DIY by Nena: breien 101

Ook al hangt de zomercollectie alweer in de winkels en hebben we er lang op moeten wachten.. het is toch nog winter geworden in Nederland!  En hoe! (Gevoels)temperaturen van -22°C, brrrr. Tijd voor warme chocolademelk, schaatsen en dikke truien. Een grote warme gebreide sjaal kan daarbij niet ontbreken!

Ik ben echt gek op mooie gebreide sjaals. Het is zelfs zo erg, dat ik ze zelf ben gaan maken. Het is niet alleen erg leuk om te doen, je bepaalt ook zelf welke kleur en van welk materiaal hij moet zijn. Niet iedereen kan tegen wol en niet iedereen houdt van acryl. En als je hem zelf maakt, dan maak je hem natuurlijk helemaal naar je eigen smaak :)

Breien heeft een beetje een stoffig imago, maar gebreide truien, vesten, sjaals, mutsen etc. zijn juist ontzettend van nu! Maar waar leer je tegenwoordig nog hoe je moet breien? Een tijdje geleden vroeg ik op Twitter of er interesse was in een artikel over breien. Gelukkig werd mijn vraag met een volmondig: “Ja!” beantwoord, dus hieronder volgt een stap voor stap tutorial met de nodige foto’s en filmpjes om het te verduidelijken. Zelf heb ik het van mijn moeder geleerd, en ik hoop dat ik het weer aan jullie kan leren. Mijn doel is jullie te laten zien hoe je eenvoudig een leuke zelfgebreide sjaal of col kunt maken!

Wat heb je nodig:
– 2 bolletjes wol (col) of 3 á 4 bolletjes wol (sjaal)
– 2 breinaalden
– schaar

Waar moet je op letten:
Bedenk van te voren of je een fijne of een grove sjaal of col wilt maken. In deze tutorial gebruik ik zelf grove wol met bijbehorende naalden, zodat ik een grof gebreide col kan maken. Elk bolletje wol bevat een etiket met daarop informatie. Zo staat erop wat voor materiaal het is (vaak acryl, wol of katoen), welke naalddikte je moet gebruiken en hoeveel gram en meters wol er op de bol zit. Ook staat er een indicatie voor de hoeveelheid steken die je op moet zetten om een lapje van 10 x 10 cm te krijgen. Op deze manier kan je zelf uitrekenen hoeveel bollen je nodig hebt voor jouw doeleinde. Zoals ik hierboven al aangeef heb je er in de meeste gevallen tussen de 2 – 4 nodig.

Dit etiket zit op mijn bolletje wol, die ik heb gekocht bij de Wibra voor €2.29 per bol:

Zoals je op het etiket kunt aflezen heb ik naalden nodig met een dikte van 10 – 12 mm. Ik gebruik hiervoor onderstaande naalden die me €0.99 hebben gekost bij Zeeman:

Nu kunnen we beginnen!

Als eerste gaan we steken op de naald zetten. Ik ben zelf rechtshandig, dus deze tutorial heb ik ook zo gemaakt. Ik weet van mijn zus die linkshandig is, dat ze ook op deze manier is gaan breien en dat gaat prima. Je begint met uitmeten hoe breed je je sjaal wilt hebben. Deze breedte doe je x 3 en dat is dan de hoeveelheid wol die je nodig hebt om de eerste steken op de naald te zetten.

 1. Maak een lusje
 2. steek door de lus het puntje van een van de naalden
 3. Steek vervolgens je duim en wijsvinger door de twee uiteinden van het lusje heen.
 4. Als je nu je duim en wijsvinger van elkaar haalt, dan zie je 4 ‘lijnen’ lopen.
 5. Pak nu de 2e naald en maak de volgende beweging:
 6. Haal de punt langs de buitenkant van lijn 1 en breng hem naar de buitenkant van lijn 3. Haal deze 2 lijnen onder lijn 2 door en laat de uiteinden los.
 7. Je hebt nu 2 steken op je naald staan.
 8. Herhaal dit totdat je het gewenste aantal steken hebt gemaakt. Voor een (brede) col zet ik er 40 op en voor een (smallere) sjaal vind ik 20 al voldoende.

Als het gewenste aantal steken op de naald staat kunnen we gaan breien. Om deze tutorial niet extreem lang te maken, beperk ik me hier bij de basissteek: rechtbreien.

Er zijn talloze steken te bedenken:

Averecht breien (linksboven), gerstekorrelsteek (rechtsboven), boordsteek (linksonder) of een patroontje (rechtsonder).

Mocht er na dit artikel animo zijn voor een vervolg tutorial dan hoor ik het graag. Voor nu dus alleen de basissteek: rechtbreien, dit is gelijk de makkelijkste manier van breien.

Jullie kennen vast allemaal het ezelsbruggetje: “insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden“. Als je begint met breien, herhaal dit zinnetje dan in jezelf of lekker hardop! Het werkt echt ;)

Om het nog wat beter te kunnen volgen, hieronder een stap-voor-stap fototutorial:

 1. Houd de naald met daarop de steken in je linkerhand.
 2. Houd de ‘lege’ naald in je rechterhand en sla het draad een keer om je wijsvinger heen.
 3. Steek nu de punt van de rechternaald, door het eerste lusje van de eerste steek op de linkernaald. Dit is het “insteken”.
 4. Sla nu met het draad aan de wijsvinger van je rechterhand het draad om de punt van de naald heen. Dit is het “omslaan”.
 5. Nu haal je de punt (met het lusje van de draad) onder de steek door terug. Dit het heet “doorhalen.”
 6. En haal nu de steek van je linkernaald af, zodat hij op je rechternaald zit. Het “af laten glijden.”
 7. Herhaal dit totdat alle steken van de linkernaald ‘op’ zijn.
 8. Draai nu de naald met daarop de steken om en neem hem weer in je linkerhand en begin weer opnieuw.
 9. Herhaal dit net zo lang totdat de sjaal/col de juiste lengte heeft.

Je sjaal of col is nu bijna af! Alleen, hoe krijg je nu die steken van je naald? De officiële vakterm hiervoor is ‘afkanten‘ en deze techniek is te zien aan het einde van het filmpje hierboven. Hieronder nog even de stappen in foto’s:

 1. Brei 2 steken op je rechternaald.
 2. Haal nu met de punt van je linker naald…
 3. …de eerste steek over de tweede steek heen.
 4. Nu heb je weer 1 steek op je naald.
 5. Brei de volgende steek, zodat er weer 2 steken op de naald staan.
 6. Herhaal stap 2 t/m 5 net zo vaak, totdat je alle steken hebt ‘afgekant’ en je nog maar 1 steek op je naald hebt staan.
 7. Je kan nu de sjaal losknippen van je bol wol en het uiteinde door het laatste lusje halen, zodat hij niet meer losgaat.

Nu is je sjaal af! Je kan hem nog extra versieren door ‘klosjes’ aan de uiteinden te knopen. Of misschien wil je er nog een logo op naaien of borduren? Het kan allemaal! Je kan natuurlijk een sjaal maken die bestaat uit meerdere kleuren. Of als je het aandurft met 2 draden tegelijk, dan wordt hij lekker dik ;)

Ik hoop dat het jullie gaat lukken! En ik ben erg benieuwd of jullie dit leuk vonden ^^

Hieronder 3 voorbeelden van een col, zodat je eventueel wat inspiratie hebt. Deze 3 draag ik het liefst:


Mochten jullie nog vragen hebben of een vervolgtutorial willen zien op Beautylab, laat het me dan graag even weten in de comments! Vertel eens, hoe ziet jouw ideale sjaal eruit als je hem zelf kon breien?

Liefs,
Nena

(www.twitter.com/nenaburger)

 

Volg:

174 Reacties

 1. Cynthia
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  aah wat leuk! ik heb zelf ook wel eens gebreid, het is super leuk om te doen, maar bij mij kwamen er altijd van die gaten in enzo, omdat ik altijd steken liet vallen, maarja mischien als ik nog even door oefen. :P

 2. Esther
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  İk heb toevallig een zak vol gekleurde wol staan in mn kamer, dacht ik lekker beginnen eb ik het gedaan tot aan het rechtbreien, daarna snap ik het niet meer ;( in de video hoe je die tweede stokje hebt gedaan , jammer! Nu zit ik hier kan k niet meer verder..

 3. yuki
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  echt superleuk artikel dit! zou leuk zijn als dit soort artikels vaker komen! met verschillende patroontjes enzo? echt heel leuk!

 4. Felicia
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Hey serenaa, echt een super artikel ! het zou echt leuk zijn als je ook die verschillende breisoorten ook een How-to artikel van zou maken :) xxxx je bent super !

 5. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  wauw. sorry ik vind het echt heel leuk dat jij dat kunt! en zo goed! ik deed het vroeger wel eens, maar ik werd altijd boos omdat het niet lukte, ik wil het wel weer eens gaan proberen als ik zie hoe leuke sjaals anderen er mee kunnen maken :)

  • 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

   Ik zou trouwens ook nog wel een artikel willen zien over averecht breien die ziet er ook wel heel mooi uit!

 6. Anne
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  hey superleuk artikel ik was laatst ook weer aan het breien(poging wagen) maar ik weet nogsteeds niet hoe je averecht moet breien….. misschien ook leuk voor een artikel

 7. Laura
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Leuk! Ik heb zelf ook een stuk of 5 sjaals gebreid! :)

 8. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Echt heel leuk! Ook erg handig nu voor de winter om zelf lekkere warme sjaal te breien en het staat ook erg leuk!

 9. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik kan helaas niet breien. Ik heb het vroeger wel geleerd maar ik kwam nooit ver omdat ik om de haverklap steken liet vallen. Mijn moeder kan het daarentegen wel, dus als ik een idee heb voor iets wat ik graag wil hebben maakt zij het voor me. Vorig jaar heeft ze zo’n lekkere dikke tunnelsjaal voor me gebreid die ik vaak draag met dit soort koude dagen!

 10. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Wat een leuke DIY! Ik brei zelf ook regelmatig :) je kan alleen beter bolletjes wol met echte wol gebruiken dan acryl. Deze kun je op de markt vinden voor ongeveer 2 euro meer en de sjaal is veel warmer + blijft langer mooi. Let gewoon op het woolblend (hier 100% acryl) wat bijv. 50% acryl/50% wool kan zijn.

 11. Krista
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Wat een leuk artikel! Ik heb toevallig zelf afgelopen weekend een colsjaal gebreid van “Bravo Big”, lekkere dikke wol op een extra dikke bol, zodat je maar 1 bol nodig hebt voor een heerlijke dikke colsjaal die je ook nog eens om kunt slaan (en dus dubbel omdoen), heerlijk!

  • Nena
   9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

   Dat klinkt goed! Waar had je de wol gekocht?

 12. Jessica
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Wat leuk!!! Mijn moeder is nu ook een sjaal aan het breien en af en toe kijk ik wel eens met haar mee en denk ik: ‘hoe krijg je het voor elkaar?’ Ik persoonlijk heb hier het geduld gewoon niet voor hahaha
  Maar wel heel leuk :-D

 13. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Leuk!! Ik draag ook een lekkere warme zelf gebreide sjaal met dit weer!

  Ik zou nog wel een vervolg artikel willen zien!
  Misschien specifieke ideetjes voor een sjaal? Een infinity sjaal? Verschillende patroonjes (hoe je ze maakt)?

  Nice!

 14. Denise
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  superleuk zeg! sjaals zijn zo duur :P 15 euro uit de winkel of voor 3 euro nog in custom kleur ook! ik heb ergens nog een sjaal liggen maar ben het breien verleerd!

  Wat ik me alleen afvraag, hoe maak je er dan een colsjaal van? want in het filmpje liet je alleen zien hoe je hem af moest maken. Ik ben benieuwd hoe je hem zelf maar aan elkaar maakt.

 15. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik heb vroeger vaak meegekeken bij mijn oma als ze aan het breien was. En laatst heb ik het zelf ook eens geprobeerd. Het is toch nog lastiger dan ik dacht.

  Dit is een goede duidelijke tutorial!

 16. Nora
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Superleuk artikel!

 17. Melissa
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Wat een leuke tutorial! Ik kan zelf al breien, deels geleerd door boeken en deels dank zij mijn lieve oma, maar het is alsnog erg leuk om te zien. Het is inderdaad zo leuk om het zelf te kunnen maken; zelf je kleur kiezen, model en patroon. Lekker creatief aan de slag, leuk! En daarom ben ik ook zo blij met de creatieve tutorials op BeautyLab, ze geven iedere keer weer inspiratie!

 18. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  voor de mensen die niet tegen wol kunnen: stop t in een plastic zak, een paar dagen in de diepvries. Dan is het kriebelige ervan af. Het werkt echt! Ik kon nooit wol dragen,omdat ik er jeuk van kreeg, en nu draag ik lekker warme wollen vesten. :)

 19. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  He, superleuk! Ik brei zelf al ruime tijd, maar echt ver geraak ik niet. Ik heb mezelf een aantal dingen aangeleerd via youtube. Ik zou dus héél graag een vervolg artikel zien met een aantal patronen! Zelf heb ik net geprobeerd een muts te maken, maar dat vond ik erg moeilijk zonder patroon. Misschien is dat ook een idee om eens uit te leggen?
  Ik hoop dat hiermee breien eindelijk wat uit dat ‘saai’ en ‘oude vrouwtjes’-imago getrokken wordt, want ik vind het echt een fijne hobby en het spaart best wel wat geld uit als je zelf dingen kan breien!

 20. Annika
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  wat leuk! ik ben zelf echt helemaal into haken, breien, en… naaien (ik weet wat je denkt, maar ik bedoel met naald en draad) dus ik kon het eigenlijk al. maar ik vind haken zelf leuker, omdat je dan meer overzicht hebt over wat je kunt doen, het kan ook zijn dat dat komt omdat ik het beter kan… maar ik heb zo’n boek om bloemetjes te haken en brijen, van de Slegte, of zo’n soort winkel. misschien ook leuk om op een sjaal te maken? er zitten echt hele schattige bij! ook bijtjes enzo :)
  dus, misschien heb je daar nog iets aan? of je kunt misschien ook een keer een haak-tutorial maken?

 21. Hilal
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik had een grijze gekocht en wou een witte dus ik zei tegen me moeder waarom kunnen we het niet zelf maken dan wordt het iets leuker om tre dragen dus dat hadden we gedaan en hij lekker warm maar ik weet hoe ik moet breien maar alsnog een leuk DIY

 22. Michelle
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Leuk! Ik heb van mijn moeder en oma leren breien. Ik begin altijd aan stukjes, maar heb het nog nooit helemaal afgemaakt. Misschien gewoon een keer beginnen met hele dikke naalden en een grove wol, gaat ook iets sneller en is iets warmer! Thanks voor de info! :)

 23. Kirsten
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Superleuk! Ondanks dat ik betwijfel of ik het geduld heb om te breien, had ik laatst al opgezocht hoe het moest. Ik werd er toen alleen niet veel wijzer van en dit is al een héél stuk duidelijker. Gráág een vervolg Nena!

 24. Kim
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Leuk artikel! Ik krijg weer helemaal breikriebels.

 25. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  superhandig, al ben ik echt falend wat betreft handwerk!

 26. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  WOOOOW AMAZING JOB :)

  GREETINGS FROM POLAND, PLEASE CHECK OUT OUR FIRST BLOG : ONELOVEONEDNA.BLOGSPOT.COM

 27. Lauwchen
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Wauw geweldige post! Ik wou al langer leren breien maar het is er nooit van gekomen haha :D
  Altijd handig ^^

 28. Stella
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  mijn moeder breid al jaren sjaals voor ons en ze zijn heerlijk lekker warm :)

 29. Christina
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Godver, ik was begonnen met een sjaal breien, maar ik ben bezig aan het tweede bolletje zonder dat ik het uiteinde heb verwerkt, nu weet ik niet wat ik er mee moet :(

 30. Swetha
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  leuke DIY! maar hoe hecht je een col dan af ?

 31. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Oh leuk! Mijn moeder breit ook altijd, sokken, sjaals, pantoffeltjes voor m’n bijna geboren nichtje.. en nu maakt ze een pop :).

 32. Jasmine
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Hey, Leuk artikel en filmpje, moet ik ook eens proberen! Van wie is de muziek in het filmpje trouwens? x x x

 33. Sinderella
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Hey leuk,
  Ik kreeg vroeger op school handenarbeid ofzoiets en daar leerden wij meisjes breien, steken en dat soort dingen.

 34. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik zou een vervolg wel leuk dingen :D krijg helemaal zin om het te gaan doen :D

 35. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Wat leuk om zo zelf je sjaal te maken! Zelf heb ik me er nog nooit aan gewaagd, maar het ziet er wel superleuk uit!

 36. Klientje
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Wat een leuk artikel, goed geschreven, goed uitgelegd. Ik ga het breien toch nog maar eens een kans geven denk ik.

 37. Chinouk
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  ah echt súperleuk, vroeger breide ik ook, alleen ik heb er nooit meer iets mee gedaan. Zonde eigenlijk! Maar jij kan het zo goed, waar heb je het allemaal geleerd? Liefs x

 38. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik vind breien zo gaaf, zou willen dat ik het kon. Mijn moeder kan het wel, misschien moet ik maar eens op les gaan.

 39. Maaike
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Yay breien! Ik ben vorig jaar aan een sjaal begonnen, maar die is een beetje in de vergetelheid geraakt… Misschien dat ik hem binnenkort weer eens ga afmaken. :)

 40. nathalie
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Hihi dit kon ik vroeger goed maar ben het nu helemaal verleerd

 41. Mariska
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik zou wel iets willen lezen als een ‘Nena to the Knitting Rescue’ waarin vragen worden behandeld als: wat moet ik doen als ik een steek laat vallen? Wat moet ik doen als ik opeens meer steken op de naald heb zitten dan er oorspronkelijk waren? Wat moet ik doen om een nieuwe bol erop te zetten als de bol bijna op is? En misschien ook leuk: hoe moet ik een breipatroon lezen? En deze (misschien ietsiepietsie flauw): wat moet ik doen als er een steekje los zit?

 42. Cornelia
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Super leuk! Ik heb jaren terug weleens gebreid, maar wist nooit hoe ik moest beginnen en eindigen en jij legt dat super goed uit :D Ik wil heel graag een vervolgartikel!!

 43. Toinon
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Leuk artikel
  Heb ook leren breien van mijn moeder. Vind het wel tof en zeker in deze koude dagen.

 44. Saartje
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Leuk Nena!!! Ik moet alleen de spullen nog inslaan. Een vraagje weet jij toevallig hoe je een Circlesjaal maakt?

  • Nena
   9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

   Daarvoor heb je rondbreinaalden nodig. 2 naalden aan elkaar met een plastic draad ertussen. Op die manier blijf je steeds rondjes breien ;)

 45. Marielle
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik heb m’n nieuwe hobby gevonden! Ik ga het gelijk proberen! Haha, echt een gaaf artikel!

 46. Marieke
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Handige tutorial! Heb je die groene sjaal op de onderste foto ook zelf gemaakt? Zo nee: WAAR KAN IK HEM KOPEN???

  • Nena
   9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

   Alle sjaals op die foto heb ik zelf gemaakt, dus ook de groene. Ik heb wol (Chiara – Lana Grossa) gekocht in een winkeltje in Utrecht (Volgens mij op de Lijnmarkt). Er zit Mohair is dus hij is lekker zacht ;)

   • Lieke
    10 februari 2012 / vrijdag, 10 februari 2012

    Dat vroeg ik me ook af, hij ziet er heeeerlijk uit!
    Ik ga m’n tante maar weer eens vragen of ze nog wat wol heeft liggen, ze spint zelf hele vachten :)

 47. alice
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Nena, spread the love! Dit vind ik echt een leuke artikel, ik hou zo van breien :)

  Momenteel ben ik twee truien aan het breien (Beatnik van Knitty.com en eentje zonder patroon) en gisteravond heb ik nog een tulband-haarband ding gemaakt. Kan nooit alleen maar een project op de naalden staan, hihi. I was jarenlang gestopt met breien en een paar maanden geleden kreeg ik opeens de kriebels!

  Zoals hierboven werd gezegd, Knitty en Ravelry zijn echt top. Ik heb mijzelf leren breien via da internet en lees ik patronen in het Engels dus Ravelry is echt een uitkomst. Ik ben nooit een patroon in het Nederlands tegengekomen maar vaak genoeg in andere talen dus als je een beetje goed zoekt kun je vast wel genoeg vinden :) veel patronen zijn gratis en veel kun je direct van de site kopen voor $4 of zo. Haha kijk mij helemaal enthusiast over breien op een beauty blog ;)

 48. Mariska
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Dat is wel heel toevallig, heb gisteren internet afgezocht naar breitutorials (en gevonden) en mijn eerste steken gezet.

  Is zo gezellig en kneuterig! En je krijgt er mooie sjaals voor terug.

 49. Juliette
  9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Ik kende ‘m als ‘insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan’
  dan rijmt ie :)

 50. 9 februari 2012 / donderdag, 9 februari 2012

  Handige turtorial! Mijn moeder breide vorigjaar altijd sjaals voor me, hihi.

  Lieffs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *