Door Nena – Vandaag heb ik een super lekker recept voor jullie namelijk: Millionaire’s shortbread. Een heerlijk zoet gebakje voor bij de koffie, als traktatie of gewoon omdat je er zin in hebt! Ik was vorige week op de verjaardag van mijn zus en toen kreeg ik de perfecte Shortbread voorgeschoteld. Een combinatie van kokos biscuit (ook wel kermis biscuit genoemd), karamel en chocolade. Ik besloot het recept zo snel mogelijk zelf te maken, zodat ik het met jullie kon delen! Het is niet moeilijk (al zit er één lastige stap tussen), maar het kost wel even wat tijd. Je kunt dit recept ook de dag van tevoren maken.
De ingrediënten
- 2 pakken kokos biscuit
- ongeveer 350 gram boter
- 1 grote reep pure chocolade
- 1 kleine reep witte chocolade
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 1 blikje gecondenseerde melk
Overige benodigdheden
- grote pan
- steelpan
- bakvorm/ ovenschaal van 18 cm x 28 cm
- zeef
- vijzel/ theedoek en hamer
- keuken weegschaal
- kommetjes
- houten pollepels
- mes
- Een satéprikker
- dessertlepel
Bereidingswijze
Het karameliseren van de gecondenseerde melk duurt het langst. Het duurt zo’n drie uur dus is het handig om hier mee te beginnen. Gecondenseerde melk is zo al erg lekker, maar je kunt er dus ook goed karamel van maken.
Zorg ervoor dat je een pan gebruikt die groot genoeg is om het blikje gecondenseerde melk onder water te zetten.
1. Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit.
2. Na drie uur koken haal je het blikje (met behulp van een grote tang) uit het water en laat de gekarameliseerde gecondenseerde melk in 30 minuten afkoelen.
In de tijd dat de gecondenseerde melk aan het koken is kan je vast de bodem maken. De bodem bestaat alleen uit kokos biscuit en boter.
3. Maak de koekjes zo fijn dat het een soort meel wordt. Voor het fijnmalen van de koekjes kan je verschillende manieren gebruiken. Ik heb per portie van zo’n 6 – 7 koekjes een grote vijzel gebruikt. Heb je geen vijzel? Dan kan je er ook voor kiezen om de koekjes in een theedoek te verpakken en ze fijn te slaan met een hamer. Doe dit wel op een geschikte ondergrond…
4. Vervolgens heb ik de grove stukjes eruit gezeefd en deze nog een keer in de vijzel fijngemalen. Uiteindelijk heb je dan een grote kom met fijne poeder. Hoe fijner ‘het meel’ hoe egaler je bodem wordt.
5. Smelt ongeveer 200 – 250 gram boter in een pan. Wanneer de boter helemaal gesmolten is kan je het pannetje van het vuur afhalen. Voeg vervolgens het koekmeel toe en meng dit met de boter tot een mooi poederig deeg. Let op, het deeg is vrij droog, maar het moet wel goed ‘pakken’ wanneer je het samendrukt. Kleeft het nog niet voldoende aan elkaar, smelt dan nog wat extra boter en voeg dit toe.
6. Vet je bakvorm in, of in mijn geval een ovenschaal, met boter en breng het deegmengsel over in de vorm. Strijk het geheel glad met een spatel en druk de bodem goed aan. Dit is de eerste laag van je shortbread!
Nu kunnen we de karamel gaan maken.
7. Smelt 125 gram boter in een steelpan. Voeg de fijne kristalsuiker toe en laat dit op laag vuur smelten. Wanneer ook de suiker is gesmolten haal je het pannetje van het vuur. Laat het even goed afkoelen.
8. Nu voeg je de gekarameliseerde gecondenseerde melk toe. Wanneer je het deksel verwijderd ziet dat er zo uit.
Dit is de lastigste stap, want je boter en suiker mengsel mag niet te heet zijn!!! Is het toch te heet, dan heb je kans dat je karamel gaat schiften, want het temperatuurverschil is te groot en je karamel “schrikt”. Je krijgt dan geen gladde karamelsaus meer…
9. Warm het geheel weer op en laat je karamel indikken. Blijf roeren, want karamel kan aanbranden. Je karamel is goed wanneer het lekker stroperig begint te worden.
10. Verdeel de karamel vervolgens over de bodem. Laat deze laag goed afkoelen voordat je de chocolade laag aanbrengt.
Tenslotte de laatste laag van chocolade.
11. Voor het smelten van de chocolade hebben we een pan nodig met wat water. Officieel moet je een pan boven het pannetje met kokend water hangen, waarbij het bovenste pannetje het water niet mag raken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het altijd met een warmtebestendig schaaltje doe die ik in het water zet.
12. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Laat nu de chocolade smelten in het kommentje (au bain-marie). Is alle chocolade gesmolten, smelt dan in een ander kommetje/ pannetje de witte chocolade. Één reep is voldoende voor wat ik ga maken, maar misschien wil je meer witte chocolade in dat geval kan je nog een tweede of zelfs derde reep smelten. (Gebruik dan wel minder pure chocolade, anders wordt de laag te dik.)
13. Wanneer de witte chocolade nog aan het smelten is kan je alvast de pure chocolade over de afgekoelde karamel schenken. Doordat de chocolade nog erg vloeibaar is kan je je shortbread nog gemakkelijk kantelen om de chocolade goed te verdelen.
Nu komt het leukste gedeelte!
14. Schep met een dessertlepel wat gesmolten witte chocolade uit het kommentje en verdeel dit in een verticale lijn over de pure chocolade. Herhaal dit totdat je de hele schaal hebt voorzien van strepen witte chocolade. Pak nu een satéprikker en beweeg deze horizontaal door de strepen heen. Op deze manier ontstaat bovenstaand effect.
Laat het geheel 30 minuten afkoelen of zet het ‘s nachts in de koelkast voor de volgende dag.
En klaar is je Millionaire’s shortbread! Serveren op kamertemperatuur.
Eetsmakelijk!
Ik ben benieuwd of jullie al een keer shortbread gemaakt/ gegeten hebben en met welke koekjes die dan gemaakt was! Mocht je het recept nog niet kennen, dan zou ik het zeker een keertje uitproberen!
Hebben jullie nog lekkere variaties op dit recept? Deel ze dan graag in de comments!
Liefs Nena
Twitter: @nenaburger
Instagram: @nenaburger
Ik maak de bodem van appeltaartdeeg, gaat prima. En inderdaad de caramel in een pannetje maken gaat veel sneller!
Super heerlijk recept, was erg lekker! Ik heb alleen de karamel anders gemaakt, en dat scheelt enorm. Veel tijd, gewoon de boter laten smelten daarna de suiker erbij laten smelten, het blikje gecondenseerde melk erbij en laten koken, en heeeeel veel roeren, blijven roeren roeren roeren,, en na 10 minuten heb je heerlijke karamel die goed opstijft in de keuken! Hoe je het blikje niet eerst drie uur onder water te laten koken 🙂
Gevonden! Het recept van de befaamde Bhagsucake! Wekelijks trekken tientallen backpackers uit McLead Ganj, waar de Dalai Lama woont, naar Bhagsu, een klein bergdorpje aan de voet van de Himalaya, om daar deze lekkernij te bestellen – zonder overdrijven! De “Bhagsucake”, zoals die daar bekend staat, is gemaakt met melkchocolade en heeft de helft minder koek, maar is verder precies hetzelfde. Bedankt voor het delen Nena! Als je ooit nog in India bent, moet je het daar zeker proberen.
Ik ben ‘m nu aan het maken! 🙂 Nouja, ongeveer 3 uur aan het wachten – haha.
Dit is eigenlijk meer het idee van ‘smores? Wel super lekker en ga zeker deze variant eens proberen! Ik heb hem eerder gemaakt met digestive koekjes en op de bovenkant marsmallows en digestive koekjes
Mijn zus had deze koekjes gemaakt en ze waren echt lekker!
Bij mij ligt net de caramellaag erop! Ik denk ook wel dat mijn koekjeslaag te droog gaat zijn, dus ik vermoed dat het zal gaan brokkelen. Ik hoop dat voor de rest wel alles gelukt is! 🙂 dankje voor het recept!
weet je ook hoeveel calorieen er in een stukje zitten?
Auteur
Geen idee.
Ik heb een stukje gegeten en ik denk 10,000 calorieën 😀
Waar kan ik die melk vandaan halen? ik heb bijna alle ingredienten kunnen vinden behalve die melk :O
In mijn supermarkt (in een mini dorpje) staat het bij het nasi/rijst schap. Waar je de boemboe’s en kruiden, tortilla’s en dergelijke kunt vinden. helemaal onderaan. Misschien nog een poging wagen? Succes!
Auteur
Ik heb hem gewoon in de supermarkt gekocht. Inderdaad bij het conimex schap.
Ik heb deze net gemaakt, ik heb alleen zelf een shortbread bodem recept opgezocht op internet en die gebruikt 🙂 en verder, mijn suiker wilde niet oplossen in de boter (ik versta onder oplossen dat er geen korreltjes meer inzitten) maar toen ik uiteindelijk de caramel erbij deed kwam het toch nog goed 🙂 het staat nu af te koelen en mijn moeder vroeg al waarom ik aan de andere kant van de stad ben gaan wonen 😉
Wauw, dat ziet er uit alsof het van de bakker komt. Dit recept ga ik zeker eens proberen 🙂
lekker!
Ik leerde een soortgelijk recept van mijn tante, later bleek het ook gewoon in een receptenboekje te staan, haha.Wel net even iets anders, de bovenste laag is gewoon melkchocola, de middelste laag is wel karamel, maar wordt anders gemaakt (wel met die melk) en de onderste laag is gewoon kruimelbodemmix:p maar dit klinkt veel lekkerder! je kan de bodem ook met bastognekoekjes doen:)
Yummm lekker!
Hoe heb je de witte chocolade gesmolten? Bij mij wordt witte chocolade altijd klonterig en geen glad mengsel. Zowel au bain-marie als normaal in een pannetje gesmolten, krijg ik klonters.
Auteur
Ook gewoon au-bain marie.
wauw, dit ga ik zeker proberen! x
Ik wil het nu gaan maken. Maar is het niet gevaarlijk een dicht blik laten koken? Gaat dat niet exploderen? en Moet je het de heletijd laten koken. Of eerst aan de kook en dan op laag vuur verder?
Liefss
Ik krijg nu echt onwijze honger!!!
Ik heb dit recept maar dan die van albert heijn gegeten en die is erg lekker
Wat ziet dat er heeerlijk uit, jammer genoeg is dit echt een kcal bom dus niet geschikt voor mij..
Wat lekker! Oh yumm
Gaaf ook dat patroontje erop. Dit lijkt me echt heerlijk! <3
Ziet er echt super mooi uit!
Ooh dit ziet er erg lekker uit Nena:) ik ben het nu aan het maken hihi ben nu de boter met suiker aant het afkoelen:)
Hopen dat ie net zo mooi wordt!
De laag met karamel staat op dit moment af te koelen! Ik ben zo benieuwd hoe het eindresultaat is!
Bedankt voor het delen van dit recept 🙂
Liefs x
Ik heb dit gemaakt met een vriendin, en het is echt superlekker!
Het recept ziet er super lekker uit, ik denk dat ik ‘m binnekort ook eens ga maken.
Ik heb toevallig vandaag een karamel-blondie taart gemaakt.
Hiervoor had ik ook karamel nodig alleen in mijn recept werd verwezen naar ‘bebogeen’ dat is karamelpasta in een potje. Je kunt het bij de Albert Heijn vinden in het schap van de chocopasta en de hagelslag.
Misschien kan dat bij dit recept ook gebruikt worden in plaats van de gecondenseerde melk.
Dat zou in ieder geval een hoop tijd schelen.
oehh, ik weet wat ik van de week ga maken 😀
Mmmmmm, ziet er heerlijk uit ga ik zeker maken.
Bedankt voor het recept.
dit lijkt mij echt ongelofelijk lekker! Heb het recept even opgeslagen, dankjewel voor het delen ervan 🙂
Ziet er suuuuuuuper lekker uit
Hmmmm dit ziet er zoo lekker uit!! En dat patroontje, zo cool gedaan!! Het lijkt niet alsof t zo easy te maken is! haha
Nog nooit gehad, ziet er wel lekker uit!
Best veel tijd kost het om te maken, maar lijkt me wel leuk om te doen! 😀
Hij staat bij mij nu af te koelen en volgens mij heb ik de bodem compleet verpest. Volgens mij blijft ie kruimelig en word ie nooit hard, haha. Ben benieuwd, maar ik zie het niet zitten dat ie gelukt is.
Mag ik vragen waarom je de dulce de leche nog weer mengt met het suiker+boter mengsel? Ik ben volgende week jarig, en wil dit graag serveren op mijn verjaardag! 😀
Auteur
Omdat het anders geen karamel wordt. Het doet echt iets met de smaak.
Zijn bekende Marokkaanse koekjes, echt heerlijk
Ziet er erg goed uit 🙂
alleen 1 vraagje…
Hoe krijg je dit mooi uit de ovenschaal zodat je het op tafel kunt neerzetten? Valt het dan niet uit elkaar?
Auteur
Het is inderdaad wat lastig. Als je bodem te droog is (mijn bodem had deze keer ook nog wat compacter gemogen) dan valt het snel uit elkaar. Ik heb een groot en scherp mes gebruikt en met een lichte snijdende beweging ben ik gaan snijden. Als je te hard drukt, dan druk je het kapot (zowel de chocolade laag als de bodem). Mijn vader zegt altijd: “Je moet het mes het werk laten doen!” En dat werkt ook hier het beste! Succes.
Alle ingredienten in huis. Straks maar eens proberen: hoezo studie ontwijkend gedrag? Inclusief excuus: tijdens die 3 uur kan ik gewoon leren… En het lekkers natuurlijk verdiend na de hele tijd studeren.