Het eindresultaat van mijn botox behandeling

Een tijdje geleden ging ik met mijn moeder mee naar de Velthuis kliniek, waar ze een consult had gepland voor een eventuele ooglidcorrectie. Na beoordeling van dokter Laban bleek ze inderdaad geschikt te zijn voor deze operatie. ‘En ik?’ wilde ik weten. Want ook ik heb last van overhangende oogleden en afgelopen jaar had ik sterk het idee een vermoeidere oogopslag te hebben. Eén van de nadelen van bloggen: ik maak elke week foto’s van mezelf en kijk eigenlijk veel te vaak naar mijn eigen gezicht, waardoor dit soort dingen je kennelijk sneller beginnen op te vallen. Maar niet alleen mij, ook mijn moeder had de indruk dat mijn oogopslag was veranderd. En nu ik er toch zat, dacht ik, ik vraag het maar gewoon even.

Dokter Laban vertelde me dat mijn huid nog te elastisch en eigenlijk gewoon nog te jong was om een ooglidcorrectie op uit te voeren. Met mijn huid zoals hij nu is, zal het na de operatie nooit over mijn litteken zakken, en dan blijft het litteken dus altijd subtiel zichtbaar. Hij raadde het me dan ook af en stelde voor om er over zoveel jaar nog eens naar te vragen. Niet dat het ongebruikelijk is om rond je 30e een ooglidcorrectie te ondergaan, trouwens. Sterker nog, er zijn ook wel eens patiënten van begin of midden twintig die het laten doen, omdat ze genetisch ‘gezegend’ zijn met sterk overhangende oogleden.

Wel stelde hij voor om een subtiele oog- en wenkbrauwlift te creëren met botox. ‘Botox?!’ riep ik. Dat is toch spul om je voorhoofd mee glad te strijken? Hoe kan botox er in hemelsnaam voor zorgen dat je oogleden minder gaan hangen?

Laat ik jullie allereerst iets meer vertellen over botox. Achter Botox® hoort officieel een ‘r’ te staan aangezien het een registered trademark is. Het is namelijk een merknaam voor de stof Botulinetoxine, een natuurlijk eiwit dat geproduceerd wordt door de bacterie Clostridium Botulinum. Dit eiwit wordt al sinds 1973 gebruikt voor medische toepassingen, zoals neurologisch aandoeningen, maar ook wordt het ingezet tegen migraine en overmatig zweten.

Botox is echter vooral bekend geworden door zijn cosmetische toepassing, omdat op een gegeven moment bekend werd dat veel celebs het gebruikten om hun rimpels mee te verzachten. Hoe werkt dat precies?

200801101627_59338_000Botox wordt in hele kleine hoeveelheden en sterk verdund geïnjecteerd in de spiervezels die verantwoordelijk zijn voor zogeheten mimiek lijnen, oftewel de rimpels die ontstaan door dagelijkse bezigheden als praten, lachen of fronsen. Door botox te injecteren wordt acetylcholine geblokkeerd. Dit is een stof die de zenuwimpuls doorgeeft naar de spieren (dus de impuls om bijvoorbeeld te fronsen) maar ook de zweetklieren. Door het acetylcholine te blokkeren heb je deze impulsen niet meer (of nou ja, in mindere mate) waardoor de spierspanning sterk verminderd en diepe rimpels vervagen. En omdat botox sterk verdund en in kleine hoeveelheden wordt geïnjecteerd, verdwijnt de blokkade weer na zo’n 3-4 maanden.

anatEn dan nu, hoe zorgt botox voor minder hangende oogleden? Rondom je oog bevindt zich een spier die ervoor zorgt dat je ogen zich kunnen samentrekken (probeer eens sneaky te kijken, dan weet je over welke spier ik het heb). Deze spier heet de orbicularis oculi spier. Vlak boven deze spier bevindt zich de  frontalis spier, de spier die verticaal over je gezicht loopt en er onder andere voor zorgt dat jij je wenkbrauwen kunt optrekken.

Het idee is om de ronde, samentrekkende spier lichtjes te injecteren met botox, waardoor deze als ware wordt verlamd en de optrekkende spier vervolgens de overhand krijgt. Op deze manier ontstaat er een ‘brow lift’ die hopelijk ook de oogleden mee omhoog trekt, resulterend in een minder vermoeide, open blik. Nou, dat klinkt allemaal erg veelbelovend. Wel werd er gewaarschuwd: iedereen reageert weer anders op botox. Bij de één zal het meer effect hebben dan bij de ander. Het is niet zo dat je na een paar botox prikjes klaar bent: botox is maatwerk. Het is soms even zoeken waar er precies geprikt moet worden, en hoeveel, om voor het gewenste resultaat te zorgen.

Gelukkig houdt de Velthuis kliniek hier rekening mee. Je betaalt één keer per gebied (de wenkbrauwen zijn bijvoorbeeld één gebied, de frons is één gebied) en ze beginnen rustig (dus niet te veel) en kijken dan hoe je hier op reageert. Botox heeft twee weken nodig om zijn werk te doen, dus mocht je na die tijd nog niet helemaal tevreden zijn met het resultaat, dan behandelen ze je kosteloos na door hier en daar nog wat bij te prikken tijdens je vervolgconsult. Het is dus niet zo dat je steeds per prikje moet betalen. Ik vind dit een veilig gevoel geven, dat ze het gewoon rustig opbouwen en per persoon bekijken hoe de botox zijn werk doet. Je hoeft bij de Velthuis kliniek dan ook zeker niet bang te zijn dat je met een typische ‘botox kop’ de deur uit wandelt. Zij zijn juist heel streng en waken ervoor dat een patient niet te ver wilt gaan, ze houden je met beide benen op de grond. En dat vond ik erg fijn om te horen. Ik kan me namelijk erg goed voorstellen dat je het op een gegeven moment zelf niet meer ziet en steeds meer en meer wilt. Net zoals je met wimperextensions steeds langer en voller wilt gaan. Of je acrylnagels steeds langer wilt hebben.

Misschien is het je niet opgevallen dat ik overhangende oogleden heb. Ik moet ook zeggen dat ze niet zo erg hangen dat ik er last van heb (ik krijg er geen hoofdpijn van). Het is puur esthetisch dat ik er iets aan wilde doen. Omdat ik, en dat durf ik gewoon toe te geven, ijdel ben. En het speelt ook zeker mee dat ik mijzelf en mijn ogen regelmatig op de foto moet zetten voor mijn beroep als beautyblogger. Elke keer als ik een close-up van een eyelook maak, trek ik mijn wenkbrauwen omhoog en trek ik tegelijkertijd aan een pluk haar bij mijn slapen, om mezelf een handmatige eyelift te geven.

Dat ziet er zo uit;
botox wenkbrauw lift_ - 2 Doe ik dat niet, ontspan ik mijn ogen en wenkbrauwen, dan heb ik een vrij treurige oogopslag;

botox wenkbrauw lift_ - 1I haz a sad.

En full face ziet dat er dus zo uit naast elkaar;

brow lift velthuisWat jullie dus altijd zien hier op mijn blog is de foto links, waar ik expres voor elke foto mijn wenkbrauwen optrek, zodat ik er niet zo droevig uitzien als op de foto rechts, waar ik mijn ogen en wenkbrauwen ontspan. Maar goed, dat is wel wat ik elke dag zie in de spiegel en ik begon me eraan te storen. Als ik er permanent uit kon zien zoals op de foto links, zonder er steeds aan te moeten denken mijn wenkbrauwen omhoog te trekken (wat uiteindelijk ook leidt tot mimieklijnen in mijn voorhoofd), zou dat ideaal zijn! Dus ik had zoiets van, kom maar op met die botox prikjes! Is het helemaal niets, dan werkt het na 3-4 maanden gewoon weer uit en is er niets aan de hand. De effecten zijn niet permanent en dat vind ik ergens een fijne geruststelling.

botox velthuis kliniek_ - 2Dokter Hartgers, rechts op de foto, is een ontzettend lieve, knappe en jonge vrouw. Ze is gespecialiseerd in botox en fillers en ik voelde me direct op mijn gemak bij haar. Wat er gebeurt is letterlijk secondewerk. Ik ga liggen in de stoel (lekker stoeltje, ligt heerlijk overigens) en het te behandelen gebied wordt gedesinfecteerd. Dan schuift Dr. Hartgers dichterbij, vraagt of je boos wilt kijken (voor je fronsgebied), of je wilt lachen (voor je kraaienpootjes) of je wenkbrauwen wilt optrekken (voor de brow lift) zodat ze goed kan zien hoe je spieren lopen en hoe ze werken. Vervolgens prikt ze met de naald in je spier en hop, hop, hop, you’re done. Ik denk dat ik in totaal 3 minuten in de stoel heb gelegen en toen was het klaar.

botox velthuis kliniek_ - 1De eerste keer kreeg ik in totaal 6 prikjes: 2 voor mijn frons (begin wenkbrauw), 2 in het midden en 2 aan het uiteinde van mijn wenkbrauw. Ik heb een vrij hoge pijngrens en ik moet zeggen, je voelt ze wel, die prikjes. Geen immense pijn, ik lig niet te creperen in die stoel, maar het is ook zeker niet pijnloos. Het deed meer pijn dan een vaccinatie, maar minder pijn dan zo’n verdoving bij de tandarts (ik hoop dat jullie nu een beetje kunnen inschatten hoeveel pijn het ongeveer doet). Maar omdat het binnen een paar seconden voorbij is, valt het al met al reuze mee. Na het prikken kunnen er kleine puntjes bloed te zien zijn, maar die veeg je zo weer weg. Wel was mijn huid om de prikjes heen nog een uur rood en gevoelig. Als ik er met mijn vinger op drukte voelde het beurs aan. De volgende dag was dat gevoel weg.

botox velthuis kliniek_ - 4Na 2 weken heeft de botox zijn optimale effect bereikt, maar ik was niet geheel tevreden met het resultaat. De prikjes bij mijn frons deden hun werk erg goed: ik kon totaal niet meer boos kijken. Een vreemd gevoel, maar ergens ook weer fijn omdat je dan weet dat het werkt. Voor mij werkt de botox hier vooral preventief, ik heb namelijk geen fronsrimpels, maar op deze manier ga ik ze daar ook nooit krijgen. Wat betreft mijn browlift, daar zag ik naar mijn idee te weinig resultaat. Dr. Hartgers was het met me eens, dus lag ik – hoppa – weer in de stoel voor wat extra prikjes. Dit keer plaatste Dr. Hartgers er eentje iets meer aan de buitenkant van mijn wenkbrauw, en eentje aan de zijkant, daar waar de kraaienpootjes zich bevinden. In totaal kreeg ik er dus 4 nieuwe prikjes bij tijdens het vervolgconsult (hier hoef je niet extra voor te betalen).

Na nog eens twee weken wachten heeft de botox wederom zijn optimale effect bereikt en was het tijd voor een derde consult. Tijdens dit consult zou er gekeken worden of de botox wat voor me had gedaan of niet. De kans was dus zeker aanwezig dat het effect minimaal zou zijn en dat botox wellicht niet voor mij is weggelegd (althans, niet nu).

Voor mijn eerste consult en na het derde consult zijn er foto’s gemaakt waarop je duidelijk de verschillen kunt bekijken;

botox schuin zijaanzicht botox vooraanzichtHet effect is heel subtiel, maar toch zie ik wel verschil. Op de foto’s rechts zie ik er net iets meer uitgerust en ontspannen uit. Mijn oogopslag is een tikkeltje frisser. Ook lijken mijn wenkbrauwen zich iets hoger te bevinden, en trekken ze aan het uiteinde ietsje meer omhoog, al is het wel millimeterwerk.

Kijk, had ik fronsrimpels gehad, veel kraaienpootjes en diepe rimpels in mijn voorhoofd, dan was het resultaat vast en zeker verbluffend geweest. Maar ik heb nu eenmaal een vrij rimpelloze huid. De hoofdreden van mijn botox behandeling was dan ook het creëren van een eye & brow lift. Het effect is helaas, naar mijn mening, te subtiel. Ik had gehoopt op een iets duidelijker resultaat, maar in mijn geval gaat botox me hier niet bij helpen. In elk geval niet nu. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat botox ook niets voor jou is, want dit verschilt per persoon. En om eerlijk te zijn, des te meer rimpels je hebt, des te mooier het resultaat zal zijn!

Ga ik mijn botox behandelingen voortzetten? Ik weet het nog even niet. Ik weet dat er veel dertigers zijn die botox gebruiken om preventieve rimpelvorming te voorkomen, en op zich snap ik dat wel. Maar wat ik persoonlijk erg apart vind is dat ik niet meer intens boos kan kijken. En stel ik heb ruzie, dan kan ik mijn woorden geen kracht bij zetten op die manier. Als ik nu boos probeer te kijken dan kijk ik eigenlijk gewoon een beetje moeilijk, haha! In het midden tussen mijn wenkbrauwen, waar normaal een frons vormt, vormt zich nu 100% niets. Eerder een soort verdikking. En dat gevoel was ook even wennen. In het begin vond ik het zo vreemd aanvoelen dat er niets gebeurde daar, terwijl ik wist dat er eigenlijk wél wat zou moeten gebeuren op mijn voorhoofd. Ik ben nu wel aan dat gevoel gewend hoor, maar daar moesten wel even wat weekjes overheen.

Ik houd van de frissere oogopslag en de ontspannen uitstraling die botox mij heeft gegeven. Ik hoor de laatste tijd steeds vaker dat ik er goed uitzie, complimentjes van mensen die dat normaal niet zeggen. Ik kijk het nog even 3 maanden aan voordat ik besluit om ermee door te gaan of niet. Zoals het er nu uitziet denk ik eerlijk gezegd niet dat ik ermee door wil gaan, puur omdat het voor mijn oorspronkelijke doel (eye & brow lift) weinig effect geeft en omdat ik (nog) geen last heb van diepe rimpels die verzacht moeten worden. De enige reden zou dan zijn om preventieve rimpelvorming te voorkomen.

botox velthuis kliniek_ - 5Een mini-botox (wat ik heb gehad) kost €100,- bij de Velthuis kliniek, en ik weet niet of jullie er ook zo over denken, maar ik had verwacht dat de kosten veel hoger zouden liggen. Voor dit bedrag koop je namelijk ook een high end nachtcrème, alleen met botox ben je in één klap van je rimpels af in plaats van dat je maandenlang moet smeren. De pijn is prima te doen (tenzij je een extreem lage pijngrens hebt of angst hebt voor naalden) en je staat met een half uur weer buiten. Misschien zelfs sneller. En weet je, vind je het niets dan laat je het gewoon weer ‘uitwerken’.

Ik wil jullie natuurlijk niets aansmeren wat je niet nodig hebt, maar mocht je al een tijdje aan botox denken, go for it! Het taboe wat er op rust is volgens mij al een stuk minder dan pak ’em beet 10 jaar geleden, of misschien vind ik dat gewoon omdat ik inmiddels ook wat jaartjes ouder ben geworden, dat kan ook. Als je naar een goede, professionele kliniek gaat waar mensen werken met veel ervaring, dan hoef je eigenlijk nergens bang voor te zijn. Vooral niet als het een kliniek is waar ze er voor waken dat je niet te ver gaat.

Hoe dan ook, of ik het nu wel of niet ga doorzetten, de hele ervaring van mijn ‘botox journey’ is mij prima bevallen. Ik vond het interessant om mij in dit onderwerp te verdiepen en te begrijpen wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt in je lichaam wanneer er botox wordt geïnjecteerd. Ik hoop dat jullie het ook interessant vonden om te lezen, en om te zien wat het uiteindelijk voor effect heeft gehad op mijn gezicht. Ik ben blij dat ik het heb gedaan en dat ik weer een ervaring rijker ben. Puur omdat ik het als beautyblogger nu eenmaal interessant vind om van alles uit te proberen op beautygebied, maar ook omdat ik nu weet hoe het voelt en heb gezien wat het kan doen.

Natuurlijk vind ik mezelf mooi zoals ik ben, maar ik stoor me aan iets en daar wil ik iets aan doen. Er is nu nog één ding wat ik wil uitproberen om van mijn hangende oogleden af te komen en dat is een Plexr behandeling. Mocht dat uiteindelijk niet het gewenste effect opleveren, dan geef ik het op en laat ik het erbij zitten. Dan omhels ik mijn hangende oogjes met alle liefde die ik in me heb. Maar tot die tijd: you can’t blame a girl for trying.

Voor meer informatie over botox behandelingen bij de Velthuis kliniek, klik hier.

Is botox iets wat jij (in de toekomst) zou willen gebruiken?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

97 Reacties

 1. 22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Ik hou van dit soort artikelen! (uitleg over bepaalde stof etc.)
  Jammer dat het niet je gewenste effect gaf, maar misschien mis je het over 3 maanden wel en wil je het toch nog een keer doen 😉

 2. 22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Wat een fijn en eerlijk artikel! Ook had ik totaal niet verwacht dat de prijs zo laag zou zijn!
  Zelf denk ik er nog niet aan om botox te proberen, maar als ik merk dat mijn oogleden gaan hangen zou ik het misschien wel overwegen.
  Goed dat je dit artikel maakt ook, ik had altijd een beetje een eng idee bij botox.. Dat is na het lezen van dit artikel toch wel anders!

 3. Petra
  22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen enkel verschil zie. Misschien in het echt wel maar zo niet .En om nu zo veel geld uit te geven om iets in je lijf te laten spuiten elk half jaar of zo…nee,dan mag het resultaat wel echt beter zijn

 4. Yvonne
  22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Ik vind het gebruik van botox persoonlijk gewoon helemaal niets, maar als mensen er blij mee zijn dan gun ik ze dat plezier natuurlijk!

  Ik vraag me wel af of je wel eens hebt gehoord van de ‘Facial Feedback Hypothesis’ en of je een artikel over botox hebt gelezen dat hier een nadelig effect op zou hebben?

 5. Kelsey
  22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Ik heb ook hangende oogleden. Mensen vragen vaak of er iets is (omdat ik er dan sip uitzie), of ik chagrijnig ben… Nee! Zo hangen mn ogen gewoon (helaas). Nogal vervelend want ik kan er niks aan doen. Ik ben 24 en ga er nog lang niets aan doen, zeker nu ik zie dat het effect te subtiel is met botox. Misschien over heel veel jaren dat een correctie noodzaak is. Voor nu probeer ik dan maar meer te glimlachen of zo..

  • Serena
   Auteur
   22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

   hi Kelsey,
   als je er echt zo veel last van hebt kan ik zeker een consult aanraden. Het is niet gek om op jouw leeftijd een ooglidcorrectie te doen hoor. Misschien dat een consult de doorslag kan geven: wel doen, of toch langer wachten.

 6. 22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Ik vind het echt fijn dat je er zo open over kan praten. Het resultaat is inderdaad niet heel opvallend, maar het doet toch wel iets.

 7. Diana
  22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Is het niet Drs. Hartgers? Dr. is een beschermde titel en volgens mij is zij niet gepromoveerd. Tenminste, ik kan er niks over vinden.

  • Martine
   22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

   Je hebt gelijk. Daarbij is het denk ik goed om te weten dat er een speciale tweejarige, erkende opleiding bestaat tot cosmetisch arts. Niet iedereen die zich cosmetisch arts noemt heeft deze opleiding gevolgd, er bestaan ook korte stages waarna je als basisarts aan de slag mag met injectables. Dus do your research, voordat je je laat behandelen.

 8. T
  22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Fijn uitgebreid en eerlijk artikel! Ik zie eerlijk gezegd helemaal geen verschil

 9. Melanie
  22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

  Ik moet zeggen dat ik het verschil eigenlijk niet zie, maar wel fijn dat je er een artikel over hebt gemaakt. Ik ben 40 en heb een frons rimpel tussen mijn wenkbrauwen waar ik me behoorlijk aan begin te storen de laatste tijd (verder gelukkig eigenlijk geen) en er echt over zit te denken iets aan te laten doen. Vooral met dit mooie weer is deze nog duidelijker omdat je in het zonlicht kijkt, maar hij is er altijd wel en vind hem gewoon irritant worden! Dus wellicht dat ik eens een consult ga doen!

 10. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik had ook echt gedacht dat het veel duurder zou zijn. Het effect is echt minimaal wat eigenlijk positief is, je hebt het dus nog niet nodig!

 11. Lousaa
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Vind het resultaat wel mooi eigenlijk. Het ziet er een stukkie natuurlijker uit dan je opgetrokken wenkbrauwengezicht (heb je soms in video’s) en ik vind je wenkbrauwboog een end gelift, toch zeker. Maar hangende oogleden blijven hangende oogleden. Daar helpt een wenkbrauwlift maar minimaal aan.

  Zelf overweeg ik wel een ooglidcorrectie, maar pas over een jaar of twintig denk ik. Ze hangen nu al maar ja. Dat past bij me.

 12. Ier
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik zie geen verschil. Wel leuk om te zien dat je eerlijk vertelt dat je bij full face foto’s je wenkbrauwen optrekt. Maar zonde van de €100.

 13. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Heel interessant om te lezen hoe het proces bij jou verlopen is. En inderdaad, ik dacht dat botox veel duurder was! Meevallertje dus! 🙂

 14. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Wat jammer dat het effect zo minimaal is! Het lijk mij, persoonlijk, heel eng om niet te kunnen fronsen haha! Ik heb wel wat rimpeltjes rond mijn ogen, maar die heb ik al zo lang ik me kan herinneren.

 15. Anne
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Heel eerlijk? Ik zie echt 0,0 verschil. Deze vorm ogen heb jij nu eenmaal, komt niet door de tands des tijd, want daar ben je volgens mij te jong voor. Vind €100,- echt 99,- teveel voor dergelijk resultaat. Maar dat is mijn mening…

 16. Lilian
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Interessant artikel. Waarom kreeg je die twee prikjes bij je frons? Moest dat? Kan me voorstellen dat je die niet meer wilt.. Ben wel benieuwd hoe je boos kijken er nu uit ziet na je verhaal

 17. Inge
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Tof artikel!! heel jammer dat het niet helemaal is geworden wat je had gehoopt! ik sluit het ook niet uit om het in de toekomst te gaan doen. ik word bijna 29 en begin die frons streep tussen mijn wenkies wel beetje vervelend te vinden..
  de prijs valt me allerzins mee!!

 18. Rianne
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Erg interessant artikel! Ik ben 20 en ik heb al een beetje rimpels in mijn voorhoofd en laatst merkte ik op dat ik inderdaad erg vaak “verbaasd” kijk, naja ik trek mijn wenkbrauwen volgens mij best vaak onbewust op en ik had eigenlijk nooit de link gelegd tussen mijn hangende oogleden en de rimpels in mijn voorhoofd, maar door dit artikel heb ik opeens een soort “eye-opening moment” dat het waarschijnlijk wel iets met elkaar te maken heeft 😮

 19. Mariska
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Interessant artikel! Ik begrijp je goed. Ik heb zelf ook hooded eyes en stoor me daar ook wel aan. Zo jaloers op mensen met een zichtbare arcadeboog. Maar ik moet zeggen, ik heb oogschaduw en eyeliner gewoon opgegeven en focus me nu meer op glowy skin, contour en felle lippen. Scheelt ook een hoop tijd, hoef ik al die oogmakeup tutorials niet te kijken. 😉 En twee laagjes mascara voor een intensere blik. Het is dat ik doodsbang ben voor dokters, ziekenhuizen, bloed en naalden. Zou best graag van die hooded eyes af willen, maar dat weerhoudt me. Misschien komt moed met de jaren?

 20. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Interessant om te lezen! Het effect is inderdaad wel heel subtiel, maar de prijs valt mij wel heel erg mee. Ik had verwacht dat het een paar 1000 euro zou kosten haha.

 21. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Je ogen bepalen ook heel je gezichtsuitdrukking en inderdaad ik begrijp je wel hoor..

 22. julie
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn 28ste zou beginnen met botox (rimpelpreventie) In oktober zou ik 28 worden. Maar nu ongeveer een jaartje geleden zag ik op tv een documentaire over botox en hun dierproeven. Was gewoonweg verschrikkelijk! sindsdien wil ik het niet meer. Vind het wel erg jammer 🙁 Is er iemand die iemand kent die botox gebruikt dat niet op dieren test? Ik zou het echt niet over mijn hart kunnen krijgen om dit te gebruiken als ik weet dat muisjes zo hebben gecrepeerd voor mijn botox 🙁

  • Biologic-X
   21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

   Ik begrijp goed dat je het zielig vind, maar helaas is de harde waarheid dat veel producten op dieren zijn getest. Dit heeft vooral met de strenge wetgeving te maken en is er ook niet zomaar. Denk hierbij aan cosmetica (dan wel niet de ingrediënten of het gebeurd in het buitenland terwijl we hier een hele strenge wetgeving hebben die een bepaald doel hoort te dienen), e-nummers, medicijnen (van botox tot de simpele PARACETEMOL). Dan zou je bijna alles moeten laten liggen.

   Het klinkt heel cru, maar ik ben een rasechte dierenliefhebber met een laboratoriumopleiding in de moleculaire biologie en gefascineerd door Klinische Genetica. Daarom heb ik ook mijn bevoegdheid behaalt om met proefdieren en bijbehorende experimenten te mogen werken. Voordat je zegt ahw wat zielig, wat IK OOK OPRECHT geloof dat het is. Lees mijn verhaal alsjeblieft eerst. Op dit moment kunnen we helaas NOG NIET ZONDER en voor het ontwikkelen van DIERPROEFVRIJE TECHNIEKEN heb je helaas ook proefdieren nodig.

   Een gemiddeld proefdier WORDT VELE MALEN BETER BEHANDELT DAN HET STUKJE VLEES OP JE BORD (denk hier maar eens GOED over na). Dit is voor mij dan ook een reden om in de toekomst vegetariër /veganist te worden (nu nog niet mogelijk door privéomstandigheden, helaas..).

   Voor de rest wil ik op deze manier mijn bijdrage aan de wereld leveren, hopend dat we ooit zonder kunnen. Doordat ik ZELF DE EXPERIMENTEN UITVOER, weet ik dat het oprecht met de beste bedoelingen is. Dat ik ze zo goed mogelijk behandel (min mogelijk stress en pijn) en goede resultaten haal, opdat experimenten niet onnodig herhaalt moeten worden. Het is een dunne scheidslijn die bewandeld word en emotioneel zwaar.

   Misschien vind je het wel grappig om te weten, maar ik vind het heerlijk om INDIEN MOGELIJK mijn dieren persoonlijke aandacht te geven, verwennen en te knuffelen. Het liefst zou ik opklimmen tot hoofd van een proefdierfaciliteit, zodat ik hier een strenge hand in voordeel van hun welzijn kan hebben. Deze staat altijd op nummer 1 en dan pas de resultaten.

   • Ier
    21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

    Je hebt gelijk, hoor. Maar men is ook hypocriet. Het is allemaal zielig, totdat dat je zelf een aandoening of ziekte hebt waarvoor een medicijn ontwikkeld wordt (wat wel op dieren is getest). Dan pakt men het met beide handen aan

   • julie
    21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

    Dank je voor de reactie. het is inderdaad onmogelijk om alle medicijnen ook te bannen. Als ik weet dat de muisjes op een zo humaan mogelijke manier worden behandeld vind ik het oke. Maar met die Botox was het echt niet zo 🙁 Ze kregen dat toegedient en dan zag je ze langzaamaan verlammen en lijden dan een verschrikkelijke verstikkingsdood. Not okay! Kan wel anders denk ik zonder die wreedheid. Ik weet dat elk dier MOET worden vernietigt na testen, ook al zijn ze gezond maar laat ze niet lijden.
    Ik vind het wel super dat je het best mogelijke voor de testdieren wil.

   • Syl
    21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

    Wat een mooie reactie van een insider. Dit zouden meer mensen moeten weten. Als er een medicijn zou worden ontwikkeld om mijn ziekte te remmen of genezen, en deze is eerst op proefdieren getest… zou ik het echt wel aanpakken.

   • Martine
    22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

    Kijk, dit scheelt mij als mede-wetenschapper een hele lap tekst typen! Volledig mee eens, dierproeven liggen (terecht) onder een enorm vergrootglas, maar zijn onmisbaar. Bontindustrie, vee in overvolle megastallen of mensen die exotische dieren als huisdier houden, be my guest & protest. Maar stop met belagen van wetenschappers die dankzij dierproeven kunnen werken aan nieuwe behandelingen voor ernstige ziektes.

   • Wilma
    22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

    Ik vind dat er een groot verschil zit tussen dierproeven voor cosmetica en dierproeven voor medicijnen. In het geval van medicijnen kan het gaan om een levensbedreigende situatie en zal ik de medicijnen slikken om beter te worden. In het dagelijks leven probeer ik medicijngebruik zoals paracetamol ed zoveel mogelijk te vermijden. Voor cosmetica vind ik niet dat een dier moet lijden zodat ik mezelf een beetje mooier kan maken. Gelukkig zijn er genoeg merken die niet op dieren testen. Op internet zijn er lijsten te vinden van ‘goede’ en ‘slechte’ merken, wat het allemaal een stukje makkelijker maakt.

   • Melissa
    22 juli 2016 / vrijdag, 22 juli 2016

    Ik maak in mijn oordeel over dierproeven ook een onderscheid tussen dierproeven voor medicijnen (in mijn ogen mag dit als er geen alternatief is) en dierproeven bij de ontwikkeling van verzorgingsproducten en makeup (dit vind ik niet kunnen maar ik geloof dat makeup in Europa sowieso dierproefvrij is, alleen merken die ook in China verkocht worden doen daar wel aan dierproeven.) Omdat botox ook toegepast wordt in de gezondheidszorg is dit natuurlijk een twijfelgeval..

 23. Marieke Veenendaal
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Interessant artikel! Fijn dat je gewoon eerlijk zegt dat het voor jou niet genoeg resultaat gaf. Ik ben 24 en heb hetzelfde ‘probleem’ met mijn ogen. Ik heb ook al wel een mimieklijn op mijn voorhoofd (waar foundation dan weer lekker in ophoopt als ik niet uitkijk). Ik stoor me er nog niet echt aan. Wel heb ik ongeveer permanent een fronslijn tussen mijn wenkbrauwen, alsof ik altijd tegen fel licht in kijk. Als het licht verkeerd valt, zie je daar ook een dikke schaduw. Misschien ga ik toch eens langs bij een goede kliniek…

 24. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik zie ook verschil en wat een interessant artikel weer! Ik wist helemaal niet dat je telkens je wenkies optrok, fijn dat je dat nu iig minder moet.

 25. Daphne
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Fijn en duidelijk artikel! Prijs valt me inderdaad mee. Zeker als je het vergelijkt met dure anti-rimpelcremes. Wel jammer dat het effect niet helemaal geworden is als wat je gehoopt had, maarja. Ik ben ook wel benieuwd op een vervolgartikel over hoe lang het effect vast houdt 🙂

 26. Hanan
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik zie het verschil echt niet.
  Wel jammer dat je expressie op je verhoogd verdwenen is, dat maakt ons huis zo uniek vind ik dat ieder zijn eigen lijnen in het gezicht heeft.
  Ik ben midden dertig en Botox is echt nix voor mij , ik neem mijn flaws voor lief.

  • Hanan
   21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

   Verhoogd is voorhoofd natuurlijk

 27. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik zou het niet willen gebruiken maar joh ieder zijn ding. Iedereen moet tegenwoordig maar overal een mening over hebben. Ik vind het je goed staan! Fijn dat de kliniek ook een béétje rekening houdt met het te ver gaan.. niet dat je gaat voor een kleine correctie en naar buiten loopt als Donatella 😉

 28. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Hi Serena,
  Wat heb je er een goed artikel van gemaakt. Ik heb geen behoefte aan botox, maar vond het erg interessant om te lezen.
  Het effect vind ik subtiel, fijn dat je er blij mee bent!
  Hoewel mijn passie niet in beauty-zaken ligt, lees ik je blog erg graag.
  Ik hou van de mix van informatief en persoonlijke ervaringen. Vind dat je het altijd heel uitgebalanceerd weet te brengen 🙂

  P.S Mijn favoriete woord uit je artikel is mimieklijntjes 😀
  Ik heb drie keer moeten lezen (mimie-klijntjes, mimi-eklijntjes haha)

 29. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Wat een fijn en duidelijk artikel.De prijs valt inderdaad nog best wel mee.

 30. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Interessant om te lezen dat je hiervoor gekozen hebt. Ik denk dat ik zelf het niet zou doen maar ja als je iets aan jezelf wil doen moet je dat zeker doen. Ik had alleen iets meer resultaat verwacht maar zoals je al zegt als je rimpels had gehad enzo, had je het misschien beter gezien. Fijn dat je er wel blij mee bent!

 31. Nicolette
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Bedankt voor het duidelijke en interessante artikel!
  Nu ik bijna 30 wordt (aaaahhh) begin ik wel iets van rimpeltjes en slappere huid te zien.
  Gezond eten en goed smeren tegen de zon helpt het beste denk ik. Al heb je daar met overhangende oogleden niet zo veel aan natuurlijk 😉
  De kosten van de mini botox behandeling vallen mij echt enorm mee!
  Dacht eerder aan 400 euro ofzo..
  Wie weet over een paar jaar als die rimpeltjes mij echt gaan storen.

 32. martine
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Jaa eindelijk het eindresultaat!
  Eigenlijk zie ik bijna geen verschil, ik bedoel je
  Wil van die oogleden afkomen maar het enige wat ik zie is dat je wenkbrauw 2 mm gelift is, maar dat je ooglid hetzelfde is gebleven. Ben benieuwd naar de plexr behandeling!

 33. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  wat een mooi artikel is het geworden zeg, het resultaat is zeker zichtbaar in je totale look. je bent inderdaad minder vermoeiend op de foto gespot. De prijs viel mij echt heel erg tegen moet ik zeggen, wat voor mij echt een overweging maakt om ook hier over na te gaan denken want ik heb helaas hetzelfde probleem. liefs soraya

 34. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Mooi artikel heb je er van gemaakt Serena, met mooie en duidelijke foto’s! Je ziet inderdaad een subtiel verschil en ik vind het resultaat erg mooi

 35. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Wat goed dat je hier over durft te schrijven, want het is nogal een taboe. Ik vind het resultaat mooi!

 36. Rowan Chanel
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Wat een leuk artikel zeg! Ik heb van mezelf ook best hangende oogleden (misschien toch wel omdat ik pindakaas ben) waardoor eyeliners af en toe zelfs onnodig zijn haha.
  Ook heb ik een best aanwezige frons tussen mijn wenkbrauwen die mijn vriend vaak recht wilt trekken wanneer ik een chagrijnige dag heb hahaha.
  Of ik echt botox zou willen doen weet ik niet, misschien wanneer ik me er echt aan begin te storen. Zoals je al zegt, ik ben ook helemaal happy met mezelf, maar vind het geweldig om van alles uit te proberen!

 37. Babette
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Wat een fijn en duidelijk artikel heb je geschreven!
  Het effect is mooi subtiel, maar snap dat je er meer van had verwacht/op meer had gehoopt en dat het iets te subtiel is.
  Ik zit zelf met hetzelfde probleem en zit nog steeds te twijfelen over botox. Als je een plexr behandeling gaat doen lijkt het me heel fijn als je daar ook zo’n uitgebreid artikel over schrijft, kan ik gelijk kijken of het wat voor mij is haha.

 38. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Interessant, uitgebreid en duidelijk! Ik denk dat ik op latere leeftijd wel het een en ander zou laten doen. Vind het verschil ook wel subtiel bij je, ik snap dat je op meer had gehoopt. Taboe op dit onderwerp vind ik trouwens niet nodig, iedereen doet lekker waar die zelf zin in heeft wat mij betreft.

 39. Lotte
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Wat een duidelijk en interessant verhaal! Doordat je foto’s laat zien van je ‘normale’ gezichtsuitdrukking wordt het ineens veel duidelijker voor welk probleem je een oplossing hebt gezocht. Inderdaad jammer dat het effect subtiel is, hoewel ik op de zijaanzichtfoto’s toch wel een flink verschil zie.
  Ook voor de mensen die geen botox overwegen is het fijn om eens te lezen op welke manier het ook toegepast kan worden, zonder dat je er meteen platgebotoxt uitziet :).

 40. Soof
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik zie er niks van haha. Wat mij betreft zonde van het geld geweest, maar gelukkig dat jij er wel blij mee bent 🙂

 41. Lisa
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik had er veel meer van verwacht
  Zie echt bijna niets
  Misschien ben jij een goede kandidaat voor plexr
  Dat is met een laser die de oogleden lift

 42. Patricia
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Wat een goed artikel heb je geschreven Serena! Zo volledig en prettig leesbaar. Mag je trots op zijn hoor! Jammer dat het niet het gewenste resultaat had. Ik zie inderdaad subtiele verschillen. Wellicht dat ik in de toekomst Botox probeer, voor de prijs hoef ik het niet te laten haha!

 43. Ooitsmila
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik vind kraaienpootjes ook niet mooi om te hebben maar als ik een lijstje moet maken met alles waar ik mij aan stoor dan is dat behoorlijk wat helaas.
  – Dikke benen
  – Geen stevige kont
  – Haargroei
  – Geen strakke buik
  – Een paar moedervlekken
  – Acne
  – Brede nagels
  – Te kleine borsten
  – Brandwonden op voeten
  En nog veel meer dingen.

  Voor een mooier lichaam sport ik tegenwoordig best wat. De moedervlekken overweeg ik wel te verwijderen. De acne is een strijd sinds mijn tienerjaren. Ik ga niet onder het mes voor grotere borsten en mij nagels; ja mijn handen zitten meer in de aarde van bezig zijn met de natuur dan ooit in nagellak gezeten heeft. En de brandwonden horen bij mij en gelukkig maar dat het hete water ooit op mijn voeten viel. Geluk bij een ongeluk.

  Toch lijken die prikies mij wel aantrekkelijk zo van – stok achter de deur, kun je niet meer boos kijken en ter voorkoming van de kraaienpootjes. Maar een behandeling voor de haargroei zou ik 100 maal meer willen dan de rimpels die nog gaan komen.

  • martine
   21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

   Probeer eens geen zuivel meer te eten voor je acne 🙂
   Heb jaaaaaren aan de yoghurt gezeten en ontzettende acne gehad maar nu krijg ik nagenoeg geen enkele puist meer. Wist ik dit maar 10 jaar eerder.

   • 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

    Ja dat hoor ik ook vaak. Het proberen waard!

 44. Syl
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik zie niet veel verschil. Maar ik stoor me ook niet aan jouw oogleden. Jouw type oogleden hoort toch een beetje bij je afkomst. Ik weet niet wat een plexr behandeling is, maar dat zie ik vanzelf wel op je blog verschijnen. Dat wat je vertelt over de verdikking die je voelt bij je fronsrimpel, lijkt me zo raar aanvoelen.
  Mijn arts raadt mij botox aan voor mijn migraine, maar dat lijkt me zo raar… eerst maar eens ervaringen van anderen lezen.

 45. Amber
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik vind het effect mooi subtiel! Het voordeel van Botox ten opzichte van een ooglidcorrectie vind ik dan ook dat je gezicht vrij hetzelfde lijkt en er geen littekens zijn. Daar bedoel ik mee, en dat zag ik bij mensen in mijn omgeving en een beetje bij je moeder, dat je ogen ineens veel kleiner lijken/zijn na een ooglidcorrectie en dat zou ik zo zonde vinden bij jou 🙂

 46. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik ben 41 en mijn zus verdenkt me ervan dat ik botox heb gebruikt. 🙂 Nee dus. Ik zou eerder iets aan mijn wallen willen doen. Ik heb zakjes geërfd van mijn vader. Er zijn dagen dat het meevalt, maar ik stoor me er steeds meer aan. Maar ja, dat kost wel even wat meer dan 100 euro. 🙁

 47. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Ik vind dat je jouw verhaal mooi op hebt geschreven. Het effect is erg subtiel, ik zie het niet zo goed en ik begrijp ook dat je het te subtiel vind. Toch krijg je complimenten van mensen die dit anders niet doen, dus er zal echt wel wat te zien zijn aan een frissere oogopslag :-). Fijn. Als je dit niet had gedaan, dan had je nooit geweten wat het resultaat was en had je het jezelf misschien altijd afgevraagd. Ik had verwacht dat dit stukken duurder zou zijn, dat valt mij echt alles mee.

 48. 21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Jammer dat de botoxbehandelingen niet het gewenste resultaat hebben gegeven. Ik verwacht niet dat ik ooit botox ga gebruiken. Ouder worden hoort bij het leven en rimpels ook. Ik ga mezelf niet jong proberen te houden door botox te gebruiken. Ik begrijp wel dat wanneer je hangende oogleden hebt je botox uitprobeert. Dat voorkomt ook weer snijden of is een oplossing wanneer opereren, zoals in jouw geval, nog niet mogelijk was.

 49. Manon
  21 juli 2016 / donderdag, 21 juli 2016

  Interessant artikel!
  Ik zie echter niet zoveel verschil.
  Maar…. Dan heb je dat in ieder geval geprobeerd!
  Lijkt me inderdaad wel even pijnlijk…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *