Xanthan gum & Guar gum in cosmetica

Tijdens het douchen krijg je vaak de beste ideeën, zegt men. Dus, toen ik een beetje inspiratie zocht voor een nieuw cosmetisch ingrediënt om over te schrijven schoten xanthan gum en guar gum me ineens te binnen. Ik pakte alle shampoo’s, conditioners en face washes die in onze douchecabine stonden, checkte de ingrediëntenlijsten en ja hoor… bingo!

Xanthan gum en guar gum zijn zeer veelvoorkomend ingrediënten. Ik kom het in elk geval bijna altijd tegen als ik de achterkant van mijn beautyproducten bestudeer. Als iets een beetje smeerbaar is, is de kans groot dat het één van deze twee (of beide) gumsoorten bevat. Maar wat weet ik nu eigenlijk van deze ingrediënten? Niets! De enige gum die ik ken is die waarmee je potlood wegveegt. Het leek me daarom interessant om wat meer te weten te komen over deze gummen. Wat is het? Waar komt het precies vandaan en waar dient het nu eigenlijk voor?

Xanthan gum


Xanthan Gum is ontdekt door USDA (United States Department of Agriculture) researchers in de jaren ’60 en in 1968 werd het goedgekeurd voor gebruik in de voedingsmiddelen industrie. Het bijbehorende E-nummer is E415. De naam doet trouwens vermoeden dat het om een kauwgomachtige of jelly substantie gaat, maar niets is minder waar: xanthan gum wordt toegevoegd als een poeder. Het werd voornamelijk gebruikt als verdikkingsmiddel en het duurde niet lang voordat iemand bedacht dat dit ingrediënt ook wel eens fantastisch zou kunnen zijn voor de cosmetische industrie!

Xanthan gum zorgt er namelijk voor, zelfs in concentraties van minder dan 1%, dat een beautyproduct romiger, smeuïger en algeheel beter smeerbaar wordt. Daarnaast kan xanthan gum ervoor zorgen dat andere cosmetische ingrediënten beter aan elkaar binden. Ook stabiliseert het emulsies; het voorkomt dat olie scheidt van de rest en zorgt voor een goed opgeloste, homogene formule. Hiermee verlengt xanthan gum indirect de houdbaarheid van een product.


Xanthan gum is een polysaccharide; een koolhydraat opgebouwd uit tien of meer monosacharide-eenheden. Het is een bijproduct van het fermentatieproces van de suikers uit tarwe, zuivel, soja en maïs, maar het ontstaat voornamelijk uit maïssuikers. Omdat het ontstaat tijdens het fermentatieproces zijn er bacteriën voor nodig om xanthan gum te kunnen maken. Deze bacterie heet Xanthomonas campestris, waar Xanthan gum dus zijn naam aan dankt. Omdat xanthan gum ontstaat uit producten uit de natuur, wordt het gezien als een natuurlijk ingrediënt.

Guar gum


Guar gum, ook wel guaraan, guarpitmeel of E412 genaamd, is afkomstig van de Cluster Bean plant (Cyamopsis tetragonolobus). De Cluster Bean plant is een eenjarige plant en het grappige is dat de oorsprong van deze plant nooit achterhaald kon worden, omdat de plant nog NOOIT ergens in het wild is gevonden. Best bizar.


In India en Pakistan wordt de Cluster Bean plant al eeuwenlang gekweekt en deze landen zijn dan ook de voornaamste bron van guar gom. Omdat er de laatste tijd zoveel vraag naar is wordt de Cluster Bean plant echter ook op andere plekken gekweekt, zoals Noord-Amerika, Afrika en Australië.


De Cluster Bean plant produceert clusters met groene boontjes (vandaar de naam) en in die boontjes zitten zaadjes. De zaden worden gedroogd, opengespleten en vermalen tot guar gum poeder. Guar gum is – net zoals xanthan gum – een natuurlijk ingrediënt en het heeft dezelfde functie; het is zowel een verdikkingsmiddel, emulgator als stabilisator.

De verdikkende werking is zelfs 8 x zo groot in vergelijking met maïzena, dus ook van dit ingrediënt heb je slechts een klein beetje nodig. Tussen de 0,5%-1% is meer dan voldoende om een beautyproduct een stuk lekkerder smeerbaar te maken.

Fun fact: wanneer je xanthan gum en guar gum met elkaar combineert versterken deze gum-soorten elkaar, waardoor je zelfs nóg minder van elk ingrediënt nodig hebt.


Ik hoop dat jullie het interessant vonden om iets meer te weten te komen over deze natuurlijke gum-soorten. Ik vind het in elk geval leuk om nu eindelijk eens te weten waar deze ingrediënten voor bedoeld zijn en waar ze vandaan komen, aangezien ik het in zowat elke ingrediëntenlijst zie staan. Ik had bijvoorbeeld geen idee dat ze beiden een natuurlijke oorsprong hadden. Tot nu toe ben ik zowel xanthan gum als guar gum tegengekomen in mijn tandpasta, conditioner, haarserum, dag- en nachtcrème, serum, verschillende gezichtsmaskertjes, vloeibare make-up producten, bodylotions en douchegels. Echt, het zit bijna in alles!

Kijk thuis je eigen beautyproducten maar eens na. Ik ben benieuwd in welke producten jij deze ingrediënten zal terugvinden!

Check jij vaak de ingrediëntenlijst van cosmeticaproducten? 

Until next time,
Serena Verbon

Volg:

14 Reacties

  1. Denise
    1 maart 2019 / vrijdag, 1 maart 2019

    Zo interessant! Echt heel leuk om te lezen en je hebt zoveel kennis ❤️

    X

  2. Sab
    25 februari 2019 / maandag, 25 februari 2019

    Hoi Serena,

    Leuk informatief artikel, ik heb het met veel plezier gelezen! Ik vroeg mij af of je ook eens een blik zou willen werpen op de Combray gezichtsolie. De olie kost 130-160 euro en dat vind ik echt een enorm bedrag. Ze beloven erg veel en zijn gelinkt aan de scheikunde afdeling van de universiteit van Groningen. Er zitten 2 ingrediënten in, olie (druivenpit of avocado) en een molecuul waar het antioxidant Oxofulleram in zit. Misschien kan jij met jou lab achtergrond beoordelen of dit daadwerkelijk een bijzonder ingredient is en of het de prijs waard is.

    Groetjes Sab

  3. Sandra G.
    24 februari 2019 / zondag, 24 februari 2019

    Dit vind ik echt uniek aan jou, dit soort artikelen. Heerlijk; ik houd ervan!
    Ik ben zelf een extreme etikettenlezer: uit nieuwsgierigheid, maar ook omdat ik weet dat ik tegen bepaalde stoffen niet goed kan.

    Bij tandpasta bijvoorbeeld het stofje trisodium phosphate, zit vaak in whitening tandpasta’s.

    Dimethicone in langhoudende liquid lipproducten en in foundation.
    Opvallend is dat heel veel mensen in de beautywinkels het vaak helemaal niet kennen, en er dan pas achter komen dat dimethicone in al hun foundations zit!

    Een heel fijne website als je ingrediënten wilt checken is: https://www.makeupalley.com/product/showreview.asp/ItemId=108626/Perfectionist-CP+R-Wrinkle-Lifting/Firming-Serum/Estee-Lauder/Treatments-(Face)
    Deze link gaat gelijk naar een mooi voorbeeld, klik maar eens op ‘ingredients’.

    Ga vooral door met deze interessante artikelen alsjeblieft!

  4. Diana
    23 februari 2019 / zaterdag, 23 februari 2019

    Morgenochtend ga ik onder de douche ook even alle labels lezen, super interessant dit. Raar he dat we eigenlijk dingen gebruiken op onze huid enz wat we eigenlijk niet kennen

  5. 22 februari 2019 / vrijdag, 22 februari 2019

    Ik vind dit soort artikels zo interessant. Wat grappig dat de oorsprong van die ene plant nooit achterhaald is.

  6. Lydia
    22 februari 2019 / vrijdag, 22 februari 2019

    Mooi artikel. Altijd als je iets schrijft waarbij je je kennis door je achtergrond kunt gebruiken. Maar . . Waar is die mooie kimono van die je draagt in je vorige artikel ? 😉

    • Serena
      Auteur
      24 februari 2019 / zondag, 24 februari 2019

      hi Lydia,
      die is van NAKD, maar wel al van de collectie van vorig jaar. Ik heb net even op de site gekeken en zie hem helaas niet meer staan! 🙁

      • Lydia
        25 februari 2019 / maandag, 25 februari 2019

        Toch bedankt!

  7. Arnie
    22 februari 2019 / vrijdag, 22 februari 2019

    Super leuk artikel!!!!

  8. Ann
    22 februari 2019 / vrijdag, 22 februari 2019

    Leuk en interessant artikel.

    Gelijk gekeken en ja hoor het zit in mijn Eucerin matterdende creme.

  9. 22 februari 2019 / vrijdag, 22 februari 2019

    Het blijft een gek idee dat ik xanthan gum in mijn glutenvrije baksels moet gebruiken, vooral als ik dit allemaal lees. Wel een heel leuk artikel!!

  10. Willemse
    22 februari 2019 / vrijdag, 22 februari 2019

    Suuuuuuuper leuk artikel! Zo leuk om te lezen ..

  11. Rita
    22 februari 2019 / vrijdag, 22 februari 2019

    leuk om te weten Serena, ik zie het inderdaad regelmatig staan, maar nu weet ik waarom. In Amerika is het dus gewoon in een pakje te koop.

  12. dingske
    22 februari 2019 / vrijdag, 22 februari 2019

    En dit soort artikels was in eerste instantie de reden waarom ik je jaren geleden ben beginnen volgen.
    Fijn dat je de laatste tijd wat meer terugkeert naar je ‘roots’, vind het echt heerlijk om wat voor mij vaak toch hocus-pocus is in mensentaal te lezen 🙂

    Ik vroeg me nog af of die gummen behalve verdikken en stabiliseren ook nog een invloed hebben op de huid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *