Review: Mason Pearson haarborstel

Zo’n twee weken geleden liet ik jullie allemaal stijl achteroverslaan toen ik vertelde dat ik een haarborstel had aangeschaft van zo’n €80. Dat lezen jullie goed, ik heb maar liefst 80 ekkies neergeknalt voor een ding die je ook voor een paar euro bij de drogist kan kopen. Why would you do that? Is deze borstel zijn geld echt waard? Lees mijn ervaringen tot nu toe over de legendarische de Mason Pearson hairbrush na de klik!

Mijn haar is heilig. Ik verzorg het graag met de beste haar- en stylingproducten en daar valt een haarborstel ook onder. De Mason Pearson borstels worden ook wel de Rolls Royce onder de haarborstels genoemd. Het is de creme de la creme, de beste in zijn soort. Je kunt je misschien wel voorstellen dat mijn interesse meteen gewekt was en ik heb er sindsdien veel informatie over opgezocht.

De Mason Pearson haarborstels zijn in 1885 door Mason Pearson bedacht en vervaardigd. Hij bleef de borstels vernieuwen en verbeteren en in het jaar 1918 heeft hij patent op zijn verbeterde model aangevraagd. Sindsdien worden de borstels eigenlijk nog steeds gemaakt zoals toe, met de originele technieken en met de hand vervaardigd. 
Het unieke rubberen kussen zorgt voor efficient borstelen, masseert zacht de hoofdhuid en is makkelijk te hanteren. Het cellulose plastic handvat is met de hand gepolijst en alle scherpe randjes zijn verwijderd zodat de borstel comfortabel in de hand ligt. Mason Pearson maakt hun producten van een duurzame kwaliteit. Natuurlijk zijn hun haarborstels niet onverwoestbaar, maar met een beetje zorg gaan hun haarborstels jarenlang mee. De pennen zijn gemaakt van 100% boar bristles (haren van een mannetjes varken) of van nylon dat speciaal door Mason Pearson is ontwikkeld of van een combinatie van varkenshaar en nylon.

Omdat varkensharen wat buigzamer zijn wordt dit aangeraden voor normaal tot fijn haar. Nylon is wat stugger en borstelt sneller klitten uit wat stugger haar.
Pure Boar Bristles – voor normaal tot fijn haar, lang fijn haar
Combination (boar bristles + nylon) – normaal tot kort, stug haar
All Nylon – heel dik haar
Hoewel ik een Aziatisch afkomst heb zijn mijn haren niet dik en stug. Ik heb wel vrij veel haar, maar de haren op zich zijn normaal tot fijn. Ik heb ook lang haar, dus koos ik voor een 100% pure boar bristle brush. Er bestaan verschillende modellen, bijvoorbeeld een pocket size, handy size, medium size en large size. Ik koos voor de handy size. Dit model ligt lekker in de hand en is voor mij groot genoeg om goede slagen te kunnen maken tijdens het borstelen.
Bij dit model krijg je een gratis Cleaning Brush, een borstel waarmee je je haarborstel kan onderhouden en schoonmaken. In de doos zit een hele uitgebreide instructie van hoe je je Mason Pearson hairbrush het beste kunt reinigen en welke producten je beter kunt laten (geen ammonia, geen zeep, alcohol of olie, want dat tast het rubber aan) zodat de haarborstel zo lang mogelijk mee gaat. Een andere keer zal ik laten zien wat de beste manier is van het reinigen van je borstel volgens Mason Pearson, ze hebben namelijk een heel stappenplan uitgeschreven.
cleaning brush

Hoewel mijn haren er voor het slapen nog mooi glad en zacht uitzien, word ik elke ochtend wakker met een droog bosje stro onderin. Zie de foto hieronder.

Meestal is er dan minimaal een wasbeurt met flink veel conditioner nodig gevolgd door een paar pompjes serum om het er weer uit te laten zien zoals de dag ervoor. Sinds in de Mason Pearson haarborstel in gebruik heb genomen is slechts een goede borstelbeurt voldoende. Kijk!

Inmiddels lijkt haren borstelen wel een hobby van me! Soms kom ik thuis, pak ik de haarborstel en begin ik mijn haren spontaan te borstelen. Het is gewoon zo fijn om te doen! En met de Mason Pearson brush lijkt het ook haast een luxe spa momentje ^^

De boar bristles kunnen wat ‘hard’ en ‘snijdend’ aanvoelen op je huid, vooral in je nek en op je oor, dus probeer echt alleen je haren te raken en leg de borstel rustig neer op je hoofdhuid in plaats van ‘slaan’. Verder is het ook een kwestie van wennen vind ik. Mijn klitten zijn er in elk geval snel uit en mijn haren lijken glanzender en vooral zachter dan voorheen. Deze borstel beschadigd mijn haar niet, als ik de borstel reinig zie ik alleen lange, losgelaten haren zitten en geen kleine stukjes afgebroken haar (wat ik met mijn andere borstels wel had). 
Van de mensen die al langere tijd een Mason Pearson in hun bezit hebben zijn hoor ik alleen maar positieve verhalen. Ook hebben ze de borstel echt al heel lang, zo’n 10 tot 15 jaar, en wie weet kan hij nog veel langer mee. Een haarborstel van €80 is dan misschien wel iets waar je stijl van achterover slaat, maar als zo’n borstel 20 jaar meegaat (en je gebruikt het elke dag) dan zie ik het eerder als een investering. Net zoiets als goede make-up kwasten. Ik ben dol op mijn haren en het is fijn om ze met een kwaliteitsproduct te behandelen. 
Ik kan de Mason Pearson haarborstels aan iedereen aanraden. Ik kocht die van mij bij in Antwerpen bij Planet Parfum, maar er zijn ook diverse webshops die ze verkopen. Kijk voor meer informatie op de officiële site  www.masonpearson.com.

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

22 Reacties

  1. Rani Evaert
    23 augustus 2018 / donderdag, 23 augustus 2018

    Ik ken de haarborstel al van zolang ik me kan herinneren en heb nooit een andere gebruikt! Mijn grootmoeder zaliger moet hem (bristle&nylon, pocket size) in de beginjaren toen zij 20 was aangekocht hebben, hem doorgegeven aan mijn moeder en momenteel is hij in mijn bezit. Hij gaat dus al meerdere tientallen jaren mee en ziet er nog altijd zo goed als nieuw uit! Eén keer was ik hem bijna kwijt en ik kon zo wenen, geen enkele andere borstel kan zo snel en pijnloos alle klitten verwijderen. Ik was eff nieuwsgierig naar het merk en zocht het even op, ik snap volledig waarom dit de ‘Rolls Royce’ onder de borstels is.

  2. Daniëlle
    9 september 2017 / zaterdag, 9 september 2017

    Hallo,

    In je artikel vertel je dat je nog eens zou vertellen hoe je de borstel zou moeten reinigen volgens mason pearson. Graag zou ik dit willen weten. Ik heb mijn borstel pas nieuw en zou willen weten welk middel je in het water zou moeten doen voor de grote reiniging. Ik kon zo geen artikel vinden waar je dit al eens hebt verteld.

  3. Eveline
    3 april 2017 / maandag, 3 april 2017

    Hoi Serena,

    gezien dit artikel alweer een tijdje geleden is en ik al een tijdje overweeg (ja, overweeg. Man, wat een hoop centjes voor een borstel!) vroeg ik me af of je op dit moment nog steeds zo enthousiast bent.

    • Dani
      1 juli 2017 / zaterdag, 1 juli 2017

      Ik heb zelf deze borstel ongeveer anderhalfjaar geleden gekocht en nog steeds suuuper tevreden. Ik heb lang (tot mijn billen) haar met gemiddelde dikte. Door deze borstel is mijn haar altijd zo mooi zacht en iedereen die mijn borstel wel eens heeft gebruikt is verslaafd 😂. Het is een investering maar dan heb je ook echt wat! Ik heb trouwens de combi.

  4. A
    1 augustus 2016 / maandag, 1 augustus 2016

    Heel goed dat je dit uitzoekt. Bij tros radar was vorig jaar een vreselijke uitzending over varkens in China die levend gevild werden voor hun haren en bebloed op hopen lagen te creperen.. vreselijk! Daarom durf ik nu geen varkenshaar meer te kopen.. Terwijl ik het wel fijn vind om mijn haar met varkenshaar te borstelen.. Graag zoek ik dan ook een varkensharen borstel, met haar dat niet uit China komt!!!

  5. Sira
    1 oktober 2014 / woensdag, 1 oktober 2014

    Hoi serena, ik was aan het twijfelen tussen de Tangle Teezer en de Mason Pearson.
    Ik weet dat de mason pearson veel meer geld waard is dan de Tangle Teezer maar misschien werkt het even goed zou jij misschien een filmpje erover maken.

    liefs,Sira

  6. Sira
    1 oktober 2014 / woensdag, 1 oktober 2014

    Hoi serena, ik was aan het twijfelen tussen de Tangle Teezer en de Mason Pearson.
    Ik weet dat de mason pearson veel meer geld waard is dan de Tangle Teezer maar misschien werkt het even goed zou jij misschien een filmpje erover maken.

    liefs,Sira

  7. Janel
    24 februari 2014 / maandag, 24 februari 2014

    Hi Serena,

    Heb jij ondertussen gespleten bristle haartjes?
    Ik heb mijn Junior MP borstel pas een weekje, en de dame van de webshop zei dat het normaal was en dat dit je haar niet beschadigd. Naar mijn gevoel is dit veels te snel dus heb een nieuwe opgeeist. Ook las ik online dat het je haar wel beschadigd, en dat je ze het beste kan afknippen?

    Groetjes!
    Janel

    • m
      25 februari 2014 / dinsdag, 25 februari 2014

      Heey Janel, naar mijn weten is dat niet goed hoor. Iig, mijn zusje heeft de borstel nu ongeveer 7 jaar en die ziet er nog het zelfde uit als mijn nieuwe versie qua haartjes etc. :o

  8. Tannaz
    7 februari 2014 / vrijdag, 7 februari 2014

    Even een paar vragen.

    -borstel je je haren nat?
    -met wat voor zeep maak je de borstel schoon?
    -ik gebruik een soort olie vooral voor mijn punten. Is dat slecht voor de borstel?

    • m
      17 februari 2014 / maandag, 17 februari 2014

      hier ben ik ook heel erg benieuwd naar…

  9. Annet
    28 oktober 2013 / maandag, 28 oktober 2013

    Hoi Serena,

    Een stukje aanvullende informatie over de herkomst van het varkenshaar.

    De fabrikant zelf heeft mij vandaag laten weten dat de haren bij hun weten op 2 manieren worden verzameld in China, India, etc. Namelijk wanneer de dieren verharen en de afgevallen haren door de bevolking worden verzameld. En daarnaast als bijproduct, wanneer de varkens voor het vlees zijn geslacht. Deze dieren voor de haren alleen houden is volgens Mason Pearson economisch niet haalbaar en ze levend van hun haren ontdoen zou ook onpraktisch en gevaarlijk zijn. Hoe de beesten geslacht worden ‘and so on’ weet Mason Pearson niet. En het bedrijf neemt hierin dus ook geen enkele verantwoordelijkheid.

    Schokkend vind ik het, dat zo’n duur kwaliteitsmerk varkenshaar uit een land laat komen waar dierenwelzijn zo laag op de prioriteitenlijst staat en waar zo weinig controle is op hoe de dieren behandeld worden. En dat het geen verantwoordelijkheid neemt om erop toe te zien dat de dieren die de grondstoffen leveren, goed behandeld worden. Of dat nou in hun eigen achtertuin is, of aan de andere kant van de wereld. Juist van een merk als Mason Pearson zou ik verwachten ik dat het dierenwelzijn gewaarborgd is. Geen haar op mijn hoofd die een product gaat gebruiken waar dieren zo voor moeten lijden…

    Wil je weten over welk lijden ik het dan wel niet heb, dan daag ik je uit de aflevering van de Keuringsdienst te kijken. En dan ook tot en met, en vooral, de laatste 5 minuten. Zónder je ogen of oren te bedekken, wat mijzelf overigens niet gelukt is… http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1365344

    (Enne… Ik wil dit ook eigenlijk echt niet weten. Maar ik vind dat wij dit als consument móeten weten.) Groetjes Annet

    • 29 maart 2015 / zondag, 29 maart 2015

      Hai, ik heb dat filmpje ook gezien en heb ook zitten janken. Het feit dat het een bijproduct van de slacht voor consumptie is, is waar de meeste informatie over de herkomst van de haren stopt. Terwijl de wijze waarop de zwijnen geslacht worden juist is waar het om draait. En ik ben ook verbaasd dat Mason Pearson zijn haren in China haalt. Voor de prijzen die zij vragen hoeft hun haar inkoop niet goedkoop te zijn. En zou het klasse zijn wanneer zij een Echt diervriendelijke borstel zouden aanbieden voor die hoge prijs.
      x

  10. Annet
    28 oktober 2013 / maandag, 28 oktober 2013

    Hoi Serena,

    Wat weet jij over de herkomst van het varkenshaar? Die informatie mis ik in dit stuk. Onlangs kon je in Keuringsdienst voor Waarde zien dat varkenshaar voor kwasten alleen in China geproduceerd wordt. Deze dieren worden hier wreed behandeld voor ze geslacht worden, waarna oa het varkenshaar wordt verzameld. Echt verschrikkelijk…. (laatste 5 minuten op http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1365344) Gelukkig heb ikzelf inmiddels informatie gevonden dat Mason Pearson claimt dat “No animals are harmed in the collection of the boar bristle.”

    Van mij mag je dit aspect best meenemen in een review, het maakt voor mij een belangrijk deel uit van de kwaliteit van een product. Niet alleen de werkzaamheid, gebruiksgemak, etc en de duurzaamheid mbt hoe lang het meegaat, maar ook de duurzaamheid naar de wereld toe en dus de kwaliteit/ herkomst van hun grondstoffen. Ik denk dat eigenlijk niemand een product wil gebruiken waar een dier voor heeft moeten lijden, toch?
    Bovendien kan het de hoge prijs van een product verklaren: biologische kip is ook meer dan 3x zo duur als de normale (plof-)kip..
    Maar bovenalles omdat je vanaf jouw ‘plek’ juist heel mooi hierin kunt bijdragen aan een stukje informatievoorziening/ bewustzijn bij ons, je lezers/ de consument. :)

    Groetjes Annet

  11. Yentl
    5 november 2012 / maandag, 5 november 2012

    He Serena,

    Ik zou ook graag een Mason Pearson borstel willen kopen. Maar weet jij of ik dit ook in een winkel kan kopen? Of alleen op internet? Ik zou het graag eerst even willen zien.

    Groetjes Yentl

  12. 5 juni 2012 / dinsdag, 5 juni 2012

    Mijn haar wordt dus helaas ontzettend statisch van deze borstel (half boar half nylon)

    Heb je daar geen last van??

    • Janel
      24 februari 2014 / maandag, 24 februari 2014

      Mijne ook, tijdens het borstelen ‘vliegt’ ie al de lucht in.. haha.
      Maar ik vind het wel een superborstel

  13. 23 april 2012 / maandag, 23 april 2012

    Ik heb mijn Mason Pearson 20 jaar geleden gekregen en borstel er nog iedere dag mee. Het is de investering meer dan waard! Ga hem nu ook voor mijn dochtertje kopen, want hij glijdt pijnloos door de lastigste klitten. Echte aanrader!!!

  14. 13 januari 2012 / vrijdag, 13 januari 2012

    Heeey Serena ! :)

    Na lang nadenken heb ik vandaag ook een pocket brush van Mason Pearson gekocht :)
    Ik vind kleinere borstels wat handiger :)
    Vriendin van mij hebben thuis ook zo’n borstel en die gaat al 20-25 jaar mee!
    Ben blij met mn investering :D

    xx Marlies :)

    • Janel
      24 februari 2014 / maandag, 24 februari 2014

      Hi,

      Heeft die vriendin van je last van gespleten bristle haartjes?
      Ik heb mijne nl pas een week en er zijn al 2 haartjes gespleten! :S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *