How-to: eyeliner for hooded eyes

Een tijdje geleden schreef ik een artikel met tips voor hooded eyes, ofwel ogen met overhangende oogleden. Dat zijn oogleden die niet of nauwelijks zichtbaar zijn wanneer je recht vooruit kijkt, omdat het vel erboven er overheen hangt. Vaak raakt het ook lichtjes je wimperrand aan. Hooded eyes komen voor bij elk ras, maar voornamelijk bij Aziaten. Het kan ook dat je eerst geen hooded eyes had, maar dat ze na verloop van tijd (ouderdom, zwaartekracht trekt alles omlaag!) zijn gaan hangen.

Hieronder mijn eigen hooded eyes:


Een veelvoorkomend ‘probleem’ bij hooded eyes is het tekenen van een mooi lijntje boven het oog. Teken je de lijn te dik dan zie je geen lijn, maar gewoon een zwart ooglid:


Nu is dat niet eens zo’n hele grote ramp, maar zelf vind ik het wel fijn om een smal randje eyeliner te zetten zodat eventuele oogschaduw op mijn bewegend ooglid ook nog zichtbaar is. Bovendien ben ik fan van de winged look, ofwel een lijntje die aan het uiteinde van mijn oog iets ‘omhoog wipt’ om mijn uitstraling een wat frissere, liftende look te geven. Ik bedoel, mijn ogen hangen al een beetje, dus kunnen ze best een lift gebruiken!

Wanneer ik een winged eyeliner bij mezelf trok, zag het er allemaal prima uit wanneer ik verbaasd keek:

Lekker zo’n dikke, vette retro winged lijn!

Maar wanneer ik mijn ogen ontspande en gewoon recht vooruit keek, kreeg die mooie lijn ineens een gekke knik:


En dat vond ik er zelf een beetje gek uitzien.

Heb jij hetzelfde ‘probleem’, dan heb ik hieronder stap voor stap uitgelegd hoe je met hooded eyes toch een mooie, fijne winged eyeliner kunt zetten zonder gekke vouwen, knikjes of andere fratsen.


Allereerst is de keuze van je eyeliner van belang. Gebruik je een vloeibare eyeliner, zorg dan dan het puntje van het kwastje, of eigenlijk het gehele kwastje, zo fijn mogelijk is. Hieronder vergelijk ik mijn Urban Decay 24/7 waterproof liner met een stift eyeliner van Rimmel:


De punt lijkt even dik, maar oefen je meer kracht uit op die van Rimmel (links), en je hebt maar weinig kracht nodig, dan maak je de lijn al dikker. Het is daarom moeilijk en het vergt veel oefening om een smalle lijn te kunnen zetten met een dikker uitlopende kwast of stift. De kwast van Urban Decay (rechts) is heel fijn en loopt amper uit. Met deze kwast is het dan ook heel makkelijk om een supersmal lijntje te plaatsen, net boven de wimperrand.

Gebruik je liever gelliner, dan is het raadzaam om een supersmal kwastje te gebruiken. Hieronder zien we links MAC 210 (alleen te koop in de Pro Store, Amsterdam) en rechts het Bobbi Brown eyelinerpenseeltje.


MAC 210 is volgens mij de smaltste en kleinste die er is, maar ik vind dit penseeltje alsnog dikker dan mijn Urban Decay eyeliner. Mijn voorkeur gaat dan ook zeker uit naar UD, maar het is maar net wat je prettig vindt natuurlijk.

We gaan beginnen! Ik laat hieronder zien hoe ik mijn eyeliner aanbreng met de UD liner. Voordat ik begin schud ik het flesje om er zeker van te zijn dat de inhoud gelijkmatig is verdeeld. Ik strijk het kwastje goed af aan de wand, zodat er niet te veel eyeliner op zit. Ik breng eerst oogschaduw aan, vervolgens eyeliner en pas als laatste mascara. Het is belangrijk dat je geen mascara draagt wanneer je eyeliner gaat aanbrengen!

Trek je wenkbrauwen op en kijk ‘verbaasd’. Op deze manier kun je er het beste bij:


Ik begin altijd bij de binnenkant van mijn oog:


Ik trek dan een heel fijn lijntje langs mijn wimperrand tot halverwege mijn oog. Oefen niet te veel druk uit en probeer zo dicht mogelijk tegen je wimpers aan te werken. Eigenlijk is het beter om in één keer een groot stuk lijn te trekken in plaats van kleine stukjes. Dat lees je wel eens. In dit geval is het makkelijker om het in één keer te doen, zodat je de druk beter onder controle kunt houden. Inmiddels kan ik van begin tot eind één lijn trekken. Probeer het eerst in twee delen, misschien drie, maar in één keer één lijn is het beste. Oefening baart kunst!

Wees niet bang om te vlekken, gewoon doen! Soms komt er wat eyeliner tussen mijn wimpers terecht, dit haal ik voorzichtig weg met een wattenstaafje. Houd sowieso altijd wattenstaafjes bij de hand.


Vervolgens maak je de lijn af en trek je hem door tot het einde:Zie je hoe smal het lijntje is! Dat is me alleen nog maar gelukt met de liner van Urban Decay, dus die kan ik echt van harte aanbevelen. Sterker nog, ik heb er meteen twee bijgekocht. Eentje voor bij mijn vriend thuis en eentje als backup.

In principe ben je nu klaar, maar zelf vind ik een winged eyeliner erg mooi. De ‘fout’ die ik voorheen maakte was dat ik het lijntje te ver doortrok en te hoog omhoog ‘krulde’ buiten mijn oog. Met andere oogvormen kan dit misschien, maar in mijn geval was het effect helaas wat minder. Kijk maar:


De truc is dus om de wing niet zo sterk omhoog te werken, maar om hem redelijk vlak te houden, zoals dit:
Of, wanneer je vel echt over het uiteinde van je ogen hangt, om er maar een heel klein ‘zwiepje’ aan te geven, zoals dit:


Het winged effect is minimaal, maar toch zorgt het voor een liftend effect en maakt het je ogen een stuk groter dan wanneer je geen eyeliner of geen wing gebruikt. Zelfs van de zijkant ziet het er erg mooi uit:


Hieronder nog even mijn tips op een rijtje;

 • Gebruik het dunste en fijnste kwastje wat je kunt vinden, het liefst niet dikker uitlopend.
 • Wees niet bang om tegen je wimpers aan te komen wanneer je een lijn trekt.
 • Trek in één vloeiende beweging een lijn, of een groot deel van een lijn. Op deze manier houd je de duk constant en kun je het beste een gelijkmatige smalle lijn trekken.
 • Als je voor de winged look gaat, trek de wing dan niet te krullerig en te stijl omhoog, houdt de lijn vrij vlak en volg de natuurlijke lijnen van je oog.
 • Werk de wing niet te ver van je oog af, houd hem redelijk subtiel.
 • Wanneer je voor de winged look gaat, werk dan pas iets omhoog aan het uiteinde van je oog. Check het einde van je wimperrand, ga max. 5 mm ‘terug’ en werk vanaf daar omhoog. Niet eerder.
 • Houdt ten alle tijden wattenstaafjes bij de hand en onthoudt: oefening baart kunst!

Natuurlijk is elke hooded eye weer anders. Misschien heb jij net iets meer ruimte dan ik, of hangt jouw vel veel verder over je ogen heen. In sommige gevallen is een winged eyeliner gewoon geen goed idee. Bekijk je ogen en bepaal wat werkt voor jou. Oefen met eyeliner, bepaal hoe dik je lijn kan zijn en vanaf welk punt je kunt gaan ‘wingen’. Bovenstaande tips zijn puur tips en richtlijnen vanuit mijn eigen standpunt, en ik hoop dat het jullie op weg kan helpen.

Ik weet hoe moeilijk het soms kan zijn om hooded eyes te hebben, vooral met het zetten van lijntjes, dus ik ben blij dat ik nu eindelijk ‘mijn manier’ heb gevonden. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan gehad. Check ook even mijn vorige artikel over hooded eyes voor nog meer tips.

Good luck ladies!

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

97 Reacties

 1. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Ik heb monolids, maar erg handig artikel ^^. Misschien werkt dat bij mij ook, want bij mij zien wings er alleen mooi uit als ik hem heel maar ook dan echt heel dik maak, en dat ziet het de wing mooi uit maar het totaal plaatje niet haha xD.

 2. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  heel handig artikel! heb zelf echt veel moeite met eyeliner door mijn hooded eyes.. Ik draag echt bijna noit eyeliner terwijl het een look zo veel mooier kan maken.
  Ga je tips zeker een uitproberen!

  die liner van urban decay, blijft die ook goed zitten? heb zelf namelijk ook snel last van een soort stempel effect, of rare rolletjes doordat er een stukje vel steeds overheen zit.

 3. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Yes yes yes! Ik wachtte echt op dit artikel!
  Vorige week was ik weer eens aan het klungelen en na een kwartier alles er toch maar weer af geveegd.. maar nu ga ik het zeker nog een paar keer proberen, dankjewel!

 4. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Leuk zo’n artikel! De ooglooks zien er trouwens ook prachtig uit hoor! Wauw

 5. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Dit is handig. Ik heb geen hooded eyes, maar een hele diepe crease. Dan heb je uiteindelijk hetzelfde probleem: een stuk van je lijntje valt weg als je je ogen open doet. Bedankt voor de tips.

 6. Janara
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  ik vind het heel leuk dat je artikels schrijft voor hooded eyes maar wat moet je doen als je een hooded en een gewoon oog hebt? mijn linkeroog is gewoon, en mijn rechteroog is hooded…

 7. F.
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Aha! Nu snap ik waarom het lastig is om een winged eyeliner te zetten.. ik heb ook hooded eyes! Maar dit artikel heeft wel wat verhelderd 🙂

 8. nathalie
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Handig dit artikel! ik heb ook hooded eyes en ben zelf niet goed in het aanbrengen van eyeliners dus hier heb ik zeker wat aan!

 9. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Wow, mij lukt dat echt niet hoor, zo’n ontzettend dunne lijn. Ik heb namelijk niet echt overhangend maar ik heb gewoon hele kleine oogleden. Maar ik denk dat ik dan maar eens opzoek ga naar een eyeliner met een dunner kwastje.

 10. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Ik heb, voor een echte Nederlander dan, hooded eyes (tja, ik kan niet op tegen Aziaten, maar bij mij is er maar een kleine stukje ooglid te zien). Ik ga het zo eens proberen, want door mijn hooded eyes doe ik nooit eyeliner op.

 11. DalaLuz
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Leuk en handig artikel, nu weet ik gelijk waarom winged bij mij altijd een beetje meh was en ik beter gewoon het lijntje een stukje verder ‘recht’ kon doortrekken 🙂

 12. Mary
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Super bedankt! Ik ben zelf half Indonesisch en heb ‘lichte’ hooded eyes, het valt nog mee. Was zo leuk toen de mevrouw bij Inglot me opmaakte en ik daarna de look bekeek. Doordat ze niet echt geblend had, zag het er heel gek uit door mijn hooded eyes, haha!

 13. Sabina
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Handig artikel Serena! Ik heb hier zelf ook altijd moeite mee gehad, wat ik doe: ik trek de lijn iets door naar beneden (aan de zijkant van je oog) en dan maak ik pas een wing naar boven met m’n ogen open.. dan heb je nooit last van die stomme kreukel 😛

  Nog even een budget tip: Essence heeft een fijne eye-liner met ook zo’n dun en smal kwaste, kost maar iets van 1,29!

  • Serena
   Auteur
   9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

   Die van Essence is wel nice & budget, maar alsnog is de UD veel fijner! Maar ja, ook wel een stukkie duurder natuurlijk. Ik zweer bij UD. Het feit dat ie waterproof is zorgt er ook nog eens voor dat het niet gaat vlekken. Iets wat je al wel snel krijgt met hooded eyes.

 14. Vera
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Oh hier heb ik wat aan! Ik heb dat zelf echt heel erg, ook al ben in een blanda in hart en nieren… Ben nu al bang dat ik, als ik 50 ben of zo, wel een ooglift móet!
  Ben stiekem wel een beetje jaloers op mensen met van die grote oogleden (Adele! Omg..), maar je doet er niks aan 🙂

 15. Claudia
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Hier ben ik blij mee!!! Ik heb namelijk hetzelfde probleem, maar wil ook heel graag de winged look.
  Bedankt voor de tips!
  Nu moet het bij mij zeker gaan lukken!

 16. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Wat een handig artikel. Zelf heb ik geen hooded eyes.

 17. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Goed uitgelegd eigenlijk ook best goed voor mensen die geen hooded eyes hebben om wat tips uit te pikken 🙂

 18. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Fijne tip! Ik maak vaak een te dikke eyeliner en dan zie je inderdaad ook alleen nog maar eyeliner, dus dat vind ik nooit zo mooi. Fijn dat ik nu weet hoe je een dunner lijntje kan zetten. Heel duidelijk uitgelegd!

 19. CherYl
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Same prob here! Ik hou een wattenstaafje bij de hand en haal eigelijk altijd het bovenste randje weg zeg maar zodat ie strak en dun is

 20. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Ik noem mijn hooded eyes altijd liefkozend mijn “bovenwalletjes”, haha! Erg handig artikel voor mijn persoonlijk dus.

 21. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Wat een handig artikel, je legt alles erg goed uit en de foto’s erbij zijn heel handig!

 22. Mandy
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Goede tips! Ik heb ook Hooded eyes (blond haar en lichte ogen, een familietrekje) en helaas kan ik ook geen lekkere vette retro wing zetten 🙁
  Maar deze tips zijn erg fijn en ik doe ook altijd een iets fijnere wing, werk super! =)

 23. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  wat een fijne tips! Ik maak(te) ook vrij vaak de fout dat ik de eyeliner veel te dik aanzet(te) en dan blijft er inderdaad niks meer van je oogschaduw over, dus thanks voor de tips. Echt heel handig & mooie duidelijke foto’s!

 24. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Heb er zelf geen last van maar when gravity kicks in, zal je tip zeker van pas komen !

 25. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Kijk das nou leuk 🙂 Ik heb ook van die heerlijke ogen. Goede tip thnx

 26. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Super handig artikel! Ook al heb ik geen last van hooded eyes. 🙂

 27. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Handig artikel. Ben blij dat ik hem nog niet nodig heb, maar zal het zeker onthouden moet het ooit zover zijn.

 28. Anne
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Ik ben fan van de stiftliner van Maybelline. Daarmee kan ik (na wat oefening) nu een super dun lijntje zetten. Ik heb best erge hooded eyes, als ik recht vooruit kijk, lijkt het net of ik een mono-lid heb, maar tis dus niet zo. Ik kan ze dus niet opmaken zoals bij een mono-lid, want als ik naar beneden kijk, ziet dat er weer super vreemd uit 😛
  Wel is het soms best handig om hooded eyes te hebben. Je kan extreme ooglooks bijv gewoon overdag dragen zonder dat het zo bam-in-your-face is 😀

  Heb je misschien een link van het artikel met die blauwe ooglook van foto blue_23, Serena? Vind hem erg mooi!

 29. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Handig! Ik heb dit ook, super irritant vind ik het 😛

 30. Charlotte
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Ik vind het ook altijd zo moeilijk om een mooie wing te maken met mijn hooded eyes! Heel goed artikel!

 31. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Die blauwe look is echt supermooi! Welke liner heb je daarvoor gebruikt?

  • Serena
   Auteur
   9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

   Urban Decay, maar dan de donkerblauwe.

 32. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Handig! Ik ben er niet zo goed in, maar denk dat ik wat meer moet oefenen..

 33. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Erg handig artikel! Ik heb zelf ook last van hooded eyes, vooral als ik erg vermoeid ben. Dan kan ik er ook echt helemaal gefrustreerd door raken als mijn eyeliner opeens verdwenen is haha!

 34. Brenda
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Het kleinste, fijnste kwastje wat ik heb, kocht ik bij een hobbywinkel, bv Pippoos! Voor 1 of 2 euro heb je hele fijne kwastjes, maat 00 of 01.

 35. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Goeie tips! Ik heb namelijk ook zulke ogen, heel irritant 🙁 Maar ik heb ‘t van mijn mama ge-erft want die heeft ‘t ook!

 36. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Heel erg bedankt voor dit artikel! <3

  Liefs, Mariette

 37. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Mijn moeder heeft ze, dus ik zit al een tijdje te wachten tot mijn oogleden ook gaan hangen. Bedankt voor de handige tips!

 38. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Goede tips, en de Urban decay eyeliner is inderdaad super fijn 🙂

 39. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Handige tips! Eyeliner opdoen is inderdaad makkelijker met een dunner kwastje, zo maak je minder snel foutjes. Ik heb bij IMATS in Londen een heel dun kwastje gekocht van Crown Brush, echt ideaal.

 40. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Bedankt voor de tips 🙂 Ben nog steeds aan het klungelen met het aanbrengen van eyeliner en aan deze tips heb ik zeker wat!

 41. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Wat een handige blogpost. Ik heb er zelf gelukkig geen last van, maar ideaal voor dames die er wel last van hebben;D

 42. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Handig artikel, hier zullen veel meiden vast iets aan hebben! Bubzbeauty maakt haar eyeliner ook altijd zoals op de laatste foto’s, met het hele subtiele uiteinde. Dat staat ook heel mooi, vind ik!

 43. Caroline
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Hema heeft ook mooie dunne eyelinerkwastjes, misschien een tip voor budget variant!

 44. KTLN
  9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Is de titel niet een beetje gek..? 😀 wel héél handig artikel! xx

 45. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Wat een goede tips!! Ik ben er nog steeds niet achter of ik zelf nou hooded eyes heb of niet 😛 Soms denk ik van wel.. soms denk ik van niet.. haha

 46. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Erg fijn artikel , al heb ik geen hooded eyes. Moet de titel trouwens niet How to: Eyeliner voor hooded eyes? Ipv winged eyes?

 47. 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

  Yes wat handig! Ik heb extreme hooded eyes, maar dan vooral bij 1 oog. Helemáál raar, haha! Ik ga het binnenkort toch maar eens proberen!

  • 9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

   Dat heb ik ook! En vooral als ik net uit bed kom, echt een gek gezicht..

  • Layla
   9 mei 2012 / woensdag, 9 mei 2012

   Dat heb ik ook. M’n rechteroog is hooded, de linker (bijna) niet. Eyeliner accentueert de scheve boel alleen maar, dus bij mij is het totaal geen succes.
   Misschien dat ik het binnenkort nog eens probeer, maar ik schat het resultaat somber in.

   • 10 mei 2012 / donderdag, 10 mei 2012

    Precies hetzelfde hier! Door een operatie aan m’n oog heb ik aan een kant een hangend ooglid en de andere kant niet, probeer van alles met make up om het te verbergen, maar als je dan je ogen dicht doet ziet het er juist weer heel gek uit.. :/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *