Goedemorgen! Vandaag heb ik alweer een Indisch gerecht voor jullie in petto en dit keer is het BEHOORLIJK pittig, maar… so good. Pepesan Ikan noemen wij thuis simpelweg ‘hete makreel’ en dat is ook wat het is. VERDOMD HETE MAKREEL.
Mocht je nu meteen denken, ik lust geen vis, dan zeg ik: geef het een kans. We gebruiken voor dit recept namelijk gerookte makreel en dat smaakt al minder vissig dan verse makreel. Gerookte makreel is lekker mals en zacht heeft een stevige bite. Het is niet glad van textuur, zoals de meeste vis, waardoor het me eerder een beetje doet denken aan de textuur van gestoofde kip. Bovendien zijn de Indische smaken van de boemboe vrij overheersend, waardoor je bij de eerste hap niet eens doorhebt dat je vis aan het eten ben (geen grap).
Elk Indisch gezin heeft weer zijn eigen recept en variatie op een gerecht. Gelukkig hield mijn lieve oma van lekker, maar ook van efficiënt. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Haar recept voor Pepesan Ikan is daar een uitstekend voorbeeld van. Het is snel te bereiden en absoluut niet moeilijk om te maken.
Qua ingrediënten is alles gewoon in de supermarkt te koop, behalve de blaadjes djeroek poeroet (ook wel geschreven als djeruk purut). Dit zijn blaadjes van de kaffir limoen struik, en voorzien het gerecht van een heerlijke, frisse limoensmaak. Je kunt ze vers kopen en invriezen (dan gaan ze echt jaren mee), maar ze zijn ook in gedroogde vorm te koop (ook heel lang houdbaar). Je koopt djeroek poeroet bij de (online) toko en bij sommige groenteboeren.
Recept | Pepesan Ikan
2 gerookte makrelen (of zo’n 300 gram makreelfilet)
2 eetlepels olie
2 middelgrote uien of 4 sjalotjes, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
4 eetlepels sambal oelek
1 stukje trassi, verkruimeld
200 ml water
2 eetlepels ketjap manis
3 djeroek poeroet blaadjes
1 theelepel koenjit (kurkuma)
1 schijfje citroen
1 afgestreken eetlepel bruine suiker
snufje zout
Werkwijze
Verhit de olie in een soeppan en fruit de uien en knoflook even kort aan. Als de uien glazig worden voeg je de sambal en trassi toe. Pas op, de sambal kan spetteren, dus zet het vuur op laag en sta niet te dichtbij (anders krijg je vlekken in je kleding) wanneer je de sambal in de pan doet.
Voeg het water toe om het geheel te blussen en vervolgens de rest van de ingrediënten (ketjap, blaadjes, koenjit, citroen, suiker, zout). Laat alles zachtjes sudderen tot de uien zacht en gaar zijn geworden.
In de tussentijd pluk je de gerookte makreel. Probeer zoveel mogelijk graatjes te verwijderen en de makreel in wat grotere stukken te houden, omdat het straks toch iets uit elkaar valt in de boemboe. En we willen uiteindelijk graag stukken makreel in onze mond stoppen, geen makreelpapje.
Doe de makreel bij je boemboe en laat de smaken goed in de vis trekken door het minstens een uurtje te laten sudderen op een zacht vuurtje. Als het waterniveau te laag wordt, voeg dan steeds kleine scheutjes water toe.
Pepesan Ikan smaakt de dag erna zelfs NOG beter, omdat de kruiden dan extra goed in de makreel zijn getrokken. Je kunt dit gerecht dus ook gemakkelijk een dag van te voren maken, de pan even een nachtje in de koelkast zetten (dat uurtje sudderen hoeft dan niet meer) en het de dag erna weer even opwarmen.
Serveer je Pepesan Ikan met een schep boemboe voor extra smaak, witte rijst, frisse komkommertjes (dat blust ook meteen een beetje!) en knapperige kroepoek (emping is hier heel lekker bij). Pepesan ikan is heerlijk als hoofdgerecht, maar het is natuurlijk ook een prima onderdeel van de Indonesische rijsttafel.
Zie? Dat was niet moeilijk, toch? Mocht je het toch te pittig vinden, of er komen eters over de vloer die niet zo heel goed bestand zijn tegen pittig eten, gebruik dan minder sambal oelek of vervang het voor een iets mildere sambal, zoals sambal tomaat.
Selamat makan!
Volgende week gaan we mijn favoriete zoete Indische snack maken; dadar gulung.
Until next time,
Serena Verbon
Goed recept hoor maar ‘VERDOMD HETE MAKREEL’ is het voor mij niet! Zeker niet met sambal oelek (dat is zoute kindersambal 😉 ). Wel mooi voor de kleur sambal oelek. Lekker rawit er ook bij joh! (ja Indo hè)…
Auteur
Hahaha Jari, hoppatee rawit erbij! Is lekker, maar te veel rawit is voor mij écht te pedis. Tja, ben ook misschien wel wat te Hollands voor een Indo hè? 🙂
Bedankt voor je recept! Gister voor het eerst Indofood gemaakt zonder Conimex zakje 😉
En het was lekker. Ga meer uitproberen van je recepten
Ik ben zelf ook half indonesisch en mijn pa zag me koken en zei gelijk “hé pepesan ikan!” Alleen zelf kan ik té goed tegen pittig eten, dus volgende keer gaan er echt meer scheppen sambal in. Vandaag 5 scheppen sambal oelek erin gedaan en vind dat er wel meer in kan de volgende keer haha.
Hey Serena,
Gisteren vierde ik mijn dochtertjes 2e verjaardag en wilde toch voor iedereen koken maar niet te ingewikkeld (aangezien ik ook zwanger ben :)). Heb zowel deze Pepesan, als de Javaanse omelet en de nasi goreng (maar dan met ansjovis en zonder kip en spekjes). Iedereen (en toch wel 20 echte smulpaapindo’s) vond het zo lekker!! Beetje gek dat ik nu pas met mn 37 jaar pas een beetje indofood maak zonder zakjes maar beter laat dan nooit! Wilde je daar nog voor bedanken :). Hele fijne zwangerschap nog gewenst! Liefs
Yaassss Pepesan! Ik eet dit niet heel veel meer, omdat ik nu snel maagpijn krijg van hele hete gerechten, maar toch nog steeds wel 1x in de maand. Zo lekker! Ik gebruik alleen ipv sambal wat bali saus, ook heerlijk!
Heerlijk! Wel een gedoetje met de graten. Heb je ook een lekker recept voor rendang? Ik zou zelf wel graag iets meer willen weten over sambals. In de toko zie ik zoveel verschillende smaken; ik zou graag weten welke sambal je het beste bij bepaalde gerechten kunt gebruiken.
Ohh heerlijk ziet het eruit! Ik ben zelf niet echt een fan van makreel, tenzij het gegrilde makreel is (die ik in Japan had gegeten was echt the best!). Een beetje pittig is altijd lekker, ik ben zelf wel echt een heet eter. Er moet altijd sambal of chili oil bij mijn gerechten anders lus ik het niet 🙂
Zo’n zin om dit te maken! Ik herinner dat mijn opa het altijd in de oven deed, dat kan met dit recept toch ook? Met makreel filets?
Zou je misschien eens een artikeltje willen maken met wat jij allemaal standaard in huis hebt aan kruiden en in de diepvries bewaard? Dat laatste was ook nieuw voor mij! Dank je wel!!
Ziet er ontzettend lekker uit! Binnenkort eens proberen.
Omgggg dit heb ik wel eens gegeten bij een Indisch vriendinnetje vroeger van de middelbare school dus ik ken het. Heerlijk en pittig, houd er van. Ga het van de week meteen uitproberen, dankjewel voor het recept!
Het ziet er smakelijk uit, maar ik ben echt geen fan van vis! Zelfs de Indische vis die mijn oma altijd maakte. Ik proef toch te erg dat het vis is en dan krijg ik al gelijk de kriebels… dit recept sla ik dus helaas over hihi.
Liefs Sophia
Hmm ziet er lekker uit maar mogelijk achtergebleven graatjes schrikt mij af. I know, ik ben een zeur.
Dan moet je zelf gewoon goed plukken en op zoek gaan naar graatjes voor je de makreel bij de boemboe stopt! Makreel heeft vrij grote, makkelijk te verwijderen graatjes. Komt vast goed!
Jaaa, dit is zo lekker, tijd om je voorbeeld te volgen.
Volgens mij heb ik dit gerecht een keer bij iemand gegeten alleen kwam het uit de oven en zat het in bananenblad. Maar dit ziet er echt heerlijk uit, ik ga het zeker proberen! ?
Auteur
Klopt, dan gebruik je verse makreel en maak je vispakketjes inderdaad! Zo heb ik het zelf nog nooit gegeten, ik ken alleen deze hapklare versie 🙂
Wauw dat ziet er zo lekker uit! Nu moet ik alleen nog proberen om er een vegan versie van te maken haha! Selamat makan !!
Auteur
Je zou Jackfruit kunnen gebruiken. Dat heeft een zachte, draderige textuur vergelijkbaar met pulled chicken of gerookte makreel en komt qua textuur het dichtste in de buurt, denk ik.
Auteur
Oh, en dan ook de trassi weglaten en even opletten of de sambal oelek geen trassi bevat. Happy cooking!
Dit is inderdaad zoooo lekker! Heb een variant op het gerecht ooit gekregen van een Indische collega. Maak het nog geregeld. Ik hou van pittig dus dan is het goed te doen!
Woow! Dit klinkt echt super lekker!