Recept: gevulde herfstsalade

In de herfst krijg ik altijd enorme zin in hutspot, stamppot, boerenkool, gehaktballen en draadjesvlees, maar soms wil ik iets eten wat lichter op de maag ligt. Ik bedacht daarom de herfstsalade! Een salad met typische najaarsingrediënten zoals diverse soorten paddestoelen, spekjes, cranberries en pompoenpitjes. Voor een salade best vullend, maar niet zo zwaar op de maag als stamppot. En natuurlijk boordenvol groente, want met dit weer kunnen we wel wat extra weerstand gebruiken.

Wat zit er in deze salade?

  • rucola
  • aubergine
  • paddestoelen melange
  • spekjes
  • pompoenpitjes (pittenmix)
  • kaasvlokken
  • gedroogde cranberries

Waar ik mee begin is het roosteren van de aubergine. Ik snijd ze in plakjes, leg ze op een ovenrooster, bestrijk ze met olijfolie en besprenkel ze met wat peper en zout. En dan op 200 graden bovenin de oven.

In de tussentijd veeg/borstel ik de paddestoelen schoon en bak ik ze aan in wat olijfolie met knoflook. Ik vind het zo leuk dat de paddestoelen verschillende vormen en kleuren hebben dat ik ze express niet ga snijden.

Wanneer de paddestoelen bruin zijn voeg ik er nog wat cranberries en uitgebakken spekjes aan toe.

Dit roer ik goed door elkaar en laat ik even gezamenlijk warm worden.

Ondertussen vul ik een bord met rucola.

Daar bovenop komt het paddenstoelenmengsel.

De gegrilde aubergine kan je over de salade heen leggen, maar de plakken zijn vrij groot en daarom stapel ik ze liever op aan de zijkant van het bord.

Als finishing touch – en voor de crunch – sprenkel ik er wat pompoenzaadjes overheen. En voor de smaak lekkere, pittige kaasvlokken.

Klaar in 10 minuten, deze lekkere en gezonde herfstsalade! Vol met verschillende soorten smaken en texturen. De paddestoelen dienen warm tot lauwwarm gegeten te worden, dat is het lekkerste. De spekjes zijn wat zoutig, de cranberries wat friszuur en zoet, de pitjes zorgen voor een stevige bite en alles is gewoon goed in harmonie met elkaar.

En als je eters hebt, serveer het dan op een groot bord of mooie schaal zoals hierboven, zodat iedereen wat van de schaal op zij eigen bord kan leggen. Staat ook nog eens heel leuk!

Een salade vind ik typisch iets voor de zomer, maar het is maar net wat je er in stopt! Zo met deze ingredienten kan het ook prima tijdens de herfst gegeten worden.

Enjoy!

Wat is jullie favoriete herfst-maaltijd? 

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

85 Reacties

  1. Esther
    3 oktober 2013 / donderdag, 3 oktober 2013

    Het is weer herfst! Zometeen weer genieten van deze heerlijke salade! :)

  2. Crista
    26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

    Hai Hai, ik wil graag dit recept maken lijkt me erg lekker. Ik vraag me alleen af of er een dressing bij hoort, zoja welke?
    Groetjes Crista

  3. Crista
    25 september 2013 / woensdag, 25 september 2013

    Ik zou deze salade graag morgen maken. Alleen vroeg ik me af of je er ook een dressing over doet? Zoja, welke?
    Groetjes Crista

    • Serena
      26 september 2013 / donderdag, 26 september 2013

      Alleen een lichte olijfolie.

  4. zoe
    28 oktober 2012 / zondag, 28 oktober 2012

    heel erg lekker ik heb het zelf ook gemaakt wil je nog meer van die nieuwe recepten doen ik hou van koken en wil steeds nieuwe iedeèn

  5. Bonnie
    19 oktober 2012 / vrijdag, 19 oktober 2012

    Ik heb hem gemaakt, hij was echt heerlijk!

  6. Carine
    17 oktober 2012 / woensdag, 17 oktober 2012

    Ik wist echt niet wat ik vanavond moest eten. Ik heb altijd op woensdag hockeytraining dus eet dan het liefst een beetje licht. Maar ik denk dat ik nu weet wat ik vanavond ga maken! Alleen vervang ik de aubergine voor courgette denk ik, ik ben niet zo van de aubergine.

  7. 15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

    Ziet er leuk en lekker uit, vooral die verschillende soorten paddenstoelen!

  8. Dominga
    14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

    Dit ziet er overheerlijk uit Serena!

    Leuk om te lezen dat je zoveel dames inspireerd,
    mij uiteraard ook hoor Alleen ben ik nu nog bezig met een dieet
    Het zelfde dieet als Sanaz !
    Daarna ga ik dit zeker eens proberen.

    Ik ben erg benieuwd waar je deze bruine schaal/bord gekocht hebt.
    Ben er dol op!

    Liefs

    • Serena
      15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

      Mooi ding he? Helaas gekocht in een kookwinkel hier in Houten die failliet ging, dus geen idee waar je die nog kan halen :(
      Mss bij Oil & Vinegar of Bijenkorf? xx

  9. Ginny
    14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

    Wat ziet dat er goed uit! Heb je ook nog tips voor een dressing?
    Ik zag trouwens een typ fout; ‘boordenvol’ moet ‘boordevol’ zijn.

  10. Malou
    14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

    Wauw het is gewoon bijna een kunstwerkje! Ziet er super uit Serena : )

  11. 14 oktober 2012 / zondag, 14 oktober 2012

    Hmmm, heerlijk! Zelf zou ik de cranberries denk ik weg laten en er nog een dressing met wat mosterd, olie en yoghurt overheen doen, maar verder klinkt dit perfect!

    • Serena
      15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

      klikt super! variëren staat vrij! :)

  12. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Krijg er helemaal honger van zeg,
    wat ziet dat er heerlijk uit!

  13. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Dit klinkt wel heel erg lekker! ..en ik hou van paddestoelen. Alleen ben ik vegetarisch dus zou ikzelf de spekjes weglaten.

    • Serena
      15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

      of vega spekjes! :D

  14. E.
    13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    HMM Dit ga ik vanavond eten met mn breiclubje :p

  15. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Ziet er heel erg lekker uit! Alleen helaas vind ik tot nu toe nog geen enkele paddestoel echt lekker. Dat zou ik dan voor mezelf met iets anders gaan vervangen.

  16. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Ziet er heerlijk uit! leuk artikel!

  17. Rosaleentje
    13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Hoe lang moeten de aubergine’s bakken in de oven ? Kan dat ook in de koekenpan ?

    • Serena
      15 oktober 2012 / maandag, 15 oktober 2012

      hangt beetje van je oven af, die van mij warmt snel op en is erg goed, alles was in 6 min. klaar. In de pan kan ook, maar dan liever in een grillpan!

  18. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Die is zeker goed gevuld, jammie! :D

  19. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Ooh, dit lijkt me echt superlekker! Ik vind rucola een hele fijne basis voor salade en aubergine is ook zo lekker :)

  20. nathalie
    13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Jak! deze lijkt me niet lekker sorry.

  21. 13 oktober 2012 / zaterdag, 13 oktober 2012

    Wow. Dit ziet er echt extréém lekker uit! Jij hebt echt altijd de beste recepten!! Ga dit sowieso eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *