Perentaart met Terschellinger cranberries

Hier op Terschelling groeien wilde cranberries en daar staat het eiland ook wel een beetje om bekend. Het leek me daarom leuk om een recept te maken met deze friszure vruchten. Gelukkig plukt de moeder van mijn vriend ze graag en ze heeft dan ook altijd een voorraadje (bevroren) cranberries in huis. Zelf verwerkt ze het tot jam, chutney, vruchtensap en likeur.

Vandaag maken we een frisse perentaart met cranberries. Een eenvoudig te maken recept met fruit van dit seizoen. De felrode cranberries steken mooi af bij de groene peren, maar wanneer de taart uit de oven komt zijn de vruchten mooi goudbruin.

Ingrediëntenlijst;

Voor de taartbodem

  • appeltaart uit pak
  • 1 ei
  • 150 gram boter
  • bloem (tegen plakken tijdens uitrollen)

Voor de vulling

  • 2 peren
  • handjevol cranberries

Voor de topping

  • half kopje suiker
  • 3 eetlepels maizena
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels water

We beginnen met de taartbodem. Omdat ik nogal van de gemakken ben neem ik gewoon een appeltaartmix uit pak, deze is van de Jumbo. De mix moet je mengen met een half ei en 150 gram boter.

Ik doe eerst de mix in een grote kom en vervolgens voeg ik boter toe in kleine blokjes die ik met messen versnijd tot nog kleinere stukjes. Als laatste voeg ik een half ei toe (breek het ei in een kommetje, kluts het eigeel en de dooier door elkaar heen en breng de helft over in de kom). Dan kan het kneden beginnen!

Ik doe dit met mijn handen omdat ik dat fijner vind werken dan deeghaken op een mixer. Ik kneed en kneed, soms dacht ik ‘ik geef het op’ want het bleef erg droog, maar hoe langer je kneed hoe warmer de boter wordt en op een gegeven moment heb je plots een homp deeg in je handen. Gelukt!

Je kunt alles nemen als taartvorm, maar omdat ik meer een soort vlaai voor ogen had (eigenlijk een tartin) neem ik een platte vorm. Deze vet ik in met boter en vervolgens leg ik er bakpapier in. Door de boter blijft het papier goed vastkleven.

Het deeg rol ik goed uit op een plat oppervlakte. Strooi eronder wat bloem zodat het deeg niet blijft plakken. De lap deeg verspreid ik nu in de vorm en deze maak ik bij de randjes wat dikker en steviger, zodat het niet te krokant wordt tijdens het bakken en afbreekt.

De bodem is nu gefixt, dus de vulling is next. Was de peren en snijd ze in fijne plakken. Ik schil ze expres niet omdat ze anders te glibberig worden om goed vast te kunnen houden tijdens het snijden. Bovendien staat het wel mooi ‘rustiek’.

De plakken peer rangschik ik netjes op de taartbodem en laat ik uitwaaieren, maar je kunt er ook voor kiezen om de peren gewoon op de bodem te dumpen. Ook erg rustiek.

Strooi hier als laatste heel nonchalant een handjevol cranberries overheen.

Meng in een kommetje een half kopje suiker met de maizena, nootmuskaat en kaneel.

Voeg hier twee eetlepels water aan toe en maak er een papje van.

Besprenkel dit papje over de peren en cranberries.

Omdat er nog wat deeg over was gebleven kun je hier een leuk versierseltje van rollen, zoals wij hebben gedaan. Wat je dan niet moet vergeten is dat je dit even besmeert met wat ei.

Bedek de taart met alluminiumfolie en bak het 40 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden. Haal de taart hierna uit de oven en verwijder het folie. De koek is nog lang niet gebruind en knapperig, maar de vruchtensappen beginnen al te borrelen en de peren en cranberries worden al zacht.

Bestrooi de taart met een paar eetlepels suiker en schuif ’em weer terug de oven in. Laat de taart nog 30 minuten bakken. De taart moet hierna bruin en knapperig zijn en de vruchten zacht en goudbruin.

Ik was net iets te laat met de taart uit de oven nemen zoals je ziet, want enkele cranberries waren reeds voorzien van een krokant zwart laagje, hihi! Daar proef je overigens niets van.

En voila, daar is je perentaart met Terschillinger cranberries! Friszuur, zoet en kruidig van smaak, zowel warm als koud goed te eten. De koek is heerlijk knapperig. Lekker met een mok warme thee, chocolademelk met slagroom of cranberrylikeur.

Enjoy!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

85 Reacties

  1. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Mmm.. Lekker 😀 x

  2. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ohhhhh ziet er heerlijk uit! Die friszure smaak klinkt echt heel erg lekker. Ik krijg gelijk zin om zoiets te maken! 🙂

  3. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Hm mjammie. Ziet er goed uit. Ik heb vorig jaar voor kerst een cheesecake gemaakt met cranberry topping. Was ook erg geslaagd.

  4. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ohhh heerlijk! Ik hou van taart, cranberries en peren, dus deze combinatie ga ik zeker onthouden!

  5. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Die foto’s! Het water loopt me al in de mond…

  6. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Oeh ik had al op twitter een foto gezien, ziet er super lekker uit!

  7. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Heerlijk! Ziet er mooi uit en goed voor mn blaas

  8. Linsey
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Leuk recept, duidelijk uitgelegd ook! Ga dit misschien binnenkort ook maken, haha!

  9. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Oh oh Sereen wt heb je toch weer een heerlijke taart gemaakt zo te zien. Peren taart heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Misschien een goed idee om het een keer te maken, looks like yum!

  10. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Oh my god, weet je hoe LEKKER dit eruit ziet? Ik zou die hele taart op willen eten, alleen da’s wat minder goed voor de lijn helaas. (of ik zeg ‘t gewoon op een andere manier: dan heb ik wel genoeg fruit gegeten 😀 haha!) Ik heb er nu al zin in!

  11. fonghwa
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Dat ziet er echt lekkerrrr uit!!

  12. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Oh, dit lijkt me echt lekker! Deze sla ik op bij mijn favorieten. 🙂

  13. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Wauuuw, ziet er heerlijk uit!

  14. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Oeh dat ziet er echt lekker uit!

  15. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    oeh, dat ziet er echt heel erg lekker uit serena!

  16. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Het ziet er echt heel lekker uit! Ik krijg spontaan zin om zelf in de keuken te gaan staan hihi

  17. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Oooh dit ziet er lekker uit!!

  18. Elisabeth77
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ziet er heerlijk uit!! Bedankt voor het delen!!

  19. Tessa
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Meteen even geliked zodat ik het onthou om zelf te maken. Ziet er namelijk goddelijk lekker uit 🙂

  20. Betsy
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ik zou toch dat zwart verbrande laagje maar niet opeten. Is wetenschappelijk bewezen dat aangebrand kankerverwekkend is!
    Ziet er wel lekker uit.

    • 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

      ja, misschien als je er kilo’s van eet, maar een beetje is niet erg, vooral hazel en pecannoten in toetjes smaken veel lekkerder met een zwarte laagje.

  21. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    geweldige artikel, had ik net nodig haha

  22. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Dat ziet er heel lekker uit!

  23. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    lekkere toetje!

    Check mijn hoofdgerecht 😀
    *no spam intended

  24. Genevieve
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Wauw dat ziet er heerlijk uit ♥_____♥

  25. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Dat ziet er lekker uit! Ik houd van taarten bakken, dus wie weet wordt dit recept binnenkort uitgeprobeerd (:

  26. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Hier krijg ik echt honger van! Ziet er heerlijk uit

  27. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Dit ziet er zo lekker uit! Dit recept schrijf ik op 😀

  28. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Hmmm dat ziet er echt heel erg goed uit! leuk, ik ga het ook eens proberen (:

  29. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ooh, dat ziet er heerlijk uit!

  30. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    lekker ik wil deze wel eens maken.
    maar ik ben een jonge fan van je ik ben 11.
    je bent mooi en doet goed je best op je blog.

    • Serena
      Auteur
      27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

      Dankjewel Ivana! En misschien kan je deze taart wel samen maken met je moeder, is ook nog eens gezellig 🙂

  31. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Klinkt heerlijk en de taart is een plaatje om te zien!

  32. -
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    wauuuw mooi & lekker denk ik

  33. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Zo, dat ziet er goed uit zeg! Ik ben gek op peren, kan er zo 3 achter elkaar opeten – I know, I’m weird – dus dit moet ik even opslaan! Perenkaneel taart is trouwens ook een lekkere variant.

  34. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ziet er lekker uit!

  35. renoeka
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Jammer dat je de kleuren natuurlijk niet meer terug ziet als de taart is gebakken. Heb nog nooit een perentaart gegeten. Ik wil wel een stukje!

  36. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    De cranberries zijn zó lekker! Toen ik in Terschelling was heb ik er ook behoorlijk wat gegeten. Lekker man, deze ‘vlaai’! Ik ben gek op peren, dus ik zou dit graag lusten.

  37. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Hmmm jammie, ziet er lekker uit!

  38. Marian
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ooooh dat ziet er lekker uit!
    Als je de taart uit de oven haalt en je zet hem weer terug moet dan het alluminiumfolie er weer overheen?
    Ik ga het zeker een keer maken 🙂

    • Serena
      Auteur
      27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

      Nee, aluminiumfolie alleen het eerste deel meebakken!

  39. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Het klinkt en ziet er echt heel lekker uit! Ik zag de foto al op instagram, maar nu weet ik ook hoe ik het moet maken. Leuke tip!

  40. Suzanne
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ziet er echt heerlijk uit! & daarbij ben ik dol op Terschelling! Heerlijk eiland.

  41. 27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    Ziet er lekker uit ;).

  42. Nele
    27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

    HONGERRR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *