(Re)view by Nena: Blaasontsteking

Moet je ineens vaak naar de WC? Doet het pijn bij het plassen? Heb je aldoor het gevoel dat je moet plassen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een blaasontsteking. Ik heb helaas regelmatig een blaasontsteking en ik kan jullie vertellen: dat is geen pretje! Je voelt je dan ook absoluut niet sexy of gezellig, wanneer je meer tijd op het toilet doorbrengt dan daarbuiten! Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van een blaasontsteking, maar ik heb door mijn ervaringen wel de nodige informatie en tips die ik graag met jullie wil delen. En omdat blaasontsteking een typisch vrouwenkwaaltje is, leek het me leerzaam om er iets meer over te vertellen.

Bron

Wat is nu precies een blaasontsteking?
Laat ik beginnen bij een korte omschrijving van wat een blaasontsteking (Cystitis) nu precies is. Je blaas bevindt zich onder in je buik. Hier wordt de urine in bewaard totdat je naar het toilet moet. Je urine verlaat de blaas via de urinebuis (urethra). Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas (en soms ook de urinebuis) ontstoken. Blaasontsteking =  een bacteriële infectie in je blaas.

Wat zijn de symptomen?
Een blaastonsteking geeft meestal pijn en een branderig gevoel bij het plassen en/of een pijnlijke steek na het plassen. Het kan zijn dat je ineens heel vaak naar het toilet moet en daarbij steeds een klein beetje (soms 2 druppels) plast. Het kan ook zijn dat je alleen nog maar het gevoel hebt dat je moet plassen en daardoor niet meer van het toilet af wilt komen. Andere klachten kunnen zijn dat je een drukkend of pijnlijk gevoel in de onderbuik of rug voelt. De urine zelf kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien (en dan bedoel ik ook echt het verschil tussen heldere appelsap en appelsap troebel!). Soms zit er zelfs wat bloed in de urine.

Waardoor wordt een blaasontsteking veroorzaakt?
Een blaasontsteking (ook wel UWI = urineweginfectie genoemd) ontstaat door bacteriën. Vrouwen hebben gemiddeld vaker een blaasontsteking dan mannen, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. Daardoor kunnen bacteriën van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnendringen (ze hoeven maar een korte afstand af te leggen). Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Daarom wordt bij blaasontstekingsklachten vaak gezegd dat je goed uit moet plassen!

Bron

De bacteriën kunnen op verschillende manieren in je urinebuis en blaas terechtkomen en een blaasontsteking veroorzaken:

  • Verkeerd afvegen. Als je van achteren naar voren afveegt, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe.
  • Nauwsluitende en slecht ademende kleding en ondergoed. Hierdoor wordt het al snel broeierig, een optimale situatie voor bacteriën en schimmels om te kunnen groeien.
  • Seks. Tijdens het vrijen kunnen er door de wrijving bacteriën uit de vagina of anus in de buurt van de urinebuis komen en daar een infectie veroorzaken.
  • Een vorige blaasontsteking waarbij niet alle bacteriën uitgeroeid zijn, kan eveneens opnieuw een bron voor een ontsteking vormen.

Fabeltje
Het is niet waarschijnlijk dat je van kou of tocht een blaasontsteking kunt krijgen. Dit wordt vaak gedacht, maar een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en niet door kou. Bacteriën ‘waaien’ nou eenmaal niet zomaar je blaas in ;) Je draagt ze dan al bij je in je blaas. Wat een logische gedachten kan zijn, is dat wanneer je weerstand laag is en er al bacteriën in je blaas ‘wonen’, je blaasonsteking net dat zetje van tocht nodig kan hebben om door te zetten.

Wat zijn de nadelen van een blaasontsteking?
Het is vooral een hele vervelende,  pijnlijke en vermoeiende ontsteking. Over het algemeen is een blaasontsteking goed te behandelen met een antibioticakuur. Je moet er wel op tijd bij zijn, want anders kan het overslaan naar de nieren. Bij een nier(bekken)onsteking moet direct worden ingegrepen, meestal gaat dit gepaard met koorts. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat.

Onderzoek:
Wanneer je denkt dat je een blaasontsteking hebt en de klachten gaan niet weg of worden erger, dan moet je urine worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën. In principe leven er in je urine (en blaas) geen bacteriën. De aanwezigheid van bacteriën in urine (bijvoorbeeld afkomstig uit de darmen) kan duiden op een blaasontsteking.
De urine moet je zelf opvangen in een schoon afsluitbaar potje. De huisarts heeft ochtendurine nodig (dan hebben de bacteriën de langste tijd gehad om in de blaas/urine te vermenigvuldigen en zijn ze goed aan te tonen). Het moet zelfs midstream-urine zijn. Dat wil zeggen dat je eerst een beetje moet plassen (dit spoelt eventuele bacteriën aan de buitenkant van de vagina weg), vervolgens plas je in het potje en de rest plas je uit in het toilet. Deze urine is het meest betrouwbaar.
De urine moet bij voorkeur binnen 2 uur bij de huisarts worden gebracht. Als dit niet lukt kan je het even in de koelkast bewaren, maar niet te lang. Het moet binnen 24 uur worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën.


Voorkomen & tips:

  • Met stip op 1: Drink voldoende op een dag. Minimaal 2 liter. Als je veel drinkt, dan plas je ook veel. Bacteriën zijn daardoor niet te lang in de blaas en zijn dan ook niet zo snel in grote aantallen aanwezig.
  • Door regelmatig te plassen, spoel je de bacteriën naar buiten. Plas hierbij de blaas altijd goed leeg, tot op de laatste druppel!
  • Een blaasontsteking kan worden veroorzaakt door seks. Het kan helpen om meteen na de seks naar het toilet te gaan om daar goed uit te plassen!
  • Misschien overbodig om te vermelden, maar wel een belangrijke oorzaak: veeg van voor naar achteren! E.coli is een veelvoorkomende boosdoener van een blaasontsteking. En laat deze bacterie nou gewoon lekker in je darmen leven…
“Meestal is het de Eschericia Coli (E. coli) bacterie die verantwoordelijk is voor het ontstaan van een blaasontsteking. Bij meer dan 85% van alle urineweginfecties is de E.coli bacterie de oorzaak. Dit is een darmbacterie die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. In de dikke darm is de bacterie erg nuttig, maar buiten de darmen is hij minder onschuldig. Als de bacterie via de urinebuis in de blaas terecht komt, kun je een blaasontsteking krijgen.”
  • Het drinken van cranberrysap staat erom bekend dat het kan helpen een blaasontsteking te voorkomen.

Cranberries bevatten een stofje (proanthocyanidines, looizuurachtige verbindingen die behoren tot de groep van de tanninen) die ervoor zorgt dat bacteriën minder goed kunnen ‘hechten’ aan de wand van je urinebuis en/of blaas. I.c.m. voldoende drinken plas je ze daardoor beter uit. Cranberries kunnen daardoor ook klachten helpen te verminderen.
  • Wacht niet met plassen, maar ga gelijk naar het toilet als je aandrang voelt.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Was niet met agressieve zepen, dit verstoort het milieu van de vagina waardoor ongewenste bacteriën en schimmels weer beter kunnen overleven. Spoel gewoon regelmatig met water. Zie ook dit artikel.
  • Zorg voor een goede weerstand en dat je goed uitgerust bent. Neem van extra Vitamine C, dit remt de bacterie groei.
  • Denk niet dat je een blaasontsteking weg kan krijgen door een paar vitamine C tabletten tegelijk te nemen of door het drinken van cranberrysap. Dit verminderd de klachten, maar roeit de ontsteking niet uit. Wanneer je blaasontsteking hebt moet je eigenlijk zo snel mogelijk langs de huisarts.
  • Twijfel je of je blaasontsteking hebt? Plas even in een doorzichtig potje en bekijk je urine. Troebel? Grote kans dat jij een ontsteking te pakken hebt!
  • Het kan genetisch bepaald zijn dat je vrijwel altijd na de seks een blaasontsteking oploopt. Praat hierover met je huisarts. Er bestaat preventieve antibiotica die je vlak voor het vrijen kunt slikken om een ontsteking te voorkomen.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer over dit typische vrouwenkwaaltje te lezen. Belangrijker nog, ik hoop dat jullie er (mocht het eens van toepassing zijn) iets aan hebben!

Hebben jullie wel eens last van een blaasontsteking? En nemen jullie dan ook extra voorzorgsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld het drinken van cranberrysap? Drinken jullie eigenlijk wel genoeg op een dag?

Liefs,

Nena (volg mij ook op Twitter!)

 

Volg:

170 Reacties

  1. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik ben ook bevoorrecht met een genetische bepaling dat ik tijdens het vrijen heel makkelijk besmet word. Ik mag dan ook nu geen antibiotica meer, van het zomer heb ik 3 kuren achter elkaar gehad, maar na een paar weken kwam het gewoon weer terug. Ik moest er maar mee leren leven en het goed verzorgen met inderdaad voldoende drinken, veel vitamine C en zorgen dat ik het op tijd uit plas. Ik baal er echt ontzettend van, want ik heb er echt dagelijks last van. Van die pilletjes die je voor het vrijen in kan nemen heb ik nog nooit gehoord, misschien kan ik dat nog eens aan de dokter voorstellen. Maar ik weet niet of dat zo’n goed idee is. Ik heb dus van het zomer 3 antibiotica kuren gehad, waar ik ontzettend ziek van ben geweest en vervolgens heeft het nog een paar maand geduurd voordat ik er weer helemaal overheen was. En de blaasontsteking kwam gewoon weer vrolijk terug.

    Wat ik nu doe is dagelijks D Mannose slikken, twee van die gigantische capsules per dag. Het vermindert de klachten aanzienlijk, maar natuurlijk moet ik wel in mijn achterhoofd houden dat de ontsteking er niet mee over gaat. Ik wil eigenlijk van ‘t zomer voordat ik voor 2 maand naar Spanje vertrek nog zien of ik er vanaf kan komen. Daar ga ik toch geen seks hebben (heb hier een vaste vriend) dus misschien dat ik dan twee maand heerlijk van een gezonde blaas kan genieten. Je snapt, geen seks is geen optie. ;)

    • Kim
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Geen seks is wel een optie, je wil er alleen geen optie van maken ;)

      Maargoed, gelukkig heb ik geen last van blaasontstekingen. Ookal doe ik bijna alles ‘fout’ om het te voorkomen. Ik heb nou eenmaal een goede weerstand (:

    • Joanne
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Een constante blaasontsteking?! Aaargh! Dat is hel.
      Ik heb zelf ook heeeeeel vaak blaasontsteking gehad (echt 20x ofzo) en krijg het standaard als ik niet direct na de seks naar de wc ga. Als ik wel direct na de wc ga is er niets aan de hand.
      Ik heb ook cranberry en d-mannose geprobeerd, maar wat bij mij het aller beste werkt (behalve antibiotica) is appelcider azijn.
      Dat is, in tegenstelling tot je zou verwachten, heel alkalisch (niet zuur). Dat verhoogt de zuurgraad in je lichaam (maakt het dus meer alkalisch) en die bacteriën kunnen niet leven in een alkalisch milieu. Dat is in ieder geval wat ik heb begrepen van de uitleg. Je kan het ook googlen (acv + bladder infection).
      Ik heb dus zo vaak blaasontsteking gehad dat ik direct weet wanneer het mis gaat, al voor dat ik ook daadwerkelijk een infectie heb. Zodra ik dat voel ga ik dat direct drinken en dan gaat het gewoon weg. Ik doe dan 2 theelepels in een groot glas water. En vaak ook nog twee theelepels in mijn flesje water die ik gedurende de dag drink. Het werkt bij mij echt heel goed. Het smaakt niet lekker, maar je went er aan. En het werkt echt super goed. Ik heb al 3 jaar geen blaasontsteking meer gehad *klopt af*.
      Hopelijk werkt het bij jou. Ik moet er niet aan denken dat ik een permanente blaasontsteking heb. Succes!

      • Nena
        3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

        Goede tip! Kan je appelcider azijn gewoon in de supermarkt kopen?

        • Joanne
          7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

          Beetje late reactie, maar ja dat kan! AH heeft het iig. Zelf gebruik wel altijd een ongefilterde van de natuurwinkel omdat ik die lekkerder (lees: minder vies) vind smaken.

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Jeetje wat vervelend dat je er dagelijks last van hebt. Ik herken je verhaal, ik heb namelijk iets vergelijkbaars. Ik heb een paar maanden geleden in korte tijd (4 maanden) 3x een blaasontsteking gehad en dus ook 3x een antibiotica kuur gekregen. Ik heb vaak een ontsteking door de E.Coli bacterie (deze kwam ook o.a. uit de kweek). Die is wat hardnekkig uit te roeien, omdat hij zich in de diepere lagen van de wanden van je blaas kan verstoppen/hechten en zo de antibiotica kan ontwijken! Nadat de meeste bacteriën weg zijn door de kuur van 5 dagen 4 tabletjes, komt hij dus gewoon weer terug! Mijn huisarts stelde toen voor om mij een half jaar preventieve antibiotica voor te schrijven, zodat mijn blaas (en ik) eindelijk even de tijd kan krijgen om te herstellen en rust te krijgen. Seks hebben met in je achterhoofd de gedachte de dag erna weer een blaasontsteking te krijgen is ook geen pretje, dus daar werkt het ook goed voor! Succes, ik denk dat dit misschien ook een oplossing voor jou is?

      • 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

        Ik heb precies hetzelfde probleem als jouw en heb ook zo’n preventieve antibiotica gekregen. Dat werkt bij mij ontzettend goed! Ik merk nu ook echt dat mijn blaas weer meer weerstand krijgt…zo fijn!

  2. Judith
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Wat een goed artikel, goed uitgelegd. Zelf heb ik ook een aantal maal last gehad van een blaasonsteking. De eerste keer heb ik hier niets aan laten doen wat resulteerde in een nierbekkenontsteking. Dat is geen pretje, je kunt beter eerder langs de huisarts gaan voor een antibioticakuur.

    Verder heb ik nog een aantal tips om je blaas goed leeg te plassen:
    – Ga altijd onspannen zitten op het toilet. (Het fabeltje van de tocht en kou heeft hier mee te maken, omdat je in het wild plast kan je vaak niet goed ontspannen wen blijft er een beetje urine achter in de blaas).
    – Wiebel na het plassen even naar voren, achter en opzij, zo kan alle urine richting de urine buis lopen. (Je kunt je voorstellen als je te ver met je bekken naar voren gekanteld zit, dat je de blaas niet goed kan leeg plassen.
    – Tenslotte kriebel je als je klaar bent nog even op je stuitje, dit zorgt ervoor dat je bekkenbodemspieren onspannen en kun je echt je hele blaas leeg plassen. (Dit is ook een manier om te kijken of je altijd goed leeg plast).

    Hopelijk hebben jullie hier nog iets aan.

    xx Judith

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Bedankt voor al je tips!

  3. Jaleesa
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Weer een geweldig artikel! Heb in het verleden ook aardig vaak een blaasontsteking gehad.

    Helaas sloeg de antibiotica kuur niet meer goed genoeg bij mij aan, want de ontsteking kwam net zo snel weer terug voordat hij uberhaupt over was! Toen heb ik gewoon een pot cranberry pillen aangeschaft. Elke keer als ik ook maar dacht dat ik een ontsteking voelde opkomen, ging ik weer even aan de cranberry pillen, en zodoende ben ik alweer 2 jaar verder, en geen last meer van gehad gelukkig!

    Ik ben er voor mijzelf ook wel achter, dat het meer afkomstig was van de seks. Dussss meiden, altijd even goed wassen met gewoon water na de seks!

    • Jaleesa
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Ahja, en plassen op het toilet na de seks natuurlijk :)

  4. Karin
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik had vorige week nog een blaasontsteking! Inderdaad super vervelend, gelukkig kreeg ik snel een antibiotica kuur dus was ik er snel vanaf :)

  5. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb er zovaak last van! En iedere keer is het geen blaasontsteking volgens de dokter, terwijl ik zeg maar alle symptomen heb! Dus een antibioticakuur heeft er voor mij nooit ingezeten moet het altijd maar doen met water & cranberry pillen ..

  6. Yvette
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb ook heel vaak last gehad van blaasontsteking! Zelfs een keer bijna een nierbekontsteking :s
    Wat ik toen van de dokter nog als tip heb gekregen is vitamine c1000 slikken. Kun je gewoon bij de etos of kruitvat halen en heeft bij mij heel erg geholpen. Het verhoogt de zuurgraad in je blaas waardoor bacteriën geen kans krijgen!

  7. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb een aantal keer blaasonsteking gehad, niet geplast na het vrijen! Dat doe ik dus noooooooit meer haha!

  8. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Nog nooit last gehad maar zit wel echt bij mij in de familie, al mijn oma haar zussen hadden er last van..

  9. far
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Een jaar terug had ik nietbekkenontsteking (en dat is echt geen pretje) en daarna iets van 10 x blaasontsteking. Hoop dat ik het nu niet meer krijg..

    Maar blaasontsteking kan ook veroorzaakt worden door als je je plas te lang ophoudt. Dat zei de dokter tegen mij.

  10. Sanne
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb het iedergeval wel 1x per jaar. En dan heb ik altijd dat ik plas, het doet geen pijn, maar de laatste druppels doen helse pijn! Ik wacht altijd 1 dag en als het dan nog pijn doet ga ik naar de dokter. Mijn redenen zijn denk ik het verkeerd afvegen en te weinig drinken. Handig artikel!

  11. Eva
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Super toevallig! Mijn moeder kreeg gister te horen dat ze blaasontsteking heeft!

  12. Sylvia
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Misschien een aanvullende tip voor mensen die er chronisch last van hebben. Extra vitamine C tot je nemen houdt veel ellende buiten de deur, naast het nuttigen van voldoende vocht. Mocht je er na de sex veel last van hebben probeer dan zo snel mogelijk na de sex naar het toilet te gaan en goed uit te plassen, dat kan ook al enorm veel schelen.
    Bedankt voor het handige artikel.
    liefs, Sylvia

  13. Nora
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    vind het zeker interessant! goed geschreven en handig!

  14. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    De laatste keer dat ik blaasontsteking had was tijdens de zwangerschap. Ik heb dan ook speciale pillen voor zwangeren er tegen gekregen.
    Ik vermoed dat mijn baby daardoor ietsjes vroeger is geboren dan normaal, met 36 weken.

  15. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Superhandig artikel! Ik heb het al een tijdje niet gehad gelukkig.

  16. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    ik vind een blaasontsteking zo vervelend! gelukkig heb ik het bijna nooit en ALS ik het heb drink ik veel en is het binnen 2 dagen wel over… :)

  17. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb gelukkig nog nooit een blaasontsteking gehad, het lijkt me zo lastig!

  18. Christianna
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Jep, hier nog iemand met ervaring! Ik heb het de afgelopen zes jaar (sinds ik een vriendje kreeg) denk ik een stuk of 20 keer gehad. Ze noemen dat het Honeymoon Syndroom geloof ik, ik heb alles geprobeerd wat je kan doen om het te voorkomen (inderdaad alle tips die je gaf) maar niks hielp! En steeds maar aan de antibiotica is nou ook niet bepaald gezond… Heb nu cranberry capsules ontdekt die voor mij goed preventief werken, ze bevatten naast een hoge dosering cranberry ook de eerder genoemde stof D Mannose. Die combinatie werkt voor mij heel goed, ik raad het iedereen aan die gevoelig is voor blaasontstekingen. De capsules heten Blasecare en zijn bij de drogist te koop :)

  19. Rianne
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Erg interessant; misschien dit soort onderwerpen voortaan als middagartikel doen? :P Ik heb nu nog niet ontbeten en dan is over urine lezen niet zo lekker.

    Super informatief verder!

  20. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb twee keer een blaasontsteking gehad, echt heel vervelend…

    Liefs, Mariette

  21. fimke
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Blaasontsteking noem cystitis, urethritis is ontsteking van de urethra.. klein detail;)

    • Nena
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Ik heb het aangepast ;)

  22. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb wel een paar keer een blaasontsteking gehad. Een keer was het zo erg, ik dacht dat ik nog amper een blaasontsteking had en ging een lang weekend in (hemelvaart), werd het ineens veel erger en zelfs een acute nierbekkenontsteking, dat deed heel veel pijn (moest midden in de nacht naar de EHBO). Ik let er dus op om beter naar mijn lichaam te luisteren.

  23. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Heel toevallig heb ik precie snu net blaasontstekeing! Al voor de tweede keer. Mijn blaas is altijd al een beetje een zwakke plek geweest!

    • 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Ik drink nu wel standaard altijd cranberry sap en slik ook pilletjes!

  24. lois
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    ik heb dit ook gehad en dan laten mijn docenten me niet gaan omdat ze dachten dat ik gewoon steeds uit de les weg wilde

  25. Joyce
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Mijn moeder heeft altijd als trucje om 20 vitamine c pilletjes tegelijk te slikken. Dit lijkt veel, maar valt heel erg mee! Hierdoor stopt haar blaasontsteking heel snel! =)

    X

  26. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Vroeger had ik hier zo vaak last van! Maar ik dronk toen ook te weinig, ik weet zeker dat het daar aan lag. Nu drink ik 2 liter water op een dag + thee + verse fruit/groente smoothies (oke de laatste niet elke dag, maar paar keer in de week). Wanneer ik de symptomen heel lichtjes voel opkomen (heb ik in de winter af en toe nog last van), drink ik meteen een liter water en haal ik verse cranberry sap. Daarmee kan je het ‘wegdrinken’, maar alleen als je er vroeg bij bent :D Want elke keer meteen naar de dokter voor aan antibiotica kuur is ook niet goed voor je lichaam..

  27. Joanne
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb vroeger jarenlang chronische blaasontsteking gehad en ben daar jarenlang goed ziek van geweest. Uiteindelijk ben ik er aan geopereerd, en is het verholpen… Maar het staat nog maar al te goed in mijn geheugen gegrift hoe ik eens per maand naar het ziekenhuis moest en down under een infuss krijg om de boel te spoelen… Het is de meest heftige pijn die ik ooit heb ervaren – tot nog toe xD. Gelukkig is het nu over, maar mijn blaas blijft extreem gevoelig en ik drink dan ook vaak cranberrysap en drink sowieso heel veel… Toch heb ik ongeveer 2 keer per jaar alsnog blaasontsteking. Erg vervelend. Gelukkig kent de huisarts mijn situatie en hoef ik enkel een belletje te doen voor medicijnen. Ben inmiddels een expert in blaasontstekingen en herken ze meteen

  28. Gevuldekoekmetslagroom
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb al twee keer een blaasontsteking gehad. Bij de tweede keer verging ik echt van de pijn! Ik rolde echt over de grond.

    Een blaasontsteking is geen pretje.

  29. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Wat ontzettend leuk dat jullie ook iets van een ziektebeeld posten. Ben zelf anesthesiemedewerker in opleiding dus dit soort dingen vind ik altijd erg leuk om te lezen

  30. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb een paar jaar geleden een blaasontsteking gehad en het is inderdaad erg vervelend! Wanneer ik net geplast had, leek het alsof het terug binnen trok ofzo… gek gevoel.

  31. Anneke
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Hey, wat een goed geschreven artikel, echt heel volledig! Ik heb al last van “blaasontstekingen” sinds mijn 9 jaar. Bij mij is het iets complexer, chronisch zelfs. Het is echt de urinebuis die ontsteekt en dat brand aan 1 stuk door (niet enkel tijdens of net na een toiletbezoek) tot de antibiotica zijn werk begint te doen. Ik heb dan ook standaard antibiotica op zak en na het vrijen met mijn vriend neem ik 2 furadantine (antisepticum). Als ik dit niet doe heb ik de volgende dag garanti prijs. Er is een periode geweest (rond men 20) dat ik bijna maandelijks last had en vele onderzoeken heb moeten laten doen. Ik merk, dat het met ouder worden wel betert (nu heb ik soms maar 1 of 2 keer per jaar een ontsteking) maar vrees dat ik wel voor de rest van mijn leven aan de medicatie vasthang. Binnenkort gaan we deze wel herbekijken want furadantine mag je eigenlijk geen jaren aan een stuk innemen want dat is dan weer slecht voor de luchtwegen. Voor de rest ben ik bijna nooit ziek hoor :) Belgische groetjes

  32. Barbara
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Vreselijk, ik heb al rond de tien keer een blaasontsteking gehad.. Heel naar! Nu maar elke keer na seks naar het toilet, dit helpt zeker wel maar vind ik niet zo charmant haha. Cranberrysap is inderdaad hét middel! Je kan eventueel ook preventief cranberrypillen (drogist) innemen, helpt het ook goed te voorkomen.

  33. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Anderhalf jaar geleden had ik ineens erg vaak blaasontstekingen. Sindsdien neem ik elke dag een ‘cranberrypilletje’. Je kan natuurlijk ook cranberrysap drinken, maar dat smaakt zo zuur :D Sindsdien ben ik er -mits voldoende drinken- helemaal van verlost!

  34. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Story of my life blaasontstekingen … Tegenwoordig gaat het stukken beter maar ik heb perioodes waarbij ik om de tien min nr toilet moet, ongelofelijk dringend en dan komen er twee druppels uit en tien min later is het weer van datte … Vind het soms vooral vervelend wanneer ik uit ben of weg met vrienden. Die lachen er dan altijd mee : ” moet je nou weeral nr toilet ?”. Kan er echt niet aan doen en leuk is het ook niet. Fijn dat je hier een artikel over schrijft.

  35. Tessa
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    leuk artikel en vooral leerzaam.
    Ik heb nog nooit een blaasontsteking gehad, maar als ik het wel krijg weet ik wat ik moet doen.

  36. antoinette
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    ik heb er in periode heel veel last van, maar krijg vaak gelijk een nierbekkenontsteking, soms zelfs zonder de meeste typische blaasontsteking klachten. Als ik alleen een blaasontsteking heb, heb ik eigenlijk meer last van de kleine beetjes en de pijn. Maar bij de nierbekkenontsteking plas ik wel vaker echt bloed… heel naar :-(

  37. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb er toch ook een tijdje last van gehad, nu gelukkig niet meer, want oh wat een pijn! Ik voelde zelfs mijn hartslag in mijn blaas…
    En zoals je zegt, veel drinken, en zeker op tijd naar de dokter gaan!
    Mijn broer heeft het ook wel eens gehad, hij lag met zijn hoofd op tafel van de pijn, zielig hoor.

  38. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb heel vroeger eens blaasontsteking gehad, ik kan het me niet eens meer herinneren, daarna nooit meer gelukkig.

  39. karin
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Door mijn handicap moet ik katheteriseren. Wat vaak blaasontstekingen geeft. Ik ben op aanraden van mij uroloog D mannose gaan slikken. Werkt nog beter dan Cranberry. En sinds dien geen blaasontsteking gehad. Ben nu bijna 2 jaar blaasontsteking vrij. En dat is in mijn situatie heel lang! Dus echt een aanrader!

    • 7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

      D-Mannose is inderdaad fantastisch. Hier nog een fan :)

  40. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb gelukkig maar één keer blaasontsteking gehad. Mijn moeder heeft er vaker last van en die drinkt dan veel cola. Haar tante heeft ooit mee gedaan aan een onderzoek waar uit kwam dat het drinken van cola heel goed helpt tegen blaasontsteking maar dat was niet de uitslag die ze wilden en de uitslag is dus ook nooit gepubliceerd. (raar)

  41. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Een vriendin van me heeft hier ook altijd erg veel last van gehad. Echt heel vervelend. Ze loopt nu alleen nog steeds om de 2 uur naar de wc en gaat ook preventief. Sinds ze dat doet is het wel een stuk beter.

  42. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb er nog nooit last van gehad. Maar toch vond ik het handig om eens gelezen te hebben (:

  43. Lisanne
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Al jaren veel last van! Dus al je tips kende ik al.
    Maar kan toch handig zijn voor anderen.

    In plaats van cranberrysap kun je ook cranberrycapsules nemen (gewoon bij de drogist te koop). Dit neem ik elke ochtend aangezien ik het sap echt vies vind.

    Als je veelvuldig last hebt van blaasontstekingen kun je je huisarts vragen de urine op de kweek te laten zetten. Misschien is het een andere bacterie dan ze verwachten en krijg je elke keer een verkeerde soort antibiotica. Ook kun je onderzoeken laten doen in het zieken huis om te kijken of het misschien aan je blaas ligt o.i.d.

  44. Marloes
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Een vriendin van mij heeft het erg vaak, erg vervelend! Ik heb er zelf ook geen last van, drink ook genoeg op een dag yay :) maar doe er verder niks aan om het te voorkomen ofzo.

  45. Vlinder
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Handig artikel! Ik had vroeger om de haverklap blaasontsteking, gek werd ik er van. Nu heb ik er gelukkig al een aantal jaar (even afkloppen) geen last meer van.
    Ik let er nu ook meer op dat ik genoeg drink :-)

  46. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Handig artikel. Heb het (gelukkig) nog nooit gehad, lijkt me vervelend.

  47. Luna
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Handig! Ik heb het nog nooit gehad, maar een vriendin van mij heeft het zo vaak!

  48. Kers
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb soms van die periodes dat ik heel vaak moet plassen en dat ik het gevoel heb dat ik moet plassen, maar dan komen er maar 2 druppels uit en blijf ik idd op de wc hangen omdat ik gevoel heb dat ik nog moet plassen. Maar ik heb nooit pijn of iets en heb er ook nooit wat aan gedaan, en meestal is het over na paar dagen..

  49. Marit
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Handig! Vroeger had ik het chronisch, doordat ik een afwijking heb aan mijn urinewegen. Nu gelukkig niet zo vaak meer. Ik moet alleen nog meer drinken dan een gemiddeld mens. Maar zolang Ik dat doe gaat het goed!

  50. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Handig artikel, ik heb er gelukkig niet vaak last van mijn zus wel. Zo vaak dat ze aan haar urineweg is geopereerd (blijkbaar was deze erg kort) daarna heeft ze nooit meerlast gehad dus dit kan uiteindelijk ook een optie zijn. Blijkbaar is drinken, drinken, drinken de beste tegenhanger ik heb wel eens gehoord dat je een blaasontsteking helemaal weg kan drinken (door zo vaak uit te plassen) maar of dat waar is weet ik niet hoor.

    • Eefje
      3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

      Volgens mij kan dat wel. In ieder geval had ik dat wel. Had er zo erg last van dat ik niet van de wc af kwam, ging de hele dag door water drinken, echt alleen maar, de volgende dag was het bijna over!

      • marleen
        3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

        ik heb dat ook een aantal keer gehad, 1e dag voelde ik een blaasontsteking opkomen, 2e dag was niet te harden en 3e dag was het alweer minder en daarna weer over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *