Vietnamese loempia’s

Door Nena – Ik maak deze heerlijke Vietnamese snack al jaren en altijd is het weer een succes. Twee weken geleden maakte ik ze weer en ik plaatste ook een kort filmpje op Instagram:

Doordat ik daar de vraag kreeg of ik niet eens een recept wilde delen op Beautylab.nl, besloot ik daar gehoor aan te geven. Vandaag laat ik jullie zien hoe je met slechts een paar ingrediënten de lekkerste Vietnamese loempia’s kunt maken!

Ingrediënten (voor 30 stuks)

bereidingstijd 2 – 3 uur

Ingrediënten

  • 1 pak loempiavellen*
  • 3 grote kipfilets (of tofu, garnaaltjes, surimi etc.)
  • 3 winterwortelen
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 pak Mihoen (rijstvermicelli, een pak bevat 250 gram en je hebt zo’n 375 gram nodig)
  • 4 – 6 blokjes kippenbouillon
  • flink wat takjes selderij
  • 2 eieren
  • 1 el suiker
  • zout & peper
  • een scheutje azijn
  • 1 liter zonnebloemolie (om in te frituren)

*De loempiavellen (Spring roll pastry) waren vroeger voornamelijk bij de toko verkrijgbaar, maar ik heb ook gewoon bij onze Albert Heijn ontdekt. Daar liggen ze (net als bij de toko) in de diepvries.

Keukenbenodigdheden

  • 1 grote pan waar je de loempia’s in kunt frituren (een laagje van 2 cm olie is voldoende)
  • 1 grote (wok) pan om de vulling in te maken
  • 1 spatel
  • 2 borden om de loempia’s op te vouwen en op te verzamelen
  • 1 schaaltje voor het losgeklopte ei
  • 1 kwast voor het ei-mengsel
  • snijplanken
  • blender
  • 1 vergiet
  • 1 grote kom voor de Laksa

Bereidingswijze

loempiavellen

  • Ontdooi de loempiavellen. Je kunt de loempiavellen het beste tenminste 1 uur voor het koken uit de vriezer halen. Ze moeten goed ontdooien, anders krijg je de vellen moeilijk los van elkaar.
  • Voor het maken van de vulling bereid ik altijd eerst de ingrediënten voor. Ik gebruik voor vrijwel alles de blender!

collage peen

  • Was de winterpenen en rasp ze. Snijd de penen in grove stukken en doe dit in de blender. Hak de penen fijn door even kort de laagste stand te gebruiken. Je zal zien dat de penen dan al snel fijn genoeg worden.

collage ui

  • Ik spoel de blender even kort af onder de kraan en gebruik hem vervolgens voor het fijn hakken van de uien.

collage kip

  • Zoals ik al zei, voor dit gerecht gebruik ik vaak de blender, dus ook voor de kip! En ja dat werkt prima. Maak de kipfilet schoon, snijdt de filets in grove stukken en doe dit in de blender. Het kan zijn dat je enkele grote stukken nog even apart in de blender moet stoppen, maar al snel heb je fijne stukjes kip! Blend echter niet te lang, want we willen nog wel stukjes en geen kippengehakt! Ben je vegetarisch? Dan kan je kipfilet natuurlijk weglaten of vervangen voor vegetarische kip, tofu of houd je meer van vis vervang de kip dan voor garnaaltjes of surimi. Allemaal lekker in de loempia’s!

knoflook

  • De knoflook hak ik vaak fijn met een mes. Je kan ook een knoflookpers gebruiken.

laksa1

  • De mihoen hoef je eigenlijk alleen maar te wellen in een ruime hoeveelheid kokend water. Na ongeveer 4 minuten is het al klaar.

collage laksa

  • Nou heb ik nooit schalen die groot genoeg zijn, maar mihoen slinkt al snel en dan kan je het een beetje in elkaar duwen. Alle sliertjes moeten in ieder geval een paar minuten onder water staan. Vervolgens giet je de mihoen af in een vergiet en spoel je het af onder de koude kraan. Door het koude water gaat de mihoen niet kleven. Vervolgens knip je de slierten in kortere stukjes.

kip bakken

  • Verhit een scheut (zonnebloem) olie in een pan. Ik gebruik graag een grote wok, want het wordt een volle pan. Voeg hier de met zout en peper bestrooide kip aan toe. Bak dit al roerend.

collage kip, ui, knoflook

  • Wanneer je kip al een beetje gaar begint te worden voeg je de ui en knoflook toe. Je moet de kip niet te lang of hard laten bakken, want anders wordt het te droog. Roer het geheel even goed door en laat een paar minuten bakken.

collage selderij en wortel

  • Was intussen de takjes selderij en snijd de blaadjes fijn. Voeg vervolgens de winterpeen en selderij toe aan het kip-mengsel.

bouillon

  • Roer het geheel door en beoordeel of je er nog extra selderij moet toevoegen. Je moet het namelijk wel een beetje terugzien in het geheel. Verkruimel vervolgens de blokjes kippenbouillon over het mengsel en roer het geheel goed door. Ik begin meestal met zo’n 4 blokjes en proef het geheel aan het eind. Is het dan nog te flauw, dan voeg ik nog 1 of 2 blokjes toe. Let op: deze kippenbouillon is echt de smaakmaker! Je moet het dus goed proeven in de smaak. Laat het geheel 5 minuten zachtjes bakken.

laksa toevoegen

  • Voeg nu de mihoen toe. Begin met ongeveer de helft en roer het geheel om. Voeg dan de rest toe. Meestal is het in totaal zo’n anderhalve verpakking (250 gram + 125 gram = 375 gram mihoen voor 30 loempia’s). Roer alles goed door.

vulling voor loempia's

  • Proef nu of de vulling zoutig genoeg smaakt. Let er op dat het vrij zout moet smaken, want na het frituren trekt een deel van het zout in de loempiavellen en daardoor wordt de vulling echt te flauw van smaak. Je kan het ook een beetje aan de kleur zien, je vulling moet echt een beetje geel gekleurd zijn door de kippenbouillonblokjes. Voeg ook een scheutje azijn en een eetlepel suiker toe. Hierdoor wordt de smaak nóg beter. Meng alles even goed door. Proef nog even en haal vervolgens de pan van het vuur. Nu gaan we de loempia’s vouwen!

loempia's vouwen1

  • Maak voldoende ruimte vrij op je aanrecht en zet de volgende benodigdheden neer: een bakje met daarin een losgeklopt ei en een kwast, twee borden, een onderzetter met daarop de pan vulling en de opgeknipte verpakking met ontdooide loempiavellen.

loempiavellen2

  • Trek een loempiavel los van de stapel. De vellen kunnen meer hebben dan je denkt, dus je hoeft niet heel erg voorzichtig te zijn. Trek wel rustig, want anders trek je ze kapot. Leg het vel, met de hoek naar je toe, op een bord.

loempia's vouwen

  • Bestrijk de randen met ei en schep vervolgens 2 – 3 eetlepels vulling in een strookje in de hoek, zoals op de foto. Je moet ongeveer 2 cm ruimte overhouden aan de zijkanten. Vervolgens trek je de punt van de hoek over de vulling, zoals op de foto linksonder. Druk nu de vulling goed aan door er met je handen echt een rolletje van de ‘duwen’.

loempia's vouwen3

  • Als het goed is ziet je loempia er nu uit, zoals op de foto linksboven. Vouw nu allebei de zijkanten naar binnen, doe dit vrij strak en zorg ervoor dat er genoeg ei aan de randen zit, want het vel moet de loempia echt goed dicht laten kleven. Je wilt tenslotte niet dat je loempia lek is als je gaat frituren, want dan loopt de olie in de loempia en wordt hij veel te vet!

loempia

  • Rol de loempia verder op naar boven en zorg er ook hier weer voor dat het uiteinde de loempia goed dicht is geplakt. Nu is de loempia klaar om gefrituurd te worden! Ik vouw vaak gewoon net zo lang door tot al m’n vulling op is. Vaak houd ik dan nog een aantal loempiavellen over. Als je de loempia’s heel dik maakt, door ze heel erg vol te stoppen met vulling, dan haal je er natuurlijk minder uit. Ik red vaak zo’n 25 – 30 loempia’s met deze hoeveelheden. Maak je hele dunne loempia’s, dan haal je er meer dan 30 stuks uit.

loempia's

  • De loempia’s zijn vers het lekkerst, maar meestal eet je er zo’n 2 – 4 per persoon. De rest kan je gemakkelijk invriezen in folie. Voeg wat extra laagjes folie tussen de loempia’s toe tegen het ‘plakken’ wanneer je de loempia’s weer nodig hebt (je trekt ze anders snel kapot en dan gaan ze lekken.)

Loempia's gefrituurd

  • Voor het frituren gebruik ik een grote hapjes pan. Giet een dikke laag zonnebloemolie in de pan. In deze pan gaat zelfs een liter. Een laag van 2 – 3 cm is genoeg. Ze hoeven niet onder te staan, want je kan ze keren. Je kan ook een frituur pan met olie gebruiken, maar dat heb ik zelf nooit gedaan. Ik verwarm de olie op de hoogste stand en zet hem dan iets lager wanneer ik ga frituren. Het moet in ieder geval goed heet zijn. Na zo’n 2 minuten worden de loempia’s mooi bruin. De binnenkant is natuurlijk al gaar, dus je kunt ze er al vrij snel uithalen. Laat ze even uitlekken op een stukje keukenrol voor het serveren.

serveren2

Eet smakelijk! Ik serveer de Vietnamese loempia’s graag (mits het als avondeten dient) met wat lekkere bijgerechten. Mijn vriend heeft er heerlijke courgette bij gemaakt, gegrild met een zoetige saus en sesamzaadjes. En daarnaast aten we er deze keer nog wat emping, komkommer en rijst bij.

serverenIk eet de loempia’s graag met zoete chilisaus, maar je kan natuurlijk elke saus serveren die jij lekker vindt!

Ik ben benieuwd of jullie nu ook trek gekregen hebben in Vietnamese loempia’s? Het is eventjes wat werk om alles goed uit te leggen, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk! Gewoon een eenpansgerecht voor de vulling en wanneer je het vouwen onder de knie hebt, gaat het steeds sneller! Lekker voor op feestjes, als avondeten of gewoon als snack bij de film 😉

Hebben jullie wel eens Vietnamese loempia’s gemaakt? Ik vervang de kip nog wel eens voor garnaaltjes of surimi voor mijn vriend, maar mochten jullie nog meer variatietips hebben, dan hoor ik het graag!

Liefs, Nena

Instagram: @nenaburger
Twitter: @nenaburger

Volg:

109 Reacties

  1. Britte
    20 augustus 2015 / donderdag, 20 augustus 2015

    Wat ik me nou afvraag is hoe maak je die zoete courgette als bijgerecht? Hoop het te horen.

    • Serena
      20 augustus 2015 / donderdag, 20 augustus 2015

      Grillen in de oven of wokpan, en daarna zoete chilisaus eroverheen en wat sesamzaadjes. Easy!! 🙂

      • Maan
        2 maart 2024 / zaterdag, 2 maart 2024

        Haha ik had de zelfde vraag..idd simpel grillen en saus en zaadjes er over.. die ga ik zeker volgende een keer uitproberen .
        ik heb via dit recept wel al vele malen de loempia’s gemaakt en iedere keer krijg ik complimenten. Echt super lekker

  2. Amber
    21 juni 2015 / zondag, 21 juni 2015

    Ik heb het met gehakt gemaakt was echt supergoed gelukt de vulling die ik over had heb ik met salade in rice rolls gerold.
    Super leuke site heb je!

  3. Angelique
    25 oktober 2014 / zaterdag, 25 oktober 2014

    Ik heb ze gemaakt en echt zalig! Alleen heb ik nog een halve wok over met vulling en dus ingevroren voor de volgende keer 🙂

  4. 30 maart 2014 / zondag, 30 maart 2014

    Hmmm, ziet er super lekker uit! Ik ga ze zeker een keer proberen na te maken 🙂

  5. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

    Ik vind vietnamese loempia’s echt heerlijk en ga ze zeker weten een keer zelf maken. Ik denk ook met kip want dat is wel lekker.

  6. Roos
    29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

    Super uitleg met hele mooie foto’s.

  7. Marcelle
    29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

    Wauw wat ziet dit er super lekker uit!
    Ik krijg gelijk zin om het te maken , als ik vandaag tijd heb ren ik even naar de winkel voor de ingrediënten.. Als ik de ingrediënten heb denk ik dat ik het niet kan laten om het te maken !! 😉

  8. 29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

    Wauw wat ziet het er lekker uit! Ik denk dat ik vandaag meteen naar de winkel ga voor de ingrediënten…

  9. Rianne
    29 maart 2014 / zaterdag, 29 maart 2014

    Ziet er lekker uit! Hele goede en duidelijke uitleg/foto’s. Ik ga ze zeker een keer maken op een verjaardag.

  10. Roosjee
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Mjammie lekker! (zonder kip dan, dat eet ik niet)

  11. E
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Lekker! Ik maak ze altijd met het recept dat mijn beste vriendin in Vietnam gekregen heeft 🙂

  12. lousaa
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    lekker! ik zou het eens proberen met wat koriander erin in plaats van selderij. En ik denk dat je er ook prima lenteui in kunt doen voor de kleur, en wat kool en wat minder mie voor de vulling.

  13. melissa
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Ik ben dol op Aziatisch eten! vooral Thais 🙂
    Heb het zelf nog nooit gemaakt maar deze ga ik sowieso proberen, er zijn ook niet zoveel ingredienten
    ziet er lekker uit! kijk er al naar uit 🙂 varianten weet ik dus niet, maar met garnaaltjes ga ik ook proberen!

  14. 28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Hm dat klinkt heel goed!

  15. Osceola
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Ziet er super lekker uit bedankt voor het delen van je recept!!
    Laatst heb ik nog jouw recept van klepon geprobeerd en het is super goed gelukt!
    Heb je misschien ook een goed simpel recept van roti kukus??

    Groetjes, Osceola!

    • Nena
      Auteur
      28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

      Wat leuk om te horen dat je Klepon hebt gemaakt 🙂 Lekker hè?! Ik heb zelf nog geen roti kukus gemaakt.

  16. 28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    ooh 2dagen geleden nog heel wat loempia’s gegeten (kip en groenten)
    en niet vietnamees maar op mijn blog (ik kan hier natuurlijk nietlinken) heb ik een recept staan met vis en groenten.

    Ik speel altijd met de ingredienten (kip&ei&citroen is mijn favoriet nu), wat ik wel belangrijk vind is dat er niet teveel mie in zit en dat het hele dunne miehoen is.

    nena:
    hoe heeft jouw vriend de courgette gemaakt? die ziet er zo lekker uit.

    • Nena
      Auteur
      31 maart 2014 / maandag, 31 maart 2014

      Jouw variaties klinken ook lekker!
      Hij heeft een zakje Teriyaki saus van AH eigenmerk gebruikt om de courgette schijfjes mee in te smeren en ze vervolgens gegrild. Bij het serveren wat sesamzaadjes erover en klaar!

  17. sam
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Hmm lekker!! Ik maak samen met me moeder weleens mini loempia’s en eet ze met de pittige chili saus jamjamjamm

  18. Amira
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Ziet er goed uit!
    Ik maak ze nét iets anders. Ik stop niks in de blender maar snij alles in kleine blokjes. Ook doe ik iets minder mihoen omdat mihoen al gauw teveel is, waardoor je smaak verliest van de de andere aangefruite ingredienten. Ik doe er ook altijd 1 rode paprikaatje en wat prei bij. En in plaats van selderij gebruik ik peterselie en koriander. Heerlijke smaakmakers vind ik dat.
    En een groot verschil tussen jouw loempia’s en de mijne is dat ik meer kruiden gebruik.
    Als ik kip doe, gebruik ik kipkruiden, gember, knoflook, peper, paprikapoeder en vooral: aromat tuinkruiden. Heel veel aromat tuinkruiden. Een echte smaakmaker.
    En met vis gebruik ik ook alle bovenstaande kruiden behalve de kipkruiden. Ipv kipkruiden doe ik dam viskruiden

  19. 28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Klinkt goed!! Zeker eens uitproberen, jammm

  20. 28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Daar krijg ik zelfs om acht uur ‘s ochtends trek van! Ik ga het recept aan mijn man laten zien, want hij kookt bijna altijd. In jouw loempia’s zitten net iets meer lekkere ingrediënten dan in de snacks die hij maakt:)

  21. 28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    O yum, dit lijkt me echt heerlijk! Er staat in ons winkelcentrum ook altijd zo’n loempiakraam, en het ruikt zo lekker daar! Leuk om eens in de vakantie te maken ofzo!

  22. 28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Wauw ! Dat ziet er echt heerlijk uit ! Ik ga ze denk ik gelijk in het weekend maken ! Jummy xx

  23. Suzy
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Ziet er heerlijk uit! Mijn moeder doet er ook spitskool tussen.. Ook erg lekker 🙂

  24. 28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Wauw wat uitgebreid zeg! Ziet er lekker uit.

  25. Marissa
    28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

    Ik ben Vietnamees en nee meid dit zijn géén Vietnamese loempia’s. Ik vind het nogal hinderlijk dat mensen authentieke gerechten zo verpesten. Jammer.

    • Thao
      28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

      Ja daar ben ik het mee eens!

    • Amira
      28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

      Ah joh, dat heb je bij alle buitenlandse gerechten. Als ik een Nederlandse tv kok buitenlands zie koken (Marokkaanse keuken) dan denk ik ook wel eens: Ja, jij noemt jezelf chef en denkt alles te weten over eten maar hier en daar sla je de plank volledig mis, want daar is niks Marokkaans aan.
      Maar ja, een loempia of een tajine een eigen draai aan geven kan ook lekker zijn hoor.

  26. 27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Nog nooit geprobeerd! Ik ga het eens doen ben er gek op.

  27. Anna
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Krijg spontaan zin in loempia’s haha! Ik eet geen vlees dus die kipfilet zou ik inderdaad kunnen vervangen. Hmmm… misschien toch maar eens een keer proberen…

  28. Ilona
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Ziet er echt heerlijk uit. Welke blender gebruik je? Mijn blender krijgt echt geen stukken wortel kapot :(..

  29. Kim
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Ohh wat zien ze er lekker uit! Dit recept ga ik binnenkort zeker uitproberen.

  30. Ingrid
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Mooie foto’s Nena! Ik ga het opslaan om het later een keer te proberen!

  31. Elle
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Oeh dit ziet er erg lekker uit 😀
    Ik ga het zeker proberen te maken :D!

  32. Roos
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Lijkt me heerlijk, maar eigenlijk ben ik te lui haha! En 2 dagen in de week hebben wij een geweldige vrouw op de markt die de lekkerste loempia’s ooit maakt.

    Maar een ander vraagje, ik ben veel meer geïnteresseerd in de courgettes die er liggen. Hoe heeft je vriend die gemaakt? Met ketjap? (ik ben persoonlijk dol op courgettes)

  33. elisa
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    goed uitlegt hoor!! lijkt me vet lekker 🙂

  34. Elisabeth
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Ik ben zelf Vietnamees en mijn ma heeft een totaal andere recept (allerlekkerste :p) . Ze doet er tauge bij en geen selderij (tip?). Daarna gooit ze al het prut bij elkaar en perst het sap eruit.

  35. 27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Dit ziet er megalekker uit, dankjewel voor het recept!

  36. bb
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    “Mijn vriend heeft er heerlijke courgette bij gemaakt, gegrild met een zoetige saus en sesamzaadjes. En daarnaast aten we er deze keer nog wat emping, komkommer en rijst bij.”

    Oud recept of nieuwe liefde? 🙂

    Ik ga het wel eens proberen, lust graag loempia’s!

    • Nena
      Auteur
      27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

      Haha, ik (Nena) heb dit artikel geschreven!

      • bb
        27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

        Ik zie het nu ook, net zat ik kennelijk zo enthousiast naar beneden te scrollen dat ik het helemaal over het hoofd zag!

    • Serena
      28 maart 2014 / vrijdag, 28 maart 2014

      Dit is geschreven door Nena 😉

  37. Syl
    27 maart 2014 / donderdag, 27 maart 2014

    Zo dat is duidelijk! Nu wil ik ze ook maken haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *