Het grote mama artikel

Wanneer je de mooie leeftijd van 30 jaar bereikt zal je merken dat er om je heen een soort van babyboom ontstaat. De ene na de andere vriendin wordt zwanger. Bij mij valt het nog mee, alleen mijn nichtje Hester en vriendin Nena zijn moeder geworden. En ik vind het allemaal prachtig.

Ik had dit nooit van mezelf gedacht, maar ik merk dat ik het oprecht interessant vind om Nena en Hester te horen praten over flesjes, kolfapparaten, kinderwagens, boxen en alles wat erbij komt kijken als je een kindje verwacht. Het is een hele nieuwe wereld die er voor me opengaat, een wereld waar ik ook ooit zelf aan zou moeten geloven en die ook steeds dichterbij komt voor mij. Ik heb absoluut een kinderwens, maar voorlopig wil en kan ik er nog niet aan beginnen. Tot die tijd vermaak ik me prima met de kinderen van mijn vriendinnen!

noah sarah lorenaHet leek me leuk om Nena en Hester een Mama artikel te laten schrijven. Omdat ik vast niet de enige ben die het interessant vind en omdat ik weet dat er zich een aantal mooie mama’s (to be) bevinden onder mijn lezeressen die wellicht nog wat tips kunnen gebruiken (of graag zelf willen delen). En echt, geloof me, ook als je geen moeder bent is dit een heel leuk artikel om te lezen! Hieronder geef ik het woord aan Hester en Nena.

hester lorena noahnena en sarahAangezien wij allebei nog niet zo lang geleden moeder zijn geworden willen wij graag wat van onze tips en ‘musthaves’ met je delen. Dit zijn dingen die wij, Hester (nichtje van Serena en moeder van Noah en Lorena) en Nena (beste vriendin van Serena en moeder van Sarah) erg handig vonden tijdens de zwangerschap, kraamtijd en de maanden erna. Maar ook voor niet-moeders is dit een handig artikel. Want, wat niet is kan nog komen en bovendien geeft dit artikel je wellicht leuke inspiratie voor kraamcadeau’s.

Borst- en kunstvoeding

Ik (Nena) wilde heel graag borstvoeding geven. Ik weet dat het niet bij iedereen ‘zomaar’ lukt en dat het, vooral in het begin, erg pijnlijk kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan stuwing (opgezwollen borsten waarvan je bijvoorbeeld verhoging kunt krijgen) of tepelkloven (ja, dat klinkt net zo pijnlijk als het is). Maar ik wilde het in ieder geval proberen, want het geven van borstvoeding heeft in mijn ogen erg veel voordelen. Moedermelk bevat namelijk belangrijke afweerstoffen die je kindje beschermen tegen ziektes, infecties en allergieën. Het heeft daarbij altijd meteen de juiste temperatuur en je hebt het altijd bij de hand. ‘s Nachts hoef je je bed niet uit om een flesje klaar te maken, gewoon een kwestie van even aanleggen en klaar. Een nadeel is dan wel weer dat je als moeder altijd degene bent die “aan de beurt is” bij een voeding, maar ik had het er graag voor over en vind het geven van borstvoeding het mooiste dat er is! Het is echt een fijn en intiem momentje met je kleintje. En Sarah viel na een voeding altijd lekker op mijn borst in slaap.

borstvoedingIk was dan ook dolblij dat de borstvoeding na een pijnlijke eerste week zo goed op gang kwam, dat ik Sarah al snel volledig zelf kon voeden. Ik had 2 dagen last van stuwing, maar het was te doen. En de tepelkloven genazen ook netjes na een paar dagen en bleven weg! Nu komt mijn eerste tip die ik graag met jullie wil delen: koop pas een borstkolf wanneer je zeker weet dat je borstvoeding lukt en dat je dit wilt blijven geven. Niet eerder! Het is namelijk hartstikke zonde als je tijdens je zwangerschap honderden euro’s hebt uitgegeven aan kolfspullen terwijl je niet eens zeker weet of je het gaat gebruiken.

 

MedelaMijn advies, als je een borstkolf wilt aanschaffen en je wilt hem ook na je verlof blijven gebruiken, investeer dan in een nieuwe kolf. Bij een tweedehands kolfapparaat weet je niet hoe lang hij daadwerkelijk gebruikt is en zo’n motortje heeft slechts een beperkte levensduur.

Ik wilde graag een kolf van Medela. Dit merk gebruiken ze vaak vanuit het ziekenhuis, dus daar was ik al mee bekend, en hij is lekker compact. Je sjouwt je als vrouw al snel een breuk (en als moeder al helemaal!), dus ik ging voor de Medela freestyle. Ik bestelde hem tijdens de Mama Mazzeldagen van Prenatal met flinke korting, dus dit is zeker de moeite waard om even in de gaten te houden. Op bovenstaande foto zie je wat er allemaal bijzit. Het is een klein apparaatje die je ook nog eens draadloos kunt gebruiken. Ik heb uiteindelijk 6 maanden volledig borstvoeding gegeven. Toen vond ik het wel mooi geweest (en Sarah ook!). Ze kreeg tandjes en werd wat minder geduldig, dus ik ben gaan afbouwen en steeds meer voedingen gaan vervangen voor kunstvoeding.

Ik (Hester) wilde ook graag borstvoeding geven, maar het is uiteindelijk beide keren niet goed gelukt. Mijn altijd vrolijke, naar de hemel kijkende, tepels waren na twee dagen getransformeerd in twee bloederige knoppen (ook wel tepelkloven genoemd). Tijdens iedere voeding voelde het alsof ze er werden afgedraaid en al huilend zat ik de minuten af te tellen.

Dus toen ben ik flesvoeding gaan geven en nadat mijn tepels weer een beetje fatsoenlijk waren, ben ik gaan kolven. Dit heb ik zes weken gedaan en toen vond ik het wel welletjes. Ik merk soms dat ik me er bijna voor wil verontschuldigen en geef mezelf dan een denkbeeldige klap in mijn gezicht. Ik heb het geprobeerd, het liep niet, daarna groeiden Noah en Lorena beiden als kool op de flesvoeding en leefden mijn tepels en ik weer lang en gelukkig.

Hester collage1Mocht het bij jou ook niet vlekkeloos gaan of wil je voorbereid zijn op het ergste, dan heb ik aan de volgende tepeltoppers heel veel verzachting gehad:

 • Purelan tepelcrème van Medela. Bestaat uit 100% lanoline en bevat verder geen kunstmatige toevoegingen of conserveringsmiddelen en hoeft dus niet te worden verwijderd vóór de borstvoeding.
 • Mother mates, hydrogel pads. Dit zijn doorzichtige wondverbanden die je in de koelkast kan leggen en daarna op je tepels ter verkoeling, en ze versnellen het herstel van de huid.
 • Een soort beschermhoes voor je tepel, die je draagt tijdens het geven van de borstvoeding.

Mijn musthaves bij het geven van flesvoeding zijn de volgende:

 • Een melkpoeder toren of container: zo handig wanneer niet met een groot pak voeding wilt sjouwen als je de deur uitgaat. Je doet in elk bakje het aantal scheppen melkpoeder dat nodig is voor een voeding en draait de bakjes op elkaar als een torentje. Bij de container is de binnenkant verdeeld in 3 of 4 vakken.collage melkpoedercontainers
 • Een isolerende flessentas of een kleine thermoskan waarmee je het water voor de voeding warm houdt.
 • Een magnetronsterilisator. Bij Noah heb ik heel old-skool iedere dag flessen en spenen uit staan koken. Die tijd had ik achteraf gezien gewoon kunnen spenderen aan het kijken van series op Netflix, want je hebt dus ook zoiets als een magnetronsterilisator. Hier doe je een laagje water in, vervolgens je flessen en spenen, je zet het in de magnetron en *ping* klaar ben je.

De wipstoel

Er zijn heel veel verschillende wippertjes van verschillende merken. Ik (Nena) heb er veel uitgeprobeerd, van Chicco, Bambino, Topmark, Koelstra, noem het maar op! Sarah gleed in veel van deze wippertjes helemaal onderuit! Ze zat helemaal niet comfortabel en de meeste wipstoeltjes “wippen” niet eens fatsoenlijk. Ik besprak dit met een vriendin die me de fijne wippertjes van het merk BabyBjörn kon aanraden. En inderdaad, ze zit er heerlijk in en hij wipt ook nog eens goed. Daar gaat het tenslotte om bij een wipstoeltje!

PicMonkey CollageZoals je kunt zien heeft Sarah de grootste lol in haar BabyBjörn wippertje! We gebruiken hem dan ook overal voor. Je kunt hem op de grond zetten, maar ook op de bank of op de eettafel of zelfs in de badkamer. Je kindje vindt alles namelijk reuze interessant en zo kan je je kindje in de gaten houden terwijl je de nodige klusjes in huis doet! Ik was zó blij met mijn BabyBjörn dat ik er niet alleen thuis eentje heb, maar ik heb er ook eentje aangeschaft voor bij mijn schoonouders die twee dagen in de week oppassen. De BabyBjörn wipstoel kost ongeveer €135,00, maar ze zijn tweedehands ook goed verkrijgbaar. Zo heb ik de wipstoel voor bij mijn schoonouders voor 3 tientjes op de kop getikt! Ook handig, de bekleding kan in zijn geheel in de wasmachine, zodat je hem weer lekker schoon en fris kunt gebruiken.

BabyBjorn 2De BabyBjörn wipper kun je tot 13 kilo blijven gebruiken. Sarah is nu negen maanden oud en dan merk je wel dat ze er inmiddels een beetje “uitgegroeid” is. Qua gewicht zou ze er nog in mogen zitten, maar ze wilt liever rechter op zitten en bewegen, dus nu gebruiken we hem steeds minder tot niet. Maar tot aan de negen maanden hebben we er zeker heel veel plezier van gehad!

Een ‘na-de-bevalling-voor-jezelf’ pakket

Zo, dan ben je zwanger geweest, je bent bevallen en dan heb je (hopelijk) een gezonde baby in je armen.

Superfijn.

En na een paar dagen of weken bekijk je de boel eens even; er is een hoop flubberpudding ontstaan op de plek waar je buik ooit zat. Je borsten herken je ook niet meer terug en onder je ogen zijn hoogstwaarschijnlijk twee zwarte vegen ontstaan die je maar niet weg kan poetsen.

Met een beetje geluk heb je ook last van kraamtranen, een cadeautje van de natuur. Wat houdt dat in? De hele dag huilen om alles en om niks. Je vagina, punani, the holy grail, of hoe je het ook wilt noemen, heeft misschien wel hechtingen, doet zeer en verliest veel bloed.

Ja ja, we zijn hartstikke dankbaar, dat je zwanger hebt kunnen worden en een baby hebt gekregen en NEE,  je verwachtte ook niet dat je lijf na 3 maanden weer a-la-Doutzen zou zijn, maar laat mij nou even lekker zeiken.

Want juist voor deze momenten heb ik tijdens mijn zwangerschap een pakket samengesteld om het allemaal wat mooier, beter en fijner voor mezelf te maken!

In die van mij had ik het volgende gestopt;

 • Een corrigerend hemd. Ze zitten superstrak en houden de blubbers even in bedwang. Gewoon voor als je het weer even op zijn plaats wilt houden. Na de bevalling van Noah heb ik van Serena een Belly Bandit gekregen en deze met veel plezier gedragen. De Belly Bandit is een band die je strak om je buik draagt. Hier demonsteert ze hem:Hester collage2
 • Handcrème; nog nooit had ik zo vaak mijn handen gewassen als tijdens de kraamtijd en tussen mijn vingers kreeg ik gewoon wondjes zo droog was het, dus vandaar
 • Een goede concealer om de wallen weg te poetsen
 • Een Zara gift card om lekker van te shoppen, want dat maakt mij gelukkig
 • Een paar leuke tijdschriften... heeft dat nog uitleg nodig?
 • Leuke hipsters en shorts om al die dikke maandverbanden wat mee op te leuken (het bloedverlies na een bevalling kan wel tot zes weken aanhouden en je mag geen tampons dragen)
 • Kamillethee en een spuitflacon om te vullen met water. Hechtingen kunnen vooral bij het plassen HEEL VEEL pijn doen, maar door tijdens het plassen te spoelen met je waterflaconnetje wordt het iets draaglijker. In een teiltje (afgekoelde) kamillethee gaan zitten werkte bij mij ook verzachtend.
 • Een bon voor de schoonheidsspecialiste. Lekker een massage of een gezichtsbehandeling. Even tijd voor jezelf!
 • Vaginale balletjes om mijn bekkenbodem weer te trainen. Je bekkenbodem krijgt na een bevalling vaak een flinke dreun en om incontinentie, verzakkingen en slechte seks te voorkomen ben ik ze met behulp van de balletjes weer gaan trainen. Dit zijn ze:
  20150624135752

Een moederfiets

Ik (Nena) woon al mijn hele leven in Houten en deed voor de geboorte van Sarah zo’n beetje alles op de fiets. Nu Sarah 9 maanden oud is, en ze ook goed zelfstandig kan zitten, mag ze eindelijk mee op de fiets! Ik had van vriendinnen goede verhalen gehoord over de voordelen van een zogeheten moederfiets. Moederfietsen zijn best een investering, en ik vroeg me dan ook af wat het precieze verschil is tussen een moederfiets en een gewone fiets. Is het niet gewoon een marketingtrucje? Heeft het echt voordelen ten opzichte van een gewone fiets?

Gazelle Bloom 2Na wat research gedaan te hebben is mijn antwoord, ja, het heeft zeker voordelen. Moederfietsen zijn namelijk voorzien van  stuurblokkering en een stevige dubbele standaard. Dit is handig wanneer je je kindje in het zitje wilt plaatsen, zodat je stuur niet alle kanten op kan bewegen en je fiets stevig en stabiel staat. Ook is een moederfiets voorzien van een extra lage en brede instap en is er veel ruimte tussen het stuur en het zadel. Hierdoor kun je erg gemakkelijk opstappen, wegrijden en fietsen. Dit zijn eigenlijk de grote verschillen en waren voor mij doorslaggevend. Voordat ik er erg in had speurde ik het internet af op zoek naar een goede aanbieding!

Gazelle Bloom 3Mijn oog viel op de Gazelle Bloom. Gazelle is voor mij een vertrouwd merk en ik had er goede verhalen over gehoord van vriendinnen. Daarnaast, voor mij hét belangrijkste voordeel, de Gazelle Bloom is verkrijgbaar in framemaat 49. Uiteraard zijn er ook grotere framematen voor lange mensen, maar met mijn 1.62m ben ik natuurlijk niet erg groot. Ik vind het belangrijk om met mijn voeten bij de grond te kunnen komen, dus die kleine framemaat heb ik dan ook echt nodig. Gelukkig kunnen ook langere mensen gebruik maken van mijn fiets, want je kunt met een handige tool het zadel eenvoudig verstellen. Handig voor papa én voor de oppas.

In mijn zoektocht stuitte ik al snel op een aanbieding van fietsspeciaalzaak Ronald Schot. Bij aanschaf van een Gazelle Bloom ontvang je gratis het originele Gazelle/GMG Yepp accessoirepakket t.w.v. €250,00. Dit pakket bestaat uit een voor- en achterzitje van het merk Yepp en een Yepp windscherm in de originele Gazelle Bloom kleur. Ik wilde sowieso al kinderzitjes en een windscherm van het merk Yepp aanschaffen, dus deze deal was mooi meegenomen en wilde ik jullie niet onthouden!

Naast zitjes en een windscherm kun je de fiets met nog meer accessoires uitbreiden. Bij mij staan bijvoorbeeld nog fietstassen voor de boodschappen, een slaaprol voor als Sarah wilt slapen onderweg, een extra slot en een buggymee-beugel op mijn lijstje!

Gazelle Bloom 1Sarah en ik rijden inmiddels met heel veel plezier op onze moederfiets! Ik heb gekozen voor de ivoorwitte variant met mooie turquoise details. Lekker zomers en fris! De moederfiets bevalt me (of eigenlijk ons) ontzettend goed en blijkt nog meer voordelen te hebben dan ik had verwacht. Hij fietst heerlijk en stuurt niet lomp of zwaar!

Mocht je overwegen om een Gazelle Bloom aan te schaffen, dan zou ik zeker even een kijkje nemen op  www.ronaldschot.nl. Ik doe altijd uitgebreid internet research voordat ik iets groots aanschaf en deze site heeft voor zo ver ik weet de beste deal.

Hydrofiele doeken

Toen ik (Hester) het woord ‘hydrofiele doeken’ voor het eerst hoorde vond ik het helemaal niet zo relaxt klinken. Het klinkt meer als een vieze doek of een kapotte doek. Zo van ‘gadver, moet je die hydrofiele doek zien’. Maar ik ben bekeerd, ze zijn hartstikke handig. Hydrofiel betekent: wateraantrekkend, vochtopnemend of in water oplosbaar.

Hydrofiele doeken zijn doeken van 100% katoen. Ze zijn heel licht, dun, absorberen goed en zijn snel droog. Met deze doeken kun je makkelijk tussen al die vette babyplooitjes om de boel na een bad goed droog te maken.

Naast handdoek, kun je ze ook gebruiken als spuugdoek, of als beschermer tegen de zon, als onderlegger wanneer je je baby verschoont, als slabber en als dun dekentje voor wanneer het warm is. Ze zijn er in verschillende formaten, patronen en kleuren en je kunt ze wassen op 90 graden. En later, wanneer ze niet meer worden gebruikt voor babydoeleinden, gebruik je ze gewoon als poetsdoek.

Lorena1Deze foto is gemaakt door Noah, die zijn zusje Lorena liefdevol heeft toegedekt met een hydrofiele doek.

En tot slot…. nog meer handigheden

 • Een voetenzak voor in de Maxi-Cosi. De gordels van de Maxi-Cosi kunnen hier doorheen getrokken worden en je baby zit onderweg altijd lekker warm. Er bestaan ook slaapzakjes met een gat voor de gordels van een autostoeltje. Handig als je kleintje in de auto in slaap valt en thuis direct door naar bed gaat.
 • Sophie de giraffe, al 50 jaar de nummer 1 baby-speelgoed-musthave! Deze giraffe is al meerdere malen in de prijzen gevallen omdat het de zintuigen van je kindje prikkelt. Sophie voelt zacht aan, als huid, en heeft een ideale grip. Een perfect kraamcadeautje. Onze kinderen zijn er dol op. Een gegarandeerd succes!sophie
 • Een voedingskussen. Dit is een dikke, langwerpige rol die je om je heen slaat als je gaat voeden, zodat je extra comfortabel zit. Je kunt de rol ook als stoeltje vouwen zodat je je baby erin kunt leggen, en het is je allergrootste vriend tijdens de (slapeloze) zwangerschapsnachten.
 • Een ‘Dooky’ is een doek die je aan de kap van de kinderwagen bevestigt. Met klittenband rol je het doek op als een soort gordijntje waarmee je je kindje dus goed uit de zon of wind kunt houden.Dooky
 • Overslagrompers, vooral wanneer ze nog heel klein zijn. Dit zijn rompertjes die je niet over het hoofdje hoeft te trekken. Je bespaart jezelf zo een hoop aankleedgefrut!overslagromper
 • Heeft je kindje veel zuigbehoefte? Dan heeft hij of zij waarschijnlijk ook de behoefte aan een speen. En gooien ze die speen steeds weer op de grond of uit de wagen? Dan biedt een spenenkoord uitkomst. Voor onze kleintjes onmisbaar!speen en spenenkoord

Er zijn natuurlijk heel veel musthaves, tips en adviezen, maar laten we niet vergeten wat echt belangrijk is;

Een baby wil vooral veel liefde en geborgenheid en als kersverse moeder is een gezond herstel heel belangrijk. Probeer je rust te pakken, eis niet teveel van jezelf, vraag steun wanneer je het nodig hebt en knuffel veel, heel veel, want het is het grootste supercliché, maar ze worden zo snel groot…

Om heel eerlijk te zijn konden we bijna niet ophouden met het geven van tips. Er is nog zo veel te vertellen, maar we zitten inmiddels op bijna 3000 woorden dus het is nu echt tijd om er een einde aan te breien. Mocht je vragen hebben of meer willen weten over een bepaald onderwerp, stel deze dan gerust in de comments. We vinden het leuk om jullie te helpen!

Veel liefs,

Neen & Hes

Hester & Nena

Volg:

84 Reacties

 1. Amanda
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Ik ben 6 weken geleden mama geworden en t is echt het mooiste wat me ooit is overkomen. Had ook enorme pijn bij het geven van borstvoeding.
  Ik had melkblaren op mijn tepels. Zo erg dat ik ermee wilde stoppen. Gelukkig heb ik een lactatiekundige ingeschakeld. Ze komt gewoon aan huis, vaak dezelfde of volgende dag al, kijkt met je mee en geeft je tips, helpt met aanleggen. Na 2 dagen waren de blaren verdwenen! Ben nu zo blij dat ik heb doorgezet.

  Verder nog een aantal tips die ik zelf nergens had gelezen.
  -Huur een toiletbrilverhoger bij de thuiszorgwinkel. Het scheelt enorm dat je niet zo ‘diep’ hoeft te zitten als je hechtingen hebt bij je vayee of vd keizersnee.
  -Eet iedere dag pruimen rond het einde van je zwangerschap en meteen na de bevalling. Je ontlasting blijft na de bevalling meestal een paar dagen uit en geloof me het is scary as hell om de eerste lozing te doen wanneer je hechtingen ed hebt. Het werkte bij mij ‘supersmooth’ as you know what i mean…
  -Je wordt echt bedolven onder de keuzemogelijkheden qua flessen. Ik maakte me zorgen dat de speen vd fles echt een andere drinktechniek vd baby vereist. En aangezien ik net was genezen vd melkblaren wilde ik niet dat mijn baby de borsttechniek door elkaar haalt met de flestechniek.
  Wat ik niet wist, en daar ben ik sinds vandaag via de lactatiekundige pas achter. Dat je van Medela een flesje genaamd calma hebt die de borst ‘nabootst’. De baby krijgt net zoals aan de borst pas melk na het aanzuigen. En kan dus tussendoor een pauze nemen. Dit hebben de andere flesjes niet, daar komt het gewoon uitstromen waardoor de baby zegmaar geen pauze kan nemen en als t ware een beetje ‘verdrinkt’ vd melk.
  -Koop een goede voedingsbh, ik had ze gewoon bij de hm besteld maar kreeg enorm last vd beugels, (kreeg harde plekken)toen ik eenmaal melk ging ‘produceren’, ja af en toe voel je je net een koe. Mijn borsten hebben ook nog nooit zoveel daglicht gezien. Anyhoe, ik heb nu gelwire bh’s van Carriwell, zit zoveel beter! Wel duurder, maarja je meisjes zijn het waard!

  Als laatst nog een aantal na bevalling meest opmerkelijke feiten.(Als in van mij), herkenbaar?
  -Was je een beetje preuts? Alle preutsheid is compleet verdwenen. Wil je even naar de vayee kijken? Jahoor, en wat heb jij van’t weekend gedaan?…
  -Mijn ‘sexy’look bestaat tegenwoordig uit knot, bh, onderbroek. (Ik weet dat bovenstaande onomstotelijk is maar doe aub niet zo de deur open als je pakketje wordt bezorgd… )

  Ik denk dat ik maar ga stoppen want dit is echt de meest lange comment ooit, sorry sorry sorry maar ik kan hier wel een boek over schrijven.

  O, en even een vraag. Hoe verander je je foto? Om 1 of andere reden krijg ik steeds hondjes, erg schattig maar waar komt het vandaan??

 2. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wauw, zo herkenbaar allemaal! Erg leuk om te lezen zelfs nu mijn dochter 1 is.

  Mocht iemand nog een vrijwel nieuwe kolf nodig hebben. Ik heb er 1 staan. Amper gebruikt omdat borstvoeding echt niet wilde. Voor meer info, stuur me een bericht via mijn blog.

 3. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wauh dit artikel komt voor mij op het juiste moment! Nog 6 maandjes te gaan… Eigelijk wist ik heel veel dingen nog niet (bloos). Erg handige tips dus! 😀

 4. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Handig en leuk artikel voor kersverse moeders! Of mama’s to be. Mijn dochter is nu. 2,5 en heb eigenlijk nooit iets van deze tips toegepast behalve de hydrofiele doeken geniaal zijn deze. Voor mijn dochter heb ik nooit een wipstoel gehad, ik zette haar in de maxicosi en dan schommelde ze zichzelf in slaap ( wel altijd met iets zachts erom heem mocht ze te hard gaan maar t ging altijd goed en ik hield dat ding met mijn voet tegen zodat ze niet naar achter kon klappen).

 5. J.
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Leuk en handig artikel! Ik ben net geweest voor een echo, ik ben nu bijna 7 weken zwanger dus dit artikel komt als geroepen haha! Alleen moet ik nu ook eerlijk bekennen dat ik ook wel een beetje bang aan het worden ben …de pijnen etc. Oef :P!

 6. M
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een heerlijk artikel. Mijn man en ik proberen sinds twee maanden zwanger te worden. Ik ga dit artikel meteen opslaan voor als het ons, hopelijk binnen afzienbare tijd, ook gegeven is!

 7. Ann
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Ugh, beautylab altijd met haar/zijn(?) geweldige artikels! Al heb ik niks met baby’s en wil ik nooit een moeder worden, wat een goed artikel 😀

 8. Femmie
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Zonde om te lezen van het stoppen met borstvoeding door kloven 🙁
  Het kan zijn dat het ligt aan verkeerd aanleggen of gewoon een andere houding proberen…
  Wel leuk artikel!! 🙂

 9. k.
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een leuk en fijn artikel! Ik ben nu 6 maanden zwanger van ons eerste kindje en heb heel veel aan jullie tips. Er staan al wat items op mijn shoppinglist…en het probleem waarvoor de kamillethee bedoeld is, was nog helemaal niet in me op gekomen. 🙂

  Vooral de tip over de borstkolf is super, ik wilde deze namelijk alvast gaan kopen, maar besef nu dat dit heel erg zonde is als het niet lukt.

  Ik zou al jullie andere tips ook heel graag te weten komen, misschien binnenkort een deel 2?

  • 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

   je kunt een kolf ook huren aan het begin, vraag maar aan kraamhulp 🙂

 10. Marijke
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Twee prachtige mama’s, drie prachtige kindjes! Geniet van ze!

  Ik ben zelf mama van twee zoons, 3 en 1. Kan ook niet zonder de mamafiets! De mama’s die zeggen dat ze zonder kunnen, ben ik wel benieuwd of ze dan zitjes op een gewone fiets hebben gedaan, of dat ze gewoon niet fietsen met de kleintjes.

  Ik tuf overal heen met die twee moppies. Hoppekee, naar de supermarkt. Kleinste overhevelen in een winkelwagen, grootste loopt mee. Ideaal.

  Verder wil ik als tip nog geven: een draagdoek. Je kan niet altijd een grote wandelwagen mee, en in die doek kunnen ze heerlijk tegen je aan slapen. Heb hem pas nog gebruikt voor mijn kleine, alhoewel hij nou wel erg zwaar wordt. Gelukkig hoefde ik toen niet veel te lopen.

  Veel succes voor alle bijna mama’s hier, ik zie er veel tussen zitten!

 11. Teresa
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Leuk artikel, heel herkenbaar allemaal en leuke tips.
  Zelf heb ik een dochter van 2,5 jaar en een knul van 2,5 week! Wel besloten het hele zwanger en beval gedoe niet meer te doen, helemaal gelukkig met mijn prachtgezin!

 12. angie31
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een leuk, en herkenbaar,artikel.
  Ik heb zelf 2 dochters en weet alles van tepelkloven, haha verschrikkelijk. Maar toch 2x een jaar borstvoeding gegeven. Een wippertje en een speciale mama fiets heb ik nooit gehad. Gaat zonder ook prima. Maar kan me voorstellen dat het handig kan zijn. Superleuk artikel!

 13. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een leuk en lekker uitgebreid artikel!! Ik ben nog lang niet aan kinderen toe, maar nu weet ik er toch weer wat meer vanaf! En als orthopedagoog in spe ben ik heel blij dar jullie toch ook nog even noemen dat je kindje veel liefde nodig heeft.
  En als jullie nog zoveel meer tips hebben, waarom geen deel 2?

 14. Inge
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Mooi artikel dames!!! ga ik bewaren voor als ik ooit kinderen krijg.. voorlopig moet ik heel eerlijk bekennen dat mijn maag wel omdraaide van sommige dingen (tepelkloven, 6 weken lang bloeden, uitgelubberde vagina, hechtingen..)
  het hoort er allemaal vast bij, maar mij voorlopig niet gezien.
  Heb sowieso geen vriend dus wordt het lastig + geen drang.

 15. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Heel leuk om te lezen dames. Ik ben nu 11 weken zwanger en helaas nog erg ziek, maar ik heb er vertrouwen in dat dit tijdelijk is en ik kan en mag gaan genieten. Ik ben ook zo benieuwd naar de kleine hihi, lekker tutten en knuffelen. Can’t wait! X

 16. Lotte
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Super handig artikel!
  Dan heb ik nog een vraag; ik ben inmiddels bijna 8 maanden zwanger, maar heb nog steeds geen goede kinderwagen kunnen vinden, dus wat vonden jullie een prettige kinderwagen? Ik hou namelijk heel veel van wandelen in de natuur en wil dit mijn kindje ook meegeven, maar dan moet hij/zij wel comfortabel kunnen liggen 🙂

  • Nena
   Auteur
   30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

   Hi Lotte,
   Ik vind de Cameleon 3 van Bugaboo heel fijn. Ik ben zelf 1.62 en vind het fijn dat je de duwstang vrij laag kunt zetten. Mijn vriend is weer vrij lang en loopt er ook comfortabel achter als je de duwstang weer hoger zet. Ook heeft deze Bugaboo een vrij grote “bak” onder de kinderwagen, waardoor je nog redelijk wat spulletjes kwijt kunt als je bijvoorbeeld boodschappen wilt doen. Oh en ik vind de rem op de Bugaboo (een hendeltje aan de stang) erg makkelijk! En hij heeft stevige luchtbandjes, wat erg comfortabel rijdt.

   Ik heb me laten vertellen door vriendinnen, dat wanneer je allebei wat langer bent de Joolz een hele prettige kinderwagen is. De hoogte van de wagenbak (waar je kindje in ligt) is volgens mij iets hoger wat fijn is wanneer je je kindje wilt neerleggen of oppakken.

   Verder is het denk ik ook een kwestie van smaak. Als je het design van de Stokke kinderwagen bijvoorbeeld prachtig vindt, dan kan dat ook doorslaggevend zijn!

   Mijn tip: Ga gewoon naar een baby-winkel met een ruime keuze aan kinderwagens en loop er even een rondje mee door de winkel! Dat is niet gek, dat doen ze allemaal en kan heel doorslaggevend zijn!

 17. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Zeer interessant om te lezen, ook al heb ik die leeftijd nog niet bereikt 🙂

 18. Sanne
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Haha, ik moest even hardop lachen om die hydrofiele doek. Leuke tips voor de toekomstige mama’s.

 19. Patricia
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een superfijn en leuk artikel! Ik ben nu bijna 27 weken zwanger van ons eerste kindje en er is zóveel te koop! Fijn om hier wat ‘must-haves’ te lezen 🙂 Thanks!

 20. Sanne
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een leuk en handig artikel! Ben zelf (nog) niet zwanger, maar mocht het zover zijn dan zoek ik dit artikel zeker weer eens op!

 21. Ingrid
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  echt een heel leuk artikel!! Ik ben 2 maanden geleden bevallen van mijn eerste dochter, en ik herken veel in dit artikel. Echt leuk om te lezen!

  • Nena
   Auteur
   30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

   Gefeliciteerd met je dochter Ingrid!

 22. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Ik kan niet wachten! Het enige probleem is dat ik geen vriend heb en de nodige stabiele factoren als een huis, vast inkomen etc. ook missen. Soms grap ik weleens dat mijn soulmate niet down “there” afgeschoten is…
  Voor nu focus ik me lekker op mijzelf en koop ik af en toe stiekem iets leuks, bijvoorbeeld bij Primark, wat vervolgens als een heuze crime wordt verstopt.

 23. Elianne
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een handig artikel en awhh wat een cutie baby’s.. Maar een bevalling voor mij? Echt niet, ik geloof niks van het riedeltje; zodra het in je armen ligt bent je alles vergeten. What? Nog geen vijf minuten geleden lag je alles bij elkaar te schreeuwen.. Daarmee wil ik niet zeggen dat elke zwangere vrouw schreeuwt tijdens haar bevalling ;). Ik weet niet of ik wel kinderen wil (mocht het mij gegund zijn uiteraard), de bevalling, dikke buik, hmm nee ik moet er nog niet aandenken.

  • Nena
   Auteur
   30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

   Haha, een paar jaar geleden dacht ik er ook nog zo over ;). Maar het cliché dat je na je bevalling het ergste weer vergeet was bij mij echt waar! Prachtig wanneer je je kleintje voor het eerst in je armen mag sluiten!

   • 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

    yup, het is echt waar! ik ben het ook vergeten!
    ik denk dat je lichaam dat expres doet, anders zou niemand een tweede nemen 😀

    • Kim
     30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

     Ja, het klopt echt. 🙂 Ik ben bijna 16 maanden geleden bevallen van mijn dochter en ik weet nog wel dat het pittig was (er was wat tegenslag tijdens de bevalling) maar de exacte pijn? Geen idee! Dat vergeet je echt. Foefje van moeder natuur inderdaad. Ik kijk ook helemaal niet negatief terug op mijn bevalling. Het moment dat je dat kleintje op je buik krijgt gelegd weet je dat het het waard was. Ik ben inmiddels alweer 6 maanden zwanger van ons tweede kindje, een jongetje.

     Hier is Sophie Le Giraffe ook grote favoriet, de bijtring ik geef hem ook bijna altijd als kraamcadeautje aan anderen.

     Als het lukt is borstvoeding geven inderdaad prachtig. Ik heb het bijna 10 maanden gedaan. Bij problemen kun je ook altijd een lactatiekundige laten komen, dat heb ik in het begin gedaan. Ik mag niet mopperen over mijn borstvoedingsperiode. Ik heb geen ontsteking of kloof gehad, ging helemaal van een leien dakje. Ik hoop dat dat straks weer zo is. Mijn tip als je borstvoeding wilt geven; ik heb vanaf zeven maanden zwangerschap elke dag een beetje melk met de hand (een druppel ongeveer) afgekolfd. Volgens de kraamhulp en lactatiekundige heeft dat zeker bijgedragen aan het goed op gang komen van de borstvoeding. 🙂

     • Stephanie
      30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

      Hihi ik denk dat elke mama de pijn grotendeels vergeet! Net als alle kwaaltjes tijdens het zwanger zijn.
      Ik riep tijdens de zwangerschap dit nooit meer en hetzelfde bij de bevalling. Nu kan ik bijna niet wachten tot onze eerste ouder is, ik weer menstrueer (ook zo’n dingetje van borstvoeding) en ik weer zwanger ben 😀

  • Didi
   30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

   Je kan tegenwoordig ook gewoon een ruggenprik of andere pijnstilling krijgen. Ik vond een ruggenprik (bij mijn eerste) ideaal en mijn bevallingen waren heel relaxed. Het helpt ook bij het hechten :). Bevallen zou ik zo nog 10 keer doen, de eerste 4-6 weken na de bevalling zijn pas zwaar.

  • lieke
   3 juli 2015 / vrijdag, 3 juli 2015

   Zo grappig jouw reactie,
   4.5 maand geleden dacht ik er ook zo over. 4.5 maand geleden bevallen van mijn eerste. De bevalling was echt een hel, ik heb zelfs geroepen dat ik dood wilde. Zodra de bevalling voorbij was kon ik mij de pijn niet meer herinneren, ik wist alleen nog dat het verschrikkelijk was maar het lijkt wel alsof het direct uit mijn geheugen is gewist. Na afloop vertelde ik iedereen dan ook lachend over de bevalling en hoe erg het was. Mensen dachten doordat ik er lachend over vertelde dat de pijn wel mee was gevallen. Bizarre ervaring dat ik zulke extreme pijn direct vergat en er geen trauma aan heb over gehouden heb. Tijdens de bevalling heb ik constant geschreeuwd en geroepen om een keizersnee en mijzelf geslagen omdat het te erg was en direct na afloop wist ik dat ik in de toekomst toch weer natuurlijk wil bevallen. Gek want kiespijn ect kan ik me wel herinneren maar pijn van de bevalling dus niet. Ik denk dat als men dat wel zou herinneren, bijna alle moeders een trauma zouden hebben en nooit meer kinderen zouden willen. Idd dus een trucje van moeder natuur.

   De overige klachten zoals nabloedingen ect zijn ook niet fijn, maar gaan voorbij. En ik had de mazzel dat ik niet ben ingeknipt of gescheurd en mijn buik na een week weer zo strak was als voor de zwangerschap.

   En de grootste mazzel heb ik natuurlijk met mijn mooiste liefste meisje

 24. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Hahaha ik moet zo hard lachen om sommige stukken tekst van Hes!!!

 25. Kimberley
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Thanks meiden! Helemaal leuk!!!
  Ik moet nog 4 weekjes tot onze 1e kleine wordt geboren: een meisje! Jeeeej! Het meeste heb ik al aan gedacht, maar zo’n ‘after-zwangerschaps-pakket’ ga ik nog eens even regelen! Vind dat ik dat wel verdiend heb hahaha. Zo eerst maar eens even een bezoekje aan de kapper brengen: pre-bevalling-cadeautje! ^_^

  Liefs!!!!

 26. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een geweldig artikel. Binnen twee maanden word ik voor het eerst mama en ik ben blij te lezen dat er ook vrouwen zijn die durven te zeggen dat het niet altij allemaal rozegeur en maneschijn is. Het lijkt steeds meer not done om te klagen over de lichamelijke kant van het verhaal, want je moet altijd maar blij en dankbaar zijn. Ik heb me al een groot deel van mijn zwangerschap rottig gevoeld, dus ik ben blij te lezen dat jullie dat normaal vinden. Tuurlijk kijk ik ongelooflijk hard uit naar mijn kleine baby, maar het neemt niet weg dat het toch een tol eist van je lichaam. Bedankt dus voor het artikel en het hart onder de riem! 🙂

 27. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Een paar dingen komen me nog vaag herkenbaar voor. Ben blij dat ik dit niet meer nodig heb want na het lezen van tepelkloven, uitgezakte bekkenbodems en kapotte vagina’s heb ik er niet veel zin meer in, haha. (uiteraard kende ik al deze verhalen, de dingen die ze je pas vertellen NADAT je zwanger bent geraakt :-O )

 28. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat onwijs leuk om te lezen! Ben niet zwanger en geen zwangere vriendinnen, maar ik kan enorm genieten van andermans moeder verhalen, haha 🙂 X

 29. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Handig artikel, ik moet nog 18 worden nu dus voorlopig laat ik de kinderen nog even voor wat het is maar ik denk wel dat veel vrouwen hier iets aan hebben!

 30. E
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Mijn vriend & ik hebben niet echt een kinderwens (sowieso de komende jaren niet) maar als ik dit artikel lees, schrikken een hoop dingen me echt af, maar als ik die suuuuuper schattige en wollige baby’s van jullie zie kan ik wel geloven dat je er heel erg veel voor terug krijgt! Ze zien er zo gelukkig en levendig uit!

 31. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een leuk artikel!! Zelf heb ik geen kinderen en weet niet of ik ze later wil, maar mijn beste vriendin heeft wel een kindje! Ik zal haar dit artikelen doorsturen! 🙂

 32. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Mijn schoonzusje is net bevallen. Zal haar even tippen voor dit artikel 🙂

 33. Petra
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Leuk om te lezen en zo herkenbaar. Ik heb ook huilend van de pijn zitten voeden. Tepels helemaal stuk. Maar volgens de verloskundige kwam het goed. En uiteindelijk heb ik allebei mijn dochters 9 maanden kunnen voeden! Een mamafiets vind ik echt de meest vreselijke fiets die er is haha. Geef mij maar een ouderwetse opoefiets. Geniet van jullie kindjes!

 34. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Oh de herkenning. Wist ik het toen maar van kamillethee en de tool voor down under hahaha.

  Ik vind het een leuk artikel geworden met gouden tips. Zelf heb ik een dochter van 7 en een zoon van 3, een keizersnede en een “natuurlijke bevalling” gehad en ben nu 32 jaar en ben van de hydrofiele doeken af.

  Enige misser is de moederfiets, ik heb een te breed stuur, te smalle banden en een peuter van 3 is best zwaar yet een goede work out 😉

  • Nena
   Auteur
   30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

   De Yepp Mini is voor de leeftijd 9 maanden tot 3 jaar. Dus vanaf drie jaar lijkt het me zeker vrij zwaar aan je stuur en zou ik hem lekker in een achterzitje zetten ;).

 35. Syl
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Hoewel ik zelf geen kinderwens heb, vond ik het artikel wel interessant voor eventuele kraamcadeaus voor vriendinnen.

 36. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Leuk artikel! Alles wat jullie opnoemen kan ik beamen. En dat van die vaginale balletjes…. Ja dat is een van die dingen die ze je niet vertellen over de zwangerschap. Wat een ellende haha! Dus zeker een goede tip voor de mama’s to be.
  – X Marloes

 37. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een leuk en handig artikel! Ik ben zelf nu nog niet aan kinderen toe, maar ik verwacht binnen een paar jaar wel.

 38. Sumeyra
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wauw wat een schatjes!!! Echt zin om ze op te pakken en helemaal plat te knuffelen. Heel handig artikel, maar de komende paar jaar ben ik niet van plan om mama te worden. Tot die tijd geniet ik lekker van mijn neefjes en nichtjes.

 39. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een leuk en uitgebreid artikel. Mijn zoontje is alweer 5 maar ik kan me de zwangerschap en kraamtijd nog levendig herinneren. Een mooie liefdevolle tijd net de nodige ongemakken 🙂

 40. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een geweldig artikel, echt heel leuk om te lezen! Jullie kindjes zijn echt schattig.
  Liefs, Iris

 41. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wauw, wat een leuk, mega lang artikel, met TE lieve en schattige foto’s! Supertof dat je Nena en Hester dit artikel hebt laten schrijven, ze delen echt nuttige dingen. (al ben ik nog láng niet aan moederen toe 🙂 ) En dat jij helemaal gelukkig wordt van die kindertjes kan ik me helemaal voorstellen. Ik kan ook niet wachten tot mijn zus gaat trouwen en kinderen krijgt, dan wordt ik een hele lieve tante 🙂 Leuk artikel!

 42. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een lief, leuk en handig artikel zeg. Ik zit ook bijna tegen de 30 aan en het is inderdaad zo dat iedereen om mij heen kinderen begint te krijgen. Ik kan echt wel wat met deze tips. Vooral dat strakke hemdje en de hydrofiele doekjes… maar die kende ik al wel, daar zweert iedereen bij volgens mij. xxx Lucinda

 43. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Super leuk om te lezen! Dit zijn absoluut tips die je normaal nergens leest. Ook al heb ik de komende vijf jaar (en waarschijnlijk nog wel langer) nog geen behoefte aan mini me, ik ga dit wel in mijn achterhoofd houden.

 44. 30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Bij mij in de omgeving raakt wel de één na de ander zwanger en ik krijg wekelijks de vraag wanneer ik nou eens aan kinderen begin..Zó irritant! Ik heb al 12 (!!) neefjes en nichtjes waar ik prima op kan passen en de leuke tante uit kan hangen dus ik vind het wel prima voor nu haha!

  • E
   30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

   Zo onbehoorlijk om zoiets te vragen. Voor het zelfde geldt heb je wel een hele grote kinderwens en lukt het om de een of andere reden niet. Sowieso, waar bemoeit men zich mee?

 45. Robin
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Super leuk ik wil meer ervan weten en lezen;)

 46. Marjolein
  30 juni 2015 / dinsdag, 30 juni 2015

  Wat een super leuk artikel! Zelf ben ik niet zwanger en heb ik ook nog geen kindje maar een vriendinnetje krijgt in november haar eerste kindje. Ik laat haar zeker dit artikel lezen. Handige tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *