Yes, het is officieel herfst en dat betekent tijd voor comfort food, warme smaken en gezellige toetjes. Dit herfsttoetje is één van mijn absolute favorieten: een trifle met stroopwafels, stoofpeertjes en mascarpone, op smaak gebracht met vanille en pumpkin pie spice (of speculaaskruiden).
Het is een romig, kruidig en typisch Nederlands najaarstoetje dat er fancy uitziet, maar super eenvoudig te maken is. Ideaal voor etentjes, feestdagen of gewoon als je jezelf wilt verwennen op een druilerige herfstdag.

Al deze smaken bij elkaar doen me echt aan het najaar denken. Het toetje is makkelijk te maken en snel klaar, maar ziet er wel prachtig uit! Perfect om te serveren als er gasten komen eten, of… om jezelf mee te verwennen.
Ingrediënten (4–6 personen)
-
1 pak verse roomboter stroopwafels
-
Mini-stroopwafeltjes (voor topping)
-
250 g mascarpone
-
250 ml verse slagroom
-
1 vanillestokje (of 1 tl vanille extract)
-
1 pot stoofpeertjes (of zelfgemaakte, nóg lekkerder!)
-
Pumpkin Spice kruiden of speculaaskruiden
Zo maak je deze herfsttrifle


1. Maak stroopwafelkruimels
Snijd de stroopwafels tot grove kruimels. Let er op dat je het niet te fijn maakt, de bite maakt de trifle juist lekker.



2. Klop de mascarpone-room
Klop de verse slagroom stijf (eventueel met suiker) en meng er de mascarpone doorheen met een vork, zodat het geheel nog lekker luchtig blijft. Snijd een vanillestokje open, schraap de merg eruit en meng dit als laatste door het mengsel heen.

TIP: in plaats van het leeg geschraapte vanillestokje weggooien, kun je deze ook in je pot met suiker bewaren. Na verloop van tijd zal de suiker de lekkere geur en smaak van vanille krijgen.


3. Bereid de stoofpeertjes
Laat de stoofpeertjes uitlekken en breng ze op smaak met pumpkin pie spice.

4. Bouw de trifle op
Gebruik glazen potjes of dessertglaasjes (± 200 ml is perfect).
Maak laagjes in deze volgorde:
-
Stroopwafelkruimels
-
Mascarpone room
-
Stoofpeertjes
- Mascarpone room
Herhaal tot het glas vol is en eindig met een een dun laagje mascarpone. Je zou ook nog dunnere laagjes mascarpone kunnen maken om het toetje minder machtig te maken. Garneer met stroopwafelkruimels en een mini-stroopwafeltje. Steek er voor de sier nog een wat groter stuk stroopwafel in, of een mini stroopwafeltje. Staat extra leuk!


Eet smakelijk! Dit toetje is niet al te zoet (tenzij je veel suiker door de slagroom hebt gedaan) en smaakt heerlijk naar de herfst!
Until next time,
Serena Verbon


Het was super lekker en makkelijk te maken
Kan die dag van te voren maken?
Ik heb het gisteren gemaakt met 200 ml slagroom + 200 gr mascarpone Lidl , 3 theelepeltjes suiker. Je kunt i.p.v vanillestokje een zakje vanillesuiker gebruiken.
Hoi. Leuk recept!
Hoe lang kan je het bewaren in een glazen potje?
Ik lust geen stoofpeertjes en stoofappeltjes wat moet ik dan nemen
Auteur
hi Anja,
misschien perziken of warme kersen?
Super leuk toetje om te maken en ergggg lekker. Heb deze gisteren gemaakt en iedereen thuis was er dol op. Volgende keer inderdaad zelf stoofpeertjes maken, zit toch meer smaak aan. En een lust voor het oog 🙂
De hoeveelheden bij mascarpone(lijkt op de foto een klein bakje) en slagroom 125 of 250 ml. ontbreken wat moet het zijn?
Als ik naar het bakje mascarpone kijk, is het maar een klein bakje. Dit is te koop bij de meeste supermarkten. Ergens, in één van de eerdere reacties, schrijft Serena dat de verhouding mascarpone / slagroom 50/50 is. Ik kan me niet anders voorstellen dat je maar een klein bakje (125ml) slagroom nog hebt. Als je echt twijfelt, koop dan een grotere hoeveelheid slagroom. Klop dit op. Is de verhouding 50/50 zoek, dan heb je teveel slagroom. Jammer dat Serena hier niet duidelijk over is. Aan de andere kant, probeer gewoon. Het recept lijkt leuk en beter teveel slagroom dan te weinig. Daar kan je ook nog andere leuke dingen mee doen…toch?
Ik hou van mooie dingen
ik hou van lekker hollands eten
Ik zou voor dit gerechtje zelf stoofpeerjes maken ipv uit een potje je huis gaat er ook nog eens lekker van ruiken als je ze zelf maakt.
Maar ik denk dat ik mijn man blij maak met dit gerechtje dus ga het zeker een keer maken.
Bedankt voor het recept
Ik heb ipv stroopwafels speculaasjes gebruikt.
Heerlijk
met bastonje koekjes ook lekker
Wij vonden er weinig smaak aan zitten
Ook al is het nu winter, dit heerlijke herfsttoetje lijkt me heerlijk!
Dit heerlijke toetje gemaakt voor een etentje met vrienden en smaakte heerlijk.
Alleen niet te ver van te voren maken anders worden de stroopwafeltjes te zacht.
Maar ondanks dit viel het toetje ‘in de smaak’ !
Ga dit zeker maken met de kerst want ook in Turkije kunnen we stroopwafels, slagroom en mascarpone krijgen. Wat ik mis in het recept: de verhouding tussen slagroom en mascarpone.
Kun je me dit laten weten?
Auteur
50/50
Lijkt heerlijk, en ik wil het met kerst proberen!
Ik lust alleen geen stoofperen, kan ik dat vervangen door iets????
Graag je reactie!
Auteur
Hi Anja, door gestoofde appeltjes!
Kersen in pot
Ik zou er zelfgemaakte stoofpeertjes voor gebruiken 🙂
Het lijkt mij een erg lekker toetje en ga deze dus binnenkort een keer maken!