Heb jij een lippenbalsem verslaving?

Misschien heb je wel eens gelezen dat je verslaafd kunt raken aan lippenbalsem en ik heb vrij vaak de vraag gekregen of dit inderdaad mogelijk is of dat het een om fabeltje gaat. Het antwoord is heel simpel: ja, dat kan zeker. Maar hoe weet je of je verslaafd bent aan lippenbalsem? En waarom raken we er verslaafd aan? Welke ingrediënten maken het zo verslavend?

Voordat ik antwoord ga geven op deze vragen wil ik eerst uitleggen hoe onze lippen werken. Of nou ja, de celdeling van onze lippen. Omdat onze lippen er zo anders uitzien dan de rest van onze huid is het maar lastig voor te stellen, maar ook onze lippen zijn gewoon opgebouwd uit huidcellen.En net zoals bij de rest van onze huid hebben onze lippen een celcyclus van ongeveer 28 dagen. Dat wil zeggen dat de onderliggende cellen zich ontwikkelen en als ware ‘doorschuiven’ naar boven zodat de dode cellaag wordt vernieuwd. Dit is een doorlopend en natuurlijk proces wat steeds ongeveer 28 dagen in beslag neemt.

Onze lippen zijn wel vele malen dunner dan de rest van onze huid. Zo bestaat de huid van onze lippen uit 3 tot 5 cellagen terwijl de rest van onze huid er wel 16 kan hebben. Ook bevatten onze lippen geen zweetklieren. Hierdoor missen ze de natuurlijke laag van zweet en huidoliën die de huid glad en soepel houdt, waardoor lippen sneller uitdrogen en gevoeliger zijn voor temperatuurverschillen.

Wanneer je elke dag meerdere malen je lippen insmeert met lippenbalsem zorg je ervoor dat er continue een laag over de buitenste laag dode huidcellen wordt gelegd. Deze dode huidcellen kunnen nergens naartoe waardoor je in feite de natuurlijke celcyclus verlangzaamt en op den duur stillegt.

Stop je met het gebruik van lippenbalsem dan is het laagje ineens weg en moeten je lipcellen weer helemaal op gang komen waardoor het langer duurt dan gebruikelijk voordat alle cellen in je lip zijn vernieuwt. Dit betekent dat je buitenste dode celllaag langer op je lippen blijft ‘plakken’ met droge/droog uitziende lippen tot gevolg. Dit zal zo blijven tot je lippen weer gewend zijn om te vernieuwen en dit kan bij de één een week zijn, maar bij de ander een maand of langer.

Omdat niemand zin heeft om zo’n lange periode met droge lippen rond te lopen grijpt men toch naar de lippenbalsem om de lippen weer zacht en soepel te maken. Op deze manier blijft men verslaafd aan lippenbalsem.

Bij de verslaving aan lippenbalsem spelen meerdere dingen een rol, zowel fysiek als psychologisch. Fysieke verslaving omdat je lippen zogenaamd lippenbalsem ‘nodig’ hebben om zacht en soepel te zijn (je lichaam houdt je lippen echter in prima conditie, maar geef je lippen hiervoor de tijd nadat je stopt met lippenbalsem). Verder zetten lippenbalsems met de heerlijkste smaakjes aan tot het frequenter likken van de lippen, wat op den duur leidt naar extra uitdroging waardoor men juist weer meer wilt smeren.

Psychologisch omdat men ‘verslaafd’ kan raken aan het fijne, tintelende gevoel dat sommige lippenbalsems aan onze lippen geven. Ingrediënten als pepermuntolie, kampher (camphor) en menthol zijn hier verantwoordelijk voor. Deze ingrediënten geven dit tintelende gevoel omdat ze de lippen als ware irriteren en op den duur de tere huid van de lippen zullen uitdrogen (wat leidt tot meer gebruik van lippenbalsem). Deze ingrediënten zorgen dus eigenlijk voor zowel een psychologische als fysieke verslaving.

Sommige lippenbalsems zijn speciaal ontwikkeld voor ‘dry, chapped lips’. Je kunt deze lippenbalsem gewoon gebruiken wanneer je inderdaad droge lippen hebt, maar wanneer je lippen niet meer droog of gescheurd zijn wordt deze lippenbalsem eigenlijk te ‘heftig’ voor je lippen. In de praktijk gebeurt het bijna altijd dan men gewoon stug blijft doorgaan met dezelfde lippenbalsem en dat is eigenlijk niet goed.

De handeling van het insmeren kan een psychologische verslaving zijn. Net zoals het gevoel van een peuk in je handen en het nemen van een heis kan het gevoel van een lippenbalsem in je handen en deze over je lippen wrijven een verslavend gevoel zijn. Ben je wel eens je lippenbalsem vergeten en maakte dit je onrustig? Sleep je altijd een lippenbalsem met je mee die je 3 keer of vaker per dag aanbrengt? Heb je meerdere lippenbalsems in je bezit die je op meerdere plekken bewaart (auto, werk, wastafel, bij de computer, op je nachtkastje)? Girl. You are addicted.

Je lippen hebben eigenlijk geen tot weinig verzorging nodig omdat het lichaam dit van nature regelt, dus wanneer je je lippen vaker dan 1 of 2 keer per dag insmeert ben je eigenlijk al overbodig bezig. Ben je verslaafd aan lippenbalsem en heb jij door deze verslaving erg droge lippen? Probeer dan je lippenbalsem eens een maand aan de wilgen te hangen en probeer sowieso lippenbalsems met mintyfresh/foody geurtjes en smaakjes te vermijden.

Wanneer je lippen zijn verbeterd kun je het gebruik van lippenbalsem weer geleidelijk opbouwen, maar je zal merken dat het niet eens nodig is. Zelf gebruik ik eens in de zoveel dagen een keer lippenbalsem. Ik vind het heerlijk, maar ik moet zeggen dat ik het ook vaak vergeet.

Overigens schijnt pure kokosnootolie de perfecte natuurlijke lippenbalsem te zijn omdat het voornamelijk de lippen intrekt en er niet per se een laagje overheen legt.

Zijn jullie verslaafd aan lippenbalsem? En zo ja, hoe weet je dit en zou je er wat aan willen doen?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

221 Reacties

 1. 11 september 2012 / dinsdag, 11 september 2012

  Leuk artikel en heel erg leerzaam! Ik ben jaren lang verslaafd geweest aan lippenbalsem, ik sleurde het overal mee heen en als ik het niet had werd ik idd heel onrustig, maar nu gebruik ik bijna elke dag in de ochtend en voor het slapen gaan vaseline. En ik heb nu ook geen last meer van dat ik elke dag mijn lippenbalsem mee moet sleuren!

 2. Rachel
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Hoe zit het dan met lipgloss?

  xx

 3. Kiek
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Im soo addicted!!! eens kijken hoelang ik zonder kan… Dum Dum Dummmm

 4. Renée van de Wouw
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Leuke blog! Interessant. Zelf gebruik ik het liefs kokosnootolie.
  De foto van die lippen deed me trouwens erg aan 1 van mijn instagram foto’s denken, grappig!

 5. xjuliee
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Ik ben verslaafd aan purol. Ik heb het echt altijd bij me en blijf het maar op mijn lippen smeren. zeker 3 tot 4x per dag. Als ik er geen bij me heb word ik echt gek omdat ik dan echt het gevoel heb dat mijn lippen kei droog zijn.

 6. 10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  defenitely addicted

 7. Melissa
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  JA,
  ik ben verslaafd! Ik kan het me bijna niet voorstellen, eens in de paar dagen smeren. Ik doe dat écht écht écht veels te vaak! :P En dan helpt het natuurlijk ook niet mee dat er in de glossybox vorige maand een Khiel’s lipbalm zat! Maar ik ga proberen af te kicken, maar nu… eerst nog maar een keertje smeren!

 8. 10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Ja, guilty! Ik smeer al zo’n 15 jaar denk ik… En ik durf gewoon niet te stoppen omdat ik bang ben dat mijn lippen spontaan openbarsten als ik stop. ..

 9. Simoon
  10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

  Interessant artikel!

  Ik ben totaal niet verslaafd. Ik smeer alleen wanneer ik net uit de douche kom! Na het douchen grijp ik altijd meteen naar dagcreme, bodylotion en lipbalm. Douchen droogt mijn toch al enorm droge huid echt uit, wat voor producten ik onder de douche ook gebruik. Logisch dat dat ook voor mijn lippen geldt, right? :)

 10. Annelore
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Oeff, ik ben verslaafd..

 11. Mik
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik mis een heel stuk in je artikel. Want hoe zit het met minerale olien in lippenbalsems? En wat als.je aan de velletjes van je lippen trekt? Mag je dan alsnog geen lippenbalsem gebruiken? En waarom zou je je gezicht wel elke dag twee keer mogen in smeren (en reiniger,tonic,serums etc) en je lippen niet?

  • Serena
   Auteur
   9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

   minerale olien zijn weer een heel ander iets, daar heb ik een apart artikel voor nodig.
   als je velletjes en droogheid hebt kun je balsem gebruiken om je lippen te helen, maar als ze eenmaal geheeld zijn is het niet meer nodig. Toch blijven mensen het dagelijks heel vaak op hun lippen smeren en dat is dus niet goed. Maar goed, dat staat in de tekst. Het verschil tussen je lippen en je gezichtshuid is dat je lippen geen zweetklieren hebben. Je gezichtshuid wordt vrij vies van zweet, talg, vuil van buitenaf, maar je lippen hebben daar dus geen last van. Om deze reden hoef je je lippen dan ook niet op dezelfde manier te reinigen.

 12. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  gaaf dus ik ben niet aan lippenbalsem verslaaft yes dan gooi ik gelijk er een paar weg

 13. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  omg, ik ben verslaafd. Ik wist totaal niet dat dat kon!

 14. SSanne
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Deze post komt echt op precies het goede moment! Mijn lippen zijn namelijk hevig verslaafd! Ik had hier al vaker van gehoord en heb een keer geprobeerd er mee te stoppen, maar het duurde 2 weken en het was vreselijk.
  Mijn lippen deden erg pijn en er zaten allemaal velletjes op! Dus ik dacht dat het niet meer te redden was.
  Maar ik zie hier dat het uiteindelijk wel weer komt, dus ik ga het volhouden!
  Dankjee! <3

  • Serena
   Auteur
   10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

   Ik zou het een maand geven, denk dat het daarna al stukken beter is. Is het echt heel erg gewoon klein beetje kokosnoot olie op smeren, 1 x per dag, niet vaker.

 15. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Als ik zo je artikel lees dan kan ik zeggen dat ik verslaafd ben. Ik heb continue lipbalm bij me en smeer meer dan 3 keer per dag. Wanneer ik hem niet kan vinden wordt ik onrustig. Overal heb ik lipbalm liggen. In mijn nachtkastje, in al mijn tassen die ik gebruik, bij mijn stash, bij mijn laptop.
  Lipbalm op je lippen voelt ook fijner, je lippen trekken niet meer van de droogheid en het ziet er ook beter uit.

 16. isa
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ja ik ben verslaafd. Maar als je je lippen eerst scrubt zodat de dode huidcellaag eraf gaat en dat lippebalsem doet is het toch niet erg?

 17. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Okay, I’ll admit it. I’m a junkie. Ik smeer ‘s ochtends als ik wakker wordt en sowieso ‘s avonds voor ik ga slapen. Vaak overdag ook nog wel 1 of 2 keer (of 16 keer), ligt eraan of ik een lippenbalsem in handbereik heb. Het is verschrikkelijk. Maar ik wil niet afkicken want ik ben zo gek op het gevoel, ahhh. Yes, I am very sick. mwihihi.

 18. resie
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  superleuk en interressant artikel! ik weet bijna wel zeker dat k verslaafd ben aan lippenbalsem. Ik heb er een op m’n bureau staan, in m’n tas, en op mijn nachtkastje. Ik doe ongeveer 4 keer per dag lippenbalsem op. Voordat ik naar bed ga doe ik handcreme en lippenbalsem op. Lippenbalsem vind ik ook gewoon zo leuk om te hebben;) Als ik een keer geen lippenbalsem bij me heb, baal ik daar wel van:)

 19. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik vergeet lippenbalsem eigenlijk altijd, haha, maar het is dan ook niet echt nodig bij mij. Behalve in de winter want dan zijn ze echt dramatisch droog!

 20. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Leuk & handig artikel :D x

 21. sammy
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ik had vroeger wel een verslaving, ik bleef maar smeren. maar nu niet echt meer en smeer ik alleen als ik droge lippen heb. ik heb wel een verslaving aan het kopen ervan, vooral die met een leuke verpakking

 22. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Jee! Ik wist niet dat dat zo werkte. Ik ben dus echt wel lippenbalsem verslaafd. En dat al vele vele jaren! Ik heb er 1 liggen op het werk, in de auto, in mijn tas, in de la van de salontafel, zodat ik er altijd eentje bij de hand heb. Zo heb ik nu lipbalsem van de H&M met toffee smaak, die ruikt heerlijk maar is niet makkelijk op te smeren. Die kan straks weer in de pot met overige balsems, aangezien ik ze nooit op maak.

  Mijn favoriete is het blikje van vaseline, die smeert lekker en geeft geen kleurtje af. Als ik ergens naartoe ga heb ik die iig altijd bij. Voel ik droge lippen opkomen, dan grijp ik naar mijn balsem. Zolang dit mijn enige verslaving is, blijf ik voorlopig nog even smeren. Maar ga toch de kokosnootolie zeker proberen!

 23. taraa
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  defently ik ben verstlaafd terwijl ik ze hoogstens 3x ik de week aanbreng… maar ik koop er per week wel 4 als het er niet meer zijn ! ik vind het gewooon leuk op te hebben vooral van die leuke uizient ( uitzient ?? ) lipsmackers of van die leuke potjess !

  X

 24. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik heb eerder hele droge lippen gehad. Dit komt doordat ik heel vaak langs mijn lippen lik en daar gebruikte ik dan een lippenbalsem voor. Ik ben in die tijd echt verslaafd geweest aan de lippenbalsem, waardoor mijn lippen alleen steeds droger werden en ik allemaal velletjes kreeg. Nu ben ik daar al een aantal jaren mee gestopt en heb geprobeerd zoveel mogelijk het langs mijn lippen likken af te leren. Mijn lippen zijn nu weer zoals ze horen te zijn en het enige wat ik wel af en toe doe is ze insmeren met Purol.

 25. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik smeer wel meer dan drie keer lippenbalsem op mijn lippen. Ik kan gewoon heel slecht tegen drogen lippen, dat vind ik zo irritant, dan kan ik me alleen maar daar op focussen. Maar echt verslaafd? Hmm… ik weet niet.

 26. Angela
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Haha wat veel verslaafden hier:)

  Ik ben ook verslaafd. Als het geen balsem is is het wel een gloss eigenlijk. Maar ja.. Hier zitten ook verzorgende bestanddelen in die vast het zelfde effect geven.

  Wel grappig is dat als ik de deur niet uit ga ik de hele dag niets op smeer…..
  En vandaag wel veel gesmeer aan het strand. Maar ja wil toch me lippen goed beschermen tegen de zon

 27. Claudia
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Hoe zit het met minerale olie als verslavend ingrediënt? Op andere beautyblogs worden onderzoeken aangehaald die aangeven dat paraffinum liquidium of mineral oil nog uitdrogender werkt dan andere balsams. Als cheapie filler vind je het natuurlijk in elke labello. Het schijnt dat natuurlijke balsams die alleen oliën bevatten (EOS bijv.) dat effect niet hebben.

  Hoe zie jij dat, vanuit je lab achtergrond?

 28. Iris
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  leuk stukje! haha ik ben ook zeker verslaafd eraan, al jaaaren.
  ik moet mijn lippen echt elke nacht insmeren anders komt het niet goed de volgende dag!

 29. Genevieve
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben iig niet verslaafd haha, maar soms smeer ik het wel 3 of 4x op een dag maar niet elke dag zeg maar, na een tijdje ‘verwaarloos’ ik mijn lipbalms eigenlijk

 30. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben er wel verslaafd aan. Helaas heb ik mondhoeken die snel kapot gaan en lang kapot kunnen blijven (vitamines neem ik niet goed op). En wanneer ik dan bewuster lippenbalsem gebruik, gaan die kapotte mondhoeken wel eerder over. Ik gebruik dan wel het liefst verzorgende lippenbalsems of specifieke die worden aangeraden hiervoor (eight hour creme bijv.). Ik smeer niet de hele dag door, maar heb het altijd in mijn tas of broekzak. Zijn mijn mondhoeken kapot, dan smeer ik vaak. Zijn ze in orde en weer geheeld, dan doe ik 2x per dag balsem (ochtend en avond). Maar ik draag heel vaak lipgloss en dat werk ik regelmatig bij. Dat doe ik vooral omdat ik het mooi vind staan en verzorgd. Staat nét ff frisser dan alleen een balsem vind ik.

 31. lieke
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ik ben niet verslaafd aan lippenbalsem, nooit geweest eigenlijk.
  ik ben sowieso geen grote fan van lipproducten.

 32. Emma
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Het is wel belangrijk om erbij te vermelden dat dit alleen bij lippenbalsems met minerale olie gebeurt, zoals vaseline (dat is pure minerale olie) en labello. De minerale olie is hetgene dat een laagje over je lippen legt. Gebruik je lippenbalsems met natuurlijke vetten/olieën (zoals, wat jij al noemt, puur kokosvet, maar bijvoorbeeld ook burt’s bees) dan vorm je niet zo’n laagje op je lippen maar voed je je lippen wel lekker. En dan kan je dus lekker smeren zonder verslaafd te raken!

  • Serena
   Auteur
   10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

   Dat weet ik niet zeker, maar dat ga ik uitzoeken. Niet alles wat natuurlijk is is goed en niet alles wat niet-natuurlijk is is slecht.

 33. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ik kan prima zonder lippenbalsem, al blijf ik smeren met die van dermalogica !

 34. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Hallo, ik ben Jasmine en verslaafd aan lippenbalsems =]! Ik bezit meer dan 10 lippenbalsems en ik houd ze altijd bij de hand: in tassen, naast mijn bed, in de auto. Kan me echt geen week zonder lippenbalsems indenken.

 35. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben zo’n 7 jaar terug verslaafd geweest aan lippenbalsem, die dingen lagen overal en ik was ieder les uur aan het smeren. En dan niet een beetje nee een dikke laag legde ik erop. En idd als ik het vergat te doen dan had ik droge lippen die pijnlijk werden. Ik ben toen gaan minderen en nu smeer ik nog maar een paar keer per week. Sterker nog… Ik doe nu al ruim 4 jaar met dezelfde lippenbalsem. Ik moet ook zeggen dat ik in de winter iedere keer voor ik op de fiets stap een laagje lippenbalsem gebruik en in de zomer veel minder smeer.

 36. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Verslaafd niet. In de winter, als ik door de vele temperatuurverschillen echt super droge lippen heb dan gebruik ik wel vaak een lippenbalsem. Maar nu in de zomer gebruik ik vooral getinte lippenbalsems voor de kleur, en soms meer dan een week niet. Mijn lippen hebben het zelden ‘nodig’, gelukig :)

 37. Melis
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Vroeger als kind had ik een ernstige labelloverslaving ;o

 38. anne
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik weet dat ik verslaafd was aan lippenbalsem, ik kon er niet van af blijven, tot dat mijn lippen er heeeeel slecht aan toe gingen zien, hoeveel ik erop smeerde hoe slechter het werd omdat mijn lippen het zelf niet konden herstellen en ze dus ‘lui’ waren geworden, toen heb ik al mijn lippenbalsems weggedaan en ik heb nu weer gewoon gezonde lippen :)

 39. Evelien
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik was eerst zwaar verslaafd. Echt continu aan het smeren. Ik heb een hele slechte huid en eczeem en krijg dus snel kapotte mondhoeken maar ipv balsem smeren ben ik daar cortisone op gaan smeren en op de rest van mijn lippen bepanthen en dat werkt perfect. Bij een koortslip smeer ik trouwens altijd carmex. Binnen no time ben ik er dan vanaf!

  • Serena
   Auteur
   10 september 2012 / maandag, 10 september 2012

   Carmex heeft dat minty effect he? Dat schijnt wat uitdrogend te werken en dus perfect bij een koortslip.

 40. Minke
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  ik heb ze wel, maar alleen voor als ik bijvoorbeeld een dag heel veel moet praten, voor als ik een hele dag buiten ben, of voor als ik hele dagen in een droge ruimte zit.

  Maar als die dingen morgen uit de handel genomen zouden worden zou ik het ook niet erg vinden. Vind het echt onzin om zoveel te smeren, je lippen worden er echt niet zachter van. Alleen in heel extreme gevallen, als het vocht bijvoorbeeld te snel verdampt door de wind, als het vocht bevriest door de kou, of als je uv bescherming nodig hebt. Maar verder…. Nah…

 41. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  i love lippenbalsemmm! heerlijk om je lippen te verwennen

 42. Maaike S
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik gebruik dat alleen in de winter. In de zomer heb je het eigenlijk niet nodig, tenzij je iemand bent die voortdurend aan dr lippen likt, wat je lippen erg uitdroogt. Gewoon een kwestie van niet je lippen telkens bevochtigen dus ;)

 43. Sabien
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Oke, ik smeer dus zeker 7 keer per uur lippenbalsem op en heb zeker 20 lippenbalsem’s thuis ..

  • SSanne
   9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

   You are addicted girl! :)

 44. Denise
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  hoe zit dat dan met lipgloss en lipstick? Die leggen toch ook een laagje ove rje lippen? verhinderen di edan niet het natuurlijk eproces?

 45. Cherladine
  9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben er dus ook verslaafd aan, en ik vindt het heel irritant. Ik moet altijd lippenbalsen bij me hebben anders raak ik helemaal in paniek ..

 46. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Hahahah, het is echt waar ja. Ik heb de laatste tijd weer lopen smeren met lippenbalsem omdat ze een klein beetje droog waren. Maar na een paar dagen ben ik er maar weer mee gestopt, En nu zijn ze alleen maar droger geworden. :S

 47. 9 september 2012 / zondag, 9 september 2012

  Ik ben heel lang verslaafd geweest aan lippenbalsem, met idd tot het gevolg dat men lippen nog sneller uitdroogden! Nu bouw ik dat meestal in de zomer af, maar zodra het kouder wordt grijp ik absoluut elke dag meerdere malen naar een chapstick! Ik vind ze ook overal terug! Zakken van jassen, broeken, tassen, laatjes! Ik heb er echt heeel veel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *