(Re)view by Nena: Blaasontsteking

Moet je ineens vaak naar de WC? Doet het pijn bij het plassen? Heb je aldoor het gevoel dat je moet plassen? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een blaasontsteking. Ik heb helaas regelmatig een blaasontsteking en ik kan jullie vertellen: dat is geen pretje! Je voelt je dan ook absoluut niet sexy of gezellig, wanneer je meer tijd op het toilet doorbrengt dan daarbuiten! Ik ben natuurlijk geen expert op het gebied van een blaasontsteking, maar ik heb door mijn ervaringen wel de nodige informatie en tips die ik graag met jullie wil delen. En omdat blaasontsteking een typisch vrouwenkwaaltje is, leek het me leerzaam om er iets meer over te vertellen.

Bron

Wat is nu precies een blaasontsteking?
Laat ik beginnen bij een korte omschrijving van wat een blaasontsteking (Cystitis) nu precies is. Je blaas bevindt zich onder in je buik. Hier wordt de urine in bewaard totdat je naar het toilet moet. Je urine verlaat de blaas via de urinebuis (urethra). Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas (en soms ook de urinebuis) ontstoken. Blaasontsteking =  een bacteriële infectie in je blaas.

Wat zijn de symptomen?
Een blaastonsteking geeft meestal pijn en een branderig gevoel bij het plassen en/of een pijnlijke steek na het plassen. Het kan zijn dat je ineens heel vaak naar het toilet moet en daarbij steeds een klein beetje (soms 2 druppels) plast. Het kan ook zijn dat je alleen nog maar het gevoel hebt dat je moet plassen en daardoor niet meer van het toilet af wilt komen. Andere klachten kunnen zijn dat je een drukkend of pijnlijk gevoel in de onderbuik of rug voelt. De urine zelf kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien (en dan bedoel ik ook echt het verschil tussen heldere appelsap en appelsap troebel!). Soms zit er zelfs wat bloed in de urine.

Waardoor wordt een blaasontsteking veroorzaakt?
Een blaasontsteking (ook wel UWI = urineweginfectie genoemd) ontstaat door bacteriën. Vrouwen hebben gemiddeld vaker een blaasontsteking dan mannen, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. Daardoor kunnen bacteriën van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnendringen (ze hoeven maar een korte afstand af te leggen). Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Daarom wordt bij blaasontstekingsklachten vaak gezegd dat je goed uit moet plassen!

Bron

De bacteriën kunnen op verschillende manieren in je urinebuis en blaas terechtkomen en een blaasontsteking veroorzaken:

  • Verkeerd afvegen. Als je van achteren naar voren afveegt, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe.
  • Nauwsluitende en slecht ademende kleding en ondergoed. Hierdoor wordt het al snel broeierig, een optimale situatie voor bacteriën en schimmels om te kunnen groeien.
  • Seks. Tijdens het vrijen kunnen er door de wrijving bacteriën uit de vagina of anus in de buurt van de urinebuis komen en daar een infectie veroorzaken.
  • Een vorige blaasontsteking waarbij niet alle bacteriën uitgeroeid zijn, kan eveneens opnieuw een bron voor een ontsteking vormen.

Fabeltje
Het is niet waarschijnlijk dat je van kou of tocht een blaasontsteking kunt krijgen. Dit wordt vaak gedacht, maar een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën en niet door kou. Bacteriën ‘waaien’ nou eenmaal niet zomaar je blaas in ;) Je draagt ze dan al bij je in je blaas. Wat een logische gedachten kan zijn, is dat wanneer je weerstand laag is en er al bacteriën in je blaas ‘wonen’, je blaasonsteking net dat zetje van tocht nodig kan hebben om door te zetten.

Wat zijn de nadelen van een blaasontsteking?
Het is vooral een hele vervelende,  pijnlijke en vermoeiende ontsteking. Over het algemeen is een blaasontsteking goed te behandelen met een antibioticakuur. Je moet er wel op tijd bij zijn, want anders kan het overslaan naar de nieren. Bij een nier(bekken)onsteking moet direct worden ingegrepen, meestal gaat dit gepaard met koorts. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat.

Onderzoek:
Wanneer je denkt dat je een blaasontsteking hebt en de klachten gaan niet weg of worden erger, dan moet je urine worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën. In principe leven er in je urine (en blaas) geen bacteriën. De aanwezigheid van bacteriën in urine (bijvoorbeeld afkomstig uit de darmen) kan duiden op een blaasontsteking.
De urine moet je zelf opvangen in een schoon afsluitbaar potje. De huisarts heeft ochtendurine nodig (dan hebben de bacteriën de langste tijd gehad om in de blaas/urine te vermenigvuldigen en zijn ze goed aan te tonen). Het moet zelfs midstream-urine zijn. Dat wil zeggen dat je eerst een beetje moet plassen (dit spoelt eventuele bacteriën aan de buitenkant van de vagina weg), vervolgens plas je in het potje en de rest plas je uit in het toilet. Deze urine is het meest betrouwbaar.
De urine moet bij voorkeur binnen 2 uur bij de huisarts worden gebracht. Als dit niet lukt kan je het even in de koelkast bewaren, maar niet te lang. Het moet binnen 24 uur worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën.


Voorkomen & tips:

  • Met stip op 1: Drink voldoende op een dag. Minimaal 2 liter. Als je veel drinkt, dan plas je ook veel. Bacteriën zijn daardoor niet te lang in de blaas en zijn dan ook niet zo snel in grote aantallen aanwezig.
  • Door regelmatig te plassen, spoel je de bacteriën naar buiten. Plas hierbij de blaas altijd goed leeg, tot op de laatste druppel!
  • Een blaasontsteking kan worden veroorzaakt door seks. Het kan helpen om meteen na de seks naar het toilet te gaan om daar goed uit te plassen!
  • Misschien overbodig om te vermelden, maar wel een belangrijke oorzaak: veeg van voor naar achteren! E.coli is een veelvoorkomende boosdoener van een blaasontsteking. En laat deze bacterie nou gewoon lekker in je darmen leven…
“Meestal is het de Eschericia Coli (E. coli) bacterie die verantwoordelijk is voor het ontstaan van een blaasontsteking. Bij meer dan 85% van alle urineweginfecties is de E.coli bacterie de oorzaak. Dit is een darmbacterie die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. In de dikke darm is de bacterie erg nuttig, maar buiten de darmen is hij minder onschuldig. Als de bacterie via de urinebuis in de blaas terecht komt, kun je een blaasontsteking krijgen.”
  • Het drinken van cranberrysap staat erom bekend dat het kan helpen een blaasontsteking te voorkomen.

Cranberries bevatten een stofje (proanthocyanidines, looizuurachtige verbindingen die behoren tot de groep van de tanninen) die ervoor zorgt dat bacteriën minder goed kunnen ‘hechten’ aan de wand van je urinebuis en/of blaas. I.c.m. voldoende drinken plas je ze daardoor beter uit. Cranberries kunnen daardoor ook klachten helpen te verminderen.
  • Wacht niet met plassen, maar ga gelijk naar het toilet als je aandrang voelt.
  • Zorg voor een goede hygiëne. Was niet met agressieve zepen, dit verstoort het milieu van de vagina waardoor ongewenste bacteriën en schimmels weer beter kunnen overleven. Spoel gewoon regelmatig met water. Zie ook dit artikel.
  • Zorg voor een goede weerstand en dat je goed uitgerust bent. Neem van extra Vitamine C, dit remt de bacterie groei.
  • Denk niet dat je een blaasontsteking weg kan krijgen door een paar vitamine C tabletten tegelijk te nemen of door het drinken van cranberrysap. Dit verminderd de klachten, maar roeit de ontsteking niet uit. Wanneer je blaasontsteking hebt moet je eigenlijk zo snel mogelijk langs de huisarts.
  • Twijfel je of je blaasontsteking hebt? Plas even in een doorzichtig potje en bekijk je urine. Troebel? Grote kans dat jij een ontsteking te pakken hebt!
  • Het kan genetisch bepaald zijn dat je vrijwel altijd na de seks een blaasontsteking oploopt. Praat hierover met je huisarts. Er bestaat preventieve antibiotica die je vlak voor het vrijen kunt slikken om een ontsteking te voorkomen.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer over dit typische vrouwenkwaaltje te lezen. Belangrijker nog, ik hoop dat jullie er (mocht het eens van toepassing zijn) iets aan hebben!

Hebben jullie wel eens last van een blaasontsteking? En nemen jullie dan ook extra voorzorgsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld het drinken van cranberrysap? Drinken jullie eigenlijk wel genoeg op een dag?

Liefs,

Nena (volg mij ook op Twitter!)

 

Volg:

168 Reacties

  1. Janneke
    13 oktober 2015 / dinsdag, 13 oktober 2015

    Gebruik zelf een combinatiepreparaat van cranberry, mannose, beredruif en een beetje vitamine C. Niet eens zo al te duur omdat het geen bekend merk is. Door de combinatie werkt het beter. De beredruif helpt ook om beter uit te plassen. Ik had het gekocht bij een goede zaak die prima en deskundig advies geeft. Vind ik ook wel prettig.
    Toch denk ik dat het vooral met je weerstand te maken heeft.

  2. Tomas
    19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

    waarom is deze tekst alleen op vrouwen gericht ????
    word een beetje moe van elke website die praat over blaasonsteking steeds maar weer te moeten lezen over “je vagina ”
    mannen krijgen het ook hoor dames het is geen vrouwelijk alleenrecht

    • Serena
      19 december 2013 / donderdag, 19 december 2013

      Omdat de doelgroep van deze site vrouwen is en omdat het een welbekende vrouwenkwaal is. Succes ermee in elk geval, naar dat je er last van hebt :(

  3. Veerle
    6 februari 2013 / woensdag, 6 februari 2013

    Ik ben momenteel aan mijn 4de blaasontsteking op 12 maanden tijd bezig. De laatste was vorige maand nog dus ik vermoed dat mijn vorige antibiotica kuur niet afdoende was. Het valt wel op dat ik er last van heb sinds ik samen ben met mijn vriend aangezien ik er daarvoor zelden last van had, maar we gebruiken altijd bescherming dus aan hem kan het niet liggen (en hij is mijn enige partner ooit en altijd dus!). Naar het toilet gaan na seks lijkt ook niet veel uit te halen.

    Gelukkig doet een blaasontsteking bij mij meestal niet super veel pijn (geen huibuien op het toilet dus), maar ik heb meestal een zeurderig brandende pijn die samengaat met de drang om naar toilet te gaan, pijnstillers helpen ook niet altijd. Ik ben er vandaag om 4u30 wakker van geworden en heb net dan maar 66cl water en 33cl veenbessensap achterover gekeild om zoveel mogelijk naar toilet te kunnen gaan aangezien ibuprofen en perdolan niet helpen tegen de pijn. De brandende pijn is nu gelukkig wel weg maar de drang om naar het toilet te gaan blijft wel.

    Vorige maand heb ik dan uri-cran gekregen om een nieuwe ontsteking te voorkomen en ik drink ook elke dag min 1 glas veenbessensap, maar tot nu toe lijkt het dus niet zo nuttig te zijn geweest… Normaal heb ik rond de middag een afspraak bij de dokter maar ik heb niet echt veel zin om te gaan aangezien ik niet weer een antibioticakuur wil krijgen. Net ook al maar een mailtje gestuurd om te laten weten dat ik vandaag niet kan werken aan mijn thesis-onderzoek aangezien uren lang op een ongemakelijke stoel achter een microscoop hangen nu eenmaal niet de meest aantrekkelijke optie is als je constant naar toilet moet.

    Ach ja, door zulke dingen weten we dat we nog leven zeker?

  4. 20 juni 2012 / woensdag, 20 juni 2012

    Dit is echt een goed artikel. Ik heb een chronische blaasontsteking. Dat wil zeggen dat de bacterie altijd in mijn blaas zit en het actief wordt wanneer ik te weinig gedronken heb of wanneer mijn immuunsysteem niet optimaal is.
    Alles dat in dit artikel staat weet ik al, maar ik wilde even zeggen dat ik het een goed artikel vind en dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, want niemand verdient de ellende van een blaasontsteking. Onderschat het niet!

  5. 14 mei 2012 / maandag, 14 mei 2012

    Ik heb 1 keer opeens heel erg blaasontsteking gehad, met bloed en alles. En sindsdien ben ik er heel gevoelig voor :( Helaas.. Maar ik drink veel water, cranberrie sap en slik cranberrie pillen.

  6. katrien
    11 mei 2012 / vrijdag, 11 mei 2012

    Interessant! Dit wil ik wel vaker lezen :)

  7. tina
    10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    ik heb het in februari gehad en it hurts like hell! eerste antibiotica kuur werkte niet waardoor ik week later weer 1 kreeg die sterker was, en 10 dagn duurde! was helemaal kapot.
    Ik durf nu dus ook echt niet meer op te houden als ik naar de wc moet.

  8. kylie
    9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

    ik heb al heel vaak blaasontsteking vanaf myn 4de maar ik heb nu een antibiotica kuur van 1 capsulle voor een half jaar. maar ik heb nu ook weer blaasontsteking dus moet ik nu 3 x op een dag een capsulle.. ik ben ook al 2x geoppeerd maar het helpt niet. en ik merk het nu niet meer dat ik blaasontsteking heb.

  9. 7 mei 2012 / maandag, 7 mei 2012

    Fijn dat er een artikel over geschreven is. Ik heb er net wéér een gehad, maar in totaal misschien al wel zo’n 20 keer. Wat ik kan aanraden voor meiden die er ook vaker last van hebben is om D-mannose te kopen. Cranberry is prima, maar de werkende stof van cranberry zit in de D-mannose. Succes met je liters cranberry sap, ik houd me liever bij de D-mannose als het nodig is. Fantastisch spul.
    Fijn artikel!

  10. Jill
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    Oh ja en het helpt om je bekkenbodemspieren te ontspannen tijdens het plassen, zo kun je goed uitplassen. :)
    Het beste is om een beetje naar voren te leunen. Als je plast en het drupt nogal na, dan is je bekkenbodem niet erg ontspannen. Misschien handig om het te kunnen herkennen. :)
    Echt goed artikel Nena!

  11. Jill
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    Zou het helpen om met condoom te vrijen om de kans op een blaasontsteking te verminderen? (qua bacteriën enz)

    • Serena
      5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

      Ja, bij mij helpt dat wel!

  12. Roely
    5 mei 2012 / zaterdag, 5 mei 2012

    Een tip die ik een aantal jaren terug kreeg van een natuurgenezer omdat ik heel vaak een blaasontsteking had: Ter voorkoming biologische karnemelk drinken! Dan ontwikkelen de bacterien die een blaasontsteking veroorzaken zich veel moeilijker,iets met de zuurgraad. Hoe het precies werkt weet ikniet..maar werken doet het en goed ook!Ik heb zelden een blaasontsteking meer.

  13. Femke
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Handig artikel, staan zeker goede tips bij! Ik heb 1 keer een blaasontsteking gehad, was toevallig net een weekje op Terschelling dus heb de hele week cranberry gegeten en gedronken :P Was wel erg naar, kan me niet voorstellen hoe het is om er chronisch last van te hebben..

  14. Angela
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Wat een goed artikel! Ik zelf heb ook heel lang maandelijks blaasontstekingen gehad. Grappige was dat dit altijd precies een week na mijn menstruatie was. Dan was blijkbaar mijn weerstand op zijn laagst. Nadat ik meer dan tien kilo aangekomen was was het probleem een stuk minder. Wel heb ik nog steeds ieder jaar een aantal keer een ontsteking. En misschien eigenlijk nog veel vervelender ook een achteraf. Waarschijnlijk voor vele dames erg herkenbaar.

    Dit doet vermoeden dat het Probleem in mijn geval afkomstig is van de bacterie die candida genoemd wordt. Dit is een gistsoort die aanwezig is in je darmen en zich voed door gisthoudende producten en suikers. Op zich zelf kan dit geen kwaad maar bij een teveel hier van veroorzaakt dit dus klachten.
    Ik was de eeuwige doktersbezoeken zo zat dat ik hierop doorgespeurd heb op het internet. Er bestaat gewoon een dieet om dit bacterie tegen tehouden. Het is super streng. Ik persoonlijk hou het dan ook niet vol. Maar ik let wel op suiker houdende producten en eet minder gist producten wat zeker een verschil maakt!
    Ik hoop dat andere wat aan deze info hebben

    Nena bedankt voor dit stuk :)

  15. Chantal
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Hey! Dit artikel kwam als geroepen.. Ik heb sinds dinsdag al last van een beetje pijn bij het plassen (niet heel erg), maar als ik weinig heb gedronken plas ik soms wat bloed mee. Mijn urine is voor de rest niet troebel, maar gewoon helder. Ik heb wel vaak het idee dat ik naar de wc moet, maar als ik ergens ben waar dat niet kan, heb ik er geen last van in de zin van dat ik anders in mijn broek plas. Heb ik een blaasontsteking? Ik zou het echt heel fijn vinden als ik antwoord kreeg! x

    • Nena
      4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

      Ik zou toch even wat urine bij de huisarts laten nakijken. Voor een blaasontsteking hoef je niet alle symptomen te hebben.

  16. Meyke
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Ik werd juist naar hui gestuurd met de midstreamurine. Eerste portie willen ze hebben bij ons. En preventieve antibiotica… is wel vragen om resistentie..

  17. leonie
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Hee! normaal reageer ik nooit, maar ik wilde even kwijt dat ik dit echt een top artikel vind! Zo duidelijk en overzichtelijk!
    Nu heb ik wel een vraag die een beetje apart is maar hoe veeg je van voor naar achter af??? :$
    Ik weet namelijk niet beter dan andersom en na gevraagd te hebben bij mijn moeder heeft zij ook geen idee..Lijkt me zo dat je met je handen in de knoop komt te zitten! haha! maar het is best serieus eigenlijk want om hierdoor een blaasontsteking te krijgen is ook zo knullig!

    Dankjewel! Liefs leonie

    • Nena
      4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

      Nou, door met een wc-papiertje aan de voorkant tussen je benen door te beginnen en dan naar achteren te vegen. Hoop dat je het zo beter snapt?

  18. 4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Handig artikel en goede tips :) ik ga het zeker onthouden. Gelukkig heb ik het nog nooit gehad.

  19. Elien
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Ik heb er ook erg vaak last van, op het moment dat het, zomaar, uit het niets, begint, kan ik eigenlijk nergens lol meer in hebben vanwege de pijn en slapen gaat ook niet echt dan. Omdat ik niet teveel antibiotica wil slikken (straks wordt mijn lichaam resistent en helpt antibiotica niet meer) slik ik elke dag preventief cranberrypillen. Ik heb ze ook wel gehad met D-mannose erin, heb me er ook wel vaak over laten adviseren in een gezondheidswinkel. Let er dan echter wel op dat je in je achterhoofd houdt wat je wilt, het personeel daar wil je graag helpen maar men wil uiteraard ook geld verdienen en de prijzen van cranberrypillen zijn vaak niet mals =( Heb ze al in verschillende prijsklasses geprobeerd (tnxs,mam!) maar kan niet echt zeggen dat ik echt verschil merk in de pillen van 25 euro per potje en die van 8 euro per potje van de HEMA. Daarom blijf ik deze voorlopig nog gewoon slikken, en inderdaad altijd naar de wc gaan na het vrijen. Ik ben erg blij dat ik verder gezond ben, maar blaasontsteking is echt een vervelend iets om steeds terug te hebben komen!

  20. Robin
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Ik had er vroeger altijd last van zowiezo 1 week permaand had ik er last van, Vitamine C heel veel drinken & eten. Water drinken en cranberry sap of cranberry pillen.
    Ik had het zo vaak dat ik uit eindelijk geopereerd ben en sinds dien heb ik het nooit meer gehad!

  21. Dieuwke
    4 mei 2012 / vrijdag, 4 mei 2012

    Let wel op: Als je als zwangere vrouw blaasontsteking hebt zijn je klachten heel anders! Op dit moment ben ik zwanger en op een gegeven moment had ik een wat zeurende pijn in het schaambeen. Mijn urine is toen nagekeken en ik bleek een blaasontsteking te hebben. Het kan zo zijn dat je nagenoeg totaal geen klachten hebt en toch een blaasontsteking hebt. Daarom ben ik er ook voor om toch wel regelmatig je urine te laten controleren terwijl je zwanger bent. Een genegeerde ontsteking kan namelijk leiden tot vroeggeboorte. En dit, terwijl je niet eens wist dat je last had van een ontsteking bijvoorbeeld.

  22. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb heel vaak blaasontstekingen gehad, regelmatig hele dagen doorgebracht op de wc, zelfs op vakantie. Gelukkig is het toen spontaan overgegaan en nu heb ik er al heel lang geen meer gehad. *klopt af*
    Goed artikel trouwens!

  23. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Gelukkig heb ik dit nog nooit gehad, lijkt me erg naar!

  24. Anita
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Herkenbaar probleem tot nu 2 jaar geleden dat ik hier jaren last van had.
    Ik slik Blasecare eerst als kuur en nu dagelijks 1 capsule als onderhoud fijn hoor want iedere keer maar weer een antibiotica kuur bij de huisarts schiet ook niet op.

  25. Genevieve
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Nog nooit last van gehad gelukkig :)

  26. Ilse
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    ik heb dit ook regelmatig gehad toen ik nog een vriend had. regelmatig had ik een blaasontsteking en ik heb ook meegemaakt dat ik het had toen ik een paar dagen in Londen zat, gelukkig had ik toen antibiotica meegekregen voor het geval dat. maar het voelt enorm vervelend…

    ik had nooit zin om na de seks naar de wc te gaan, vooral omdat ik bij mijn ex naar beneden moest met zo’n koude vloer..

  27. sabine
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Wow, gewoon enge toeval dit.. Ik heb sinds gister een, nu zeker wetende door dit artikel, blaasontsteking en wist niet wat me overkwam! het is de eerste keer en het plasgevoel is al minder, maar plassen doet pijn!! en er komt urine mee. Nu ik dit artikel heb gelezen weet ik het zeker. Morgen breng ik een potje urine naar de huisarts.. Ik ga zaterdag op vakantie, Need help!!!

  28. Michèle
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb vaak last van blaasontsteking dus dankjewel voor dit interessant artikel!

  29. Cindy
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ben ervaringsdeskundige qua blaasontsteking, zoooo vaak gehad…
    Vorig jaar weer een paar keer, na een aantal jaren geen last te hebben gehad.
    Paar keer AB kuur gehad. Maar was dat snel zat, want het is best een heftige kuur wat je krijgt.

    Ben me toen eens gaan verdiepen in D Mannose, in de comments al een paar keer genoemd.
    Heb het in poedervorm. Heb toen een aantal weken uit voorzorg elke dag een schepje genomen. D Mannose is een fructose (als ik het goed zeg) wat zich aan de blaaswand hecht, en voorkomt dat een bacterie zich daar kan hechten en een ontsteking kan veroorzaken.

    Toen ik het vertrouwen in mijn blaas weer een beetje terug had ben ik overgestapt op Blasecare, een combi van cranberry en D Mannose. Elke dag een tabletje uit voorzorg. Heb er toen een aantal maanden geen last meer van gehad’

    Slik nu tegen een huidaandoening al sinds september een lichte AB pil die ook tegen blaasontsteking werkt, dus sindsdien niets meer uit voorzorg genomen.
    Maar zodra ik weer van de AB af ben, naar verwachting in juli, ga ik weer Blasecare slikken uit voorzorg.
    En natuurlijk voldoende drinken, heel belangrijk!

    • Christianna
      6 mei 2012 / zondag, 6 mei 2012

      Jaa Blasecare! Hallelujah dat ik dat ontdekt heb. Die D-Mannose combi werkt voor mij ook heel goed.

  30. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik ken het, dat kan zo veel pijn doen!

  31. lieke
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb al vanaf ongeveer mijn 6e regelmatig blaasontsteking.
    Toen ik 10 was had ik echt heel vaak (lees: 1x in de maand of als ik geluk had 1x in de 2 maanden), vreselijk.
    De antibiotica werkte voor mij niet meer en na een tijdje stelde mijn huisarts voor om wat onderzoeken te doen, daar kwam behalve dat ik een kleine blaas heb niks uit.
    Dus toen besloten ze een kijkoperatie te doen en het bleek dat mijn urinebuis scheef stond, deze is recht gezet en sinds toen (ik ben nu 15) heb ik nooit meer blaasontsteking gehad *klopt af*!

  32. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik zat er een paar maand geleden voor de eerste keer mee, vre-se-lijk, ik hoop echt dat ik het nooit meer krijg. Naast de pijn is het ook nog eens abnormaal irritant.

  33. Fenna Zijlstra
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb ook heel vaak een blaasontsteking en het is erg vervelend.. maar wel handige tips voor mensen die er niet zoveel over weten.. Ik wist eigenlijk deze tips allemaal al :) maar wel goed geschreven :)

  34. Eske
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Wat een súper goed en leerzaam artikel!

  35. Mau
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Wat een goed artikel! Ik heb er zeer geregeld last van en heb ook net van het weekend weer een kuurtje afgemaakt. Ik drink ook ter “preventie” cranberry sap en neem cranberry pillen in. Helaas is het daarmee niet te voorkomen.
    Ik heb nog een tip: neem de tijd om te plassen. Als je haast hebt, plas je niet goed genoeg uit. Ga er lekker voor zitten met een tijdschriftje en doe het rustig aan. Dan kan je het beste ontspannen en kun je goed uitplassen!

  36. Renske
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb ook regelmatig een blaasontsteking gehad, maar wanneer ik het tegenwoordig voel, drink ik veel, waaronder inderdaad cranberrysap en eigenlijk zet het nooit meer door, gelukkig:)
    Ik wist trouwens niet dat sommige mensen altijd blaasontsteking krijgen van seks. Wat naar voor ze, lijkt me:S

  37. Amber
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Ik heb heel erg vaak last van blaasontstekingen! Vaak nét voor mijn menstruatie, en ik gebruik nochtans intieme zeep of hoe heet dat haha. :) Het is echt verschrikkelijk vervelend, zeker als je naar school moet en de leerkracht je niet gelooft!

  38. 3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Goed artikel! Gelukkig nog nooit gehad, een vriendin van ons wel! x

  39. Mo
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    heb het ook regelmatig echt vervelend! drink dan altijd groene thee met cranberrie helpt heel goed:)

  40. Ester
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Zelf 1x een blaasontsteking gehad & dat was geen pretje.
    Moest toen met spoed naar de huisartsenpost omdat ik bloedde..
    Eerst dacht ik een gewone ongesteldheid, omdat ik ook wat buikpijn had. Maar het plassen ging ook moeizaam.
    Toen ik een beetje strompelend de behandelkamer in kwam & in een potje moest plassen was al snel duidelijk dat ik een zware blaasontsteking had.
    Heb toen antibiotica gekregen en met paar dagen was het gelukkig wel een heel stuk minder.
    Alleen is het nooit helemaal over gegaan helaas, want doordat het toen zo erg mis was heb ik nu een zeer zwakke blaas & is de kans op een blaasontsteking erg groot!

    Afgelopen tijd gelukkig geen last meer van gehad, dus gauw afkloppen & hopen dat het ook niet weer zo ver hoeft te komen.
    Bah, het is geen pretje!

  41. Sheima
    3 mei 2012 / donderdag, 3 mei 2012

    Dit is héééél toevallig. Ik heb sinds dinsdag een blaasontsteking.. Heb het hiervoor twee keer gehad en dat ging over met een antibioticakuur. Nou heb ik begrepen dat die kuur ook goede bacteriën dood en dus wanneer het kan, de antibiotica te vermijden. Dus door veel cranberrysap en water/thee te drinken dacht ik dat het sinds gisteren goed ging… Tot ik vandaag wakker werd en voelde dat ik weer terug bij af ben.

    Ik heb mijn werk afgezegd omdat ik serieus gek word van het gevoel dat ik steeds moet plassen, maar ook omdat ik vandaag ongesteld geworden ben. Dubbel op dus.
    Gelukkig is er een factuur onderweg naar mijn apotheek, want ik heb ervoor gekozen om toch de kuur te nemen. Ben ik er sneller van af :-)

    Goed artikel Sereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *