€3 food challenge – rode linzensoep

Vandaag is de €3 Food Challenge extra leuk, want ik ga deze uitdaging vandaag niet in mijn eentje aan, maar met maar liefst 9 andere bloggers. Via Facebook heb ik andere bloggers uitgedaagd om net als ik voor €3 boodschappen te doen en daar een avondmaaltijd van te bereiden. Ik kan niet wachten om hun recepten te bekijken, maar eerst wil ik wat meer vertellen over mijn recept.

Omdat ik een voorkeur heb voor de Aziatische keuken maak ik vaak Asian fusion gerechten, wok gerechten of noodle soepen, maar dit keer leek het me leuk om eens voor iets non-Asians te gaan. Ik had me al eerder voorgenomen om eens een keer een soep te maken voor de €3 challenge, maar om heel eerlijk te zijn heb ik nog nooit van mijn leven soep gemaakt. In mijn eentje dan. Ik heb wel eens pompoensoep gemaakt bij mijn ouders thuis, maar sinds ik op mezelf woon heb ik geen staafmixer aangeraakt. Sterker nog, ik heb er niet eens een in huis! Voor dit gerecht heb ik daarom maar even de staafmixer van mijn moeder geleend.

Omdat het buiten koud en guur is wilde ik een stevige soep maken. Het liefst erwtensoep, maar met rookworst en/of stoofvlees erin kwam ik helaas te duur uit. Pompoenen zijn ook niet goedkoop en persoonlijk ben ik niet zo’n hele grote fan van soepen als brocollisoep of bloemkoolsoep. Ik heb daarom gekozen voor linzensoep. Van linzen maak je een lekkere, stevige soep en je kunt ze goed combineren met andere groente.

Bekijk hieronder hoe ik mijn rode linzensoep maak;

Boodschappenlijstje;
500 gram rode linzen – €0,99
400 gram gepelde tomaten uit blik – €0,39
een medium ui – €0,09
een takje peterselie – €0,25
kookroom van Lidl – €0,49
meergranen pistoletje van Lidl – €0,20
totaal – €2,41

Zoals je ziet blijf ik onder mijn budget van €3, dus je zou de soep eventueel voller kunnen maken met meer groente. Denk aan het toevoegen van kikkererwten of aardappelen voor een vollere, romige smaak, wortels of selderij voor wat meer frisheid, geroosterde paprika’s en een rode peper voor wat meer pit of boerenkool voor extra vitamientjes. Ook lekker: geroosterde pijnboompitjes, geraspte kaas, kokosnootmelk of koriander als topping. Of koop meer broodjes voor erbij.

Ingrediënten;
een medium ui
2-3 teentjes knoflook
2 theelepels kerrypoeder
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel zout
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kurkuma
400 gram gepelde tomaten uit blik
300 gram rode linzen
half takje peterselie
2 groentebouillonblokjes
1 liter water

Recept;
Snijd de ui en knoflook en fruit ze zachtjes in een laagje olijfolie. Voeg de kruiden toe en schep alles goed om. Als de uien zacht zijn geworden en lichtjes beginnen te karamelliseren, voeg je het blik tomaten toe, gevolgd door een liter water en een half takje peterselie. Verkruimel de blokjes bouillon en voeg 300 gram rode linzen toe. Laat alles nu 10 minuten pruttelen. Als de linzen gaar en zacht zijn, zet je de staafmixer erop en maak je er een egale, gladde massa van. Pureer net zo lang door tot de textuur naar smaak is. De een houdt van een wat grovere soep en de ander wilt hem helemaal glad gepureerd hebben. Even proeven en eventueel op smaak brengen met wat meer zout, een snufje peper of citroensap. Serveer met een scheutje kookroom en olijfolie en dien op met broodjes. Eet smakelijk!

rode linzensoepHet resultaat is een heerlijke, romige en vullende soep, perfect voor bij dit koude winterweer.

Benieuwd naar nog meer lekkere €3 recepten? Hieronder zijn 9 andere bloggers ook de uitdaging uitgegaan en dit is wat zij hebben gemaakt.

Met deze challenge willen we laten zien dat eten koken echt niet altijd veel geld hoeft te kosten en dat je ook met een klein budget een gezonde, goede maaltijd op tafel kunt zetten. Hopelijk hebben we je geïnspireerd en ga je zelf ook eens de uitdaging aan om een €3 maaltijd te creëren!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

84 Reacties

  1. Catelijne
    1 februari 2015 / zondag, 1 februari 2015

    Ik heb ‘m dit weekend gemaakt en het was een groot succes. Heerlijke soep!

  2. Bel
    18 januari 2015 / zondag, 18 januari 2015

    Hi Serena, ik heb zelf vroeger als eerste Yayla corbasi geleeerd te maken, die is echt zo cheap(is dus ook een turkse soep) je hebt alleen maar yoghurt, rijst, bloem, munt, bouillon en wat olijfolie nodig. Officieel moet er nog een ei is maar die laat ik altijd weg. Op youtube kan je kijken hoe precies het gemaakt wordt

  3. Nikki
    16 januari 2015 / vrijdag, 16 januari 2015

    Waar zijn die magnetische bakjes op je koelkast van? Die zes met doorzichtige deksel?

  4. 16 januari 2015 / vrijdag, 16 januari 2015

    yum! Het is zo lang geleden dat ik dit heb gegeten!

  5. Sara
    14 januari 2015 / woensdag, 14 januari 2015

    Ik neem aan dat de 3 euro challenge voor 2 personen is?

    • Serena
      Auteur
      14 januari 2015 / woensdag, 14 januari 2015

      Voor minstens 1 persoon, maar deze soep kan je met 3-4 personen eten, vind ik.

  6. 14 januari 2015 / woensdag, 14 januari 2015

    Vind je dit een leuk recept? Neem dan ook eens een kijkje op mijn blog. Hier staat het recept voor een heerlijk en gezonde carrot cake. Ik schrijf al mijn verhalen in het Nederlands en het Engels omdat ik in Nieuw Zeeland woon 🙂 Super leuk recept Serena! xx

  7. Jessy
    12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Hij is superlekker! Ik heb hem vandaag gemaakt omdat ik toch al bijna alles in huis had, behalve de linzen zelf, dus die heb ik vanochtend bij de boodschappen meegenomen. En ik heb gedroogde peterselie gebruikt en knoflookpoeder. Valsspeler! Ik had eerlijk gezegd nog nooit linzen geproefd, maar ik vond het echt heel lekker! En dat terwijl ik best een moeilijke eter ben… Aanrader dus 🙂 Ik hoop op nog een heleboel lekkere food challenges. Echt fijn om toch iets nieuws te proberen terwijl je krap zit!

  8. sam
    12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Heee,
    Ziet er super lekker uit! waar komen deze linzen vandaan. Wil t morgen lekker gaan maken. Nomnomnom
    Hoop dat je dit ziet 🙂
    x

  9. Denise
    12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Ik heb net dit recept gemaakt. Smaakt echt heerlijk. Dankjewel. Liefs Denise

  10. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Oeh wat heerlijk! Ik hou van linzensoep en maak het regelmatig. Ook erg gezond! Ik maak de basis met een uitje fruiten en dan een kleine eetlepel Pataks Milde Curry. Hoef je verder niks aan te doen behalve water en linzen toevoegen!

  11. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Het was leuk om de uitdaging aan te gaan! Denk dat ik deze er in ga houden! (Misschien ook met verschillende bedragen en aantal mensen dat ‘gevoed’ moeten worden!)

  12. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Dit ziet er wel lekker uit zeg. Ik kende je nog niet maar ik zag een artikel bij Kelly staan over je 3 euro challange en ik was nieuwsgierig wat je allemaal voor 3 euro klaar kon maken. Leuk gedaan en het ziet er goed uit! Als ik linzensoep maak haal ik de 3 euro volgens mij niet :p

  13. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Wow ziet er lekker uit, en voordelig 😉 Thanks!

  14. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Dit soepje ga ik zeker maken, ik ben gek op linzen!

  15. Manouk
    12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Ziet er lekker uit, ga ik zeker een keertje proberen. Turkse linzensoep is ook erg lekker en erg goedkoop ook! Leuk dat je dit bedacht hebt:)

  16. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Dit is lekker..maak ik regelmatig met iets andere ingredienten..ik gebruik kikkererwten en doe er lekker veel komijnpoeder doorheen!!

  17. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    Super lekker zeg en ga het zeker proberen! Blijf zo door gaan met de 3 euro challenge Serena! 🙂

  18. 12 januari 2015 / maandag, 12 januari 2015

    yumyum, linzensoep vult goed en is nog lekker ook!
    Heerlijke foto’s ook trouwens 😉 Ga nu gelijk even naar de andere artikelen en filmpjes kijken!

  19. 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

    Zou ik ook wel eens willen proberen 🙂 Wel grappig ik heb toevallig vandaag ook deze challenge online geplaatst zonder dat ik wist dat jij hem nu ook zou plaatsen. Ik dacht alleen dat dingen zoals knoflookteentjes en bouillon blokjes wel meetellen voor de prijs? Dat vind ik toch buiten de standaard kruiden vallen?

    • Serena
      Auteur
      11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

      Nee, die tellen niet mee. Het lijstje heb ik ooit eens gepost, hij staat in elk geval bij de gevulde aubergine €3 challenge.

  20. 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

    Leuk idee om budget te koken, maar wel met genoeg voedingswaarde.

  21. 11 januari 2015 / zondag, 11 januari 2015

    Dat ziet er lekker uit. Leuke challenge ook, iets waar elke lezeres wel wat aan heeft 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *