Ochtend- of avondmens?

De één is een ochtendsmens en de ander is een avondmens, je weet vast wel waaronder jij jezelf kan scharen. Sta jij ‘s ochtends al voor zevenen naast je bed te springen, sta je fluitend onder de douche en ben jij altijd de eerste op de werkvloer? Dan ben je een ochtendmens. Ben jij ‘s ochtends je bed niet uit te rammen, begin jij graag om 10 uur ‘s avonds nog aan een spannende film en kan je pas na middernacht in slaap komen? Dan ben jij een echt avondmens.

Sommige bronnen beweren dat het danwel ochtendmens of avondmens zijn te maken heeft met de genen, of met het tijdstip van geboorte. Ik heb zelfs een paper gelezen waarbij men claimt dat mensen met een gemiddeld hoger IQ meer neiging hebben om te nachtbraken dan mensen met een wat lager IQ. Weer anderen claimen dat het gewoon iets is dat we onszelf kunnen aanleren. En dat is iets waar ik het zeker mee eens ben.

Kijk, mijn vader is een ochtendmens en mijn moeder is een avond – eigenlijk eerder nacht- mens. Toen ik nog thuiswoonde kwam het regelmatig voor dat ik nog beneden in de huiskamer bleef hangen en tegelijkertijd met mijn moeder rond een uurtje of 2 ‘s nachts naar bed ging. Mijn vader lag echter al lang op één oor.

Van huis uit kreeg ik het dus al mee om ‘s avonds nog actief te zijn. We zaten achter internet inspiratie op te doen voor onze -inmiddels gesloten – webshop, bedachten recepten, beantwoorden mailtjes, lekker surfen, filmpje kijken, van alles. Het ‘s avonds actief zijn was dus iets wat mij is aangeleerd tijdens mijn opvoeding en ik denk niet per se dat het lag aan het feit dat mijn moeder ook een avondmens is.

Ik heb zo’n 5 jaar als farmaceutisch analist gewerkt in een ziekenhuisapotheek. Het ging eerst met moeite, maar later raakte ik er steeds beter aan gewend om elke dag om 07.45 op het lab te verschijnen. Bakje thee, ‘hoe was je weekend?’ en ‘heb jij ook Boer zoekt Vrouw gezien?’ en hop, aan het werk.

Het ging me nooit heel gemakkelijk af, dat opstaan, maar toch deed ik het. Omdat het gewoonweg MOET. En omdat je toch rond half 7 moet opstaan elke dag duik je automatisch wat eerder je bed in, meestal rond een uurtje of 11. Later kreeg ik het steeds drukker met mijn blog en werd ik zowel een ochtend- als een avondmens. Het kan dus ook allebei!

De vroege vogels weten dat ik om 05.30 uur al een artikel heb klaarstaan op Beautylab. Nog even snel lezen voor het naar werk of school gaan kan dus gewoon. Bakje koffie erbij, lekker wakker worden! Nu ik Beautylab fulltime run bepaal ik mijn eigen tijden. Ik probeer wel vroeg op te staan, maar meestal wordt het toch pas 10.00 uur voordat ik mijn warme nestje uit kom rollen. Echt veel te laat!

Ik wil dit veranderen en zorgen dat ik elke dag om 09.00 uur aangekleed en opgemaakt achter mijn computer zit, wat betekent dat ik om 08.00 uur moet opstaan. Vroeger stond ik om die tijd al op het lab, dus dat moet me gewoon kunnen lukken! Het probleem is dat ik gewend ben geraakt aan deze tijden. Ik blog tot laat door, mijn lichaam vereist een minimaal aantal uren slaap, dus sta ik de dag erna ook later op. Als jullie tips hebben om mijn werktijden langzaam te verschuiven dan hoor ik dat graag.

Het leek me leuk om de voor- en nadelen van een ochtend- en avondmens eens op een rijtje te zetten. Want, is het nou beter om een avondmens of een ochtendmens te zijn?

Voordelen ochtendmens

  • Hoe eerder je begint met werken, des te eerder ben je klaar. Dus, meer vrije tijd in de avond!
  • Mijn werkritme is beter afgestemd met het ritme van mijn vriend, familie en vriendinnen.
  • Wanneer je afspraken in de ochtend plant heb je de rest van de dag voor jezelf. Niets vervelender dan midden op de dag alles onderbreken waar je mee bezig was om naar een afspraak te gaan.
  • ‘s Ochtends ben je de ochtendspits voor. En is het rustiger in winkels.
  • Wanneer je gaat hardlopen in de ochtend heb je minder kans op pottenkijkers (haha, if ever!)
  • De meeste PR-bureaus starten rond 10 uur (althans, vanaf dat tijdstip stromen de meeste mailtjes binnen) dus voor die tijd kan ik me beter focussen op artikelen schrijven of gewoon lekker surfen en inspiratie opdoen. Ik heb in elk geval minder afleiding.
  • Wanneer je op tijd opstaat hoef je je niet te haasten en kan je bijvoorbeeld uitgebreid ontbijten en opstarten.
  • Als de postbode komt ben ik eindelijk eens een keer fatsoenlijk aangekleed (in plaats van in badjas)
Voordelen avondmens
  • Wanneer je later opstaat kun je meteen aan de slag met foto’s. Nu het winter wordt kun je eigenlijk pas om 12 u mooie lichte foto’s maken. Voor die tijd is het daglicht nog te grauw.
  • Wanneer ik achter mijn computer kruip staan er alweer nieuwe mails voor me klaar om te beantwoorden. Ik hoef niet lang te wachten op antwoord, omdat iedereen vanaf zo’n uurtje of 10 up and running is.
  • Wanneer ik PR bureaus bel kan dat vaak vanaf een uur of 10. Voor die tijd zijn ze of in bespreking of nog niet begonnen.
  • Wanneer je later opstaat kun je in de avond nog makkelijk naar een late voorstelling in de bioscoop of naar een feestje zonder halverwege in slaap te vallen.
  • Als je later opstaat kun je ook wat later aan je avondeten beginnen en uitgebreider dineren zonder om 18 u al flauw te vallen van de honger.
  • In de avond krijg ik volop inspiratie wat ik dan meteen kan uitwerken.
Als ik alles zo afweeg denk ik dat het voor mij toch beter is om een ochtendmens te worden. Tevens schijnen ochtendmensen beter hun afspraken na te komen, zijn ze geordender, hebben ze meer discipline en wat ik vooral erg belangrijk vind is dat ik meer vrije tijd heb in de avond. Ik wil ook wel eens een keer ‘s avonds bankhangen en serietjes kijken zonder me bezig te houden met Beautylab. Lijkt me heerlijk!


Ik vroeg me af hoe dat met jullie zit. Zijn jullie een ochtend- of avondmens? En hebben jullie tips voor mij zodat ik van een avondmens een ochtendmens kan worden?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

159 Reacties

  1. Sophia
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben een ochtendmens. Het komt vaak voor dat ik om 5 uur opsta om nog even te leren omdat ik er de vorige dag geen zin in had. Wel merk ik dat het veeeel moeilijker is om een ochtendmens te zijn in de winter. Heel apart maar in de zomer is opstaan echt 1000x makkelijker. Succes met ochtendmens worden! 😉

  2. Sandra
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben ook een ochtendmens maar dat is meer omdat ik om half 8 op m’n werk moet zijn. Het grote voordeel is dat ik het uitslapen op zondag erg waardeer en dat tot 10 uur slapen dan al uitslapen is 🙂
    De tip die ik heb is niet snoozen, als de wekker gaat gelijk eruit en je ook goed uitrekken zodat alle spieren weten dat je wakker bent. Werkt perfect!

  3. Joëlle
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben een écht ochtendmens! Ik kan op welk tijdstip dan ook mijn bed uit springen en helemaal fit zijn, mits ik minstens acht uur geslapen heb. Ik merk dat ik het beste functioneer als ik om elf uur in bed lig (lees: nog wat lezen of tv kijken) en tussen acht en half negen wakker wordt. Dan ben ik het meest uitgerust! Snel onder de douche springen en aankleden en opmaken: ook op vrije dagen! Met mijn studie nu moet ik op hele onregelmatige tijden naar school. Als ik vrij ben of laat moet beginnen, ben ik toch om negen uur aangekleed beneden om te ontbijten. Ik leer dan ook het beste ‘s morgens en vroeg in de middag, na een uurtje of drie/vier ‘s middags is mijn concentratie gewoon weg!
    Ik heb mijzelf aangeleerd dat ik dit van maandag tot en met zaterdag doe: omdat het op zaterdagavond vaak laat wordt slaap ik op zondag altijd wel lekker uit. Dat is heerlijk, zondag is dan ook echt mijn relaxdag waarin ik zo min mogelijk doe. Toch ben ik dan wel heel duf doordat mijn ritme is veranderd!

  4. Rosanne
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Eerst was ik altijd een echt ochtendmens. Maar nu? Ik moet elke ochtend vroeg opstaan, maar kan dit niet. En in het weekend slaap ik lekker rustig uit, maar ben ik ‘s avonds alweer moe.
    Bestaan middagmensen ook? 😀

  5. Celine
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    eigenlijk geen van beide, ik kan s’ochtends nooit uit me bed komen en s’avonds als ik een film kijk val ik al in slaap haha.

  6. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben zeker een ochtendmens. Tegenwoordig sta ik meestal tussen 5:30 of 6:00 op. Het is niet zo dat ik daarom sta te springen, maar als ik eenmaal uit bed ben, ben ik ook snel wakker.

    Ik denk dat je jezelf zeker kunt aanleren een ochtendmens te zijn. Ik zou je wekker per week een half uur eerder zetten, zodat je langzaam kunt wennen. Ik las in een eerdere comment dat je je verwarming zo zou kunnen programmeren dat het warm is als jij uit bed stapt – en daar sluit ik me helemaal bij aan. Niets is zo vervelend als op moeten staan in een koud huis.

    Wat mij heel erg helpt is het ontwikkelen van vaste (ochtend)rituelen: ‘s avonds maak ik een bakje havermout klaar en zet ik de theepot + glazen klaar. Dan kan ik ‘s ochtends meteen m’n havermout opwarmen en theezetten. In de tussentijd reinig ik m’n gezicht, smeer ik brood en dan ontbijt ik, terwijl ik naar het ochtendjournaal om 6:30 kijk. Aankleden, make-up en hup, de deur uit. Door die regelmaat is het opstaan voor mij “te overzien”.

    En niet te laat gaan slapen! (;

  7. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik moet ook echt een ochtendmens worden! Ik heb wel laatst ergens gelezen dat je lichaam ongeveer 2 weken nodig heeft om aan een ritme te wennen. Als je jezelf aanleert iedere avond om bijvoorbeeld 0.00 te slapen en 7.00 wakker te worden, is dat de eerste paar dagen absolute terror en lig je misschien ook nog wakker ‘s nachts, maar naar twee weken zit je lichaam in dat ritme en schijn je om 0.00 ook echt moe te zijn, en om 7.00 weer fris. Ik wil dat ook nog steeds proberen maar heb nu zoveel flexibiliteit in m’n master dat ik ook steeds om 2.00 slaap en 10.00 wakker word :S

  8. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Hooi,

    persoonlijk ben ik ook niet een ochtend mens en krijg ik ‘s avonds in een keer energie. Soms heb ik dat niet, maar goed. Als ik ‘s ochtends wat eerder opsta om bijvoorbeeld mee te gaan met boodschappen doen met mijn moeder, dan ben ik daar achteraf heel erg blij om. Je begint de dag dan eerder en krijgt daar hele fijne energie van. Ga bijvoorbeeld als je wakker bent eerst uitgebreid ontbijten, want als je opstaat denk je: ‘Yes, ik ga zo lekker croissantjes eten met verse jus d’orange!!’. Daarna ga je een rondje fietsen of boodschappen doen. In ieder geval naar buiten. Dan ga je NIET tv kijken, maar iets nuttigs doen. Bijvoorbeeld opruimen ofzo. Dan ga je bedenken wat je de hele week wilt eten en ga je de lekkerste gerechten uitzoeken. Of maak spontaan een vervroegde sinterklaas surprise voor iedereen inclusief een klein cadeautje!!! Zo ben je lekker bezig en ‘s avonds ben je moe van alles wat je gedaan hebt!! Ga dan bijvoorbeeld lekker uigebeid in bad na het eten of ervoor natuurlijk, met een lekkere badolie of veel badschuim, fijn muziekje, glaasje bubbels of wijn ofzo, taartje erbij en relaxen……. als je badderuurtje(s) voor bij is (zijn) dan duik je heerlijk uitgerust je bed in en begin je de dag weer lekker fris.

    Hoop dat je hier wat aan hebt!!

    xxx Sanne

  9. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ochtendmens of avondmens is aangeboren. Heb laatst een interessant artikel in de krant gelezen, dat het centrum van je slaag voor ieder mens op een ander moment ligt en dat je daar in principe niks aan kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld als avondmens wel netjes vroeg opstaan en je aan de heersende 9 to 5 cultuur houden, maar daar schiet je niks mee op: het enige wat je opbouwt is een slaaptekort, wat je dan hoogtwaarschijnlijk in het weekend gaat inhalen door uit te slapen (dat is in dit geval dus geen luiheid maar pure noodzaak van je lichaam!). Zomertijd/wintertijd helpt hier ook ontzettend niet aan mee.
    Natuurlijk schuift je biologische klok beetje bij beetje op, omdat die natuurlijk niet exact 24 uur heeft – dat hebben wij als mensen maar bedacht omdat dat handig is met de draaiing van de aarde en stuff. En de hoeveelheid slaap die je nodig hebt varieert van mens tot mens en van leeftijd tot leeftijd. Een paar jaar geleden kon ik met 4 a 5 uur slaap per nacht prima leven, nu heb ik minstens 8 of 9 nodig om lekker te kunnen werken de volgende dag.
    Beter gaan werkgevers hun bedrijven 24 uur per dag openstellen en mensen in ploegendienst indelen op de momenten dat ze van nature goed wakker zijn en dus productiever en prettiger werken. Ook al is dat midden in de nacht.

  10. Priya
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Wat een interessant artikel! Jouw situatie is voor mij ZO HERKENBAAR. Ik ben ook een avondmens, ‘s nachts leef ik helemaal op om vervolgens de volgende dag laat wakker te worden (als ik vroeg moet opstaan wordt het maar koffie drinken tot 12u). En dan denk ik aan alle tijd die ik heb verloren en hoe productief ik had kunnen zijn. Ik neem me dan voor vroeg te gaan slapen, want de enkele keren dat ik vroeg wakker werd was ik inderdaad een stuk productiever, heel lekker. Vervolgens ga ik alsnog laat slapen. Iets wat ik zelf wil proberen, is elke dag een uur eerder gaan slapen en dat langzaam op te bouwen. Want eerlijk, ook ‘s ochtends kan ik fluitend naast me bed staan, als ik maar die 8 uren slaap heb gehad. Succes ermee, we doen het samen! (Y)

  11. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Herkenbaar! Ik kan dar ook echt heeeerlijk vinden. Lekker tot in de late uurtjes op het internet surfen naar van alles en nog wat! In de ochten vroeg uit bed vind ik meestal niet zo prettig. Al moet het toch, dus je moet je er toch doorheen slaan!

    Meestal heeft het ook te maken met ‘wennen’. Wanneer ik een week lang elke ochten rond 7:00uur uit bed ga, word ik eigenlijk de dagen daarna automatisch rond dezelfde tijd wakker. Maar zodra ik een avondje opstap ben geweest met vriendinnen…. is het totale ritme compleet van de baan!
    En de week daarop begint het riedeltje weer opnieuw. Best vervelend eigenlijk als ik er zo over na denk. Mijn lichaam zal wel flink in de war zijn elke keer!

  12. Azra
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben zelf een ochtend mens. Ik heb wel een aantal tips om een ochtend mens te worden!
    tip 1 : Begin met vroeg slapen ! Vaak is het bij mij zo hoe eerder ik ga slapen hoe vroeger ik wakker word en een goed humeur heb. Als je moeite hebt met vroeg slapen zou ik voor het slapen gaan een kopje thee gaan drinken dat helpt wel vaak. Zo krijg je wel een andere slaap ritme en is het wel lastig om laat op te blijven als je eenmaal gewend bent geraakt om vroeg te slapen!
    Tip 2: Begin je dag positief! Denk aan iets leuk, bekijk oude foto’s of grappige filmpjes ieder geval iets wat je aan het lachen maakt zo raak je snel van je chagrijnige humeur af en dat is wel zo leuk voor de omgeving om je heen want hoe vrolijker jij bent hoe beter de sfeer om je heen is !
    Dit waren mijn tips dit helpt wel erg bij mij ik hoop dat jullie er iets aan hebben!

  13. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik heb de hoop om mezelf te veranderen in een ochtendmens opgegeven. Ik werk tussen 8 uur ‘s ochtends en 6 uur ‘s avonds. Soms begin ik later, soms ben ik eerder klaar & omgedraaid. Als ik dan eindelijk thuis ben kan ik zo intens genieten van m’n vrije tijd. Boekje lezen, TV kijken, internetten. En de tijd gaat snel als je het naar je zin hebt, waardoor ik vaak rond 22:45 schrik als ik een blik op de klok werp en van de bank afspring om snel broodjes te smeren voor mij en m’n vriend voor de volgende dag en m’n gezichtje ga wassen. Uiteindelijk lig ik vaak pas rond half 12 in m’n bed. Voor iemand die zeker 8 uur slaap nodig heeft is dat gewoon te laat. Hopeloos.

    Dus ja, ik ben niet de juiste persoon om je te helpen, Serena. Het enige wat mij vroeg uit bed krijgt is het feit dat ik moet. En soms, HEEL soms, dwing ik mezelf tussen 10 en half 11 naar bed te gaan. De volgende dag voel ik me dan ZO heerlijk, zelfs wanneer de wekker om 8 uur aan het gillen is.

  14. Anna
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben overduidelijk een ochtendmens. Ik kak in de avond (rond een uur of acht) echt verschrikkelijk in en kan dan niets meer doen voor school. Ik heb dan totaal geen concentratie meer en niets wil lukken. Dit heeft ook voordelen, want zo kan ik lekker televisie kijken of nog wat op het web rond surfen. Met opstaan heb ik echt totaal geen moeite en ben in de ochtend lekker actief. Heerlijk! Het nadeel is dan wel dat ik rond een uur of tien wel echt moe begin te worden als ik stil zit, maar uitgaan is dan weer geen probleem omdat ik dan actief aan het kletsen/dansen ben. (:

  15. Mariska
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Hoe word je een ochtendmens?

    1. Ga sporten voordat je moet slapen, zodat je lichaam al lekker moe is.
    2. Ga ‘s avonds voordat je gaat slapen eerst nog even een half uurtje iets lezen in bed (of iets anders doen..), iig niet naar een scherm kijken! (tv, laptop, smartphone etc).
    3. Zorg ervoor dat je een nieuw ritme creeert: ga altijd om dezelfde tijd naar bed. Na verloop van tijd went je lichaam eraan. Dus na 3 dagen ineens weer na 12 uur naar bed werkt dus niet als je nieuwe ritme nog niet is ingesleten.
    4. Geen dr. pepper drinken ‘s avonds maar kruidenthee.
    5. Als je wekker ‘s ochtends vroeg gaat: hup, meteen eruit! Niet nadenken of dat je nog 5 minuutjes kan blijven liggen. Stap meteen onder de douche.
    6. Maak ‘s ochtends een lekkere fruitsmoothie voor jezelf. Kikker je meteen van op.
    7. Om ‘s ochtends productiever te zijn, maak je de dag ervoor al een schema: om die tijd ontbijten, die tijd mail beantwoorden, daarna een uurtje surfen voor inspiratie, om 10.00 (?) even iets drinken halen en een stukje fruit eten, 10.30 contact opnemen met pr-bureau’s. Nouja, you get the picture.
    8. Eet ‘s avonds niet te laat je diner. Als je pas om 21.00 uur gaat eten, heeft je lichaam ook langer de tijd nodig om het te verteren. Je slaapt dan niet zo lekker als je om 10 uur je bed wilt induiken.
    9. Als je na een avond stappen niet meteen je ritme kwijt wil raken, slaap dan niet te lang uit. Slaap die nacht 7 tot 8 uur, daarna er gewoon uit gaan. Kom je pas na 5 uur ‘s ochtends thuis, slaap dan maximaal 6 uur. Op die manier kan je ‘s avonds wel gemakkelijk weer in slaap komen op je normale tijd.
    10. Doe huishoudelijke klusjes voordat je gaat slapen. Nog even de was ophangen, afwassen, woonkamer beetje opruimen. Als het om je heen ordelijk is, kan je makkelijker slapen en pieker je minder.

    Hopelijk heb je hier iets aan!

    • 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

      Ik weet zo net nog niet of je echt een ochtendmens kunt worden. Als kind stond ik vroeger al huilend naast mijn bed als ik vroeg op moest voor school, in de winter als je in het donker moest opstaan werd dat zelfs nog erger. Als je nog zo jong bent weet je echt niet wat een ochtend- of avondpersoon is. Ook al moet je je leven lang vroeg op (ik dan tenminste) ik heb er nooit aan kunnen wennen en heb het altijd hardgrondig gehaat. Nu ben ik zo blij dat ik mijn eigen tijd kan instellen en dat ik kan beginnen met mijn dag op mijn eigen ritme, wat een genot!

  16. Neetu Mohan
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben zelf een avondmens,
    Mischien zou het helpen,om s’morgens het gezellig te maken
    Met een heerlijke ontbijtje,
    Met dit weer een kaarsje aan te doen
    Muziekje aan,krijg je weer een beetje energie
    S’avond afspreken met jezelf om eerder op bed te gaan,ook al ben je niet moe

  17. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Leuk om te lezen. Ik ben een avondmens. ‘t Is doordeweeks wel vervelend. Ik ben amper voor 9.00 uur op m’n werk (nadeel van vrije begintijden tussen 7.00 en 9.00, want dan wordt het bij mij dus standaard 9.00). Ik houd niet van vroeg opstaan, heb een ochtendhumeur als dat wel moet en ‘s avonds moet ik mijn best doen om voor middernacht in bed te liggen, want dan heb ik ineens energie om alles te doen van schoonmaken tot bloggen etc. Ik eet het liefst ook wat later op de avond; zo tussen 20.00 en 21.00 uur. En een wake-up light helpt bij mij niet om makkelijker eerder op te staan (ik slaap gewoon door dat licht heen). Ik denk dat ik echt consequent mijn ritme moet veranderen en dat ook in het weekend moet aanhouden (als ik rustig tot 3.00 uur op ben en vervolgens ook heel lang uitslaap) om een ochtendmens te worden.

  18. Marieke
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben een avondmens en vooral het laatste punt dat jij noemt, klopt zo ontzettend bij mij. Ik heb vannacht tot 4 uur liggen schrijven (een verhaal, ik heb zelf geen blog) en dan tik ik zo 1000 woorden achter elkaar terwijl er overdag misschien twee zinnen op papier komen. Heerlijk vind ik dat, maar wel funest voor mij ritme. Het liefst sta ik ook om een uur of 10 op, maar dan is het inderdaad tegen elven als ik klaar ben met douchen, verzorging, aankleden, make-up and such en dat vind ik dan net weer te laat.. Ochtendmens zijn heeft wel zo zijn voordelen, maar ik hou het toch maar bij lekker uitslapen. Wat overigens wel grappig is, is dat ik altijd 8-9 uur slaap. Ga ik om 11 uur slapen, dan sta ik er om 8 uur naast. Ga ik om 3 uur slapen,worden ik pas tegen twaalven wakker. Het schuift gewoon op :’D

  19. Dees
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    ik ben een beetje van bijden. ik moet altijd om 7 uur werken in het weekend waardoor ik dus om 5 uur op moet staan, maar ik ga nooit voor 12 uur slapen… (vaker niet eens voor 01:00 ) en voor school moet ik ook te vaak om 8:45 op school zijn daardoor ik om 6 uur op moet staan dus ja… ik denk dat ik echt een ochtend en avond mens ben 🙂

  20. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben echt een ochtendmens. Als mijn werk het toeliet zou ik het liefst iedere dag om 06:00 beginnen zodat ik om 14:30 klaar ben, maar helaas. Vaak word ik al voor de wekker wakker (06:30) en sta dan ook gelijk met een been buiten ‘t bed. Mijn man daarentegen is echt een avond- / nachtmens. Het kan hem niet laat genoeg worden. Soms is het wel lastig omdat ik meestal rond 22:30 wil slapen, maar we hebben er een aardig ritme in gevonden.
    Succes met het vinden van jouw nieuwe ritme!

  21. Tessa
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    ik heb een hele goede tip om makkelijker wakker te worden. koop een philips wake up light wekker! ik had er een heel hard hoofd in(mijn vriend heeft er een die moet vaak vroeg op) en ik ben zelf echt in coma als ik slaap, dus ik dacht ik word echt van een lampje niet wakker. maar helaas, de lamp wint het! met die lamp word ik zelfs 2 minuutjes voor me wekker wakker. je lichaam reageert op het licht dus je word al langzaam een kwartier van te voren uit je slaap gehaald dat is een heel ander gevoel dan abrupt wakker schrikken van het jankende wekker geluid. ik heb er ook een besteld, maar je kunt er nu ook een voor 30 dagen op proef nemen, bij bol.com dacht ik! je moet het proberen!

    • Tesseliene
      25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

      Heerlijk lijkt me dat!

      • Tessa
        26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

        moet je echt eens proberen tesseliene! je zult versteld staan, althans ik wel!

  22. Daphne
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Doe bijvoorbeeld de dingen die je leuk vindt s’ochtends, zo kan je je verheugen en sta je liever op! Of drink je favoriete drankje, neem een lekkere douche direct als je bent opgestaan. succes ermee !!

  23. Lien
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Haha leuk artikel, ik ben zelf een ochtendmens, kheb het mijzelf ook aangeleerd omdat ik het haatte als ik ‘s avonds nog veel moest werken. Het liefste zit ik ‘s avonds gewoon lekker op de bank tv te kijken of spreek ik dan af met vrienden 😀

  24. Susan G.
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben een alles mens!! haha
    ik kan tot super laat feesten en s’ochtends om acht uur wakker worden. ofja het punt is ik kan gewoon niet uitslapen…

  25. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben echt een avondmens. Ik lig nooit voor 2 uur snachts in bed, ook als ik s ochtends naar school moet. S avonds ben ik gewoon veel productiever! Op vrije dagen slaap ik uit tot 1 uur smiddags, in het weekend als ik uit ben geweest nog langer. Raar ritme, i know

    • Michelle
      25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

      Precies hetzelfde heb ik! Echt exact!

  26. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben een echt ochtendmens. Maakt niet uit hoe laat de wekker gaat, ik ben direct springlevend. ‘s Avonds komt er daarentegen weinig uit mijn handen. Zodra het schemerig begint te worden, ben ik moe. Best lastig, zeker met de korte dagen in het vooruitzicht.

    Mijn tips? Gewoon uit bed gaan wanneer de wekker gaat. Niet honderd keer soozen, daar wordt het alleen maar lastiger van. Probeer ook ‘s ochtends afspraken in te plannen, zodat je er wel uit moet. Of ga ‘s ochtend sporten (heerlijk begin van de dag!).

  27. ilse
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    ik ben geen van beide. ik hou niet van vroeg opstaan, heb een gigantisch ochtendhumeur, en voel me sávonds het vrolijkst, maar als het een uurtje of half 12 word ben ik toch echt moe en wil ik naar mn bedje…

  28. emma
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    haha, ik ben echt een ochtend en avondmens. Ik was altijd een echt ochtendmens, langzamerhand werd het ‘s avonds ook steeds later…. Nu heb ik een krantenwijk en ben ik dus gedwongen om er vroeg uit te gaan, maar daar heb ik een hoop wekkers voor gezet! Mijn enige tip die ik kan geven is juist om niet te snoozen, daar wordt je zo moe van (nu nog naar mijn eigen advies luisteren :P) en zoals ik verderop ook lees: gelijk iets actiefs doen helpt echt! Nu zou ik niet een uur gaan fietsen zoals ik doe, maar een wii workout ofzo helpt ook enorm!

  29. Kers
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben overduidelijk een avondmens! Ik heb onwijs veel moeite om in de ochtend op te staan en slaap altijd pas rond 1-2 uur in de nacht. Mijn moeder daarentegen is een ochtendmens en sliep ook altijd rond 10 uur al. Mijn zus en ik waren dan altijd nog samen tot laat wakker haha (op wat oudere leeftijd hoor :p)

  30. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben echt een avondmens. Ja je kunt het leren om eerder naar bed te gaan en op te staan, maar ik merk, dat zodra ik de kans krijg, ik later naar bed ga en later op sta. Ik doe dat niet eens bewust. Het gebeurt gewoon. Ik heb 3 jaar lang aan de andere kant van NL gewerkt en zat 1.5 uur enkele reis in de trein. Elke dag. Als ik dan om 8.30 moest beginnen zat ik om 6.45 al in een trein. Ik vond het toen helemaal niet erg, maar ik ben in augustus ergens anders gaan werken en heb er nog geen 1x voor 7en uit gemoeten. Zo lekker. Ik merk echt aan alles dat dit ritme veel beter bij me past: ik zit veel lekkerder in mijn vel en mijn hoofd is veel meer toe aan andere dingen dan werk en school. Dus ik kan weer series kijken, ‘s avonds naar de sportschool EN zelfs een boek gaan zitten lezen. Dat heb ik 3 jaar lang gewoon niet gekund omdat ik te moe was. Ik ben altijd al het productiefst geweest na het middaguur, maar dan werk ik dus ook rustig door tot 9 uur ‘s avonds. Grootste nadeel: als de dagen korter worden sta je op als het nog donker is en ben je klaar als het weer donker is. Daar word ik zo moedeloos van. Nee laat mij maar lekker een avondmens zijn, dan gaat mijn leven zoveel makkelijker.

  31. Sigrid
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik heb het geluk dat ik met weinig slaap toe kan.
    Maar of ik een ochtendmens of een avondmens ben? Geen idee.
    Als ik vroeg op moet staan, bijvoorbeeld voor school om 6.30, ben ik niet vooruit te branden. Maar uitslapen, dat lukt mij dan ook weer niet.
    Laat op bed gaan heb ik echter geen problemen mee, dus laat die slapeloze slaapfeestjes maar komen, hihi.

  32. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    ik ben een middagmens haha 🙂

  33. JULIE
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    ik heb het gevoel dat ik geen van beide ben. s ochtends graag blijven liggen en s avonds laat opblijven maar dan niet bepaald ‘actief’.

    Trouwens in jouw geval moet opstaan toch heerlijk zijn! vlug vlug vlug rennen naar de brievenbus of je kantoor en zien wat voor pakketjes en fanmail er op je te wachten liggen 🙂

  34. Cindy
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben een avondmens, maar mijn wekker gaat om half 7, dus noodgedwongen rond 23 uur naar bed. Maar als het aan mij lag werd dat pas 1 uur ofzo. Werk nu al 22 jaar, maar het is elke dag een drama als die wekker gaat…
    Als ik mijn eigen tijden zou hebben, zou ik ook jouw “probleem” hebben. Alhoewel, vanmorgen werd ik om 8 uur wakker gemaakt door de katten, ze hadden honger haha, dus zou de kans niet eens krijgen.

    Denk dat de enigste remedie voor jou toch de wekker zetten is, Gewoon om 8 uur eruit (vind dat al uitslapen haha) en ‘s avonds wat eerder naar bed.

  35. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ochtend mens! Nja, met uitgaan ben ik een avond mens en bij mijn vriend ook, omdat hij nooit voor 1uur kan slapen. Maar ik kan makkelijk om 10 uur in bed liggen en slapen en de volgende ochtend om 8 uur vrolijk opstaan. Hoewel mijn normale tijd als ik naar school moet (7uur) toch wel te vroeg is..

  36. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik denk dat ik het beide ben, maar het meest neig naar ochtendmens. Omdat ik ver van school woon, moet ik ook ver reizen. Hierdoor moet ik doordeweeks soms rond 5.15/5.30 opstaan. Als ik daarvoor laat naar bed ben geweest, merk ik gewoon dat ik te weinig slaap heb gehad.
    Ook kan ik ‘s avonds laat nog van alles doen (creatieve studie, betekent ‘s nachts actief creatief zijn!) maar dan moet ik wel de dag ervoor een beetje uitslapen hebben hihi.

  37. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik werk met zowel ochtend als avonddiensten. Ik moet vaak 5 dagen achter elkaar om 7 beginnen en dan ben ik daarna wel echt kapot. Vaak is dan mijn hele ritme verpest en dan word ik op mijn vrije dag ook om half 6 wakker. Erg vervelend is dat, ik ben een hele tijd continu moe geweest. Maar ik heb op werk aangegeven dat ik zoveel korte diensten niet trek.

    Nu heb ik meer afwisseling tussen korte en late diensten en kan ik iets vaker uitslapen. Maar ik maak het liever niet later dan 10 uur. Dat vind ik zo zonde van de dag. Voordat ik helemaal klaar ben is het al snel 12 uur. Mijn ideale opsta tijd is zo rond half 9.

    Elke dag kunnen bepalen wanneer je opstaat is wel behoorlijk luxe zeg :D. Als ik het zo lees zou ik ook een ochtendmens worden. Dan kun je voor tien uur lekker rustig ontbijten, douchen enz. En dan ben je om 10 uur helemaal klaar om aan de slag te gaan.

  38. Ilse
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben geen van beide eigenlijk. 🙂 Ik geraak ‘s ochtends moeilijk wakker en ben ‘s avonds ook al snel weer moe.

  39. Jasmin
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben een ochtendmens, ik kan ook gewoon niet uitslapen! Dat is wel vervelend, als je bij iemand blijft slapen die dat wel kan en omdat inderdaad feestjes en enzo altijd ‘s avonds zijn. Maar ik verslaap me dan weer nooit haha:) ik denk toch eerlijk gezegd of je een avond of ochtendmens bent voor een groot deel genetisch bepaald is. Maar toch; het belangerijkste is dat jezelf gewoon je bed uitgooit ‘s ochtends, dus als je wakker word na 10 minuten opstaan. En ‘s avonds vroeger naar bed, je moet echt je ritme verschuiven. En doe ‘s avonds voor het slapen iets rustigs! Drink even nog thee, yoga, lezen, zoiets. Dan val je sneller in slaap, dus word het veranderen van je ritme wat makkelijker.

    • Esther
      25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

      Ohhh dat bij iemand blijven slapen herken ik zo erg! Ik ben ook na het uitgaan om half 9 klaarwakker, zit je daar in een onbekend huis met ontzettende honger en vriendinnen die nog slapen haha.

  40. Stephanie
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Wat een leuk stuk! Meestal sla ik dit soort stukken altijd over omdat ik het niet interresant vind. Ik ben een beetje een ochtend/tussen persoon. Door mijn werk sta ik 4 dagen per week om half zeven op. De overige dagen ben ik altijd al om zeven uur wakker. Lang leve mijn biologisch ingebouwde klok. Zelfs zonder wekker wordt ik op de juiste tijden wakker.
    Een goede manier om je ritme om te gooien is s ochtends douchen zodat je lekker wakker wordt en nietzo zit te suffen. Gelijk een workout doen werkt ook erg goed. Voor de avond, ga een half uurtje voor dat tijd dat je gaat slapen weg van alle bewegende beelden. En dan bedoel ik telefoon, tablet en tv. Geef je hersenen rust. Dit laat je de volgende dag ook een stuk rustiger voelen. Knuffel lekker met je katten of je vriend of lees nog een stuk uit een boek (wel het aantal blz van te voren streng met jezelf afspreken) en slaap daarna als een roosje!
    Succes

  41. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    ik ben denk ik meer een avond mens! maar als het moet kan ik gewoon vroeg op staan. daar heb ik totaaaal geen problemen mee! Alleen het rare is ik kan niet echt uitslapen dus haha rond 9 uur word ik in het weekend wakker, maar slaap vervolgens rond 3 uuur

  42. Merel
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben geen van beide. Ik kan niet vroeg opstaan en niet laat naar bed. Maar kan ook niet heel laat opstaan of heel vroeg naar bed. Ik zit er tussenin denk ik.

  43. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Zelf ben ik en ochtend mens. Ik word wakker ga bedenken wat ik die dag ga doen en wil het liefst zo snel mogelijk aan de slag. Dit is dan in het weekend. Doordeweeks moet ik naar school en moet ik wel een ochtendmens zijn ;(

  44. Annelieke
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Bij ons thuis ben ik het ochtendmens en mijn vriend is echt een avondmens.
    Vroeger had ik nog wel eens moeite met vroeg op staan, maar tegenwoordig sta ik eigenlijk altijd rond half 8 naast mijn bed (ook in het weekend). Zo loopt mijn biologische klok. Meestal lig ik ook al tussen 22 en 23 in bed, maar soms ook pas rond 24 uur. Vroeger had ik om vroeg op te staan een wake up light zodat mijn ik rustig aan (terwijl ik nog sliep) wakker begon te worden. Zeker als je slaapkamer superdonker is werkt dat perfect.
    Ik denk dat het vooral heel veel te maken heeft met gewoontes of je een ochtend of avondmens bent of word, gewoon trainen dus.
    MIjn tips om meer een ochtendmens te worden:
    – koop een wake up light voor het wakker worden
    – laat de verwarming eerder aanspringen zodat je niet in een verschrikkelijk koud huis staat als je uit bed komt.
    – eet een lekker hartig ontbijt (bijvoorbeeld eieren) zodat je langer vol zit tot de volgende maaltijd (en zodat je niet om 18 uur al wil avondeten)
    – Sport rustig voor je gaat werken. Bijvoorbeeld 10 tot 15 minuten yoga. Daar worden je hersenen wakker van.

    • ilse
      25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

      wat is er mis met om zes uur s’avonds eten?

      • 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

        Dat vraag ik me ook af. Ik eet altijd tussen vijf en zes uur. Niks mis mee. Wie zegt dat dat slecht is, of dat later eten beter is?

        • ...
          25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

          Ik eet meestal tussen 4 en 5 avondeten :’)

        • Marissa
          27 november 2012 / dinsdag, 27 november 2012

          Ik denk dat Annelieke dit zegt omdat Serena in haar verhaal aangeeft dat ze om 18.00 al een knorrende maag heeft als ze vroeg is opgestaan.

          • Annelieke
            28 november 2012 / woensdag, 28 november 2012

            Inderdaad. Uit Serena haar verhaal begrijp ik dat zij nog niet om 18 uur wil eten.
            Zelf eet ik meestal wel om 18 uur ‘s avonds al, maar als je daarna nog lang door moet dan is het daarna wel een lange zit natuurlijk 😉

    • Tesseliene
      25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

      Serena, ik zou héél graag een review van jou met een wake-up light willen zien! Dat je die een maandje test bijvoorbeeld. Zit er namelijk ook aan te denken om er een aan te schaffen, maar wil eigenlijk eerst jouw mening horen haha 🙂

      • 26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

        Heb ik geprobeerd…ik werd er nooit wakker van hahaha…hele kamer in een zee van licht en ik sliep er gewoon doorheen. Nee dat was niet zo’n succes, hij staat bij mij nu ongebruikt in de kast 🙂

        • chell
          26 november 2012 / maandag, 26 november 2012

          Ik word er ook niet wakker van, pas al die een kwartiertje staat te pingelen word ik hevig verward wakker.

  45. Ester
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben absoluut een avond mens!
    Maar moet van moeder natuur een ochtendmens zijn!
    Nu ik een dochtertje heb moet ik er snachts ook uit, en om 5uur smorgens. Het is niet iets wat ik nou zo gweldig vind haha. Maar ik doe het natuurlijk voor een goed doel.
    Toen ze er nog niet was kon ik makkelijk uitslapen tot 2 uur smiddags!
    Ooooh wat erg eigenlijk haha.

    De tip die ik dus heb om een ochtendmens te worden is :
    NEEM EEN BABY hahaha.
    Dan MOET je wel! Hha

    • Fonghwa
      25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

      Haha wat een leuke tip 😛

  46. Iris
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ochtendmens, absoluut! Ik vind het aan de ene kant wel fijn en veel voordelen hebben, maar alle feestjes, films en andere dingen zijn altijd ‘s avonds, en het is jammer als je tijdens je favorieten film in slaap valt 😉

    X

  47. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Haha grappig. Volgens mij heeft een ochtendmens meer voordelen, maar ik ben een avondmens haha.

  48. 25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Ik ben eigenlijk al mijn hele leven een ochtendmens, sinds kinds af aan al vaak om 5 uur op. De laatste tijd ben ik ook heel vroeg wakker – lees: half 6 -. Soms vind ik dit wel vervelend omdat ik nu denk dat ik te weinig slaap, dus dat vind ik wel balen en blijf dan soms eventjes liggen, maar veel helpt dat niet. Ik vind een ochtendmens zijn écht heel fijn! ‘s ochtends voel ik me altijd ook heel prettig. Mijn tips? Gewoon hup je bed in, klinkt misschien stom, maar ik had sommige dagen helemaal niets op het dagschema – ook geen school etc. – en me leven leek halfdood. Een ritme aanhouden is dan heel moeilijk, ik snap je wel, haha. Maar ik ging om half 11 dan toch naar bed en er weer vroeg uit. Nu is mn lichaam er aan gewend en gaat alles automatisch.

  49. Puce
    25 november 2012 / zondag, 25 november 2012

    Geen tips, maar lees graag mee omdat ik tegen hetzelfde probleem aanloop. Als kind echt een ochtendmens (lees: om 5 uur al klaarwakker) met het ouder worden steeds meer een avondmens. En nu op mijn vrije dagen kan ik niet voor 10 uur mijn bed uit komen. Wat bij mij alleen meespeelt is dat ik wisselend ochtend en avond diensten werk en dus helemaal geen balans hier in kan vinden/aanbrengen omdat ik ook nog eens heel onregelmatige werkdagen heb (luchtvaart).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *