energie bespaartips onderverdeeld per ruimte.

Subsidies & toeslagen

 1. eenmalige energietoeslag aanvragen bij jouw gemeente. Deze bedraagt ongeveer €1300,-. Je hebt recht op deze toeslag als je minder verdient dan €1.310,05 (alleenstaand) of €1.871,50 (samenwonend) per maand. Mensen die een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangen krijgen de toeslag automatisch.
 2. sommige gemeenten geven vouchers om jouw woning te verduurzamen (dit geldt ook voor huurwoningen). Hiervan kun je bijvoorbeeld LED lampen en radiatorfolie aanschaffen.
 3. Hier kun je een energiebox aanvragen. De Energiebox ter waarde van 229,- bestaat uit een adviesgesprek, een adviesrapport en een doos met energiebesparende producten.
 4. Bij sommige gemeentes kun je subsidie elektrische kookvoorziening aanvragen. In Rotterdam kan dat bijvoorbeeld t/m 30 september 2023 en het bedraagt €500,-. Informeer hiernaar bij jouw eigen gemeente.

CV-ketel

 1. De aanvoertemperatuur van je CV-ketel staat vaak standaard op 80 graden. Maar je kunt deze temperatuur ook prima verlagen naar 60 graden. Je huis wordt dan iets geleidelijker verwarmd waardoor je minder energie verbruikt.
 2. Sommige cv-ketels hebben een comfort-stand voor warm kraanwater. Er wordt dan dag en nacht een voorraadje water of een verwarmingsplaat op temperatuur gehouden, zodat je niet lang op warm water uit de kraan hoeft te wachten. Dit warm houden kost echter zo’n €50,- per jaar. Zet de automatische comfort-stand van je cv-ketel daarom uit.
 3. Of switch naar de eco-stand. Met de eco-stand wordt het water pas verwarmd wanneer je de kraan opendraait. Dit kost iets meer water en je moet een paar seconden langer wachten, maar zo bespaar je toch op energie.

Door het hele huis

 1. Vervang alle gloeilampen en halogeenlampen in huis door LED lampen. Een LED lamp is tot 90% zuiniger dan een gloeilamp.
 2. Zet radiatoren laag (of helemaal uit) in ruimtes waar je weinig bent. Zelf heb ik alle radiotoren uitgedraaid behalve in de woonkamer: hier zijn we namelijk het meest.
 3. Ik had de verwarming altijd op 19 graden staan, maar deze heb ik nu met 1 graad verlaagd naar 18 graden. Ook dat kan op jaarbasis best wat schelen.
 4. Heb je veel enkelglas? Maak dan zelf zogeheten ‘voorzetramen’ van doorzichtig tafelzeil en latjes. Je kunt ook kant-en-klaar isolerend raamfolie aanschaffen.
 5. Kieren tussen de raamkozijnen? Afkitten die handel.
 6. Voel je toch nog tocht bij je ramen en deuren? Schaf speciale tochtstrips aan.
 7. Bij veel radiatoren gaat een deel van de warmte verloren door de buitenmuren. Met radiatorfolie (het ziet eruit als zilverfolie en je bevestigd het op de muur en eventueel achterkant van je radiator) houd je de warmte juist binnen. Hiermee bespaar je direct op je gasverbruik en als je radiator onder een raam staat bespaar je zelfs nóg meer.
 8. Een radiator ventilator plaats je onder je radiator en dit helpt je woning sneller en zuiniger op te warmen. De besparing op het gasverbruik wordt geschat op 10-15% per jaar.
 9. Veel apparaten verbruiken stroom als ze niet gebruikt worden, maar de stekker wel in het stopcontact zit (dit heet sluipverbruik). Denk aan de TV, magnetron, koffiezetapparaat, opladers en gameconsoles. Het makkelijkste is om deze apparatuur in een stekkerdoos met rood aan/uit-knopje te pluggen. Dan hoef je niet handmatig alle stekkers eruit te trekken (vaak kun je daar ook niet zo handig bij), maar hoef je alleen het knopje uit te schakelen.
 10. Soms is het lastig om een apparaat helemaal uit te zetten, of de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan een bespaarstekker plaatsen. Ze zijn te koop onder merknamen als Stand-by killer, Energy keeper of Powersaver.

Huiskamer & hal

 1. Ik vind dat er altijd veel kou vanuit de voordeur komt. Houd de tussendeur dus altijd goed dicht en als je deze niet hebt kan het helpen om een zwaar gordijn voor je voordeur te plaatsen.
 2. Voor de hand liggende tips zijn om wat meer laagjes te dragen (zelf trek ik een lekkere warme hoodie aan) en sloffen aan je voeten. Zit je stil op de bank, dan is een echte wollen deken heerlijk. Je vind ze voor niet al te veel geld op Marktplaats. Al zal een budgetvriendelijk fleecedekentje ook voor wat extra warmte zorgen.
 3. Deze tip kreeg ik van mijn moeder: voel je dat je het koud begint te krijgen, zorg dan voor wat beweging. Hét moment om op te ruimen en het huishouden te gaan doen dus.
 4. Of neem je kat op schoot voor wat extra warmte. Heb je geen kat dan volstaat een kruikje natuurlijk ook.
 5. Vloerkleden zorgen ook voor extra warmte isolatie. En staan nog mooi en gezellig ook.
 6. Is je huiskamer toch nog erg fris? Verdiep je eens in Infrarood panelen als bijverwarming.

Badkamer

 1. Draai de radiator in de badkamer uit.
 2. Nederlanders douchen gemiddeld negen minuten per dag. Door elke dag 1 minuut minder te douchen bespaarde je in 2019 €15,- per persoon per jaar (bron). Dat zal met de huidige gasprijzen nu ongeveer een besparing van €45,- per persoon per jaar opleveren. Probeer je doucheritueel daarom terug te dringen naar 5 minuten, hiermee bespaar je €180,- per persoon per jaar.
 3. Hoe doe je dat? Maak jezelf goed nat en draai de kraan uit. Zeep jezelf vervolgens in met douchegel, face wash en shampoo en draai dan de kraan weer open om alles af te spoelen. Kraan uit. Haarmasker/conditioner aanbrengen en oksels en benen scheren. Kraan open om alles voor de laatste keer af te spoelen. Heb je moeite met kort douchen dan kun je altijd een douchewekkertje instellen voor jezelf tot je dit nieuwe snelle ritueel onder de knie hebt.
 4. Douche minder heet. Een paar graden koeler kan al veel schelen.
 5. Gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. Hier vind je een overzicht van waterbesparende douchekoppen.
 6. Douche niet elke dag. Ik weet het, het is heerlijk, maar een washandje volstaat en daarna voel je je net zo fris!
 7. Laat na het douchen de deur van de douchecabine open staan en lucht niet meteen. Zo blijft de badkamer nog even warm terwijl jij je afdroogt en aankleed.
 8. 15 minuten luchten na het douchen is voldoende. Vergeet je raam daarna niet te sluiten, anders komt er teveel koude lucht in huis.
 9. Wat verzorgingsproducten betreft, probeer dit in bulk in te slaan wanneer het écht goed in de aanbieding is (minstens 50% korting of 1+1 gratis). Toiletpapier, deodorant, douchegel, shampoo, tandpasta, allemaal lang houdbaar en het komt toch wel op.
 10. Doe zuiniger met je producten. Schuim je douchegel en shampoo eerst op in je hand voordat je het aanbrengt, op deze manier heb je minder nodig. Verdeel conditioner met een borstel over je haarpunten, ook dan heb je minder nodig. Knip tubes open om het allerlaatste beetje te bereiken (het zal je verbazen hoeveel product er nog in zit!) en het laatste restje mascara haal je eruit door de huls rechtop in een beker met heet water te zetten. Is je mascara écht op, maak dan het borsteltje goed schoon voor een gratis spooly.
 11. Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is, was op lage temperaturen (30/40 graden wast prima schoon) en gebruik de eco-knop als je die hebt. Skip zo mogelijk de droger door je was buiten op te hangen of binnen op een droogrek. Zit je krap in ruimte denk dan eens aan een droogrek die je aan je deur kunt hangen of in je trappegat.

Keuken

 1. Kook eerst water in de waterkoker en voeg dat toe aan een pan, in plaats van een pan met water op het gas zetten en wachten tot dat kookt. Een waterkoker werkt sneller én zuiniger.
 2. Hetzelfde geldt voor de vaat. Gebruik water uit de waterkoker in plaats warm water uit de kraan.
 3. Zet je toch liever de vaatwasser aan, zet hem dan in de eco-stand.
 4. Kook altijd met deksel op de pan.
 5. Drink je de gehele dag door koffie en thee? Kook dan eenmaal water en bewaar dit in een thermosfles. Zo blijft het nog uren warm en hoef je niet steeds de waterkoker opnieuw aan te zetten.
 6. Kook zoveel mogelijk eenpansgerechten. Scheelt bovendien ook afwas. Er is zoveel keuze, google maar eens op ‘one pot recipes’.
 7. Kook meer dan gebruikelijk en vries een deel in voor later. Dan heb je meteen een goede volle vriezer (zie punt 12).
 8. Of maak wat meer gebruik van de oven. Google maar eens op ‘traybake recepten’.
 9. Laat de oven na gebruik nog even open staan. Vooral in een wat kleinere keuken kan dat voor wat extra warmte zorgen.
 10. Zelf heb ik een aantal jaren geleden een slowcooker (een stoofpan op elektriciteit) cadeau gekregen voor Kerst. Daar maak ik nu dankbaar gebruik van. Het is niet alleen voor stoofpotjes, je kunt hier ook prima eenpansgerechten in maken. Zelfs one pot pasta. Slowcookers zijn vrij kostbaar in aanschaf, maar ik zie ze voor rond de €20,- aangeboden worden op Marktplaats.
 11. Gebruik wat vaker je Airfryer. De echte van Philips is natuurlijk ook kostbaar in aanschaf, maar wie weet zijn de knock-offs van Action of Lidl ook van goede kwaliteit?
 12. Schaf een elektrische (dubbele) kookplaat aan en kook alleen nog maar hierop in plaats van op gas. Deze bijvoorbeeld kost €29,99.
 13. Een volle koelkast en vriezer zijn zuiniger in verbruik dan wanneer ze (half) leeg zijn. Je hoeft het natuurlijk niet per se met voedingswaren te vullen, flessen gevuld met water geven ook genoeg kou af waardoor de apparaten minder hard hoeven te werken om koel te blijven.
 14. Stel de temperatuur van je koelkast in op 4 graden. Dat is koud genoeg, lager hoeft echt niet. En wil je iets ontdooien? Doe dat dan in de koelkast in plaats van ernaast. Je koelkast hoeft dan minder hard te werken en verbruikt dus ook minder stroom.
 15. Een oude koelkast vreet echt energie. Is je koelkast ouder dan 10 jaar? Ook al werkt ‘ie nog prima, het is toch raadzaam om dit apparaat te vervangen voor een nieuwer exemplaar.

Boodschappen

 1. Inkoppertje maar deel hem toch: houd aanbiedingen in de gaten en vergelijk prijzen via sites als voordeelmuis.nl en sla groot in als het om lang houdbare producten gaat.
 2. Deze tip kreeg ik van een volger: het loont om ‘s ochtends vroeg naar Jumbo te gaan. Zij hebben een versheidsgarantie wat inhoudt dat als je producten tegenkomt in de winkel met de houdbaarheidsdatum van die dag, je ze gratis meekrijgt. En ‘s ochtends vroeg is nog lang niet alles bijgewerkt.
 3. Dowload de app ‘Too Good To Go‘. Via deze app koop je een ‘Magic box’ bij een hotel, restaurant of supermarkt bij jou in de buurt. Deze box is gevuld met verse producten die anders zouden worden weggegooid. Het is altijd een verrassing wat je krijgt, maar het is een goedkope methode om aan groente, fruit, brood en andere voedingsmiddelen te komen. Bovendien ga je zo ook voedselverspilling tegen.
 4. Verspil geen brood. De kapjes of droog/oud brood kun je gebruiken om paneermeel van te maken, croutons voor in de salade of soep of wentelteefjes. De plastic broodzakken kun je gebruiken als pedaalemmerzak.

Slaapkamer

 1. Is het wel erg koud in je slaapkamer? Verwarm je bed dan voor met een kruik of elektrische deken.
 2. Leg een echte wollen deken bovenop je dekbed voor extra warmte.
 3. Slaap in een slaapzak met daaroverheen je dekbed.
 4. Draag thermo ondergoed.
 5. Maak wat meer gebruik van je slaapkamer, bijvoorbeeld als je het te koud vind in de huiskamer. Een boek lezen of een serie kijken kan ook prima vanuit bed. Bovendien is je slaapkamer kleiner dan de huiskamer, en dus ook sneller opgewarmd. Mijn vriend en ik hebben de afgelopen wintermaanden alleen maar in onze slaapkamer gechilled. Veel gezelliger en ook vooral veel warmer.

Welke van deze besparingstips pas jij al toe? En welke tips kende je nog niet en ga je voortaan gebruiken? Laat het me weten in de comments. En als je aanvullende tips hebt, laat deze dan ook achter in de comments, dan zal ik ze toevoegen aan de lijst.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

23 Reacties

 1. T.Huisman
  27 februari 2023 / maandag, 27 februari 2023

  Heb wel een waterbesparende douchekop maar net alsof het niet veel scheelt want kom nog boven het energieplafond uit. Verder heb ik nog een zandlopertje dat als je die over de kop zet zo”n drie minuten duurt voordat het leeg is als die over de kop staat. Het voorkomt dat je er niet te lang onder staat. Het kan ook met een kookwekkertje die je instelt op vijf minuten en na vijf minuten gaat het kookwekkertje af en dan kom je er onder vandaan. Zo is er ook een vijf minuten song die dat als de tijd om is onder de douche vandaan te komen. Vroeger hadden ze ook wel eens schermen en gordijnen in de kamer en dan verwarm je een wat kleinere ruimte. Was me ook wel eens bij de wasbak en vroeger hadden ze een lampet kan met kom waar bij ze zich wasten maar dat is nog van vroeger. Het bespaart stromend water. Heb ook een energiecoach gehad en die zei dat standby killers niet hielpen terwijl ik dacht dat dat wel zo was. Ze raden aan het vriesvak vaker te ontdooien want dat zou ook extra kunnen schelen en om wasmachine met a label aan te schaffen en een energiezuinige koelkast. Was drogen op het wasrekje maar dat deed ik altijd al en de was op 30 graden te doen. Verder heb ik een convectorkacheltje en sommigen hebben ook een petroleumkacheltje. Een deurdranger die maakt dat de deur vanzelf dicht gaat net als een veer. Er zijn ook tochtstrips en heb al led lampen. . .

 2. 4 november 2022 / vrijdag, 4 november 2022

  Goed om te weten hoe ik geld kan besparen! Vooral mijn gaskosten worden een stuk hoger. Gelukkig heb ik net een nieuwe cv-ketel die gelukkig zuiniger is. Ik hoop dat de tips een verschil kunnen maken!

 3. 25 oktober 2022 / dinsdag, 25 oktober 2022

  Douche in het zwembad. Zet kaarsjes aan.

 4. Moniek
  3 oktober 2022 / maandag, 3 oktober 2022

  Douchen bij de sportclub!

 5. I.v.muiden
  1 oktober 2022 / zaterdag, 1 oktober 2022

  Water kook ik in de koker
  In het pannetje ,aardappeltjes erin.
  Na enkele min.(hoe beetgaar wil je het hebben?)
  De groente erbij. Dus l x koken. Ipv 2 pannen..
  Het zou fijn zijn als er een bakje is wat in het pannetje past dan is het gescheiden.
  Maar zonder dit goed te doen

  • T.W.
   27 februari 2023 / maandag, 27 februari 2023

   Dat is handig groenten bij aardappelen in en beetgaar en dat scheelt weer tijd. Tegenwoordig is alles zo gaar en voorgekookt en beetgaar schijnt ook nog eens gezonder te zijn met meer vitamines er in. .

 6. Tanimara
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Hi Sereen, wat een fijn artikel dit! In de AH app heb je nu ook Overblijvers, zelfde idee als too good to go! Xx Tani

 7. Yvonne
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Van de zomer vingen wij het eerste koude water op van de douche en gaf dat buiten aan de planten. Tip van manlief. Wij hebben een regenton van 200 liter die was toen leeg. Vandaag ook het water opgevangen en heb daarmee de ramen gezeemd. Een tochthond aanschaffen voor de deur in de woonkamer. Scheelt ook weer .

 8. Yvonne
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Dankjewel voor deze fijne tips.

  • Mar
   30 september 2022 / vrijdag, 30 september 2022

   Zonneboilers
   Misschien heb je weleens van een zonneboiler gehoord. Dit is een installatie op het dak van je woning die zorgt voor warm water met energie van de zon. Hierdoor neemt het energieverbruik onder de douche en in de keuken volgens Milieu Centraal met 50 procent af.

   Subsidie voor zonneboilers
   Als je een zonneboiler wilt, is het goed om te weten dat hier vanuit de Rijksoverheid subsidies voor zijn. Hoeveel geld je ontvangt, hangt af van het type. Gemiddeld krijg je tussen de 850 euro en 2.000 euro.

   Belangrijk: je mag niet zomaar een zonneboiler aanschaffen, deze moet goedgekeurd zijn door de overheid. Hier vind je een lijst met alle goedgekeurde zonneboilers.

   • M
    20 oktober 2022 / donderdag, 20 oktober 2022

    Ja die scheelt echt superveel op gas, vooral in de zomermaanden gebruiken wij bijna geen gas door de zonneboiler.

  • Evelien
   30 september 2022 / vrijdag, 30 september 2022

   En zorg voor van die waterbakjes voor aan de radiator. Door de luchtvochtigheid op pijl te houden, blijft de warmte ook beter in de ruimte.
   Laat je hond de vaat aflikken voor ze in de vaat gaan, dan is het eco programma zeker voldoende. We spoelden eerst voor onder de kraan & daarna de vaatwasser op de heetste stand. Onzin eigenlijk. Wij noemen onze hond nu “het voorspoelprogramma”. Hond blij, wij blij!

   • Evelien
    30 september 2022 / vrijdag, 30 september 2022

    In plaats van wasverzachter kun je ook een scheutje azijn bij je was doen. Meestal is de geur van je wasmiddel wel voldoende, mocht je dat niet genoeg frisheid vinden, is een druppeltje wasparfum een fijne toevoeging. Beter voor je portemonnee, machine & je textiel! Los poeder ipv tabs is ook goedkoper & beter voor je vaatwasser. Ook hier zijn azijn of citroensap een goede toevoeging tegen kalk.

  • Kim
   1 oktober 2022 / zaterdag, 1 oktober 2022

   Hallo Serena.

   Een fijne lange lijst met bespaartips, dankjewel!

   Naast energie vind ik het ook fijn om op andere dingen te besparen. Dingen die ik toe pas om duurzamer te leven:
   Verpakkingsmaterialen hergebruiken. Bijvoorbeeld saladebakjes (zoals die van Johma). Of glas van groentepotten, kun je eindeloos veel in bewaren. Bakjes van afhaal eten kun je hergebruiken in de diepvries. Spuitflacons van schoonmaakmiddelen hergebruiken.

   De enveloppen van post knip ik in stukken om her te gebruiken voor bijvoorbeeld boodschappenlijstjes. Wanneer je iets op internet besteld krijg je vaak een doos vol verpakkingspapier. Dit papier kan je ook hergebruiken.

   Schoenendozen of andere maten dozen kun je dingen in bewaren.

   Wanneer je buiten ook nog dieren hebt zoals kippen of konijnen. Zou je overgebleven groenten kunnen geven.

   Een compostbak aanschaffen in plaats van alles in de groene container.

   Een regenton aanschaffen om regenwater op te vangen.

   Maar ook met planten. Bewaar stekjes en ruil ze, in plaats van nieuwe planten kopen. Orchideeën niet weggooien maar verzorgen, ze bloeien opnieuw.

   Wanneer je gebruik maakt van een tandenborstel in plaats van elektrisch, en die is aan vervanging toe zou je de oude kunnen gebruiken om dingen mee schoon te poetsen.

   Als je handig bent met een naaimachine zou je je kleding kunnen repareren in plaats van meteen weggooien. Of van handdoeken die gaan rafelen kleinere doekjes maken of washandjes. Beddengoed niet meteen weggooien als er een gat in zit maar hergebruiken voor andere doeleinden.

   Je kan heel creatief zijn. En ik vind het vooral niet iets om je voor te schamen. Mensen die een breed inkomen hebben mogen ook zuiniger, duurzamer leven. Daar is niets mis mee en vind ik helemaal niet armoedig.

   Liefs Kim

 9. Eva
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Wat een fijne tips! Ik pas er al best veel toe maar ik zag ook een par onbekende tips voor mij! Top??

 10. Dominique
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Super goede tips! Dankjewel. Restjes groente afval invriezen om bouillon van te maken is ook een handige.

 11. Sanne Aldershof
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Wat een fijne lijst zeg, denk dat veel mensen het kunnen waarderen dat je hier zoveel tijd in hebt gestopt (waaronder ik! :))

  Ik mis helaas nog mijn tip die ik had gegeven op Instagram. Wanneer je vlakbij de grens woont: doe je boodschappen in Duitsland. Sinds wij dit hebben ontdekt zijn wij per maand veel minder kwijt aan boodschappen. Daar heb je nog een volle boodschappentas met eten voor een hele week (wij maken altijd week menu’s) voor €80. Dat ga je hier niet meer vinden helaas. Ook zijn shampoos, deo’s, tandpasta en andere drogisterij producten daar vele malen goedkoper (1.50 voor een grote fles nivea douchegel). Scheelt serieuze euro’s! Zelfs als wij ons benzinegeld erbij rekenen zijn we nog minder kwijt dan dat we hier onze week boodschappen zouden doen.

  • Serena
   Auteur
   29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

   Heb zoveel tips gekregen, die van jou helaas over het hoofd gezien denk ik. Ik zet hem er zsm bij. Duitsland is inderdaad ZO veel goedkoper. Vooral vaatwastabletten en scheermesjes vond ik veel goedkoper. Scheelt bijna de helft tov Nederland. En tanken in Duitsland is volgens mij ook veel voordeliger ??

   Wellicht een tip om dan ook de Duitse aanbiedingen in de gaten te houden, zoals die van DM of Kaufland ??

 12. Mieke
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Veel tips! Heel tof gemaakt!
  Mijn ouders waren altijd al zuinig met energie en water dus ik kreeg al veel mee uit mijn opvoeding: deuren sluiten wanneer de verwarming opstaat (moet nu toch voor de katten), de kraan niet te lang open laten staan, idem voor de koelkast en diepvriezer, lichten uit wanneer je ergens niet bent (minder relevant nu met ledverlichting), een extra warme pull aan bij de eerste koude dagen zodat de verwarming niet aan moet (en erna zodat die niet zo hoog moet), elke dag douchen of in bad is niet nodig (wassen aan de wasbak op de dag ertussen), wasmachine vol genoeg laden en drogen op droogrek (is voor veel kleding ook beter).. We hebben isolerende vensters, isolatie in de vloer, de verwarming in de slaapkamers is gelukkig niet nodig (en als het wat fris is dan nemen we een warm kersenpitkussen mee), er hangt folie tegen de muur aan de verwarming, we koken op elektriciteit en we hebben een elektrische verwarmer op de badkamer (vooral in de tussenseizoenen kon het er fris zijn, nu is dit eens zo handig ?).
  Ik ga wel eens kijken naar de aanvoertemperatuur van onze gastketel en wanneer de week vordert en de koelkast dus leger wordt, ga ik deze vullen met water. Super goede tip! Je mama heeft ook gelijk: in beweging blijven helpt absoluut ?

 13. Lianne
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Wat goed om dit te delen! Een aantal pas ik ook al toe. En ik heb een tip voor wat ik gisteren ben tegengekomen, via mijn gemeente (Utrecht) kan je een gratis energiebox aanvragen. Daarmee krijg je persoonlijk advies en een box met een aantal ernergiebesparende producten. Er zijn meerdere gemeenten die zoiets aanbieden.

  • Serena
   Auteur
   29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

   hi Lianne,
   wat goed om te weten! Volgens mij had ik zoiets neergezet (subsidies, puntje 2), maar het zal wellicht in elke gemeente ook weer anders worden genoemd. Ik ga het meteen Googelen, maar dan voor Houten (waar ik woon).

 14. Lotteluus
  29 september 2022 / donderdag, 29 september 2022

  Fijn stuk, lekker uitgebreid! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *