Heerlijk herfsttoetje met stroopwafels en stoofpeertjes

Yes, het is officieel herfst en dat betekent tijd voor comfort food, warme smaken en gezellige toetjes. Dit herfsttoetje is één van mijn absolute favorieten: een trifle met stroopwafels, stoofpeertjes en mascarpone, op smaak gebracht met vanille en pumpkin pie spice (of speculaaskruiden).

Het is een romig, kruidig en typisch Nederlands najaarstoetje dat er fancy uitziet, maar super eenvoudig te maken is. Ideaal voor etentjes, feestdagen of gewoon als je jezelf wilt verwennen op een druilerige herfstdag.

toetje met stroopwafels12
Al deze smaken bij elkaar doen me echt aan het najaar denken. Het toetje is makkelijk te maken en snel klaar, maar ziet er wel prachtig uit! Perfect om te serveren als er gasten komen eten, of… om jezelf mee te verwennen.

toetje met stroopwafels01

Ingrediënten (4–6 personen)

  • 1 pak verse roomboter stroopwafels

  • Mini-stroopwafeltjes (voor topping)

  • 250 g mascarpone

  • 250 ml verse slagroom

  • 1 vanillestokje (of 1 tl vanille extract)

  • 1 pot stoofpeertjes (of zelfgemaakte, nóg lekkerder!)

  • Pumpkin Spice kruiden of speculaaskruiden

Zo maak je deze herfsttrifle

toetje met stroopwafels02toetje met stroopwafels13
1. Maak stroopwafelkruimels
Snijd de stroopwafels tot grove kruimels. Let er op dat je het niet te fijn maakt, de bite maakt de trifle juist lekker.

toetje met stroopwafels03toetje met stroopwafels04toetje met stroopwafels05
2. Klop de mascarpone-room

Klop de verse slagroom stijf (eventueel met suiker) en meng er de mascarpone doorheen met een vork, zodat het geheel nog lekker luchtig blijft. Snijd een vanillestokje open, schraap de merg eruit en meng dit als laatste door het mengsel heen.

toetje met stroopwafels06
TIP: in plaats van het leeg geschraapte vanillestokje weggooien, kun je deze ook in je pot met suiker bewaren. Na verloop van tijd zal de suiker de lekkere geur en smaak van vanille krijgen.

toetje met stroopwafels07toetje met stroopwafels08
3. Bereid de stoofpeertjes
Laat de stoofpeertjes uitlekken en breng ze op smaak met pumpkin pie spice.

toetje met stroopwafels10

4. Bouw de trifle op

Gebruik glazen potjes of dessertglaasjes (± 200 ml is perfect).
Maak laagjes in deze volgorde:

  1. Stroopwafelkruimels

  2. Mascarpone room

  3. Stoofpeertjes

  4. Mascarpone room

Herhaal tot het glas vol is en eindig met een een dun laagje mascarpone. Je zou ook nog dunnere laagjes mascarpone kunnen maken om het toetje minder machtig te maken. Garneer met stroopwafelkruimels en een mini-stroopwafeltje. Steek er voor de sier nog een wat groter stuk stroopwafel in, of een mini stroopwafeltje. Staat extra leuk!

toetje met stroopwafels11toetje met stroopwafels09
Eet smakelijk! Dit toetje is niet al te zoet (tenzij je veel suiker door de slagroom hebt gedaan) en smaakt heerlijk naar de herfst!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

83 Reacties

  1. 16 november 2025 / zondag, 16 november 2025

    Het was super lekker en makkelijk te maken

  2. marina
    19 november 2020 / donderdag, 19 november 2020

    Kan die dag van te voren maken?

  3. Jose
    27 september 2020 / zondag, 27 september 2020

    Ik heb het gisteren gemaakt met 200 ml slagroom + 200 gr mascarpone Lidl , 3 theelepeltjes suiker. Je kunt i.p.v vanillestokje een zakje vanillesuiker gebruiken.

  4. Lotte
    27 februari 2019 / woensdag, 27 februari 2019

    Hoi. Leuk recept!
    Hoe lang kan je het bewaren in een glazen potje?

  5. Anja
    20 november 2018 / dinsdag, 20 november 2018

    Ik lust geen stoofpeertjes en stoofappeltjes wat moet ik dan nemen

    • Serena
      Auteur
      20 november 2018 / dinsdag, 20 november 2018

      hi Anja,
      misschien perziken of warme kersen?

  6. Melanie
    31 augustus 2018 / vrijdag, 31 augustus 2018

    Super leuk toetje om te maken en ergggg lekker. Heb deze gisteren gemaakt en iedereen thuis was er dol op. Volgende keer inderdaad zelf stoofpeertjes maken, zit toch meer smaak aan. En een lust voor het oog 🙂

  7. Miriam
    17 maart 2018 / zaterdag, 17 maart 2018

    De hoeveelheden bij mascarpone(lijkt op de foto een klein bakje) en slagroom 125 of 250 ml. ontbreken wat moet het zijn?

    • mark
      4 augustus 2018 / zaterdag, 4 augustus 2018

      Als ik naar het bakje mascarpone kijk, is het maar een klein bakje. Dit is te koop bij de meeste supermarkten. Ergens, in één van de eerdere reacties, schrijft Serena dat de verhouding mascarpone / slagroom 50/50 is. Ik kan me niet anders voorstellen dat je maar een klein bakje (125ml) slagroom nog hebt. Als je echt twijfelt, koop dan een grotere hoeveelheid slagroom. Klop dit op. Is de verhouding 50/50 zoek, dan heb je teveel slagroom. Jammer dat Serena hier niet duidelijk over is. Aan de andere kant, probeer gewoon. Het recept lijkt leuk en beter teveel slagroom dan te weinig. Daar kan je ook nog andere leuke dingen mee doen…toch?

  8. 29 december 2017 / vrijdag, 29 december 2017

    Ik hou van mooie dingen
    ik hou van lekker hollands eten

  9. Bermerpap
    5 oktober 2017 / donderdag, 5 oktober 2017

    Ik zou voor dit gerechtje zelf stoofpeerjes maken ipv uit een potje je huis gaat er ook nog eens lekker van ruiken als je ze zelf maakt.
    Maar ik denk dat ik mijn man blij maak met dit gerechtje dus ga het zeker een keer maken.
    Bedankt voor het recept

  10. Hennie
    26 september 2017 / dinsdag, 26 september 2017

    Ik heb ipv stroopwafels speculaasjes gebruikt.
    Heerlijk

  11. Mariell
    4 februari 2017 / zaterdag, 4 februari 2017

    Wij vonden er weinig smaak aan zitten

  12. 21 januari 2017 / zaterdag, 21 januari 2017

    Ook al is het nu winter, dit heerlijke herfsttoetje lijkt me heerlijk!

  13. Marcel
    8 januari 2017 / zondag, 8 januari 2017

    Dit heerlijke toetje gemaakt voor een etentje met vrienden en smaakte heerlijk.
    Alleen niet te ver van te voren maken anders worden de stroopwafeltjes te zacht.
    Maar ondanks dit viel het toetje ‘in de smaak’ !

  14. Ineke
    23 december 2016 / vrijdag, 23 december 2016

    Ga dit zeker maken met de kerst want ook in Turkije kunnen we stroopwafels, slagroom en mascarpone krijgen. Wat ik mis in het recept: de verhouding tussen slagroom en mascarpone.
    Kun je me dit laten weten?

    • Serena
      Auteur
      20 november 2025 / donderdag, 20 november 2025

      50/50

  15. Anja
    14 december 2016 / woensdag, 14 december 2016

    Lijkt heerlijk, en ik wil het met kerst proberen!
    Ik lust alleen geen stoofperen, kan ik dat vervangen door iets????
    Graag je reactie!

    • Serena
      Auteur
      14 december 2016 / woensdag, 14 december 2016

      Hi Anja, door gestoofde appeltjes!

    • Jente
      31 januari 2020 / vrijdag, 31 januari 2020

      Kersen in pot

  16. Kitty
    21 oktober 2016 / vrijdag, 21 oktober 2016

    Ik zou er zelfgemaakte stoofpeertjes voor gebruiken 🙂

    Het lijkt mij een erg lekker toetje en ga deze dus binnenkort een keer maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beautylab.nl
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.