Food Friday | makkelijk Ceviche recept

De allereerste keer dat ik ceviche (spreek uit als sefietsje) at was bij een strandtent op Curacao, in 2015. Ik weet nog dat ik het zag staan op de kaart en aan de ober vroeg wat het was. Toen ik mijn eerste hap nam was ik meteen verkocht. Het is zo lekker licht en fris en bomvol smaak! Sindsdien is het één van mijn favoriete gerechten. Als ik het zie staan op een menukaart, kun je er de donder op zeggen dat ik het bestel.

Maar waarom alleen ceviche eten bij restaurants? Waarom maak ik het niet gewoon eens zelf? Volgens mijn nichtje, die het vorig jaar serveerde tijdens ons vriendendiner, is het namelijk supermakkelijk en supersnel en kan het haast niet mislukken. Het enige wat belangrijk is, is dat je vis echt VERSER dan VERS is. Dus haal ’em bij een goede visboer (en dus liever niet bij de supermarkt, of ingevroren), bewaar hem zo koel mogelijk en eet hem dezelfde dag nog.

Welke vis moet je dan kiezen? Ceviche kan worden bereid met verschillende soorten vis, waarbij de beste keuze valt op witvissoorten die niet te vettig zijn (dus liever geen haring of makreel). Qua stevigheid kun je het beste kiezen voor een vis die niet te stevig is, maar ook niet te zacht. Denk aan zeebaars, snapper, heilbot, tong, tonijn of zalm. Ook zie ik wel eens ceviche op de kaart staan gemaakt met Sint Jacobsschelpen. Er wordt dus veel mee gevarieerd, maar de vis die het meeste wordt gekozen om ceviche mee te maken is toch wel zeebaars of heilbot. Als je dit voor de eerste keer maakt, zou ik hiervoor gaan.

Het bijzondere aan ceviche is dat de vis niet wordt gegaard in de pan of de oven, maar in limoen- of citroensap. Huh? Ja, ik was ook verbaasd toen ik het hoorde, maar het zuur uit deze citrusvruchten ‘kookt’ als ware je vis. Dit levert een hele andere smaak en textuur op dan wanneer je rauwe vis eet, of een visje grillt of bakt in een pannetje.

Recept | Ceviche (4 personen)

500 gram heilbotfilet
10 limoenen
2 citroenen
2 teentjes knoflook
1 rode peper* en/of Madam Jeanette
1 rode ui
een bos koriander
peper, zout
olijfolie (optioneel)

Deze hoeveelheden zijn perfect als voorgerecht voor 4 personen, maar je kunt het ook serveren aan 2-3 personen als avondmaaltijd. Vul het gerecht dan aan met bijvoorbeeld zoete aardappelen, avocado, tortilla’s en maïskolven.

Werkwijze

Het maken van ceviche is echt TE simpel. Begin met het maken van de marinade: knijp je limoenen en citroenen uit en doe het in een schaal. Dit levert gemiddeld zo’n 250 – 300 ml sap op. Je kunt ook alleen limoensap of alleen citroensap gebruiken, maar ik vind een mix van deze 2 erg lekker. Knijp de teentjes knoflook erboven uit, snijd de bos koriander en doe de helft bij de marinade. Snijd een rood pepertje of een Madam Jeanette (of een combinatie van de 2) heel fijntjes en doe het ook bij de marinade. Hoeveel is up to you!

Wrijf je vis lichtjes in met peper en zout en snijd het in hapklare brokken of plakken. Voeg je vis toe aan de marinade, alles moet ‘onder water staan’, dek het af met een deksel of plastic folie en zet het in de koelkast.

Ik heb veel ceviche recepten opgezocht online en sommige mensen laten hun vis 2 uur in de koelkast staan, of zelfs overnacht marineren. Eigenlijk is dit veel te lang. Het is te vergelijken met een heerlijk stuk vlees dat je 2 uur lang in de pan gaar bakt, dat doet afbreuk aan de smaak en textuur. Smaken verschillen natuurlijk (sommige mensen houden nu eenmaal van well done), maar persoonlijk denk ik dat je je vis het beste tussen de 15 – 25 minuten moet marineren en geen minuut langer. Dit is afhankelijk van je vissoort en hoe groot of dik je je vis hebt gesneden. Bij twijfel proef je een stukje na 15 minuten, en als hij nog te stevig en te ‘rauw’ aanvoelt in je mond, marineer je nog een paar minuten door. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe voor de smaak, goed omscheppen, en na maximaal 25 minuten is je vis klaar om te serveren!

Schep je vis in een kom of op een mooi bord en als je het nog te zuur vind, kun je er eventueel wat olijfolie overheen sprenkelen om het zure iets af te zwakken. Strooi er flinterdun gesneden rode ui, extra koriander en fijn gesneden pepertjes overheen voor extra smaak. Deze combinatie aan kleuren staan prachtig bij elkaar!

Ceviche smaakt heerlijk licht en fris, wat het een perfect gerecht maakt tijdens warme zomerdagen. Het is ook nog eens razend snel klaar en het ziet er indrukwekkend uit, terwijl het hartstikke makkelijk is om te maken. Dit maakt het een ideaal gerecht om te serveren wanneer er vrienden, schoonouders of een nieuwe lover blijven eten, haha!

Nu ik weet hoe snel en gemakkelijk ik dit zelf thuis kan maken, ga ik het zeker vaker bereiden. Ik vind ceviche geweldig, I love it! Het recept van vandaag is een prima, klassiek ceviche recept om mee te beginnen, en als je het eenmaal onder de knie hebt kun je variëren met andere vissoorten of andere smaakcombinaties.

Hebben jullie wel eens ceviche gegeten?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

13 Reacties

 1. Monica
  21 juni 2017 / woensdag, 21 juni 2017

  Oh zulke lieve herinneringen aan dit gerecht. Een vriendin uit Amerika is ooit bij mij geweest. Zij maakt dit (en gumbo). En ik wist maar niet wat ze met cilantro bedoelde. NU weet ik al lang dat het koriander is. Binnenkort eens maken. Ik eet het wel graag well done. Het is namelijk iets wat je makkelijk de andere dag nog kan eten. En ik maakte het destijds met kabeljauw. Budget vriendelijk 😉

 2. 19 juni 2017 / maandag, 19 juni 2017

  Ik schrok wel toen in de ingrediënten zag: 10 limoenen! Gelukkig ben ik wel echt een grote liefhebber van fris en zure smaken in mijn gerechten dus dat zal mij zeker niet storen. Ik zat laatst al te denken wat ik binnenkort kon maken voor als het warme weer aanbreekt en dit klinkt als de perfecte gerecht voor zo’n dag! Dankjewel voor deze lekkere en simpele gerecht 🙂

 3. Mare
  17 juni 2017 / zaterdag, 17 juni 2017

  Bedankt voor dit heerlijke recept, echt een inspiratie.

 4. Romy
  17 juni 2017 / zaterdag, 17 juni 2017

  Heb dit toen gezien in volgens mij een aflevering van
  Martijn krabbe en Herman Den blijker die de wereld over reizen qua keukens. Misschien leuk om eens op te zoeken. Dat was de nr1 chef die dit kon!

 5. Marlous
  17 juni 2017 / zaterdag, 17 juni 2017

  Ik heb dit gehad laatst in een tappas restaurant en vond heT ZO enorm goor…

 6. 17 juni 2017 / zaterdag, 17 juni 2017

  Ik heb hier nog nooit van gehoord, ziet er goed uit! Die bordjes vind ik ook echt prachtig!!!! Die zou ik ook wel willen 🙂

 7. Cakeface.visagie
  17 juni 2017 / zaterdag, 17 juni 2017

  Dit ga ik vanavond als bijgerecht serveren tijdens iftar! Lekkerr

 8. 17 juni 2017 / zaterdag, 17 juni 2017

  Dit klinkt goddelijk én het is iets dat ik met mijn dieet nog steeds mag eten. Ik zou de knoflook (helaas) weg moeten laten omdat ik dat niet mag maar ik zou m’n vis dan gewoon wat extra peperen. Je foto’s zijn ook weer prachtig.

 9. Julie Tina
  17 juni 2017 / zaterdag, 17 juni 2017

  Kende dit gerecht nog niet, maar het klinkt inderdaad heerlijk bij zomerse temperaturen!

 10. Rita
  16 juni 2017 / vrijdag, 16 juni 2017

  Het was heerlijk Serena, het deed me een beetje aan zure haring denken, maar veel en veel smaakvoller.
  En omdat je het zelf maakte, wist ik zeker dat de vis vers was.

 11. 16 juni 2017 / vrijdag, 16 juni 2017

  Het ziet er echt heerlijk uit. Ik ben alleen niet zo van citroen of limoensap in mijn eten… Dus denk dat dit niet helemaal mijn smaak is.

 12. 16 juni 2017 / vrijdag, 16 juni 2017

  Nog nooit gegeten! Maar het ziet er wel heel goed uit, en je kommetje is zo cute <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *