I love silicones!

There. I said it. Ik houd van siliconen en iedereen mag het weten. Maar dan in mijn haren, welteverstaan. Zonder conditioner met siliconen en zonder serum met siliconen is het namelijk een sneu en dor bosje stro. Maar mét siliconen is het glad, glanzend, zacht en ‘gezond’ en krijg ik er veel complimentjes over. Mijn geheim: siliconen. I can’t live without it!

Siliconen staan over het algemeen in een slecht daglicht als het op cosmetica aankomt. In de cosmetica worden siliconen gebruikt in de vorm van een olie, een vloeibare substantie. De meest voorkomende soorten zijn cyclomethicone en dimethicone. Kijk maar eens in de ingrediënten lijst van je conditioner, gezichtsprimer, haarserum, lipstick, foundation en dagcreme. Grote kans dat er siliconen in zitten. But why? Siliconen zijn ingrediënten die, afhankelijk van de soort en de toepasbaarheid, zorgen voor een gladdere aanbreng. Je gezichtsprimer brengt zijdezacht aan? Siliconen. Je lipstick glijdt als boter over je lippen? Siliconen. Je haren voelen zo superglad aan nadat je conditioner hebt aangebracht? Je raadt het al. Siliconen.
Wat ik vaak lees op forums en andere blogs zijn negatieve opvattingen over siliconen. ‘Siliconen verstoppen de huid, zijn ‘chemisch’ en slecht voor het milieu en verzwaren je haren, maken er een vette bedoening van.’ Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar als je er wetenschappelijke artikelen op naslaat claimt men juist dat siliconen juist goed zijn voor mensen met een onzuivere huid, aangezien dit ingredient de poriën juist niet verstopt.
En wat haarproducten betreft, ook hier doen siliconen de meeste haarsoorten niets dan goeds. Het voorkomt wrijving (en dus gespleten en beschadigde haarpunten) en maakt het haar beter doorkambaar. Dus waarom staan siliconen zo slecht bekend? Should we blame Pamela? Ik weet het niet. Voor mij zijn ze onmisbaar en ik ben werkelijk heel blij dat ze bestaan.
Hieronder een foto van mijn haarpunten als ik ze een paar dagen niet met conditioner en serum heb behandeld. Dit is ‘s ochtends en dus nog ongeborsteld. Niet schrikken!

Mijn haren mét siliconen (dus met conditioner en haarserum) zien er zo uit:

I’m just sayin’.
Dus ja, ik ‘fake’ het. Van nature is mijn haar heel droog, vooral in de punten. Ik heb elke dag siliconen nodig om het er zo mooi en shiny uit te laten zien. Maar goed, mensen met een droge huid ‘faken’ het dan eigenlijk ook met een moisturizing dagcreme die ze elke dag aanbrengen. Of mensen met een vette huid die elke dag met een matterende creme smeren. Dus eigenlijk vind ik het niet eens zo gek of zo nep. Iedereen doet het! Er zijn maar weinig mensen die echt van nature een perfecte huid en een perfecte bos haar hebben, denk ik. 
Omdat de meest voorkomende siliconen in cosmetica cyclomethicone en dimethicone zijn, wil ik hier wat meer over vertellen. Caroline (indewatten.com) heeft naast haar webshop ook een beautyblog, die ze samen met Kelly bijhoudt. Ze heeft een tijdje terug een interessant artikel geschreven over siliconen die ik als bron heb gebruikt voor het onderstaande.
structuurformule cyclomethicone
Cyclomethicone – is kleur- en geurloos, vlekt niet en komt in de vorm van een waterige vloeistof. Cyclomethicone wordt aan een product toegevoegd om het beter smeerbaar te maken. Veel producten die te boek staan als ‘non oil’ bevatten als hoofdingrediënt cyclomethicone, of een variant daarvan. Het voelt op de huid als een olie, maar is dat dus niet, het is een siliconenolie.
In haarproducten wordt het veelal gebruikt om geur- en werkstoffen makkelijk te laten verdelen over het haar. Het is niet plakkerig en daardoor blijft je haar luchtig. Zo kan je bijvoorbeeld glycerine en honing, die van zichzelf erg plakkerig zijn, met de toevoeging van cyclomethicone, toch heel makkelijk over het haar verdeeld krijgen. Het helpt het haar makkelijker doorkambaar te maken en zorgt ervoor dat de actieve ingrediënten daar komen waar ze moeten zijn. Omdat het daarna vervliegt zorgt het er voor dat je haar sneller opdroogt. Dat betekent dat je het minder lang hoeft te föhnen.
Gebruikt in huidproducten zorgt het voor de makkelijk distributie van de werkstoffen en geuren zonder een plakkerige laag achter te laten. Het geeft een zijdezacht, droog en glad gevoel aan de huid. Cyclomethicone is niet in staat in de huid te trekken, de moleculen zijn daarvoor te groot. Om deze reden kan het de huid niet verstoppen en is het dus niet comodogeen. Er zijn mensen die niet tegen producten met cyclomethicone kunnen, omdat ze hier bijvoorbeeld allergisch voor zijn. 
structuurformule dimethicone
Dimethicone – is een olie-oplosbare siliconen olie die veel in huid- en haarverzorgingsproducten gebruikt wordt. In huidproducten fungeert het als barrière, glijmiddel, oplosmiddel, anti-stick en huidbeschermer. In haarproducten verbetert het de doorkambaarheid van zowel nat als droog haar, geeft glans, vermindert statische lading van het haar, en voorkomt dat vocht in de lucht je haar springerig maakt. In skincare producten wordt het veelal gebruik als glijmiddel, oplosmiddel en transporteur voor werkstoffen.
Dimethicone heeft de eigenschap om een dunne film om de haarschacht of op de huid te leggen. Het beschermt op deze manier niet alleen, maar zorgt ook dat de werkstoffen niet vervliegen maar juist daar blijven waar ze hun werk moeten en kunnen doen. Het geeft daarbij een zijdezacht en glad gevoel aan de huid.
Dimethicone vervliegt in tegenstelling tot cyclomethicone dus niet. Het is dan ook zo dat het de huid meer afsluit. Niet totaal, maar wel gedeeltelijk. Soms is dat een voordeel, soms niet. Mensen met een extreem droge huid kunnen daar baat bij hebben, maar voor sommige mensen betekent het dat ze, als ze daar gevoelig voor zijn, meer last kunnen krijgen van ‘breakouts’ (plotselinge vermeerdering of ontstaan van puistjes) of andere reacties. Dat is de voornaamste reden dat veel mensen dimethicone liever alleen in haarproducten gebruiken en niet in huidproducten. Cyclomethicone echter is wel geliefd als skincare ingredient.

Ook Heidi Montag loves her silicones
Ik hoop dat jullie inzien dat siliconen in skin- en haircare echt niet zo slecht zijn als men wel vaak doet beweren. Sterker nog, ik vind het juist goed dat ze er zijn! Vooral in haarproducten, want zoals je zag stelt mijn haar niet zo veel voor zonder siliconen. Ik heb er echt baat bij, en velen met mij. Als je erg dun haar hebt kunnen conditioners en haarserums je haren verzwaren en vettig maken, maar als je droog en beschadigd haar hebt zoals ik, dan is het juist een uitkomst.

Waarom denken jullie dat siliconen zo’n slechte naam hebben, en vinden jullie dit terecht of onterecht? En is je beeld nu veranderd na het lezen van dit artikel, of komen er juist nog meer vragen? Stel ze in elk geval gerust, dan zal ik ze proberen te antwoorden. 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

24 Reacties

 1. Esther
  11 december 2019 / woensdag, 11 december 2019

  Silliconen zijn duur en daarom is waarschijnlijk het verhaal in de wereld geholpen dat ze slecht zijn voor je haar en iedereen praat elkaar na, terwijl bijna niemand de echte feiten weet! Hartstikke goed dat je deze onzin uit de wereld probeert te helpen. De fabrikanten zullen wel blij zijn , haha!
  Je hoort niemand over parfum en geurstoffen e.d., wel overal hun neus insteken, maar silliconen zouden slecht zijn. Wel jammer dat je niet wilt vertellen wat je zelf gebruikt. Als ik op Google intyp: conditioner met silliconen, probeer het maar, dan krijg ik ze zonder!
  Groet,
  Esther

 2. marinka
  19 december 2015 / zaterdag, 19 december 2015

  Ik gebruik nu een jaar shampoo en conditioner zonder siliconen en sulfaten etc. Hier ben ik mee begonnen toen omdat me haar stug Was en geen glans.. In de zomer voelde mn haar prima aan met de siliconen vrije shampoo, wel een beetje stug nog. Alleen nu het weer koud word buiten springt mn haar alle kanten op, pluist verschrikkelijk en heeft ook gewoon geen glans. Van mezelf heb ik slag / krullen.. ik vind het dus een beetje onzin dat er gezegt wordt dat geen siliconen en sulfaten je haar zoveel beter maken, want bij mij is dat niet het geval. Ik ga dus weer fijn terug naar conditioner en serum met siliconen van John frieda (dream curls).

 3. Kelly
  4 december 2015 / vrijdag, 4 december 2015

  Dikke zever allemaal. Als silliconen echt slecht zoude zijn e steken ze dat nooit in producten. Zelf kei dure kappersproducten zitten silliconen in ook al beweren kappers van nie. Het zet er degelijk wel in. En haar da afbreekt komt door te warm drogen of teveel kleuren en blonderen. Ik krijg van haarproducten zonder silliconen enorm droog en klittend haar van. Dus geloof da allemaal ni dat da slecht is. En als da echt zo zou zijn e mogen ze da er nie insteken ze.

 4. Talitha
  17 september 2015 / donderdag, 17 september 2015

  Ik gebruik een shampoo met sulfaten, zonder siliconen overigens en mijn conditioner is ook zonder siliconen maar ik gebruik wel een haarolie met siliconen, en ik vind m heel fijn en er staat bij dat het een verzorgende olie voor elke dag is, maar ik smeer iedere ochtend een beetje in mijn haar, maar dat kan je wel elke dag gebruiken toch? Heb heel dik, stug, golvend lang haar. Heb pure Arganolie geprobeerd op me haarpunten maar dat bleek geen succes voor mij te zijn, mn haar werd er alleen maar stroef van. Lees heel vaak dat mensen zeggen dat siliconen slecht zijn, per definitie hoeven ze inderdaad niet slecht te zijn zolang je het maar niet op je hoofdhuid smeert.

 5. 7 september 2015 / maandag, 7 september 2015

  Siliconen doen je haar misschien wel glanzen, maar op lange termijn zal je haar toch afbreken! Want siliconen leggen een laagje rond je haar en dan blijft al het vuil dus ook zitten. Ik wil nu enkel shampoos en conditioners gebruiken ZONDER siliconen want mijn haar breekt echt af! Ik stijl het niet, ik krul het niet, ik droog het niet, het is niet gekleurd.. Maar toch breekt het af! Biologische shampoos gebruik ik nu, veel beter dan al die chemische troep op je haar aanbrengen! Je haar wordt ervan ‘verstopt’

  • Serena
   Auteur
   7 september 2015 / maandag, 7 september 2015

   sorry Sophie, maar haren die afbreken van siliconen? Je haren ‘leven’ niet, dus ze hoeven niet te ademen. En dat laagje beschermt ze alleen maar tegen slijtage (van haarelastiekjes, schuren tegen kleding) en kan op deze manier gespleten haarpunten voorkomen. Waarom jouw haren afbreken weet ik niet precies, maar het kan niet aan de siliconen liggen. Ben blij dat je iets hebt gevonden dat werkt voor jouw haar nu!

 6. Suus
  12 juni 2014 / donderdag, 12 juni 2014

  Ik merk dat mijn gezichtshuid niet goed reageert op siliconen (jammer, want ik vind het heerlijk aanvoelen dat gladde/glibberige siliconen gevoel) dus die probeer ik wel te vermijden, heel lastig om een primer te vinden zonder siliconen…

 7. siki
  9 juni 2013 / zondag, 9 juni 2013

  silliconen wordt afgeraden bij kroes of krullendhaar. waarom? ook heb ik begrepen dat je haarproducten met silliconen moet vermijden als je sulfaatvrije shampoo gebruikt. de reden hiervoor snap ik wel.

  wat zou jij iemand met kroes, krullend droog haar adviseren? ik ben nog op zoek naar en silliconenvrije haarmasker.

 8. Anique
  28 maart 2012 / woensdag, 28 maart 2012

  Nee, siliconen zijn niet goed voor je haar,
  je haar wordt er mee afgesloten.
  Ik gebruik een hele goede shampoo van ‘Sante”(natuurlijk merk, zonder parbenen en andere troep) Mijn glimpt zo mooi ik krijg heel vaak complimentjes over mijn haar.

 9. Paulien
  23 februari 2012 / donderdag, 23 februari 2012

  Hee…. wow wat een verschil met je haar..
  ik heb namelijk krullend haar en ook heel droog…
  welke shampoo en conditener gebruik jij me silliconen?????? liefsss

 10. sanne
  18 januari 2012 / woensdag, 18 januari 2012

  geldt ook voor Primers!!!!

 11. sanne
  18 januari 2012 / woensdag, 18 januari 2012

  en ik ben gestopt met dat troep, mijn haar ging er van achteruit , werd droog , plat , slap, shampoos conditioners enz met siliconen drogen je haar echt uit, was al bekend, het is een soort PLAMUUR! maar ja ook ik geloofde reclames hé? en begon eraan.. maar toen ik er mee stopte , en ik kocht shampoos zonder allerlei troep zoals siliconen erin, en ik hield het vol gebeurde er een wonder, wat gebeurde er??
  Mijn haar kreeg weer de kans om in zijn eigen natuurlijke haarvet te vertoeven, ik was het maar 1 a 2 keer per week want ik heb lang haar, mijn haar begon weer te glanzen, is niet meer slap, droog, en mijn haar , zelfde model en lengte als de jouwe ziet er net zo goed uit als jou haar op de foto’s met al die siliconen behandelingen.
  Stop er maar eens mee, was het 1 a 2 keer per week, dan zie je dat ook jou haar zich hersteld , en is beter voor je haar, en dat het er net zo goed uit ziet zonder siliconen!
  Je bent gewoon gewend om al die rommel te gebruiken, maar je moet het even volhouden, dan hersteld het haar zich! groetjes!

 12. cecilia
  4 januari 2012 / woensdag, 4 januari 2012

  waar haal je eigenlijk conditioner zonder siliconen?

  • margot
   12 januari 2012 / donderdag, 12 januari 2012

   Kruidvat huismerk conditionner bvb. Of die van TBS volgens mij ook… Anders bij de Tuinen natuurlijk 🙂

 13. 13 december 2011 / dinsdag, 13 december 2011

  Ik denk eigenlijk niet zo na over siliconen haha. Ik heb er wel is wat over gehoord…

  Alleen waarom die foto van die vrouw bij dit artikel? Eh… haha.

 14. jess
  18 november 2011 / vrijdag, 18 november 2011

  ik had een vraagje; welke conditioner en serum gebruik je precies? mooi haar heb je! x

 15. 17 november 2011 / donderdag, 17 november 2011

  Mijn haren zijn echt opgeknapt door geen siliconen meer te gebruiken! Ik zou het iedereen aan willen raden om het een maandje te proberen. Je kunt echt mooi glanzend haar hebben zonder siliconen! 🙂
  Gebruik ipv een serum bv kokosolie.

 16. Stefanie
  15 november 2011 / dinsdag, 15 november 2011

  Op aanraden van mijn kapster en een vriendin van me die haartooi studeert ben ik ook gestopt met haarproducten die siliconen bevatten te gebruiken. En bij mij heeft dat het heel goed gedaan, m’n haar voelt gezonder en zo ziet het er niet uit.
  Ik denk dat het vooral belangrijk is een shampoo te gebruiken zonder siliconen om het laagje rond je haar eraf te wassen. Maar zelf gebruik ik ook liever geen conditioner of serum met siliconen

 17. 15 november 2011 / dinsdag, 15 november 2011

  Ik was mijn haar sinds twee maanden alleen nog maar met conditioner (zonder siliconen!) en wat is mijn haar prachtig geworden!
  Ik heb normaal gesproken echt ontzettend droog haar, maar nu heb ik bijna pluisvrije krullen! Echt het proberen waard om zonder siliconen en alleen met conditioner te wassen als je het mij vraagt..

 18. 12 november 2011 / zaterdag, 12 november 2011

  inderdaad, siliconen leggen een laagje over je haar en daardoor droogt het uit. Als je je haar één keer niet wast als je gewoon bent om het met een shampoo met siliconen te wassen is het dus normaal dat het er droog uitziet. Maar als je het een lange tijd niet met deze shampoo wast zal je haar echt opknappen. Siliconen zijn ook slecht als je je haar kleurt, de verf kan zo niet tot je haar geraken door het laagje…

 19. lisa
  11 november 2011 / vrijdag, 11 november 2011

  welke shampoo gebruik jij dan met cilicone??

 20. Melissa
  7 november 2011 / maandag, 7 november 2011

  mijn haar ziet er ook echt veel beter uit met conditioner met silicone. ik heb het ook een tijdje geprobeerd zonder silicone maar mijn haar zag er echt niet uit.
  ik denk zelf dat silicone een slechte naam heeft omdat het dus ook wordt gebruikt om in je lichaam te spuiten. vooral bij oudere vrouwen zie je het waardoor je al snel het effect krijg van ‘kijk die vrouw wilt 18 lijken’ en sommige mensen hebben het iets TE veel.

 21. Hoi
  4 november 2011 / vrijdag, 4 november 2011

  Siliconen zijn niet goed voor mijn haar. Ze maken je haar wel zacht en glad, maar dit lijkt alleen maar zo. Ze leggen een laagje om je haar heen, dat laagje zorgt ervoor dat het haar gezond lijkt. Maar ondertussen droogt het haar alleen maar uit. Als je dus de volgende ochtend opstaat, en de siliconen er wat uit zijn, is je haar nog droger dan eerst.
  Daarom moet je blijven smeren met siliconen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *