Ik kom uit de kast

Door Angel

Bridget Jones. Als je haar niet kent, heb je iets gemist in je opvoeding. Kopen en lezen of kijken.

Bridget Jones, begin 30 en naar eigen zeggen iets te dik, is de hoofdpersoon van het gelijknamige boek. Nu ze er pijnlijk op wordt gewezen dat haar biologische klok begint te tikken, en dat ze nog steeds geen man aan de haak heeft kunnen slaan, besluit ze haar leven drastisch om te gooien: Ze wil stoppen met roken, het overmatig drinken van alcohol, en vooral enkele kilo’s afvallen.

bridget1.pngbridget2.png bridget3.png

Bridget heeft slechts twee ambities.
1. Afvallen
2. De liefde van haar leven vinden

Laat ik beginnen met zeggen dat ik dit niet schrijf als verstokte, ouwe vrijgezel. Ik ben pro-stelletjes en net zo pro-singles.
‘’Ik heb een vriend.’’
‘’Hartstikke leuk, gefeliciteerd’’
‘’Het is uit.’’
‘’Hartstikke leuk, gefeliciteerd.’’

Dewi zit met een blikje Red Bull aan haar mond naast me op de stoeprand.
´´Ik laat toch altijd iedereen doen waar ´ie zin in heeft? Ik veroordeel niemand. En toch zit ik hier, als 30-something-er, single en word steeds vaker geconfronteerd met de suggestieve vraag: ‘Waarom heeft een mooie vrouw als jij geen vriend?’, doodziek word ik ervan.’’
Dewi haalt een teug adem om op mijn betoog in te haken.
‘’Wacht effe, ik ben nog niet klaar. Laten we beginnen met de vraagstelling en het ontleden van de zin.
Waarom heb jij geen vriend?-
Dit suggereert al dat ik een vriend zou moeten hebben. Waarom? Van wie? In welk reglement staat dat?’’

Ze neemt een slok uit haar blikje, zet het op de grond, wacht rustig tot ik een punt achter mijn zin zet en doet vervolgens nog een poging.

‘’Ik denk dat… ’’
‘’Wacht effe. En dan dit. -Een ´mooie´ vrouw als jij- . Wat is dat voor bullshit?
‘Moeten’ dan alleen mooie vrouwen een vriend hebben?  Tellen de lelijke sowieso niet mee?’’
‘’Nou…’’
‘’Niks nou, mensen moeten ophouden met doen alsof single zijn een ziekte is. Ze vragen eigenlijk  ‘wanneer ga je nou eens naar de dokter voor wat medicatie om aan de man te komen?´. Pfff.’’

Dewi staat op. In de verte hoor ik gemompel ‘’ik ga poepen.’’

´´Waarom heb jij nog steeds geen vriend?!’’, ga ik driftig verder, ‘’Inmiddels heb ik het punt bereikt dat ik wil antwoorden met ‘’Omdat ik helemaal alleen wil sterven vijf hoog achter, weken lang dood in mijn flat wil liggen zonder dat iemand het door heeft en vervolgens door mijn veertig uitgehongerde katten opgevreten wil worden. Waarom tijd verspillen met een asshole omdat de maatschappij vindt dat ik een relatie moet hebben? In L.A. barst van het de self-made woman die niets of niemand nodig hebben waardoor er een hele nieuwe markt is ontstaan: cuddle-buddies. Die vrouwen betalen mensen om ’s avonds met ze te knuffelen. In China kun je zelfs vrienden huren voor een avond.’’

Ah, daar komt de buurvrouw aanwandelen.
´´Ha wijffieee! Zit je lekker in jezelf te ouwehoeren? Zo! Hoe is het met de liefde?’’, schreeuwt ze.
‘’Nou, rustig. Ben heel druk met papa en met de shop.’’
‘’Ja, ach. Je arme vader. Die heb ook nog steeds geen vrouw hè? Maar jij nog steeds niet, moppie? Kijk, die vrouwtjes van tegenwoordig zijn allemaal maar druk met werken. Jullie vergeten allemaal te trouwen.’’
-Ja, een grote schande want trouwen is namelijk het hoogste goed-
‘’Ja… ach. Tja, nou. Komt allemaal goed met me hoor. Fijne dag verder, buurvrouw!’’

Dewi zit inmiddels weer naast me, nu verzonken in haar telefoon.
´´Dee, mensen moeten ophouden met aan me vragen waarom ik -nog steeds- geen vriend heb want ik word er recalcitrant van. Als ze het maar vaak en hard genoeg blijven vragen, blijf ik lekker tot mijn honderdste vrijgezel. Gewoon, OMDAT HET KAN!´´

Aan de overkant van de straat loopt de buurvrouw met haar hondje.
´´Nee Tineke, mot je een klein scheppie Vanish bij gooien´´… ´´Ja, ook bij steunkousen ja.´´… ‘’Maak niet uit dat je kat erop heb gekotst. Ken er met Vanish allemaal uit.’’… ´´Maar hoor eens. Marjan van de overkant is ook weer aan de man!´´ … ´´Ja. Fijn hè!´´… ´´Dat werd ook tijd. Die was ook alweer een jaar alleen.´´… ´´Kweetniet, via zo´n advertentie op de compjoetert.´´

‘’Kijk Dee, vrouwen zijn tegenwoordig niet alleen maar single omdat ze niemand kunnen krijgen. Vrouwen zijn single omdat ze ervoor kiezen. Je hebt vier soorten singles.

1. Je hebt de vrouwen die maar twee doelen hebben. Ten eerste afvallen en ten tweede de perfecte man vinden. Die zoeken te hard en krijgen het allebei voor straf niet.
2. De vrouwen die te hard gekwetst zijn in een vorige relatie en zich niet meer durven te binden.
3. De vrouwen die hun carrière op de eerste plaats zetten en hun sociale leven niet belangrijk vinden. Is trouwens allemaal de schuld van Beyoncé die eens op moet houden met roepen dat Woman the World rulen.
4. En tot slot heb je de vrouwen die issues met hun zelfvertrouwen hebben en denken dat ze voor niemand goed genoeg zijn.’’

´´Jij behoort tot de vijfde categorie. Jij bent een egopaat.´´
´´WTF is een egopaat?’’
‘’Dat verzin ik nu ter plekke, speciaal voor jou. Een egopaat is verliefd op zichzelf. En zolang je verliefd blijft op jezelf, word je niet verliefd op een ander en word je een crazy cat lady. Waarschijnlijk op je vijftigste al.’’
‘’Gelul in de ruimte, Dee.´´
´´Noem eens vijf dingen op aan jezelf die je niet leuk vindt. Lukt je niet.´´
´´Echt wel. Nou… uhm… Ik vind dat ik niet zo goed… uhm… Of nou. Ik ben helemaal niet goed, uhm… bijvoorbeeld dat ik eeeh…. ´´
´´Zie je? Verliefd op jezelf.’’

Vanmorgen reed ik langs een heel groot bord. Weet je wat erop stond?
‘YOU ARE F*CKING PERFECT!’. En weet je wat ik zonder na te denken hardop zei?
´´Dat weet ik.´´

F*ck. Ik word een crazy cat lady. Ik ga een man zoeken.

2014-07-08 17.35.03Liefs,
Angel

Volg:

89 Reacties

 1. Chan
  31 juli 2014 / donderdag, 31 juli 2014

  Mooie weer haha!

  Lekker bezig Angel!

 2. Begum
  20 juli 2014 / zondag, 20 juli 2014

  Hahaha geweldig!

 3. 16 juli 2014 / woensdag, 16 juli 2014

  Angel, LOVE LOVE LOVE je artikel. Ikzelf ben al voor lesbo versleten en krijg andere gekke dingen naar m’n hoofd geslingerd.. ik heb namelijk nog nooit een relatie gehad. Tot nu toe ben ik enkel eikels tegengekomen en ik vind het prima zo. Niks mis mee! Wanneer komt er nou een eigen blog?! Ik wacht met smart.

 4. Jane Doe
  16 juli 2014 / woensdag, 16 juli 2014

  Laat eigenlijk nooit comments achter maar hij was leuk, haha.

 5. Mynth
  15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

  Jij bent zo leuheuk!
  Bedankt voor weer 10 minuten vermaak!
  Ik gun je de liefste man op deze wereldbol, maar ach verliefd op jezelf zijn is toch ook positief! en fijn! en.. tsjaa Angel jij bent leukk, komt wel goed! Bij 30 stopt de wereld/het leven niet!:)
  X uit Fryslân

 6. e
  14 juli 2014 / maandag, 14 juli 2014

  succes Angel, hopelijk reageert er een leuke man ;)

 7. Céline
  13 juli 2014 / zondag, 13 juli 2014

  Leuk geschreven, en leuk topic! Ik herken me er wel in, alleen vind ik het echt raar dat je jezelf perfect vindt. Zelfvertrouwen is altijd goed, maar een beetje kritisch denken kan ook wel, toch?

  • Anne
   15 juli 2014 / dinsdag, 15 juli 2014

   Kritiek is nergens voor nodig. Er bestaat niks als teveel zelfvertrouwen, je zou nooit slecht over jezelf mogen denken. Zolang het geen arrogantie word (en anderen last krijgen van jou zelf-liefde) kan het geen kwaad.

 8. Shelley
  13 juli 2014 / zondag, 13 juli 2014

  Lang leve kattenvrouwtjes !

 9. 13 juli 2014 / zondag, 13 juli 2014

  Héél herkenbaar! :-)
  Super geschreven weer!

 10. 13 juli 2014 / zondag, 13 juli 2014

  Eens je een vriend hebt komt het gemekker over kinderen, het is altijd wel iets. Mensen denken nog teveel als in de jaren 50. Dat we als zelfstandige vrouwen digitale winkels runnen en geen vent nodig hebben gaat er helemaal niet in. Je komt de juiste ooit wel tegen, en anders ook maar niet. Je zal er niet minder gelukkig door worden volgens mij :)

 11. lousaa
  12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Egofiel! Toch zal het mensen waarschijnlijk jeuken of je het wel of niet regelmatigerwijs met dezelfde persoon doet. Het is alleen een makkelijk gespreksonderwerp. Iedereen kan erover meelullen, en mensen hebben het idee dat ze zich er geen buil aan kunnen vallen. Met werk wil dat nog wel eens mis gaan. Dus keijg je die vraag. Tot in lengte der dagen. Maar troost je. Heb je wel een relatie dan verschuift de focus naar of je nog van plan bent om te trouwen en kinderen te krijgen.

  • ellen
   12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

   Mee eens, krijg regelmatig de vraag wanneer we gaan trouwen of kinderen krijgen, na een jaar verkering al! Zijn nu 4,5 jr samen trouwens. Maarja mensen moeten wat te vragen hebben en zelf doen we wss net zo hard mee :-) geweldig artikel trouwens, weer erg grappig!

 12. Freek
  12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Echt geweldig artikel! Heel leuk geschreven en welke single herkent dat nou niet :’)

 13. Annika
  12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Jeejtje, je bent wel radicaal ;)
  Maar volgens mij is dat best een goede eigenschap, hoor! Blijf maar lekker verliefd op jezelf!

 14. steffie
  12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  leuk geschreven en WOW dát haar, prachtig!

 15. 12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Haha, geweldig weer om te lezen! Ik zie het altijd ook helemaal voor me waardoor ik keer op keer weer in een deuk lig

 16. MN
  12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Heel leuk geschreven en grote complimenten. Applaus, applaus Angels!!! :D

  De maatschappij van tegenwoordig zit gewoon raar in elkaar, vind ik. Mensen verwachten dat ik op mijn nog niet 20ste, een vriend moet hebben en dat mijn toekomst al uitgestippeld moet zijn tot mijn kleinkinderen aan toe.

  No thanks, I’ll pass!

 17. E
  12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  <3!! Ik snap heeeeel goed wat je bedoelt Angel! Zolang een man niets toevoegd kan hij beter helemaal wegblijven. Ik heb er ook echt gewoon geen behoefte aan. Lovin the singlelife!

  • Marijke
   12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

   Amen! Helemaal mee eens! Mensen om me heen zijn drukker met mij aan de man te krijgen dan ikzelf. Alsof ik zielig ben. Vreselijk irritant

 18. 12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Hahahah geniale column weer!

  xx

 19. 12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Hilarisch,

  Tegen mij wordt ook zo vaak gezegd…”Ik snap het niet, je bent zo’n leuke en mooie vrouw.” alssof alleen mooie vrouwen een relatie mogen hebben.. de rest ook volledig mee eens…. Ik ben 53 en dus waarschijnlijk al zo’n crazy cat lady.
  Ook veel gehoord….”Weet je wat jouw valkuil is? Je bent te goed, dat schrikt mannen af.” (dat zeggen vrouwen) mannen:”ik wil alleen nog maar een vrouw die haar rugzakje leeg heeft, geen vrouw die mij voor haar karretje wil spannen.”En als je dan vrijwel alles kan… “wat heb ik dan nog toe te voegen aan jouw leven?”

  “Sta je al op een datingsite?” die en die heeft daar een hele leuke vent aan ‘overgehouden’… etc…
  En ja… .ik ben blij met mezelf, met mijn fulltime job, eigen bedrijf erbij, eigen huis, kan zelf bijna alle klussen in huis doen, zoveel gereedschap dat menig man jaloers is en ik maak m’n eigen websites, , genoeg kennis van computers….. en bovenal ben ik erg blij met mezelf en mijn eigen gezelschap. Als er iemand mijn leven komt binnenwandelen, leuk, zo niet, ook leuk.
  Maar blijkbaar is er iets ‘mis’ met mij…

  Dus als mede egopaat moet ik misschien ook maar eens een man zoeken…hmmm, wat zal ik als advertentie zetten?

  Erg gelachen Angel, tnx.

 20. Noraya
  12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Kapot lachen LOL

 21. 12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Lol, onwijs leuk geschreven :D

 22. 12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Hahahahahaha, super geschreven weer!!! Wat een heerlijk mens ben je!

 23. 12 juli 2014 / zaterdag, 12 juli 2014

  Whhahahahaha! Super geschreven dit. Ik lach tranen met tuiten! Ben ik een bofkont dat ik al 7 jaar een gelukkige relatie heb ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *