Food Friday | Slowcooker Sticky Chicken

Jawel, mijn crockpotje wordt goed gebruikt! Vandaag heb ik een recept voor jullie die ZO makkelijk is, ZO vol van smaak en ALTIJD een succes. Absoluut fool-proof. Ja, ook jij krijgt dit recept gewoon voor elkaar. De sticky chicken kan gemaakt worden met kippendij, drumsticks, chicken wings en borrelhapjes, het is maar net of je het als avondeten of als party snack wilt serveren. Hieronder het recept voor de knapperigste kippetjes overgoten met een zoetpittige, sticky saus.

En kan je die ook maken zonder slowcooker? Jazeker.

sticky chicken recept _ - 2

Recept | sticky chicken

1 kilo kip naar keuze
80 gram Japanse sojasaus
80 gram balsamico azijn
80 gram (bruine) suiker
60 gram honing
3 – 4 teentjes knoflook, uitgeperst
1 kleine ui, gesnipperd
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel geraspte, verse gember
1 theelepel gemalen, zwarte peper
3 eetlepels maïzena

Werkwijze

sticky chicken recept _ - 4Leg een kom of maatbeker op je weegschaal en weeg hierin de Japanse sojasaus, balsamino azijn, bruine suiker en honing in af. Tarreer steeds tussendoor, zodat je niet hoeft te rekenen (mag natuurlijk wel!). Voeg hier de sambal, gember, zwarte peper, ui en knoflook aan toe. Meng het geheel even goed door. Leg de kippetjes in je slowcooker en overgiet het met je saus. Schep alles goed om zodat de kippetjes bedekt zijn in de saus en zet hem 1-2 uur op standje high (of 3-4 uur op low). Schep alles om het half uur even om, zodat de kippetjes steeds goed bedekt zijn in de saus. Dit hoeft niet per se, alleen als je tijd hebt.

Haal hierna de kip uit je slowcooker en grill ze nog even 8-10 minuten in de oven, zodat ze lekker knapperig en krokant worden. Houd ze goed in de gaten, zodat ze niet te zwart worden (klein beetje zwart mag wel).

De overgebleven saus giet je over in een steelpannetje. Meng 3 afgestreken eetlepels maïzena met wat koud water tot een papje. Voeg dit beetje bij beetje toe aan je saus, die je langzaam aan de kook brengt, terwijl je goed roert om klontjes te voorkomen. De maïzena zorgt ervoor dat je saus goed indikt tot een stevige, lobbige, sticky saus. Giet de saus over je kip heen. Houd een klein beetje saus apart, om je kippetjes in te dippen. Yum!

Bijgerechten

sticky chicken recept _ - 5Als je de Sticky Chicken serveert als party snack zou ik het gewoon serveren in een grote schaal, met een klein schaaltje extra saus om in te dippen en HEEL veel servetjes (want zoals de naam al suggereert, deze kip is behoorlijk messy om te eten).

Serveer je de kip als avondeten dan is het lekker om er rijst bij te maken (probeer bijvoorbeeld eens mijn recept voor Coconut Rice of mijn recept voor Nasi Goreng). Wat groentes betreft, leef je uit. Gewokte paksoi, groene asperges, broccoli, een frisse komkommer salade, alles smaakt hier lekker bij.

In plaats van Asian style kun je ook voor American style gaan door er juist aardappel wedges of aardappelpuree bij te maken. Lekker met een maïskolfje on the side!

sticky chicken recept _ - 3Mocht je deze post nu watertandend hebben gelezen en denken: MAAR IK HEB HELEMAAL GEEN SLOWCOOKER!? Geen nood. Een slowcooker koop je al vanaf zo’n €60,- bij Mediamarkt (bijvoorbeeld van het merk Crockpot). Ook kun je dit in de oven bereiden. Via dit linkje lees je hoe.

sticky chicken recept _ - 1Wow, ik heb echt genoten van deze kippetjes! De saus is lekker sticky en zoet, maar ook proef je een licht zuurtje en is hij een klein beetje pittig (maar niet té). Het is ontzettend vol van smaak, je likt je handen er bij af! Gegarandeerd een succes op feestjes en partijen!

Ik hoop dat jullie hebben genoten van dit recept. Volgende week staat er weer een nieuw recept voor jullie klaar op Food Friday!

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

32 Reacties

  1. Annie
    2 juni 2023 / vrijdag, 2 juni 2023

    Vandaag gegeten. Niet normaal zo lekker. We hebben wel tig keer gezegd: wow wat is dit lekker zeg. Dank je wel voor dit recept.

    • Serena
      Auteur
      22 juni 2023 / donderdag, 22 juni 2023

      graag gedaan hoor, leuk om te lezen!

  2. Bianca
    10 april 2019 / woensdag, 10 april 2019

    Voor hoeveel personen is dit gerecht als je het gebruikt als hoofdgerecht

  3. 19 februari 2017 / zondag, 19 februari 2017

    Ah, ziet er heerlijk uit! En inderdaad, heb ik er nu helemaal zin in.

  4. 10 februari 2017 / vrijdag, 10 februari 2017

    Klinkt goed. Morgen wordt mijn slowcooker bezorgd, ik ga je recept meteen uitproberen. Ik heb de Crock Pot CR011 Sauté gekozen na wat uitzoekwerk 🙂

  5. 8 februari 2017 / woensdag, 8 februari 2017

    Dit lijkt mij zo lekker!

  6. Denise
    5 februari 2017 / zondag, 5 februari 2017

    Jammie!!!

  7. 5 februari 2017 / zondag, 5 februari 2017

    Klinkt heel lekker Serena, ik hou van experimenteren met gerechten !

  8. 4 februari 2017 / zaterdag, 4 februari 2017

    Mmm, ziet er heerlijk uit! Een receptje om te bewaren 🙂

  9. Romy
    3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Ooh ik weet nog zo goed dat jij een hele tijd terug voor het eerst over een crockpot schreef. Vanaf toen wou ik er al een. Heb er laatst dan ook een aangeschaft! Top ding ? thank joeee

  10. Lydia
    3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Heb laatst jouw toetje met stroopwafels en peertjes gemaakt. Viel erg in de smaak!!
    Deze wil ik daarom ook proberen (dochter is ook half Indo ;)). Ik ben niet gewend om vloeistoffen in grammen te meten. Wat bedoel je met 80 gram sojasaus en azijn? Ik heb geen weegschaal dus ik moet de vloeistoffen in een maatbeker meten.

  11. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Oooh yes! Ik vind jouw eten er altijd zo lekker uitzien. Sowieso ben ik zwaar kip-minded dus deze wil ik zeker proberen <3

  12. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    “Food Friday”, m’n nieuwe favoriete blog post!

    Happy Friyay! 🙂

  13. Jady
    3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Yum! m’n tanden zweten zo erg!!!

  14. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Het ziet er heerlijk uit! Wel inderdaad een messy gerecht, maar verrukkelijk om je vingers bij af te likken .

  15. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Hiermee scoor je wel punten op een feestje! 😉

  16. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Aiiiiiii ik heb hier zin in! Sticky kip is zo lekker, helemaal overgoten met sesamzaadjes. Zelf had ik laatst allemaal groenten uit de oven in een pitabroodje, daar had ik dit ook wel bij willen hebben. Dat was ook al erg messy! Malou x

    • Kitty
      12 november 2020 / donderdag, 12 november 2020

      Het was hemels! Dank je wel ?

  17. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    hmmm het ziet er echt heerlijk uit! Enig idee of het ook met de vega kip van de vegetarische slager zou werken? Want dan wil ik het echt wel een keer proberen haha!

    • Serena
      Auteur
      3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

      hi Marieke,
      ik ken die kippies wel! Ik denk dat het wel kan, maar het hoeft uiteraard niet zo lang te trekken!

  18. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Het ziet er echt heerlijk uit. En dat terwijl ik kippenpootjes echt niet lekker vind. Dat zou ik denk ik vervangen voor kipfilet 🙂

  19. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Aah het ziet er zoooo heerlijk uit!

  20. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Heerlijk zo een recept. Ziet er goed uit.

  21. Jolieke
    3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Dat ziet er heerlijk uit! Je noemt aan het begin van het artikel dat het ook zonder slowcooker kan, maar ik kan daar de instructies nergens voor terugvinden… jammer!

    Oh, en wat is tarreren?

    • Veerle
      3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

      De weegschaal weer op 0 zetten (zeggen dat al wat er dan op ligt tarra is en dus niet bij het netto gewicht hoort).

    • Deborah
      3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

      Er staat een linkje boven de laatste foto waar je op kunt klikken om bij het recept te komen als je geen slowcooker heb.

  22. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Ohhh dit klinkt echt heerlijk, kan het mij gewoon helemaal voorstellen :-)!

  23. 3 februari 2017 / vrijdag, 3 februari 2017

    Hmm dit ziet er heel erg lekker uit! Ik ga dit een keer maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *