Heb jij een lippenbalsem verslaving?

Misschien heb je wel eens gelezen dat je verslaafd kunt raken aan lippenbalsem en ik heb vrij vaak de vraag gekregen of dit inderdaad mogelijk is of dat het een om fabeltje gaat. Het antwoord is heel simpel: ja, dat kan zeker. Maar hoe weet je of je verslaafd bent aan lippenbalsem? En waarom raken we er verslaafd aan? Welke ingrediënten maken het zo verslavend?

Voordat ik antwoord ga geven op deze vragen wil ik eerst uitleggen hoe onze lippen werken. Of nou ja, de celdeling van onze lippen. Omdat onze lippen er zo anders uitzien dan de rest van onze huid is het maar lastig voor te stellen, maar ook onze lippen zijn gewoon opgebouwd uit huidcellen.En net zoals bij de rest van onze huid hebben onze lippen een celcyclus van ongeveer 28 dagen. Dat wil zeggen dat de onderliggende cellen zich ontwikkelen en als ware ‘doorschuiven’ naar boven zodat de dode cellaag wordt vernieuwd. Dit is een doorlopend en natuurlijk proces wat steeds ongeveer 28 dagen in beslag neemt.

Onze lippen zijn wel vele malen dunner dan de rest van onze huid. Zo bestaat de huid van onze lippen uit 3 tot 5 cellagen terwijl de rest van onze huid er wel 16 kan hebben. Ook bevatten onze lippen geen zweetklieren. Hierdoor missen ze de natuurlijke laag van zweet en huidoliën die de huid glad en soepel houdt, waardoor lippen sneller uitdrogen en gevoeliger zijn voor temperatuurverschillen.

Wanneer je elke dag meerdere malen je lippen insmeert met lippenbalsem zorg je ervoor dat er continue een laag over de buitenste laag dode huidcellen wordt gelegd. Deze dode huidcellen kunnen nergens naartoe waardoor je in feite de natuurlijke celcyclus verlangzaamt en op den duur stillegt.

Stop je met het gebruik van lippenbalsem dan is het laagje ineens weg en moeten je lipcellen weer helemaal op gang komen waardoor het langer duurt dan gebruikelijk voordat alle cellen in je lip zijn vernieuwt. Dit betekent dat je buitenste dode celllaag langer op je lippen blijft ‘plakken’ met droge/droog uitziende lippen tot gevolg. Dit zal zo blijven tot je lippen weer gewend zijn om te vernieuwen en dit kan bij de één een week zijn, maar bij de ander een maand of langer.

Omdat niemand zin heeft om zo’n lange periode met droge lippen rond te lopen grijpt men toch naar de lippenbalsem om de lippen weer zacht en soepel te maken. Op deze manier blijft men verslaafd aan lippenbalsem.

Bij de verslaving aan lippenbalsem spelen meerdere dingen een rol, zowel fysiek als psychologisch. Fysieke verslaving omdat je lippen zogenaamd lippenbalsem ‘nodig’ hebben om zacht en soepel te zijn (je lichaam houdt je lippen echter in prima conditie, maar geef je lippen hiervoor de tijd nadat je stopt met lippenbalsem). Verder zetten lippenbalsems met de heerlijkste smaakjes aan tot het frequenter likken van de lippen, wat op den duur leidt naar extra uitdroging waardoor men juist weer meer wilt smeren.

Psychologisch omdat men ‘verslaafd’ kan raken aan het fijne, tintelende gevoel dat sommige lippenbalsems aan onze lippen geven. Ingrediënten als pepermuntolie, kampher (camphor) en menthol zijn hier verantwoordelijk voor. Deze ingrediënten geven dit tintelende gevoel omdat ze de lippen als ware irriteren en op den duur de tere huid van de lippen zullen uitdrogen (wat leidt tot meer gebruik van lippenbalsem). Deze ingrediënten zorgen dus eigenlijk voor zowel een psychologische als fysieke verslaving.

Sommige lippenbalsems zijn speciaal ontwikkeld voor ‘dry, chapped lips’. Je kunt deze lippenbalsem gewoon gebruiken wanneer je inderdaad droge lippen hebt, maar wanneer je lippen niet meer droog of gescheurd zijn wordt deze lippenbalsem eigenlijk te ‘heftig’ voor je lippen. In de praktijk gebeurt het bijna altijd dan men gewoon stug blijft doorgaan met dezelfde lippenbalsem en dat is eigenlijk niet goed.

De handeling van het insmeren kan een psychologische verslaving zijn. Net zoals het gevoel van een peuk in je handen en het nemen van een heis kan het gevoel van een lippenbalsem in je handen en deze over je lippen wrijven een verslavend gevoel zijn. Ben je wel eens je lippenbalsem vergeten en maakte dit je onrustig? Sleep je altijd een lippenbalsem met je mee die je 3 keer of vaker per dag aanbrengt? Heb je meerdere lippenbalsems in je bezit die je op meerdere plekken bewaart (auto, werk, wastafel, bij de computer, op je nachtkastje)? Girl. You are addicted.

Je lippen hebben eigenlijk geen tot weinig verzorging nodig omdat het lichaam dit van nature regelt, dus wanneer je je lippen vaker dan 1 of 2 keer per dag insmeert ben je eigenlijk al overbodig bezig. Ben je verslaafd aan lippenbalsem en heb jij door deze verslaving erg droge lippen? Probeer dan je lippenbalsem eens een maand aan de wilgen te hangen en probeer sowieso lippenbalsems met mintyfresh/foody geurtjes en smaakjes te vermijden.

Wanneer je lippen zijn verbeterd kun je het gebruik van lippenbalsem weer geleidelijk opbouwen, maar je zal merken dat het niet eens nodig is. Zelf gebruik ik eens in de zoveel dagen een keer lippenbalsem. Ik vind het heerlijk, maar ik moet zeggen dat ik het ook vaak vergeet.

Overigens schijnt pure kokosnootolie de perfecte natuurlijke lippenbalsem te zijn omdat het voornamelijk de lippen intrekt en er niet per se een laagje overheen legt.

Zijn jullie verslaafd aan lippenbalsem? En zo ja, hoe weet je dit en zou je er wat aan willen doen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

221 Reacties

 1. Rianne
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik was eerst heel erg verslaafd aan lippenbalsem. Echt als ik het zag moest ik het hebben, als ik eraan dacht moest ik het hebben, eigenlijk moest ik het altijd hebben en als ik bij een vriendin was en ik kon m’n lippen niet insmeren dan irriteerde me dat zo erg.
  Uiteindelijk las ik een comment op beautylab waarin iemand vroeg of te vaak een haarmasker gebruiken niet slecht was aangezien lippenbalsem dat ook voor je lippen was. Ik dacht “hoezo lippenbalsem slecht voor je lippen, dat spul is geweldig!” Ik heb dan ook gevraagd wat het probleem van teveel lippenbalsem zou zijn en als antwoord kreeg ik zo’n beetje wat er in dit artikel staat.
  Vanaf toen heb ik mezelf echt gedwongen om te verminderen, want ik wil niet zo afhankelijk zijn van een product. Nu gebruik ik het alleen na het tandenpoetsen (dan heb ik het echt nodig) en heel af en toe als het nodig is tussendoor.

  Wat een verhaal haha.

 2. Cynthia
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ja helaas ben ik er ook verslaafd aan, al jaren.. als ik het een dag niet gebruik krijg ik alleen gelijk droge, branderige lippen, dusjaa, blijven smeren dan maar

 3. Emma
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik neem pilletjes waardoor mijn lippem uitdrogen, daarom gebruik ik balsems. Daarvoor dacht ik er niet aan om ze zo “gewoon” te dragen…

 4. Jessica
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben verslaafd aan lippenbalsem.. KOPEN! Ik heb er echt tig en heb er altijd meerdere in mijn tas liggen. Ik vergeet ze alleen altijd te gebruiken.

  Wel grappig dat je hier vandaag iets over schrijft, ik las namelijk gisteren een vrij oude column van een andere beautyblogger waarin ze vertelde dat ze verslaafd was aan lippenbalsem. Mijn vader vertelde ook altijd toen ik klein was, dat ik daarvoor moest oppassen, maar ik dacht destijds altijd dat hij het zijn om mij bang te maken haha.

 5. lisanne
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ik wil ook lipsmackers!
  maar waar kan je die allemaal kopen?

 6. Lisa Bloem
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  maar dit geld eigenlijk toch ook voor huidcremes?,mijn huid kan er ook niet zonder

 7. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Vroeger was ik echt heel erg verslaafd aan lippenbalsem. Tijdens de gymles op de middelbare school had ik natuurlijk geen balsem bij de hand. Zo’n les duurde 50 minuten en ik kon echt niet zonder in die 50 minuten. Op een gegeven moment bleven ze kut aanvoelen, ook al smeerde ik. Het hielp niet eens meer!
  Van dat gevoel werd ik echt gek. Je kunt dan nergens anders meer aan denken. Klinkt nu heel overdreven haha, maar mijn ‘verslaving’ was wel puur lichamelijk toen. Mn lippen waren gewoon fucked up door dat spul! Nu smeer ik maar een paar keer per dag :) gaat prima. Maar ik wil nog steeds niet weg zonder een lippenbalsem of gloss!

 8. Cathy
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Oeps, hartstikke verslaafd >.<

 9. Lisa Bloem
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben er verslaafd aan,Ik gebruik constant Figs&Rouge Balm
  Gewoon de geur al:)

 10. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Interessant artikel! Ik vergeet gelukkig vaak lippenbalsem op te doen, haha!

 11. Klarieke
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Haha ik voldoe aan alle eisen om verslaafd te zijn. Oeps..
  Maar is vaseline ook slecht dan? Want dat is wel geur/smaakloos..

 12. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Leuk artikel! Heel informatief :) En achja, tis maar wanneer je echt van een ‘verslaving’ spreekt he. Dat is bij de ene verschillend dan bij de andere natuurlijk.

  Liefs

 13. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik gebruik bijna nooit lipbalsem, alleenals het Pijn doen ofzo dan smeer ik er eight out of uier creme op.

 14. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Wat een interessant artikel! Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik wel verslaafd ben aan lippenbalsems. Dit omdat ik het vreselijk vind als mijn lippen zo ontzettend droog zijn en de vellen er aanhangen. Ik weet echt wel hoe slecht het is, maar ik kan het gewoon echt niet om even af te kicken van lippenbalsems. Droge lippen voelt vréselijk! Ik ben dus wel echt verslaafd.

 15. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  goed artikel en fijn om te lezen. Het zijn met name de minerale olien (paraffine) die deze celdeling verstoren. En met met de gezichtshuid werkt dit net zo. Het beste is dus een dag creme of lipbalsum op basis van plantaardige olien. (moest ik ff kwijt ;)

 16. Odielle
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ja, defenitly verslaafd. Ik heb altijd lippenbalsem bij me en zo niet? Ik ga zo terug naar huis of koop snel een nieuwe!
  Ik zelf gebruik al heeel lang Rituals lippenbalsem met shea butter. Geweldig spul maar o zo verslavend.. haha xx

 17. Annika
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  jep… ik denk dat ik verslaafd ben. maar ik ga het zeker eens proberen met cocosvet! het was weer een heel goed artikel!

 18. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben duidelijk verslaafd! Ik heb al mijn lippenbalsems geteld en niet schrikken maar het waren er 32. 17 daarvan waren lipsmackers. Waarvan ik er 9 heb gekregen. Ik denk dat ik maar moet gaan stoppen met lippenbalsems kopen haha!

 19. Thamar
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Leerzaam en duidelijk artikel! Misschien ben ik dan toch wel verslaafd.. haha. Maar wat kan het kwaad? Een rook- of alcoholverslaving is slecht voor je. Hoe zit het dan met lippenbalsem?

 20. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Wat een interessant artikel! Zelf gebruik ik wel eens lippenbalsem, maar verslaaf ben ik niet hoor. Ik vergeet ook vaak lippenbalsem of iets dergelijks op te doen en mijn lippen hebben al dat soort spul eigenlijk niet nodig, dus maakt het niet zo uit.

 21. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Waar kan je zo’n pot cocos olie kopen?

 22. Lilly
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik gebruik het heeeeeeeeeeel weinig … vooruil uit luiheid maar dat is dus beter, haha! :D

 23. Saar
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  It’s trueee, I have a problem!! boohoohoo.. Nah just kidding, lipbalm addict and fine with it <3 *smeert balsem*

 24. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ik ben wel verslaafd aan lippenbalsem, en zorg ook dat ik altijd wat bij me heb!

 25. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ik gebruik eigenlijk elke dag wel een lipbalsem mijn lippen zijn altijd droog en ik heb al vaker geprobeerd zonder maar dan dede mijn lippen zon zeer!

 26. Marloes
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Maar dit zou betekenen dat je ook geen lipstick of -gloss kan gebruiken. Dat legt namelijk ook een laagje, vaak gebaseerd op petroleum of minerale olie. Daarbij, ik heb gelezen dat juist minerale olie de oorzaak van een lipbalsemverslaving is: dit voorkomt de verdamping van calcium wat inderdaad de celvernieuwing stopt. Maar ik dacht dat natuurlijk ingredienten geen kwaad konden.

 27. Nynke
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Uhm ja ik weet het zeker ik ben verslaafd….

 28. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  oeps ik ben verslaafd :( haha. Ik ga de kokosnootolie tip eens proberen ik heb nog ergens een pot staan. Kan je trouwens ook goed als haarmasker gebruiken! flink wat spul in je haar smeren totdat het lekker vettig is 10 min laten intrekken en dan je haar heel goed wassen! Handig artikel! xx

 29. Kiki
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Jaa, ik ben ook verslaafd.. Echt goed artikel! Ik heb het inderdaad echt overal bij me. In me tas op me kamer bij de wastafel.. ga maar door. Haha

 30. Layla
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben totaal niet verslaafd, ik vergeet het juist. Ik heb heel erg veel verschillende soorten lipbalms, maar ik gebruik ze nauwelijks.

  Ik heb weleens gelezen dat je lippen zichzelf soepel houden door vetten rondom je mond naar de lippen te ‘trekken’. Hierdoor zou je rimpeltjes rond je mond krijgen als je ouder word, zit daar een kern van waarheid in?

  Mede doordat ik heb gelezen wil ik juist balm gebruiken, maar ja, dat geheugen van mij!

 31. Tiny
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Vroeger was ik verslaafd aan Labello (de blauwe) tot mijn toenmalige vriend zei wat jij hier beschrijft. Nu gebruik ik Carmex, maar alleen na het tanden poetsen.

 32. Chiara
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Oh jee, ik geloof dat ik zwaar verslaafd ben.. :’)

 33. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Tijdens de basisschool liep ik al elke da g met een blikje lippenbalsem van jip&janeke. In die periode tot aan de middelbare school kon ik gewoon niet zonder. Nu is het gelukkig minder maar ik heb het altijd nog standaard bij me.

 34. Floor
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Schuldig!!
  Ik vind het gevoel van soepele lippen gewoon heerlijk en houd ervan als mijn lippen een beetje vettig zijn.
  Ik heb in de loop der jaren wel gemerkt dat de producten van Labello mijn lippen alleen maar verder uitdroogden, waardoor ik echt velletjes kreeg. Nu gebruik ik een verzorgende lippenbalsem van de Hema (is ook maar iets van 1 euro ofzo) en daarbij heb ik dat niet. Maar ik grijp toch wel meer dan 3 keer per dag naar de lippenbalsem ja en word idd gek als ik ’em niet bij me heb.

  Beter verslaafd aan lippenbalsem dan aan roken, drinken of andere slechte dingen ;).

 35. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  wat een super leuke artikel.

 36. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Fijn artikel, maar nee geen last van verslaving.

 37. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik gebruik alleen lippenbalsems als mijn lippen zo droog zijn dat ze zeer gaan doen. Zoals bij warmte, kou of als ik ziek ben.

 38. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik helemaal niet eigenlijk. Heb er wel een aantal, maar gebruik ze eigenlijk (bijna) nooit. Zou ze eigenlijk eens wat vaken in mijn tas moeten doen om mee te nemen naar school!

 39. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Als tiener was ik verslaafd aan labello en blistex. Snel had ik door dat ze mijn lippen meer kwaad deden als goed. Ik weet niet precies hoelang het geduurd heeft voordat ik afgekicked was. Nu smeer ik twee keer per dag. ‘s ochtends en voor het slapen gaan. Ik heb snel velletjes maar ik denk dat dit door mijn slechte verslaving roken komt #foei

 40. Tessa
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben totaal niet verslaafd. Ik vergeet het eerder vaak. Ik heb wel vriendinnen die verslaafd zijn. Vreselijk is dat.

 41. Barbara
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Als ik in huis ben gebruik ik of puur kokos vet of jojoba olie of vit. E olie.
  Moet ik werken dan smeer ik er op los met Labello met acai, zaliggggggggggggg.
  En s’nachts een lekkere vette bende op mijn lippen en lekkere dikke laag van een van de eerst genoemde.

 42. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Je legt de moeilijke dingen altijd goed en leuk uit, zodat het heel makkelijk te begrijpen is. Zo fijn!

  Zelf ben ik niet verslaafd aan lippenbalsem, maar er zit er altijd eentje in m’n tas!

 43. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Super interessant! Zelf ben ik niet verslaafd aan lipbalsem. Ik heb het wel op meerdere plekken liggen, maar ik gebruik het alleen als ik echt last heb van drogen lippen (:

 44. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik heb in het verleden wel eens nieuwe gekocht (dit is meerdere keren gebeurd!) gewoon omdat ik ‘m op dat moment niet bij me had.. Lipbalm junkie!

  Ga ‘s kijken hoe lang ik zonder kan ^^

 45. Sanne
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Handig en leuk artikel! Ik smeer alleen mn lippen ‘s avonds in, vlak voordat ik ga slapen. Heerlijk :)

 46. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik gebruik wel heel graag lippenbalsem, en ik merk juist dat het de lippen heelt. Ik vind het nou ook niet bepaald charmant om met superdroge lippen waar de vellen aan hangen over straat te gaan, haha.

 47. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben zelf geen lipbalsemaddictet, maar vind het altijd wel fijn om er een bij me te hebben, voor het geval mijn lippen heel droog aanvoelen. Maar ik gebruik het niet elke dag, en ik gebruik het meer in de winter dan de zomer eigenlijk.

 48. Bonnie
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Nu ik ziek ben gebruik ik veel lippenbalsem. Maar voor de rest niet echt..
  Ik had in de winter erg droge lippen gekregen niet normaaal !! Maar ik kon geen lippen balsem vinden… Naar mijn Oma gegaan HAHA heeft ze er gewoon pure boter op gesmeerd echt een flinke laag. :S Brrrr… Maar het hielp wel heel erg goed. de volgende dag was het al stukkeee minder. Dus ik ga nu voorstaan naar mijn oma… als ik droge zielige lipjes heb HAHA :P

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *