Oh jee, een koortslip!

Door Nena – Oh jee, een koortslip! Een maand geleden had ik er weer een… Ik denk dat ik inmiddels al zo’n 10 jaar “last heb” van een koortslip. En wat blijft dit toch een vervelend en terugkerend iets! Ik wil mezelf GEEN expert noemen, maar ik kan wel mijn ervaringen met jullie delen, aangezien ik veel verschillende behandelmethoden heb geprobeerd.

Daarnaast heb ik vòòr mijn huidige baan een jaar in het VUMC gewerkt, waar ik door middel van de “SOA-poli” ook diverse laboratoriumtechnieken heb toegepast om het Herpes Simplex Virus (de veroorzaker van de koortslip) vast te stellen bij mensen en deze te typeren. Omdat zo’n 50% – 70% van de Nederlandse bevolking drager is van het virus en iedereen vast wel iemand kent die regelmatig een koortslip heeft, leek het mij interessant om hier eens iets meer over te vertellen.

Wat is een koortslip precies?

HSV particle

Dit is een virus deeltje van het herpes simplex virus. Aan de binnenkant bevindt zich viraal DNA gevangen in een eiwitmembraan. Aan de buitenkant zitten receptoren die passen op eiwitten van onze cellen. Met deze receptoren zoekt het virus deeltje onze cellen op en kan zich zo vermenigvuldigen.

Een koortslip, ook wel herpes labialis genoemd is kort gezegd een uitslag van blaasjes rond of op bijvoorbeeld je lippen. Deze blaasjes worden veroorzaakt door een virus, het herpes simplex virus (HSV), zoals afgebeeld op het plaatje hierboven. Er bestaan twee verschillende HSV typen, namelijk herpes simplex virus type 1, HSV-1: Een uitbraak van blaasjes in het gezicht. En herpes simplex virus type 2, HSV-2: Een uitbraak van blaasjes aan de geslachtsdelen. Dit wordt ook wel herpes genitalis genoemd en is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

*Een koortslip komt trouwens niet alleen op de lippen of genitaliën voor: wangen, ogen, kin, neus, zelfs schouder of dijbeen zijn ook mogelijk.

Hoe raak je besmet?

prevent cold sore

Wanneer iemand een koortslip heeft en het virus is nog actief, dan kan hij of zij jou besmetten op bijvoorbeeld de volgende manieren:

 • Direct contact, meestal rechtstreeks via de huid of slijmvliezen. (Bijvoorbeeld door zoenen of seksueel contact.)
 • Ook besmetting via gebruiksvoorwerpen, de vingers of cosmetica is mogelijk.

Je hebt kans op besmetting vanaf ongeveer drie dagen voor het ontstaan van de blaasjes tot het moment dat de blaasjes zijn ingedroogd. Het vocht in de blaasjes is erg besmettelijk; hier zit het virus in. Pas als de blaasjes helemaal zijn opgedroogd, kan er geen virus meer worden overgedragen.

Bij een eerste infectie met HSV dringt het virus het lichaam binnen via de huid of het slijmvlies. Vervolgens dringt het virus binnen in de zenuwen van de huid. Daar nestelt het zich en blijft aanwezig. De eerste infectie verloopt meestal zonder klachten, zeker bij kinderen. Vervolgens blijft het virus levenslang aanwezig en is niet te doden door een behandeling. Zodra de afweer wat verminderd, bijvoorbeeld onder invloed van stress, koorts of menstuatie, of door veel zonlicht (denk aan UV-stralen), kan het virus geactiveerd worden. Het virus kan zich dan weer naar de huid of het slijmvlies verplaatsen, om vervolgens een nieuwe koortslip te veroorzaken.

Het verloop van een koortslip

Eenmaal besmet voel je een koortslip al snel aankomen.

cold-sore

Vaak begint een koortslip met een branderig gevoel of een tinteling rond de lippen (stage 1). Na 1 of 2 dagen wordt dit gevolgd door kleine (soms pijnlijke) blaasjes (stage 2). Na enkele dagen gaan de blaasjes over in een korstje bedekt met zweertjes (stage 3). In totaal kan een koortslip zo’n 7 – 10 dagen duren. Naast deze uiterlijke symptomen kan een koortslip ook gepaard gaan met lusteloosheid of een lichte vermoeidheid.

(Let op: Voor pasgeboren baby’s kan een infectie levensgevaarlijk zijn. Mensen die regelmatig een koortslip hebben, moeten daarom uitkijken met het knuffelen en kussen van baby’s, omdat het besmettelijke virus al voor het zichtbare ontstaan van een koortslip kan worden geproduceerd.)

Voorkomen van een koortslip

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen:

prevent

 • Zorg voor een goede weerstand, let op gezonde voeding, voldoende beweging en genoeg nachtrust.
 • Voorkom uitgedroogde en gebarsten lippen door ze regelmatig in te vetten.
 • Bescherm je lippen goed tegen direct zonlicht. UV-stralen drogen de lippen uit en vergroten de kans op een koortslip.
 • Vermijd lichamelijk contact wanneer de andere persoon een koortslip heeft. Deel geen eten, drink ook niet uit zijn of haar glas, gebruik een aparte handdoek in de badmaker etc.
 • Wanneer je make-up of andere lipproducten gebruikt hebt tijdens een koortslip kan je ze beter weggooien. Het virus gaat in principe buiten het lichaam dood, maar kan ik sommige (vloeibare) producten nog overleven…

De behandeling van een koortslip

Tot nu toe is er (naar mijn weten) nog geen middel op de markt dat een koortslip daadwerkelijk voorkomt of binnen een dag laat genezen. Veel methoden zijn erop gericht om de symptomen te bestrijden of de uitbraak te bepreken. Hieronder een overzicht van drie producten waar ik zelf ervaring mee heb:

 • Compeed lipblaasjes patch

compete

Deze patches breng je over het blaasje heen aan. Op deze manier voorkom je verdere verspreiding van het virus en het ziet er net iets fraaier uit. Genezen doet de patch niet. Er zitten geen speciale bestanddelen in de patch en uitdrogen doet het ook niet. Voor sommige gelegendheden is zo’n patch ideaal, bijvoorbeeld voor een feestje. Verder geneest de koortslip er niet sneller door en vind ik het ook nog eens vrij duur. Voor 15 stuks betaal je al snel €10,00.

 • ViruLite

Virulite

Zo’n twee jaar geleden kreeg ik van Serena dit apparaatje. Ze zei: “Hé Neen, jij hebt toch wel eens een koortslip? Misschien is dit iets voor je!” Inmiddels heb ik de ViruLite (zoals dit apparaatje heet) altijd in gebruik wanneer ik een koortslip voel aankomen. De Virulite heeft twee LED lampjes, waar infrarood licht met een golflengte van 1072 nm uitkomt. Hieronder in het kort de werking:

“Als de weerstand in het lichaam tegen het koortslipvirus daalt door factoren als o.a. UV-licht, menstruatie, wind, vermoedheid, koorts krijgt het virus de ruimte om weer toe te slaan. Het infrarood licht doodt het virus niet, maar stimuleert een lokale immuunreactie waardoor het lichaam op natuurlijke wijze de strijd aangaat met het koortslipvirus.”

Ben je er echt op tijd bij (Stage 1), dan ontwikkelt de tinteling zich niet eens tot een koortslip! Die ervaring heb ik nou al meerdere keren gehad, waardoor ik al lange tijd geen koortlip meer heb gehad. (Tot aan vorige maand toen de batterij leeg was…) De ViruLite kost €49,95 en je krijgt 180-dagen-tevredenheidsgarantie. Meer informatie vind je op deze site. Ik kan in ieder geval niet meer zonder!

 • Akolip

akolip collage

Dit middel ben ik op aanraden van een vriendin gaan gebruiken. Akolip is een verkoelende en transparante gel en wordt gebruikt bij blaasjes op of rond de lippen. Het middel bevat zinksulfaat. Zinksulfaat werkt licht samentrekkend en beschermend. Naast het indrogen bestrijdt Akolip ook de jeuk en pijn. Een ander groot voordeel is dat de koortslip niet extra geaccentueerd wordt, want de gel legt een dun laagje over de blaasjes. Een tubetje van 3 ml kost €5,95 en is erg zuinig in gebruik. Ik vind het ideaal! Blaasjes drogen inderdaad sneller uit, de koortslip is minder pijnlijk en ik ben er sneller van af. Een tubetje Akolip kost €5,95 en is o.a. verkrijgbaar bij de apotheek.

Conclusie

Zoals je merkt gebruik ik niet de standaard crèmes, zoals Zovirax of Aciclovir. Deze middelen remmen de groei van het virus wel, wat nuttig is bij het opkomen van een koortslip, maar kunnen het virus niet doden. Het kan enkel gegeven worden voordat de infectie zich manifesteert, en dat is uitermate moeilijk te bepalen. Vaak ben je dan ook te laat… Ook werken dergelijke crèmes niet bij iedereen en kunnen ze meer bijwerkingen hebben, zoals: Een licht stekend, branderig of verdoofd gevoel en kans op overgevoeligheid. Mijn aanraders zijn dan ook zeker de ViruLite en als ik dan toch een keer te laat ben Akolip.

collage cold sore

Dat waren mijn tips met wat extra achtergrond informatie over de koortslip. Ik ben dan ook erg benieuwd naar jullie ervaringen!

Zijn jullie bekend met producten als de ViruLite? Of hebben jullie andere werkende tips? Deel ze gerust in de comments!

Liefs Nena

Instagram: @nenaburger
Twitter: @nenaburger

Volg:

125 Reacties

 1. M de Jong
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Het aller aller best helpt bij mij de Herpotherm (HotKiss, Koortslipapparaat, hoe ze het noemen). Werkt echt super super goed!! Hou een paar seconden lang dat apparaatje op mijn koortslip wanneer ik die voel opkomen (dus bij een tintelend gevoel of klein ontstaan blaasje) en vervolgens verdwijnt het!! Die zalfjes zijn allemaal leuk en aardig, maar dit ding helpt echt zo zo zo goed!! Wou dat ik deze eerder had ontdekt :)

  Ik heb hem besteld op http://www.koortslippreventie.nl, was de laagste prijs volgens mij!

 2. R.B
  22 juni 2015 / maandag, 22 juni 2015

  Als je een koortslip heb met een steriele verhitte naald leeg prikken dan zo snel mogelijk zout met citroen sap erdoor vermengd op je koortlip smeren de citroen ontsmet je lip en de zout droogt het uit werkt echt

 3. B
  26 april 2015 / zondag, 26 april 2015

  Om op mijn voorganger in te haken: ik heb tijden last van een koortslip gehad. Wanneer ik weinig rust nam, veel dingen ondernam en wat ongezonder at, was ik vatbaarder. Sinds ik L-Lysine gebruik, wat te koop is bij de Tuinen, heb ik er geen last van. Nu heb ik er toevallig een omdat ik het even tijdje niet gebruikt heb.

 4. colletje
  6 april 2015 / maandag, 6 april 2015

  Ik heb helaas een koortslip gekregen door vies bestek met uit eten. Regelmatig een koortslip helaas. Ik gebruik l lysine. Dit helpt goed. Mocht ik toch een uitbraak krijgen smeer ik in de avond sudocreme. Dit kalmeert en droogt de blaar in. Er is nu een nieuw product. Zzip ik heb het nog niet gebruikt omdat ik geen koortslip meer heb gehad. Omdat ik pas bevallen ben en bang ben een koortslip te krijgen slik ik preventief weer l lysine.

  • Djk
   30 maart 2016 / woensdag, 30 maart 2016

   Ik heb nu ook een koortslip en wil er het liefst zo snel mogelijk er van af dus ik vroeg aan m’n moeder wat helpt m’n moeder zei gezond eten en SUDOCREME ik smeer het nu elke avond op m’n lippen ik ben benieuwd of het werkt

 5. Y
  4 april 2015 / zaterdag, 4 april 2015

  Hi!

  Een erg goede vriendin van mij heeft bijna altijd een koortslip. Naja het voelt aan alsof ze het altijd heeft.
  Maar wanneer zij het heeft is ze nooit voorzichtig als het gaat om knuffelen, kusjes geven en zelfs uit mijn beker drinken. Nu zuigt mijn weerstand ontzettend veel aangezien ik van alles ziek wordt -.- maar mijn vraag is hoeveel dagen na eventuele contact met een besmet persoon die dus uit jouw beker heeft gedronken zou er de mogelijkheid ontstaan dat jij het ook kunt krijgen?

 6. Irina
  9 september 2014 / dinsdag, 9 september 2014

  Hallo,
  Ik heb een maand geleden op reis een uitbraak gehad van koortsblaasjes op mijn lippen. Door de warmte is dit op één dag tijd erg beginnen te ontsteken. Toen ik de dag erna thuis was, ben ik naar de huisarts gegaan en die heeft mij de zalf lotriderm voorgeschreven. Dit heeft niet echt geholpen want in totaal heb ik 4 weken lang rondgelopen met korstjes op mijn lippen die steeds afvielen en opnieuw terugkwamen. Ik vraag mij af of de dokter mij wel een juiste zalf heeft voorgeschreven aangezien ik in de bijsluiter las dat lotriderm gebruikt wordt bij huidontsteking door schimmels? Hij zei dat dit een goede zalf was omdat mijn lippen (en keel) serieus ontstoken waren op dat moment en hij zei dat deze cortisone zalf wel zou helpen. Nu heb ik nog steeds rode plekken op mijn lippen en heb ik een litteken op het rood van mijn lippen en op de huid juist onder mijn liprand. Weten jullie soms wat ik hieraan kan doen om dit te genezen en te doen verdwijnen?

  • Amber
   4 maart 2015 / woensdag, 4 maart 2015

   Ik heb nu ook een rood plekje op mijn lip, een soortig litteken. Echt super irritant, het valt onzettend op. Heb jij al inmiddels een oplossing gevonden om hier vanaf te komen?

 7. michelle
  9 mei 2014 / vrijdag, 9 mei 2014

  Een klodder pure honig erop is hij zo weg. En als er zon in een klodder honing erop en in de zon gaan zitten ben je er meestel binne 2 dagen vanaf.

 8. 5 mei 2014 / maandag, 5 mei 2014

  ik heb eigenlijk nog nooit een koortslip gehad

 9. Lotte
  3 mei 2014 / zaterdag, 3 mei 2014

  Ik heb moet zeggen had er erg veel last van wat ook helpt is Sudo crème dat droogt hem razend snel uit.
  Nu ik een tijd geleden de ene na de andere kreeg ben ik naar de dokter geweest en heb ik pillen gekregen elke dag een pil en ik heb er geen last meer van gehad !

 10. Susanne
  3 mei 2014 / zaterdag, 3 mei 2014

  Sorefix werkt echt het aller, aller beste!! Is gewoon een lippenbalsem die je ook preventief kan gebruiken. Bij mij is hij dan zo weg en dat terwijl ik toch echt hardnekkige krijg..

 11. Anna
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik heb inmiddels al een aantal jaren geen uitslag meer gehad maar vond de laatste keer die compeed pleistertjes ideaal! Ze bedekken de plek en je kan keurig je lippen eroverheen stiften. Niemand die de uitslag kon zien. Inderdaad niet goedkoop maar ik had het er dik voor over en heb sindsdien altijd een voorraad achter de hand!

 12. Ilse
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik heb ze ook al vanaf jongs af aan maar vind het niet zo’n big deal. Voel een kriebeltje, oke koortslipcreme van de kruidvat erop en klaar. Soms gaat ie weg en soms blijft hij dan een weekje klein op mijn lip. Het boeit me niet zo veel meer :’) Ik doe er dus ook niet heel veel tegen ofzo :).

 13. 2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik heb een jaar pillen geslikt die het immuunsysteem verhogen. Die had ik op doktersrecept gekregen. Nu heb ik al 2 jaar geen koortslip gehad!!!!!
  Terwijl ik het eerder 4x in een jaar ongeveer kreeg.

 14. Jamilla
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ben verbaasd dat je niets over arginine/lysine hebt geschreven! Ik merk het zelf heel erg dat als ik dingen met veel arginine eet en dat gecombineerd met te laat naar bed gaan dat ik dan heel snel een koortslip krijg (en ik krijg dan echt gelijk een grote, super vervelend). Ik heb het vooral met pinda’s en chocolade dus dat ik eet ik niet zoveel meer. En ik slik preventief lysine met toegevoegd vitamine C en dat werkt echt heel goed bij mij. En als ik het toch aan voel komen heb ik er ook lysine creme (super lysine +) voor. Heb er sindsdien geen last meer van gehad.

  • Ela
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Same here! (Zie een paar reacties hieronder ;) gelukkig weten steeds meer mensen dat arginine de boosdoener kan zijn.

 15. Caroline
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik heb nu al zeker twee jaar geen koortslip meer gehad dankzij accupunctuur! Heb nog wel l-lysine in huis maar gelukkig nog niet nodig gehad

 16. Ela
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Lysine is inderdaad een hele goede tip, maar bij mij hielp zelfs dat niet. Tot ik ontdekte dat ik teveel arginine binnenkreeg, dat is de tegenhanger/vijand van lysine. Arginine zit vooral veel in noten, chocola, uien, champignons en sesam (allemaal dingen waar ik dol op ben en dus veeeeel at) Pas toen ik deze dingen uit mijn voedingspatroon schrapte had ik eindelijk geen last meer. Inmiddels gebruik ik geen (dure) lysine pillen meer, maar zorg ik ervoor dat ik niet teveel arginine binnenkrijg door dus die dingen niet te eten. Het is soms wel moeilijk, maar heel erg de moeite waard! Ik hoop dat ik anderen kan helpen met deze tip! Ik was zelf ten einde raad, tot ik deze tip las en het zelf probeerde. Ik had er echt alles voor over om er vanaf te zijn, had zo’n 15 x per jaar een koortslip en nu misschien 1 of 2 (die gelukkig minder groot zijn) Groetjes!

 17. Zoulikha
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik zweer bij zovirax. Ik heb hem standaard in m’n tas. Zodra ik jeuk krijg rond mijn lippen begin ik al met smeren. Ik heb al lang geen koortslip meer gehad. En geloof me ik had het minimaal 2 keer per jaar en ze werden heel groot

 18. Floor
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik heb nooit last van een koortslip, wel heb ik altijd in de zomer als de zon volop schijnt last van een zonnebaar, dan krijg ik een hele grote blaar op mn lip en kan ik amper lachen/eten/ drinken. Zo vervelend is dat! Ik heb al zoveel dingen geprobeert maar niks helpt.

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Heb je al eens een lip product gebruikt met een goede sunblock? Aangezien een koortslip ook kan worden veroorzaakt door UV-schade… Veel mensen krijgen ook dergelijke uitbraken bij bijvoorbeeld wintersport.

 19. Femke
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik heb mijn levenlang last gehad van koortslippen…
  Ik eet gezond, ik sport, dus mijn weerstand is Ok, maar zodra ik ongesteld moest worden of maar even in de zon zat… BINGO!
  Ik heb ALLES geprobeerd om het te voorkomen! Die Virtulite, insmeren met factor 50 voor ik in de zon ga/lippen vet houden, akolip, zovirax, compeed stickers, alcohol, betadine, zinkzalf… En ga zo maar door! Het heeft me veel geld gekost, maar goed… je wilt niet eens per maand met zo’n vies ding op je lip rondlopen.
  Ik ben nu al 2 jaar koortslipvrij! Waardoor? Een voedingssupplement genaamd Lysine!
  Ik slik iedere dag eentje en als ik toch wat voel tintelen/jeuken, slik ik een paar tegelijk.
  Ben er werkelijk ZO ONWIJS blij mee dat ik dit via Google heb ontdekt.
  Ik koop de pillen overigens wel bij iHerb. Daar is het van Solgar bv zelfs met shipping meer dan de helft goedkoper dan wat ik hier bij de drogist betaalde.
  Ik koop zelf nu overigens gewoon het goedkoopste merk. Werkt voor mij net zo goed als Solgar.
  Ik hoop dat iemand hier wat aan heeft!

  • Fariyana
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Wat lief dat je dit deelt, zodat anderen er wellicht baat bij kunnen hebben!

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Wauw, je hebt ook al veel geprobeerd! Lysine kom ik toch wel erg vaak tegen in de comments. En inderdaad, ook iedereen heeft er veel baat bij! Ik denk dat het niet onverstandig is om een potje in huis te halen ;)

 20. Sanne
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ze hebben bij de Kruidvat nu ook van hun eigen merk die patches, zijn een stukje goedkoper dan die van Compeed & werken gewoon hetzelfde. Natuurlijk geneest het je koortslip niet maar ik vind het altijd wat fijner als er zo’n patch opzit.

  Altijd als ik een koortslip heb gehad blijft er een litteken op mijn lip zitten, een donker vlekje. Ik heb nu in totaal 3 of 4 keer een koortslip gehad op verschillende plekken op de mond maar die littekens zijn eigenlijk nooit weggegaan. Hebben meer mensen hier last van / is dit normaal bij een koortslip? Zo ja, wat kan ik er tegen doen?

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Komt dat doordat je misschien steeds aan de korstjes zit? Dat veroorzaakt namelijk al snel een litteken. En het is vrij moeilijk om er van af te blijven ;)

 21. Beate
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik zweer bij L-Lyisine tabletjes! Die neem ik altijd in als ik me wat zwakjes (lees grieperig) voel, om te voorkomen dat wanneer ik weer beter ben die vreselijke prutlip komt opzetten! Sinds ik dat gebruik *klopt even af* geen last meer van!
  Als het dan toch doorbreekt haal ik altijd een tubetje zinksulfaat bij de apotheek. Het virus (lees de blaasjes) kunnen niet tegen zink! Zinksulfaat verlicht jeuk en pijn. Het voorkomt niet dat de koortslip later weer terug keert. Het virus blijft aanwezig in de gezichtszenuwen. De werking begint wel direct! Je kunt een koortslip proberen te voorkomen door de lippen vet te houden en in de zon een lippenbalsem met UV-filter te gebruiken. :)

 22. Valentina
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Heey nena, ik kijk deze site altijd op me iPhone 5 en ik merk hef al een tijdje vooral als ik artikelen terug lees. Dat wanneer jij een artikel schrijft dat de afbeeldingen niet verkleind zijn ( ik heb er ook geen verstand van hoor ) maar daarmee bedoel ik dat je 1 stuk ban de afbeelding ziet en de rest is gewoon weg + de tekst eronder. Serena’s artikelen hebben dit niet

  Xx

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Dat was mij ook al eens opgevallen! Bedankt voor je reactie. Ik heb het Serena gelijk even laten weten. Misschien dat zij weet hoe dit komt…

 23. Charmaine
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Bij mij helpt het als ik bij stage 1/2 tea three olie gebruik. Soms komt het niet tot stage 3, en sowieso helpt het de huid in te drogen en het neemt het pijnlijke gevoel weg!

 24. kimberley
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Hoi Nena,

  Best een handig stukje, tof dat je verteld wanneer het het wel en niet besmettelijk is. Vaak begrijpen mensen dat niet als je dat verteld maar als het zo in artikel staat geloven mensen het vaak sneller.

  Ikzelf ben nu 26 en heb al 26 jaar last van beide types herpes symplex. Nu soms nog in/op mijn neus en op mijn mond. Vroeger is het begonnen op mijn vingers (moeder had een koortslip toen ik een baby was… yay -.-‘ ) en vanaf mijn 6e t/m 3 jaar geleden kreeg ik geregeld een plek ter grootte van 15cm op mijn bil.

  Ik ben onderdeel geweest van een grootschaals onderzoek naar herpes en de genezing ervan maar helaas ik weet ook nog steeds geen genezing. (Maar de onderzochte subjecten zouden als eerst contact mee opgenomen worden, ik zal het met je delen als het zo ver is!)

  Toen ik 5 jaar was stopte het spontaan op mijn vinger gelukkig want die was heel naar.
  Nadat ik 40 kilo was afgevallen op mijn 21e heb ik 2 jaar non stop een koortslip gehad (neus/mond).

  Ik heb alles geprobeerd! zovirax, speciale antibiotica, compeet, virulite, een speciaal dieet, zinkzulfaat en meer smeerseltjes.
  Uiteindelijk lossen die niet het probleem op.

  Het virus houd van chocolade, melk & noten o.a. (dat is wat ik me herriner van het dieet, ik was 12 dus een tijdje terug) ik heb het toen een tijdje niet gehad maar mijn ouders vonden het vervelend voor me ik ben gek op chocolade!

  Pas sinds 3 jaar krijg ik het bijna niet meer en dat komt door een hoge dosis vitamine c (1000mg) met een tablet L-lysine (500mg) elke dag.
  De combinatie zorgt ervoor dat je weerstand hoog blijft en dat het virus zich niet kan hechten aan eiwitten en vanuit de lympheknopen niet mee kan naar zijn favo doorbraak plek en dus niet kan doorbreken.

  Eigenlijk alleen nog als ik echt een te wild weekend heb gehad met uitgaan terwijl ik ongesteld was en chocolade gegeten heb.

  Ik kan trouwens trots vertellen dat ik nog nooit iemand besmet heb en de mensen om mij heen mij inmiddels vertrouwen (zelfs mijn vriend die echt panisch was)
  Ook is het fijn om te weten dat als je ooit 1x een koortslip gehad heb, je niet “dubbel” besmet kan worden dus maak je geen zorgen koortslip people onderling kunnen elkaar niet extra besmetten.

  Kortom eet gezond! Geen onnodige suikers, te veel zuivel, let op citrusvruchten met te veel pesticiden, onnodige e-nummers en zorg voor jezelf dmv een goede lipstick/labello met sunproof/kouproof

  En schaf een goede natuurlijke pot vitamine C en L-Lysine
  aan.
  En niet denken na een paar maanden chill het is over en je neemt het 2 weken niet… dan kan het snel weer bingo zijn! (Ik spreek uit ervaring!)

  :)

  • kimberley
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   O en heel belangrijk!

   Als je voor de allereerte keer een koortlip krijgt/ je denkt dat je besmet bent na contact met een kortslip.

   Meteen naar de dokter, er is een antibiotica en/of kuurtje die kan zorgen dat het bij 1x blijft mits op tijd en goed gevolgd.

   Het middel is officieel voor geniatale herpes amar uit de praktijk is gebleken dat het voor alle soorten werkt en het daardoor niet meer terug komt na de ene keer (Valaciclovir en nog 1 waarvan ik de naam niet meer weet, arts kan het zo opzoeken)

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Bedankt voor je uitgebreide reactie! En jeetje wat heb jij helaas ook veel ervaring met een koortslip :( Mocht je ooit bericht krijgen over een genezing, dan hoor ik dat graag!

   Fijn om te horen dat je iets hebt gevonden wat goed voor je helpt! En zoals ik al vaker lees toch ook weer die L-Lysine… Ik ga ook zo’n pot in huis halen, want mijn vriend krijgt standaard een koortslip voor de vakantie. Dan kan hij eindelijk eens gaan relaxen en ontspannen en dan slaat het toe. Misschien dat dit dan goed voor hem werkt ;) Bij mij werkt de Virulite erg goed (tenzij ik echt te laat ben), maar ik heb hem niet heel erg vaak (meer).

 25. RoDie
  2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Sinds ik lippenbalsem van ritual gebruik heb ik geen koortslip meer.

 26. 2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ook ik heb dit virus… Ooit opgelopen in het buitenland in een restaurant als kind. De 1e keer had ik ook een super heftige koortslip als kind. Kon dagen niet eten….hele lippen onder. :(
  Nu heb ik het af en toe gelukkig! Sinds ik nog iets gezonder eet heb ik het trouwens al jaar niet meer gehad. Ik hoop dat het zo blijft. =)

 27. 2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Heel interessant artikel! Maar misschien ook wel belangrijk om er in te noemen is dat iemand met een koortslip (herpes 1) door seksuele handelingen met de mond (om het maar even netjes te houden haha!) wel iemand herpes genitales kan bezorgen!

  • Nena
   Auteur
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Dat klopt. Ik had nog wel meer voorbeelden kunnen noemen, maar ik hoop dat de tip: “Vermijd lichamelijk contact wanneer de andere persoon een koortslip heeft. ” Ook wel zich spreekt… ;)

 28. 2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

  Ik heb denk ik nog nooit een koortslip gehad maar vind dit wel een heel interessant artikel :)

 29. Ilona
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Hee!

  Fijn om weer eens over andere producten te lezen! Ik heb ieder jaar wel een aantal keer een koortslip.. van alles geprobeerd.. gebruik nu zinkzalf, hotkiss en alcohol maar exht verkorten van de tijd doet het niet.. ga eens op zoek naar die virulite! Ben benieuwd:)
  Oja die L-lysine werkte bij mij niet.. begon met die tabletten te slikken maar kreeg toch gewoon een koortslip..

  X

 30. Romy
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Heel interessant artikel! Voor mij helpt Echinaforce van A. Vogel heel goed. Normaal is dit een drankje voor de weerstand, maar door het puur op de beginnende koortslip te smeren gaat het meestal gewoon over. Het trekt heel snel in dus je kunt het vaak smeren. En als de koortslip toch doorzet dan werkt tea tree olie of crème heel goed. Droogt de blaasjes uit en is verzorgend. Nadeel is dat het wel vies smaakt.

 31. yeon u
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Ik heb ook vaak een koortslip maar al die zalfjes enzo werken niet jammer genoeg

 32. 1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Ik had het vroeger soms en zo een patch werkt perfect, kan gewoon make-up over en niemand die het ziet.

 33. 1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  ik heb er gelukkig nog nooit een gehad, en wil dat ook graag zo houden!

 34. Amaya
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Als ik een koortslip voel aankomen, dan smeer ik snel foundation op de plekje. Dat blijf ik herhalen tot een paar lagen. Als de foundation weggaat door bijv eten of drinken dan smeer ik er nog een laag op. Meestal ben ik er binnen 3 dagen genezen.

 35. 1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Koorstlip is altijd zo vervelend! Ik doe altijd zinkzalf erop. Dit kan je vrijwel in iedere drogisterij kopen en werkt echt heel goed. Het kloppende gevoel gaat helemaal weg en de koorstlip zelf komt niet uit als je er vroeg bij bent.

 36. Janiek
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Heel toevallig kwam hij bij mij de dag na pasen opzetten, helaas was ik aan het werk en kon ik er weinig aan doen. Niet de eerste keer dat het na een weekend (tent) feesten op komt zetten.. Maar voor mij werkt L-lysine goed, ze hebben het bij de etos en de Tuinen, pillen, en dat zorgt ervoor dat je weerstand wat beter blijft.

  Ik wil niet zeuren, maar ik zou je stuk nog een keer goed doorlezen, paar keer zijn letters omgedraaid;)

 37. Jolien
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Mijn vriend heeft er toevallig nu last van. Hij smeert er op het “hoogtepunt” de hele dag door zinkzalf op, daarmee komt al het pus eruit (bah). Nu is het gelukkig weer aan het genezen. Ik kan ‘m altijd een week lang niet zoenen als het begint :(

 38. Kerstin
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  L-lysine tabletten doen het toch echt voor mij. Te koop bij o.a. de Tuinen.

 39. Marloe
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Ik heb er in de winter soms last van. Sinds 2 jaar geleden heb ik ontdekt dat het bij mij helpt als ik er vanaf het begin stadium tandpasta op smeer. zo geneest het veel sneller en heb ik er niet veel last van. Ik heb gelezen dat het de blaasjes uitdroogt door bepaalde substanties die in tandpasta zit. Misschien dat het een idee is voor andere lezers die er ook last van hebben!

 40. Nicole
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Sinds 2 jaar met de pil gestopt en geen een koortslip meer gehad!!!

 41. Silly
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Ik had zo vaak een koortslip en slik nu sinds twee jaar preventief iedere dag een lysine tablet en sindsdien geen meer gehad

 42. 1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Wat een interessant artikel! Zelf heb ik gelukkig geen last van koortsblaasjes.

 43. sam
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Ik heb er ook al last van sinds mijn 4e jaar! (ben 25) Heb het van mijn moeder gekregen :(

  Ik gebruik tea tree olie, zodra ik het op voel komen (kloppen) dan doe ik het met een wattenstaafje op de plek en dan zet het NIET door! Hierdoor heb ik wel eens 2 jaar aan een stuk geen koortslip gehad..

  Soms kwam er wel een op, zonder te kloppen en dan was ik telaat en gebruik ik compeed, want anders zit ik er steeds aan. Ik heb de laatste jaren wel niet meer zo’n ”dikke” blaren maar meer blaasjes, hele kleintjes

  Ik haat het als ik er weer een heb! zit je er weer een week mee

 44. 1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  heel vervelend koortslippen! mijn moeder heeft het ook… ik gelukkig niet!

 45. Mara
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Ik heb zelf al van kinds af aan last van. Als ik de tintelingen voel neem ik een aciclovir tablet (op voorschrift van de dokter) en 9/10 keer komt de blaas zelfs niet door. Als dit wel zo is, gebruik ik de oplossing van Urgo voor koortsblaasjes (vind ik zelf prettiger werken dan de compeef pleisters)

 46. Mariska
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Dankje voor dit artikel, echt heel nuttig! Ik heb helaas ook een aantal keer per jaar last van een koortslip en elke keer erger ik me er dood aan. Ik ga zeker naar de akolip kijken.
  Ik heb het nu ook al 2x op mijn ooglid gehad, wat echt gevaarlijk is.. Beide keren ook mee naar de huisarts geweest. Ik zou willen dat er een middel was wat het herpus virus uit je lichaam kan halen!

  • Ingrid
   2 mei 2014 / vrijdag, 2 mei 2014

   Ik heb het ook al een paar keer op mijn ooglid gehad en dan moet je inderdaad naar de dokter ! Het kan dan in je oog terechtkomen en dat mag natuurlijk niet gebeuren.
   Het gekke is dat ik het alleen op de rechterkant van mijn gezicht heb, nooit links !

 47. anneke
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Superfijne tip; verkrijgbaar bij de tuinen!
  Ik had ongeveer 1 x per maand wel een koorstlip, of voelde er een opkomen.
  Ik ben bij de Tuinen geweest en zij hebben mij t voedingssuplement l-lysine aangeraden.
  Hoe het precies werkt, kunnen ze daar veel beter uitleggen… In het begin iedere dag een pilletje, nu alleen nog maar als ik een koortslip voel opkomen.
  En dat is bijna nooit meer!!! Zeker de moeite waard om dit te proberen!!!! Succes!

 48. 1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Wat een fijn artikel! Ik heb ook regelmatig last van een koortslip en dan gebruik ik de patches van Compeed. Hiermee ben ik echt binnen 3/4 dagen van mijn koortslip af (meestal breng ik de patch pas na 2 dagen aan).

 49. Monique
  1 mei 2014 / donderdag, 1 mei 2014

  Wat een fijn artikel. Ik ben ook helaas één van de ‘gelukkige’ die regelmatig deze onuitgenodigde gast op bezoek krijg. Heb daarom de ViruLite direct besteld en hoop dat ik daar net zoveel baat van ga hebben ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *