DIY: Dip Dye met Dylon textielverf

Tijdens het opruimen van mijn beauty- en fashionkamertje (zie deze post voor een tour door dit kleine hemeltje op aarde) kwam ik een blouse tegen waarvan ik dacht ‘wat moet ik daar nou mee?’. Het is een lekkere, luchtige blouse en ideaal voor de komende zomer, maar ik moet toegeven dat ik het slechts eenmaal heb gedragen. Hij schijnt erg door, dus dat is niet zo handig. Bovendien mist er een knoop aan de mouw en onderaan, de een na laatste. Kortom, deze blouse hangt al zo’n jaar nutteloos in de kast. Zonde.

Bij Kruidvat kocht ik een hele tijd geleden Dylon textielverf, voor €4 in de aanbieding. De kleur is Burlesque Red, een soort donkerpaars/rood. Ik had er nog nooit iets mee gedaan, maar nu leek het me perfect om deze verf te gebruiken voor mijn blouse! Omdat de blouse zo doorschijnend is wilde ik er een soort van ‘beach blouse’ van maken. Zo eentje die je even snel aantrekt naar het strand, voor over je bikini heen. En omdat ik zie dat de dip dye trend nog steeds niet over is, wilde ik deze techniek uitproberen op deze blouse. Is het niets, dan kan ik altijd nog de hele blouse in één kleur verven. Fool proof, dus!

Wat heb je nodig;

 • Dylon textielverf (handwas sachets of deze doosjes, maakt niet zo veel uit)
 • Zout
 • Warm water
 • Rubberen handschoentjes
 • Maatbeker
 • Grote emmer of andere bak waar minstens 6 liter water in past

Je begint met het afmeten van 500 ml warm kraanwater in een maatbeker.

Vervolgens woog ik 50 gram textielverf af. Dit zit in een sachet, dus als je deze hebt kun je het zakje gewoon uitschudden. In de pakjes zit echter 200 gram verfpoeder, dus dit moest ik even afwegen.

Voeg dit toe aan het water.

Roer goed door.

Weeg nu 250 gram zout af.

Een grote emmer of bak vul je nu met 6 liter warm kraanwater. Hier voeg je de zout aan toe. Goed doorroeren tot alles is opgelost.

Dan voeg je het verfmengsel bij het zoutmengsel.

Goed doorroeren!

Pak je item, in mijn geval een witte blouse, en vouw deze smaller. Strijk glad, zodat er geen kreuken in de stof zitten. Ik maak de blouse smaller zodat hij straks als één lap stof de verf in gaat. Je wil niet dat je kledingstuk het hoekje om moet gaan van de verfbak.

Trek rubberen handschoenen aan. Deze komen van de Action vandaan, ze worden in een doos verkocht met 100 stuks.

Leg de opgevouwen lap stof (je blouse, dus) nu voorzichtig in het verfbadje. Ook de mouwen doe ik erbij.

Laat dit nu zo’n 20 minuten ‘trekken’. De verf zuigt zichzelf zelfs een klein beetje omhoog.

Hierna de blouse voorzichtig optillen en uit laten lekken.

En uitspoelen boven de wasbak. Doe dit van onderen naar boven en heel voorzichtig, want je wilt voorkomen dat het geverfde gedeelte je witte gedeelte aanraakt zodat het gaat vlekken.

Hang je kledingstuk op een hanger in de badkamer, zodat het verder kan uitlekken (er lekt gekleurd water uit, wat je dan meteen door het putje kunt spoelen).

Nadat de blouse droog is geworden, nog even wassen in de wasmachine en opnieuw laten drogen. De kleur is lichter uitgevallen dan ik hoopte, en eigenlijk ook meer rood dan paars. Ik zou de kleur ‘oxblood’ kunnen noemen. Of ‘roest’. Een iets bruinere variant van bordeaux rood. Op zich wel mooi!

Hieronder draag ik de blouse op verschillende manieren;

Ik vind ’em zo opgeknoopt en met opgerolde mouwen wel schattig voor over mijn bikini, voor op het strand!

Ik moet zeggen dat dit dip dyen moeilijk was dan ik van te voren had verwacht, je moet het echt heel secuur doen wil je niet gaan vlekken. Ik heb nog een pakje verf en hiermee wil ik de ombre techniek gaan toepassen. Hmmm… even op zoek naar een geschikt kledingstuk! 🙂

Hieronder nog even kort het recept;

 • 50 gr verfpoeder oplossen in 500 ml warm kraanwater.
 • 250 gr zout oplossen in 6 liter warm kraanwater.
 • De verfoplossing bij de zoutoplossing gieten. Goed roeren. Klaar!

Wat vinden jullie van dip dye kleding? En hebben jullie zelf al eens geëxperimenteerd met textielverf?

Until next time,
Serena Verbon

 

Volg:

104 Reacties

 1. 14 januari 2021 / donderdag, 14 januari 2021

  Leuke blog zeg, wij zijn uiteindelijk ook aan de slag gegaan met Dylon na het lezen van deze pagina: https://wascapsules.nl/textielverf/dylon-textielverf/. We vonden wel dat er echt veel verschil zit tussen de kleuren, dus we hebben meerdere kleuren getest. Vooral de pastelkleuren kwamen het mooiste naar voren op T-shirts!

  Groetjes Marloes

 2. Anita
  6 juni 2020 / zaterdag, 6 juni 2020

  Goede dag heb een vraagje hoe moet je dat juist doen als je bij paar kleuren wilt werken

 3. 26 november 2016 / zaterdag, 26 november 2016

  Heel erg bedankt voor je Tip! dit is weinig te vinden op internet.

 4. Gonny van de Poll
  20 april 2016 / woensdag, 20 april 2016

  Hoi Serena, wat fijn dat je deze uitleg op t net hebt gezet! Ik ga het uitvoeren met een groter verpakking van Burlesque Red Dylon textielverf op rode ribbel place mats gemaakt van tafellopers. Groetjes Gonny 😉

 5. Isa
  15 november 2015 / zondag, 15 november 2015

  Ik ga het doen met een broekje kan dat ook??

 6. Mai boon
  11 april 2015 / zaterdag, 11 april 2015

  Bij de Hema hebben ze het ook 3,75 of 6,75

 7. Wendy
  5 april 2015 / zondag, 5 april 2015

  Mooie blouse Serena

 8. 31 december 2014 / woensdag, 31 december 2014

  Kan het ook met gewone textielverf of moet het met poederverf?

 9. kim
  11 september 2014 / donderdag, 11 september 2014

  Hoi hoi, ziet er goed uit!
  Ik heb gewoon dylon met water gemengt tot ik vond dat er een goede dikte was en dan op de kleding. Het vlekt wel dar klopt, mijn oplossing is gedeeltes met plastic verpakken en goed omwinden met strak elastiek.
  ik heb geen zout gebruikt, stond wel op de verpakking maar heb alleen water genomen en het met de hand en spuitbusje verdeeld over de kleding. 1 dag laten zitten in een plastic zak om de verf goed te laten intrekken en dan 2 keer met de hand en koud water wassen is voldoende.
  heb gemerkt dat, ook al gebruik je zout, het de eerste keren nog kan afgeven in de wasmachine. Dus ik blijf het met koud water en met de hand doen. Zeker een doorzichtige blouse als jij hebt us dat snel en droogt het snel. Centrifugeren durf ik nog niet te proberen…
  gr kim!

 10. Liz
  3 augustus 2014 / zondag, 3 augustus 2014

  Mooi! Wel zonde dat je 50 gr verfpoeder hebt gebruikt alleen voor de onderkant van een blouse. Met 10 tot 15 gr had je hetzelfde resultaat gehad en dan had je nog wat verf over gehad (of in dit geval meer over gehad, want je had en grote verpakking) voor een volgende keer. Ik heb vanmiddag toevallig een oversized shirt gekleurd (het hele shirt) met 25 gram, en dat was meer dan genoeg om een diepe, egale kleur te krijgen.

 11. Anoniem
  20 april 2014 / zondag, 20 april 2014

  Hoi Serena,
  Ik heb een roze eastpak en wil deze graag zwart d.m.v. verven, spuiten etc. Denk je dat dit spul ook daarvoor werkt?

  • Serena
   Auteur
   20 april 2014 / zondag, 20 april 2014

   Weet ik niet, vaak zijn ze waterproof…

 12. Leire
  26 mei 2013 / zondag, 26 mei 2013

  Je had laag voor laag moeten doen . Dan begin je met een klein beetje verf zodat het best licht word, dan doop je de bloes er in tot ongeveer 3/4 en daarna voeg te telkens een beetje meer verf toe en doop je de bloes er steeds een stuk minder in.
  Dan word het pas echt dip dye 😉

  • Serena
   Auteur
   26 mei 2013 / zondag, 26 mei 2013

   Dan wordt het volgens mij meer ombre, ipv dip dye, toch?

 13. lissa
  25 mei 2013 / zaterdag, 25 mei 2013

  Super leuk

 14. Babette
  19 mei 2013 / zondag, 19 mei 2013

  Hey, Serena, dus je hebt je blouse in
  die verf gedaan. De eerste keer toen je de blouse uit de verf haalde was het echt superpaars, daarna na het wassen was het al eerder donkeroranje, en op je foto(‘s) voor de spiegel is het terug een andere kleur…
  Gaat de kleur nu nog altijd beetje bij beetje weggaan?

  • Serena
   Auteur
   19 mei 2013 / zondag, 19 mei 2013

   Het heeft meer met de lichtinval te maken en dat de ene foto nat is en de andere droog, de kleur veranderd niet veel meer, maar je moet wel goed uitspoelen!

 15. Marc
  10 mei 2013 / vrijdag, 10 mei 2013

  Heey Wat heb je dat mooi gedaan!
  Ik wil binnenkort ook zo wat shirts gaan verven, alleen heb ik een vraag.
  Je gebruikt een hele grote bak met veel verfpoeder. Is dat niet zonde voor wat er achter blijft qua verf in de bak na 1 shirt? Of is het precies genoeg?

  • Mayke
   6 april 2014 / zondag, 6 april 2014

   hee Marc,
   je kan het met meerdere shirts doen van 1 bak, ik heb er veel meer van kunnen dyen van 1 bak, en je kan ook andere manieren toepassen. zoals elastiekjes overal er in doen, dn krijg je van die ronde spetters, of met een tandenborstels spetters creeren. xxx

 16. Melissa
  2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

  Wow, erg leuke blouse geworden! 🙂
  Morgen gaan vriendinnen en ik naar het concert van One Direction, en nu is de dresscode oranje. We zijn nu van plan morgenochtend ons shirt oranje te dip dyen.. Enig idee waar we oranje textielverf kunnen kopen? En gaat dit lukken als we vroeg beginnen? 🙂

  • Serena
   Auteur
   2 mei 2013 / donderdag, 2 mei 2013

   hi Melissa, bij de drogist gewoon! Etos of Kruidvat. En ik denk dat je een uur bezig bent, maar daarna moet alles nog drogen. Dus ik zou zo snel mogelijk beginnen.

   • Melissa
    3 mei 2013 / vrijdag, 3 mei 2013

    Hi Serena!
    Bedankt voor je snelle reactie! Ga het proberen, misschien niet morgen maar dan sowieso een andere keer! 🙂

 17. janet
  18 april 2013 / donderdag, 18 april 2013

  hallo, ik ga er nu henneptouw mee kleuren en ben heel benieuwd
  naar het resultaat!!!

 18. Sanne
  21 maart 2013 / donderdag, 21 maart 2013

  Wat gaaf zeg!! 😀

 19. Rianne
  21 maart 2013 / donderdag, 21 maart 2013

  Heel erg leuk! Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik rood niet zo’n hele goede kleur vind voor dit idee, het geeft mij namelijk een beetje een “heb-je-tot-je-middel-in-het-bloed-gestaan-idee”

 20. Suzanne
  19 maart 2013 / dinsdag, 19 maart 2013

  Ziet er leuk uit! En wat origineel!

 21. 19 maart 2013 / dinsdag, 19 maart 2013

  Ik verf zo altijd mijn broeken wanneer ze heel vaal zijn geworden. Ideaal!

 22. 19 maart 2013 / dinsdag, 19 maart 2013

  Leuk! Ik durf mezelf er niet meer aan te wagen.. Heb een keer een jasje zwart proberen te kleuren. Alles was zwart, behalve me jasje! Misschien moet ik de gebruiksaanwijzingen wat beter lezen hihi

  • Lulu
   1 mei 2015 / vrijdag, 1 mei 2015

   Dat komt misschien omdat het zwart is. Wat je eerst kon doen voordat je het kleurde is je jasje bleken in bleekwater tot het iets lichter wordt 🙂

 23. 19 maart 2013 / dinsdag, 19 maart 2013

  Tofff ik heb het net geprobeerd met een shortje, maar die heb ik helemaal ondergedompeld, dus ik krijg geen dipdye effect, hopelijk lukt het!

 24. lina de smet
  18 maart 2013 / maandag, 18 maart 2013

  ik heb wel eens ombre gedaan, was heeeeeel makkelijk!

 25. 18 maart 2013 / maandag, 18 maart 2013

  Ik denk dat je beter de blouse eerst nat kan maken zodat de verf omhoog ‘kruipt’, ik denk dat je dan een wat meer ombre effect hebt. Maar het is opzich wel goed gelukt 🙂

 26. melissa
  18 maart 2013 / maandag, 18 maart 2013

  Heel mooi xo!

 27. 18 maart 2013 / maandag, 18 maart 2013

  Ziet er leuk uit! Ben benieuwd naar je ombre diy

 28. Floor
  18 maart 2013 / maandag, 18 maart 2013

  Wauw! Super mooi gedaan! En je hebt echt een prachtig figuur:)! Maar nu ben ik wel benieuwd, goede genen? Of sport en goed eten? Zo’n buik wil ik namelijk ook wel;)! Ik vind je sowieso een eerlijk en mooi persoon.

 29. 18 maart 2013 / maandag, 18 maart 2013

  Persoonlijk is dit niks voor mij, maar ik ben heel benieuwd hoe je het gaat combineren =)

 30. marie
  18 maart 2013 / maandag, 18 maart 2013

  precies wijn!!!!!!!!!!!!!!!!

 31. 17 maart 2013 / zondag, 17 maart 2013

  kleur vind ik ook beetje tegenvallen. Maar het is een leuk idee

 32. 17 maart 2013 / zondag, 17 maart 2013

  Heb al meerdere keren deze dip dye techniek toegepast, en vind het echt fantastisch, maak je van een simpel kledingstuk een leuk en uniek stuk! 😀

 33. Nanoe
  17 maart 2013 / zondag, 17 maart 2013

  ik wil de ombre graag zien, ben het namelijk ook van plan. Duurt het lang voordat deze post online komt?

 34. 17 maart 2013 / zondag, 17 maart 2013

  Leuk! Wat is het resultaat gaaf geworden!

 35. Melanie
  17 maart 2013 / zondag, 17 maart 2013

  Dat is een interessante blouse geworden, mooi! Ik heb nooit textielverf gebruikt, maar nu ik dit zie lijkt het me wel de moeite waard om eens te proberen.

 36. Genevieve
  17 maart 2013 / zondag, 17 maart 2013

  Heel mooi Serena!
  Ik kan dit denk ik ook maar een keer doen! En dan meerdere blousjes en meerdere kleuren 😀

 37. 17 maart 2013 / zondag, 17 maart 2013

  Ziet er best leuk uit 😀 x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *