Presentatie tips

Vandaag ben ik spreker tijdens de Grazia Beautybloggers Masterclass in het Doubletree by Hilton hotel in Amsterdam en ik heb er superveel zin in! Natuurlijk vind ik het ook altijd een beetje spannend wanneer ik voor een grote groep moet presenteren, maar in de loop der jaren heb ik een aantal maniertjes gevonden waardoor ik het hoofd koel houd en alles gewoon op rolletjes loopt. Het leek me leuk om mijn presentatie tips met jullie te delen.

grazia beautylab masterclass

Een voorbereid mens telt voor twee

En zo is het maar net. Ik ben zelf geen hele goede planner, maar als er iets belangrijks aankomt, zoals deze Masterclass, dan zorg ik dat ik op tijd aan mijn presentatie begin en dat het dus ook op tijd af is. Ik mail de presentatie naar de organisatie, naar mezelf én ik neem het mee op een USB stick. Zo weet ik zeker dat ik de presentatie altijd bij de hand heb.

Wat ik ook doe is de presentatie uitprinten. Stel de techniek faalt, dan kan men nog altijd kopietjes maken en uitdelen in de zaal. Als dat ook niet kan dan doe ik het gewoon zonder scherm, maar dan heb ik de uitgeprinte presentatie in elk geval bij me als geheugensteuntje. Door dit te doen ben je voorbereid op alle doemscenario’s en dat moet vast en zeker meer rust in je hoofd geven.

quote-Benjamin-Franklin-by-failing-to-prepare-you-are-preparing-573

Oefenen, oefenen, oefenen

Of je nu een spreekbeurt, afstudeerpresentatie of een presentatie voor je collega’s moet houden, als je van nature geen makkelijke prater bent blijft het lastig. Wat heel erg helpt is om je presentatie van voren naar achteren uit je hoofd te kennen. Dus als je geen pro bent in presenteren, ga dan niet alleen je sheets doorlezen. Nee, spreek ze hardop uit en alles wat je eromheen wilt vertellen. Oefen de presentatie dus niet alleen in je gedachten, maar probeer er ook bij te praten. Oefen in de spiegel, om te zien hoe je eruit ziet terwijl je presenteert.

Hoe beter je alles in je hoofd hebt, des te beter je de presentatie uit je hoofd kunt geven en hoe natuurlijker en spontaner het overkomt. Als je niet goed bent voorbereid ga je al snel ‘voorlezen’ van de sheets of van je geheugensteuntjes, en dat is erg saai om naar te kijken. Probeer dus echt de presentatie goed in je hoofd te hebben voor het beste resultaat. Als je echt 100% zeker wilt zijn van je zaak, nodig dan je meest eerlijke vriendinnen uit en oefen je presentatie voor hen. Na afloop geven zij je feedback waar je wat mee kan.

Practice makes perfect

Geheugensteuntjes

Als je een tafeltje voor je hebt kun je gemakkelijk een papier voor je neer leggen met geheugensteuntjes, zodat je precies weet wat je ook alweer wilde vertellen bij de bijbehorende sheet. Of je maakt aantekeningen onderaan de sheets in je Powerpoint presentatie. Ik vind echter dat je hiermee op moet passen, want de kans is groot dat je gaat ‘oplezen’ in plaats van presenteren. Houd het dus binnen de perken.

Onthoud ook dat het volkomen normaal is dat je wel eens wat vergeet. Het gaat in de praktijk nooit helemaal zoals jij het in gedachten had. Geeft helemaal niets! Als je er tijdens je presentatie achter komt dat je wat bent vergeten te vertellen, kun je beter gewoon door gaan. Op het einde kun je dan aangeven dat er vragen gesteld kunnen worden, dat je hier en daar wat minder diep bent ingegaan op bepaalde zaken, maar dat je klaar staat om onduidelijkheden toe te lichten. Dat is beter dan halverwege uitroepen ‘oh ik ben wat vergeten!’ terugscrollt naar de sheet en begint te ratelen.

not-fearing-to-be-wrong

Power outfit

Wat ik zelf erg prettig vind is om mijn outfit van te voren uit te zoeken zodat ik me op de dag zelf niet hoef druk te maken over mijn outfit. Ik kan nu wel zeggen ‘draag waar je je lekker in voelt’ maar als ik dat bij mezelf zou toepassen dan stond ik nu te presenteren in mijn badjas met Uggs. Dat kan natuurlijk niet! Als je presenteert dan zijn alle ogen op jou gericht, dus moet je er tip top uit zien! Wat ik graag aantrek is een zogeheten power outfit: een outfit waarin ik me zeker en mooi voel en waardoor ik dat ook uitstraal. De outfit moet tegelijkertijd gepast zijn voor de situatie.

Oufits tijdens vorige presentaties:

presentatie outfits
Morgen wil ik er niet al te zakelijk uitzien, maar wel fashionable en powerful, dus ik trek mijn favoriete zwarte skinny aan met een basic blousje, een statement necklace en natuurlijk hoge hakken. Op hoge hakken voel ik me altijd heel sterk, sexy en vrouwelijk. Een skinny met een blousje is lekker safe, maar de statement necklace geeft er dan weer wat chics aan. Sommige mensen krijgen rode vlekken in hun hals van de zenuwen. Als je dit weet van jezelf, draag dan een coltrui of een sjaaltje. Ik draag geen rode lipstick omdat ik bang ben dat het op mijn tanden komt, maar ik kan me wel voorstellen dat veel vrouwen zich met rode lipstick juist heel powerful vinden. Ga gerust je gang!

Als je een rok gaat dragen, zorg dan dat je benen geschoren zijn, draag je een peep toe? Lak dan je teennagels. Gelakte vingernagels zien er ook altijd mooi en verzorgd uit (guess what I’m doing right now!). Zorg dat je geen vette haren hebt en als je nog wat tijd hebt in de ochtend, besteed er nog even wat extra aandacht aan. Als je haar goed zit, dan voel je je vaak een stuk beter. Als finishing touch draag ik een krachtig parfum die met net even die zelfverzekerdheidboost geeft die ik nodig heb!

PS. Soms helpt het om jezelf even in te beelden dat je Beyonce bent. Of Rihanna. Of gewoon iemand anders die jij erg stoer vindt 😉

power suits

Moment Suprême

Even diep ademhalen, daar ga je! Begin lekker langzaam, neem je tijd. Neem pauze tussen je zinnen om te voorkomen dat je gehaast praat, want dat komt zenuwachtig over, of men denkt dat je alles wilt afraffelen. Bovendien wordt je daar kortademig van waardoor je een zwak trillerig stemmetje krijgt, en dat wil je niet hebben.

Als je erg zenuwachtig bent krijg je ook een droge mond, dus vraag altijd om een glaasje water. Soms moet je even nadenken (wat wilde ik ook alweer zeggen?) of even tot rust komen, en op deze momenten kun je bijvoorbeeld een slokje water nemen. Komt helemaal niet gek over, juist heel logisch (omdat je zo veel aan het praten bent).

modeldrinkingwater

Presenteren als een baas

Probeer je op je gemak te voelen en beweeg. Sta niet stokstijf stil, maar ‘praat’ met je handen. Dat komt wat enthousiaster over en hierdoor wordt je vanzelf wat losser. Ook kun je bijvoorbeeld een beetje heen en weer lopen over het podium. Dat ziet er wat speelser uit, je wordt er zelf wat meer ontspannen van, en het komt over alsof je de baas van het podium bent en alles onder controle hebt. Een hand in je zak kan net iets te nonchalant overkomen, dus dat zou ik zelf niet doen.

Het is belangrijk om de zaal in te kijken. Ik heb wel eens presentaties gehad waarbij iemand alleen maar naar het scherm keek, alles oplas van het scherm of naar zijn aantekeningen zat te turen en geloof me, dat komt niet goed over. Durf dus het publiek in te kijken. Als je het heel spannend vind, kijk dan achterin de zaal, waar niemand zit. Zo lijkt het alsof je tegen de groep praat, zonder daadwerkelijk iemand aan te kijken. Als je je iets meer op je gemakt voelt, probeer dan heel kort mensen aan te kijken (als je ze kunt zien, soms is het donker in de zaal). Het is echt niet eng, op straat en in het OV kijk je ook voortdurend mensen aan. Het moet alleen niet te lang duren, want dan wordt het awkward (haha).

Serena Verbon

Ik hoop dat jullie inspiratie hebben opgedaan met mijn tips en dat het jullie helpt om een betere presentatie te geven in de toekomst. Mocht je zelf nog goede presentatie tips hebben, deel ze dan graag in de comments.

Hoe goed ben jij in het geven van presentaties? Ben je een natuurtalent of zie je er altijd heel erg tegenop?

Until next time,
Serena Verbon

 

 

Volg:

101 Reacties

 1. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik vind dat je het supergoed deed vandaag! En wat had je een gaaf jurkje aan!!

 2. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Handig artikel. Zelf vind ik presenteren doodeng!

 3. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Goeie tips! Ik ben er op zich wel vrij goed in, in presenteren 🙂

 4. Marijke
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Gelukkig vind ik presenteren nooit zo spannend. Ik heb ook wel de mazzel dat ik volgens anderen heel overtuigend overkom, haha! Handig als je dingen uit je duim aan het zuigen bent!

 5. Evelien
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Heel eerlijk gezegd ben ik echt een natuurtalentje met presentaties. Op mijn studie bied ik in werkgroepen ook altijd aan om te presenteren terwijl de rest ervoor huivert! En inderdaad, pauzes houden, met je handen bewegen, je knieën niet op slot etc! We hadden vorig jaar een presentatie bij een belangrijke opdrachtgever met twee groepjes. Wij waren allemaal netjes gekleed en het andere groepje.. Een meisje zag eruit alsof ze uit de kroeg gerold kwam! Vervolgens ging ze voorlezen van de sheets. Echt een blunder!

 6. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Toen ik jonger was had ik een hekel aan presenteren maar ik ben er nu veel beter in geworden en vind het eigenlijk best leuk.

 7. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Handig! Goede tips, hier heb ik zeker wat aan!

 8. yara
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  handige tips! x

 9. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  heel fijn artikel. Dit gaat me denk ik wel helpen.

  xo rachel

 10. Monique
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik heb ook nog een tip: als je een spiekbriefje/geheugensteuntje wil hebben kun je ook kaartjes maken. Beetje zoals ze ook vaak op tv hebben bij een show ofzo.
  Print kaarten uit beetje richting A5 formaat met aan de achterkant een logo (in jou geval bijv. Het BeautyLab logo). Plastificeer dat zodat het niet kreukelt en netjes blijft.
  Aan de ‘binnenkant’ kun je dan stukjes tekst plakken. Zo kun je de kaartjes ook nog vaker gebruiken.

  Liefs! Monique

 11. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Handige tips! Ik ben altijd vrij zenuwachtig voor een presentatie, al gaat het de laatste jaren wat beter. De diashow uitprinten heb ik nog nooit gedaan, die ga ik zeker in gedachte houden voor de volgende keer. 😀

 12. xKrulletjje92
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Presenteren kan je leren idd.
  Ik ken de meeste tips al en als ik dan presenteer dan word ik zenuwachtig. Soms zo erg dat ik me ff terugtrek om pauze te nemen. Uiteindelyk heb ik doorgezet en verder gepresenteerd en dacht ik zo hehe nu ben ik eindelyk klaar. Ik ben ook geen makkelijke prater dus daarom blijf ik t moeilijk vinden. Als ik dit vaak zou doen dan zou ik door mn angst heen gaan en soepeler gaan.
  &Bedankt voor de tips, Serena!
  Veel suc6
  <3

 13. Anneloes
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Wat een goed artikel! Ik sta zelf als stagiaire voor het derde jaar voor de klas, en inmiddels ben ik niet meer zenuwachtig. Wel kreeg ik zo nu en dan zo een trillend stemmetje! Ik wist niet dat dat bij kortademig hoorde, dus nu weet ik dat ik rustiger moet spreken. Dankjewel! 😀

 14. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Wat een handig artikel. Ik ben altijd zo zenuwachtig voor een presentatie dat alles mislukt en ik extreem voor schut sta. Eens kijken of deze tips helpen 😉

 15. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Fijne tips! Hier ga ik zeker wat aan hebben in de toekomst 🙂 Ik zie altijd ontzettend op tegen presentaties!

 16. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Erg leuk en leerzaam om te lezen !!
  Iedereen heeft hier wel wat aan denk ik.
  Je kan het voor school gebruiken, maar ook op je werk !!
  Heel veel succes en plezier vandaag !!

 17. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk artikel en handige tips! Eerst vind ik het altijd eng maar als ik een paar minuten bezig ben vind ik het juist weer leuk en kom ik helemaal los!

 18. Lotte
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk en duidelijk artikel! Ik heb nog een kleine aanvulling bij de outfit, ik presenteer vrij vaak als bijbaan en deze tip kreeg ik toen; Als je nog niet zo zeker bent over je presentatieskills, snel zenuwachtig wordt of als je nogal wiebelig op hakken loopt/staat, trek ze niet aan! Met platte schoenen sta je een stuk meer ‘geaard’ met de grond, zodat je niet heen en weer gaat wiebelen van je ene hak naar je andere hak. Dit ziet er voor het publiek een stuk rustiger uit, waarbij je ook zelfverzekerder overkomt. Ik had nooit door dat ik dat deed, totdat het tegen me gezegd werd en ik het ook bij anderen zag. Inmiddels sta ik weer vrolijk op mijn hakken, maar vooral in het begin is het echt een aanrader om op platte schoenen te presenteren.

 19. Sherida
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Goed artikel! Ik heb nog een tip voor mensen die het lastig vinden om in de zaal te kijken. Ga je niet blindstaren op 1 persoon want dat kan nogal awkward situaties opleveren. Laat je ogen gewoon rustig over het publiek glijden in een rechthoek. Je begint dus linkbovenin de zaal en laat je blik langzaam naar rechtsboven glijden. Houdt het daar een paar seconden vast en ga door naar rechtsonder etc. De truc is om vooral de tijd te nemen zodat je er niet als een spastisch konijn uitziet maar als iemand die de zaal beheerst 🙂

  • Mascha
   26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

   Goede tip!
   Ook handig om een lieve vriendin voor in de zaal te laten zitten waar je (af en toe) naar kan kijken, waarbij zij natuurlijk bemoedigend naar je lacht 🙂 Even een steuntje in de rug!

 20. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Wat een handig artikel! Ik kan zeker wel wat tips gebruiken!

 21. Ingrid
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Succes vandaag en veel plezier!

 22. Suzanne
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik ben zelf ook vaak ontzettend zenuwachtig als ik moet presenteren. Wat ik handig vind, is om wat steekwoorden en belangrijke cijfers of jaartallen op kaartjes te zetten, dat is handiger dan een heel papier voor je te hebben en als je niet weet waar je je handen moet laten, zijn kaartjes ook een oplossing.

 23. Syl
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik moet theoretisch iedere dag voor 30 mensen (lees: kinderen) presenteren. Maar voor volwassenen blijft het spannend.

 24. do
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik heb vorig schooljaar een cursus presenteren gehad op school.
  Bah wat vind ik dat afschuwelijk
  De eindpresentatie ging verassend goed en dat terwijl ik niks had voorbereid..

  Jij zegt dat je de tekst uit je hoofd moet leren. Maar dit komt vaak juist nep over. Je kan beter veel over het onderwerp weten zodat je alles gewoon verteld!

 25. judith
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Fijne tips.
  Zelf vind ik presenteren niet zo erg, alleen moet het straks niet in het nederlands maar in het engels en dan een presentatie van ruim een half uur. Zie er nu al als een berg tegen op 🙁

 26. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik vind presentaties geven altijd best leuk! Spreekbeurten vond ik vroeger ook altijd leuk, ik ben leerkracht dus ik sta de hele dag voor een groep (kinderen).

 27. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk artikel! Ik vond presenteren vroeger verschrikkelijk, maar nu ik jarenlang ervaring heb met het staan voor de klas vind ik het niet meer erg. Ja, als er allemaal belangrijke hoge piefen in de zaal zitten wel, haha. Goeie tips heb je gegeven!

 28. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Goede tips! Ik vond presenteren vroeger heel spannend, maar het gaat me gelukkig steeds beter af 🙂

 29. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Echt handige tips. Binnenkort moet ik een presentatie doen. Niet mijn favoriete bezigheid

 30. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Bedankt voor de tips. Ik ben altijd zo zenuwachtig, dat ik vanzelf ga trillen

 31. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Hele goede tips! Ik zal eraan denken als ik weer een presentatie moet geven!

 32. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Dit artikel komt echt als geroepen! Ik moet namelijk voor mijn examen samen met een groepje klasgenoten een evenement organiseren, en de oefendag is op de opendag in januari. Ben nu al super zenuwachtig! En dan vooral voor het presenteren, het organiseren lukt wel omdat ons groepje hele goeie ideeën en aanpak heeft, maar het presenteren en mensen begeleiden op de opendag.. super eng! Deze tips ga ik zeker gebruiken, zodat ik het oefen-examen haal en ik in mei slaag voor het échte evenement!

 33. Dani
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk artikel! Zelf hoef ik voor mn werk bijna nooit te presenteren maar wel een paar keer per jaar procederen en dus een pleidooi houden in de rechtbank of Raad van State. In het begin zag ik er tegenop, was ik zenuwachtig en had ik alles letterlijk uitgeschreven voor mn pleitnota en las ik dat met een bibberend stemmetje voor. Maar na het een paar x gedaan te hebben heb ik er nu altijd zin in en zorg ik gewoon dat ik het dossier beheers en schrijf ik niet eens meer wat uit. Dus mijn ervaring is gewoon al doende leert men 🙂

  • Iva
   26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

   Ja dat is ook mijn ervaring! Gewoon doen, ook al is het eng. Je leert ervan en het is zo fijn als je niet meer gestresst wordt van spreken in het openbaar 🙂

 34. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Deze tips zijn echt goed! Ik heb hier echt wat aan 🙂

 35. Iva
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Op de middelbare school was ik slecht in presenteren. Maar tijdens mijn studie moest ik er meerdere keren per week aan geloven en merkte ik dat het hielp als ik iets over een onderwerp moest vertellen wat me echt lag. Inmiddels is presenteren -vind ik zelf- een sterk punt van me geworden en vind ik het geweldig om voor een groep te staan en BAM, een knaller van een presentatie te geven. Ik heb nog een paar tips: let op je stemgebruik, sta rechtop, durf te lachen en… geniet ervan!!

 36. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Hey,

  Post je ook een video of verslag van deze masterclass? Dat zou super zijn!
  In ieder geval al superhandige tips 🙂

 37. Robin
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik vind het werkelijk vre-se-lijk om te doen, sta te trillen op mn benen en ben misselijk, maar ik kan het wel! En merk ook dat het steeds een beetje beter gaat 🙂

 38. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk om te lezen en handige tips!

 39. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Wat een goede tips Serena!

 40. Chantal
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Oh wat had ik vroeger een hekel aan presenteren. Totdat ik na een x afwezig te zijn in de les. Een casus van een patiënt moest bespreken. Daar stond ik dan onvoorbereid en blufte me er ook nog doorheen! Gek genoeg gaat het me sindsdien makkelijker af 😉

 41. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Goede tips! Hardop oefenen en feedback van anderen vragen ia heel handig inderdaad.

 42. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk artikel! Ik had er ontzettend graag bij willen zijn vandaag, maar helaas werk ik altijd op zaterdagen en was mijn baas niet erg meewerkend om vrij te geven. Ik hoop dat het een geweldige dag wordt!!

 43. Anemiek
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Ik heb een keer een presentatie voor een zaal van 300 man moeten houden. Toevallig liep ik in die tijd bij een logopediste omdat ik snel hees werd. Zij heeft me toen enorm veel tips gegeven met betrekking tot stemgebruik etc. Een hele fijne vond ik dat ze me leerde ‘om naar de punt toe te praten’. Hiermee bedoelde ze dat je aan het eind van de zin iets laat dalen. Vrouwen hebben vaak de neiging om aan het eind van de zin juist hun stem iets in toonhoogte te laten stijgen. Hierdoor klink je wat vragend en onzeker terwijl wanneer je met een dalende stem juist zeker en beslist klinkt.

  Deze tip gebruik ik nog steeds in mijn huidige werk, zeker als ik mensen moet overtuigen 🙂

 44. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  helaas waren de kaartjes al uitverkocht voor vandaag…..

 45. Lisa
  26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Leuk artikel Serena! Zit as we speak in de trein richting Amsterdam, dus tot zo!

 46. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Erg goede tips!
  Zelf vind ik presenteren echt verschrikkelijk en maandag moet ik het toch echt voor m’n studie doen.. Dit artikel komt dus op precies het goede moment!

 47. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Wat een handige tips voor een professionnele presentatie 🙂 succew vandaag voor grazia!

 48. 26 oktober 2013 / zaterdag, 26 oktober 2013

  Wat een goed artikel! Ik heb zelf niet heel veel moeite met presenteren, maar echt leuk vind ik het niet.
  Je tips zijn echt heel handig. Ik vind het inderdaad ook ontzettend belangrijk dat iemand de zaal in kijkt, het is zo irritant om naar iemand te luisteren die alleen maar naar haar aantekeningen of de powerpoint kijkt. En slim om je presentatie uit te printen voor als de techniek faalt! Daar had ik eigenlijk nog nooit over nagedacht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *