DIY: Papaya & Kiwi masker

Het boek 'Grow your own Drugs' van James Wong heb ik nu een tijdje in mijn bezit en ik lees er met veel plezier in. Naast allerlei recepten tegen verkoudheid en katers heeft hij ook beautyrecepten in zijn boek opgenomen. Een masker wat me erg aansprak was het gezichtsmasker met papaya en kiwi. Ik heb het masker iets aangepast, die van mij is namelijk zonder limoensap. Ook gebruik ik voor het gemak een staafmixer (in plaats van prakken met de vork) en gebruik ik gewoon de hele kiwi in plaats van alleen het kiwisap.

Papaya
Papaya bevat papaïne, een proteolytische (eiwit oplossend) plantenenzym. Hoewel dit dezelfde functie heeft als AHA’s (alpha-hydroxy-acids), namelijk het exfoliëren van de huid door het verwijderen van dode huidcellen, zijn enzymen vele malen effectiever. Ze maken de keratinelaag niet alleen los zoals de AHA’s, maar zorgen er voor dat deze laag simpelweg oplost en dus gewoon helemaal verdwijnt. Papayaextract, of papaïne, wordt dan ook vaak gebruikt in skincare die de huid weer laat stralen. Het maakt je huid zacht, glad en glowy!

Kiwi
Kiwi's bevatten grote hoeveelheden (wateroplosbaar) vitamine C, nodig bij de collageenproductie. En collageen is weer belangrijk voor onze huid, het houdt het soepel, stevig en elastisch. Vitamine C speelt ook een belangrijke rol in de 'reparatie' van de huid. Het versnelt het herstel van ontstekingen en kleine wondjes en voorkomt dat de huid ruw en droog wordt.

Naast vitamine C bevat een kiwi een flinke dosis vitamine E, een anti-oxidant. Anti-oxidanten geven je immuunsysteem een flinke boost, zodat wondjes en ontstekingen sneller zullen genezen. Ze gaan de effecten van huidveroudering tegen (zoals slechte celvernieuwing en een langzame collageen- en elastineproduktie) door tegen de vrije radicalen te ‘vechten’. Zowel een rijpere als een acnéhuid heeft baat bij anti-oxidanten. Lees hier meer over anti-oxidanten (klik hier).

Wat heb je nodig voor het Papaya & Kiwi masker:
– een halve papaya
– een kiwi
– 2 zakjes met gelatinepoeder (ongeveer 15 gram)

1. Snijd de papaya doormidden en verwijder de pitten.


2. Lepel het vruchtvlees van een halve papaya in een maatbeker.


3. Snijd de kiwi doormidden en lepel het vruchtvlees bij het vruchtvlees van de papaya4. Blend een paar keer kort met de staafmixer, tot he

t een smeuig vruchtenpapje is geworden.5. Voeg de inhoud van 2 zakjes gelatinepoeder toe en meng het goed door met een lepel. Vegetariërs kunnen in plaats van gelatine agar agar poeder gebruiken, te koop in de toko. De gelatine zorgt ervoor dat het masker wat steviger wordt en na het aanbrengen gel-achtig zal worden zodat het niet van je gezicht afdruipt.6. Verwarm het geheel au bain marie tot het de structuur krijgt van behanglijm (ja dat lees je goed).7. Verwijder het van de warmtebron en blijf even roeren om klonten te voorkomen. Laat je masker afkoelen tot lauw of kamertemperatuur en breng het aan op een gereinigd gezicht.

 8. Laat het masker minimaal 10 minuten en maximaal 1 uur zitten. Het masker zat iets gaan prikken (dat zijn de fruitzuren aan het werk!) en gaan 'trekken' door de gelatine. Dit hoort te gebeuren dus don't freak out! Spoel het masker af met lauwwarm water en dep het droog.


Enjoy your fresh, babysoft skin!

Het masker kan tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Dek het af met folie of bewaar het in een afsluitbaar bakje. Het Papaya & Kiwi masker is geschikt voor alle huidtypes, maar pas op als je mogelijk een fruitallergie hebt.

Until next time,
Serena Verbon

zp8497586rq

Volg:

75 Reacties

 1. Bradley
  22 juni 2012 / vrijdag, 22 juni 2012

  Hallo dames, ik ben zelf een proefkonijn voor me vriendin, dus ik typ dit met kiwi op me gezicht 🙂
  Paar punten die ik wil toevoegen: Ananas heeft vergelijkbare werking als kiwi & papaya, mits hij ‘rauw’ is. (zelfde als kiwi & papaya)
  Dan kom ik op me volgende punt: enzymen zijn ‘levend’ dus met verhitten dood je de enzymen, het toevoegen van eiwitten (agar agar/gelatine) ‘voed’ de enzymen terwijl je wilt dat ze aan je gezicht knagen.
  Kiwi werkt ook goed om vlees te marineren :p
  Gebruik dus verse kiwi/pap/ananas, verhit of ingeblikt werkt dus niet. Gebruik een katoenen masker als je het te dun vindt of gebruik honing welke zelf ook enzymen heeft tegen ontstekingen. Mijn huid is overgens foutloos alleen me vriendin heeft acne, ze is me inspiratie bron 😀
  Suc6
  http://www.beyondmedicine.nl/Artikelen/tabid/2137/EntryId/307/Papaja-en-ananas-enzymen.aspx

 2. Lilian
  7 juni 2012 / donderdag, 7 juni 2012

  Heel erg bedankt voor dit artikel!
  Ik heb het gebruikt voor school, waar ik het in het Duits heb vertaald. Was heel grappig, aangezien alle termen belachelijk klinken in het Duits.
  Superbedankt!
  x

 3. Kari
  2 januari 2012 / maandag, 2 januari 2012

  Hi serena! Where i can find- buy papaya hier in netherland? I have been looking around all kind of tokos but never had luck. Is my favorite fruit.
  Maybe you know a certain place? Thanks.

 4. Charlotte
  30 december 2011 / vrijdag, 30 december 2011

  Serena ik heb het beste masker ooit!
  Misschien kun je het eens uitproberen.
  Het is veel rode vruchtenyogurt met drie theelepels honing en 2 theelepels olijfolie. Je huid wordt er heel zacht van en het reinigd je porien. Toen k het er af haalde had ik allemaal vieze rommel op mijn doekje dat uit mijn porien kwam.

 5. Killyfishy
  18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

  hmmm wat lekker !!! is dit boek ook echt een aanrader ??? misschien wel een leuk kerst cadeau 😀

 6. Celine
  18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

  Dat wil ik dus net vragen, ik heb een fruitallergie, maar ik krijg dan alleen last in mijn mond en op mijn lippen.
  Denk je dat als ik het op me gezicht smeer ik ook een allergische reactie krijg? 🙁

  x

 7. 18 december 2011 / zondag, 18 december 2011

  Je eerste foto komt lekker exotisch over, i like it!
  En het lijkt me een verrukkelijke masker

 8. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

  lijkt me een heel fijn masker!
  goed dat je er ook een vervanger voor gelatine bij zet. als vegetarier gebruik ik dat idd liever niet.

 9. Myrthe
  17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

  Het lijkt me echt wat voor mij!
  En wauw, wat een mooie en goede kwaliteitsfoto’s .. ik krijg er echt zo’n happy gevoel van (: hihi

 10. Marleen
  17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

  Het lijkt me een erg fijn masker! Wat een gave foto´s heb je trouwens gemaakt zeg, mijn complimenten! De eerste foto van je lijkt zo uit een reclame te komen.

 11. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

  Ziet er weer heerlijk uit, ook lekker duidelijk uitgelegd!

 12. 17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

  Wat een leuke foto’s! Zo spontaan!

 13. DalaLuz
  17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

  Hahaha, die foto’s! Maar dit masker ga ik zeker niet maak, ik vind Papaya veel te lekker om niet zo op te eten, nomnomnom

 14. Jessica
  16 december 2011 / vrijdag, 16 december 2011

  I loooove papaya! Voor alles, de geur, de smaak, de werking..

  Btw ze zeggen bij ons(filipijnen) dat het je ´witter´ maakt, heb jij hier wel eens van gehoord?(als indonees zijnde)

  • Serena
   Auteur
   17 december 2011 / zaterdag, 17 december 2011

   Ik denk dat ‘brighter’ de juiste term is, omdat het je dode huidcellen weghaalt en er een helder huidje tevoorschijn komt!