Must-do: samples vragen

Kijk, wij Hollanders houden van gratis. Dat is nu eenmaal een vooroordeel dat gewoon waar is. Worden er ergens gratis samples uitgedeeld dan kan het alleen in Nederland gebeuren dat er mensen tweemaal langs lopen, that’s just the way we roll!

Maar als we erom moeten vrágen, dan staat het schaamrood ons ineens op de kaken. Gek, eigenlijk.

Met vallen en opstaan heb ik mezelf nu zo’n 4 keer aan dezelfde steen gestoten en die steen heet foundation. Ik heb een lichtgetinte huid met een gele ondertoon en eigenlijk heb ik nooit echt problemen met het zoeken van een juiste foundationkleur. Toch heb ik mezelf al een aantal keren een (veel te dure) foundation laten aansmeren en kwam ik er na een paar keer smeren achter dat de kleur toch net iets te roze, net iets te grauw of net iets te licht voor me was.

links: een te roze Sisley foundation | rechts: een te lichte en te grauwe BB cream van Dr. Jart 

En dat niet alleen, in de winkel leek alles prima in orde, maar na een paar uur had ik genoeg vet op mijn voorhoofd verzameld om een lekker kroketje in te frituren. En dat terwijl er toch echt ‘oil-free formula’ op het doosje stond.

En zo heb ik inmiddels een kleine stash van zo’n stuk of 6 foundations opgebouwd die voor mij compleet onbruikbaar zijn. Ik heb er maar een paar keer mee gepompt en nu staan ze gewoon stof te vangen. Zo zonde!

Ik heb mezelf daarom beloofd om nooit meer een foundation aan te schaffen zonder hem een hele dag uit te hebben getest. Dus nog voor de verkoopster op een drafje naar de kassa hobbelt om die veel te dure foundation aan te slaan roep ik dat ik graag een cupje wil hebben met een paar pompjes foundation erin, zodat ik ’em nog eventjes kan testen. Gewoon, just in case.


Het kan me niet schelen dat de teleurstelling van het gezicht van de verkoopster afdruipt. Het kan me ook niet schelen dat ze net iets te agressief de cupjes-la opentrekt en met een gezicht op onweer mijn misschien-wel-toekomstige-foundation in het cupje aan het pompen is. En het kan me al helemaal niet schelen dat ze me niet aankijkt wanneer ze me het cupje aanreikt met een onleesbaar, misschien wel express slordig geschreven labeltje. Ik weet wat erin zit.

En zo behoed ik mezelf voortaan van foundationmiskopen. Foundations koop je niet in een opwelling. De kleur kan zich namelijk nog een beetje aanpassen. Soms moet de formule nog een beetje ‘in je huid zinken’ zoals dat heet, waardoor de kleur een betere of slechtere match kan worden met jouw eigen huidskleur. En soms lijkt de formule ideaal, maar blijkt ‘ie gedurende de dag toch wat te droog (ewl, velletjes alert!) of te vet (ewl, spiegelei alert!) voor je te zijn.

Het kan ook gebeuren dat de foundation in het begin heel natuurlijk oogt, maar later ineens supercakey wordt. Dat je het echt kan zien zitten doordat er een poederlaagje op je donshaartjes ligt. Ineens, uit het niets! Of dat de foundation na een paar uur al van je gezicht is verdwenen. Where did it go? Ik vind dat een goede foundation minstens 8 uur goed op mijn gezicht moet blijven zitten.


Dit zijn allemaal zaken waarmee je rekening moet houden wanneer je een foundation aanschaft. En dat kan je echt niet allemaal uitvogelen in die 10 minuten dat jij in de parfumerie staat. Ik kan er daarom niet genoeg op hameren: vraag een sample! Zeg er desnoods bij dat je een gevoelige huid hebt en dat je zeker wilt weten dat je er geen reactie op krijgt, als je het niet zo goed durft. Wanneer je zoiets zegt zijn verkopers vaak een stuk begripvoller.

Een andere tip is om de foundation aan te brengen en vervolgens een foto met flits van je gezicht en hals te maken. Ziet het er nog steeds mooi en natuurlijk uit of lijkt je hoofd ineens niet meer bij je lichaam te horen?

bron foto | something went terribly wrong here! 

In de winkel willen verkopers nog wel eens roepen ‘Oh, maar als je er een lekkere volle dagcreme onder draagt en 3 keer per dag scrubt dan zie je niets meer van die velletjes joh!’ of ‘oh, maar als je om de twee uur even opnieuw wat matterende poeder aanbrengt is het gewoon een goede foundation hoor. Doen wij hier allemaal ook!’. Neem hier geen genoegen mee. Er zijn zo veel foundations op de markt en er moet echt wel een formule zijn die werkt voor jouw huid, ook zonder allerlei skincareproducten die je er dan ineens naast moet gaan gebruiken.

Ik moet zeggen dat ik wel echt blij ben met mijn matterende oil free moisturizer van Mario Badescu. Ik heb nu een stuk minder last van shine bij foundations. Toch komt het echt nog wel voor dat bepaalde foundations al na een uur gaan glanzen. Die formules zijn mij dan gewoon te vet en gewoon ongeschikt voor mijn huid. Dus, de zoektocht gaat door.

Inmiddels weten jullie dat ik per toeval ontdekte dat de Sephora brightening & hydrating foundation een goede kleurmatch voor me is! Daarnaast glans ik er amper mee wanneer ik Mario Badescu gebruik. Een andere foundations die ik graag gebruik is Teint Miracle van Lancôme. Ook deze wordt niet vettig en geeft een mooi en natuurlijk effect.

Tori Spelling en Olivia Palermo met een ietwat te lichte foundation. Niet héél storend, maar een tintje donkerder had wat natuurlijker en levendiger geoogd, denk ik.

Zo zie je maar weer, zelfs een beautyblogger die toch wel verstand van zaken dient te hebben wat betreft beauty en make-up, doet nog wel eens een beautymiskoop. Zo ook celebs die worden opgemaakt door een professionele visagist. It just happens! Met schade en schande ben ik gelukkig wijzer geworden en ik zou mezelf niet zijn als ik mijn kennis niet met jullie zou delen. Daarom lieve beautylabbers: wees niet bang om een sample te vragen van foundation.

Hetzelfde geld voor parfum. Ga niet af op een geurstrookje, maar spray de geur op je huid en ruik er gedurende de dag aan. De geur veranderd omdat het zo is ontwikkeld dat de geuren verlopen van de topnoot naar het hart en als laatste de basis. Tevens kun je dan meteen testen hoe lang de geur daadwerkelijk blijft hangen. Niemand heeft zin om 80 euro neer te tellen voor een geur die na twee uur al is vervlogen, right?

Wil je de geur langer testen? Vraag ook dan om een sample. Vind je dit awkward, zeg dan bijvoorbeeld dat je de geur ook aan je (moeder/vriend/zus/vriendin) wilt laten ruiken, dus dat je hem even mee naar huis wilt nemen. Of zeg gewoon dat je enorm twijfelt en dat je het nog een dagje extra wilt testen om het zeker te weten. Of zeg dat het een cadeautje is voor iemand en dat je diegene de geur nog even wilt laten ruiken. Wees niet bang dat de verkopers je geen sample zullen meegeven, ze hebben gewoon lege buisjes en trechtertjes en kunnen van elke geur, mits er een tester van is, een sample maken.

Zelfgemaakte parfumsamples

Vraag wel echt alleen om samples wanneer je oprecht geïnteresseerd bent om uiteindelijk iets aan te schaffen. Ik vind niet dat je misbruik moet maken van hun tijd en alleen om samples komt vragen omdat je zo graag iets gratis wilt hebben. Bovendien prikken verkopers daar meteen doorheen en merken ze snel genoeg of je echte interesse toont of niet.

Niet altijd. Soms heeft ook een verkoper zijn of haar dag niet en word je onterecht slecht behandeld, terwijl je oprechte interesse hebt in een bepaald product. Ik heb gemerkt dat vooral jonge meisjes zich slecht behandeld voelen in een parfumerie en dat is jammer, want het hoort juist een leuke ervaring te zijn, of je nu wel of niet iets koopt. Wanneer je het gevoel hebt dat je niet goed wordt behandeld, durf dit dan gewoon aan te geven. Zeg gewoon op de man af: ik krijg het gevoel dat u mij niet serieus neemt als klant. Ligt dat aan mij, of aan u? Hierna word je vast en zeker stukken beter behandeld, of het gaat van kwaad tot erger en dan is het tijd om de bedrijfsleider erbij te halen.

You want this, huh? Well, you’re not getting any! Ok, BYE!

Vind je het eng om de confrontatie aan te gaan? Ga dan gewoon weg en loop met opgeheven hoofd de winkel uit. Misschien kun je een dag later, wanneer je niet meer boos of geschrokken bent, het filiaal eens opbellen of een brief schrijven. Of je doet niets en komt er gewoon niet meer. Zijn zij weer een potentiële klant kwijt, their loss.

Goed, ik dwaal een beetje af. Het doel van deze blogpost was om jullie erop attent te maken dat het echt wel OK is om samples te vragen. Sterker nog, het is naar mijn mening en zeker wat foundation betreft een absolute must! En mocht je een gevoelige huid hebben die vaak heftig kan reageren op bepaalde ingrediënten, dan moet je het sowieso altijd doen. Zie het niet als bedelen of sloeberen, zie het als iets doodnormaals. Het is echt geen voorschut om het te vragen, want er kan – zoals ik hierboven al had beschreven – heel veel misgaan. Behoed jezelf van miskopen en DURF TE VRAGEN! Gewoon doen. Beloofd?

Hebben jullie wel eens een ontzettende beautymiskoop gedaan? En zo ja, wat? Denk je dat een sample dit had kunnen voorkomen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

184 Reacties

 1. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  hier bij de ici paris geven zo goed als nooit samples. van een foundation haden ze bijvoorbeeld alleen een zo’n testertje(dat je ook kunt krijgen bij aankoop) die beschikbaar was een een kleur. (veel te donker voor mij natuurlijk.) EIgnelijk krijg je alleen wat mee als je iets koopt 😛

 2. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik had er eigenlijk nog nooit zo bij stil gestaan dat ze in parfumerieën van alle foundations/crèmes/parfums een tester kunnen maken. Ik dacht meer dat ze ‘toevallig’ van bepaalde kleuren testers binnenkregen in die afgesloten zakjes. Dus zeker een goede tip! 🙂

 3. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ja, dat heb ik ook al wel gehad, foundation is altijd veel te donker. Ik gebruik nu bb-creme en heb eindelijk een kleur die bij me past en het voelt veel beter dan foundation 🙂

 4. Zina
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Echt heel goed artikel. Ik was een tijdje geleden ook op zoek naar de perfecte foundation. Gelukkig kwam op ik Mineralissima terecht en daar verkopen ze gewoon samples om uit te proberen. Dan wel niet gratis, maar het is beter dan niets! ;D

 5. Kim
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik denk dat veel winkels vergeten dat de jong geinteresseerden de spenders van morgen zijn. Ik ben inmiddels geen tiener meer 😉 maar ik kom nog graag in de winkels waar ik eerder ook gewoon te woord werd gestaan zoals Lush en bepaalde drogisterijen. ICI Paris en Douglas kom ik liever niet.

 6. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik heb zo ook nog 3 foundations liggen, toch maar vragen dan ja!

 7. Sara
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Er was een nieuwe facewash van Niveau en hij leek wel goed .. dus vroeg ik een gratis tester op hun pagina maar eenmaal getest beviel het me echt niet , mijn huid werd er veel slechter door ! het was iets van een 5 in 1 ofso of 2 in 1 … ik weet het niet meer

 8. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Hee, kun je ook gewoon een sample aanvragen bij een drogist als de Etos. Voor bijv. een foundation of een geurtje?
  x

  • Serena
   Auteur
   12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

   Nee, vaak hebben zij geen cupjes en dergelijke. Je kan natuurlijk wel zelf een cupje meenemen, en vragen of je twee pompjes van de tester (als ze die hebben) foundation erin mag doen.

   • Michelle
    12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

    Etos heeft wel cupjes om samples te maken van crèmes, foundation e.d.. Helaas geen flesjes voor parfum, maar alleen strookjes. 😉

 9. Steffi
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Grappig, ik heb een hele andere huid dan jij (licht, heel roze en eerder een beetje droog dan vet) maar precies die twee foundations die jij noemt zijn ook mijn favorieten! Goed artikel, ik vraag ook altijd om samples. Ik ben een student en kan het me niet veroorloven een miskoop van bijv 30 euro te doen.

 10. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Fijne en goede tips. Inderdaad een parfum kan heel anders gaan ruiken of naar een half uur vervliegen , jammer dat je er dan veel geld voor hebt uitgeven. Of dat je foundation inderdaad niet hoort te doen wat ze je beloven, zo ontzettend jammer. Goed dat je er even aandacht aan hebt besteed, ik ga het onthouden;D

 11. Lysanne
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik vroeg laatst bij Ici Paris of zij een sample wilden maken van een Chanel-foundation, met daarbij het verhaal dat ik al ZO VAAK de verkeerde kleur foundation had gekocht en het nu, met deze dure foundation, toch eerst wilde proberen.
  Toen zei de verkoopster dat ze eigenlijk nooit samples maken van foundation (!!!????) maar vooruit, omdat ik vaker bij deze Ici Paris kocht, en erop vertrouwde dat als ik de foundation wilde aanschaffen, ik heb bij Ici Paris zou kopen en niet bij een andere parfumerie, heeft ze toch samples gemaakt van 2 verschillende kleuren.
  Toch een beetje vreemd verhaal, dat ze nooit samples maken en meegeven!

  • Serena
   Auteur
   12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

   Is gewoon een rotsmoes!!

 12. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ja een beetje, een matte oogschaduw van MAC! Ik stond daar, ik wilde graag een bruin kleur die goed bij mijn huidskleur past (ben aziatisch), en die verkoopster begint over ‘alle kleuren zullen wel bij je staan, paars kan je proberen’. Had ik er nog niks aan! Ik had een beetje het idee dat ze geirriteerd was dat ik zo’n specifieke kleur in gedachte had (ik wilde een onopvallende nude kleur, maar misschien met net een extra tint erdoor, maar dat vond ze niks voor mij). Uiteindelijk wel met een mat bruine weggegaan, maar heeft me thuis flink teleurgesteld (ik las later trouwens wel vaker dat MAC’s matte oogschaduws vooral slechter zijn).
  Maar normaal doe ik thuis al het voorwerk, dus dat zal ik voortaan ook gewoon blijven doen, dan ben ik een stuk minder snel teleurgesteld!

 13. Suzanne
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik wordt ook vaak niet serieus genomen, ondanks dat mensen vaak denken dat ik 17 ben geloven ze nooit dat ik het daadwerkelijk ga kopen, zo vervelend vind ik dat, daarom vraag ik vaak of m’n moeder dat doet of ik koop het gewoon niet, dan niet, ik ga het er niet op wagen…

 14. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik had dat bij een BB cream gedaan. De BB cream van Skin97 is 24 euro met verzendkosten ongeveer dus ik wou dan eerst een sample proberen. Ik heb daar toen twee weken mee gedaan en hij beviel me heel erg dus heb ik daarna pas de fullsize bestelt. Ik vind het veel fijner om eerst een sample te proberen en dan pas het fullsize product.

 15. Anne
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Volgnes mij wat dir bij jou op de site, maar hoe heeft dat stel ook alweer die elkaar alleen paar pesten? Kan het niet meer weer vinden.

 16. Nele
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik heb een tijd geleden in de ICI Paris XL een foundation van Dior (de Nude Glow geloof ik? 45 euries) gekocht.
  Ik had advies gevraagd van kleur omdat zij tenslotte de kleuren nog het best kennen en er ‘verstand’ van hebben. Uiteindelijk een kleur toegewezen waarvan ikzelf vond dat hij veel te oranje en donker was.

  Dus ik vroeg om een tester, maar de vrouw zei me simpelweg dat ze dat niet gaven.
  Ik was nog erg aan het twijfelen, en omdat ik zo’n schijterd ben, heb ik gewoon ja gezegd toen die vrouw vroeg: ‘Nou, wil je ‘m nog of niet?’

  Uiteindelijk heb ik hem wel gekocht omdat ik toch vertrouwde op het oordeel van die vrouw, wat blijkt… twee tinten te donker en te oranje.
  Zo spijtig… Maar ik durf dus ook niet meer achter testers vragen, geen zin in zo’n reacties.

 17. Wendy
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Vandaag ging ik naar een parfumerie (la fontaine? volgens mij heet het zo) om Chanel Nr. 5 te kopen voor moederdag. Mijn vader had geen tijd om naar de winkel te gaan dus gaf hij mij geld mee om de parfum te kopen.
  Ik (14 jaar) en mijn zusje (11 jaar) gingen dus de parfumerie binnen, sommige mensen keken wat raar maar ik trok me daar niets van aan. De vrouw van die parfumerie vroeg aan ons of ze ons kon helpen dus ik zei dat ik graag Chanel Nr. 5 wilde kopen en zij keek ons raar aan en zei oke. Toen draaide ze zich om en ging verder met een andere klant. Dat vond ik een beetje vreemd dus zei ik zo hard zodat zij het kon horen: ” Ik vind het wel stom dat papa zelf geen tijd had om even voor mama die parfum te halen, gelukkig had jij toch nog wat nodig, he José?” en toen kwam er wel een vrouw ons helpen. Ik dacht echt dat hun dachten dat ik gek was ofzo haha!
  Leuk artikel btw 😉
  X

 18. Juliet
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Leuk

 19. do
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  dat met die foundation heb ik ook
  het zag er gewoon goed uit
  en toen maakte ik inderdaad ook een foto met flits
  daaaaaamnnn wat lelijk, zo wit 😮
  snel mn gezicht gewassen.. bah

 20. Elaine
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Handig artikel!
  Ik heb zelf niet zoveel slechte ervaringen wat dat betreft in winkels… Wel dat ik word aangekeken alsof ik, als ze even niet omkijken, de halve winkel in mijn tas stop. Kan misschien zijn omdat ik 15 ben maar zoiets zou ik sowieso nooit doen.
  Ik vind het wel altijd erg fijn als ik in een winkel ben (vooral The Body Shop) en ik koop wat dingen en ze geven uit zichzelf een sample. En dan vragen ze ook nog of je er al ervaring mee hebt en de nodige tips geven ze er ook bij. Dat zijn gewoon kleine dingen die mijn dag echt goed maken en er ook voor zorgen dat ik graag bij een winkel terug kom, gewoon door de klantvriendelijkheid. 🙂

 21. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Goede tip! Eigenlijk koop ik parfum alleen nadat ik hem heb maanden heb getest met een monstertje. Ik koop nooit iets zonder dat ik het al eens eerder heb geprobeerd. Met foundation heb ik dat niet, ik gebruik al jaren dezelfde.
  Bij Lush krijg ik altijd een sample zonder het te vragen.. altijd goede ervaringen met Lushwinkels.

 22. Tara-Naomi
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik ben altijd gek op samples, alleen vraag ik er bijna nooit naar in een winkel.
  Zelf werk ik in een drogisterij en vragen mensen ook vaak om een sample van foundation, maar wij krijgen nooit samples van een foundation binnen (erg jammer) dus als een klant het vraagt moet ik altijd nee zeggen erg jammer, wel heb ik laatst een foundation in een plastic zakje gedaan, heb m’n excuus aangeboden dat het zo moest maar gelukkig was ze er erg blij mee.
  Misschien dat ik volgende keer een sample vraag voor dagcreme, op een of andere manier koop ik een dagcreme en ze blijken ze toch niet fijn te zijn.

 23. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik heb 3 gigiantische bakken vol met sample’s ! Niet allemaal gevraagd, maar gewoon gekregen in de winkels en van familie. Goed dat je het zegt over die foundation sample, ik was namelijk van plan om een Dior foundation te kopen!

 24. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik heb heeeel vaak miskopen gedaan. Ik wil er niet eens aan denken hoeveel geld ik daarmee verspild heb. Nu gebruik ik een vast merk, min of meer noodgedwongen omdat ik anders eczeem krijg, dus de drang om steeds nieuwe producten te kopen is nu weg. Mijn laatste miskoop was de BB-cream van Garnier: veel te geparfumeerd voor mijn huid. Als ik daar een sample van had gehad, had ik dat dus kunnen voorkomen!

  Prettig weekend en ga zo door met je blog!

  Korinda

 25. Linda
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik kreeg bij de GLAMOUR van deze maand een staple de nieuwe bb creme loreal paris. Die dag wou ik hem kopen, maar toen ik hem opdeed was het echt verschrikkelijk.

 26. beddeslak
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  In een drogist (Kruidvat/Etos) is het helaas wat moeilijker, zo niet onmogelijk een sample te krijgen. Ik heb het opgelost door een aantal achtereenvolgende dagen naar binnen te lopen bij Kruidvat en de best matchende kleuren op de binnenkant van m’n onderarm te smeren, naast mijn MAC foundation waarvan ik weet dat hij vrij goed matcht. Soms smeerde ik het zelfs op m’n kaaklijn en liep ik gewoon naar buiten om gelijk in een spiegeltje te kijken, haha!
  Nu heb ik Maybelline Dream Liquid Mousse in Ivory gekocht (ik ben een MAC NW20), maar hij ziet er gewoon “off” uit.
  Mijn gezicht heeft namelijk sowieso al een andere kleur dan mijn hals (die is lichter en geler). Zonder foundation valt dat niet heel erg op door verschillende kleurnuances, maar als ik foundation opdoe die gematcht is op m’n gezicht, die een roze ondertoon heeft, wordt het één kleur waardoor het er niet uitziet. Als ik hem match op mijn hals wordt het er ook niet echt beter op, denk ik :’)
  Heeft er iemand tips?

  • Zana
   12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

   Bij Etos kun je ook een proefje vragen.

 27. Iris
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  ik had een sample van die foundation van de sephora, kleur was perfect maar ik kreeg er zoooo’n ontzettend vette huid van! Niks voor mij dus helaas.

 28. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Samples kunnen inderdaad zooo handig zijn maar ook zoooo slecht voor de portomonnee! Ik heb wat parfum samples, en yum: heerlijk! Die wil ik wel haha!

 29. Genevieve
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Goeie tip van de samples, ik ben dol op luchtjes en soms pakt het inderdaad niet even goed uit dis is een sample oke om te vragen als ik er geintresseerd in ben.

 30. Esther
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik word in de DA de winkel vaak uitgekeken omdat ik nog heel jong ben en ze denken dat ik toch niets koop. En dan loop ik naar de kassa en dan kijken ze opeens heel vriendelijk

 31. Joanne
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Goed artikel! Samples vragen is inderdaad heel belangrijk. Ik doe dat altijd. Ik ga niet zo iets duurs kopen zonder dat ik weet dat ik het wel kan gebruiken! Ik krijg heeel snel puistjes van producten en ik heb een gevoelige huid, dus voor ik iets koop wil ik het gewoon een weekje gebruiken om te kijken of het ‘kan’.
  Ze hebben bij mij nooit moeilijk gedaan als het ging om testers. Ze kunnen van alles een tester maken. Inderdaad, als je zegt dat je snel een allergische reactie krijgt o.i.d. (bij mij echt waar) dan doen ze nooit moeilijk.

 32. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Hoi! Ik ben dertien en ik durf nooit om samples te vragen, dan kijken ze me altijd aan van: Goh, het is hier veel te duur voor dat arme mormel. Dus dat van neemt u mij niet serieus, lig dat aan mij of aan u, zal ik volgens mij wel proberen.

  Maar wat als je voor het eerst een bepaald product wil gebruiken (bijvoorbeeld een scrub, dat heb ik eigenlijk wel al vaak geprobeert, maar dit is maar een voorbeeld.), en je weet niet zeker of je dit wel fijn vind, moet je dan ook een sample vragen of is dat te hebberig?

  En zou je misschien eens een artikel willen maken waar ze je wel samples willen geven, want ik heb al vaak gehoord dat mensen in kruidvat samples gaan vragen, maar kan je dat serieus doen in de kruidvat?

  Alvast bedankt!

 33. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Elke parfum zaak is weer anders, in de ene plaats is de Douglas prima, de andere IXI Paris etc.
  In de stad waar ik woon ga ik liever naar de laatste. Ik merk wel verschil van leeftijd, hoe ouder ik word, hoe serieuzer zij mij nemen EN hoe duurder spul zij mij proberen aan te smeren, ihih. Wanneer ik niet goed geholpen word, wandel ik gewoon de winkel uit, zelfs als ik een geur lekker vind, koop ik het ergens anders, zoals jij zij, their loss.Valt mij op dat je vaak dezelfde samples krijgt bij een aankoop, die geef ik altijd aan leerlingen, kunnen ze ook heerlijke parfums ontdekken

 34. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik vond het voordat ik stage bij Ici Paris XL liep altijd best gênant om te doen maar ik merkte tijdens mijn stage dat als klanten het vroegen het echt niet raar of iets is en eigenlijk best logisch.

 35. Florence
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Goede tips,
  Ik heb op het moment 4 foundations waarvan de kleuren niet goed zijn. Maar ik ben pas 14 en ik durf zo iets nooit te vragen. Omdat ik ook wel eens heb gehad dat andere mensen in een winkel raar deden omdat ik nog zo jong ben. Sinds dien durf ik zo iets niet meer te vragen.

 36. Angela
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik heb ook eens gehad dat ze bij douglas meteen de gehele foundation aanbrachen zoat je direct een mooi resultaat zag. Wel leuk opzich, maar omdat je makeup er afgehaald wordt en een andere dagcreme dan je zelf gebruikt normaal er onder aat niet geheel het zelfde als hoe je het thuis zou doen.

  Als je sat wrl doet is dat opzich ook nog een leuke test optie

 37. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Goed artikel en zoal altijd leuk geschreven ;D ik vraag eigenlijk nooit om samples, ik ben alleen wel altijd blij als ik ze zomaar bij een net gekocht product krijg 😉

 38. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik heb vaak de verkeerder foundation gehad, omdat er niemand was om mij advies te geven, en er nooit iemand zei dat het niet goed was.
  Ik wilde laatste een Dior foundation kopen bij een DA en hij was niet op voorraad. Gelukkig maar uiteindelijk, want toen ik bij de Douglas kwam werd er meteen gevraagd of het voor mezelf was, en dat deze kleur absoluut te donker was!
  Fijn als er goed personeel in de buurt is! 🙂

 39. Inge
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Maar het is gewoon wel waar dat je meestal niet als een klant wordt gezien als je wat jonger bent. Ik ben zelf 13 en als ik de ici paris xl inloop, of een wat duurdere parfumerie, zeggen ze vaak geen hallo of kijken ze me raar aan, omdat ze er (bijna) toch zeker van zijn dat ik niks kan betalen/kopen. 😉
  Daarom durf ik daar ook niet in mijn eentje in te gaan, maar met ons mam wel. (ik ben een schijterd haha) Maar soms heb je ook hele aardige meisjes die je helpen hoor!

 40. tina
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik was t op een gegeven moment helemaal zat om elke x een verkeerde foundation te kopen, van compact tot vloeibaar.
  Toen ben ik een x toen ik extra geld had de douglas binnen gestapt en vroeg of ze me konden helpen om de perfecte foundation te vinden.
  Ik kreeg sampels mee van chanel etc. Maar toch! is lóreal perfect match dus ook mijn perfect match. En die kreeg ik ook van hun mee. Ik was echt bang dat ik snel 30 euro moest neerleggen maar met 15 euro ben ik klaar en ik koop sindsdien alleen nog deze foundation! terwijl ik nog nooit 2x dezelfde foundation had gehaald. Vind ook wel fijn dat me niet alleen dure dingen werden aangesmeerd

 41. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Goede tip! Op een of andere manier vertrouw ik het advies van verkoopsters in bijvoorbeeld de Douglas meestal niet. Misschien ligt het aan het filiaal waar ik meestal kom, maar het lijkt alsof ze maar wat zeggen om er van af te zijn. Een sample aanvragen is een goed idee! Ga ik ook eens doen! 😀

 42. annabel
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  echt een super artikel ! Normaal ben ik te lui om deze lange artikelen te lezen, maar ik kon echt niet stoppen met lezen haha. Super goed geschreven !

 43. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Goed artikel, Serena! Ik ben ook altijd een schijtluis met dat soort dingen en hoop altijd dat verkoopsters of verkopers zelf met het voorstel van een proefje komen, haha! Aangezien het foundationprobleem bij mij nu ook een beetje te veel voorkomt is dit toch misschien wel slim om te gaan doen haha! Thanks voor de tips!

 44. 12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Erg fijn artikel, eigenlijk vraag ik bijna nooit samples aan, een erg goede tip dus!

 45. Roos
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Ik ga gewoon terug met mijn miskopen. Zo is mij een keer de allerlichtste foundation van Dior Nude aangesmeerd, terwijl ik een lekker tintje heb op m’n huid. Deden ze niet moeilijk over, is tenslotte hun fout. Bij Mac was het andersom: kreeg zo’n beetje de donkerste. Was geen probleem gelukkig.

 46. Bella
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  ik vraag meestal wel een sample. Heb niet zo veel geld te besteden dus áls ik een duur product koop wil ik wel zeker weten dat het werkt/goed is voor mijn huid etc. 🙂
  Maar ik kan me wel voorstellen dat sommige meiden zich daar soms wat ongemakkelijk bij voelen. Je hebt gelijk Serena, gewoon doen!

 47. Mirjam
  12 mei 2012 / zaterdag, 12 mei 2012

  Goed artikel! Voordat ik wat duurdere producten koop struin ik meestal sowieso eerst het internet door. Maar samples aanvragen kan ik best wat vaker doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *