Singapore Beauty: what's different?

De afgelopen twee dagen heb ik vooral veel shopping malls gezien (don't worry, vanavond ga ik wat cultuur snuiven!) en het leek me leuk om jullie aan de hand van (stiekem) door mij gemaakte foto's mijn eerste indruk van Singapore te geven. En met name, wat is er op beautygebied anders dan in Nederland?

Allereerst: het weer. Het is hier lekker warm en altijd rond de 30 graden. So far, so good. De luchtvochtigheid is hier helaas ook altijd erg hoog, waardoor het weer buiten wat klam en benauwd aanvoelt. Het is soms zonnig, soms bewolkt en door de hoge gebouwen in de binnenstad vrijwel windstil. Bij de kust staat er wel een lekker briesje. Ondanks het warme weer zie ik toch zat mensen in een lange broek lopen. Lange, zwarte broeken en longsleeves. Say whut? Ook de haren worden over het algemeen los gedragen. Het lijkt wel alsof het weer op sommige mensen gewoon geen invloed heeft. Of ze doen gewoon tof?

Wat me ook opviel zijn de hoeveelheid parapluutjes op straat. Eerst dacht ik dat de mensen hier gewoon goed voorbereid wilden zijn op een eventuele regenbui (dat is hier niet zo heel erg gek, namelijk), maar nee, het is pure zonnebescherming. 'Helpt dat nou echt?' vroeg ik aan Renee, die net vertelde dat haar moeder ook met een parapluutje loopt. Volgens Renee houdt een paraplu zeker de nodige warmte en vochtigheid tegen, maar loopt men er ook deels mee omdat ze zoveel mogelijk UV straling willen tegenhouden. Men wil hier namelijk ab-so-luut niet bruin worden door de zon. Het liefst is men hier zo bleek mogelijk.

Dat men hier dol is op blanke huidjes is meteen duidelijk wanneer je een drogist of parfumerie binnen loopt. Overal hangen posters en affiches van ontzettend knappe Aziatische modellen of celebrities die het ene na het andere 'Whitening' product aanprijzen. Volgens Renee vind je in Singapore dan ook geen enkel 'bronzing' product. Geen zelfbruiners, geen zonnebanken en maar heel weinig bronzing powders. In Nederland heb je toch van die bodylotions die je benen geleidelijk een zomers tintje geven, waardoor je er na 14 dagen bijloopt met een gezond kleurtje? Hier in Singapore hebben ze exact het tegenovergestelde; fairer in 14 days.

En niet alleen het gezicht en het lichaam moet gebleekt worden, ook de tepels moeten er aan geloven! Pink Nipple cream voor lichtere tepels. Ow yeah!

En natuurlijk slaan de BB creams je hier om de oren. Er zijn hier veel Aziatische merken met BB creams, maar ook de Westerse merken ontwikkelen BB creams speciaal gericht op de Aziatische markt. Zoals we weten zijn er sinds een tijdje ook BB creams van Westerse merken in Nederland te koop, alhoewel ik die van Garnier en L'Oréal hier dan weer niet gespot heb. Wel heb ik een BB cream van Maybelline gezien die hoogstwaarschijnlijk ook snel richting Nederland zal komen. Of misschien wel niet! Who knows?

Omdat ik wist dat Singapore het land van de BB creams zou zijn met vele malen meer keuze dan bij ons, ben ik naarstig op zoek gegaan naar een geschikte kleur voor mijn getinte huid. Nadat ik het 80e flesje had opengedraaid gaf ik het op: elke kleur is te licht, te roze of te grijzig. Mijn enige 'hoop' is de BB cream van Bobbi Brown in de kleur medium, maar die was helaas uitverkocht. De BB cream van Bobbi Brown is alleen in Azië te koop, dus hopelijk kan ik deze nog last minute op het vliegveld scoren..

Zie je het merk van deze leuke verpakkingen haarverf? BEAUTYLABO! Haha! Deze haarverf is speciaal gemaakt voor brunettes en richt zich puur op de Aziatische markt. Bijna iedereen verft haar haren hier in Singapore, viel me op. Maar even serieus, als haarverfverpakkingen eruit zien als gekleurde bekers milkshake met eetbare kleurnamen als Bitter Chocolat, Macaroon Beige en Caramel Latte dan zou jij dat toch ook doen?

Men focust zich hier in Singapore heel erg op één bepaald schoonheidsideaal. De blanke huid weten we nu, maar een 'sharp oval face' is hier kennelijk ook heel gewild. Ik heb meerdere producten gezien waarmee je je kaaklijn kunt 'slenderen' tot het de gewenste ovale vorm heeft. Right…

Iets anders wat me hier opviel was de aandacht voor beauty van binnenuit. Men verkoopt hier ontzettend veel drankjes met anti-oxidanten, collageen en weet ik veel wat nog meer om de huid van binnenuit te laten stralen. Hieronder kun je het niet zo goed lezen, maar naast het model staat 'drink a bottle every night, look radiant every day'. In Nederland kennen we ook wel die 'gezonde drankjes', maar hier richten ze deze drankjes echt op het uiterlijk en in Nederland is het gewoon bedoeld om gezonder te leven.

 Ze doen hier in Singapore trouwens echt ALLES om een product te verkopen en daarmee doel ik op de mooie, schattige verpakkingen. Soms gaan ze net een stapje te ver. Gisteren in de supermarkt bijvoorbeeld zag ik een zak zoutjes met een schattig plaatje van een getekend konijn erop, maar als je niet beter zou weten dan zou je denken dat het konijnenvoer zou zijn!

Alle beautyproducten worden zo'n beetje 'eetbaar' gemaakt, dat hebben jullie gisteren in de shoplog kunnen zien. Alles in de vorm van cupcakes, milkshakes, icecreams, fruit en alles natuurlijk in lieflijke pastelkleurtjes. Er zit nog net geen kanten randje aan.

De verpakkingen zijn prachtig, maar hierdoor krijgt het al snel een hoog 'Bart Smit' gehalte terwijl de inhoud echt van prima kwaliteit is. Maar, eerlijk is eerlijk: ik ben een sucker voor cute packaging en ik moet mezelf dan ook enorm bedwingen niet de hele tent leeg te kopen! Ik moet zeggen dat het wel 'helpt'. Ik vind het nu namelijk een stuk leuker om mijn gezicht te reinigen ^^

Zelf schoentjes zijn hier extra schattig! I know, het zijn een soort Marc Jacobs mouse flat knock-offs, maar ik wilde ze toch even laten zien. Trouwens,  Renee heeft maat 40 en ze heeft hier echt moeite met het vinden van schoenen in haar maat. Bizar he? Maat 40 is in Nederland heel normaal. Zelf ik viste met mijn maat 39 een paar keer achter het net, dan hadden ze alleen nog maat 35, 36 en 37 over. Voor meiden met kleine voetjes is Singapore (en ik denk heel Azië) een schoenenparadijs! Voor meiden met schoenmaat 40 en hoger: not so much.

Oja, ik zou nog over de kapper vertellen! Ik had van bezoeker Fonghwa gehoord dat ik écht in Singapore naar de kapper moest gaan. Dus ik stap een salon binnen voor een minimale knipbeurt (alleen de puntjes, hehe), eigelijk alleen omdat ik zo nieuwsgierig was naar waar Fonghwa zo mysterieus over deed. Gelukkig had ik het al snel door, want toen we naar de wasbak liepen voor een wasbeurt zag ik meteen wat er anders was vergeleken met Nederland: de stoel.

In Nederland laat men je een halve nekblessure oplopen wanneer je je haren bij de kapper laat wassen (serieus, soms krijg ik mijn hoofd maar met moeite omhoog na afloop en die wasbak is keihard), maar in Singapore mag je – hop – languit liggen. Echt je ligt heerlijk, alsof je op een bedje ligt. En terwijl je haren worden gewassen krijg je een uitgebreide hoofdmassage en pakt de kapper voor het gemak ook maar meteen even je nek en een stukje rug mee. Heerlijk! Omdat je gewoon ligt te chillen is dit minimale belasting voor je nek, en wanneer de kapper je achterhoofd wilt wassen of masseren tilt hij je hoofd gewoon rustig op, doet zijn ding op je achterhoofd, en legt hij het zachtjes weer neer. Je hoofd ligt trouwens op een zacht kussentje. GENIETEN!

Ok, om even een betere indruk te geven van hoe je in de stoel ligt ben ik er zelf in gaan liggen, maar wel echt met de meest erge double chin ooit! Dus niet lachen, dit is puur ter demonstratie:

Heb je een klein beetje gelachen? Mooi. Ik namelijk ook 🙂

Terwijl mijn haren werden geknipt en geföhnd kreeg ik tegelijkertijd een manicure. Weer zoiets geniaals! Bespaart een hoop tijd. Kappers en kapsters van Nederland, mochten jullie dit lezen: introduceer ALSJEBLIEFT deze Aziatische kappersstoelen in Nederland. Zo veel beter dan die stoelen die we nu hebben. Wie wilt er nu rechtop zitten met je hoofd in een keiharde wasbak gedrukt, terwijl het ook zo kan? Right?

Nog even de opvallende puntjes op een rijtje!

 • Hier zijn amper tot geen zelfbruiners te koop (volgens mijn host kun je die alleen krijgen in de appartementencomplex shops waar de expats wonen).
 • Vrouwen lopen hier graag met een paraplu om zich te beschermen tegen de zon, de hitte en de vochtigheid.
 • Het grootste gedeelte van de skincare richt zich op 'whitening & brightening'.
 • Men richt zich hier ook veel op beautydrankjes om de huid mooi te maken van binnenuit.
 • Beautyproducten worden hier heel schattig verpakt. Niet alles, maar de 'jonge' merken vooral.
 • Een ovaal gezicht is hier helemaal de bom.
 • Schoenmaat 40 en hoger is hier lastig te krijgen.
 • Men gaat hier naar de kapper als een baas.

Wat me verder nog opviel, of eigenlijk meeviel, was het gebruik van circle lenses. Ik heb misschien twee meiden met deze lenzen gezien, terwijl ik dacht dat iedereen ze hier zou dragen. Verder dragen de meiden hier niet eens zo heel veel make-up, de meesten zijn make-up loos. Snap ik ook wel, met dit gekke weer hier. Alles druipt er toch weer vanaf. Ik denk dat ze pas moeite doen wanneer ze uitgaan of er representatief uit moeten zien voor werk of iets dergelijks.

Wat vinden jullie van de Aziatische beautyproducten en van de verschillen op beautygebied tussen Nederland en Azië?

Until next time,
Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

196 Reacties

 1. Anita
  1 juli 2012 / zondag, 1 juli 2012

  Wat een leuk artikel weer om te lezen.
  Leuke foto Serena.

 2. Angela
  29 juni 2012 / vrijdag, 29 juni 2012

  Hihi wat een leuk artiekel. Ik zelf ben net terug van me vakantie in thailand. Moet zeggen dat ik veel vergelijknissen zie! Moest soms wel lachen om vrouwen met withning producten op…. Net een spook masker! Netjes overlopen qua kleur wat wij met onze foundations doen doen hun niet….

  Ook kleding lange mouwen en lange broek. Dit is nderdaad deels tegen de zon. Maar de meeste thaise mensen doen dit ook uit fatsoen. Het scheint dat ze bermudas verafschuwen. Enige plek waar die gepast zijn is als je op het land werkt of naar het strand gaat.
  Ook leuk. Thaise mensen gaan gekleed zwemmen! Vraag me af of dat ook zo ver gaat in singapore.

  Vind de mode verschijnselen wel grappig…. Zij met getinte huid veel zon willen zo blank mogelijk blijven en wij europianen met onze blanke huidjes juist zo bruin mogelijk! Als we nou eens wisselen an klimaat?