Edelstenen in skincare; amethyst

Sinds vorig jaar zijn de massagerollers gemaakt van Jade en Rozenkwarts een grote skincare trend (lees hier mijn artikel waarin ik bespreek of ze echt werken of niet), maar de laatste tijd is het me opgevallen dat er steeds meer verschillende soorten edelstenen worden verwerkt in skincare zelf.

Zo heb ik bijvoorbeeld dagcrèmes voorbij zien komen verrijkt met verpulverde Maansteen en Toermalijn en een body scrub met Amethyst. Maar ook make-up moet eraan geloven. Zo spotte ik nagellak en lippenbalsem met Rozenkwarts en highlighters met Topaas. Zowel niche, high end als budgetmerken geven zich volledig over aan deze trend. WE’RE. ABOUT. TO. GET. STONED! Maar zijn edelstenen in cosmetica eigenlijk wel een trend? Of werkt het écht?


Vandaag leek het me interessant om de edelsteen Amethyst onder de loep te nemen. Deze prachtige paarse steen is de lievelingssteen van mijn ouders. Waar wordt deze steen gevonden, wat zijn haar helende eigenschappen en welke voordelen heeft het voor onze huid?

Amethyst, een stukje geschiedenis

De Amethyst, of Amethist in het Nederlands, is een lila tot diep donkerpaarse steen behorend tot de kwarts-familie. Bergkristal en Rozenkwarts behoren bijvoorbeeld ook tot de kwarts-familie. De Amethyst dankt haar prachtige paarse kleur voornamelijk aan sporen ijzer, titaan en mangaan en zelfs een beetje radioactiviteit (whuuuut!?). Amethyst wordt over de hele wereld gevonden maar de grootste vindplaatsen zijn Uruguay en Brazilië.


Deze steen dankt haar naam aan het Oudgriekse woord amethustos, wat ‘niet dronken’ betekent. De oude Grieken en Romeinen hadden namelijk het bijgeloof dat een Amethyst hen beschermde tegen het dronken worden van wijn. Ze dronken daarom wijn uit Amethysten bokalen of hielden een Amethyst in hun mond tijdens het drinken. Ook droegen ze deze steen om hun hals als een amulet, waarbij het hen niet alleen zou moeten beschermen tegen dronkenschap, maar ook tegen verslaving en hoofdpijn (als gevolg van te veel wijn). Kreeg je nou tóch nog een kater de volgende ochtend, dan werd de Amethyst ingezet om er sneller vanaf te komen door de steen op het voorhoofd te leggen of door verpulverde Amethyst in te nemen.

Nou, of dit allemaal waar is weet ik niet (ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd), maar het lijkt me vrij sterk. We hebben het natuurlijk ook over bijgeloof. Toch komt het niet helemaal uit de lucht vallen, aangezien Amethyst bekend staat om haar geneeskrachtige werking bij hoofdpijnen.

De helende werking van Amethyst


Het hele principe achter de helende werking van edelstenen zit ’em in de opbouw van ons skelet. Onze botten bestaan namelijk uit mineraalkristallen (gecombineerd met het eiwit collageen). Omdat ons skelet uit voornamelijk kristal bestaat, wordt er gedacht dat wij daarom resoneren met edelstenen, die ook zijn opgebouwd uit mineraalkristallen. Elke steen heeft weer zijn eigen frequentie (trillingen) waarvan wordt gedacht dat het invloed kan uitoefenen op zowel ons lichaam als op onze geest.

Niet iedereen gelooft in de helende werking van edelstenen, dus misschien is deze alinea totaal niet jouw ding en veel te zweverig allemaal. Zelf geloof ik echter wél in de geneeskrachtige werking van edelstenen. Niet zo extreem (edelstenen kunnen natuurlijk niet alles oplossen en genezen), maar ik ben ervan overtuigd dat sommige stenen je kunnen voorzien van nét dat beetje extra kracht, intuïtie, bescherming, rust, lef of wijsheid die je op dat moment zoekt of nodig hebt. Ik baseer dit niet op wetenschappelijk onderzoek, want dat is er niet, maar puur op persoonlijke ervaring van mij en mijn familie.


Op spiritueel vlak staat de Amethyst bekend om haar rustgevende werking op je geest. Amethyst helpt je het verschil te zien tussen wat echt belangrijk is en wat niet. Het helpt je zonder oordeel en met medeleven te kijken naar jezelf, naar anderen en naar je omgeving. Amethyst maakt wilskrachtig maar niet per se heel actief. Bij rouw en verdriet helpt de Amethyst om je verlies te verwerken en te accepteren. Het is dé steen van het loslaten. Negatieve gedragspatronen en gewoontes kun je verbreken door met deze steen te mediteren en tijdens het mediteren helpt Amethyst je de stilte in jezelf te vinden. Tot slot stimuleert Amethyst de groei van je spiritualiteit en intuïtie.

Op lichamelijk vlak wordt de Amethyst ingezet – voor wie erin gelooft – om verschillende soorten hoofdpijn te bestrijden. Amethysten staan echter ook bekend om hun slaapbevorderende werking. Als je problemen hebt met inslapen, doorslapen of nachtmerries, kan een Amethyst je hierbij helpen. Mijn oma legde daarom altijd een steentje op haar nachtkastje als ze ging slapen. Het hielp bij haar namelijk tegen spanningshoofdpijnen en ook sliep ze er prettiger door. Mijn oma droeg sowieso graag een Amethystje bij zich, omdat ze er altijd heerlijk rustig van werd. Mijn oma was namelijk een vrouw die vrij snel in paniek kon raken. Een Amethyst staat erom bekend zenuwachtigheid en stress te verminderen. Het helpt bovendien de concentratie te verbeteren en negatieve ideeën los te laten.

Amethyst als beautydrankje


Door het hoge ijzergehalte heeft de Amethyst een positieve werking op bloed, bloedsamenstelling, bloedsomloop en hart en vaten wanneer het ingenomen wordt. Dit is mogelijk in de vorm van Amethysten-water. Mijn oma maakte dit zelf door wat steentjes in glazen potten gevuld met water in de vensterbank te zetten en dit 24 uur te laten ‘trekken’. Het moest hierna dan wel binnen 2 dagen gedronken worden, vanwege de houdbaarheid.

Eigenlijk is Amethysten-water dus een mineraalrijk beautydrankje, want dankzij de stimulatie van de bloedcirculatie worden huidklachten van binnenuit aangepakt. Cellen ontvangen meer zuurstof en voedingsstoffen dan normaal, en afvalstoffen, zoals vrije radicalen, worden veel beter afgevoerd. Het resultaat is een schonere huid en glanzender haar.

Of mineralen daadwerkelijk uit de Amethyst in het water trekken is nog maar de vraag. En als dit het geval is, in welke concentratie? En is deze concentratie hoog genoeg om een positief effect uit te oefenen op onze bloedcirculatie? De antwoorden op deze vragen blijf ik jullie helaas schuldig, want tot op heden is hier geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Mijn oma had absoluut baat bij haar Amethysten-water, maar laten we vooral de kracht van het placebo effect niet vergeten.

Feitelijk gezien bevat Amethyst de perfecte samenstelling aan mineralen om voor een betere bloedcirculatie te zorgen, maar dit zou dan onder de juiste omstandigheden in een laboratorium moeten gebeuren. Alleen dan ben je er zeker van dat het de juiste concentratie ijzer bevat om daadwerkelijk verschil te kunnen maken.

Amethyst in skincare


Maar hoe zit het dan met verpulverde Amethyst in skincare, of een gezichtsroller gemaakt van Amethyst? Wat heeft deze steen voor een effect wanneer het op de huid zelf wordt aangebracht?

Ok, hier volgt een stukje science. Even terug naar de middelbare school! Ionen zijn atomen met een oneven aantal protonen en elektronen. Omdat elektronen negatief geladen zijn, wordt een ion met meer elektronen dan protonen een negatief ion genoemd. Omdat ze niet in evenwicht zijn gaan ze van nature automatisch op zoek naar moleculen waarmee ze een verbinding kunnen aangaan.

Veel mensen zijn er van overtuigd dat een Amethyst negatieve ionen afgeeft, maar dit heeft juist een positieve werking op de huid. Zo wordt er gedacht dat de negatieve lading van de steen ervoor zorgt dat het positief geladen afvalstoffen en vrije radicalen aan zich bindt en vervolgens afvoert. In andere woorden, de Amethyst heeft een detoxifiërende en zuiverde werking op onze huid. Er bestaat wel wat wetenschappelijk onderzoek om dit te onderbouwen, maar of de verpulverde Amethyst-deeltjes diep genoeg je huid in gaan om daar verbindingen aan te gaan met vrije radicalen, I don’t think so. Het blijft vooral OP de huid liggen.

De kracht van Amethyst in skincare zit ’em dan ook niet per se in de zuiverende werking, maar in de helende werking. Door skincare te gebruiken infused met Amethyst sla je twee vliegen in één klap: niet alleen verzorg je je huid, de steen zorgt tevens voor extra positiviteit en kalmte voor je geest. Een soort medidatie tijdens je skincare routine, wat wil je nog meer? Dat is nog eens een goede time saver! En in het geval van de Herbivore Amethyst Body Polish functioneert de verpulverde Amethyst voornamelijk als fijne scrub voor de huid. Tja, daar is gemalen steen natuurlijk uitermate voor geschikt.

Conclusie

Heeft Amethyst een positieve werking op onze huid? Ik denk van niet. Het kan onze huid niet penetreren waardoor het hele detox-effect feitelijk wegvalt. Wanneer je het inneemt bestaat de mogelijkheid op een verbeterde bloedcirculatie en kan het dus indirect een positief effect hebben op huid en haar, de vraag is alleen in welke concentraties en hoeveelheden? En is dit überhaupt te behalen met Amethysten-water? Geen idee. Verpulverde Amethyst kan, wanneer je het aanbrengt als scrub, wél de doorbloeding van onze huid stimuleren. Maar om een edelsteen nu alleen als scrubbend bestandsdeel toe te voegen is natuurlijk een duur grapje.

Ik heb daarom het idee dat Amethyst vooral wordt toegevoegd aan skincare vanwege haar positieve en helende werking op de geest. Het is een prettige, positieve steen die – als je erin gelooft – stress helpt verminderen, de concentratie helpt verbeteren en negatieve ideeën helpt los te laten. Op deze wijze krijgt skincare ineens een duo-werking: je verzorgt je huid, maar ook je geest. In mijn ogen een ABSOLUTE trend van nu, die hoogstwaarschijnlijk volgend jaar al is vervangen voor iets anders. Het doet namelijk niets voor de huid zelf en niet iedereen gelooft in de geneeskrachtige werking van edelstenen. Zelf vind ik het stiekem wél heel erg leuk, maar dat komt omdat dit een perfecte combinatie is van twee dingen waar ik veel interesse en liefde voor heb: skincare en edelstenen.

Wat vind jij van skincare met edelstenen, is het iets voor jou? En geloof jij in de helende werking van edelstenen?

Until next time,
Serena Verbon

Volg:
  1. Cortezao, S.u., W.m. Pontuschka, M.s.f. Da Rocha, and A.r. Blak. "Depolarisation Currents (TSDC) and Paramagnetic Resonance (EPR) of Iron in Amethyst." Journal of Physics and Chemistry of Solids 64.7 (2003): 1151-155. Web. 27 Mar. 2017.
  2. Hall, Judy. Crystal User's Handbook : An Illustrated Guide. Grand Rapids: Sterling Co., Inc., 2002.
  3. Committee On Diegest of Literature. "Quartz, Isomorphs, and Silicates" Digest of Literature on Dielectrics (1971): n. pag. Web. 27 Mar. 2017.
  4. Lee, Byung U., Mikhail Yermakov, and Sergey A. Grinshpun. Removal of fine and ultrafine particles from indoor air environments by the unipolar ion emission. Atmospheric Environment 38 (2004): 4815-823.
  5. Lee, Byung U., Mikhail Yermakov, and Sergey A. Grinshpun. Unipolar ion emission enhances respiratory protection against fine and ultrafine particles. Journal of Aerosol Science 35 (2004): 1359-368.

20 Reacties

  1. Lesley
    2 maart 2019 / zaterdag, 2 maart 2019

    Voor zover ik weet is er wel degelijk wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van stenen en is tot zover alleen aangetoond dat ‘t niets doet? Ze zijn wel mooi – en alsi mensen maar denken dat ‘t helpt is dat op zich ook prima. https://www.livescience.com/40347-crystal-healing.html

    • Lotte
      3 maart 2019 / zondag, 3 maart 2019

      Denk dat ‘t een beetje self fulfilling prophecy is. Als je angstig bent en je erkent dat en gaat een steen kopen ‘tegen angst’, terwijl je er dus eigenlijk al mee bezig was om aan te werken, denk je dat je progressie door die steen komt.

      Nu is dit een redelijk milde variant, maar dit wordt gevaarlijk als je hetzelfde concept gaat gebruiken als in China met de hoorn van een neushoorn e.d.

      Vraag me ook af of, omdat het grotendeels vrouwen betreft die in deze dingen geloven, het misschien nogsteeds de oorzaak is dat vrouwen slecht zijn in het geloven in zichzelf. Vrouwen maken snel een tegenargument als ze gecomplimenteerd worden, misschien is dit daar ook onderdeel van…

  2. 2 maart 2019 / zaterdag, 2 maart 2019

    Ik vind dit soort dingen heel interessant om te lezen en geloof op een bepaalde manier ook wel in de werking van stenen als je ze bij je draagt, maar niet echt in make-up of iets dergelijks. Je hebt het goed verwoord 🙂

  3. Rita
    2 maart 2019 / zaterdag, 2 maart 2019

    Leuk en interessant artikel en heel leuk om te lezen wat jij zelf van amethist in beautyproducten vindt.

  4. Lousaa
    2 maart 2019 / zaterdag, 2 maart 2019

    Mensen zijn gekke dingen. Amethist is creme ?

  5. R
    1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Super fijn artikel, echt een Serena artikel. Leuk dat je het wetenschappelijke van je eigen mening scheidt. Ik geloof er niet echt in, maar ik vind Amethysten wel super mooi, mijn oma had er vroeger ook een aantal. Misschien is het een indo ding.

  6. Syl
    1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Mooie edelstenen verpulveren en dan grotendeels door het doucheputje spoelen…beetje zonde. Zeker als je bedenkt hoelang de natuur er over doet om zo’n steen te maken. En wat voor schade het aan de natuur doet om het te winnen. Als je zo’n steen nou bij je draagt als sieraad om levenslang als decoratie in huis tot daar aan toe. Maar verpulveren om weg te spoelen na een dag gaat mij te ver. Ik hoop echt dat het om ‘restafval’ gaat bij het maken van sieraden enz.

    • Puck
      1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

      Hier sluit ik me bij aan. Erg zonde van edelstenen om ze eenmalig te gebruiken en weg te spoelen, en niet te vergeten de impact op de natuur door de winning van edelstenen.

      • Serena
        Auteur
        1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

        Ik moet jullie eigenlijk ook wel gelijk geven. Liever draag je edelstenen als sieraad of zet je een mooie druzy neer in huis, in plaats van een beautyproduct met verpulverde edelstenen gebruiken dat je inderdaad gewoon door de gootsteen spoelt. Zonde! Tip: ga eens op zoek naar vintage sieraden. Op deze manier draag je niet bij aan edelsteenwinning.

        • Serena
          Auteur
          1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

          PS. ik denk dat het wel om restafval gaat trouwens, maar dan nog. Als het dus puur voor de helende werking wordt toegevoegd aan skincare heb je er meer om een echte steen aan te schaffen (in de vorm van sieraad of voor in je interieur). Dat gaat jaren mee!

  7. Ann
    1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Wauw mooi foto en leuk uitgebreid artikel.
    Zelf geloof ik er niet in maar ik vind het een heel mooi steen. Dus dan zou ik het puur als decoratie gebruiken.

  8. 1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Serena, lees met meer dan belangstelling je artikel over edelstenen. En ook dat je bekend bent, met de werking ervan via je Oma. Misschien weet je dan wel waar ik die stenen zou kunnen bestellen, er zijn zoveel sites, maar zou niet weten welke ik zou moeten nemen. Dankjewel voor al je mooie verhalen. Leuk om te lezen.

    • Serena
      Auteur
      1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

      hi Willemien,
      mijn ouders hebben hun stenen gekocht op de Mineralenbeurs. Hier is een link met hun agenda: http://www.mineralenbeurzen.nl/ Volgend weekend is er een hele grote in Rijswijk. Weet niet of dat een beetje in de buurt is? Het is namelijk altijd fijn om stenen in het echt te bewonderen. Dan zie je echt de kleur, de schittering, de ware grootte, en kun je ze voelen in je handen.

  9. Rowan Chanel
    1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Misschien moet ik dan toch maar een Amethyst edelsteen in mijn mond doen dit weekend als ik uitga met carnaval.
    Ik hoor jullie al denken… ‘stomme limburger’ haha.
    Heel erg interessant artikel! Ik ben ook heel erg geïnteresseerd in de werking van edelstenen.. en de combi vind ik ook wel leuk.
    Maar precies zoals je zegt, dan is het een fijn crèmepje waardoor je je letterlijk beter voelt.

    • E
      3 maart 2019 / zondag, 3 maart 2019

      Haha ik lees dit met een gruwelijke carnavalskater en denk echt: “had ik nu maar zo’n steen om op mn kop te leggen.”

  10. 1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Ik geloof zelf wel in de werking van edelstenen, ik voel me ook erg ‘aangetrokken’ tot de amethyst. Maar inderdaad in huidverzorging? Ik betwijfel het!

  11. 1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Wat een gaaf artikel zeg, mega- interessant. Ben wel heel benieuwd of jij zelf ook ‘edelsteenwater’ drinkt!

  12. Lisa
    1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Wat een verspilling als er edelstenen gebruikt gaan worden als beauty ingrediënt. Zonde, is toch helemaal niet nodig! Er zijn al zoveel mooie producten.

  13. Denise
    1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Ik vind het wel heel mooi! Maar ik hou dan ook van edelstenen en al die mooie kleuren ❤️ mijn oma had ook altijd een amethiststeen in huis? en ik heb een amethiststeen gekregen van mijn tante tegen stress en slecht slapen. Misschien ook kracht van placebo inderdaad, maar ik vind het wel heel lief en ben blij met mijn mooie steen ❤️

    X

    • Debby
      18 november 2021 / donderdag, 18 november 2021

      Edelsteen mijnen worden massaal uitgeput en onder zware ongezonde werkomstandigheden vaak ook door kinderarbeid. En waarom moet een edelsteen in make Up. Zo een steen is ontstaan na miljoenen jaren en dan moet het even op iemands gezicht die het de volgende dag of dezelfde dag het er weer afwast. Zo weinig respect voor de natuur is er helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *