How-to: haren beschermen in de zon

Wanneer we gaan bakken de zon opzoeken smeren we ons lichaam trouw in met zonnebrand (althans, ik hoop dat jullie dat doen!), maar vaak vergeten we onze haren. Natuurlijk lopen onze haren geen gevaar wat betreft kanker, maar de zon kan onze haren wel flink beschadigen. Denk aan het vervagen van je geverfde haarkleur of het nóg lichter maken van je highlights, droog en dor haar, gebroken en gespleten haarpunten, pluizig/frizzy haar, etc. De zon kan de gezondheid van je haren sterk verminderen en dat willen we natuurlijk niet!

Kijk, om heel eerlijk te zijn snap ik best dan mensen de zon op hun bol heerlijk vinden! Heb je blond tot lichtbruin haar dan heb je grote kans op natuurlijke highlights, wat ik zelf prachtig vind. Mijn haar is daar zelf te donker voor, maar ik vind het altijd zo mooi om te zien wanneer meiden van nature een soort ombre haar krijgen door de zon. En niet te vergeten die ruige, volumineuze bos die je krijgt na een dagje zon, zee en strand! Maar goed, als we daarna maanden last hebben van een bosje stro op ons hoofd, is dat dan wel die twee weken 'mooi zomerhaar' waard?

Hieronder een aantal tips die je helpen bij het beschermen van je haren in de zon, de zee en het zwembad. Want niet alleen schadelijke zonnestralen, ook het zout uit de zee en het chloor uit het zwembad zijn nu niet bepaald goed voor je lokken!

Een hoed is goed!
Een strandhoed is niet alleen een stijlvolle accessoire, het beschermd je haren ook meteen tegen de zon! Een echte strandhoed is van stro (of een ander luchtig materiaal) en is er in verschillende soorten en maten. Wat dacht je van een Fedora-, Floppy- of Cowboyhoed? Als je lang haar hebt steken er natuurlijk alsnog lokken vanonder je hoed vandaan, dus die moet je er of onder stoppen of op een ander manier beschermen, maar daar komen we later op terug.

 Een andere manier om je haren te beschermen is een tulband. Er zijn verschillende soorten tulbanden, maar wanneer je al je haar wilt beschermen raad ik je aan om voor een tulband te kiezen die je hele haar bedekt, zoals deze:

Speciale (en dure) shampoo's en conditioners met UV-bescherming
De laatste jaren liggen er zo rond de zomer speciale shampoo's en conditioners in de schappen met UV protectie. Maar, laten we eerlijk wezen, alles wat je weer uitspoelt kan nooit voldoende SPF achterlaten op je haren om het voldoende te beschermen tegen de schadelijke zonnestraaltjes. Ik raad aan om de speciale UV-protectie te laten voor wat het is, maar wel extra aandacht te geven aan je lokken. Dus mocht je het nog niet gebruiken, dan is het aan te raden om gedurende je zonvakantie te switchen naar shampoo/conditioner voor droog en beschadigd haar of voor kleurbehandeld haar. Deze producten zijn lekker voedend voor je lokken en verkleinen de kans op uitdroging door de zon. Zelf gebruik ik op vakantie elke dag een haarmasker in mijn haarpunten. Verwen je haren gewoon net even iets meer dan normaal!

SPF Stylingproducten
Naast shampoo's en conditioners met SPF bestaan er ook diverse sprays met SPF. Omdat je deze sprays niet uitspoelt beschermen deze je haren wél tegen de zon. Uit onderzoek is gebleken dat je je haren voldoende beschermd met een SPF tussen de 10 en 15, en de meeste sprays bevatten dan ook een SPF12. Vaak bevatten ze ook veel voedende ingrediënten, of zelfs olie, waardoor je haar wel wat vettig kan worden. Maar goed, als je op vakantie bent is het sowieso wel een goed idee om je haren elke dag even uit te spoelen en te wassen met een milde shampoo, al is het maar om al het zand, zout en chloor uit je haren te spoelen. Check ook altijd de ingrediënten van deze sprays en let erop dat er geen alcohol in zit! Dit droogt je haar alleen maar uit. Vaak zit er in schuimgel en haarsprays alcohol, dus ook al behoren deze producten tot je dagelijkse haarroutine, laat ze tijdens je zonvakantie liever gewoon thuis.

Groene waas voorkomen of genezen?
Blondines of blondines uit een potje kunnen nog wel eens last hebben van een groene waas door hun blonde lokken vanwege het chloor en de andere chemicalien in een zwembad. Dikke bummer! Maar geen nood, Serena heeft raad. Zo'n twee jaar geleden postte ik een DIY recept met bakpoeder en citroensap die een groene waas zou moeten voorkomen of genezen. Het recept lees je hier terug. Wat ook schijnt te helpen is het wassen met ketchup. That's right, het klinkt raar en ook een beetje smerig, maar de rode kleur schijnt de contrasterende groene kleur op te heffen. Ik heb van veel mensen gehoord dat dit echt schijnt te werken! En… baadt het niet dan schaadt het niet, toch?

Bun, bun, bun!
Draag je haren in een hoge ballerina knot wanneer je gaat zwemmen en probeer niet kopje onder te gaan. I know, het is soms echt wel even lekker, maar als je het heet hebt dan zijn er vast ook wel douches in de buurt waar je met je hoofd onder kunt hangen. Het zoute zeewater en het chloor-bevattende zwembad water zijn niet goed voor je haren. Sure, je hebt aan het einde van de dag die lekkere wilde bos met beachy waves (ik vind dat zelf fantastisch!), maar het zout en de chemicalien drogen je haren uit, like crayzay! Dus probeer het zo veel mogelijk te vermijden, is mijn advies.

Omdat je haren door de weersomstandigheden misschien wat droger zijn dan normaal is het aan te raden elastiekjes te gebruiken zonder metalen dingetje. Het metalen dingetje kan je haren namelijk breken wanneer ze nat/vochtig zijn en je je elastiekje in of uit wilt doen. Let hier dus een beetje op wanneer je voor elastiekjes gaat shoppen! Of… ga voor een scrunchie! 🙂

Vergeet je scheiding niet!
Het klinkt een beetje gek, maar wanneer je geen hoed, knot of tulband draagt is het belangrijk om je scheiding in te smeren met zonnebrand. Je hoofdhuid is op je scheiding blootgesteld aan de zon en je kan daar zeker weten verbranden! Oh yes, I know. Dus ja, het is wel een beetje vettig, maar het is wel aan te raden. Stel je voor dat het verbrand, rood en pijnlijk wordt en begint te vervellen… ewl! Vergeet ook (de achterkant van) je oren niet.

Zo, dat waren mijn tips wat betreft het beschermen van je haren in de zomerzon. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad en dat jullie deze tips ook daadwerkelijk nodig hebben, want jullie hebben een lekkere vakantie vast en zeker verdiend 🙂 Binnenkort komt er een DIY van een conditioning SPF-hairspray online, zodat je hier geen goud geld aan hoeft uit te geven zo vlak voor je holiday. Stay tuned!

Letten jullie op het beschermen van je haren in de zon, of maakt het jou weinig uit? En als je je haren beschermd, hoe doe je dit dan het liefst?

Until next time,

Serena Verbon

jfdghjhthit45

Volg:

85 Reacties

 1. 15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

  Echt een super handig artikel, dankjewel!

 2. trix
  15 juli 2012 / zondag, 15 juli 2012

  Ik heb al sinds mn geboorte natuurlijke highlights:D

 3. 11 juli 2012 / woensdag, 11 juli 2012

  Haha, dat oren en hoofdhuid insmeren had ik wat eerder aan moeten denken 😛 Ik heb vier dagen in de brandende zon op een festival gezeten en me iedere dag braaf ingesmeerd, behalve mijn oren en scheiding. Inderdaad, verbrand, rood, pijnlijk en vervellen. Ewhl ja! Hahaha. Gelukkig is het nu weg, en ik weet waar ik de volgende keer op moet letten.

 4. Annabel
  11 juli 2012 / woensdag, 11 juli 2012

  De kruidvat verkoopt Hair protecting spray van solait
  Voor een normaal prijsje

 5. 11 juli 2012 / woensdag, 11 juli 2012

  Ik krijg in de zomer lichte blonde highlights en een lekker zomerkapsel naar een dagje strand, en dat vind ik heel mooi! maar ik ga wel je DIY conditionder maken! X

 6. Mieke
  11 juli 2012 / woensdag, 11 juli 2012

  Ik heb een spray van L’oreal professional (de Solar Sublime) die ik in m’n haar moet doen wanneer ik in de zon ga. Ergens vind ik het best jammer want ik heb lichtbruin haar waardoor ik inderdaad steeds natuurlijke ‘mèches’ krijg. Mensen vragen altijd welke kapper m’n haar heeft gedaan omdat het zo’n mooie kleur heeft, en dan kan ik altijd zeggen: ‘puur natuur’. Haha. Maar sinds dit jaar zal het niet meer lukken gezien ik nu eindelijk gezwicht ben voor zonnebescherming voor m’n haar… snif snif.

 7. Loil
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Je kan ook toch gewoon je haren beschermen met een heat protector?

 8. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Ik ben benieuwd!

 9. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Handig om te lezen 🙂 x

 10. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Fijn, hulpzaam artikel, maar helaas heb ik er weinig aan 🙂 Doordat ik windsurf, komen mijn haren in de zomer CONTINU in contact met zout water. Bovendien moet ik op vakantie erg zuinig omspringen met water (40liter voor de duur van de vakantie, met 2 personen te gebruiken. Da’s ongeveer evenveel als 1 gemiddelde douchebeurt, just saying) zodat ik mijn haar slechts 2x per week kan wassen. Wel gebruik ik dagelijks leave-in conditioner en beschermende haarspray en zet ik aan de kant steeds mijn fedora/pet op, maar na een week (of twee) SCHREEUWT mijn haar gewoon om een haarmasker!

 11. Zwaan
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  YES! Ik was zo blij toen ik dit artikel zag. Ik vind mijn haar beschermen zó belangrijk!

 12. Paula
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Dat je haar droog word van chloor was wel te blijken toen ik nog zwemles had. Ben na m’n B diploma gelijk gestopt, ik had áltijd droog haar en klitten. Ookal gebruikte ik conditioners etc.

 13. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Ik wil wel graag een blonde gloed dus veel aan bescherming doe ik niet, alleen m’n scheiding smeer ik in.

 14. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Handige tip over die scheiding! Wist ik niet. Waarschijnlijk zal ik mijn haar op vakantie dan in een bun dragen. Thnx voor de tip Serena! (:

 15. Beau
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Handig artikel !

  Word je haar sneller lichter als je het vast hebt of als je het los hebt?
  Ik wil namelijk mn haar wat lichter hebben deze vakantie maar ben bang dat als ik er citroen in doe dat het dan te licht word.

  Zijn er tips dat je op een natuurlijke manier lichter gaat worden zonder je haar te beschadigen?

  x

 16. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Handig artikel! En ja, ik vergeet echt heel vaak mijn scheiding in te smeren, dus bedankt voor de tip,haha:)

 17. Anne
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Heey!!
  Ff niet over dit artikel, wel handige tips trouwens!
  Ik had net een nieuwe agrnda gekocht, van fashionista en tien zat ik een beetje te bladeren en toen zag ik jouw site erin staan!!

  Xx

 18. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  handige tips!

 19. steffie
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  haha,

  net terug van weekje Madrid (gisterenavond geland) en ik ben wijselijk voor de stro hoed gegaan. Een pracht exemplaar van Action :p Kostte maar 1,5 euro, maar heb er wel een hele week geniet van gehad … en daarna in de vuilbak gedeponeerd aangezien hij ‘zijn beste tijd heeft gehad’ :p

 20. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  voor die scheiding zijn ook andere mogelijkheden hoor!

  al het haar naar achteren en in een knot/staart
  of
  om het uur de scheiding ‘verplaatsen’

  verder echt top artikel, dit is inderdaad iets dat vaak vergeten wordt!

 21. Anna
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  en geverft haar?? als je je haar bruin geverft hebt, word dat ook blond door de zon? wat kan je hier tegen doen? leuk artikel

 22. Genevieve
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Ik smeer mijn haar altijd in met de goede producten dus ik maak me geen zorgen hihi 🙂

 23. do
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Wat jij zegt van beter douchen dan kopje onder in het zwembad is onzin
  in spanje (weet niet of nog meer landen) komt er zelfs chloorwater uit de douche..
  dus dit is dan net zo slechtvoor je haar als het zwembad..

 24. 10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Hmm.. sinds mijn haar weer rood geverfd is, heb ik mezelf wel voorgenomen om mijn haar goed te verzorgen in de zomer. Ik ben al begonnen met het gebruiken van een conditioner ^^” (wat ik anders nooit doe). Ik denk dat een hoed wel een goed idee is, want ik gebruik liever geen haarlak of -sprays.

  Mijn tante had het laatst over zonnehoeden die je na gebruik weer tot een klein pakketje kunt opvouwen en zo in je tas kunt stoppen. Dat lijkt me ideaal voor wanneer ik op vakantie ga (en een beperkte rugzakruimte heb). Iemand enig idee of zo’n opvouwhoed een bepaalde naam heeft?

 25. Ella
  10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

  Haha, ik heb van nature ombre haar door de zon. Leuk om te weten dat iemand dat mooi vindt. Ikzelf vind het ook mooi, maar ik krijg vaak de vraag of ik mijn niet eens zou moeten laten bijverven omdat ik uitgroei heb. Als ik dan zeg dat ik mijn haar nog nooit heb laten verven wil niemand mij geloven. 🙂

  • Yvonne
   10 juli 2012 / dinsdag, 10 juli 2012

   Ik heb precies hetzelfde. Er werd pas nog gezegd dat ik mijn uitgroei moet verven. Maar het is dus niet geverfd. Zelfs de kapper geloofde dat niet!