How-to: geld sparen

Gisteren kwam Cher, studente communicatiewetenschappen, mij interviewen voor hun studenten magazine. Ze vroeg me 'Ben je niet bang dat je al je bezoekers aan een koopverslaving helpt met al je reviews en shoplogs?'. Wat een vraag! Weet je dat ik hier nooit echt over nagedacht heb? Tuurlijk lees ik jullie comments en zie ik regelmatig een 'dankjewel Serena, daar gaat mijn zakgeld' voorbij komen, maar die neem ik altijd (misschien onterecht) met een korreltje zout.

Een no-buy dieet wil ik jullie echter ook niet aanpraten, gezien mijn motto: geld moet rollen. En zo is het! Want geld moet in beweging blijven. Je moet het verdienen, sparen, uitgeven, investeren en heel af en toe zelfs over de balk smijten. Tuurlijk Sereen, jij hebt makkelijk praten. Jij bent 27 en je werkt fulltime. True true, maar ook als student en als scholier had ik nooit te klagen hoor! Ik zorgde gewoon dat ik aan geld kwam, want ik houd er niet van om geen geld te hebben. Money in the bank zorgt voor een stukje vrijheid en minder (geld)zorgen. En dat is een fijn gevoel.

Dus, hoe doe ik dat, geld laten rollen? Hoe spaar ik geld?

1. De eenvoudigste  manier om aan geld te komen is werken. Fulltime of een bijbaantje. Laat je per maand uitbetalen en zodra je salaris binnenkomt spaar je meteen een deel via automatische incasso. Spaar minstens een derde, of als het lukt zelfs de helft. Eerst geld opzij zetten, de rest maak je op. Als je eerst geld wil uitgeven en wil sparen wat je overhoudt is dat in de meeste gevallen gewoon nul komma nul, trust me! Daarom de gouden tip: eerst sparen.

2. Nog een tip, zet het weg bij Centraal Beheer Achmea. Momenteel hanteren ze daar 3% rente en dat is echt veel. Je krijgt je rente daar ook per maand uitbetaald, zodat je elke maand ziet hoeveel geld je er bij hebt gekregen, alleen maar omdat je er niets mee hebt gedaan. Gratis geld met nietsdoen, hoe mooi wil je het hebben?

3. Maak een doel. Waar wil je zo graag voor sparen? Dat kan iets zijn van €50 (Urban Decay Boo

k of Shadows vol.4 bijvoorbeeld) of iets van €1000 (een citytrip New York City bijvoorbeeld). Maak een briefje, of desnoods een collage, en schrijf hier je doel op. Hang het ergens waar je het elke dag kunt zien. Elke dag voordat je de deur uitgaat word je eraan herinnerd wat je doel is en zul je onbewust minder ruig met je geld omgaan. True story.

4. Spaar je kleingeld. Elke keer dan jij 50 cent, een euro of een twee euro muntstuk terugkrijgt als wisselgeld stop je het in een potje. Maak er een sport van om de pot tot de nok toe te vullen! Hierna kun je lekker tellen (it's gonna be much!) en alles op de bank storten voor je 'doel'. Dit is echt leuk om te doen!

5.  Wordt Marktplaats verkoper! Iedereen heeft vast nog wel een paar dingen in zijn kamer liggen die je eigenlijk niet gebruikt of nodig heeft en die nog best wel eens wat op kunnen leveren. Maak een stel mooie foto's en een pakkende tekst en zet het op MP. Zorg dat je weer een 'potje' maakt waar alle opbrengsten van je verkopen in komen te zitten. Hou een lijstje bij waarop al je verkopen staan en tel alles bij elkaar op. Dat is je streefbedrag van je Marktplaats opbrengst. Daar ga je voor!

Tip: ook al krijg je een belachelijk laag bod op je item, mail deze persoon direct terug en laat hem of haar weten wat je vraagprijs is. Grote kans dat de persoon serieuze interesse heeft (ander bied je niet) en het uiteindelijk toch wel koopt, eventueel met een kleine onderhandeling. Zorg daarom altijd dat je iets boven je vraagprijs gaat zitten, zodat er ruimte is voor onderhandeling.

De bovenstaande tips zijn hopelijk goede tips voor jullie om wat beter te kunnen sparen. Naast spaartips heb ik ook nog heel veel BEspaartips, die zal ik binnenkort ook online plaatsen. De feestdagen komen er aan en december is nu eenmaal een 'dure' maand, dus we kunnen alle kleine beetjes goed gebruiken. Ik hoop dat jullie gaan sparen want het is zo fijn om geld achter de hand te hebben of om iets te kopen wat je al ZO lang wilde. Succes ermee meiden!

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

118 Reacties

 1. christine
  27 november 2011 / zondag, 27 november 2011

  leuke tips,
  ik ga die van t wisselgeld gebruiken!
  ik ben 13 dus veel werk is er niet voor mij…. ik vind het best jammer want ik werk best graag, wel tegen cash natuurlijik.
  ik heb een krantenwijkje, waarvan mijn pappie meer dan de helft loopt…. handiiggggg!!
  ik ben best goed in sparen trouwens

 2. Chantal
  26 november 2011 / zaterdag, 26 november 2011

  Misschien een rare opmerking; maar wat is het nut van klein geld in een potje doen? Als je het in je portomonee laat zitten dan gaat het toch ook vanzelf op?
  Sinds op kamers zit kan ik veel minder leuke dingen kopen, simpelweg omdat er geen geld voor is. Dus die 20 centjes in het potje stoppen is geen optie, want anders kom ik geld te kort bij mn boodschappen.

  Een tip voor studenten die met meer personen in 1 huis zit; kook samen. Het scheelt veel tijd (jij kookt vanavond, de ander morgen) en je kunt de kosten splitsen. Tevens zijn grote verpakkingen van vlees e.d. goedkoper dan die voor 1 persoon. En je hoeft het voedsel wat over blijft niet in te vriezen, want tja, je wilt niet 3 dagen achter elkaar hetzelfde eten en je vriezer is ook weer niet zo groot dat allle kliekjes er in passen.
  Wat ook kan helpen; neem wat duurdere dingen (en in mijn geval ook dingen die ze in België niet kennen) mee van thuis. Meestal staat in de voorraadkast van je ouders genoeg wat ze niet direct nodig hebben. En hebben ze het toch nodig, dan kopen ze het gewoon nog een keer.

  Voor studenten in België; neem een pas bij de supermarkt. Meestal zijn deze gratis (Colruyt, GB/Carrefour) en je krijgt er of direct korting mee bij aankoop van zoveel stuks (colruyt) of je spaart punten waarmee je uiteindelijk korting krijgt (Carrefour). Die korting van de colruyt lijkt niet handig omdat je soms wel 5 dingen moet kopen voordat je korting krijgt, maar als je samen met iemand anders boodschappen doet, dan kun je die splitsen en ben je toch voordeliger uit.
  Tevens krijg je bij veel winkels studentenkorting (in Antwerpen bijvoorbeeld bij de LaPlace en verschillende andere eettentjes. En ook een paar kledingwinkeltjes geven korting)

  En wat voor mij nog het beste werkt; neem eten en drinken van thuis mee in plaats van het in het caffetaria te kopen. Ik deed het eerst iedere dag en nu helemaal niet meer en ik bespaar nu zo’n 10 euro per week.

  Verder een tip voor Nederlanders; ga airmiles sparen. Klinkt oubollig, maar bij iedere 2 euro (geloof ik) die je bij praxis, etos, v&d, dixons en nog een paar deelnemende winkels besteed, krijg je 1 punt. Ik ben vorig jaar begonnen (en ik koop niet vaak bij 1 van die winkels) en heb nu voor 56 euro aan punten. Via de webshop kun je dan die nieuwe staafmixer of stijltang kopen. Of je gaat naar een van de bovenstaande winkels en je levert je punten daar in.

  Mn allerlaatste tip (ik heb m al voorbij zien kopen); sla groot in bij acties. Ik hou de folders altijd goed in de gaten en sla groot in zodra de elnett in de aanbieding is (10 euro per fles normaal gesproken. 1+1 gratis is toch wat prettiger) of een van mn make-up producten. Dit scheelt uit eindelijk pas echt veel. Maarja, op het moment van aankoop moet je wel het geld hebben. Mn pa noemt het vrouwenlogica xD

  En Serena, ik denk dat het wel mee valt met de koopverslaving die jij anderen geeft. Ik neem aan dat iedereen nog zelfstandig genoeg is om na te gaan of het wel verstandig is iets te kopen.

 3. suri
  25 november 2011 / vrijdag, 25 november 2011

  sparen? nog nooit van gehoord…. I’m a big spender ^^

 4. izzy
  25 november 2011 / vrijdag, 25 november 2011

  ik heb nog een tip:
  hou bij wat je uitgeeft. Dat scheelt een hoop schrik als je ff je saldo checkt. Ik doe het zelf in een excelbestand. Schrijf op hoeveel ik te besteden heb en iedere uitgave haal ik ervan af. Zo kan ik ook makkelijk zien waar ik op kan besparen.

 5. 24 november 2011 / donderdag, 24 november 2011

  Dat marktplaats is echt een goed idee!
  ik verdien wel wat euro´s aan dat marktplaats! Ik heb miljoenen oude barbie´s en waar ik amper naar om kijk! Perfect om op marktplaats te zetten!
  Je verdient niet veel, maar het geld is een fijn extra zak centje!

 6. jennifer
  24 november 2011 / donderdag, 24 november 2011

  thanks voor de tips! 😀

 7. Fen
  24 november 2011 / donderdag, 24 november 2011

  Super handig, ga ik zeker allemaal even proberen! Haha en mooi dat blauwe dingetje dat dat blaadje vasthoudt LANG LEVE DE ACTION

 8. Anne
  24 november 2011 / donderdag, 24 november 2011

  Ik kon ook nooit sparen, ik had een spaarrekening op de bank maar het was veel te makkelijk om er even iets af te halen als ik iets wilde kopen. Nu heb ik een halfjaar geleden voor mijn verjaardag een zelftellende spaarpot gekregen. Als je hier muntgeld in doet dan telt hij dat en zie je dat in een schermpje. Als je er dan iets uithaalt klopt het niet meer en moet je hem resetten en alles opnieuw tellen nou en als je er nu net als ik een half jaar later meer dan 1000 euro in hebt dan is dat behoorlijk irritant want hij telt geen briefgeld dus je moet echt alles doen met muntgeld. Voor mij werkt het zeker!

 9. 23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Wat fijn dat je dit even post 🙂 Er zitten echt wel bruikbare tips in. Persoonlijk heb ik met mezelf afgesproken dat ik altijd een minimumbedrag op mijn rekening wil hebben. Al wat ik daarboven heb mag ik spenderen aan ‘onnodige’ dingen zoals nagellak en make-up. Maar op momenten zoals nu, wanneer het geld onder dat bedrag zakt (citytrippen…) zet ik mezelf op een no-buy dieet tot ik weer comfortabel zit!

 10. Cher
  23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Leuk artikel! En leuk dat ik erin genoemd word, haha! 🙂

 11. flore
  23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  ik vind sparen best lastig, vooral omdat ik altijd zoveel leuke dingen zie! Maar ik mag mezelf afentoe best verwennen. Ik wil namelijk al heel lang een bepaalde hermes-achtige tas. Ik heb er nu een gevonden, maar echt eentje van hele goeie kwaliteit. Dat vind k echt belangrijk. Hij is dan ook best prijzig : 80 euro . Maar ik zit me er al de hele week op te verheugen dat ik hem zaterdag ein-de-lijk kan kopen ! aaaaa zoveel zin ijn haha

 12. Pauline
  23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Helemaal waar, eerst sparen, dan uitgeven!

 13. Tessaa
  23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Ik ben aan het sparen voor mijn stage in Suriname. Ben nu wel over de helft, maar omdat ik deze tijd zó veel andere uitgaven heb, is het gewoon lastig om door te blijven sparen. Nouja, anders maar even lenen bij pap en mam.

 14. Anne
  23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Ik ben in januari dit jaar begonnen met sparen. Het is écht een veel fijner gevoel om te shoppen en soms lekker veel geld uit te geven, terwijl je weet dat je netjes elke maand een bedrag spaart. Ik woon nog thuis, en probeer minstens de helft (of meer) van mijn salaris te sparen. Zodra ik mijn salaris binnen heb, gaat er meteen een lekker bedrag naar mijn spaarrekening.
  Ik heb inmiddels een flink bedrag bij elkaar, maar ik spaar gewoon door.
  Ik doe het echt voor ‘later’, om dan een appeltje voor de dorst te hebben.
  Wie spaart, die heeft wat! 😉

 15. miranda
  23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Mooi artikel Serena, ik ben single mom van 2 kinderen en voor mij is sparen erg lastig. Ik heb laatst mijn auto verkocht en wat viel er in de bus afgelopen vrijdag een dikke belastingaanslag over 2006 van 1400 euro. maar goed we blijven lachen en rustig doorsparen. Wat mijn tip voor jullie is om een maandbedrag te pinnen en je bankpasje thuis te laten zodat je verplicht bent om iedere week met een bepaald bedrag te doen! En ja ik koop ook mijn seven jeans etc… alleen niet meer zo vaak zo waardeer je wat je hebt en kan je toch een beetje sparen!

 16. 23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Ik vind niet dat mensen moeten klagen over dat jij over leuke producten schrijft, en dat zij het kopen. Natuurlijk zou ik ook alles willen hebben, maar je moet er toch ook wel een beetje tegen kunnen? Als je op de reclame iets ziet koop je het ook niet altijd. En daar komt nog eens bij dat je heel eerlijk bent met reviewen, en sommige producten ook niet als goed uit de test komen.

  Overigens vind ik het wel hele handige tips!

  Liefs

 17. 23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Goeie tips!
  Al denk ik dat de helft van je salaris sparen realistischer is voor een scholier dan voor een werkende met hoge vaste lasten.

  Blog jij nu eigenlijk fulltime of werk je ook nog als moleculair bioloog? Ik kan me voorstellen dat je als beautyblogger wat achteruit gaat op geld ivm je vorige baan. Of lukt jou sparen nog steeds?
  Just curious 🙂

 18. evelien
  23 november 2011 / woensdag, 23 november 2011

  Ik ben ook echt een ramp met geld. Om te janken.
  Vandaag: drogisterij in, 15 euro armer en dan heb ik alle leuke essence en catrice spullen nog laten liggen!

  Ik heb nu een vintage jas gezien van 150 euro, en ik ben verliefd. Hij is zó mooi.

  En benzine.. Ik heb echt een bloedhekel aan het OV, dus het liefst rij ik iedere dag het hele stuk naar school (25 km) en dat kost me zeker 50 euro per week. Echt dramatisch.
  Zelfs toen ik nog 75km van school woonde zocht ik voortdurend een excuus om met de auto te kunnen gaan.

 19. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik ben slecht in sparen, ja, ik geef het toe. Het is bij mij ook echt een ware hel om te sparen, ik geef te makkelijk geld uit aan onnodige dingen, zo zonde! Nummer 4 vind ik goed, aangezien het overal ligt, kan je het ook in een potje stoppen!

 20. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik ben de grootste spaarramp ooit. Ik haal dankzij internetbankieren met alle gemak en een schuldgevoel van vijf seconden zo een smak geld van mijn spaarrekening af om die weg te smijten.

  En ik moet nog sparen voor een nieuwe macbook, een rijbewijs en een masterstudie.

  Ik ga denk ik eens proberen met een spaarpot die je kapot moet gooien (zonde namelijk!) en envelopjes met boodschappen geld.

 21. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik denk ook dat de meeste dames wel het verschil weten tussen lekker veel geld uitgeven en te veel geld uitgeven. Ik koop ook veel, maar ik zorg er altijd voor dat ik genoeg geld over heb om te eten/sparen/vaste lasten etc.

  en hey, iemand moet toch de economie overeind houden. Laten wij dat maar zijn 😉

 22. ilse
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  mijn gouden regel om met geld om te gaan:
  kijk wat je uitgeeft en zorg dat je meer binnenkrijgt.

  ik weet hoe veel ik ongeveer per maant kwijt ben en ik mijn salaris is meer dan dat, dus zit ik momenteel goed. wanneer ik meer ga uitgeven weet ik dat ik misschien meer moet gaan werken

 23. kimberley
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik verkoop ook veel op marktplaats maar als ik iets gekocht heb is het ook so weer op

 24. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Echt super goed dat je ook dit ons vertelt! Ik ben al bezig met sparen 😉

 25. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik kan echt niet met geld omgaan, het mijne gaat altijd op aan leuke limited editions. December gaat ook weer duur worden met al die cadeaus die ik moet kopen.

 26. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Één derde sparen.. Dat zal mij nooit lukken met school, auto en maar een bijbaantje van 18 uur. Voor de zomervakantie had ik nog 2 baantje dus toen ging het nog.. nu werk ik 8 uur meer per week en het gaat zo bagger.

 27. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Handig en goed artikel, bedankt 🙂

 28. Romy
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  handig! ik wil ook graag gaan sparen. maar dan wel met een doel voor ogen. dat ga ik nu dus opstellen (misschien na de het duurdere december).
  wat alleen wel een beetje ‘stom’ is: ik heb net een jurk en jasje gekocht voor een feest, wat ik ook met kerst ed kan dragen, maar nu is de kans heel erg groot dat het feest wordt afgelast! jmmr! gelukkig is het geschikt voor andere dingen, maar anders had ik niet gezocht en misschien alleen een top/jas of iets gezocht. niet naar dat thema.

 29. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  ik ga sparen voor een visagie opleiding a 3000 euro…ik ga proberen dit in een jaar bij elkaar te sparen door een afwas baantje, schoonmaak baantje, oppas adres en zakgeld te sparen..alles bij elkaar zou het moeten kunnen:D

 30. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Handig artikel! Een doel hebben is voor mij echt het belangrijkst 🙂 Ik heb nu even niet echt een doel meer en het sparen lukt totaal niet, haha!

 31. Cynthia
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  superhandig dit, ik weet alleen niet of het me gaatg lukken hihi xd

 32. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  goeie tips hoor! Het kleingeld apart leggen doe ik ook 😀 mn spaarvarken is al behoorlijk vol… Liefs.

 33. Joanne
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Dankjewel! Super goede tips als je het mij vraagt! 🙂

 34. Maaike
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Goede tips, ik ben ook zó slecht met geld. Meestal heb ik alles na 2 weken al opgemaakt en de andere 2 weken van de maand zit ik dan met een probleem. Zeker nu in de december periode met sinterklaas, kerst, en veel verjaardagen wordt het moeilijk. Ik heb ook wel eens gedaan dat ik kleingeld in een potje deed, hier kwam echt 330 euro ofzo uit en daar ben ik lekker van gaan shoppen. 😀

 35. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Zeer zeker handige tips, misschien kan ik er nog van eentje gebruik maken. 🙂 Sparen ben ik al zeker geen held in dus. :$

 36. Annemarie
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Bedankt voor de tips! Had ik net nodig. Ben aan het sparen voor een vakantie met mijn vriendinnen!

 37. 22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Soms kan je gewoon niet sparen. Heb een fulltime baan. Moet mijn hypotheek betalen en doe daarnaast nog dure opleiding (nagelstyliste) ik hou in een maand 0 euro over.
  Hopelijk komt daar snel verandering zodra mijn opleiding is afgelopen.

 38. Mirjam
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  Ik heb een tijdje ergens gewerkt waar ik mijn fooi aan het eind van de dag meteen uitbetaald kreeg. Dit geld ging in een spaarpot en daarvan heb ik een vakantie betaald 😀 Afgelopen zomer in Madurodam gewerkt en daar kreeg ik ook per keer uitbetaald. Dat geld heb ik ook opzij gezet (had nog een baantje) en daarvan o.a. een bed gekocht.

  Met Euroclix en Infonu probeer ik ook extra bij te verdienen. Het loopt niet hard, maar ik laat bijv. bij Euroclix pas uitbetalen als ik het geld écht nodig heb. Ik zit daar nu rond de 70 Euro, dus ik heb iig wat achter de hand.

  Ik ben nu op zoek naar een nieuw baantje, maar het valt nog niet mee..

 39. aniek
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  wat een leuk artikel 🙂 heb er wel zeker wat aan serena!

 40. eva
  22 november 2011 / dinsdag, 22 november 2011

  ik moet eigenlijk een baantje gaan zoeken alleen daar moet ik echt achteraan. Ik pas weleens op alleen dat is niet regelmatig, maar sowieso marktplaats is een goed idee.