Stress

Stress, uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 44% van de volwassenen fysiek te kampen heeft met de negatieve invloeden van stress. En wisten jullie dat 95% van de doktersbezoeken stressgerelateerd is en dat stress wordt gezien als 1 van de 6 voornaamste doodsoorzaken? Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik krijg spontaan stress van deze feiten. Ik voel me bijna genoodzaakt om een week vakantie te boeken en onder dwang te relaxen! Nee, even zonder dollen, deze getallen liegen er natuurlijk niet om.

Iedereen moet elke dag maar weer presteren en presteren en het komt steeds vaker voor dat jonge mensen, en dan heb ik het over twintigers, een burn-out krijgen. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden. Bij sommigen begint het al wanneer ze nog kind zijn: naast school en huiswerk worden ze heen en weer gereden naar zowel de sportvereniging en muziekles. Iedereen is continue bezig en alert en niemand neemt een momentje rust of tijd voor zichzelf.


Voordat ik jullie ga vertellen hoe je stress kunt verminderen, leek het me interessant om jullie eerst te vertellen wat stress nu precies is. Er bestaan twee soorten stress; acute stress en chronische stress.

Acute stress
Deze vorm van stress noemt men ook wel ‘survival stress’. Het is een hele intense vorm van stress, maar gelukkig niet van lange duur.  Wanneer je acute stress hebt kun je het niet negeren. Het ‘fight or flight’ mechanisme wordt geactiveerd: vlucht je, of vecht je? Denk maar eens aan de reactie wanneer je iemand laat schrikken. De één schrikt en rent weg, maar de ander geeft je spontaan een stomp voor je hoofd.

Wanneer er acute stress in je lichaam optreedt gebeuren er een aantal dingen. Ten eerste wordt je sympatische zenuwstelsel geactiveerd (hier kom ik later in dit artikel op terug). Stofjes als adrenaline, noradrenaline en cortisol komen vrij in onze bloedbaan. Bloed wordt als een malle naar onze spieren en ledematen gepompt, ons ademhalingssysteem werkt op volle toeren, onze mond wordt kurkdroog en onze pupillen worden schoteltjes. We zien scherper, we zijn superalert, pijn verdwijnt en we hebben snellere impulsen. Eigenlijk worden we tijdelijk een soort Twilight vampieren, als ik het goed begrijp.

Ik moet ineens denken aan een paar jaar geleden, toen Tara en ik in de zee zwommen in South Carolina. Er kwam opeens een hele grote krab bovendrijven, met de pootjes wild in de lucht trappelend. We schrokken ons dood! Ik weet zeker dat Tara en ik op dat moment acute stress hadden, want het verstand gaat op nul en binnen 2 milliseconden waren we allebei het water uit. Wanneer je acute stress hebt, ben je sneller en sterker dan je denkt.


Acute stress is zo slecht nog niet. Het is een overlevingsmechanisme van vroeger en in deze dagen komt het nog steeds van pas. Bijvoorbeeld wanneer je zo snel mogelijk uit een brandend huis moet vluchten. Of wanneer je een waterballon moet ontwijken.

Echter, wanneer je acute stress krijgt van je werkgever die 1 minuut voor 5 nog even je kantoor komt binnenstormen met de mededeling – ‘hee mop, kan jij deze stapel papieren nog even doorlezen, tekenen en op mijn bureau leggen? Mooi. Fijn. Super. Dan kan ik eerder weg, want ik heb nog een feestje. Later!’ – kun jij niet wegrennen noch je werkgever aanvallen. Technisch gezien kan het wel, maar de kans is groot dat je dan je baan verliest, dus wat doe je? Je onderdrukt dat ‘fight or flight’ mechanisme. Doe je dit vaker, dan leidt dit uiteindelijk tot een opeenstapeling van stresshormonen in je lichaam, oftewel chronische stress.

Chronische stress
Wanneer je stresshormonen niet voldoende worden afgebroken ontstaat er een inbalans in ons autonome zenuwstelsel. Vaak leidt dit tot symptomen als hoofdpijn, een slechte stoelgang, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid en depressie. Ook kan het leiden tot autoimmuunziektes als rheuma, lupus en verschillende allergieën.

Chronische stress is langdurig, maar niet zo intens als acute stress. Deze vorm van stress kun je daarom gewoon negeren, maar daar ligt dus juist het gevaar: onbewust sluimert het verder en tast het je lichaam aan.

Ons autonome zenuwstelsel kun je onderverdelen in (ortho)sympatisch en parasympatisch (volgens wikipedia);

  • Het orthosympatisch zenuwstelsel, ook wel sympatisch zenuwstelsel genoemd, is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaamarbeid kan verrichten. Hiervoor is energie nodig. Het orthosympatische zenuwstelsel bevordert dan ook de dissimilatie, waarbij energie vrijkomt. Het orthosympatisch deel zorgt bij activiteit van het lichaam onder andere voor een hogere hartslagfrequentie, verwijding van de bloedvaten in de spieren en een hogere ademfrequentie, maar remt de spijsvertering.
  • Het parasympathisch zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het parasympathische deel bevordert de assimilatie. Bij assimilatie worden de organische stoffen gevormd waaruit het lichaam bestaat. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt onder andere voor een grotere productie van spijsverteringssappen, een snellere darmbeweging, verwijding van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een snellere nierwerking. Het verlaagt onder andere de hartslagfrequentie en ademfrequentie.

Kort samengevat: het sympathische zenuwstelsel zorgt voor actie en het parasympatische zenuwstelsel voor rust en herstel. Hieronder een plaatje dat ik veel heb gezien tijdens mijn studie:


Normaal gesproken gebruiken wij ons sympatische- en parasympatische zenuwstelsel 50/50. We wisselen actie af met rust en herstel en alles is in balans. Door de drukte en het presteren van alledag maken veel mensen overmatig gebruik van hun sympatische zenuwstelsel, waardoor er dus minder gebruik wordt gemaakt van ons parasympatische stelsel en wij niet volledig kunnen herstellen. Ons sympatisch systeem raakt als gevolg hiervan oververmoeid, het lichaam raakt uiteindelijk volledig uitgeput en men krijgt hierdoor letterlijk een burn-out. Het kaarsje is op, het vlammetje gedoofd.


Het voorkomen van stress, of het herstel na een stressvolle periode, is simpelweg zorgen dat de balans tussen het gebruik van je sympatische- en parasympatische zenuwstelsel 50/50 is. Is het sympatische zenuwstelsel overwerkt, dan hebben we met andere woorden rust en herstel nodig om de verhouding weer in balans te brengen.

Ik heb in het verleden een aantal artikelen geschreven over stress waar jullie misschien wat aan hebben:

Naast de tips uit bovenstaande artikelen wil ik ook eens ingaan op de aromatherapeutische werking van lavendel. Deze etherische olie staat bekend om zijn ontspannende werking. Het is klinisch bewezen dat de geur van lavendel helpt bij het verminderen van stressgevoelens. Maar waarom? Ik ga het uitzoeken en kom later deze week terug met een artikel over lavendel.


Hebben jullie vaak stress? En zo ja, zorgen jullie dan wel voor voldoende ontspanning om je zenuwstelsels weer in balans te brengen?

Until next time,
Serena Verbon

bronnen:

  • “So Stressed: the ultimate stress-relief plan for woman”, Stephanie McClellan, M.D. Beth Hamilton, M.D., 2010.
  • Wikipedia Nederland
  • Genericlook.com 

Volg:

159 Reacties

  1. Denise
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Haha bij biologie zijn wij nu bezig met een hoofdstuk over onder andere het ortho- en parasympatische zenuwstelsel!
    Ik snapte er eerlijk gezegd niet zo veel van, dit artikel heeft me best geholpen 😀

    Bedankt Serena!

    • Serena
      Auteur
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      En nu wel een 10 halen dan he! 😉

  2. K
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik heb helaas door te veel stress een soort depressie opgebouwd. Vaak last gehad van paniekaanvallen omdat ik de stress er niet uitliet. Als je het te hoog op laat lopen krijg je dit soort dingetjes. Ik had constant last van het niet lekker zitten in mn vel, het levenloos voelen en geen doel hebben. Ik wilde daarom ook steeds maar bezig zijn. Ben nu rustig aan het afbouwen met medicijnen en heb er therapie voor gehad(adem therapie) ik hoop dat alles weer goed komt. Gelukkig is mijn vriend de rust zelve, die heeft nooit stress!

    • Serena
      Auteur
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Het gaat heel langzaam waarschijnlijk, maar als je rustig aan doet met jezelf, nee kan durven zeggen en zorgt voor een goede balans dan weet ik zeker dat het weer goed komt. Een rustige vriend kan daarbij zeker helpen 😉

  3. Cynthia
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wikepedia is echt geen goede bron.. De uitleg van para en orthosympathisch klopt niet helemaal ..

    • Cynthia
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Sorry mijn opmerking komt te hard aan.. Ik vind het een erg goed artikel, maar vind het jammer dat je geen goede bronnen gebruikt 🙂

      • Serena
        Auteur
        3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

        Zo hard kwam het niet aan hoor, kan wel wat hebben, en wikipedia is niet de enige bron die ik heb gebruikt…

        • Stella
          3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

          Ik ben ook niet zo fan van wikipedia. Dit omdat iedereen daar op kan schrijven. Bij mij op de studie was het een doodvonnis als we gebruik zouden maken van Wikipedia. 🙂

          • Cynthia
            3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

            Ja inderdaad, bij mij nu ook.. De uitleg klopt vaak ook gewoon niet, en zoveel mensen gebruiken wikepedia.. Spijtig ..

        • Cynthia
          3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

          Ja weet ik, maar was zo enkel negatief en zo was het niet bedoeld.. Ja k weet dat je ook andere bronnen gebruikt hebt, maar voor ortho en parasympathisch heb je wel wikepedia gekozen..
          Ik heb over deze stelsels gezien in mijn studie en merkte toch enkele ‘foutjes’ binnen de uitleg 🙂

          • Serena
            Auteur
            3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

            Je mag mij de foutjes best vertellen, dan pas ik het aan.

  4. kn0fje
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Fijn en leerzaam artikel. Helaas ben ik iemand die al een hele tijd veel stress heeft. Het lijkt wel alsof ik vanalles aantrek dat stress bezorgd. Lijkt de ene stressveroorzakende factor weg te zijn dan komt de volgende wel. Ik probeer gewoon positief te blijven en ervan uit te gaan dat er een moment komt dat alles gewoon goed gaat. Verheug me op het moment dat ik weer eens kan genieten van het leven en dat moment komt hopelijk snel. Daar kan alleen ik zelf voor zorgen.. Thnx voor de tips in dit artikel! Liefs

  5. Lies
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Heel interessant. Ik heb zelf heel veel last van stress door mijn studie. Ik heb 9 uur per dag les en moet daarnaast nog ongeveer 4 uur per dag aan schoolwerk besteden, en dan heb ik meestal nog niet alles gedaan. Daarnaast moet ik ook nog boodschappen doen, koken, eten, afwassen, opruimen,… Ik heb bijna geen tijd meer voor ontspanning, ik vlieg van het ene naar het andere. En het ergste vind ik nog dat ik niet begrepen wordt. Ik heb ook veel last van rugpijn daardoor.

    • Serena
      Auteur
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Oppassen joh…

      Probeer in elk geval in het weekend iets ontspannends te doen. Sporten, chillen, lekker veel slapen..

    • 4 april 2012 / woensdag, 4 april 2012

      Dat herken ik ook helemaal. Wat dat betreft had ik liever een studie in de buurt van m’n ouders gehad. Want voor mezelf zorgen komt er allemaal bij.

  6. pascal
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    ja zeker, heb hier zelfs een slechte stoelgang door gekregen
    en ik ben pas 15
    x

  7. I(L)Cats
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Jep ik ben op mijn 20e gedwongen gestopt met school omdat ik een burn-out had. Ik heb wel geleerd dat het super belangrijk is om op tijd te ontspannen en niet té veel van jezelf te verlangen. Dus iedereen, luister naar je lichaam!!!

  8. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Goed en informatief artikel 🙂

  9. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Handig artikel, niet altijd even begrijpbaar voor leken, maar wel leuk om te lezen 🙂 Vrijdag laat ik een massage doen, hééérlijk. Daarna nagenieten in een brubbelbadje, en volgens mij zal dat mijn parasympathisch zenuwstel volledig opladen 😉

  10. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wat een handig artikel. Ik ben een ontzettende stresskip dus dit is erg fijn om te lezen haha. 🙂

  11. Gea
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    ik heb vaak last van stress! ik vind dit een prima artikel en handig voor mij zelf! ik kan zelf ook onwijs ergens mijzelf druk over maken terwijl het niet hoeft of nodig is!

  12. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Interessant artikel! Ik heb redelijk vaak stress (ook soms eigen schuld) Werk in de horeca fulltime en nog een baantje erbij.
    Eigenlijk werk ik teveel de afgelopen tijd maar ik ben ook weer zo dat ik er dan zsm voor ga zorgen dat dat weer goed komt.
    Even April doorkomen en dan ga ik nog maar 4 dagen in de Horeca. Gewoon lekker thuis zitten/film kijken/uitslapen/ naar een thermaalbad, lekker ontspannen!

  13. Emmalee
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik geloof dat ik Chronische stress heb =’]. weet t eigenlijk wel bijna zeker.

  14. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Onwijs leerzaam artikel! Good job Serena!

  15. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik heb nu stress haha, want straks heb ik mondeling van Duits!

  16. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik ben niet zo stressy, heb zelden stress zelfs. Ik ben student en heb maar weinig les per week, en chill eigenlijk gewoon hele dagen :p Zou dus eigenlijk best wat stress mogen gebruiken, ik studeer namelijk rechten :p

  17. Kim
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik weet heel veel over de para sympathische hersenen vanwege mijn studie in de oogheelkunde, maar er is nooit verteld dat een imbalans ervan een burn out kan geven.

    Volgens mij klopt het plaatje trouwens niet over de pupil. Die spant juist samen bij sympatische innervatie zoals je vertelde in je eerste alinea, niet door parasympatische innervatie.

    • Kim
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Sorry, ik heb het verkeerd gelezen, het is nog vroeg haha!

  18. Renske
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wat ontzettend cool, daarom vind ik jou blog zo leuk! Jij schrijft semi-wetenschappelijke artikelen die begrijpbaar zijn en voegt je bronnen toe. Echt fantastisch vind ik dit, je informeert niet alleen, je artikelen zijn ook educatief. Na het lezen van dit artikel ben ik wel even weer stil gaan staan dat het tijd wordt om te ontspannen. Ik heb alle chronische stres symptomen zoals jij ze omschrijft. Hoofdpijn, slecht slapen, moe, reuma (beginnende) en allergie voor huisstofmijt komt weer op.. hmmm yoga en hart coherentie staat weer in mijn agenda 🙂

  19. rosa
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Leuk om hier eens over te lezen! Ik zit al een tijdje thuis met een burn-out helaas. Mijn lichaam weet niet meer wat ontspannen is, en zelfs in mijn slaap lig ik krampachtig. T is echt vervelend en mensen denken snel dat je je aansteld..

  20. Ilse
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Interessant artikel! Heb afgelopen periode tijdens mijn studie (farmacie) ook een stuk over stress gehad. Eigenlijk raar dat stress zoveel effecten op het lichaam kan hebben, met name het immuunsysteem. Ik vind dat echt boeiend.
    Als ik zelf stress heb krijg ik altijd pijn in mn rug en nek 🙂

  21. Danique
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik was net 19 jaar toen ik bijna burnout was, het kan dus echt!

  22. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wat een pittig verhaal en anatomisch verhaal op de vroege morgen! ^^

    Stress is ook bij mij, een herkenbaar iets. Ben zelf twintig en loop nu bij Altrecht om te praten over problemen die de stress veroorzaken. Ook door dat ik snachts het verwerk, en eigenlijk altijd met mij mee draag, heb ik DSPS (delayed sleep phase syndrome) ontwikkeld.

    Rust, reinheid en regelmaat, is het beste advies!

  23. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wat een boeiend artikel! In het verleden was ik echt een stresskip. Ik rende van hot naar her en kon mij overal druk om maken. Ik dacht dat de hele wereld afhankelijk van mij was! Sinds een paar jaar zorg ik beter voor mijzelf. Ik durf nu gerust een dag te niksen of alleen dat te doen waar ik mij goed bij voel. Het maakt mijn hoofd leeg en geeft rust. Door die lukt het stukken beter om mijn werk te doen en ben ik een prettiger mens. Mijn hoofdpijn is weg en ik heb meer energie!
    Tijd voor jezelf nemen en ontspannen is zo belangrijk!!

  24. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik heb soms stress, bijvoorbeeld nu. Toetsweek, blog, social life, alles.
    Gelukkig is er al iets verbeters( papa heeft weer werk, als alles goed gaat), maar voor de rest. (a)

  25. famke
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Interessant artikel !
    Ik heb zelf heel veel last van stress, dat komt vooral door mn ziekte en school. Ontspannen lukt dan niet, maar ik ga wel 1 keer in de 2 maanden bij de schoonheidsspecialiste langs wat dan wel lekker ontspannend is ! Ik kijk uit naar de post over lavendel !

  26. Iris
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wat een goed artikel weer, Serena! Deze site is stiekem gewoon super educatief 😉

  27. Liekx
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wat een ontzettend interessant artikel Serena! Ik zit nu 3 weken verplicht thuis omdat ik tegen een burn-out aanliep. Hopelijk komt het dan weer een beetje in balans! Boeiend om te lezen hoe het werkt in je lichaam…

    Ik gebruik nu lekker veel een lavendel douchecrème (Weleda). Lekker voor je huid en die geur is echt rustgevend 🙂 Ben benieuwd naar je artikel over lavendel!

  28. Marieke
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik heb op het moment een burn – out. Door school. Ik ben Chronisch ziek al. En school hield er totaal geen rekening mee. Heb het toen uiteindelijk voor elkaar gekregen om niet meer naar school te hoeven. Maar alleen als ik een toets heb. Maar dat houdt dan in dat ik alles zelf moet doen. Zelf leren, zelf hw maken zelf alles voorbereiden. Dus als wiskunde even moeilijk is moet ik het helemaal zelf uit puzzelen zonder leraar. Doordat ik al ziek ben. Kwam alles nog wat harder aan waardoor ik nog vaker ziek was waardoor me schema weer verkeerd liep. Zit nu aan het eind van het jaar, en moet eigenlijk 5 toetsen per week doen voor 6 weken lang. Ben oververmoeid,depressief,alles in me lichaam doet pijn en zit in een emotionele rollercoaster. Moet nu van me dokter 5 weken niks doen. Nou en dat is niet echt makkelijk als je weet wat je nog allemaal moet doen….

    • Liekx
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Ook al is het moeilijk, geef je alsjeblieft wel over aan dat niks doen! 🙂 Je lichaam (en geest) heeft die rust nu echt even nodig als ik het zo lees…

      • Marieke
        3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

        Ja klopt. Moet helaas deze week toch minimaal 2 toetsen maken. Toetsweek…

  29. Judith
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Interessant! Bedankt voor deze info en dat je de bronnen erbij het vermeld. Erg fijn! Kijk uit naar het artikel over lavendel.

  30. Vlinder
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Jep heb genoeg stress gehad. In sommige gevallen moest ik gewoon weg uit de situatie waar ik in zat maar ook stress om werk etc. ken ik maar al te goed.

    Wat bij mij helpt is om het van me af te schrijven en dan kijken waar de oorzaak ligt en dat aan te pakken. Dus van een afstandje observeren. Heeft ook lang geduurd voor ik er achter kwam dat dat voor mij de juiste manier is..

  31. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    echt stress heb ik niet zo veel last van, paniek komt wel vaak voor! handig artikel weer, serena!

  32. Marije
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik heb sinds gister last van stress, zo erg dat ik echt in paniek was. Ik kreeg te horen dat mijn scriptie heel snel af moet zijn en moet nog best wel wat doen, stress!!!

  33. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Interrestant artikel. Ik stress niet zo heel vaak, behalve tijdens een toetsweek en tijdens het koken.

  34. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Nou hier kan ik rustig over meepraten. Ik heb 3 jaar geleden thuisgezeten met een bijna burn out. Ik was 24, net afgestudeerd en volop bezig in mijn eerste baan. Ik wilde vooral alles goed doen en niemand teleurstellen. Dat heeft me uiteindelijk de kop gekost. Ik kreeg Pfeiffer en dat was de laatste druppel. Die rustmomenten die ik toen niet nam, neem ik nu wel. Zo plan ik bewust maar 1 sociale activieteit per weekend, sla ik geen sportles over en kijk ik geen tv meer. daar werd ik juist onustig van. de gedachte dat ik anders te veel zou missen was te groot, dus mis ik nu alles maar. Ik kijk alleen nog films en series op dvd als het mij uitkomt. En dat werkt!

  35. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Handig! Hier heb ik altijd zo’n last van.. Ik maak me altijd veel te snel druk over dingen!

  36. Manon
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wat een leuk artikel! Ben ook benieuwd naar je artikel over lavendel wat ik kan wel wat ontstress gebruiken! Ik stress echt zo snel. Mn vriend zei dit weekend al: als jij je nou niet altijd zo druk maakt over al die dingen, want eigenlijk is er vaak nik, dan leef je waarschijnlijk 20 jaar langer haha. Maar dan heb ik het nu ook wel bijzonder druk met mijn school en thuissituatie. Maar ik doe mn best!

  37. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    leuk om te lezen… Dat hoofd van die jongen met die waterballon spreekt boekdelen >__<

  38. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Jeuj, stresskipje hier. Intressant artikel wel!

  39. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    wat een informatief artikel, maar wel super duidelijk en helder geschreven, echt heel goed!
    Zodra ik ga stressen, verlam ik helemaal en kan ik niks meer doen. Het was vorig jaar dan ook een fijn eindexamenjaar (not). Gelukkig ben ik niet gelijk doorgegaan naar mijn vervolgstudie en ben ik nu een jaar ontspannen thuis, want ik merk dat ik nog steeds heel erg moe ben van de afgelopen jaren 🙁

    • Denise
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Dat heb ik ook gedaan en dat is de beste keuze die ik in mijn leven heb gemaakt! Ik heb echt de tijd gekregen om uit te rusten en het heeft mijn persoonlijkheid erg veranderd. Ik heb mezelf in dat jaar leren kennen.

  40. Femke
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Interessant artikel, zo kom je weer eens meer over een bepaald onderwerp te weten!
    Ik heb eigenlijk niet zo vaak stress, gelukkig maar!

  41. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik stress. Ik stress heel vaak. Vandaag heb ik bijvoorbeeld weer een proefwerk Frans en Grieks. Ik heb keihard gewerkt en dat weet ik, maar ik blijf stressen. Dat wordt uiteindelijk een black-out. Yup. Maat na deze dag zijn er alleen nog maar makkelijke toetsen dus dan kan ik weer rustig aandoen. Ik haat het zo, dat gestress van mij, het slaat nergens op en dat weet ik zelf ook. Ik ben slim zat en ik werk hard, maar voor bepaalde vakken presteer ik zwaar onder mijn niveau.

    Zo. Klaar met mijn klaagverhaal. Ik vind het echt een ontzettend fijn en duidelijk artikel, je hebt je er weer goed in verdiept. Herl interessant, ik ga het nog een keer goed doorlezen.

    • Marielle
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Heb je misschien last van faalangst? Als docent zie ik wel vaker deze symptomen langskomen, en dan kan het soms leiden tot faalangst…

      En succes met je proefwerken!

      • 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

        Ja, ik heb faalangst. Ik heb er een test ervoor gedaan en een training gevolgd, dat hielp niet. Nu heb ik valeriaan-pillen en dat werkt wel redelijk.

        De proefwerken zijn wel goed gegaan, bedankt.

  42. Zina
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Wat een fijn artikel! Ook heel herkenbaar! Ik heb een jaar tot anderhalf jaar geleden een stress – en angststoornis gehad, wat zich ook doorzette in obsessief, compulsief gedrag. Dit kwam door school en mijn situatie thuis. Dat was echt een van de rotste periodes in mijn leven. Alles stond gewoon niet meer op een rijtje. Mensen moeten echt waken voor stress, het maakt meer kapot dan je lief is! Heel mooi artikel, Serena. Echt tof!

  43. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Dit artikel komt precies op het juiste moment.
    ik ben de laatste tijd echt op.
    (dit komt ook mede door pfeiffer)
    ik ben overdag niet vooruit te branden, dit is nou al de 8e dag dat ik knallende koppijn heb, niet aan 1 stuk door gelukkig maar wel elke dag een paar uur. en elke dag misselijk en duizelig. en kan geen eetlust hebben ook te maken hebben met stress?
    kan ‘s nachts echt niet slapen. lig eerst heel lang wakker en dan slaap ik pas laat en word ik telkens weer wakker waarna ik niet goed terug in slaap kan vallen. ik slik er zelfs medicatie voor om te kunnen slapen want slaap al maanden slecht. alleen deze pille mag je om de dag, wat doe ik nou, ik lag er gister om half 10 in in me bed, maar om half 1 lag ik nog steeds wakker, dus heb ik een slaappil genomen (had er die dag voor ook al 1 inggenomen) maar kan echt niet slapen, met die pil wel beter gelukkig. dus het was dit of heel de nacht niet slapen. en dan zit ik weer over alles te piekeren, school, cijfers, stage, me vrienden, me familie, over mezelf, ben ik wel leuk genoeg.. bla bla bla..
    word er echt moe van 🙁 het liefst wil ik vandaag heel de dag in me bed liggen maar helaas.. ik moet naar school

    • Denise
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Ik ken het gevoel aargh verschrikkelijk ik werd opeens heel ziek, me keel was dik en ik had 1 week koorts. Het bleek dus dat ik pfeiffer had. Ik had de week erna mijn eerste tentamens en ik zat zo te stressen. Maar gelukkig heb ik ze wel gehaald, ik weet niet hoe haha. Maar het sloopt je echt, ik lag elke dag op de bank en kon niks doen. Ik heb toen homeopathische pillen genomen en dat heeft heel erg geholpen. Verder ben ik nu echt bezig met vitamines en extra eten binnenkrijgen, want mijn immuunsysteem is echt zwak en pfeiffer sluipt erin als je zwak bent! Dus zorg echt dat je die rust neemt en weet je dat we door piekeren onszelf ziek maken? Als ik een probleem heb en het niet uit, krijg ik keelpijn. Het is heel raar, maar ik zet mezelf letterlijk op slot. Als ik daarna heb gepraat voelt het al beter. Dus mijn tip: let echt op je voedsel en zorg dat je je vitamines binnenkrijgt, neem echt je rust en probeer te leren als je je even goed voel want anders neem je de stof toch niet op en praat over je gevoelens en ga niet piekeren. Gedachtes als: ben ik wel leuk genoeg moet je echt niet hebben! Een aanrader is het boek ‘De kracht van positief denken’. Daar zegt hij op een gegeven moment dat mensen alleen maar kijken naar wat ze niet hebben: niet genoeg geld, geen dure auto etc. Dan is de opdracht om een lijstje te maken van wat je wel hebt, en dat is meer dan je denkt!
      Bijvoorbeeld:
      1. een dak boven mijn hoofd
      2. een familie
      3. vrienden
      4. de mogelijkheid om naar school te gaan
      5. elke dag genoeg te eten
      6. ik ben een gezond persoon (je hebt 2 ogen die het doen, 2 benen en 2 armen)
      7. ik heb een vriendelijk karakter
      8. ik heb elke dag kleding om aan te trekken
      enzovoorts!

      • 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

        jaa het is echt een vreselijk gevoel.. en dan ook nog is pfeiffer. jaa had precies hetzelfde! opgezette en pijnlijke keel (bleken dus achteraf die klieren te zijn), koorts, ontzettend moe ook al doe je heel de dag niks. en ik maar denken dat het een griepje was, dus ik heb meer als een maand met vermoeidheid gelopen zonder dat ik de oorzaak er van wist, en daarna tig bezoekjes aan de dokter gebracht en die wist zelf niet eens wat het kon zijn.. daarna weer veel ziekenhuis bezoeken en na 3 maanden hadden ze eindelijk gevonden wat het was hoor.. pfeiffer.
        ik probeer genoeg rust te nemen maar met drukte van school en stage schiet dat er soms tussendoor.
        genoeg eten is juist een probleem, aangezien ik een eetstoornis heb.. dus gedachtes als: ben ik wel leuk en ben ik wel dun genoeg spoken bijna elke dag wel door mijn hoofd 🙁 het zijn denk ik ook al die dingen samen die maken dat ik zoveel klachten heb: eetstoornis, pfeiffer, stress..
        ik praat er met mensen niet zo vaak over, omdat ik dan denk: ik wil ze niet lastig vallen met mijn probleem of ik stel me vast aan..
        en dan heb ik alles van dat lijstje opgenoemd en toch kan ik niet tevreden met mezelf zijn.. daar schaam ik me best voor.
        ik probeer het allemaal zo goed mogelijk door te komen, maar het blijft moeilijk als je met jezelf in de knoop zit 🙁

        • Denise
          3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

          Ooh wow dat is erg lang. Ik moest meteen bloedprikken en toen konden ze mijn waarden zien. Ik snap dat het heel lastig is, gelukkig heb ik er nu minder last van. Ja zo voedt je je lichaam natuurlijk niet en door de stress ben je sneller vatbaar voor ziektes. Alsjeblieft mag ik je 1 ding zeggen? Denk nooit dat je je aanstelt. Je valt mensen echt niet lastig. Die gedachte moet je echt uit je hoofd zetten. Dat bestaat niet! Mensen kunnen je alleen helpen als je ze om hulp vraagt. Die les heb ik allang geleerd en moet je nooit vergeten. Weet je wat het is, zo was het bij mij. Ik ging denken dat ik niet genoeg was en het niet verdiende. Vervolgens wilde ik dat mensen mij hielpen en aandacht gaven, maar ik vroeg er niet om. En dan ga je weer denken: wat doe ik fout? En dan heb je dus een negatieve cyclus. Mensen kunnen niet in jouw hoofd kijken en weten wat je voelt, waar je behoefte aan hebt. Dus ga alsjeblieft met iemand praten! Express your feelings!! Durf je kwetsbaar op te stellen en wees bereid om hulp te accepteren!

    • 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Ik weet niet hoe lang je die slaappillen al neemt en of het “echte” slaappillen zijn… Maar waarschijnlijk zijn ze verslavend en moet je ze echt niet zo vaak nemen!

      Misschien eens vragen aan de dokter voor hartcoherentie training, daardoor leer je (ondanks stres) beter in slaap te komen 🙂 Zonder slaappillen!

      • 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

        Ik heb geen idee eigenlijk of het echte slaappillen zijn, maar de dokter heeft ze voorgeschreven dus dan denk ik van wel.
        (eerst had ik pillen die heette Natrizepam die heb ik 3 weken geslikt maar die hielpen niet bij mij, en nu heb ik pillen die zolpidemtart heten en die moet ik nu eerst weer 3 weken slikken)
        ik neem pas vrijdag weer een slaappil, want ik wil niet afhankelijk zijn van die dingen en er al helemaal niet aan verslaafd raken.

        • Evelien
          3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

          Volgens mij zijn dit antidepressiva?
          Ik heb ook een tijd echte slaappillen gekregen om weer in een ritme te kunnen komen en daarna een antidepressiva. Nu slaap ik gelukkig zonder hulp als een roosje!

        • Denise
          3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

          Ik zou liever melatonine pillen nemen. Dit is een natuurlijke stof die je lichaam ook aanmaakt. Maar ook hier geldt: neem het niet te vaak in.

          • 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

            Melatonine heb ik vóórdat ik deze pillen kreeg geslikt, maar helaas werkte dit niet bij mij. met die pillen sliep ik niet, heb echt al zo veel geprobeerd om lekker te kunnen slapen. niks lijkt te helpen, wil gewoon weer lekker kunnen slapen..

    • Sylvia
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      hoi,
      dat misselijke en duizelige komt me ook bekend voor (ik heb een tijdje na jou een bericht neergezet, hier heb ik dit niet in vermeldmaar het zijn wel dingen die ik ook heb).
      Het kan ook door lage bloeddruk komen, daar heb ik ook het vaak van, en nu misschien ook extra door de stress die ik heb door mijn pas overleden vader. Ik zou dus even kijken hoe het met je bloeddruk is. Weinig eten zorgt ook voor die klachten. Te weinig drinken ook (kan ook de bloeddruk verlagen, bij mij tenminste wel als ik te weinig drink)
      beterschap meid

  44. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    weer zo’n leerzaam artikel =) echt heel leuk om te lezen.

  45. Marloes
    3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    De cortisol aanmaak van stress zorgt ook nog voor opslag van vet rond de buik, dus stress is ook nog dikmakend…

    • studentje
      3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

      Ik krijg juist heel weinig trek door stress en val enorm af. Ook niet al te best dus.

  46. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik ben op dit moment erg onrustig! Morgen gaan mijn vriend en ik tekenen voor een koophuis! Mijn nagels gaan eraan, brok in mijn keel, niet kunnen slapen en buikpijn.. Ik ben echt een stresskip!

  47. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik heb ook weleens stress maar bij werkt het om creatief te zijn of een lekkere wandeling te maken :).

  48. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Ik heb zelf ook wel regelmatig stress, dus dit is zeker een handig en leerzaam artikel voor mij!

  49. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    ik heb momenteel wel stress.
    school, break-up, thuis, sport..
    ik probeer dan aan niks te denken en dan ga ik vaak dansen of zingen ofzo. in de hoop dat ik ontspan..
    ik ben trouwens 14 :3

    Xx.

  50. 3 april 2012 / dinsdag, 3 april 2012

    Interressant artikel, ik heb wel eens Stress maar probeer er erg op te letten. Dan ga ik sporten zodat mijn lichaam niet op slot gaat. Of ik deel met mij ‘s als bet iets met werkdruk te maken heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *