(Re)view by Nena: Blaasontsteking

Moet je ineens vaak naar de WC? Doet het pijn bij het plassen? Heb je aldoor het gevoel dat je moet plassen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een blaasontsteking. Ik heb helaas regelmatig een blaasontsteking en ik kan jullie vertellen: dat is geen pretje! Je voelt je dan ook absoluut niet sexy of gezellig, wanneer je meer tijd op het toilet doorbrengt dan daarbuiten! Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van een blaasontsteking, maar ik heb door mijn ervaringen wel de nodige informatie en tips die ik graag met jullie wil delen. En omdat blaasontsteking een typisch vrouwenkwaaltje is, leek het me leerzaam om er iets meer over te vertellen.

Bron

Wat is nu precies een blaasontsteking?
Laat ik beginnen bij een korte omschrijving van wat een blaasontsteking (Cystitis) nu precies is. Je blaas bevindt zich onder in je buik. Hier wordt de urine in bewaard totdat je naar het toilet moet. Je urine verlaat de blaas via de urinebuis (urethra). Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas (en soms ook de urinebuis) ontstoken. Blaasontsteking =  een bacteriële infectie in je blaas.

Wat zijn de symptomen?
Een blaastonsteking geeft meestal pijn en een branderig gevoel bij het plassen en/of een pijnlijke steek na het plassen. Het kan zijn dat je ineens heel vaak naar het toilet moet en daarbij steeds een klein beetje (soms 2 druppels) plast. Het kan ook zijn dat je alleen nog maar het gevoel hebt dat je moet plassen en daardoor niet meer van het toilet af wilt komen. Andere klachten kunnen zijn dat je een drukkend of pijnlijk gevoel in de onderbuik of rug voelt. De urine zelf kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien (en dan bedoel ik ook echt het verschil tussen heldere appelsap en appelsap troebel!). Soms zit er zelfs wat bloed in de urine.

Waardoor wordt een blaasontsteking veroorzaakt?
Een blaasontsteking (ook wel UWI = urineweginfectie genoemd) ontstaat door bacteriën. Vrouwen hebben gemiddeld vaker een blaasontsteking dan mannen, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. Daardoor kunnen bacteriën van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnendringen (ze hoeven maar een korte afstand af te leggen). Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Daarom wordt bij blaasontstekingsklachten vaak gezegd dat je goed uit moet plassen!

Bron

De bacteriën kunnen op verschillende manieren in je urinebuis en blaas terechtkomen en een blaasontsteking veroorzaken:

  • Verkeerd afvegen. Als je van achteren naar voren afveegt, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe.
  • Nauwsluitende en slecht ademende kleding en ondergoed. Hierdoor wordt het al snel broeierig, een optimale situatie voor bacteriën en schimmels om te kunnen groeien.
  • Seks. Tijdens het vrijen kunnen er door de wrijving bacteriën uit de vagina of anus in de buurt van de urinebuis komen en daar een infectie veroorzaken.
  • Een vorige blaasontsteking waarbij niet alle bacteriën uitgeroeid zijn, kan eveneens opnieuw een bron voor een ontsteking vormen.

Fabeltje
Het is niet waarschijnlijk dat je van kou of tocht een blaasontsteking kunt krijgen. Dit wordt vaak gedacht, maar een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en niet door kou. Bacteriën ‘waaien’ nou eenmaal niet zomaar je blaas in ;) Je draagt ze dan al bij je in je blaas. Wat een logische gedachten kan zijn, is dat wanneer je weerstand laag is en er al bacteriën in je blaas ‘wonen’, je blaasonsteking net dat zetje van tocht nodig kan hebben om door te zetten.

Wat zijn de nadelen van een blaasontsteking?
Het is vooral een hele vervelende,  pijnlijke en vermoeiende ontsteking. Over het algemeen is een blaasontsteking goed te behandelen met een antibioticakuur. Je moet er wel op tijd bij zijn, want anders kan het overslaan naar de nieren. Bij een nier(bekken)onsteking moet direct worden ingegrepen, meestal gaat dit gepaard met koorts. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat.

Onderzoek:
Wanneer je denkt dat je een blaasontsteking hebt en de klachten gaan niet weg of worden erger, dan moet je urine worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën. In principe leven er in je urine (en blaas) geen bacteriën. De aanwezigheid van bacteriën in urine (bijvoorbeeld afkomstig uit de darmen) kan duiden op een blaasontsteking.
De urine moet je zelf opvangen in een schoon afsluitbaar potje. De huisarts heeft ochtendurine nodig (dan hebben de bacteriën de langste tijd gehad om in de blaas/urine te vermenigvuldigen en zijn ze goed aan te tonen). Het moet zelfs midstream-urine zijn. Dat wil zeggen dat je eerst een beetje moet plassen (dit spoelt eventuele bacteriën aan de buitenkant van de vagina weg), vervolgens plas je in het potje en de rest plas je uit in het toilet. Deze urine is het meest betrouwbaar.
De urine moet bij voorkeur binnen 2 uur bij de huisarts worden gebracht. Als dit niet lukt kan je het even in de koelkast bewaren, maar niet te lang. Het moet binnen 24 uur worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën.


Voorkomen & tips:

  • Met stip op 1: Drink voldoende op een dag. Minimaal 2 liter. Als je veel drinkt, dan plas je ook veel. Bacteriën zijn daardoor niet te lang in de blaas en zijn dan ook niet zo snel in grote aantallen aanwezig.
  • Door regelmatig te plassen, spoel je de bacteriën naar buiten. Plas hierbij de blaas altijd goed leeg, tot op de laatste druppel!
  • Een blaasontsteking kan worden veroorzaakt door seks. Het kan helpen om meteen na de seks naar het toilet te gaan om daar goed uit te plassen!
  • Misschien overbodig om te vermelden, maar wel een belangrijke oorzaak: veeg van voor naar achteren! E.coli is een veelvoorkomende boosdoener van een blaasontsteking. En laat deze bacterie nou gewoon lekker in je darmen leven…
“Meestal is het de Eschericia Coli (E. coli) bacterie die verantwoordelijk is voor het ontstaan van een blaasontsteking. Bij meer dan 85% van alle urineweginfecties is de E.coli bacterie de oorzaak. Dit is een darmbacterie die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. In de dikke darm is de bacterie erg nuttig, maar buiten de darmen is hij minder onschuldig. Als de bacterie via de urinebuis in de blaas terecht komt, kun je een blaasontsteking krijgen.”
  • Het drinken van cranberrysap staat erom bekend dat het kan helpen een blaasontsteking te voorkomen.

Cranberries bevatten een stofje (proanthocyanidines, looizuurachtige verbindingen die behoren tot de groep van de tanninen) die ervoor zorgt dat bacteriën minder goed kunnen ‘hechten’ aan de wand van je urinebuis en/of blaas. I.c.m. voldoende drinken plas je ze daardoor beter uit. Cranberries kunnen daardoor ook klachten helpen te verminderen.
  • Wacht niet met plassen, maar ga gelijk naar het toilet als je aandrang voelt.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Was niet met agressieve zepen, dit verstoort het milieu van de vagina waardoor ongewenste bacteriën en schimmels weer beter kunnen overleven. Spoel gewoon regelmatig met water. Zie ook dit artikel.
  • Zorg voor een goede weerstand en dat je goed uitgerust bent. Neem van extra Vitamine C, dit remt de bacterie groei.
  • Denk niet dat je een blaasontsteking weg kan krijgen door een paar vitamine C tabletten tegelijk te nemen of door het drinken van cranberrysap. Dit verminderd de klachten, maar roeit de ontsteking niet uit. Wanneer je blaasontsteking hebt moet je eigenlijk zo snel mogelijk langs de huisarts.
  • Twijfel je of je blaasontsteking hebt? Plas even in een doorzichtig potje en bekijk je urine. Troebel? Grote kans dat jij een ontsteking te pakken hebt!
  • Het kan genetisch bepaald zijn dat je vrijwel altijd na de seks een blaasontsteking oploopt. Praat hierover met je huisarts. Er bestaat preventieve antibiotica die je vlak voor het vrijen kunt slikken om een ontsteking te voorkomen.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer over dit typische vrouwenkwaaltje te lezen. Belangrijker nog, ik hoop dat jullie er (mocht het eens van toepassing zijn) iets aan hebben!

Hebben jullie wel eens last van een blaasontsteking? En nemen jullie dan ook extra voorzorgsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld het drinken van cranberrysap? Drinken jullie eigenlijk wel genoeg op een dag?

Liefs,

Nena (volg mij ook op Twitter!)

 

Volg:

170 Reacties

  1. Natasja
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Zelf heb ik hier lang voor bij de uroloog en etc gelopen.
    En die zei (Chinese dokter) dat het vooral komt door
    “harde” ontlasting… Met andere woorden als je niet goed naar de wc kan, en vooral hard perst, pers je ook je urine buis. Ik drink nu dagelijks laxo siroop van roosvicee en heb al 8 maanden geen last meer gehad van mn “chronische” blaasonsteking. Misschien helpt het iemand anders ook!

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Bedankt voor de tip! Ik heb er nog nooit van gehoord, maar fijn dat het bij jou al zo lang goed helpt en wie weet ook bij anderen.

  2. MichelleH
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb hier gelukkig nog nooit mee te maken gehad, maar wou toch even een comment achterlaten om te zeggen dat ik het een heel duidelijk artikel vind en goed dat er ook aandacht besteed wordt aan dit soort dingen! Complimenten! :)

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Wat lief! En dankjewel :)

  3. Lois
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Handig artikel!
    Ik heb nog nooit blaasontsteking gehad *klopt af*
    Lijkt me echt vreselijk!
    Ik drink wel genoeg op een dag, maar niet echt 2 liter water (als in glazen met alleen water).
    xxxxx <3

  4. Maaike
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Haha, wat toevallig. Ik zit nu op het randje van een blaasonsteking. Ik had de nacht van zondag op maandag gezelschap (seks dus..) en sindsdien heb ik last bij het plassen. Maar alleen de laatste druppels. Beetje raar wel. Ik slik nu cranberrypillen, en hoop dat die voldoende helpen om er vanaf te komen. Anders maar eens een tripje naar de dokter.

  5. Miranda
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb nou 2 keer een blaasontsteking gehad en beide keren had ik meteen last van hevige pijn bij mijn nieren verder geen andere klachten.
    Omdat ik ‘s nachts al een paar keer naar de wc was geweest konden ze bij de huisarts dus niks in mijn urine vinden en zei de assistente ook nog dood leuk het is geen blaasontsteking hoop dat je nu genoeg weet. Mijn reactie was NEE HALLO IK VERGA VAN DE PIJN!!
    Toen kon ik de volgende dag weer urine heen brengen en ja hoor blaasontsteking.
    Kreeg een antibiotica kuur van 4 tabletten op een dag voor 5 dagen maar 4 op een dag red ik niet iedere 6 uur aangezien ik 12 uur slaap nodig heb en van een wekker niet wakker word dus heb er maar 2 op een dag genomen maar gelukkig werkte dit voldoende (2 op een dag was ook wat in de bijsluiter stond)
    De 2de keer had ik meteen weer last van hevige pijn bij mijn nieren en heb ik cranberry capsules gehaald en dit werkte gelukkig goed sinds dien heb ik het nou al een paar jaar niet meer gehad.

  6. naomi
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb pas een zware blaasontsteking gehad. Wat een hel zeg. De hele tijd huilen na een bezoekje aan de WC, en dat dan om het kwartier.
    Je voelt je zooo klote!

    Ik moest 1 week antibiotica slikken. Vier kleine capsules per dag. Het was gelukkig heel snel over.

  7. Mirjam
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Bluuuh, ik heb het ook vaak! Moet je weer in zo’n potje plassen voor de dokter. Gedoe gedoe :P

  8. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ook vaak last van helaas, ging ook echt altijd na het vrijen meteen naar de wc, deed ik dat niet dan was het de volgende dag alweer raak.
    Een keer had ik het op oudjaarsdag, was gelukkig nét op tijd om naar de huisarts en daarna de apotheek te rennen om urine af te geven en antibiotica te halen.
    Natuurlijk is ochtendurine ideaal, maar als je een vrij sterke ontsteking hebt kunnen ze het toch wel zien. Ik heb het meerdere malen midden op de dag laten testen en dat was prima; een keer op vakantie en die keer op oudjaarsdag dus.

  9. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Heel herkenbaar! Ik ben zo’n 2 tot 3 keer per jaar de klos. Dan kan het in 3 uur echt van geen pijn tot huilend op de WC zitten gaan. Gelukkig helpt antibiotica (meestal) vrij snel. Dan kan ik me wel echt ergeren aan doktersassistentes die zeggen dat je het ‘even aan moet kijken’. Die hebben duidelijk zelf nooit een blaasontsteking gehad! Ik slik nu 1x per dag een knoflookpil en 2x per dag een cranberrypil. Tot nu toe werkt het…

  10. Christianna
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Nog even een kleine toevoeging: Ik lees dat veel meiden cranberrysap drinken, wat op zich natuurlijk heel goed is. Let er alleen wel op dat er geen (of nauwelijks) suiker aan toegevoegd is, want daar gedijen de bacteriën juist heel goed op. Zelfde geldt voor cola, hoewel het zuur is (wat dus goed is) bevat het ook veel suiker wat het effect teniet kan doen!

  11. Nathalie
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Yup, ik ken er ook alles van! Ik heb standaard een doosje medicatie in huis want je kan er bij mij al bijna van uit gaan dat ik op een zaterdag of zondagmiddag een blaasontsteking voel opkomen, nooit op een doordeweekse dag dat je snel naar de dokter kan :)
    Bij mij lijkt het altijd getriggert te worden door een teveel aan suikers. Normaal drink ik erg veel water maar als ik dat door omstandigheden niet veel doe (vb vele vergaderingen met enkel koffie en frisdrank of zo) dan is het veel sneller raak. Door een teveel aan suiker gaan de bacteriën ook sneller vermenigvuldigen geloof ik. Ik deed al eens een cranberry kuur en toen had ik een heel jaar geen blaasontsteking en nu is het ook alweer een hele tijd geleden gelukkig. Ik herken het gevoel uit de duizend en omdat ik dan heel snel de pilletjes kan nemen (niets zo irritant als je dan ook nog een hele dag moet wachten voor je naar de dokter kan) voel ik me dan na een paar uur al veeeel beter!

  12. Anne
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb nog een goede tip voor het voorkomen van een blaasontsteking: als je plast, zit dan rechtop en houd je benen (en daardoor automatisch je bekkenbodem) ontspannen. Wanneer je voorovergebogen zit, loopt de plasbuis namelijk krom, waardoor er meer bacteriën kunnen achterblijven. Door ontspannen te zitten, plas je beter uit. Door je broek niet alleen tot je bovenbenen, maar tot je enkels uit te doen, zit je ook al veel relaxter (vooral bij skinny’s!) Geleerd van de fysio:-)

  13. Kim
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb ontzettend vaak een blaasontsteking gehad. Wat heel goed helpt is citroensap (1 l pd) drinken! Gewoon een citroen uitpersen, en eventuueel mengen met een beetje water. Het is even zuur (hihi) maar het helpt heel goed! Het zuur van de citroensap dood als het ware heel veel slechte bacteriën in de blaas zelf.

    Dus meiden, 2 flesjes per dag drinken, sochtends en savonds! Succes! Ik was steeds na 2 dagen al helemaal van mijn blaasontsteking af :)

  14. Mindy
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Jugh ik heb er een week mee gelopen, met de gedachte ‘ik plas die ontsteking er wel even uit’. Dat was 2 weken geleden. Nou op een gegeven moment kon ik niets anders dan horizontaal liggen, ik had 40 graden koorts en migraine en vooral rugpijn! Toch maar even antibiotica geregeld bij de huisarts… nu is het hopelijk weg, al voel ik af en toe nog wel een beetje rugpijn… betekent dit dat het nog steeds niet helemaal weg is?

  15. Laura
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Heel vaak heb ik blaasontsteking gehad, en zelfs nierbekontsteking hierdoor! Gevolg 6 dagen ziekenhuis aan het infuus. Dus ik weet zeker weten wat een blaasontsteking is! Het vervelende is dat ik allergisch ben voor vele soorten antibiotica. Veel drinken en zure dranken drinken.

  16. Nora
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb maar één keer last gehad van blaasontsteking, maar dat was tijdens mijn eindexamens op school. ZO NAAR.

  17. Iva
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Blaasontsteking. Gillen en huilen, wat een pijn. Gelukkig maar een paar keer gehad maar wat een ellende, je kunt echt de deur niet uit. Leuk artikel en goede tips in de comments ladies :)

  18. Cynthia
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    ik heb er helaas ook vaak last van, maar ik moet eigenlijk altijd wel veel naar de wc, heb gewoon een kleine blaas denk ik haha :p

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Haha, ja daar heb ik ook nog eens last van!

  19. Alex
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Erg handig dit, ik had laatst voor het eerst in mijn leven last van een blaasontsteking. Ik wist niet wat ik meemaakte, wát een pijn! Toen ik het nog nooit had gehad en iemand hoorde die een blaasontsteking had, dacht ik al snel: ‘achja, kan gebeuren’.. Tot ik het zelf kreeg! Ik vind het ook vreselijk om te lezen van meiden die er dus gewoon constant mee te maken hebben. Ik vond één keer al erg. Dus ik raad meiden die nog nooit blaasontsteking hebben gehad aan écht de “instructies” op te volgen om een blaasontsteking te voorkomen, want geloof me, dat wil je echt niet.
    x

  20. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Zelf heb ik nooit een blaas ontsteking gehad en ik mag hopen dat ik dat ook nooit zal krijgen. Het lijkt me zeker geen pretje. Ik drink eigenlijk veel te weinig op een dag en hier moet een zal een keertje een verandering in moeten komen.

  21. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik kan me herinneren dat ik als klein kind ooit een blaasontsteking heb gehad, en dat was geen pretje. Overigens is het nooit teruggekomen, halleluja. Cranberrysap is trouwens heerlijk! Drink het vrij regelmatig.

  22. Kim
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb er vroeger zoooveeel last van gehad! Nu gelukkig niet meer. Maar… preventieve antibiotica voor het vrijen? Dan kan het toch niet anders dat je zwanger wordt?!

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Ik slik ook een preventieve antibiotica, maar dan voor een half jaar elke dag 1 tabletje. Niet alle antibiotica hebben invloed op bijvoorbeeld de pil. Deze gericht tegen de bacterie die bij mij de blaasontsteking veroorzaakt doet dat gelukkig ook niet. De pil wordt er niet minder betrouwbaar door.

  23. Chinouk
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb vanaf m’n 15de chronisch blaasontsteking gehad, ik werd er zo wanhopig van! Nu (ben bijna 19) gaat het sinds enkele maanden beter. Heb soms nog last, dat “brandt” het daar beneden. Ik merk dat als ik moe, gestrest of niet goed (gezond, regelmatig) eet, dat ik vatbaarder ben voor blaasontstekingen. Van de dokter heb ik preventieve antibiotica gekregen die ik elke keer nadat ik seks heb gehad in moest nemen. Dat heeft erg goed geholpen! Ik heb nog een hele boel pillen over (ze geven echt heel veel mee, alsof je een seksmaniak ben) dus ik neem ze nu alleen nog maar in als ik een paar dagen last heb. Ook de cranberry bruistabletten van de Etos vond ik altijd goed helpen!

  24. Bella
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Zeer informatief artikel! Zo te lezen hebben een hoop meiden er last van, dus het is zeker goed om er eens uitgebreid met z’n allen over te praten en wat tips te delen :)
    Ik heb het zelf ook super vaak gehad. Al als kind zijnde. De laatste keer, een paar maanden geleden, deed het zo veel pijn..! Ik wist gewoon niet wat ik moest doen van de pijn. Heb de hele nacht huilend op de wc gezeten. Mijn vader is ‘s ochtends vroeg meteen medicijnen gaan halen die gelukkig wel altijd werken. ‘normaal’ doet het minder pijn, maar toch is het elke keer weer naar. Ik plas ook altijd bloed. Ik voel het vaak al aankomen, maar als ik mijn plas dan breng kunnen ze vaak nog niet zo veel vinden, te weinig voor medicijnen in ieder geval.. Heel vervelend, want ik weet dat het de volgende dag extreem is, en dan moet ik wéér naar de dokter. Dan is het vaak “Oh, ja dit is wel een blaasontsteking, een heftige ook!” Tja, dat had ik al voorspeld…
    Ik heb er snel last van. Als mijn weerstand wat minder wordt (dat merk ik als ik verkouden word) dan is het oppassen geblazen. Ik probeer dan extra veel te drinken en neem dan ook cranberrysap (juk) Bij de Lidl verkopen ze cranberrys die gezoet zijn en een beetje naar rozijntjes smaken, een aanrader! Ik neem elke dag een handje als ik me niet zo fit voel.
    Nog wat plas-tips om een blaasontsteking te voorkomen:

    1. Doe je broek tot aan je enkels naar beneden.
    2. Zet je benen een beetje wijd uit elkaar (dus niet bij elkaar) (daarom moet je broek dus helemaal omlaag!)
    3. Hou je rug recht, zelfs een beetje hol
    4. Probeer je blaas zo leeg mogelijk te plassen door een beetje te wiebelen als je klaar bent.

    In deze positie is de kans dat er bacteriën je urinebuis in komen een stuk kleiner.
    Als je moet poepen, hou dan juist je benen bij elkaar en ga zitten met een bolle rug! Zo verklein je ook de kans dat er bacteriën bij je vagina komen.

    Wacht niet te lang met naar de dokter gaan als je denkt dat je een blaasontsteking hebt!!

    Liefs Bella

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Ik heb helaas ook wel eens een nachtje huilend op de wc doorgebracht. Zeker de eerste keren… Vervelend als ze je niet direct antibiotica meegeven als je het gevoel en de symptomen al uit duizenden herkend! Bedankt voor je comment en tips!

  25. Layla
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb heel vaak een blaasontsteking gehad, soms elke drie maanden!
    De laatste jaren heb ik nooit meer een blaasontsteking gehad. Geen idee waarom, maar ik ben er blij mee!

    • Layla
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Vergeten te melden: Ik ben zelfs met een urineweg infectie geboren! Het ging maar niet weg, pas na drie maanden was ie eindelijk foetsie.

  26. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Hoi Nena, super artikel want een blaasontsteking is niet alleen erg vervelend maar ook behoorlijk gevaarlijk zoals ik vorig jaar met eigen ervaring heb mogen meemaken.

    Doordat ik niet echt merkte dat ik een blaasontsteking had (wel een vervelend gevoel, maar niet overmatige wc bezoeken) Belande ik een aantal maanden later in het ziekenhuis voor 2 weken.. Enne behoorlijk kantje-boord.

    Mijn blaasontsteking had zich ontpopt tot een nierbekkenontsteking en mijn urinewegen zaten vol met infecties en ontstekingen.. Helaas kreeg ik er ook nog een ziekenhuisbacterie bij en heb ik een week lang met koorts aanvallen gelegen die tot 42 graden gingen. Allemaal geen pretje.

    Ook de maanden erna was een groot ziekenhuis festijn voor mij, blaasontsteking na blaasontsteking, ik dacht dat ik er nooit meer vanaf zou komen.

    Maar gelukkig, door inderdaad cranberry submenten en heeel veel sap te drinken/slikken heb ik nu al 6 maanden geen blaasontsteking meer gehad.

    Maar bij ieder pijntje tijdens een wc bezoek, ren ik nu wel panisch naar de huisarts.. Want boy o boy, dat is dus echt iets wat ik nooit meer mee wil maken

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Jeetje Claire wat heftig! Gelukkig gaat het nu al een aantal maanden weer beter met je.

  27. Jessica
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb er nooit echt last van gehad, maar ik heb nu al enkele maanden dat ik vooral in de avond steeds naar de wc moet, zonder dat er iets uitkomt. het doet geen pijn, dus waarschijnlijk is het geen ontsteking

  28. ilona
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    je hoeft niet per se cranberry sap te drinken hoor! je kunt ook cranberry capsules gebruiken. Beste is om ongeveer 1000mg per dag te gebruiken, daarvan is aangetoond in onderzoek dat het de kans op blaasontstekingen vermindert (dacht dat het onderzoek is gedaan onder vrouwen die regelmatig een blaasontsteking hadden). Pas nog uitgezocht voor mijn stage in de apotheek!

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Dat klopt! Ik heb zelf altijd meerdere potjes in huis en zelfs op m’n werk staan…

  29. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb gelukkig nog nooit een blaasontsteking gehad, maar ik ga dit artikel wel opslaan voor het geval het er ooit eens van komt.

  30. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Bacteriën ‘waaien’ nou eenmaal niet zomaar je blaas in ;) hahahaha! True story

  31. Charlotte
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Leuk artikel!

    Hier heb ik zoooo veel last van. Een blaasontsteking heeft zelfs mijn hele vakantie verpest. :’)

  32. Goedele
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik zou toch niet aanraden 2l per dag te drinken, enkele glazen per dag volstaan, de rest krijg je binnen via je voeding, het is een fabeltje dat je zoveel moet drinken (tenzij je nierstenen of een ander probleem hebt) :)

  33. emma
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    ik heb het ook wel eens een paar keer gehad. echt geen pretje! ik vind cranberry sap echt heel goed helpen. drink gewoon zo’n hele fles op en je merkt het verschil echt al!

  34. Mariska
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb helaas heel veel ervaring met blaasontstekingen en zelfs een nierbekkenontsteking. Bij een nierbekkenontsteking krijg je trouwens rugpijn (want de nieren zitten aan de achterkant, dus bij je rug). Als je dus lage rugpijn hebt (die niet veroorzaakt kan worden door menstruatie oid ) en je hebt pijn bij het plassen (dit kan zowel aan het begin, midden of juist aan het einde van de plas zijn, of zelfs daarna nog) dan heb je kans dat je nierbekkenontsteking hebt. Koorts komt daar idd ook vaak bij voor.

    Ik zou wel oppassen met de hoeveelheid antibiotica die inneemt: ik heb daardoor namelijk veel bijwerkingen gekregen. Een van de bijwerkingen van een antibiotica is een (vaginale) schimmelinfectie (het gaat tenslotte om de balans tussen schimmels en bacterieen). Die schimmelinfectie kan je ook overdragen op je partner (kijk dus uit als je net een blaasontsteking hebt gehad en je hebt antibiotica en je hebt een vriendje – hij kan dan ook een schimmelinfectie krijgen – die hij vervolgens weer aan jou kan ‘teruggeven’). Bij mij is de balans door al die jaren heen zo verstoord geraakt, dat ik nu continu last heb van een schimmelinfectie. Ik ben hiervoor al meerdere malen behandeld maar de schimmel schijnt behoorlijk resistent te zijn. Ik heb er nu zo’n 10 jaar last van ongeveer.

    Dus: als je een blaasontsteking voelt opkomen, ga GELIJK naar de dokter zodat je maar een kleine kuur nodig hebt. Hoe langer je wacht, hoe meer antibiotica je moet nemen, hoe groter de kans op bijwerkingen.

  35. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Wat goed dat je hier aandacht aan geeft!
    2 jaar geleden ben ik in het ziekenhuis opgenomen met een zware nierontsteking, ten gevolge van een blaasontsteking. Ik heb een enorm hoge pijngrens, dus had ik de blaasontsteking niet opgemerkt, met een ziekenhuisopname als gevolg! Nu neem ik elke avond een cranberry-pilletje en drink ik heel veel water (Water spoelt nl alle onsteking weg).

  36. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Dit is echt een interessant artikel! Gelukkig heb ik het nog nooit gehad. Maar ik heb wel van vriendinnen gehoord dat ze het hebben. En nee, ik drink niet genoeg op één dag. Zowiezo drink ik erg weinig, maar ik vind het ook niet fijn om de hele dag met een waterbuik te lopen die op en neer klots.:P

  37. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Handige tips! Mijn zus heeft er al eens last van gehad en ze moest zelf zo’n créme inspuiten enzo. Blaasontsteking is alles behalve prettig.

  38. Mick
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb ook regelmatig last van blaasontstekingen, helaas. Het zit in de familie: mijn moeder heeft het soms wel vijf keer per jaar. Ik heb ook twee keer gehad dat het doorsloeg naar een nierbekkenontsteking, au! Wat ik altijd doe is veel, heel veel water drinken en inderdaad cranberrysap drinken. En nooit je plas lang ophouden.

  39. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb hier gelukkig vrijwel nooit last van! Lijkt me ook ontzettend vervelend.. Ik wist er eigenlijk niet zo veel van af. Ik dacht dat je een blaasontsteking kon krijgen door de kou, maar dat blijkt dus een fabeltje te zijn. Wel handig om hier wat meer over te weten! :)

  40. Michelle
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    De informatie in het bovenste stuk klopt niet! Een blaasonsteking is een cystitis en een onsteking van de plasbuis is een Urethritis.
    Een Urethritis wordt trouwens onderverdeeld bij de SOA’s.

    Klein detail, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat de mensen informatie krijgen die klopt :)

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Dat is zeker belangrijk! Ik had het vanmorgen al gelijk aangepast, bedankt!

  41. xMarteee
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Heel goed en interessant artikel Nena!
    Mijn oma heeft chronische blaasontsteking, dus we geven haar ook vaak cranberrysap, maar ik weet eigenlijk niet of dit ook echt helpt.
    Zelf heb ik gelukkig nog nooit blaasontsteking gehad.
    xx Marte

  42. Naomi
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Whauw!! Wil nu net lukken dat ik sinds vanochtend met een blaasontsteking zit!! Echt rot!! Kom net van de dokter!! Bedankt van de tips alvast!!

  43. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Blaasontsteking is echt heel rot. Ik heb het in een paar jaar al een stuk of 10 keer gehad en het doet zó veel pijn! Echt vreselijk. Gelukkig is het wel heel makkelijk te verhelpen.

  44. Jyzz
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Blaasontsteking aaaaaah! Helaas heb ik dit nogal vaak. Sowieso elke maand. Ik vind het zo vervelend. Heb altijd cranberrysap en vitamine c pillen in huis. Heb inmiddels ook elke soort antibiotica die tegen een urineweginfectie wordt gebruikt gehad. Een tijdje geleden is mijn blaasontsteking overgegaan in een nierbekontsteking. Wat een hel! Echt ga op tijd naar de huisarts, want wat een pijn kan je hebben…

  45. Mileen
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb het 3 jaar chronisch gehad en nu gaat het eindelijk beter. Alles was onderzocht en er kwam niets uit. Sinds ik ben gestopt met de pil gaat het veel beter, ik combinatie van het slikken van d-mannose (van de Tuinen) ben ik nu 4 maanden zonder ontsteking! Goed artikel!

  46. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb al ontelbare keren last gehad van een blaasontsteking, en het is zoooo pijnlijk:s Bedankt voor de tips! xoxo

  47. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Goed artikel! Ik had dit een tijdje geleden dus, maar omdat het de eerste keer was wist ik niet zo goed wat het precies was en wat ik er mee moest. Omdat mijn huisarts ver weg is had ik gewacht of het over ging (ik had wel tips gekregen/gelezen dat ik goed moest drinken en uitplassen), gelukkig ging dat wel over dus! Ik weet nooit zo goed hoe lang ik moet wachten voordat ik de huisarts moet bellen (bij allerlei dingen trouwens), maar dit was bij mij na +- een week weg denk ik.. misschien iets korter.
    Ik probeer altijd wel goed te drinken (ook gewoon goed voor de rest van je lichaam), maar soms schiet het er wel bij in! dan ga ik op een hele werkdag maar 1 of 2 keer naar de wc… oeps! Maar meestal drink ik genoeg geloof ik.

  48. mina
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb het regelmatig op het einde van mijn menstruatie, Wanneer ik inlegkruisjes gebruik.. niets aan te doen, snel naar de huisarts en een zakje antibioticapoeder oplossen in water en ben er na 2 dagen Vanaf… spijtig dat ik hier zoveel reacties lees van blaasontstekingen met complicaties!

  49. Claudia
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb het ook vaak. Cranberrysap drinken bij de eerste tekenen wil nog wel eens een beginnende blaasontsteking stoppen. verder: als je bloed plast, meteen naar de dokter, het gaat niet meer vanzelf over!

  50. Mirjam
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb dit jaar voor het eerst blaasontsteking gehad, in een maand tijd 3 keer. Het is inderdaad echt heel vervelend! Gelukkig is het vanzelf overgegaan en heb ik er sindsdien geen last meer van gehad. De meeste tips heb ik toen al gelezen en ik heb het idee dat het cranberrysap drinken echt heeft geholpen voor mij! En sowieso genoeg op een dag drinken (dat deed ik namelijk eigenlijk bijna nooit).
    Goed artikel in ieder geval, “leuk” dat er aandacht aan wordt besteed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *